ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA RADIO 989

Δευτέρα 31/03/2014


Γρηγοράκος: Υπήρχε μια θετική αύρα από την προχθεσινή συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που όλοι μαζί αποφασίσαμε και στην οποία συμμετείχε κι ο Απόστολος Κακλαμάνης. Αυτό, όσο και να θέλει κανείς να συγχωρέσει τον αγαπητό πρόεδρο, είναι κάτι που εγώ το θεωρώ μελανό σημείο στην πορεία του. Γιατί χθες ήρθε στην Κ. Ο. δεν μίλησε, δεν τοποθετήθηκε, ήταν ομόφωνη η απόφαση της Κ.Ο. να υπερψηφίσουμε και διαφοροποιήθηκε. Αυτό είναι το ένα, το δεύτερο είναι με τον Γιώργο Παπανδρέου. Εγώ σέβομαι τον Γιώργο Παπανδρέου, ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρωθυπουργός της χώρας, αλλά σε ορισμένα θέματα, όσο και να θέλει κάποιος να ξεχάσει και να συγχωρήσει, υπάρχουν ορισμένες στιγμές κι ιδιαίτερα ο πολιτικός χρόνος που πρέπει να τον λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Το ΠΑΣΟΚ περνάει δύσκολες στιγμές και δεν είχε καθόλου μα καθόλου ανάγκη τέτοιες συμπεριφορές από τον πρώην πρόεδρό…

Αν θέλει να πει κάτι ο πρώην πρωθυπουργός ας έρθει να μας το πει στην Βουλή να το αιτιολογήσει. Γιατί κι ο Καραμανλής κάθεται πίσω και δεν μιλάει, αλλά τουλάχιστον δεν κάνει τέτοια προς τον Σαμαρά. Είναι ντροπή αυτή η συμπεριφορά προς τον Ευάγγελο βενιζέλο. Χθες ο Παπανδρέου και ο Κακλαμάνης ακύρωσαν την ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ, ότι είναι το κόμμα το οποίο πιστεύει στην σταθερότητα και την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Αυτό ακύρωσε. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι παραφωνίες το ΠΑΣΟΚ θα ήταν πόλος σταθερότητας…

Το πρόβλημα του ελληνικού λαού είναι να είμαστε παραγωγικοί, κι αφήστε αυτά που έλεγε ο Λαφαζάνης. Αυτά είναι πολιτικοί τυχοδιωκτισμοί για να πάνε την χώρα πίσω για να μπορούν να μιλάνε. Γιατί το μνημόνιο τελειώνει και δεν θα έχουν να μιλάνε. Και σε ένα μήνα, αν τα πράγματα δεν αλλάξουν, γιατί πλέον η κυβέρνηση είναι σταθερή και θα είναι πολύ πιο δυνατή από εδώ και πέρα, διότι έχουμε ευρωεκλογές μπροστά μας. Θα πάρει τα αποτελέσματα ο Τσίπρας με την παρέα, γιατί πραγματικά είναι τυχοδιωκτικό αυτό που έκαναν χθες… Εγώ πίστευα ότι ήταν ένας αφελής νεαρός που μετά το δεκαπενταμελές νόμιζε ότι μπορεί να κάνει τα ίδια… Εδώ πλέον είναι πολιτικός τυχοδιώκτης. Είπε στον πρόεδρο της Βουλής, αν δεν δεχτείς την πρόταση μομφής στον Στουρνάρα, θα κάνω μομφή σε σένα. Κι αυτό όλο το έκανε για να φτάσουμε αύριο στο Eurogroup χωρίς απόφαση για να μην πάρουμε τα λεφτά…

Θεωρώ τον εαυτό μου έναν στρατιώτη. Δεν μπορώ να μπω σε παιχνίδια μικροπολιτικής. Εγώ ήξερα ότι χθες με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου τελειώνει μια μαύρη περίοδος για την Ελλάδα…


Ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού Αναπληρωτή Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκου:

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014

CV of Alternate Minister of Interior Greece

Leonidas Grigorakos
Alternate Minister of Health
Member of Parliament
Personal Info
Place AND Date οf Birth:
Born in Spartia, Lakonia, on 22-07-1953.
Marital Status:
Married to Sofia Andritsopoulou and has two daughters.
Profession:
M.D.
Studies:
Medicine, Aristotle University of Thessaloniki; doctorate from the University of Athens; specialised in the USA.
Foreign Languages:
English.

Ministerial Mandate

Alternate Minister of Health since 10th of June 2014
He has also previously served as Alternate Minister of Interior (24 June 2013 - 10 June 2014)

Parliamentary Activities
Elected MP (PASOK) for Lakonia in the general elections of 2000, 2004, 2007, 2009 and 2012 (May 6th and June 17th). 
Member of the Standing Committees on Social Affairs, and on Public Administration, Public Order and Justice.
Political/Social Activities
Practising Pneumonologist and Intensive Care Specialist in the National Health System having studied for his specialisation in the USA. Director of the Intensive Care Unit of the KAT hospital in Kifisia since August 1996. Elected Alternate Professor of Pneumonology and Intensive Care in the Medical Care Department of the University of Athens since 2001. Published over 400 papers in medical journals in Greece and abroad and has made a similar number of presentations at conferences in Greece and internationally. He has also written three books on medicine. Member of many committees and working groups within the National Health System (ESY) and ministerial advisory groups. Board member of the Pneumonological Society and the Society for Healthcare Studies for several terms. Served as alternate Director of the National Centre for First Aid (EKAB), vice-president of the Elpis Hospital, President the Agia Olga Hospital, and President of the Elena Venizelou Hospital between 1981 and his election to Parliament in 2000. Member of PASOK since 1974 and elected to various offices within the party structure. Highly active trade unionist: Chairman of the Employees’ Association of the Sotiria Hospital for a four-year term; member of the three–member secretariat of the Hospital Employees Section; alternate secretary of the Hospital Employee Section; founding member of the Federation of Employees in General Hospitals; and elected representative of the Panhellenic Association of Public Hospital Employees. Member of the Disciplinary Council of the Athens Medical Association; member of the PASOK Social Policy Section; member of the Medical Training and Specialisation Committee of the Central Health Council; and member of the Committee on Intensive Care Units. He is also the main speaker on Foreign Affairs debated and decided on within the PASOK Parliamentary Work Group on National Defence and Foreign Affairs.
 Sparti in Spring 
(Mount Taygetus seen from Sparti)

Δελτίο Τύπου

Τρίτη 25/03/2014

Ο Υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος εκπροσωπώντας την κυβέρνηση βρέθηκε στην Κεφαλονιά εν όψει του διπλού εορτασμού της 25ης Μαρτίου.
Ο κ. Γρηγοράκος παρέστη στην Δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελίστριας. Κατόπιν παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων στον κήπο του Νάπιερ, όπου κατέθεσε στεφάνι. Εν συνεχεία παρακολούθησε την παρέλαση που έγινε στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου.
Στη συνέχεια μετέβη στο Ληξούρι όπου επισκέφθηκε το νοσοκομείο και το γηροκομείο της περιοχής, ενώ είχε επαφές με Θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς του νησιού. 
 

Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014

Συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Λεωνίδα Γρηγοράκου στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα ΜΕGA"

24.03.2014 Οπτικοακουστικό υλικό από το Διαδίκτυο


Φωτογραφίες από την επίσκεψη του Υπουργού Αναπληρωτή Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου στο Άγιο Όρος

22 Μαρτίου 2014







Περισσότερα για το Δελτίο Τύπου εδώ

Δελτίο Τύπου

Δευτέρα 24/03/2014

Δελτίο Τύπου


Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε τo Σάββατο 22 & Κυριακή 23 Μαρτίου, ο Υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος στο Άγιο Όρος, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση στον εορτασμό της μνήμης των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου.

Κατά την επίσκεψή του ο Υπουργός Αναπληρωτής συναντήθηκε στις Καρυές με τον Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αρίστο Κασμίρογλου καθώς και με τον Πρωτεπιστάτη της Ιεράς Κοινότητος. Στη συνέχεια είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τις Ιερές Μονές Παντοκράτορος, Ιβήρων και Ξηροποτάμου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της μνήμης των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, ο Υπουργός Αναπληρωτής τόνισε τη σημασία και την αδιάλειπτη επί χίλια και πλέον χρόνια προσφορά του Αγίου Όρους στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.

Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014

Συνέντευξη Υπουργού Αναπληρωτή Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου στον Ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ 99,5»

«Πρώτα απ’ όλα, έχω μια πάρα πολύ καλή σχέση με τον κ. Μιχελάκη στο υπουργείο. Είναι τόσο καλή η σχέση, που ίσως δεν μπορείτε να φανταστείτε ότι συνεργαζόμαστε άψογα. Αυτό που έγινε χθες, ήταν μια νομίζω δυσαρμονία μεταξύ του υπουργού αναπληρωτή και του γενικού γραμματέα της Κυβέρνησης, του κ. Μπαλτάκου. Δεν ήταν θέμα υπουργού. Ήταν πολύ σημαντικό το άρθρο 19 και θα το επαναφέρουμε την ερχόμενη εβδομάδα.
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει θέμα ανάμειξης του κ. Μιχελάκη και ότι οι σχέσεις μας είναι πάρα πολύ καλές. Ήρθε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή στο νομοσχέδιο και πιστεύω ότι δεν είχε ενημερωθεί πλήρως τι είχε γίνει. Ο κ. Μπαλτάκος, ως γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, έχει δικαίωμα, όπως και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, σε ορισμένα θέματα που θέλουν νομοθετικές ρυθμίσεις ή όταν υπάρχουν θέματα που δεν πάνε καλά στη συζήτηση στο Κοινοβούλιο κτλ. και πρέπει να γίνουν διορθώσεις. Υπήρχε μια διόρθωση στο άρθρο 19, για το οποίο είπα αν ήταν υπόψη και του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του, διότι είχαμε συζητήσει πάρα πολύ και με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Μιχελάκη και τον κ. Συρίγο, τον γενικό γραμματέα Μετανάστευσης, και τον κ. Ιωαννίδη και τον κ. Αθανασίου και είχε γίνει μια πολύ καλή προεργασία, διότι υπήρχαν προβλήματα στο μεταναστευτικό. Και ενώ πηγαίναμε πάρα πολύ καλά και πήγαμε καλά και στην Επιτροπή και όλα τα κόμματα είχαν πει ότι πάμε καλά, παρότι υπήρχαν κάποιες διορθώσεις, με την παρέμβαση αυτή στη Βουλή τινάχτηκε το κλίμα στον αέρα. Γιατί; Διότι όταν έμαθα τι έγινε, είπα ότι θα την καταθέσω τη ρύθμιση, διότι γνωρίζω και ως υπουργός και ως βουλευτής, τόσα χρόνια στο Κοινοβούλιο, ότι πρέπει να γίνουν αυτές οι ρυθμίσεις, αλλά να είναι υπόψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Αυτή, λοιπόν, τη ρύθμιση, την κατέθεσα και είχε ενημερωθεί και η κυρία Μάλστρεμ, η αρμόδια Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Δεν έκανα του κεφαλιού μου όταν μίλησα το πρωί με τον κ. Βενιζέλο. Κανένας υπουργός δεν κάνει του κεφαλιού του, αλίμονο. Έχει κάνει κάποιες συνεννοήσεις. Δεν ξέρω τι κάνει (ο κ. Μπαλτάκος). Ξέρω εγώ, μιλάω για μένα, ότι δεν κάνω του κεφαλιού μου και ενημερώνω τον πρόεδρό μου. Δεν ξέρω τι κάνει ο κ. Μπαλτάκος. Όταν του είπα (του κ. Βενιζέλου), μου είπε ότι θα αποσυρθεί αυτό και θα συνεννοηθεί με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Σταμάτη και αυτό έκανα κι εγώ. Γιατί αυτό το θέμα δεν έστεκε νομικά με την άποψη του κ. Συρίγου και των συμβούλων μου στη γενική γραμματεία Μετανάστευσης, του κ. Χρονόπουλου και του γενικού διευθυντή, του κ. Κιντή.
Είχαμε συνεννοηθεί για το άρθρο 19. Το νομοσχέδιο ήταν καιρό στη διαβούλευση και είχαν γίνει συζητήσει και επί Κουβέλη ακόμα. Ήταν ένα νομοσχέδιο πάρα πολύ καλό και το άρθρο 19 καλά σμιλευμένο, με πινελιές την τελευταία στιγμή. Είχε γίνει μια συμφωνία πάρα πολύ καλή και με τις άλλες δυνάμεις του Κοινοβουλίου και δεν ήταν τυχαίο αυτό. Και στην κορυφή είχε γίνει συνεννόηση. Ο κ. Μπαλτάκος ήταν ενήμερος πλήρως για το άρθρο 19. Δεν ξέρω τι ήθελε… Δεν είμαι υπουργός εγώ που θα εκφράζω τις προσωπικές απόψεις κανενός στο Κοινοβούλιο. Εκφράζω τις απόψεις της κυβέρνησης, η οποία είναι ειδικού τύπου και εκφράζεται από τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Και αυτούς εκφράζω όταν πηγαίνω εγώ στο Κοινοβούλιο.
Θα μπορούσαμε να το έχουμε διαχειριστεί καλύτερα το θέμα. Συνήλθε μετά ένα όργανο στο Κοινοβούλιο με τον κ. Αθανασίου, τον κ. Βορίδη, τον κ. Τριαντάφυλλο, τον κ. Κουκουλόπουλο στο γραφείο του κ. Σταμάτη και ήμουν σε επαφή με τον κ. Βενιζέλο, όπως και ο κ. Σταμάτης. Ενώ είχε φτιαχτεί το κείμενο, ρετουσαρίστηκε με τον κ. Αθανασίου που το έχει ετοιμάσει εκείνος το νομοσχέδιο και είναι γνώστης, η διαδικασία είχε προχωρήσει και ο πρόεδρος είχε ανακοινώσει το κλείσιμο των εργασιών του Κοινοβουλίου και έτσι θα το φέρουμε την ερχόμενη εβδομάδα. Ήταν μια κακή εμφάνιση της κυβέρνησης σε ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να πάει καλύτερα και να μην έχουμε σύγκρουση σε ένα τέτοιο θέμα.
Είναι θέμα προσωπικό του κ. Μπαλτάκου (αν θέλει να κλείσει το μάτι στη σκληρή δεξιά). Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα… Όλοι καταλαβαίνουμε και καταλαβαινόμαστε σ’ αυτή τη ζωή. Και καταλαβαίνουμε τι θέλει καθένας…»

