ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο ρ/σ Έναντι News Θεσσαλονίκης και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Σταματόπουλο. Τετάρτη, 16/11/2016

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας
στο ρ/σ Έναντι News Θεσσαλονίκης και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Σταματόπουλο
                                                     
Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016


Για τη σημασία της επίσκεψης Ομπάμα στην Ελλάδα
Ο συγκεκριμένος πρόεδρος και γνώστης της Ιστορίας είναι και βαθύς στοχαστής της Δημοκρατίας. Η κίνησή του αυτή με την επίσκεψη στην Ελλάδα είναι συμβολική. Όπως έλεγε και ο κ. Μιτεράν, Δημοκρατία είναι η διαχείριση των συμβόλων. Ο Ομπάμα ήρθε εδώ να διαχειριστεί την πολιτική κατάσταση του κόσμου, την παγκοσμιοποίηση, την οποία βλέπει ότι δε βγαίνει και ήρθε να στηρίξει τη Δημοκρατία στον κόσμο. Βλέποντας ότι οι εθνολαϊκιστικές δυνάμεις έχουν πάρει τα πάνω τους γενικά στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο και γνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα του πολιτεύματος της Δημοκρατίας, την οποία ο ίδιος έχει υπηρετήσει με πάθος, θέλει να επανατοποθετήσει την μπάλα στην εκκίνηση και να πει, εδώ είμαστε όλοι δημοκράτες, αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο δημοκρατικό και δεν πρέπει να βλέπουμε με ελαφρότητα κάποια πράγματα όπως το 1932 με την εκλογή του Χίτλερ στη Γερμανία. Η ενίσχυση των ακροδεξιών δυνάμεων αλλά και κάποιων αριστερόστροφων δυνάμεων -συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ- που ενδύονται τον αντισυστημικό μανδύα, είναι η μελανότερη πλευρά του συστήματος αυτού που ζούμε σήμερα. Για την επικράτηση του Τραμπ, πιστεύω ότι ισχύει το ρητό «ένας χειρότερος κόσμος είναι δυνατός».


Για την άνοδο του εθνολαϊκισμού στις μέρες μας
Δημοκρατία σημαίνει ότι πρέπει να σεβόμαστε την όποια απόφαση και την ψήφο του κάθε λαού. Ωστόσο, δεν πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα επιπόλαια. Με την ψήφο του γερμανικού λαού το 1932 ανέλαβε την εξουσία ο Χίτλερ. Αυτό το ανοδικό φαινόμενο του εθνολαϊκισμού στις μέρες μας, το έχει δημιουργήσει η παγκοσμιοποίηση. Οφείλουμε να ανανεώσουμε όλοι τον πολιτικό μας λόγο και να τον προσαρμόσουμε στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το τέρας του εθνολαϊκισμού, το οποίο βλέπουμε στην Ευρώπη. Βλέπουμε κινήσεις που δεν πάνε προς το σωστό δρόμο, σύμφωνα με τη δική μου αλήθεια πάντα. Βλέπουμε τους Αυστριακούς, τον Φάρατζ, τη Λεπέν, τον Μπέπε Γκρίλο, στην Αμερική τον Τραμπ. Όλοι αυτοί έχουν δεσμούς με την πλουτοκρατία. Ποιοι είναι αυτοί; Είναι κάτι το αντισυστημικό ο Τραμπ και ο Φάρατζ; Ο Ερντογάν είναι αντισυστημικός; Δε μπορούν να καταγγείλουν την πλουτοκρατία οι πλουτοκράτες. Ο Ομπάμα δε θέλει να επιβάλει κάτι στον κόσμο. Θέλει να πει με τη στάση και τις ενέργειές του ότι αυτή η ρότα που έχουμε πάρει είναι λάθος.


Για την αδυναμία των κρατών να αλλάξουν τις πολιτικές τους
Οι ιστορικές διαιρέσεις του παρελθόντος, δεξιά, κεντροαριστερά κ.λ.π. δε μπόρεσαν να θεμελιώσουν μια νέα πολιτική παρουσία τα τελευταία χρόνια, δεν πήραν τίποτα πάνω τους, δε μπόρεσαν να δώσουν κάτι το καινούριο, γι αυτό κιόλας υποχώρησαν. Το πιο αποκαλυπτικό παράδειγμα είναι η Γαλλία με τον Ολάντ. Τόσο η κεντροαριστερά όσο και η κεντροδεξιά, με αυτά που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια μπορεί να δώσουν την ευκαιρία να μπει μπροστά η Λεπέν. Κάτι τέτοιο δε γίνεται, επίσης, στην Αυστρία τώρα;  Δεν βλέπει άραγε ο Ολάντ τις διεργασίες που γίνονται και το ότι δεν αποκλείεται  την προεδρία της χώρας να καταλάβει ένας ακροδεξιός; Αυτά δεν πρέπει με το χάρισμα και το πολιτικό του αισθητήριο να τα προλάβει;


