ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016

Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στην εκπομπή “ΤΩΡΑ”, του ΣΚΑΙ, στη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου. Δευτέρα, 31/10/2016


Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στην εκπομπή “ΤΩΡΑ”,
του ΣΚΑΙ, στη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016


Δημοσιογράφος: Κύριε Γρηγοράκο, από ό,τι φαίνεται τα κόμματα της αντιπολίτευσης δε συναινούν υπό αυτές τις συνθήκες στην σύγκλιση του ΕΣΡ και με την πρόταση στο πρόσωπο του κυρίου Πολύδωρα οι αντιδράσεις είναι έντονες. Αποτελεί ερώτημα, όμως, ποια θα είναι η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών, όπως εσείς, σε όλη αυτή την κατάσταση.
Λ. Γρηγοράκος: Κυρία Μποσδούκου θα μιλήσω πραγματικά “ανεξάρτητα”. Η κυβέρνηση αυτή την στιγμή βρίσκεται σε πολιτικό κενό και έχει οδηγήσει τη χώρα σε τραγικά αδιέξοδα. Δεν υπάρχει καμία λογική σε όλα όσα γίνονται. Έχω την εντύπωση, ότι όλα είναι μια επικοινωνιακή “φούσκα”, γιατί φαίνεται, ότι οι κυβερνώντες απέχουν από την πραγματικότητα που ζουν οι Έλληνες πολίτες. Απέχουν από τα αδιέξοδα στην οικονομία, που οι ίδιοι δημιούργησαν. Απέχουν από τα αδιέξοδα στην καθημερινότητά του Έλληνα πολίτη. Η κυβέρνηση, μάλλον πίστευε, ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα, που βρίσκεται στην εξουσία θα κατάφερνε με επικοινωνιακά τερτίπια, να λύσει τα τόσα πολλά προβλήματα. Εδώ, όμως τα πράγματα είναι απλά. Ένα και ένα κάνουν δύο. Ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός. Πρέπει όλοι μας τώρα, αν μας ενδιαφέρει η χώρα, να βρούμε την κατάλληλη λύση, ώστε να λειτουργήσει το ΕΣΡ. Το ΕΣΡ θα λειτουργήσει μόνο αν είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις κινήσεις μας. Επειδή συμμετείχα για πολλά χρόνια στη Διάσκεψη των Προέδρων πιστεύω, πως, αν ο κύριος Βούτσης ήθελε πραγματικά, να λύσει το θέμα θα μπορούσε πρώτα, να έχει επικοινωνήσει με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, πριν βάλει κάθε υποψηφιότητα στο “τραπέζι” της συζήτησης. Γιατί, όταν προσπαθείς, να επιβάλεις ένα πρόσωπο είναι φυσικό η αντιπολίτευση να έχει τις δικές της προσδοκίες, τα δικά της επιχειρήματα και να μη δέχεται “καπέλα”. Πρέπει να καταλάβει, λοιπόν, ο κύριος Τσίπρας, ότι τέρμα τα “καπέλα” σε αυτά τα θέματα. Υπάρχει το Σύνταγμα. Χρειάζονται 4/5. Για να μπορέσουμε, να φτάσουμε αυτά τα 4/5 χρειάζεται να βρούμε ένα διαφορετικό πρόσωπο. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά πρόσωπα κοινής αποδοχής, τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους στο ΕΣΡ. Ναι έπρεπε να μπει ένας φραγμός, να μπουν κανόνες στο παιχνίδι της ραδιοτηλεόρασης. Έπρεπε να γίνει κάτι, λοιπόν. Αλλά αυτό το κάτι με τόσο άγαρμπο τρόπο που το έφερε η κυβέρνηση δημιούργησε τα γνωστά προβλήματα. Δημιούργησε παρόμοια κατάσταση με αυτή που δημιούργησε το 2015 με την πολιτική Βαρουφάκη και διέλυσε τη χώρα. Τώρα με την επιμονή του κυρίου Παππά δεν έχουμε μόνο οικονομικά προβλήματα, όπως επί Βαρουφάκη, αλλά αρχίζουμε να έχουμε και προβλήματα Δημοκρατίας. Πιστεύω, λοιπόν, ότι μπορούμε να βρεθούμε, να τα συζητήσουμε όλα. Αυτή την στιγμή δε νομίζω, ότι μας ενδιαφέρει τί κάνει ο καθένας μεμονωμένα στα κόμματα ούτε τον ελληνικό λαό τον ενδιαφέρουν όλα όσα συζητάμε τόσες μέρες. Τον λαό τον ενδιαφέρει η χώρα και πρέπει επιτέλους να σκεφτούμε τί θα κάνουμε για αυτή τη χώρα.

