ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015

Ομιλία του Γραμματέα ΚΟ ΠΑΣΟΚ & Βουλευτή Λακωνίας κ.Λεωνίδα Γρηγοράκου στη συνεδρίαση για την μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία και τροποποίηση του άρθρου 48 του κ.ν. 2190/1920 και άλλες διατάξεις» που έλαβε χώρα την 27.04.2015.



Μπορείτε να κατεβάσετε την ομιλία και σε μορφή κειμένου ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο εδώ

Συμμετοχή του Βουλευτή Λακωνίας και Γραμματέα Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ Λ. Γρηγοράκου στην εκπομπή Action Weekend 26-04-2015

26.04.2015
Action24 - "Action Weekend" με τον Αντώνη Λιάρο και το Βαγγέλη Γιακουμή


Action Weekend 26-04-2015 από action24_tv

Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Κ.Ο ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΠΑΣΟΚ, ΛΕΩΝΙΔΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ, ΣΤΗΝ ΟΜΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ Γ’ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,


Η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό: την ασάφεια της πολιτικής της.
Το χαρακτηριστικό αυτό είναι παρόν παντού:
  • Στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές.
  • Στις θρυλούμενες μεταρρυθμίσεις.
  • Στα καίρια ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού συστήματος, της ασφάλειας των πολιτών, του μεταναστευτικού προβλήματος.
Την ασάφεια της πολιτικής της επιβεβαιώνουν καθημερινά τα κρούσματα διγλωσσίας των υπουργών, οι αντιτιθέμενες θέσεις μεταξύ συναρμοδίων υπουργών, οι αμφισημίες ως προς τους προσανατολισμούς και τις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε ως χώρα.
Το ετερογενές κυβερνητικό σχήμα αυτουπονομεύεται από τις διαφορετικές πολιτικές που ακολουθούν οι δύο εταίροι αλλά και από τις προσωπικές στρατηγικές των υπουργών.

Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015

Λεωνίδας Γρηγοράκος: Δήλωση σχετικά με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Υγείας

Αθήνα, 2 Απριλίου 2015

"...Στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, οι διακηρύξεις μας οφείλουν να εναρμονίζονται με τις πράξεις μας. Άλλωστε αυτές, αποτελούν το μοναδικό κριτήριο της αλήθειας. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα ψεύτικα λόγια τα μεγάλα βρίσκονταν πάντα σε αντίθεση με την πραγματικότητα. Ο Πρωθυπουργός, θέλοντας να δείξει ότι η κυβέρνησή του παράγει έργο, κατά την επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας περιορίστηκε σε βερμπαλιστικές δηλώσεις και ταυτόχρονα επανέλαβε τις αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης του Υπουργείου..."