Δελτίο Τύπου

21/03/2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Ευρεία σύσκεψη συγκάλεσε o Υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος με θέμα τα αυξανόμενα κρούσματα παραβατικής συμπεριφοράς των Ρομά στη Πελοπόννησο και πιο συγκεκριμένα στη Λακωνία. Τα τελευταία κρούσματα στην περιοχή των Αμυκλών έχουν θορυβήσει κατοίκους και αρχές.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, ο Υφυπουργός Άμυνας Θανάσης Δαβάκης, η βουλευτής Λακωνίας Φεβρωνία Πατριανάκου, ο γ.γ. Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής Άγγελος Συρίγος, ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης Νίκος Κανελλόπουλος, η γ.γ. του Υπουργείου Εργασίας Έφη Μπέκου,  η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ηλίας Στρατηγάκος, ο Δήμαρχος Σπάρτης Σταύρος Αργειτάκος, Ο Αντιδήμαρχος Σπάρτης Χρήστος Μπουγάδης, ο δημοτικός σύμβουλος Σπάρτης Κώστας Τσέγκος, ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου, Υποστράτηγος Ηλίας Γεωργόπουλος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αμυκλών Ηλίας Βλογιαννίτης  και εκπρόσωποι του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).
Οι βουλευτές του νομού συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος. Ο κ. Δαβάκης ζήτησε άμεση αστυνομική παρέμβαση. Η κ. Πατριανάκου από πλευράς της, συμφώνησε στην άμεση και δυναμική αστυνομική παρέμβαση, ενώ πρότεινε όσοι διαπράττουν επιθέσεις κατά ηλικιωμένων να έχουν αντιμετώπιση όμοια με αυτούς που πράττουν ρατσιστικές επιθέσεις. 

Οι εκπρόσωποι των κατοίκων εξέφρασαν την αγανάκτηση τους για τα συνεχόμενα κρούσματα, ενώ στάθηκαν στην παραβατικότητα ανηλίκων αλλά και τα προβλήματα υγιεινής που παρατηρούνται στους 9 καταυλισμούς της περιοχής.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας από πλευράς τους σημείωσαν:
-Το 50% της παραβατικότητας των Ρομά στο νομό παρατηρείται στην περιοχή των Αμυκλών
-Από τους 250 αστυνομικούς που υπηρετούν στην περιφέρεια 13 είναι στην περιοχή
-Τα τελευταία 2 χρόνια σε 1669 ελέγχους έχουν ελεγχθεί 2500 έχουν προσαχθεί 900 και έχουν συλληφθεί  450 .
Δεσμεύτηκαν τέλος, ότι θα αυξηθούν οι περιπολίες, όπως και θα γίνει προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός της αστυνομικής δύναμης στην περιοχή.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης επανέλαβε την ανάγκη για δημιουργία σταθμού Αστυνομίας στο Ξηροκάμπι ή στις Αμύκλες. Ο κ. Αργειτάκος δεσμεύτηκε για την εύρεση του χώρου και για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Οι εκπρόσωποι του ΕΚΚΑ αναφέρθηκαν στην ανάγκη ένταξης των Ρομά και αφομοίωσης τους στην κοινωνία.

Κατόπιν μακράς διαβούλευσης το Υπουργείο Εσωτερικών προτείνει:
-Αύξηση περιπολιών από την Ελληνική Αστυνομία καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου, όπως και από μοτοσικλετιστές.
-Χαρτογράφηση των εστιών του προβλήματος από τον Δήμο Σπάρτης.
-Έλεγχος κατόχων προνοιακών επιδομάτων, χρήση αυτών και εν συνεχεία προσπάθεια ένταξης των Ρομά στην τοπική κοινωνία.
-Αντιμετώπιση και αυστηροποίηση του πλαισίου για όσους παραλαμβάνουν σίδερο και χαλκό το οποίο αφαιρούν Ρομά και αλλοδαποί από όπου υπάρχει (σκραπ).

Ο κ. Γρηγοράκος κλείνοντας τη σύσκεψη σημείωσε την προθυμία όλων των συναρμόδιων φορέων να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. «Ήταν η πρώτη συνάντηση, αλλά αν χρειαστεί θα γίνουν κι άλλες. Έγινε εποικοδομητική συζήτηση, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Στηρίζουμε τους κατοίκους, όλους τους κατοίκους κι ευελπιστούμε στην απόλυτη ένταξη όσων ακόμη δεν το έχουν καταφέρει απόλυτα»

Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014

H νέα Κεντροαριστερά

H νέα Κεντροαριστερά

του Λεωνίδα Γρηγοράκου*

«Αν χθες ήταν νωρίς αύριο θα είναι αργά», για να θυμηθούμε την ιστορική φράση του Λένιν. Η ανασύνθεση μιας σύγχρονης μεταρρυθμιστικής και ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς είναι ζωτική ανάγκη.

Γνωρίζουμε ότι σε κρίσιμες στιγμές, μεγάλα πολιτικά και ιδεολογικά ρεύματα ανταποκρίθηκαν ή ανέλαβαν μεγάλες πρωτοβουλίες ισοδύναμες με την επανίδρυσή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος είχε τη διορατικότητα και την τόλμη να υπερβεί τον παραδοσιακό χώρο της Ένωσης Κέντρου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη θεμελίωση ενός μεγάλου πολιτικού Κινήματος, το οποίο κυριάρχησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επί τρεις δεκαετίες.