Δημοσιογράφος: Όταν ακούσατε το όνομα Βύρων Πολύδωρας πώς αντιδράσατε;
Λ. Γρηγοράκος: Κοιτάξτε. Τον γνωρίζω πολλά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια έχει πάρει κάποιες ακραίες θέσεις, τις οποίες, όπως καταλαβαίνετε, κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δε θα δεχόταν ανεξάρτητα από το πρόσωπο του Πολύδωρα. Μετά από αυτές, όμως, τις ακραίες θέσεις, που έχει υιοθετήσει δεν μπορεί να αποτελεί το κατάλληλο πρόσωπο για το ΕΣΡ. Υπάρχουν πρόσωπα στην Ελλάδα, από διάφορους χώρους, τα οποία μπορούμε να εμπιστευθούμε. Ο κύριος Σεβαστάκης είπε προηγουμένως, ότι προσπάθησαν. Γεγονός είναι, ότι θα έπρεπε να γίνουν περισσότερες προσπάθειες, για να υπάρξει, επιτέλους ένα πλαίσιο λειτουργίας του ΕΣΡ. Θα πρέπει πραγματικά, να δούμε τί γίνεται με τα κανάλια, ποιες είναι οι προϋποθέσεις, που πρέπει να διαθέτει κάποιος για ένα κανάλι και εάν έχεις τα οικονομικά εχέγγυα. Πιστεύω, πως πρέπει να πάμε σε μια ελεύθερη οικονομία. Αλλά πραγματικά ελεύθερη. Διαφωνώ με τον αριθμό 4 για το πλήθος των καναλιών. Γι' αυτό και είπα, ότι το πρώτο κομμάτι της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτό που μας δημιούργησε τα οικονομικά προβλήματα με την πολιτική Βαρουφάκη, που ήταν μια πολιτική ανερμάτιστη και επικίνδυνη για τη χώρα. Και ερχόμαστε τώρα στη δεύτερη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου έχουμε τον Υπουργό, κύριο Παππά, να προσπαθεί να γίνει ο ίδιος καναλάρχης. Προσπάθησε να παίξει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι διαμορφώνοντας δικά του κανάλια αλλά το παιχνίδι το έχασε. Όσοι επιμένουν και παίρνουν αποφάσεις μόνοι τους πάντα χάνουν. Γι' αυτό, λοιπό, τώρα έχει έρθει η ώρα για όλους μας. Πρέπει να προχωρήσουμε.

Δημοσιογράφος: Ποια πιστεύετε θα είναι η έκβαση της σημερινής Διάσκεψης των Προέδρων;
Λ. Γρηγοράκος: Θα συγκεντρωθούμε οι ανεξάρτητοι βουλευτές, γιατί έχουμε και εμείς λόγο στη Διάσκεψη των Προέδρων. Πιστεύω θα πάμε με ένα συγκεκριμένο πλάνο με τους συναδέλφους. Θα ζητήσουμε την άμεση απόσυρση του νόμου, επαναφορά των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και να πάμε από την αρχή σε μια συναινετική διαδικασία, για να βγάλουμε τον Πρόεδρο του ΕΣΡ. Με αυτό τον τρόπο θα τελειώσουμε γρήγορα με όλες αυτές τις καταστάσεις, οι οποίες έχουν μπλέξει πάρα πολύ τον τόπο.

Δημοσιογράφος: Όλοι έχετε ευθύνη, όμως για αυτή την κατάσταση.
Λ. Γρηγοράκος: Φυσικά και έχουμε ευθύνη, γιατί και εμείς τα προηγούμενα χρόνια αργήσαμε. Δεν υπήρχε μια καλή διάθεση όλα τα προηγούμενα χρόνια και πρέπει εμείς οι ίδιοι να τη φτιάξουμε. Ο Πρόεδρος της Βουλής έχει τεράστιες ευθύνες σε αυτό το θέμα. Πριν “βάλει στο τραπέζι” όλα τα ονόματα όφειλε να κάνει μια συλλογική διαδικασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όχι να μας “πετάει” κάθε φορά και ένα όνομα και να μας λέει να το ψηφίσουμε. Μια φορά παίχτηκε το “παιχνίδι” μεταξύ της “πρώτης φοράς Αριστεράς” και ενός ακροδεξιού μορφώματος. Δεν πιστεύω να είναι υπερήφανος για αυτό κάποιος από τους Αριστερούς, που θέλουν πραγματικά, να θεωρούνται Αριστεροί. Ξανά το ίδιο; Κάναμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τόσα άλλα από αυτή την πλευρά. Πάλι; Έχουμε τον κύριο Καμμένο, να διαμορφώνει το πολιτικό τοπίο του τόπου. Τελειώσαμε με την τακτική, να “πετάμε” κάτι στον αέρα, για να τσιμπήσει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και όποιο άλλο κόμμα, ώστε να κάνουμε τη δουλειά μας. Δε θα γίνει αυτό κύριε Σεβαστάκη. Τελείωσε πια.

Δημοσιογράφος: Από ό, τι φαίνεται με βάση το ρεπορτάζ το όνομα του κυρίου Πολύδωρα δεν αποσύρεται.
Λ. Γρηγοράκος: Ένα πράγμα θα πω: Το γινάτι βγάζει μάτι. Επιμένουν στην πρόταση Πολύδωρα αντί να την αποσύρουν. Βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι κανένας δε θέλει το συγκεκριμένο πρόσωπο και όμως επιμένει. Ας σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να πολιτεύεται εκτός συνταγματικού πλαισίου και όλα θα διορθωθούν. Να έχει υπόψη του ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, ότι συζήτηση στην Βουλή εκτός συνταγματικού πλαισίου δεν πρόκειται να τη δεχτεί κανείς. Αυτά τα “καπέλα”, ότι εμείς αυτόν θέλουμε και αν σας αρέσει και εμείς δεν κάνουμε πίσω πρέπει να σταματήσουν. Έχουν τελειώσει για όλους μας αυτές οι καταστάσεις.

