29/06/2014
Συνέντευξη στον Φίλιππο Δεργιαδέ - Εφημερίδα "Μακεδονία"
"Λ.ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ Κανένα ταμπού στην επανεξέταση επιμέρους πολιτικών"
“Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος θεωρεί ότι τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης δεν πρέπει να λειτουργούν ανταγωνιστικά αλλά συνθετικά σε ένα πλαίσιο κοινών παραδοχών και προσεγγίσεων και εκτιμά ότι πλέον είναι δυνατή μία επανεξέταση των αδικιών ιδίως προς τους ασθενέστερους.”
Κύριε υπουργέ, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει οδηγήσει το χώρο της υγείας σε κατάρρευση. Η κυβέρνηση απαντά ότι τα μέτωπα κλείνουν. Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες του υπουργείου;
Οι προσπάθειες που έγιναν στον τομέα της υγείας για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι η έμπρακτη απάντηση στις κατηγορίες που διατυπώνουν οι πολιτικοί αντίπαλοί μας. Έχοντας μία βιωματική σχέση με το χώρο, γνωρίζω καλά τα προβλήματα που τον ταλανίζουν. Δεν ωραιοποιώ την κατάσταση ούτε υποτιμώ τα σημαντικά βήματα που συντελέστηκαν ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο. Αναμφίβολα υπάρχουν στρεβλώσεις, ανεπάρκειες και ελλείψεις.
Ως εκ τούτου η θεμελίωση ενός νέου ΕΣΥ, που δεν θα αγνοεί τις νέες ανάγκες και απαιτήσεις, είναι για εμάς άμεση προτεραιότητα. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και οι επιμέρους αλλαγές που θα κάνουμε στις δομές και στις λειτουργίες των παρεχόμενων υπηρεσιών, προτάσσοντας την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Επειδή ο χώρος της υγείας δεν βρίσκεται εκτός της υπάρχουσας κοινωνικής πραγματικότητας, στις προτεραιότητές μας είναι και η παροχή δωρεάν περίθαλψης σε όλους τους ανασφάλιστους.
Θα έχουμε κάποιες αλλαγές στις υποδομές υγείας της Κ. Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης και τελικά τι θα γίνει ειδικά με τις δομές ψυχικής υγείας;
Στη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της επιστημονικής ημερίδας που διοργάνωσε η 3η Υγειονομική Περιφέρεια είχα τη δυνατότητα να συνομιλήσω με αρκετούς εκπροσώπους του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού. Το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι στην Ελλάδα της κρίσης οι συντεχνιακές αντιδράσεις έχουν υποχωρήσει αισθητά και όλοι πλέον αντιλαμβάνονται την ανάγκη μιας ορθολογικής οργάνωσης υπηρεσιών υγείας.
Βασική επιδίωξή μας είναι οι προωθούμενες αλλαγές να διασφαλίζουν τη συναίνεση όλων των συντελεστών της υγείας. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα τους προσδίδει ουσιαστικό περιεχόμενο, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζεται κλίμα σταθερότητας και συνέχειας, χωρίς να έχουμε εστίες έντασης και συγκρούσεων.
Κύριε Γρηγοράκο, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να καταγράψει το στίγμα του στη διακυβέρνηση, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις από τη ΝΔ. Ωστόσο ως κόμμα πέρα από εξαγγελίες για διορθώσεις αδικιών δεν πρέπει να παρουσιάσετε και κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις;
Ως κυβερνητικός εταίρος το ΠΑΣΟΚ οφείλει να έχει το δικό του ρόλο και λόγο στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας διαμορφώνουν τις πολιτικές τους μέσω ουσιαστικού και γόνιμου διαλόγου, αναζητώντας πάντα ένα πλαίσιο κοινών παραδοχών και προσεγγίσεων. Το κυβερνητικό σχήμα, για να μην είναι ετεροβαρές, πρέπει να στηρίζεται σε αυτό το πλαίσιο. Ως εκ τούτου δεν τίθεται ζήτημα αντιδράσεων ή ενστάσεων από τον έναν ή τον άλλον εταίρο.
Εμείς από την πρώτη στιγμή του σχηματισμού της κυβέρνησης υποστηρίζουμε το αυτονόητο δικαίωμά μας να διατηρούμε την πολιτική αυθυπαρξία μας, τις δικές μας πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές. Η συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας δεν συνεπάγεται κατάλυση της αυτονομίας του ενός ή του άλλου κόμματος και πολύ περισσότερο δεν σημαίνει ότι υποκαθίσταται το ένα από το άλλο.
