ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014

ΔΤ 31.07.2014 - Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου



Γραφείο Τύπου
Αναπληρωτή Υπουργού
Πέμπτη 31/07/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, με αφορμή δημοσίευμα βάσει του οποίου φέρεται ο Διοικητής του «Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου» και «Βενιζέλειου»,  κ. Νίκος Χαριτάκης, να «απειλήθηκε με καρατόμηση» αν δεν στείλει λίστα με τους αξιολογημένους υπαλλήλους (μάλιστα σ’ αυτούς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «συμπεριλαμβάνεται το 15% που μπαίνουν σε κινητικότητα και αντιστοιχούν σε 269 υπαλλήλους») δηλώνει:
«Θέλω να διαβεβαιώσω τους εργαζόμενους τόσο στα δύο αυτά νοσοκομεία, όσο και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση, ούτε στα νοσοκομεία, ούτε στον χώρο της Υγείας, ούτε ευρύτερα, στον χώρο της Δημόσιας Διοίκησης. Το αίσθημα ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί στους δημοσίους υπαλλήλους οφείλουμε να το εξαλείψουμε.
Η Κυβέρνηση θα κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του Δημόσιου Τομέα και η αξιολόγηση είναι μια διαδικασία απαραίτητη για την βελτίωση της λειτουργίας του. Τα δικαιώματα των εργαζομένων προστατεύονται από το Σύνταγμα και η κυβέρνηση τα σέβεται και τα προασπίζεται.
Συμπληρωματικά, αναφερόμενος σε δημοσίευμα που αναφέρεται στην έλλειψη φαρμάκων για οροθετικούς ασθενείς στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, ο κος Λεωνίδας Γρηγοράκος ανέφερε ότι:  «το Υπουργείο Υγείας έχει προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε όλοι οι οροθετικοί ασθενείς, τόσο της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στο σύνολό τους, να λαμβάνουν απρόσκοπτα και χωρίς καθυστέρηση τη θεραπεία τους.
Η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση».

Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014

26072014 ΔΤ Υπουργού Αναπληρωτή Υγείας για συντριβή αεροσκάφους στη Σπάρτη



Γραφείο Τύπου
Αναπληρωτή Υπουργού
Σάββατο 26/07/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας και βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο που συνετρίβη το ιδιωτικό αεροπλάνο στη Σπάρτη.
Όλοι οι αρμόδιοι φορείς (αστυνομία, ΕΚΑΒ, τοπικές αρχές) έσπευσαν στην περιοχή για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες.
Από τα συντρίμμια του αεροσκάφους ανασύρθηκαν δύο άνδρες. Ο ένας ανασύρθηκε νεκρός ενώ ο δεύτερος κατέληξε στο νοσοκομείο.

Ο κύριος Γρηγοράκος εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θανόντων.

Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014

25072014 Δελτίο Τύπου - Συνέντευξη στο ΒΗΜΑfm



Γραφείο Τύπου
Αναπληρωτή Υπουργού
Παρασκευή 25/07/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Συνέντευξη Υπουργού Αναπληρωτή Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου στον ΒΗΜΑfm και τον δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαναγιώτου
Κος Γρηγοράκος: «Προχωράμε σ’ αυτά που συμφωνούμε και σ’ αυτά που διαφωνούμε, τα βάζουμε στην μπάντα, διότι το έχει ανάγκη ο τόπος. Για μας, δεν υπάρχει στρατηγική αμφιταλάντευση. Αυτή η φράση τα λύνει όλα, για το ΠΑΣΟΚ, διότι συμμετέχει στην κυβέρνηση βάζοντας τη δική του συνδρομή. Την έχει βάλει ήδη και θεωρώ ότι ποσοστιαία είναι πάρα πολύ μεγάλη. Εμείς, θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα».
Κος Παπαναγιώτου: «Για την εξεύρεση των 180 προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτή την Βουλή»;
Κος Γρηγοράκος: «Συμμερίζομαι (την άποψη Σαμαρά για τους 180), είμαι μαζί του και επειδή είμαι άνθρωπος της καθημερινότητας και έχω επαφή με όλο τον κόσμο πιστεύω ότι είναι εφικτός ο στόχος. Η εμμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μπλοκάρει την εκλογή του προέδρου δεν είναι στόχος τόσο υψηλής πολιτικής υπευθυνότητας. Θα μου πείτε, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου το έκανε το 2009 και το ΠΑΣΟΚ. Άλλες εποχές, άλλα γεγονότα… Και θα πω και τη φράση του πατέρα του, διότι μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να το πει: mea culpa. Όχι ό,τι μας βολεύει. Πρέπει να αναγνωρίζουμε και τα λάθη μας. Το Σύνταγμα δεν φτιάχτηκε για να εκβιάζεται ούτε για να είναι τροχοπέδη στην πολιτική σταθερότητα, γιατί πιστεύω ότι ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας συμβολίζει την ευρύτερη πολιτική και κοινωνική αποδοχή. Άρα λοιπόν, εμείς δεν είμαστε καθαροί απέναντι σ’ αυτό».
Για την αξιολόγηση στο Δημόσιο
Κος Γρηγοράκος: «Αυτή η θεσμοθέτηση του 15% για μένα είναι αυθαίρετη. Δεν πρέπει να πηγαίνουμε σε ποσοτικούς στόχους. Όμως, θα πρέπει να πούμε σε όλο τον κόσμο και να δούμε καλύτερα αυτό το θέμα, ότι το 15% δεν σημαίνει απολύσεις. Χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία. Δεν έχει πειστεί κανείς γι’ αυτό, διότι δεν είμαστε τόσο αξιόπιστοι εμείς. Πρέπει να δούμε τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά της κάθε υπηρεσίας, αλλά θα πρέπει και οι συνδικαλιστές να καταλάβουν ότι κάποια στιγμή πρέπει να αξιολογούμαστε όλοι».