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Συνέντευξη βουλευτή Λακωνίας, Λεωνίδα Γρηγοράκου στο bankingnews.gr. Δευτέρα, 24/10/2016


Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Λεωνίδας Γρηγοράκος, σε συνέντευξή του στο bankingnews είναι ιδιαίτερα επικριτικός στους κυβερνητικούς χειρισμούς

Ο ανεξάρτητος βουλευτής  κ. Λεωνίδας  Γρηγοράκος με συνέντευξή του στο bankingnews υποστηρίζει ότι η πολιτική κρίση έφερε την οικονομική.
Είναι ιδιαίτερα επικριτικός στους κυβερνητικούς χειρισμούς όπως και στα στελέχη του, τα οποία  αγωνίζονται να κρατήσουν τις καρέκλες τους.
Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι με «δάκρυα» και  θρήνο αποδέχονται τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει ενώ την  ίδια στιγμή με διάφορες μεθοδεύσεις προσπαθούν να  τις ακυρώσουν. 
Ο κ. Λεωνίδας  Γρηγοράκος αναγνωρίζει τη δυναμική του πολιτικού του αντιπάλου που είναι η Ν.Δ. ενώ θεωρεί αναγκαία τη διαμόρφωση ενός ισχυρού τρίτου πόλου που θα μπει «σφήνα» στο νέο δικομματισμό. 
Μιλά για την ανασύνθεση της κεντροαστεράς, για την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κα Φώφη  Γεννηματά. 
Τι πρέπει  να κάνει; 
Τι απαντά στο ερώτημα  υπονόμευσης της κ. Φώφης  Γεννηματάς.


Ακολουθεί η συνέντευξη:
-Κύριε Λεωνίδα Γρηγοράκο η χώρα έχει σημαντικά οικονομικά προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει. Μήπως τελικά τα πολιτικά προβλήματα είναι πιο σημαντικά από τα οικονομικά; Μήπως η χώρα χρειάζεται μια  πολιτική,  που να μην αρνείται το οικονομικό  πρόβλημα ή την άρνηση της πραγματικότητας;

Λ. Γρηγοράκος: Η κρίση που αντιμετωπίζουμε εδώ και 7 χρόνια είναι κατεξοχήν πολιτική.
Εξαιτίας των επιλογών της νεοκαραμανλικής διακυβέρνησης η χώρα βρέθηκε στο «χείλος του γκρεμού». 
Η οικονομία και πρωτίστως τα δημοσιονομικά ενός τόπου δε λειτουργούν σε πολιτικό κενό. 
Δεν επηρεάζονται μόνο αλλά και καθορίζονται από τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τις οικονομικές, κοινωνικές και εθνικές προτεραιότητες, που επιλέγει η κάθε εξουσία. Ως εκ τούτου η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει συγκεκριμένο σχέδιο
Κάτι τέτοιο σήμερα δεν υπάρχει. 
Γιατί οι άλλοτε αντιμνημονιακοί και σήμερα κυβερνώντες έχουν εναποθέσει τα πάντα στον «αυτόματο πιλότο» του τρίτου μνημονίου. 
Προσπαθούν να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει και τα προαπαιτούμενα που συνοδεύονται, ακολουθώντας μια αλλοπρόσαλλη, δίβουλη, ανερμάτιστη και αμφίσημη τακτική. 
Και αυτό γιατί μοναδικό τους μέλημα είναι η συντήρηση και η διαιώνιση της παρουσίας τους στους κυβερνητικούς θώκους. 
Έτσι άλλωστε εξηγείται και η δυστοκία τους να δώσουν πραγματικό αντίκρισμα στις επιλογές, που με δάκρυα και «θρήνο» αποδέχονται. 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αποκρατικοποιήσεις με κορυφαία περίπτωση αυτή του Ελληνικού. 
Αναγκάστηκαν να αποδεχτούν την επένδυση για την αξιοποίησή του, χωρίς, ωστόσο, να προχωρούν στα αναγκαία βήματα.
Μάλιστα κάνουν και κάτι χειρότερο. 
Εκ των υστέρων «σκαρφίζονται» διάφορες μεθοδεύσεις, προκειμένου, να ακυρώσουν αυτή την επένδυση, όπως η πρόσφατη παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού, χαρακτηρίζοντας το Ελληνικό αρχαιολογικό χώρο.
Όλα αυτά τι δείχνουν;  
Την έλλειψη βούλησης, την αδυναμία εναρμόνισης με τις πραγματικές ανάγκες και απαιτήσεις της χώρας και της οικονομίας, την ανεπάρκεια και την ανικανότητα των κυβερνώντων, οι οποίοι ζώντας μέσα στον μικρόκοσμό τους πελαγοδρομούν μεταξύ ιδεοληψιών, παρωχημένων εμμονών και εγκαθίδρυσης ενός ιδιότυπου καθεστώτος, που βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Όλα αυτά δείχνουν, ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι κατεξοχήν πολιτικό.


-Ισχύουν όσα λέει η αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης,  ότι η χώρα καταστρέφεται αρχικά σε οικονομικό επίπεδο; Μήπως  θα ήταν πιο  ορθολογικό οι πολίτες να δουν  στην πράξη πολιτικές προτάσεις από τη ΝΔ  ίσως και από άλλα κόμματα για διέξοδο από την κρίση; Το αίτημα  για  πρόωρες εκλογές μπορεί να δώσει λύση στο οικονομικό πρόβλημα  της χώρας ;