Η θέση μας για διόρθωση των επιμέρους πλευρών των πολιτικών σε καμία περίπτωση δεν συνιστά διαφοροποίηση από την κυβερνητική πολιτική. Αναμφίβολα υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να μελετήσουμε, αξιολογώντας τις συνέπειες ή τις παρενέργειες που προκλήθηκαν. Για παράδειγμα η πρόταση για επανεξέταση ορισμένων πτυχών της φορολογικής πολιτικής είναι εύλογη και αναγκαία.
Υπάρχουν περιπτώσεις για τις οποίες δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε ούτε να τις αντιμετωπίζουμε ως θέσφατα. Στην προσπάθειά μας να προωθήσουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση, ενδεχομένως δεν προσέξαμε, όσο θα έπρεπε, κάποιες αδικίες εις βάρος χαμηλόμισθων και συνταξιούχων. Εν κατακλείδι θα έλεγα ότι δεν πρέπει να έχουμε κανένα ταμπού ως προς την επανεξέταση επιμέρους πολιτικών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται τελευταία πιο ευέλικτος. Πώς θα απαντήσετε, αν πρέπει να απαντήσετε, στην προσπάθειά του να στραφεί προς το κέντρο και να προσεγγίσει δυνάμεις της κεντροαριστεράς;
Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τα επιχειρούμενα ανοίγματά του θα είναι ουσιαστικά, αν συνδεθούν με κάποιον πολιτικό αναπροσανατολισμό ως προς τις πολιτικές που ακολουθεί. Εμμένοντας σε μία άγονη αντιμνημονιακή στρατηγική, μένουν μετέωρα ή, στην καλύτερη περίπτωση, εξυπηρετούν διάφορες επικοινωνιακές ανάγκες του. Η πρωτοβουλία του να διοργανώσει δημόσια εκδήλωση για την αποκαλούμενη «μικρή ΔΕΗ» έδειξε τα όρια της ανταπόκρισης που έτυχε. Περισυλλέγοντας πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, τα οποία προσφάτως μεταλλάχτηκαν σε αντιμνημονιακά, αλλά και διάφορους άλλους εξ αριστερών, καμία στροφή προς το κέντρο δεν επιχειρεί ούτε προσεγγίζει τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς. Με τη συμπαράταξή του με πρόσωπα που αναζητούν νέα πολιτική στέγη, για να συνεχίσουν την καριέρα τους, δίνοντάς τους μάλιστα άφεση αμαρτιών, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να γίνεται συμμέτοχος στην ανακύκλωση ενός φθαρμένου και απαξιωμένου πολιτικού προσωπικού. Το ΠΑΣΟΚ θα έβλεπε θετικά μία προγραμματική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς το ρεαλισμό, ο οποίος θα του επέτρεπε να συμβάλει με δημιουργικό τρόπο στην έξοδο από την κρίση.
Γίνεται πολύς λόγος για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ και ακούμε διάφορα, για κινήσεις Ρέππα και παπανδρεϊκών για νέο κόμμα από συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ κ.ά. Όλα αυτά δεν διαμορφώνουν μία εικόνα διάλυσης της παράταξης;
Η επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ θα είναι η μεταμνημονιακή περίοδος της χώρας. Αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας και για αυτήν δουλεύουμε. Ο εσωκομματικός μικρόκοσμος όχι μόνον δεν απασχολεί τους πολίτες, αλλά τους προκαλεί απέχθεια. Η δημοκρατική παράταξη, όπως απέδειξαν οι πρόσφατες τριπλές εκλογές, είναι κοινωνικά παρούσα και αριθμητικά μετρήσιμη. Η προσπάθεια κάποιων να αποδομήσουν το κόμμα μου είναι ατελέσφορη. Το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να εκτίθενται στους πολίτες που διαχρονικά το πίστεψαν και συμπαρατάχθηκαν μαζί του. Το συνέδριο του φθινοπώρου θα επιβεβαιώσει την πολιτική και κοινωνική ανθεκτικότητα του ΠΑΣΟΚ. Κυρίως όμως θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για μία ευρύτερη συμπαράταξη με τις δυνάμεις που βρίσκονται εκτός των τειχών του. Πρώτιστο μέλημά μας είναι η ανασύνθεση της κεντροαριστεράς, χωρίς να υποκύπτουμε σε κομματικούς εγωισμούς και προσωπικές στρατηγικές.