Σήμερα, που τίποτα δεν θυμίζει το χθες, οι προοδευτικές δυνάμεις είναι τραυματισμένες και ταπεινωμένες. Η δραστική μείωση της επιρροής του ΠΑΣΟΚ είναι αναμφισβήτητο γεγονός, το οποίο εγείρει ερωτήματα ως προς τη δυνατότητά του να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Αντιλαμβανόμενο, ωστόσο, τη νέα πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, επιχειρεί να εναρμονιστεί με αυτή. Προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον, συμμετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας. Εξάλλου, η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας συνιστά άμεση προτεραιότητα.

Το μεγάλο διακύβευμα, λοιπόν, δεν είναι η ανάκτηση της πολιτικής μας επιρροής, αλλά η δυνατότητα της χώρας να μπει σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης. Άλλωστε, τα κόμματα είναι το μέσο για την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών. Απ' αυτές κρίνονται και αξιολογούνται.

Το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να διαγράφει τις ευθύνες του για την πρωτοφανή κρίση στην οποία οδηγηθήκαμε, αλλά και έχοντας επίγνωση της θετικής του συνδρομής σε όλη τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής περιόδου, προέβη στην ανατοποθέτησή του. Φέρνοντας το μέλλον στο παρόν, προτεραιότητά του είναι να συμβάλλει στην οικονομική, παραγωγική και διοικητική ανασυγκρότηση του τόπου.

Επιδιώκοντας οι προωθούμενες πολιτικές να έχουν προοδευτικό πρόσημο, ανταποκρίνεται χωρίς αναστολές και αμφισημίες στις κεντροαριστερές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται, γιατί πεποίθησή του είναι ότι το κενό που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ αναζητά πολιτική έκφραση. Ο νέος δικομματισμός  αντικειμενικά δεν μπορεί να καλύψει το κενό αυτό.

Απεξαρτημένο από τις πρακτικές του παρελθόντος, θεωρεί μονόδρομο την αναζήτηση ενός κοινού πολιτικού πλαισίου, στο οποίο μπορούν να συναντηθούν όλα τα πολιτικά σχήματα  και όλες οι Κινήσεις που αυτοτοποθετούνται στην Κεντροαριστερά. Γι’ αυτό και από την αρχή είδε με θετικό τρόπο την «Κίνηση των 58» που έθετε ως πρωτεύον ζήτημα την συνύπαρξη όλων των κεντροαριστερών δυνάμεων υπό την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Μάλιστα χωρίς δεύτερες σκέψεις συντάχθηκε με τις απόψεις εκείνες που υποστήριζαν ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία, προκειμένου ο προοδευτικός χώρος να δώσει από κοινού τη μάχη της 25ης Μαΐου.

Δυστυχώς, τη δυνατότητα αυτή προσπέρασαν όλες οι δυνάμεις που περιχαρακωμένες στον παλιό πολιτικό τους εαυτό εμμένουν σε λογικές διαίρεσης και αφαίρεσης, αντί να προτάσσουν την πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό. Κάποιες απ’ αυτές παραμένουν συνεπείς στις αυταρέσκειες και στους μικρομεγαλισμούς τους, ενώ κάποιες άλλες, υποκινούμενες από την ανασφάλεια για το πολιτικό τους μέλλον, προσπαθούν να ενοχοποιήσουν το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς συνδέοντάς το με την αυτοκατάλυση του ΠΑΣΟΚ. Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο είναι η φοβικότητα, μήπως και απολέσουν την πολιτική και κομματική τους υπόσταση.

Ωστόσο, η ανάγκη συμπόρευσης και συμπαράταξης του προοδευτικού χώρου είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς δεν θα προκύψει από παρθενογένεση ούτε θα στηριχθεί σε νεόκοπους επίδοξους ηγέτες. Δεν θα προέλθει από λογικές συγκόλλησης διαφόρων πολιτικών σχημάτων. Και πολύ περισσότερο δεν θα προωθηθεί αν ο καθένας από εμάς παραμένει εγκλωβισμένος στον μικρόκοσμό του, ακολουθώντας πρακτικές μονομέρειας και αυταρέσκειας.

Το ελπιδοφόρο είναι ότι σήμερα οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, αν και κατακερματισμένες, συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι ο εγκλωβισμός σε μικροκομματικούς εγωισμούς και μικρομεγαλισμούς δεν οδηγεί πουθενά. Αντιλαμβάνονται την ανάγκη να υπάρξουν πρωτοβουλίες που θα υπερβαίνουν το κομματικό και προσωπικό εγώ, σκοπιμότητες και υστεροβουλίες.

*Υπουργού Αναπληρωτή Εσωτερικών, Βουλευτού Λακωνίας ΠΑΣΟΚ

Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014

Δελτίου Τύπου

18.03.2014 

 Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ του Υπουργού Αναπληρωτή Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου, του αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γιάννη Δριβελέγκα, του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Έξαρχου, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Μόσχου Κορασίδη,  υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γιώργο Αραμπατζάκη και κ. Ευθύμιο Σαϊτη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα αιτήματα που τέθηκαν υπόψη του Αναπληρωτή Υπουργού κατά την επίσκεψη του στην Αρεόπολη Λακωνίας στις 17 Μαρτίου, από την  συντονιστική επιτροπή ανεξάρτητων μπλόκων Λακωνίας. Στην συνάντηση παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος τους ο κ. Δημήτρης Δημητριάδης.
Αναλυτικά τα θέματα που συζητήθηκαν και οι τοποθετήσεις των αρμόδιων φορέων  που αφορούν στο φορολογικό Νομοσχέδιο για τους αγρότες έχουν ως εξής:

-Στο ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών διατυπώθηκε η άποψη ότι η κείμενη νομοθεσία επιφυλάσσει σαφώς ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για αυτούς σε σχέση με τις υπόλοιπες παραγωγικές ομάδες. Η αναμενόμενη  εντός των ημερών εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών πρόκειται να αποσαφηνίσει όλες τις λεπτομέρειες. Πρόκειται δε να δοθεί παράταση ενός μήνα για την εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων.

-Αναφορικά με την υποχρέωση ή μη κάλυψης όλων ανεξαιρέτως των αγροτών από τον ΕΛΓΑ τονίστηκε από όλους τους παρισταμένους  στην συνάντηση ότι βασική αρχή της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων αποτελεί  η καθολική  κάλυψη από τον ΕΛΓΑ.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Βασίλης Έξαρχος σημείωσε ότι «εντός του 2014 η διοίκηση του ΕΛΓΑ ολοκληρώνει το θεσμικό πλαίσιο για δικαιότερη κατανομή των εισφορών, επιτάχυνση διαδικασιών πληρωμής αποζημιώσεων και ένταξη στο σύστημα ασφάλισης νέων κινδύνων».