Λ. Γρηγοράκος: Η μόνη λύση για να βγει η χώρα από το τέλμα και τα πρωτοφανή αδιέξοδα, στα οποία έχει περιέλθει είναι οι εκλογές. Η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία είναι μονόδρομος. 
Εξάλλου δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, προκειμένου η σημερινή Βουλή, να αναδείξει νέο κυβερνητικό σχήμα. 
Δεν υφίστανται ούτε οι πολιτικές αλλά ούτε και οι αριθμητικές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.
Η συγκρότηση μιας νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας καθίσταται αδύνατη.
Οι πολιτικές και οι προγραμματικές διαφορές, που υπάρχουν μεταξύ των υπαρχουσών κομματικών δυνάμεων δεν μπορούν να συνθέσουν ένα ενιαίο πλαίσιο διακυβέρνησης του τόπου. Πολιτικές προτάσεις υπάρχουν και από την συμπολίτευση και από την αντιπολίτευση. 
Δεν μπορεί να υπάρξει, όμως, κοινός παρονομαστής. Βλέπετε, ότι ακόμη και στο χώρο της συμπολίτευσης «κονταροχτυπιούνται» οι Υπουργοί, γιατί έχουν ουσιαστικές διαφωνίες σε καίρια θέματα. 
Αποκαλυπτικό παράδειγμα είναι η άρνηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρίου Σκουρλέτη, να αποδεχτεί και να υλοποιήσει τις πολιτικές, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους εταίρους, για το καίριο ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής. 
Εξ’ ού και υπάρχουν οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και κατά συνέπεια στην είσπραξη της υποδόσης.
Συμπερασματικά λοιπόν, η λύση είναι στις κάλπες. Πιστεύω, ότι οι Έλληνες πολίτες μετά την τραυματική εμπειρία, που έχουν βιώσει από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορούν, να αναδείξουν τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, καθιστώντας τις ένα νέο κυβερνητικό συνασπισμό εξουσίας.  


-Διαγραφτήκατε από το ΠΑΣΟΚ γιατί αναδείξατε ως πολιτική λύση για τη χώρα τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της ΝΔ  Κυριάκο  Μητσοτάκη.
Οι  μέχρι σήμερα  δημοσκοπήσεις δείχνουν  ότι η ΝΔ κερδίζει  χάρη στην αποσυσπείρωση  του ΣΥΡΙΖΑ; Η χώρα χρειάζεται τελικά  τον Κυριάκο  Μητσοτάκη  ή  η ΝΔ  έχει εξαντλήσει τη δυναμική  της στην κοινωνία και  ίσως  δεν φθάσει  στον αντικειμενικό της στόχο.

Λ. Γρηγοράκος:
 Τέθηκα εκτός Κ.Ο Δημοκρατικής Συμπαράταξης, γιατί απλώς υποστήριξα, ότι ήταν θετική εξέλιξη η εκλογή στην ηγεσία της ΝΔ, ενός νέου ανθρώπου, που φαίνεται να έχει ρεαλιστικές προτάσεις για τα προβλήματα της χώρας και της οικονομίας. Το ποιες δυνάμεις κυριαρχούν τόσο στην κεντροαριστερά όσο και στην κεντροδεξιά πρέπει να ενδιαφέρει όλους μας. 
Η αντίληψη που θέλει στο αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο, να επικρατούν δυνάμεις αναχρονιστικές, λαϊκίστικες και ακραίες δεν είναι μόνο παντελώς λανθασμένη αλλά είναι και βλακώδης. Ο εκσυγχρονισμός του πολιτικού συστήματος αφορά όλο το πολιτικό φάσμα. 
Προσωπικά παρακολουθώ με ενδιαφέρον όλες τις διεργασίες που αναπτύσσονται τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην ΝΔ. Και αυτό γιατί και στους δύο αυτούς χώρους υπάρχουν δυνάμεις, που αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα, να αλλάξουμε πορεία.
Βέβαια στο επίκεντρο των αναζητήσεων και των προβληματισμών μου είναι οι αναδιατάξεις, που υπάρχουν στην κατακερματισμένη προοδευτική παράταξη της κεντροαριστεράς.
Πεποίθησή μου είναι, ότι οι δυνάμεις, που αυτοτοποθετούνται σε αυτό το χώρο οφείλουν να εντείνουν τις προσπάθειές τους, για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού τρίτου πόλου, που θα είναι «σφήνα» στο νέο δικομματισμό. 
Η ανασύνθεση της κεντροαριστεράς είναι ζωτική ανάγκη γιατί πρέπει να καλυφθεί το κενό πολιτικής έκφρασης που υπάρχει αλλά και γιατί είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αντιστρατευτεί αποτελεσματικά τον «αριστερό» και «δεξιό» εθνολαϊκισμό.


- Η διαγραφή σας από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι μία  προσωπική  υπόθεση με τη Φώφη  Γεννηματά ή  γενικότερα με το ΠΑΣΟΚ.

Λ.  Γρηγοράκος: Η κυρία Γεννηματά με έθεσε εκτός Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης χωρίς επαρκή αιτιολογία.
Δεν είχα και δεν έχω προσωπικές διαφορές μαζί της ούτε προσωπικά απωθημένα.
Υπήρξε μια διάσταση απόψεων, η οποία κατά τη γνώμη μου οφείλεται στον διαφορετικό τρόπο σκέψης και ερμηνείας, που αντιμετωπίζουμε τους άλλους πολιτικούς χώρους. Προσωπικά πιστεύω, ότι δεν πρέπει να μένουμε καθηλωμένοι στις παλιές πολιτικές «διαιρέσεις» και πολύ περισσότερο στις παρωχημένες προσεγγίσεις.
Γι’ αυτό και προτάσσω την ανάγκη επικράτησης μιας νέας πολιτικής κουλτούρας, που θα μας «βγάλει μακριά» από τις ψυχώσεις του παρελθόντος.