"...Η πρωθυπουργική φράση «η υγεία μετατράπηκε από δικαίωμα σε εμπόρευμα», μπορεί να ακούγεται ωραία αλλά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων καθώς και οι πολίτες που τα επισκέπτονται έχουν γνώση του σημαντικού έργου που επιτελείται αλλά και των προβλημάτων που υπάρχουν.
...Στην πολιτική μπορεί να είσαι αρεστός επενδύοντας στα υπαρκτά ελλείματά της όμως, αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι να είσαι χρήσιμος. Με την αυτονόητη αυτή παραδοχή οφείλει να συμφιλιωθεί ο Πρωθυπουργός επιδεικνύοντάς τον αυτονόητο σεβασμό στο έργο που έχει επιτελεστεί στον τομέα της Υγείας.
...Οι δυσλειτουργίες, οι ανεπάρκειες, οι στρεβλώσεις δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια ούτε με πρακτικές εξοστρακισμού.
...Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο, συγκεκριμένη μέθοδος και προπαντός σωστή αξιοποίηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Με την συστράτευση όλων των συντελεστών της υγείας μπορούμε να πετύχουμε πολλά αν καταρχήν απεξαρτηθούμε όλοι από το φόβο του πολιτικού κόστους.
Ευελπιστώ η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σύντομα στις αναγκαίες αναπροσαρμογές εγκαταλείποντας τις μονομέρειες και τις ιδεοληψίες του παρελθόντος.
Στην υγεία δεν διακυβεύεται μόνο η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα της κάθε κυβέρνησης, πρωτίστως διακυβεύεται η ίδια η αξιοπρέπεια των πολιτών και η ανάγκη προστασίας της ζωής τους.
...Ως προς τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, ο κύριος Τσίπρας οφείλει να γνωρίζει ότι ο προγραμματισμός των προσλήψεων για το έτος 2015 είχε γίνει έγκαιρα και είχε αποσταλεί στα αρμόδια Υπουργεία (Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών) το περασμένο Οκτώβριο (βλ. σχετ. ανακοινώσεις τύπου). Το αίτημα περιελάμβανε 1500 γιατρούς και 2500 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.
...Ταυτόχρονα είχαμε φροντίσει να ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ το 2014. Η προσπάθεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα το 2ο εξάμηνο του 2014 να ενταχθούν στο ΕΣΥ 2486 άτομα ως εξής:
Α. Διορισμοί μονίμου ιατρικού προσωπικού
Επιτάχυνση της διαδικασίας διορισμού 416 ιατρών για όλα τα νοσοκομεία της χώρας εκ των οποίων μέχρι την αποχώρηση μας είχε τοποθετηθεί η συντριπτική πλειοψηφία εξ' αυτών.
Ολοκληρώσαμε επίσης όλες τις διοικητικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένου της έγγραφης του σχετικού προϋπολογισμού από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για την πρόσληψη επιπλέον 370 ιατρών (πρόκειται για θέσεις για τις οποίες είχαν ολοκληρωθεί οι κρίσεις το 2011και έκτοτε παρέμεναν ανενεργές).
Σύνολο μονίμου προσωπικού: 786
Β. Προσλήψεις επικουρικού ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας
Ολοκληρώσαμε τη πρόσληψη 498 ατόμων και μετά από επίμονες προσπάθειες εξασφαλίσαμε την έγκριση για την πρόσληψη άλλων 302 ατόμων (βλ. τις αλλεπάλληλες προκηρύξεις θέσεων που έλαβαν χώρα το 2014).
Σύνολο επικουρικών στα νοσοκομεία: 800
Γ. Προσλήψεις επικουρικού ιατρικού προσωπικού στο ΠΕΔΥ
Το μήνα Οκτώβριο έτρεξε σχετική πρόσκληση για την πρόσληψη 900 ιατρών
Δ. Προσλήψεις στο ΕΚΑΒ
Πέραν των παραπάνω ολοκληρώσαμε όλες τις διαδικασίες και προκηρύξαμε μέσω ΑΣΕΠ (βλ. σχετ. προκήρυξη) 200 θέσεις διασωστών και πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ (από την προκήρυξη αφαιρέθηκαν 14 θέσεις ειδικών διατάξεων αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας).
Ε. Αγροτικοί ιατροί
Τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του 2014 έλαβαν χώρα δύο προκηρύξεις 767 και 596 θέσεων αγροτικών ιατρών αντίστοιχα (είχαν προηγηθεί άλλες δύο προκηρύξεις τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο).
ΣΤ. Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας
Μετά από επίπονες προσπάθειες του ίδιου του γραφείου του Αν. Υπουργού Υγείας ολοκληρώθηκαν όλες τις σχετικές διαδικασίες και εξασφαλίστηκε η συμμετοχή του συνόλου του τομέα υγείας (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιποί φορείς) με 2500 θέσεις στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του Υπουργείο Εργασίας.
...Όσον αφορά τη στελέχωση των ΜΕΘ και ΜΕΝ
...Πρόκειται για κάτι που είχαμε εξαγγείλει από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το Υπουργείο Υγείας και για το οποίο είχαμε εργαστεί σκληρά προκειμένου να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα το πρόβλημα. Ενημερώνουμε τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι σειρά συμβάσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που στελεχώνουν τις ΜΕΘ και τις ΜΕΝ λήγει σταδιακά από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015. Κατά συνέπεια πρέπει να εξευρεθούν οι πόροι το συντομότερο δυνατό διότι διαφορετικά θα βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να κλείνουν οι κλίνες και οι πολίτες να μην μπορούν να βρουν θεραπεία.
...Όσον αφορά τη κατάργηση του 5ευρού στις δομές υγείας
Σημειώνουμε ότι αυτό αποτελεί έσοδο κυρίως των νοσοκομείων της χώρας και ανέρχεται στα 20 εκ. ευρώ περίπου. Είναι εύκολο να πεις ότι το καταργώ για να χαϊδέψεις τα αυτιά των πολιτών. Αυτό όμως είναι η μισή αλήθεια, η άλλη μισή είναι ότι αφαιρείς πόρους από το ΕΣΥ και άρα δυσκολεύεις την λειτουργία του και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Επειδή και εμείς θέλαμε να καταργήσουμε το 5ευρω χωρίς όμως να επιβαρύνουμε οικονομικά τα νοσοκομεία είχαμε μελετήσει επαρκώς το θέμα και είχαμε βρει και διάφορες εναλλακτικές λύσεις ώστε να χρηματοδοτηθούν τα νοσοκομεία με το αντίστοιχο ποσό που θα έχαναν με την κατάργηση του 5ευρου...

Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015

Με το Κόμμα ή με τη χώρα;

Η συζήτηση στη Βουλή επιβεβαίωσε γιατί εδώ και δύο μήνες η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση αρρυθμίας. Φαίνεται πλέον καθαρά ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν είχε προετοιμαστεί επαρκώς για να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης. Δεν διέθετε κάποιο στοιχειώδες σχέδιο για τη διαχείριση των οξυμένων οικονομικών προβλημάτων. Ούτε είχε διαμορφώσει ένα συνεκτικό πλαίσιο πολιτικών, αφομοιώνοντας κατά το δυνατόν τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις που τον διαπερνούν.
Η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα δυσκολεύεται να προσγειωθεί στη σκληρή πραγματικότητα. Χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις, παλινωδίες και μια πρωτοφανή διγλωσσία. Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στο εσωτερικό ακροατήριο, επαναλαμβάνει την ατελέσφορη ρητορική της αντιπολιτευτικής περιόδου. Πλειοδοτεί τα εθνικοπατριωτικά αντανακλαστικά της κοινής γνώμης. Αρνείται τη συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Αντιθέτως, επισκεπτόμενος τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, φαίνεται να επιδεικνύει διάθεση συνεργασίας με τους εταίρους, ρεαλισμό και ευελιξία, εγκαταλείποντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις του. Ωστόσο, ο πολιτικός αυτός διχασμός συνιστά τροχοπέδη και για τη χώρα και για τον ίδιο. Εκπέμπει διαφορετικά μηνύματα. Δημιουργεί σύγχυση. Απομειώνει τις προσπάθειες του να βρεθεί μια σταθερή γραμμή πλεύσης για τη χώρα και σύμπλευσης με τους ευρωπαίους εταίρους.
Η περιβόητη «δημιουργική ασάφεια» συσκοτίζει τις κυβερνητικές προθέσεις. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται μονίμως στο κενό. Πάνω από εξήντα μέρες τώρα αδυνατούμε να βρούμε κοινές προσεγγίσεις που θα συνέβαλλαν στη διασφάλιση ενός έντιμου συμβιβασμού. Την ίδια στιγμή, κορυφαίοι υπουργοί κάνουν λόγο για ρήξη, καλλιεργώντας κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας στη χώρα και στους πολίτες. Μοιάζουν να μην καταλαβαίνουν πως η σύναψη συμφωνίας με τους δανειστές είναι αναγκαία προϋπόθεση για την εκροή των χρηματοδοτικών δόσεων. Οι πρόσφατες κυβερνητικές θέσεις ότι πρώτο μέλημά μας είναι να καλύψουμε τις ανάγκες μισθοδοσίας και συντάξεων, έρχονται σε απόλυτη αντίφαση με τις διακηρύξεις του ίδιου του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα τηρήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Η διγλωσσία δείχνει την έλλειψη μιας συνετής και φερέγγυας στρατηγικής. Οι πολιτικές και διαχειριστικές δυσλειτουργίες της κυβέρνησης έχουν άμεσες συνέπειες στην ελληνική οικονομία. Η απουσία ρευστότητας, η οικονομική ασφυξία έχουν προσλάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Οι ρυθμοί ανάπτυξης που είχαμε πετύχει υποχωρούν. Η ύφεση επανέρχεται και ο εκτροχιασμός των δημοσίων οικονομικών εμφανίζεται ξανά στον ορίζοντα. Ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε οικονομικό μπλακάουτ είναι υπαρκτός. Τη ζοφερή αυτή πραγματικότητα τη γνωρίζουμε όλοι και πρωτίστως ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Γι’ αυτό οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές οφείλουν να καταλήξουν σε ένα συγκεκριμένο και σαφές πλαίσιο διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Στα μείζονα ζητήματα των αποκρατικοποιήσεων, του ασφαλιστικού, των εργασιακών σχέσεων και του ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση καλείται να καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις. Με ασάφειες και γενικόλογες διακηρύξεις δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία με τους εταίρους μας.
Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κ. Τσίπρας στο εσωτερικό του κόμματός του. Ωστόσο, ο ίδιος δεν θα κριθεί από την δυνατότητά του να διαφυλάξει αρραγή την ενότητα των βουλευτών του αλλά από την ικανότητα να σώσει τη χώρα. Οφείλει να γνωρίζει ότι ο ηγέτης κρίνεται πρωτίστως γι’ αυτά που μπορεί να κάνει για την πατρίδα του και όχι για τις κομματικές ισορροπίες που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.