Η συνέντευξη σε ηχητική μορφή εδώ

Οπτικοακουστικό υλικό από τη τοποθέτηση του Αν.Υπουργού Υγείας Λ.Γρηγοράκου για το θάνατο της 56χρονης στα Χανιά





Για το δελτίο τύπου πατήστε εδώ


Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24/07/2014 - Τοποθέτηση Υπουργού Αναπληρωτή Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκου, για το θάνατο της 56χρονης στα Χανιά

​Γραφείο Τύπου
Αναπληρωτή Υπουργού
Πέμπτη 24/07/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, εκφράζει την θλίψη του για τον χαμό της 56χρονης τετραπληγικής ασθενούς στα Χανιά. Ο κύριος Γρηγοράκος έχοντας γνώση της νόσου, αφού είναι εντός του ιατρικού πεδίου που δραστηριοποιείται, σε πρωινή εκπομπή ανέφερε σχετικά με το θέμα τα εξής:
«Αυτό που έκανε η ΔΕΗ, να διακόψει το ρεύμα σε αυτή τη γυναίκα είναι λάθος, είναι ένα τραγικό λάθος. Η γυναίκα έπασχε από πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση, τη λεγόμενη «νόσο του Σαρκό». Οι ασθενείς αυτής της νόσου χρειάζονται μηχανική υποστήριξη στο σπίτι. Τα μηχανήματα υποστήριξης αυτών των ασθενών έχουν χρόνο ζωής και μετά από διακοπή του ρεύματος. Η ΔΕΗ οφείλει να διασφαλίζει την συνεχή παροχή ρεύματος για αυτές τις κατηγορίες συμπολιτών μας.
Μια διευκρίνιση, μηχανική υποστήριξη στο σπίτι σημαίνει ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς οξυγόνο, έχει τραχειοτομία κι είναι ανάπηρος σε ποσοστό 100%».

Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014

Επίσκεψη του Υπουργού Αναπληρωτή Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκου, στην 6η Υ.Πε.

Γραφείο Τύπου
Αναπληρωτή Υπουργού
Τετάρτη 16/07/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων-Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Ο Υπουργός Αναπληρωτής συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Κατσιβέλα, τους υποδιοικητές Τάκη Αντωνακόπουλο και Λένα Αλμπάνη, καθώς επίσης με διοικητές, υποδιοικητές και στελέχη της Υγείας στην Περιφέρεια.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα προβλήματα σε ιατρο-νοσηλευτικό δυναμικό, η πρόταση για παράταση της θητείας των επικουρικών ιατρών για έξι μήνες ακόμη και η ολοκλήρωση ενοποίησης νοσοκομείων. Σημαντική θεωρείται, επίσης, η ενίσχυση υποδομών για ποιοτικότερη και αμεσότερη παροχή υπηρεσιών υγείας στους Έλληνες πολίτες.
Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Κατσίβελας αναφέρθηκε στις ειδικότητες που χρειάζονται περισσότερα στα νοσοκομεία: «Στην Κέρκυρα, στην Ήπειρο, στο Αγρίνιο, στη Λευκάδα, στην Πάτρα, οι ειδικότητες που χρειάζονται άμεσα είναι: Καρδιολόγοι και Παθολόγοι», τόνισε χαρακτηριστικά.
Κατόπιν ο κ. Γρηγοράκος, συνοδευόμενος από τους Διοικητές της 6ης ΥΠΕ, επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα και συζήτησαν την απεμπλοκή έργων στα νοσοκομεία της περιοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο μαγνητικός τομογράφος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών,  όπου, ενώ έχει εγκριθεί η δαπάνη, υπάρχει κώλυμα στην απορρόφηση των χρημάτων.
Ο Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας στη συνέχεια επισκέφθηκε το «Καραμανδάνειο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών», το «Γενικό Νοσοκομείο Πατρών Άγιος Ανδρέας» και το «Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών του Ρίο» όπου συζήτησε με πανεπιστημιακούς, εκπροσώπους εργαζόμενων, ασθενείς και συνοδούς.
Κατά την απολογιστική τοποθέτηση του ο κύριος Γρηγοράκος ανέφερε:
 «Ήταν μια πραγματικά πολύ καλή και εποικοδομητική επίσκεψη. Οφείλω να ομολογήσω ότι η κατάσταση σε αυτή την Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας είναι καλύτερη απ’ ότι νόμιζα ερχόμενος εδώ. Φυσικά υπάρχουν προβλήματα και χρειάζονται ενίσχυση όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας. Οι ανάγκες είναι επιτακτικές και τις γνωρίζουμε. Όμως, τα πράγματα είναι ελεγχόμενα. Θέλω να συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω όλους για την συμβολή σας, ώστε η εικόνα των νοσοκομείων της περιοχής να είναι τόσο καλή. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου κάνει ό,τι καλύτερο γίνεται για την περαιτέρω βελτίωση των παροχών Υγείας στους πολίτες».