-Ποια πολιτική πρέπει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσει αρχικά δημοσκοπικά; Πιστεύετε, ότι η κυρία  Φώφη  Γεννηματά  υπονομεύεται  εκ των έσω; Εκτιμάτε, ότι  το ΠΑΣΟΚ  θα  ανακάμψει  δημοσκοπικά  το επόμενο διάστημα;  Αν δεν συμβεί  τι πρέπει να γίνει; 

Λ. Γρηγοράκος: Το ΠΑΣΟΚ έχει μια επιλογή: να εκφράσει με καθαρό και σαφή τρόπο μια νέα μεταρρυθμιστική επαγγελία.
Ούτε χρειάζεται να καταφύγει στις αρχέγονες ρίζες του αλλά ούτε να αντιγράψει τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ. 
Η ανάκαμψή του μπορεί να προέλθει, όταν υπερβεί τα «αυτιστικά» σύνδρομα και αναζητήσει την συμπόρευσή του με τις διάσπαρτες προοδευτικές δυνάμεις.
Έτσι εξάλλου μπορεί να καλύψει και το κενό πολιτικής έκφρασης που υπάρχει.
Την κυρία Γεννηματά δεν την υπονομεύει κανείς. 
Απλώς κρίνεται και αξιολογείται και αυτή από το έργο της και από το κατά πόσο ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στο ρόλο της, όπως συμβαίνει με όλους μας.


-Είδαμε πρόσφατα ότι ο διάλογος ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι και λοιπών κεντρώων δυνάμεων κατέληξε σε αδιέξοδο. Κατά τη γνώμη σας τι έφταιξε γι’ αυτή την εξέλιξη; 

Λ. Γρηγοράκος: Η επιχειρούμενη συμπόρευση ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι, όπως και πρόσφατα δήλωσα προσέκρουσε στις αρχηγικές βλέψεις των επικεφαλείς των δύο αυτών κομμάτων.
Το πρόβλημα αυτό επέτεινε και η παντελώς λανθασμένη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε.
Δε νοείται να εκλέγεται πρώτα ο Πρόεδρος ενός νέου φορέα και στην συνέχεια να αναζητείται η πολιτική του ταυτότητα. 
Μάλιστα έγινε και κάτι αρκετά παράδοξο. Χωρίς να αποσαφηνιστούν οι μεγάλες διαφορές που υπήρχαν ανάμεσα στα δύο κόμματα υπήρξε προσπάθεια, να συμπορευτούν, χωρίς να προηγηθεί μια στοιχειώδης σύνθεση των διαμετρικά αντίθετων απόψεων. 


-Θα είσθε εκ νέου υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ ή την Δημοκρατική Συμπαράταξη ή θα αναζητήσετε άλλη πολιτική στέγη; Είσθε «ανοικτός» σε μια πολιτική πρόταση από άλλο κόμμα; 

Λ. Γρηγοράκος: Ο βιωματικός μου χώρος είναι η κεντροαριστερά.
Εξ’ ού και στρατεύτηκα από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του στο ΠΑΣΟΚ.
Είμαι ΠΑΣΟΚ. 
Πέρασαν οι εποχές που χρειαζόταν, να επιδείξεις ένσημα νομιμοφροσύνης.
Παραμένω στο χώρο αυτό, εκφράζοντας τις προσωπικές μου απόψεις και προβληματισμούς, όπως έκανα και τα προηγούμενα χρόνια. 
Άλλωστε, στο ΠΑΣΟΚ υπήρχαν πάντα διαφορετικές απόψεις, χωρίς να ενοχοποιούνται και να διώκονται.
Η δύναμή του ήταν η ικανότητά του να συνθέτει και όχι να διαιρεί. 
Την πρακτική αυτή την ακολούθησε τόσο ο Ανδρέας Παπανδρέου όσο και ο Κώστας Σημίτης.
Στην μόνη πρόταση, που είμαι ανοιχτός και για την οποία «παλεύω» με όλες μου τις δυνάμεις είναι η ζωτική ανάγκη να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, για μια ευρύτερη μεταρρυθμιστική συμμαχία όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, που θα αποτελέσει ένα νέο συνασπισμό εξουσίας.

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο ρ/σ ΕΡΤ Τρίπολης 101.5 fm. Τρίτη, 18/10/2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο ρ/σ ΕΡΤ Τρίπολης 101.5 fm και το δημοσιογράφο Σταύρο Ζορμπαλά

                                                                                    Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016

ΔημοσιογράφοςΚύριε Γρηγοράκο, τι έχετε να πείτε σχετικά με το θέμα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ;
Λ. Γρηγοράκος: Το θέμα του ΕΚΑΒ το ξέρω πολύ καλά, γιατί έχω δουλέψει από νεαρός γιατρός εκεί και όταν ήμουν στο Υπουργείο Υγείας είχα ως αρμοδιότητα το ΕΚΑΒ. Αν θυμάστε καλά, όταν με κάλεσε, ο τότε Πρωθυπουργός κύριος Σαμαράς στο Μαξίμου, για να μιλήσουμε για τα θέματα της Υγείας είχαμε κανονίσει να προχωρήσουμε το διαγωνισμό άμεσα, που είχε καθυστερήσει τότε, ήδη 7 χρόνια. Δυστυχώς, όμως από τον Αύγουστο του 2014 έχουν περάσει ακριβώς 2 χρόνια και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που τότε τόσο μας επέκρινε δεν έχει καταφέρει να κάνει τίποτα. Δεν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία, τις ενστάσεις και όλο το νομικό πλαίσιο που διέπει αυτού του είδους τις αγορές και τους διαγωνισμούς. Συνολικά ήταν 200 ασθενοφόρα. Εγώ θέλω πολύ να έρθουν σε όλη την Ελλάδα τα ασθενοφόρα, στην Πελοπόννησο, στην Λακωνία. Ο διαγωνισμός ήταν πολύ μεγάλος. Παραμένει ακόμη αναπάντητο αν θα καταφέρουν να έρθουν τα 10 ασθενοφόρα στην περιφέρεια Πελοποννήσου και τα 2 στην Λακωνία. Έμαθα πως μετά τις 12 Οκτωβρίου πρέπει να αρχίσει η παραλαβή των ασθενοφόρων. Καλοπροαίρετα λέω, ελπίζω να έρθουν αυτά τα ασθενοφόρα έστω και τώρα. Ακούσατε τι είπε ο κύριος Ματθαιόπουλος για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. 58 σε λειτουργία και 70 σε συνεργείο, στην Αθήνα, σε αντίθεση με την Θεσσαλονίκη που έχει 18 σε λειτουργία και 23 σε συνεργείο. Καταλαβαίνετε, ότι ο στόλος του ΕΚΑΒ στην Ελλάδα έχει «γεράσει», τα ασθενοφόρα έχουν διανύσει τεράστιες αποστάσεις. Το θέμα είναι, ότι στην Πρωτοβάθμια Υγεία, η μεταφορά στην Ελλάδα όσο περνάνε τα χρόνια δεν μπορεί να προσφέρει στους Έλληνες πολίτες τα απαιτούμενα.