-Στο θέμα των επιδοτήσεων, υπήρξε συναίνεση ότι οι συναρμόδιοι φορείς θα περιφρουρήσουν τους ασθενέστερους οικονομικά,  θέτοντας  ως ασφαλιστικές δικλίδες όρια, όσον αφορά στην φορολόγηση  των επιδοτήσεων.

-Στη φορολόγηση των βοσκοτόπων έγινε διάκριση μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών. Επισημάνθηκε ότι δεν γίνεται λόγος για φορολόγηση σε περίπτωση χρήσης  δημόσιων βοσκοτόπων, ενώ οι  ιδιωτικοί βοσκότοποι και εκτάσεις φορολογούνται με κριτήριο την κατοχή με το χαμηλότερο όμως φορολογικό συντελεστή

-Τέλος κατέστη απόλυτα σαφές ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό κι απαγορεύεται δια νόμου η εμπορευματοποίηση του.

Συνέντευξη Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου στον Alpha 989

10.03.2014
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Καλό μεσημέρι κ. Γρηγοράκο
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Καλό μεσημέρι
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Εμείς θέλουμε να μάθουμε, η κοινή γνώμη , πέρα από τα  εσωκομματικά και τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ τι έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Και γι αυτό θέλω να σας ρωτήσω, εσείς πως εισπράξατε τη φράση του Ε. Βενιζέλου ότι συμφέρει τον κ. Παπανδρέου να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, την προσπάθεια της Ελιάς και για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του;
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Και ‘γω θα  έλεγα και γιατί να μην την στηρίξει; Γιατί όταν το 2004 μας είχε φέρει ο κ. Παπανδρέου, τον Ανδριανόπουλο, αν θυμάμαι καλά και τον κ. Μάνο, δεν είπε κανείς τίποτα, εμείς δεν είπαμε τίποτα. Όταν έκανε την διεύρυνσή του προς τα εκεί δεν είπε κανείς τίποτα. Τώρα λοιπόν  που υπάρχει μία κεντροαριστερά η οποία  περνάει  δύσκολα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και γενικά οι ιδέες μας δεν έχουν μεγάλη απήχηση στους λαούς νομίζω ότι  άνθρωποι που έχουν κάτι να πουν πρέπει να τους ακούσουμε. Δεν διαγράψαμε τίποτα. Είμαστε  μια παράταξη ανοικτή. Ίσα-ίσα που ο Ε. Βενιζέλος δεν θέλει ηγεμονισμούς, θέλει μια παράταξη της κεντροαριστεράς την οποία ο ίδιος θεωρεί κι εμείς ότι είναι απαραίτητη για τον τόπο. Σε αυτό το μήνυμα κινούμαστε εμείς, δεν καταλαβαίνω γιατί να λένε για ομάδες ομαδάρχες…, ότι  το ΠΑΣΟΚ έγινε συνιστώσα. Το ΠΑΣΟΚ είναι κυρίαρχο στο χώρο της κεντροαριστεράς και έτσι πρέπει να το βλέπει κανείς. Δεν υπάρχουν ομάδες. Το εγχείρημα να γίνεται από όλους και κάποιοι να διατηρούν τα τιμάρια  τους είναι και λίγο λάθος.
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Όλα αυτά που ακούγονται περί νέου κόμματος, τι λέτε; Έχουν βάση ή είναι εκ του πονηρού; Και για την προσπάθεια που κάνετε;
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Μόνο εκ του πονηρού ή κάποιοι που δεν θέλουν να συμμετάσχουν τα λένε αυτά. Νομίζω ότι το πολιτικό σκηνικό της χώρας πρέπει να φρεσκαριστεί, αλλά και με ιδέες, με τη νιότη μαζί με ανθρώπους μιας άλλης γενιάς. Ένα ΠΑΣΟΚ του 1974 είναι διαφορετικό από ένα ΠΑΣΟΚ του 2014. Έχουν περάσει 40 χρόνια. Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ του ‘74 και του ‘81 να είναι ίδιο με το ΠΑΣΟΚ του 2014. Τα περισσότερα από τα παιδιά μας δεν θυμούνται ο τι έχει γίνει. Άρα εμείς πρέπει να τους τα πούμε. Και να τους δώσουμε την σκυτάλη. Όλοι μαζί πρέπει να είμαστε ενωμένοι όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη και στα μάτια του κόσμου. Χθες υπήρχαν και απουσίες και από την κοινοβουλευτική ομάδα και από το εγχείρημα.
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Πως τις ερμηνεύσατε; Μιλάτε για τον Μωραΐτη και Σηφουνάκη;
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Θα μπορούσαν κάλλιστα να ‘ρθούν και να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους εκεί. Εγώ πιστεύω ότι είναι αξιολογότατοι συνάδελφοι και τους ακούμε. Μπορεί να είχαμε τις διαφωνίες μας και ‘μεις,   διαφωνούσα και ‘γω τα προηγούμενα χρόνια για ορισμένα θέματα αλλά ποτέ δεν έλειψα από μεγάλες εκδηλώσεις. Είναι μια διαφορά αυτή.
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Από την άλλη κ. Γρηγοράκο βλέπουμε ότι έχουμε ένα άρθρο του κ. Χρυσοχοΐδη στα ΝΕΑ. Γιατί ΠΑΣΟΚ, γιατί το κόμμα του Ανδρέα και της Μελίνας είναι απαραίτητο για μια νέα Ελλάδα. Να μην βάλουμε στην άκρη τους μισούς να μην αφήσουμε πίσω τους αδύνατους… όσους έχουν λιγότερες ….ευκαιρίες να αποφύγουμε τον διχασμό. Ο κ. Χρυσοσχοΐδης μιλάει ένας μεγάλος υπουργός….
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Το διχασμό δεν κατάλαβα. Ωραίο αυτό που λέει ο κ. Χρυσοχοΐδης