Φωτογραφίες









Για ένα συνέδριο επανίδρυσης



του Λεωνίδα Γρηγοράκου *
“Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 16/07/2014”

Τα κόμματα, όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί δεν είναι στατικοί σχηματισμοί. Υπόκεινται σε αλλαγές και αναπροσαρμογές. Άλλοτε είναι ισχυρά και παντοδύναμα και άλλοτε αδύναμα και ευάλωτα. Η κάθε πολιτική περίοδος αφήνει έντονα τα σημάδια της. Υπάρχουν περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες ευνοούν ένα κόμμα, ενώ άλλες που δυσχεραίνουν τον ρόλο, τον λόγο και την παρουσία του. Ως εκ τούτου, οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με αυξημένη πολιτικότητα, τα ζητήματα που θέτει η ίδια η πραγματικότητα, χωρίς να παγιδευόμαστε σε δοξασίες και σκιαμαχίες του παρελθόντος.

Σήμερα, η χώρα βρίσκεται σε μια νέα ιστορική περίοδο. Η κρίση που ενέσκηψε μετέβαλε άρδην τις συνθήκες που επικρατούσαν επί σχεδόν τρεις δεκαετίες. Το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε δεν θυμίζει σε τίποτα το χθες. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, επανεξετάζοντας τη στρατηγική του. Αν δεν το πράξει, θα εμφανιστεί ανακόλουθο με τις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις, κυρίως όμως θα οδηγηθεί σε κατάσταση μαρασμού.

Η δραστική μείωση της εκλογικής και πολιτικής του επιρροής είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Το άλλοτε πολυδύναμο ακροατήριό του έχει συρρικνωθεί δραματικά. Η ανάκτηση των δυνάμεών του δεν θα επιτευχθεί με την οποιαδήποτε επανεκκίνηση επιχειρήσει. Μολονότι ο χώρος που πολιτικά εξέφραζε είναι κοινωνικά υπαρκτός και αριθμητικά μετρήσιμος, τα όρια και οι δυνατότητες διεύρυνσής του είναι περατά. Με την κατάσταση αυτή οφείλουμε να συμφιλιωθούμε χωρίς να στρουθοκαμηλίζουμε. Αν συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε εκτός οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να παραμένουμε εγκλωβισμένοι και περιχαρακωμένοι στον μικρόκοσμο μας.

Αν θέλουμε όμως να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο μας, αλλά και για τον πολιτικό χώρο που επί πολλές δεκαετίες εκφράσαμε, οφείλουμε να εναρμονιστούμε με τα νέα δεδομένα, χωρίς υπεκφυγές και μυθοπλασίες. Θα ήταν στρατηγικό λάθος να αποδεχθούμε κι εμείς το επιχείρημα των αντιπάλων μας, ταυτίζοντας τη μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη με το συρρικνωμένο και ακρωτηριασμένο ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ της μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας είναι όλες εκείνες οι δυνάμεις που αυτοτοποθετούνται στον ευρύτερο προοδευτικό και κεντροαριστερό χώρο. Με τις δυνάμεις αυτές οφείλουμε να συντονίσουμε τα βήματά μας, υπερβαίνοντας αποστεωμένους κομματικούς μηχανισμούς και προσωπικές στρατηγικές, προκειμένου να θεμελιώσουμε ξανά τη μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη. Με τις δυνάμεις αυτές μπορούμε να συναντηθούμε ξανά στο πεδίο των ιδεών και της πολιτικής, οικοδομώντας νέες σχέσεις εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και συμπαράταξης, έχοντας καίριο μέλημά μας την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου για ένα συνέδριο επανίδρυσης μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στη δημιουργική συνύπαρξη όλων των δυνάμεων, οργανωμένων και ανένταχτων, που θέλουν να αποτελέσουν τον εναλλακτικό πόλο ανάμεσα στον νέο δικομματισμό –ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-, κομίζοντας μια εναλλακτική πολιτική πρόταση για την ανάταξη της χώρας.