Δημοσιογράφος: Ένα σχόλιο για το νομοσχέδιο που προωθείται σχετικά με την ενοποίηση της Πρωτοβάθμιας Υγείας;
Λ. Γρηγοράκος: Το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει ταλαιπωρήσει πολύ την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Σαν σήμερα 18 Οκτώβρη του 1981 κέρδισε το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές. Ήμασταν εμείς τότε αυτοί που λέγαμε, ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πρέπει να περιέχει τον οικογενειακό γιατρό και να παρέχει υπηρεσίες Υγείας ως το κατώτερο επίπεδο διοίκησης. Και στην κοινότητα και στο Δήμο. Και στην Νομαρχία και στην Περιφέρεια αλλά και στο κέντρο. Αυτά τα θέματα μας απασχολούν 30 χρόνια. Τώρα όμως, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, απαιτούνται πόροι. Είναι πολύ δύσκολα αυτά τα πράγματα για να γίνουν. Γι΄ αυτό και εγώ είμαι πολύ δύσπιστος σε όλα αυτά που ακούω. Παρ’ όλες τις αντιρρήσεις μου, όμως είμαι υπέρ ενός τέτοιου θεσμού.

Δημοσιογράφος: Θα βάλω κάποια θέματα προς συζήτηση: Δεύτερη αξιολόγηση, τηλεοπτικές άδειες, διευθέτηση του χρέους, αν βλέπετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο τέτοιο.
Λ. Γρηγοράκος: Θα σας πω την άποψή μου. Φυσικά και να συζητάμε στην Βουλή για τη διαπλοκή, την SIEMENS, τη λίστα Λαγκάρντ, τον κύριο Παπασταύρου κ.α. αλλά να μην μιλάμε πλέον σε περίοδο τριακονταετίας. Η υπόθεση SIEMENS απασχολεί την Ελλάδα από το 1990. Πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να γίνουν πολύ σημαντικά πράγματα. Πρώτα από όλα θα πρέπει αυτοί που καταφεύγουν στο παρελθόν, για να κρύψουν τη δικιά τους ανικανότητα, να σταματήσουν. Φαίνεται, ότι σήμερα όλοι αυτοί δεν μπορούν να διαχειριστούν, έστω και στοιχειωδώς, τα προβλήματα που οι ίδιοι προκάλεσαν. Ο κύριος Τσίπρας επέμεινε στην Κεντρική Επιτροπή του, στο Συνέδριο του κόμματός του, να υποδύεται τον Αριστερό. Όμως, αποδεικνύεται ότι δεν είναι τίποτα άλλο από έναν πολιτικάντη, έναν επικίνδυνο λαϊκιστή. Άλλα λέει και άλλα κάνει. Άλλα λέει στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό. Βλέπουμε αυτή την στιγμή την αξιολόγηση. Ο κύριος Στουρνάρας, προχθές επιβεβαίωσε, ότι μοναδικό μέλημα της αριστεροακροδεξιάς συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι οι ανάγκες της κοινωνίας, η καταπολέμηση της φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, η αντιμετώπιση της μείωσης της αγοραστικής του δύναμης και των εσόδων του, όπως όφειλε να κάνει. Αντίθετα αυτή την κυβέρνηση την απασχολεί το συνέδριό της, μια εσωτερική διαδικασία 30.000 μελών. Προσπαθεί να βγάλει πάλι την παλιά παρέα του 4% και να παραμείνει στην εξουσία, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και μετατρέποντας κάθε μέρα το ψέμα σε αλήθεια. Είδατε τι έγινε σήμερα με τη δικαιοσύνη; Είδατε τι παρέμβαση έγινε στη δικαιοσύνη για τις τηλεοπτικές άδειες; Την παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης την είδατε; Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι η απαξίωση της κυβέρνησης αυτής σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα οφείλεται μόνο στη δική της κακή λειτουργία. Δεν οφείλεται σε κανέναν άλλο. Γιατί έχουν «τυφλωθεί» από την εξουσία και τα προνόμιά της και προσπαθούν να αντιστρέψουν τη δυσμενή πραγματικότητα, παραμένοντας οι ίδιοι στη διακυβέρνηση της χώρας. Η επιμονή αυτή, όμως είναι περιφρονητική για τους πολίτες, όταν για παράδειγμα, φαίνεται ότι ο καθένας προσπαθεί να παρέμβει στη δικαιοσύνη και θέλει να ρίξει «μαύρο» εντός 5 ημερών στα κανάλια της χώρας και να «βγάλει» στην ανεργία σχεδόν 4.000 δημοσιογράφους. Πιστεύω, λοιπόν, ότι υπάρχει μια ατέρμονη αξιολόγηση, γιατί απλά δε θέλουν να κάνουν αξιολόγηση οι άνθρωποι αυτοί. Δεν είναι στο «πετσί» τους. Δεν τους αρέσει αυτό που κάνουν. Ιδεολογικά δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Αλλά, από την άλλη πλευρά, η άρνηση των Ευρωπαίων εταίρων να δώσουν ολόκληρο το ποσό της δόσης δεν οφείλεται στις κακές προθέσεις ούτε σε κάποια τιμωρητική διάθεση που έχουν εναντίον του ελληνικού λαού. Πιστεύω, ότι οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αναποτελεσματικότητα