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: «Το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί δυσφημισμένο, απονευρωμένο, και κομματικά υποβαθμισμένο» είναι ευθεία επίθεση κατά του Βενιζέλου. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας.
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Έχει (ο κ. Χρυσοχοΐδης) κυρίαρχες ευθύνες και πολύ περισσότερες, αναλογικά. 100 χρόνια υπουργός, μέλος του κόμματος, 100 χρόνια του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος, γραμματέας. Βγήκε από παρθενογένεση; Λυπάμαι για αυτό. Μ’ αρέσει να ακούω τις ιδέες των άλλων αλλά δεν μπορούμε να απαρνιόμαστε ο καθένας τον εαυτό του και την ιστορία του. Μπορεί να το εκφράσει αυτό ο κ. Χρυσοχοιδης στην κοινοβουλευτική ομάδα στην οποία δεν ήρθε χθες. Εγώ έχω μάθει να είμαι συλλογικός. Ποτέ δεν απουσίασα από τα συλλογικά όργανα του ΠΑΣΟΚ και  σέβομαι τις αποφάσεις τους. Τι θέλει να μας πει δηλαδή ο κ. Χρυσοχοιδης τώρα; Με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπό του; Τι θέλει να μας πει; Ποιους θέλει να βάλουμε στην άκρη; Δηλαδή αυτά τα στελέχη που ήρθαν να κάνουν την «Ελιά», υπάρχει κάποια προσωπική αντίθεση με κάποιον; Αν υπάρχει κάποια καταγγελία, κάποια όχι καλή λειτουργία ή ότι ανήκει σε κάποιο άλλο χώρο, ότι δεν πιστεύει στην κεντροαριστερά να το δεχτώ, ότι υπάρχει λόγος. Αλλά επειδή έκανε αυτή την στιγμή το ΠΑΣΟΚ μια διεύρυνση στον χώρο της κεντροαριστεράς να το καταγγείλουμε;
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Το πιο χαρακτηριστικό είναι η πρώτη του φράση. Δεν αρέσουμε πια Πρόεδρε. Αυτό λέει ο κ. Χρυσοχοιδης.  
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Και τι κάνει ο κ Χρυσοχοίδης για να αρέσουμε;
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Ήταν μια φράση της Μελίνας
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ:Τη θυμάμαι πάρα πολύ καλά. Και ήταν μάλιστα χθες και η μέρα της γυναίκας και ήταν το κύριο πρόσωπο στην όλη εκπροσώπηση του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα.
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Εμβληματική και ιστορική μορφή
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Αυτή την στιγμή το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη από διχασμούς. Να ανοίξει τα φτερά του και να δώσει την ευκαιρία και σε άλλο κόσμο. Να μη γίνει ένα κλειστό club, που λέει ο κ. Χρυσοχοίδης αυτή την στιγμή ότι το ΠΑΣΟΚ, να μη μείνουμε οι μισοί, πιστεύω ότι με τέτοιες κινήσεις που κάνει ο κ. Χρυσοχοιδης και οι άλλοι συνάδελφοί μου τους οποίους σέβομαι και εκτιμώ, τότε το ΠΑΣΟΚ γίνεται μισό. Αν το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο και δυνατό είναι κυρίαρχο στην κοινωνία. Και χρειαζόμαστε ένα τέτοιο ΠΑΣΟΚ. Το  ΠΑΣΟΚ να  μην είναι τιμάρια. Να είναι μια φωνή, ενωμένο. Και με μια κύρια άποψη που έχει εκφραστεί μέσα από τα συλλογικά του όργανα. Ο καθένας λοιπόν να σέβεται την απόφαση της πλειοψηφίας. Υπουργός της κυβέρνησης και λέει…, αλλά το Υπουργείο το κρατάει. Αυτό όπως έκανε και η Κοππά, έφυγε αλλά τον μισθό τον κρατάει. Λίγο ηθική δεν υπάρχει σε αυτό το θέμα; Μιλάω για φιλοσοφική ηθική. Ο κ. Κρίτων Αρσένης; Τον βγάλαμε κάποτε και τώρα κρατάει τον μισθό. Δηλαδή δεν έχουμε ντροπή; Δεν ξέρω πόσο ηθικό θέμα είναι αλλά εγώ ειλικρινά σας λέω αν διαφωνούσα σε κάτι τέτοιο θα είχα και τα κότσια να παραιτηθώ και να πω διαφωνώ με όλα αυτά και φεύγω από την κυβέρνηση. Δεν μπορεί να κάνει αυτή την συνδιάσκεψη το ΠΑΣΟΚ και να λείπεις. Δεν μπορείς να απουσιάζεις. Τον εκτιμώ αφάνταστα και αυτόν και τους άλλους συναδέλφους αλλά δεν μπορείς από τέτοια γεγονότα που το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να πάει μπροστά, να αλλάξει τον τόπο, να απουσιάζεις. Δεν μπορείς να είσαι Υπουργός του ΠΑΣΟΚ και να απουσιάζεις από αυτά τα πράγματα. Αν απουσιάζεις, έντιμο είναι να καταθέσεις την υπουργική και βουλευτική θέση που έχεις και παίρνεις τον μοναχικό σου δρόμο. Ή το εκφράζεις μέσα στα συλλογικά όργανα.
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Που οφείλεται αυτό που λέει ο κ. Χρυσοχοίδης; Υπάρχει μια κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ.
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ:Για αυτό δηλαδή ο κ. Χρυσοχοίδης δεν έχει καμία ευθύνη. Το ξαναλέω πάλι για να θυμηθούμε. Δεν αρέσουμε, να το συζητήσουμε. Όλοι μας όμως έχουμε ευθύνες.
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Είδαμε χθες μια δημοσκόπηση στο ΒΗΜΑ. Η οποία δημοσκόπηση, δεν σας λέω για τα πρόσωπα, τα πρόσωπα που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ πάνε καλά. Από την άλλη πλευρά όμως…