Αν χθες ήταν νωρίς, αύριο θα είναι αργά. Η ανασύνθεση της δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης, η οποία έρχεται από μακριά και θα πάει πολύ μακριά, είναι κοινωνικά αναγκαία και πολιτικά επιβεβλημένη, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

* Υπουργού αναπληρωτή Υγείας, βουλευτού Λακωνίας ΠΑΣΟΚ







Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 15/07/2014

Ο Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του με ομάδα ανώτατων στελεχών – εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επικεφαλής των οποίων ήταν ο κ. Hans Kluge (Διευθυντής του Τμήματος Συστημάτων Υγείας & Δημόσιας Υγείας του Περιφερειακού Γραφείου για την Ευρώπη).
Ο Υπουργός έκανε μία σύντομη αναφορά στα προβλήματα στελέχωσης  των νοσοκομείων, στην άμεση ανάγκη για «άνοιγμα» κλινών στις ΜΕΘ, στην ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών καθώς και στην απαραίτητη εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Κάνοντας μια πιο συνολική τοποθέτηση ο κύριος Γρηγοράκος ανέφερε: «το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η διάρρηξη των δεσμών μεταξύ υπουργείου - ιατρικού και πάσης φύσεως προσωπικού -πολιτών. Η κρίση που υποχρέωσε σε λήψη άδικων, απότομων και οριζόντιων μέτρων, άνοιξε περαιτέρω το χάσμα μεταξύ των «παικτών» στον τομέα της υγείας και υπάρχει επίταση των προβλημάτων όπως η έλλειψη γιατρών, φαρμάκων, αξιοποίησης κονδυλίων προς την σωστή κατεύθυνση». Κλείνοντας ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα  προβλήματα που δημιουργούνται στη δημόσια υγεία από την αδυναμία παροχής ικανοποιητικής  ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε μετανάστες.
Ο κ. Kluge σημείωσε πως η παρούσα επίσκεψη  πραγματοποιείται στο πλαίσιο  του διετούς «Προγράμματος  Υποστήριξης των Μεταρρυθμίσεων στην Υγεία», για το οποίο συνεργάζονται με το Υπουργείο Υγείας και την Task Force for Greece. Στάθηκε στην προσβασιμότητα που υπάρχει στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, ειδικά σε ένα τόσο δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον για την Ελλάδα.
Τα στελέχη του W.H.O. στις τοποθετήσεις τους στάθηκαν στην ανάγκη υλοποίησης των θεσμικών μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμένα βήματα όπως και στην ανάγκη πληροφόρησης σχετικά με τις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις. Στόχος αυτών των δράσεων είναι ο ιατρικός κόσμος και οι πολίτες να αισθάνονται ότι αποτελούν μέρος της λύσης κι όχι να μην μπορούν να αντιληφθούν τη σχεδιαζόμενη πολιτική.
Η συζήτηση έκλεισε με την επισήμανση του Αναπληρωτή Υπουργού ότι πρέπει να προσπαθήσουμε για «Λιγότερη λιτότητα και περισσότερη αλληλεγγύη».



Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 14/07/2014

Γραφείο Τύπου Αναπληρωτή Υπουργού Δευτέρα 14/07/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ευρεία Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 14 Ιουλίου στο Υπουργείο Υγείας, υπό τον Υπουργό Αναπληρωτή Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκο, για τα υγειονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τις ομάδες νόμιμων και παράνομων μεταναστών στον ελλαδικό χώρο γενικότερα αλλά και στον χώρο της Λακωνίας ειδικότερα (αφορμή τα κρούσματα ελονοσίας στη Σκάλα).  
Στην σύσκεψη συμμετείχαν: ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης, η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντία Τζανετέα, η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κρεμαστινού, ο γενικός Διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρος Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Αριστομένης Συγγελάκης, ο Αντιστράτηγος της Αστυνομίας Εμμανουήλ Κατριαδάκης, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιος Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, ο Διευθυντής Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Βαλαδώρος, η Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας Αθηνά Κύρλεση, η Γενική Διευθύντρια υπηρεσιών Υγείας Παρασκευή Καψιώχα, η διοικήτρια του νοσοκομείου Σπάρτης Εύη Παπαγεωργίου, ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Μολάων Δημήτρης Παναγόπουλος, ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, η υπεύθυνη προγραμμάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ στην περιοχή Μαρία Τσερώνη . Συμμετείχαν επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου υγείας, των συναρμόδιων υπουργείων, καθώς και τοπικοί φορείς.
Ο δήμαρχος Ευρώτα, κύριος Γρυπιώτης στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της αστυνόμευσης στην περιοχή καθώς και στην υγειονομική αντιμετώπιση του προβλημάτων που έχουν προκύψει, καθώς ο αριθμός των μεταναστών είναι τέτοιος που οι υπάρχουσες ιατρονοσηλευτικές υποδομές της περιοχής δεν αρκούν για να τον αντιμετωπίσουν.  Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τζανετέα.
Η διοικήτρια του νοσοκομείου Σπάρτης σημείωσε ότι χρειάζεται ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού  προσωπικού στο νοσοκομείο. Διαπίστωση που έκαναν όλοι οι υγειονομικοί φορείς της περιοχής που παρέστησαν στην σύσκεψη.
Από πλευράς ΚΕΕΛΠΝΟ η πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κρεμαστινού κι ο γενικός Διευθυντής κ. Παπαδημητρίου στάθηκαν στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του Κέντρου Υγείας Βλαχιώτη (περιοχή που εστιάζεται το πρόβλημα) καθώς και στην οικονομική ενίσχυση των δράσεων για ενημέρωση και πρόληψη στην περιοχή. Παράλληλα ζήτησαν να υπάρξει ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή.
Η υπεύθυνη προγραμμάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ στην περιοχή, κ. Μαρία Τσερώνη ανέφερε ότι έχουν εξεταστεί για λοιμώδη νοσήματα (ελονοσία, φυματίωση, ηπατίτιδα) πάνω από 2.000 μετανάστες, νόμιμοι και παράνομοι. Ενημέρωσε ότι γίνεται συνεχώς προσπάθεια τόσο για ενημέρωση τους, όσο και για πρόληψη νέων μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως και λοιμώξεων.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Βλασταράκος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει σύμπραξη και με ιδιώτες ιατρούς, ενώ να εξεταστεί κατά πόσο θα χρειαστεί αύξηση του αριθμού αλλά και ενίσχυση των κινητών μονάδων τόσο στην περιοχή αυτή, όσο και συνολικότερα σε περιοχές που παρουσιάζουν παρόμοια φαινόμενα.
Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπήρξε δέσμευση για αύξηση των δυνάμεων στην περιοχή και εντατικοποίηση των ελέγχων, αφού έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ταραχών τόσο μεταξύ των μεταναστών όσο και με τους κατοίκους των περιοχών.
Από το Υπουργείο Εσωτερικών υπήρξε δέσμευση για καταγραφή των νομίμων μεταναστών, όπως και αυτών που έχουν καταθέσει χαρτιά για έκδοση αδειών παραμονής ώστε να διευκολυνθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν από την εκμετάλλευση των παράνομων μεταναστών.
Ο κύριος Γρηγοράκος τόνισε ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός νόμιμος και παράνομος, μετανάστης ή γηγενής όταν αφορά ασθένεια. «Ο ασθενής και η  αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ιερά» είπε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός αναπληρωτής Αφού δεσμεύτηκε για αρωγή στις προσπάθειες αποκάλυψε ότι υπάρχουν πηγές από ευρωπαϊκά κονδύλια για ενίσχυση των δράσεων αυτών τα οποία και θα εξοικονομηθούν το συντομότερο δυνατό. Επιπροσθέτως δεσμεύτηκε για την άμεση αναμόρφωση της υγειονομικής διάταξης που αφορά τα «μέτρα κατά της ελονοσίας» η οποία θα λάβει χαρακτήρα Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με το συναρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου η εφαρμογή της στο πεδίο να είναι κατά το μέγιστο δύνατο λειτουργική.

Παρακάτω οι δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού:

Βίντεο 1
Βίντεο 2
Βίντεο 3





Τρίτη, 8 Ιουλίου 2014

Συνέντευξη Αν. Υπουργού Υγείας Λ. Γρηγοράκου στον Alpha 989

Παρακολουθείστε παρακάτω τη συνέντευξη του Αν. Υπουργού Λεωνίδα Γρηγοράκου στον Alpha 989 και στη Γιάννα Παπαδάκου.