και σε μια δυστοκία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί πλήρως σε αυτές τις υποχρεώσεις, που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, όταν υπέγραφε το τρίτο μνημόνιο. Γιατί, όταν βλέπεις κορυφαίους Υπουργούς, όπως οι κύριοι Σκουρλέτης, Φίλης και Σπίρτζης, οι ίδιοι να αμφισβητούν την αναγκαιότητα υλοποίησης όσων οι ίδιοι υπέγραψαν και ψήφισαν, τότε καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για μια πολύ αλλόκοτη συμπεριφορά. Ο ίδιος ο κύριος Τσακαλώτος, που βγήκε και πρώτος στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο σημείο να πει, ότι τα χρήματα της υποδόσης που εκκρεμούν δεν τα έχει ανάγκη η Ελλάδα. Αν θυμάστε, τέτοια έλεγε ο Βαρουφάκης όταν χάσαμε τα 11.2 δισεκατομμύρια του ΤΧΣ. Δεν μπορεί, λοιπόν, με αυτή την αλλόκοτη συμπεριφορά, να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας, που περνάει δύσκολα. Πέρα από τις φαντασιώσεις και τις ιδεοληψίες τους, πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουν ότι το να κυβερνά κανείς τη χώρα αυτή είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν μπορούν να πορεύονται συνεχώς «πετώντας την μπάλα στην εξέδρα». Δεν μπορείς, δηλαδή, να «παίζεις» με το θεσμό της Δικαιοσύνης, γιατί αυτό παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις και καταστρατηγεί το Σύνταγμα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, όταν λέτε, ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μπροστά, πώς το εννοείτε;
Λ. Γρηγοράκος: Πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Πρέπει να τα ξεπεράσουμε όλα αυτά και να βάλουμε στόχο το μέλλον. Πρέπει να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις. Να βρούμε ένα καινούριο αφήγημα για την κοινωνία. Αυτό φωνάζω και στο ΠΑΣΟΚ, που συμμετέχω. Είχαν την καλοσύνη οι σύντροφοί μου να με καλέσουν και να ξανασυμμετάσχω στο ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να βρεθεί κάτι διαφορετικό σε σχέση με όσα λέγαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ο κόσμος βαρέθηκε να ακούει τα ίδια και τα ίδια και να εφαρμόζεται μια πολιτική του μνημονίου. Πρέπει να ξεπεράσουμε τις πολιτικές του μνημονίου. Το μνημόνιο μπήκε, γιατί έτσι έπρεπε τότε. Επιτέλους, όμως και ο Τσίπρας και όλοι εμείς πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Να υλοποιούμε όσα υπογράψαμε αλλά να πάμε σε κάτι καινούριο, που προϋποθέτει συνύπαρξη πολλών ρευμάτων και δυνάμεων του τόπου, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση που μαστίζει τον ελληνικό λαό.

Δημοσιογράφος: Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος τάσσεται υπέρ της συνύπαρξης αυτών των ρευμάτων. Σε πιθανές εκλογές, όποτε και αν γίνουν κάτω από ποια «ομπρέλα» θα θέσετε τον εαυτό σας;  
Λ. Γρηγοράκος: Είμαι στρατευμένος στον προοδευτικό χώρο. Στο χώρο της κεντροαριστεράς. Στο χώρο της μεταρρυθμιστικής συμμαχίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Με αυτό το χώρο έχω βιωματική σχέση. Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα ένα κόμμα ανθεκτικό και πολυσυλλεκτικό. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, χρειαζόμαστε διαφορετικούς προβληματισμούς στα κόμματα και πρέπει αυτή η κεντροαριστερά να ανασυσταθεί. Πρέπει να υπάρξουν όλα αυτά τα ρεύματα, που θα δώσουν έναν διαφορετικό λόγο, μια διαφορετική προοπτική. Πρέπει να μιλήσουμε για τα παιδιά μας, για τα όνειρά μας και να δημιουργήσουμε την ελπίδα για το μέλλον. Δεν πρέπει να είμαστε καθηλωμένοι και κρατημένοι στις καρέκλες που είχαμε. Γι’ αυτό και εγώ, όταν προχθές με κάλεσαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Λακωνία, πήγα στη νομαρχιακή συνέλευση. Πρέπει όσο ποτέ άλλοτε εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά να βοηθήσουμε τη χώρα να ξεπεράσει την οικονομική και παραγωγική της υστέρηση. Για μένα, ο χώρος της κεντροαριστεράς πρέπει να εστιάσει το ενδιαφέρον του σε αυτές τις παρεμβάσεις, θεμελιώνοντας μια σύγχρονη στρατηγική για τη χώρα, την κοινωνία, την οικονομία. Θέλουμε προτάσεις πια και όχι μόνο κριτικές. Θέλουμε έργα.