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Γιατί να πάει καλά το ΠΑΣΟΚ όταν έχει τέτοιες συμπεριφορές; Ο κόσμος βλέπει, και σου λέει «Οι άνθρωποι είναι για τα μπάζα, πάνε να κάνουνε κάτι να ενώσουν την κεντροαριστερα και οι μισοί λείπουνε».
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: όχι μόνο, και διαφωνίες…
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κακό χωριό τα λίγα σπίτια. Αλλά κατά τ’ άλλα, τα σπίτια μας όλοι τα κρατάμε, και κριτική κάνουμε.
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Για πείτε μου τώρα, έρχονται εκλογές από την άλλη, είναι φανερό, όσο κι  αν κάποιοι λένε, δεν είναι το ίδιο, δεν είναι δημοψήφισμα, δεν είναι το ένα ή το άλλο, το πολιτικό μήνυμα θα υπάρχει…
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Οι εκλογές είναι πολιτικές κ. Παπαδάκου. Όλα τα άλλα είναι για να κρυβόμαστε. Οι εκλογές είναι πολιτικές και μάλιστα πολύ πολιτικές, όσο πολιτικές δεν γίνεται. Κάποτε υπήρχε και μια χαλαρότητα με τις ευρωεκλογές, ο κόσμος έκανε πέρα-δώθε, τον αφήναμε… Τούτη τη φορά οι εκλογές είναι κρίσιμες, είναι πάρα πολύ σημαντικές και για το μέλλον της Ευρώπης, και για τους ευρωσκεπτικιστές και γι’ αυτούς που θέλουν να είναι και λίγο ευρωπαίοι και όχι λίγο ευρωπαίοι κι όλα αυτά που γίνονται. Και γι’ αυτούς οι οποίοι θέλουν κάθε μέρα η Ελλάδα να είναι στο μνημόνιο. Κι αυτοί που θέλουν κάθε μέρα την Ελλάδα στο μνημόνιο είναι αυτοί που εμποδίζουν την Ελλάδα να βγει από το μνημόνιο. Κάποιοι θέλουν να βγει η Ελλάδα από το μνημόνιο, κάποιοι θέλουν να μην βγει. Κι αυτοί είναι συγκεκριμένοι. Είναι αυτοί που λαϊκίζουν επί παντός επιστητού, είναι φαύλοι κάθε μέρα και στα ραδιόφωνα και στην τηλεόραση και στην Βουλή.
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Σε ποιους χώρους ανήκουν αυτοί;
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Ανήκουν στον χώρο της άκρας Δεξιάς και της Αριστεράς. Δεν θεωρώ φαύλο το ΚΚΕ, το ξεκαθαρίζω.
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Άρα λέτε για το ΣΥΡΙΖΑ τώρα.
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Εντάξει, δεν θέλω τώρα… Αλλά το να βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει όλη την ημέρα όχι σε όλα και να λέει θα φέρει τους μισθούς, θα κάνει το ένα, θα κάνει το άλλο, θα κάνει το παράλλο ώστε με ωραία λόγια ώστε να οδηγήσει τον λαό σε τέτοιες επιλογές νομίζω είναι τραγικό, δηλαδή όλοι εμείς είμαστε οι κακοί της παρέας… Εγώ είμαι μνημονιακός; Ποιος σας είπε… Ποιος αγαπάει το μνημόνιο κ.  Παπαδάκου; Ποιος από εμάς το αγαπάει ξέροντας ότι έχει φέρει τόσα δεινά στον λαό. Θα μας τρελάνουνε οι άνθρωποι; Είναι συμπεριφορές αυτές, το συνέχεια όχι;
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: εσείς βλέπετε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο; Γιατί όλο βγαίνουμε, βγαίνουμε κι όλο έχουμε την τρόικα εδώ να μας λέει ακόμα και πόσο θα κάνει το γάλα.
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Θα βγούμε. Το παλεύουμε κ. Παπαδάκου για να βγούμε. Γιατί αν αλλάξει οτιδήποτε κ. Παπαδάκου θα είμαστε πολύ βαθειά στο μνημόνιο. Θα έχουμε εικόνες άλλες… Γιατί είδα εγώ, ότι η συγκεκριμένη παράταξη πήγε να μας μεταφέρει στον Τσάβες, τον Μαδούρο κτλ. Βλέπουμε τι γίνεται στην Αργεντινή, σε εκείνες τις περιοχές, το ξεχάσαμε; Ο σύμβουλος του κ. Τσίπρα είναι ο γνωστός κ. Βαρουφάκης… Βλέπετε πουθενά τώρα όλους αυτούς -τους τύπου Ρουμπινί- που προέβλεπαν και πόνταραν στο ότι θα βγει η Ελλάδα από το ευρώ; Που είναι όλοι αυτοί;
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Δεν ήταν μόνο ο Ρουμπινί. Ήταν κι άλλοι, συνομιλητές της τότε κυβέρνησης Παπανδρέου κάποιοι που τα έλεγαν αυτά.
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Πρέπει κάποιος να του τα θυμίσει του κ. Παπανδρέου αυτά. Διότι ειλικρινά μου κάνει εντύπωση ότι ο κ. Παπανδρέου χθες δεν ήταν εκεί. Να υποστηρίξει την ιδέα του, το έργο του. Αυτά που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ των 165 βουλευτών.
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Την κυβέρνηση του, τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών του.
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Βεβαίως, την κυβέρνηση του. Περιμένει από εμένα να στηρίζω την κυβέρνησή του όταν αυτός απουσιάζει; Αυτό είναι πραγματικά εξωφρενικό. Να στηρίζω εγώ την τότε κυβέρνηση όντας έξω απ’ αυτή και οι άνθρωποι που ήταν μέσα σ’ αυτή την κυβέρνηση, κι έπαιρναν αυτά τα μέτρα, να μας κάνουν κριτική και να μην είναι στην συνδιάσκεψη το Σαββατοκύριακο; Αυτό είναι μια φοβερή αντίφαση.

Συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Λεωνίδα Γρηγοράκου στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα ΜΕGA"

12.03.2014 Οπτικοακουστικό υλικό από το Διαδίκτυο



Σάββατο, 8 Μαρτίου 2014

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου στην πανελλήνια συνδιάσκεψη της «Ελιάς» για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές


Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

        Καλησπέρα σας. Είχα σκοπό να μιλήσω από  κειμένου, αλλά επειδή δεν θα μου δώσετε αρκετό χρόνο, θα πρέπει να συντομεύσω, γιατί ακούσαμε πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες σήμερα. Εγώ θέλω να πω ότι αν χθες ήταν αργά, σήμερα έχουμε χάσει το χρόνο. Ποτέ όμως δεν χάνουμε την ελπίδα.
        Και θέλω να πω σε όλους τους φίλους που είναι σήμερα εδώ, ότι προσωπικά είμαι ευγνώμων σε αυτό που λέγεται ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό που λέγεται δημοκρατική παράταξη. Σε αυτό που λέγεται κεντροαριστερά. Ο καθένας από εμάς έχει τα προσωπικά του εφόδια. Έχει την προσωπικότητά του. Τα δικά του χαρακτηριστικά. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κανέναν, υπάρχουν πάρα – πάρα  πολλοί ικανοί άνθρωποι στην κοινωνία στην Ελλάδα. Μας έκανε όμως διάσημους και ικανούς η δημοκρατική παράταξη και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς.
        Να μην είμαστε αγνώμονες. Κάποιοι από εμάς πραγματικά πλήρωσαν το μάρμαρο. Τους καλώ από εδώ σαν φίλος, σαν παλιός βουλευτής, σαν σύντροφος, σαν ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από το 1974.  Κάποτε είχα πει  στον Ευάγγελο Βενιζέλο «άστους να φύγουν», τώρα τους λέω ελάτε πίσω.  Γιατί ό,τι κάναμε τα δυο τρία τελευταία χρόνια μπορεί να ήταν σε λάθος δρόμο, αλλά αυτή ήταν η μοναδική λύση.
        Μην ντρέπεστε που ψηφίσατε τα μέτρα για να σωθεί η Ελλάδα. Να ντρέπονται αυτοί που θέλουν να έρθουν κι άλλα μνημόνια για να έχουν λόγο να λένε ότι πρέπει να σωθεί η Ελλάδα.
        Λένε με έναν άκρατο λαϊκισμό, ότι θα τα φέρουν όλα πίσω. Ότι θα φτιάξουν το κράτος. Ότι αυτοί οι οποίοι ήταν κάθε μέρα οι άνθρωποι της διαπλοκής, οι άνθρωποι της διαφθοράς, επιμένουν σε αυτό το κράτος της διαφθοράς, της διαπλοκής που μας έφερε στα αδιέξοδά μας και θέλουν να το ξαναφέρουν πίσω. Ε, όχι δεν θα τους επιτρέψουμε. Θέλουν να μπει ένα νέο μνημόνιο. Όχι άλλο μνημόνιο. Εμείς παλεύουμε το μνημόνιο να φύγει.
        Εμείς ξεκινάμε από εδώ.  Από αυτό το εγχείρημα της κεντροαριστεράς, τη δημοκρατική παράταξη, την Ελιά για να μην ξανάρθει άλλο μνημόνιο στην Ελλάδα.
        Όταν πήγαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών, το καλοκαίρι υποσχεθήκαμε ότι δεν θα κάνουνουμε καμία απόλυση. Έτσι μας είχε πει  ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Καμία απόλυση.  Από τον Ιούνιο  προσπαθήσαμε να φτιάξουμε τα πράγματα, διότι μέχρι τα τότε κάποιοι οι οποίοι συμμετείχαν στην Κυβέρνηση έμπαιναν, έβγαιναν, διόρθωναν, έσβηναν.
        Από εδώ σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα υπάρχει καμία απόλυση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ήδη με μεγάλο κόπο και παρά τις αντιθέσεις των υπουργών, προσπαθήσαμε, πήγαμε σαν ΠΑΣΟΚ, βρήκαμε τους πάντες και περνάμε στην εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα η οποία μέχρι χθες υπήρχαν 6.000 αιτήσεις, όταν μας ζητάνε μόνο 3.000.
        Και να πούμε την αλήθεια, η κεντροαριστερά υπάρχει στην κοινωνία. Είπανε προηγουμένως οι σύντροφοι και ομιλητές, ότι παντού στους κοινωνικούς χώρους υπάρχει το ΠΑΣΟΚ. Στο χώρο της υγείας, από τον οποίο προέρχομαι, το ΠΑΣΟΚ είναι κυρίαρχο, παρά τα λάθη που έχουν γίνει με τον ΕΟΠΥΥ, από πλευράς όχι δική μας και του Λοβέρδου, αλλά από πλευράς  του Άδωνι. Εμείς κάναμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Δεν θα τη χαρίσουμε σε κανέναν.
        Λέμε λοιπόν στους γιατρούς να συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Λέμε στους νοσηλευτές και σε όλους τους διοικητικούς υπαλλήλους του τομέα της υγείας ότι δεν θα απολυθεί κανένας. Το λέμε από εδώ, από την αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, αυτή τη μεγάλη γυναίκα που την είχαμε μαζί μας και μας λείπει πολύ και σήμερα γιορτάζουμε τη γιορτή της Γυναίκας.
        Θα τελειώσω λέγοντας το εξής: κάποιοι μίλησαν προηγουμένως για το ΠΑΣΟΚ του 4%, μου  είπε μια συνάδελφος του ΣΥΡΙΖΑ, προχθές που ήμουνα σε ένα τηλεοπτικό κανάλι. Δυστυχώς για αυτούς η φιλοσοφία τους, η πολιτική τους και  ό,τι σχεδιάζουν στη ζωή τους είναι για 4% και όχι για 27% που ήταν, γιατί έτσι έχουν μάθει.  Δεν το έχουν ξεπεράσει το σύνδρομο.
        Περνάμε το μεταναστευτικό στη Βουλή χωρίς να ανοίξει μύτη. Και όταν είπα  στην Επιτροπή, ότι οι Σύριοι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι 17.000 πρόσφυγες από τον πόλεμο της Συρίας, και ότι έχουν μια υψηλή κουλτούρα σηκώθηκαν να με φάνε γιατί είπα ότι έχουν υψηλή κουλτούρα οι Σύριοι και δεν έχουν οι άλλοι λαοί.
        Και όταν τους εξήγησα ότι οι Σύριοι ήταν εδώ και 4.000 χρόνια, η Φοινίκη, η Ταρσώ, η Αντιόχεια, όλες αυτές ήταν ελληνικές αποικίες και έχουμε κοινά πράγματα με όλους αυτούς τους λαούς. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν μέσα τους ότι οι κοινωνίες αλλάζουν, οι πολιτισμοί αλλάζουν και μας παίρνουν μαζί τους εάν εμείς θέλουμε να μείνουμε πίσω.
        Συντήρηση είναι να κρατάς την καρέκλα σου και να μην τη δίνεις σε κανέναν. Αριστερό είναι το λογικό. Αριστερό αυτή τη στιγμή είναι ό,τι βοηθάει το λαό. Αριστερό είναι αυτή τη στιγμή ό,τι μπορεί να βάλει κανείς στην πλάτη του για να βοηθήσει να ξεπεράσει ο λαός ή έστω να του μειώσει, τις μεγάλες φουρτούνες που περνάει. Αυτή είναι η αριστερή σκέψη. Και όχι αριστερή σκέψη είναι μόνο το όχι. Όχι, όχι, όχι, όχι.
        Εμείς θα πούμε στην Ελιά να είναι καρπερή. Να φέρει καινούργιους καρπούς. Το ΠΑΣΟΚ θα είμαστε εδώ χωρίς ηγεμονισμούς, θα συζητάμε με όλους. Θέλουμε αυτό το εγχείρημα να πετύχει. Διότι ναι μεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η μέτρηση των δημοσκοπήσεων, αλλά η κοινωνία 30 – 35% δεν απαντάει, που σημαίνει ότι είναι δημοκράτες πολίτες που θέλουν να δούνε κάτι καινούργιο και εμείς πρέπει να το προσφέρουμε από εδώ.
        Αγώνας λοιπόν. Αγώνας για κάτι καινούργιο. Αγώνας για την κεντροαριστερά. Αγώνας για όλες αυτές τις δυνάμεις που θέλουν το καλό του τόπου και που έχουν θυσιαστεί γι’ αυτόν.

Σας ευχαριστώ πολύ.



Περισσότερες φωτογραφίες από τη συνδιάσκεψη εδώ