Για το απομαγνητοφωνημένο κείμενο πατήστε εδώ



Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2014

Συνέντευξη Τύπου - Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας 07/07/2014

Γραφείο Τύπου
Αναπληρωτή Υπουργού
Δευτέρα 07/07/2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη Τύπου πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, σχετικά με τους όρους λειτουργίας των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας.
Ακολουθούν επιλεγμένα σημεία της τοποθέτησης του κ. Γρηγοράκου:
- «Το θέμα μας είναι μονάδες ημερήσιας νοσηλείας. Ξέρετε την υπουργική απόφαση που βγήκε την προηγούμενη βδομάδα.
Νομίζω ότι ήταν μία αναγκαιότητα στο χώρο της υγείας αυτό που έγινε. Το συζητούσαμε πάρα πολλά χρόνια. Τώρα έχουμε βγάλει τις προδιαγραφές. Η υπουργική απόφαση είναι πολύ ακριβής. Δίνουμε την ευκαιρία στις κλινικές, στους ιδιώτες και σε ομάδες γιατρών να μπορούν να κάνουν μικροεπεμβάσεις μίας ημέρας. Βέβαια σε επεμβάσεις που δεν απαιτούν γενική αναισθησία ή επισκληρίδιο, ενώ θα δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ.
Αυτό προσφέρει θέσεις εργασίας και νομίζουμε ότι αποσυμφορεί και τα νοσοκομεία. Ήταν κάτι το οποίο το σκεφτήκαμε πολύ καιρό, και υπήρξε διαβούλευση με την κοινωνία. Πέραν αυτού, υπήρχε διαβούλευση με τους επαγγελματίες υγείας και με τα ασφαλιστικά ταμεία. Νομίζω ότι καταλήξαμε σε μια πάρα πολύ σωστή πρόταση».
- «Πρέπει κι ο πολίτης κι εμείς να ξέρουμε, αν κάτι συμβεί, ότι η διασυνδεδεμένη μονάδα ελέγχεται από το συγκεκριμένο νοσοκομείο! Αυτό που συμβαίνει είναι κάτι πρωτόγνωρο για την ελληνική πραγματικότητα και δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνουν και κάποιες επιπλοκές. Αυτή, λοιπόν, την διασύνδεση της μονάδας θα την έχει ένα συγκεκριμένο νοσοκομείο. Δηλαδή, στα βόρεια προάστια παραδείγματος χάρη είναι όλη η 1η υγειονομική Περιφέρεια. Στη 1η Υγειονομική Περιφέρεια θα το αναλάβουν τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας» (τον έλεγχο).
- «Όπως καταλαβαίνετε, η άδεια θα δίνεται από την Περιφέρεια. Αυτά υπάρχουν. Είναι προδιαγεγραμμένα. Όπως έγινε στις μονάδες νεφρού που θέλουμε τόσους νοσηλευτές, τόσους γιατρούς, τόσο παραϊατρικό προσωπικό.
Εάν δώσει αναισθησία μικρή, πρέπει να υπάρχει αναισθησιολόγος, πρέπει να υπάρχει ένας άλλος γιατρός βοηθός, θα έχει κάποιον δίπλα να βοηθάει στην αναισθησία, στο πόνο, τη νοσηλεύτρια».


Σημείωση: Επισυνάπτεται απομαγνητοφωνημένη ολόκληρη η Συνέντευξη Τύπου. 







ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 07/07/2014

Ο υπουργός Αναπληρωτής Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος επισκέφθηκε εντός του Σαββατοκύριακου (5-6/07/2014) τα Κέντρα Υγείας Βλαχιώτη και Νεάπολης, όπως και το Νοσοκομείο Μολάων. Συνομίλησε με εργαζόμενους καθώς και με πολίτες που ήταν εκείνη την ώρα παρόντες.
Το θέμα που έχει προκύψει με την έξαρση της Ελονοσίας στον δήμο Σκάλας, καθώς και η στήριξη νοσοκομείων και κέντρων υγείας, όπως και του ΕΚΑΒ ήταν στο επίκεντρο των συναντήσεων.
Ο κύριος Γρηγοράκος δεσμεύθηκε να σταθεί αρωγός στα δίκαια αιτήματα εργαζομένων και πολιτών, τόσο σε θέματα που αφορούν τον χώρο της Υγείας (ΕΟΠΥΥ, ΠΕΔΥ, ραντεβού με γιατρούς, ΕΚΑΒ κ.α.) όσο και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με κοινωνικό-οικονομικά ζητήματα όπως η «μικρή ΔΕΗ», η τιμή εσπεριδοειδών της περιοχής κ.α.
Ο Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας επισκέφθηκε επίσης το Λογκανίκο, το Γεωργίτσι, το Καστόρι, τις Κροκεές, την Σκάλα, τον Ασωπό, τα Παπαδιάδιάνικα και τον Αγγελώνα όπου συζήτησε με πολίτες και τοπικούς άρχοντες για προβλήματα που απασχολούν τις περιοχές και υποσχέθηκε να είναι συνεισφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την επίλυσή αυτών. 

Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2014

Ολομέλεια Βουλής 02/07/2014 - Ομιλία Αν.Υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου

«Προσαρμογή στο εθνικό δίκαιο της Εκτελεστικής Οδηγίας 2012/25/ΕΕ της Επιτροπής της 9ης Οκτωβρίου 2012 για τη θέσπιση διαδικασιών ενημέρωσης σχετικά με την ανταλλαγή, μεταξύ των κρατών-μελών, ανθρώπινων οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση - Ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία και την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και λοιπές διατάξεις»




Απομαγνητοφώνηση Ομιλίας:

Ομιλία Υπουργού Αναπληρωτή Υγείας Λεωνίδα Γρηγορακου στην Βουλή για 

το νομοσχέδιο σχετικά με ρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας: «Προσαρμογή στο εθνικό 

δίκαιο της Εκτελεστικής Οδηγίας 2012/25/ΕΕ της Επιτροπής της 9ης Οκτωβρίου 

2012 για τη θέσπιση διαδικασιών ενημέρωσης σχετικά με την ανταλλαγή, μεταξύ 

των κρατών-μελών, ανθρώπινων οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση - 

Ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία και την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και 

λοιπές διατάξεις». 

Λ. Γρηγοράκος: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα 

ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι διαχειριστικό. Προσπαθεί να καλύψει κάποιες 

δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται σε διάφορους τομείς του Εθνικούς Συστήματος 

Υγείας.

 Έχει γίνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά, αλλά το θέμα που απασχόλησε 

την Αίθουσα και απασχολεί τους γιατρούς και τους υγειονομικούς είναι το εξής: τα 

απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία. 

Ακούσαμε όλες τις απόψεις όλων των φορέων, των κομμάτων, είδαμε τους 

συναδέλφους μας στην Επιτροπή. Καταλήξαμε, ότι με βάση το νόμο του Αλέκου 

Παπαδόπουλου του 2002, που έλεγε ότι επιτρέπονται και επεμβατικές πράξεις το 

απόγευμα στα νοσοκομεία και με μία φράση - «και χειρουργικές επεμβάσεις» - θα 

δινόταν η λύση, νομίζω, σε αυτό το νομοσχέδιο που έχει γίνει πιο αναλυτικό.

Εγώ πιστεύω ότι τα νοσοκομεία στην Ελλάδα και το σύστημα της υγείας το 

τελευταίο χρονικό διάστημα περνά μια βαθιά κρίση. Η βαθιά κρίση έχει πολλούς 

λόγους, με κύριο βέβαια την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία 

χρόνια.

Είμαστε στο Υπουργείο Υγείας, για να μπορέσουμε να ξαναμιλήσουμε με την 

κοινωνία, να μιλήσουμε με το ιατρικό σώμα, να μιλήσουμε με τους υγειονομικούς, 

να μιλήσουμε με του φαρμακοποιούς, να μιλήσουμε βέβαια με τους συνταξιούχους 

και να μιλήσουμε με τον Έλληνα πολίτη-ασθενή που θέλει να πάει στις δομές του 

Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αυτός θα είναι ένας από τους σκοπούς μας, να ξαναμπούμε σε έναν διάλογο 

με την κοινωνία. Έγιναν πολλά το τελευταίο χρονικό διάστημα, έγιναν πολύ γρήγορα, 

ανατρεπτικά χωρίς η ίδια η κοινωνία να μπορέσει να τα αφομοιώσει, αλλά και χωρίς 

εμείς οι ίδιοι να κάνουμε διάλογο μαζί της.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι τα απογευματινά χειρουργεία είναι μια τομή και 

ιδιαίτερα για τα περιφερειακά νοσοκομεία, της επαρχίας. Όχι, όμως, για τα μεγάλα 

νοσοκομεία της Αθήνας. Θα δούμε, όμως, πόσα από τα μεγάλα νοσοκομεία της 

Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, των μεγάλων περιφερειών, έχουν τη δυνατότητα 

να κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις τα απογεύματα. Θα τις εξειδικεύσουμε με μια 

υπουργική απόφαση, για να δούμε τελικά εάν τα νοσοκομεία τα οποία πραγματικά 

το πρωί έχουν κλειστές αίθουσες χειρουργείων, μπορούμε να τα ανοίξουμε και το 

απόγευμα.

Χρειάζεται μια βαθιά μελέτη στο θέμα αυτό, για να δούμε εάν τελικά 

υπάρχουν έσοδα στα νοσοκομεία από αυτό που θα κάνουμε. Είναι κάτι στο οποίο 

πειραματιζόμαστε. Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να γίνει. Και πρέπει να γίνει, γιατί το 

ιατρικό σώμα και οι υγειονομικοί το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν υποστεί 

τεράστιες μειώσεις, όπως υπέστησαν βέβαια μειώσεις στο εισόδημά τους και στους 

μισθούς τους όλοι οι Έλληνες πολίτες. Έτσι, λοιπόν, και οι ιατροί και οι υγειονομικοί 

γενικά έχουν υποστεί τεράστια μείωση στο εισόδημά τους.

Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι εμείς διαφωνήσαμε σε ένα άρθρο του 

νομοσχεδίου που μιλάει για τους γιατρούς οι οποίοι προσλήφθηκαν σε περιφερειακά 

ιατρεία κάτω από ειδικές συνθήκες, σε άγονες περιοχές και ζητούν βέβαια κάποιοι –

και έχει μπει στο νομοσχέδιο- να έρθουν σε μεγάλα κρατικά νοσοκομεία της Αθήνας 

και της Θεσσαλονίκης.

Πιστεύω ότι με τη νομοθετική ρύθμιση που κάνει ο Υπουργός θα βγουν 

έξω οι συντονιστές και οι διευθυντές. Γιατί, όπως καταλαβαίνετε δεν μπορείς –

χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κανέναν- να είσαι διευθυντής σε ένα κέντρο υγείας της 

επαρχίας, καρδιολόγος, και να θες να γίνεις διευθυντής σε μια καρδιολογική κλινική 

ενός μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας. Άρα, λοιπόν, στα πλαίσια αυτά πιστεύω ότι 

διορθώσαμε αυτά που έπρεπε να διορθώσουμε και επιτρέπουμε στις άλλες βαθμίδες 

των γιατρών να κάνουν αυτές τις μετακινήσεις στην Ελλάδα.

Βέβαια, αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μπορούσαμε να το δούμε πιο 

βαθιά, να το δούμε και για το άλλο προσωπικό των νοσοκομείων. Να το δούμε για 

όλους του υγειονομικούς, τους νοσηλευτές και τους παραϊατρικούς οι οποίοι έχουν 

μετακινηθεί από την επαρχία στην Αθήνα. Αυτό δεν το έχουμε δει. Νομίζω ότι πρέπει 

να το δούμε και αυτό, γιατί δεν είναι σωστό να έχουμε κάθε φορά μια ομάδα, όπως 

είναι οι γιατροί, που να τους ικανοποιούμε τα αιτήματά τους, και δεν ικανοποιούμε 

τις ομάδες των άλλων υγειονομικών.

Ένα άλλο θέμα που θα ήθελα να συζητήσουμε και πραγματικά μας 

απασχόλησε, ήταν όλα αυτά που έχουν σχέση με τους φυσικοθεραπευτές και τους 

νοσηλευτές. Ικανοποιήσαμε τα αιτήματά των νοσηλευτών με την ΕΝΕ –και είναι 

μέσα στο νομοσχέδιο- για να μπορούν να έχουν μικρότερες ενώσεις. Διότι, τα έξοδα 

ήταν πάρα πολύ μεγάλα, για να έχουν δεκατρείς ενώσεις σε όλη την Ελλάδα. Το 

φέραμε στις έξι ενώσεις στην Ελλάδα. Βάλαμε και την Κρήτη μέσα. Δεν είναι πέντε 

που λέει το νομοσχέδιο, το κάναμε έξι. Πιστεύω ότι ικανοποιείται έτσι το αίτημά 

τους. Αλλά, βέβαια δεν αλλάξαμε τον τρόπο εκλογής. Παραμένει η απλή αναλογική, 

για την οποία εμείς φέραμε την τροποποίηση το 2010.

Όσο για τα άλλα επαγγέλματα και για τους συναδέλφους γιατρούς, τους 

ογκολόγους και όλους αυτούς που ήθελαν μια ιδιαίτερη εξειδίκευση, επειδή το 

επόμενο χρονικό διάστημα φέρνουμε ένα νομοσχέδιο γενικά για την εκπαίδευση των 

γιατρών και την εκπαίδευση όλων των υγειονομικών, θέλω να πω ότι όλα τα θέματα 

εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης ή ό,τι είχε ή έχει σχέση σε αυτό το νομοσχέδιο, θα τα 

μεταφέρουμε στο επόμενο νομοσχέδιο για καλύτερη συζήτηση.

Ελπίζω ότι το νομοσχέδιο αυτό θα καλύψει μερικές ανάγκες, αλλά πρέπει να δούμε 

σε βάθος το μεγάλο πρόβλημα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα περιφερειακά 

νοσοκομεία. Πιστεύω ότι οι δυόμιση χιλιάδες προσλήψεις που ήδη εξήγγειλε χθες 

ο Υπουργός είναι μια καλή αρχή, αλλά δεν φτάνει. Τα νοσοκομεία της Αθήνας θα 

πρέπει να τα δούμε σε βάθος. Τα νοσοκομεία περνάνε μεγάλη κρίση και βέβαια 

ακολουθούν την κρίση της ελληνικής οικονομίας και της ελληνική κοινωνίας.

Σας ευχαριστώ πολύ.