Δημοσιογράφος: Ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης «αγκαλιάζει» την έννοια μεταρρυθμιστικό κέντρο. Υπάρχει κάποιος συγχρονισμός βημάτων;
Λ. Γρηγοράκος: Εγώ τη θέση μου την έχω ξεκαθαρίσει πια. Είχα εκφραστεί και εκφράζομαι με θετικά λόγια για τον κύριο Μητσοτάκη αλλά από εκεί και πέρα επειδή γίνεται λόγος για μετακινήσεις του Γρηγοράκου, ένα θα πω: «άνθρακες ο θησαυρός». Εγώ παραμένω στο χώρο της κεντροαριστεράς, του μεταρρυθμιστικού κέντρου, της μεταρρυθμιστικής συμμαχίας και θέλω να δώσω πάλι την «μάχη» από αυτό το «μετερίζι». Ο χώρος αυτός είναι απαραίτητος στην διακυβέρνηση της χώρας. Πάντα είχε θετικά αποτελέσματα να προσφέρει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που πιστεύω θα πάρει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Θα έχει όμως ανάγκη την στήριξη ενός μεταρρυθμιστικού χώρου, για να μπορέσει να κυβερνήσει τη χώρα. Χωρίς το χώρο αυτό πιστεύω τα πράγματα θα είναι δύσκολα και για τη χώρα αλλά και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δημοσιογράφος: Σχετικά με τα δημοσιεύματα στον τύπο και στην Εφημερίδα των Συντακτών συγκεκριμένα, με ένα έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής που σας εμφανίζει να εργάζεστε ως επιστημονικός Διευθυντής σε κλινική, που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ ήσασταν Υπουργός;

Λ. Γρηγοράκος: Έχω απαντήσει στην εφημερίδα και απαντάω εκ νέου και σήμερα. Κατηγορηματικά διαψεύδω το χθεσινό δημοσίευμα γιατί, όπως είχα απαντήσει στον εκδότη με τα χαρτιά που έχω πάρει από τη Νομαρχία και την κλινική, εγώ έχω να συνεργαστώ με αυτή την κλινική από το 2013, οπότε και παραιτήθηκα από τη θέση του υπευθύνου της ΜΕΘ. Δεν μπορώ να καταλάβω, πώς είναι δυνατόν να έχω παραιτηθεί από την κλινική, να μην έχω καμία σχέση εργασίας, να έχω καταθέσει τα χαρτιά μου στην εφορία, γιατί δεν μπορούσα να ασκώ το επάγγελμα και να εμφανίζομαι, να κατέχω αυτή τη θέση. Γι΄ αυτό ακριβώς θα καταφύγω στη Δικαιοσύνη. Τώρα, αν κάποιοι θέλουν να μου τρώσουν το ηθικό μου πλεονέκτημα, προσπαθούν αλλά δεν τα καταφέρνουν. Είναι συκοφάντες. Πώς είναι δυνατόν να έχω παραιτηθεί από την επιστημονική υπευθυνότητα, να μην εργάζομαι, να έχω καταθέσει τα χαρτιά μου και μετά από τρία χρόνια, ξαφνικά, να εμφανίζομαι, ότι είμαι επιστημονικός υπεύθυνος της κλινικής; Κάτι δεν πάει καλά. Γι΄ αυτό και εγώ επαναλαμβάνω, θα καταφύγω στη Δικαιοσύνη. Θεωρώ, ότι όλα αυτά είναι μια πλαστογραφία εις βάρος μου. Είναι ένα «παιχνίδι», που «παίζουν» συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις και η Δικαιοσύνη θα βρει την άκρη. Ήδη σήμερα οι συνεργάτες μου και οι δικηγόροι μου πήγαν στην Περιφέρεια, για να ελέγξουν τον φάκελο της κλινικής, για να δούμε, πώς γίνεται να ισχύει αυτό το οξύμωρο που ισχυρίζονται. Κατηγορηματικά λέω, ότι την κλινική αυτή δεν την έχω επισκεφθεί καθόλου, από την μέρα που παραιτήθηκα, δηλαδή το 2013.

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016

Δελτίο Τύπου βουλευτή Λακωνίας, Λεωνίδα Γρηγοράκου. Δευτέρα, 17/10/2016

Λεωνίδας Γ. Γρηγοράκος
Βουλευτής  Λακωνίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2016


Ο βουλευτής Λακωνίας, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ερώτηση με αρ. πρωτ. 436 από 17-10-2016 προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τα προβλήματα στην πληρωμή ενιαίας και συνδεδεμένης ενίσχυσης για τους αγρότες του νομού Λακωνίας, λόγω σφαλμάτων στην τηλεπισκόπηση.

Τα ερωτήματα που θέτει στον Υπουργό, μετά από σχετικές καταγγελίες, αφορούν στην παροχή διευκρινήσεων για το μέγεθος των σφαλμάτων στην τηλεπισκόπηση ή στο γενικότερο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ που εντοπίστηκαν στο νομό Λακωνίας καθώς και στον αριθμό των ενστάσεων που έγιναν αποδεκτές από το σύνολο των όσων κατατέθηκαν.

Για το λόγο αυτό, με την ερώτηση του, ο κ. Γρηγοράκος ζητά να πληροφορηθεί εάν η απόρριψη των υπόλοιπων ενστάσεων έγινε για λόγους ουσιαστικού περιεχομένου ή για τυπικούς και διαδικαστικούς. Επιπλέον, εάν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σκοπεύει να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να αρθούν τα προβλήματα της τηλεπισκόπησης και να δικαιωθούν οι αγρότες που έχουν δίκαια αιτήματα και έχουν υποστεί την συγκεκριμένη ταλαιπωρία.



ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