Για το ενδεχόμενο ανόδου της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα
Όχι, δε βλέπω να ανεβαίνει η Χρυσή Αυγή. Υπάρχουν άλλες φιλολαϊκιστικές δυνάμεις  στην Ελλάδα,  τις οποίες εκπροσωπούν ο Καμένος και ο Τσίπρας. Αυτοί που κατασυκοφάντησαν όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας. Που μας αποκαλούσαν λαμόγια, ναζιστές, Μερκελιστές και Τσολάκογλου, προκειμένου να υφαρπάξουν την ψήφο του λαού. 153 στρατιωτάκια στη Βουλή και «δε λένε ούτε το όνομά τους». Και κατηγορούσαν εμάς τότε που αντιστεκόμασταν όπως μπορούσαμε. Και έχουμε αυτές τις δύο δυνάμεις, από τη μια τον Καμένο που πήγε χθες και υποδέχθηκε τον Ομπάμα και δε ντρεπότανε που είχε βγει προχθές στην τηλεόραση και μιλούσε υπέρ του Τραμπ. Και τον Τσίπρα, που μιλούσε στον ενικό στον Πρόεδρο των Η.Π.Α. Τέτοια έλλειψη παιδείας;  Τόσο κάτω είναι οι Έλληνες;  Εγώ, λοιπόν, πιστεύω ότι ο Πλανητάρχης φωνάζει «προσέξτε!» και ας μην πιστεύουν –αφελώς- οι Συριζαίοι ότι συμβάλλει στην ενίσχυση των θεσμών. Απλούστατα, εκείνοι δεν πιστεύουν στους θεσμούς. Αν πίστευαν στους θεσμούς θα ήταν καλύτεροι. Κάποια στιγμή οι δημοκρατικές δυνάμεις της Ελλάδας που αντιστρατεύονται το λαϊκισμό του Τσίπρα πρέπει να πάρουν θέση για όλα αυτά. Δε μπορούν να αφήσουν αυτό το μόρφωμα που κυβερνάει την Ελλάδα και να μην ενημερώσουν την ελληνική κοινωνία, τους έλληνες πολίτες. Είπαν τόσα ψέματα αυτοί οι άνθρωποι. Έχουν αναγάγει το ψέμα σε επιστήμη. Πείτε μου ένα πράγμα που είπαν και ήταν αλήθεια. Και κάθεται ο κόσμος και τους ακούει. Δεν τους ακούει, δηλαδή, αλλά τι να κάνει αφού έχει υποχωρήσει η αλήθεια και υπήρξε αυτή η κακή διακυβέρνηση της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη.


Για το πολιτικό προσωπικό του ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση του απέναντι στα μεγάλα θέματα της χώρας   
Στα θέματα της οικονομίας έκαναν ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που πίστευαν και είχαν υποσχεθεί να κάνουν. Η μόνη αλήθεια που είπαν και τήρησαν ήταν ότι άνοιξαν τα σύνορα. Άνοιξαν τα σύνορα για το κακό της Ελλάδας. Δεν ανοίγεις τα σύνορα σε μια χώρα που υποφέρει. Ο πόλεμος είναι καταδικασμένος στις συνειδήσεις των ανθρώπων όλου του κόσμου. Αλλά, αυτό είναι επιτυχία της Ελλάδας; Ότι μετέφερε τους δυστυχισμένους ανθρώπους σε μια ακόμα μεγαλύτερη δυστυχία; Αυτοί οι εξήντα χιλιάδες πρόσφυγες που ήρθαν, περνάνε καλές μέρες στην Ελλάδα υπό τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα φιλοξενίας; Είναι επιτυχία του Τσίπρα η διαχείριση της μιζέριας και της φτώχειας αυτών των ανθρώπων; Εδώ βλέπουμε να κάνουν πίσω και σε ιδεολογίες που είχαν για χρόνια, όπως για την παιδεία, για την εκκλησία. Ο κ. Σημίτης, για παράδειγμα, δεν είχε κάνει πίσω τότε με τις ταυτότητες. Έχουν πουλήσει την ψυχή τους στο διάολο. Εμείς σε θέσεις ιδεολογικές είχαμε κάνει ποτέ πίσω; Είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα, προκειμένου να μείνουν στην εξουσία. Έχουν τους πιο ανυπόληπτους πολιτικούς που έχω συναντήσει στη ζωή μου. 153 στρατιωτάκια στη Βουλή. Δε βλέπει κανείς από αυτούς την αλήθεια; Τη βλέπουν. Αλλά έχουν στηθεί πάνω σε μια καρεκλίτσα για να πάρουν τον μισθούλη. Εμείς διαθέταμε έμπειρο πολιτικό προσωπικό για να διαχειριστεί την κρίση, τώρα το πολιτικό προσωπικό δεν ξέρει τι του γίνεται. Βγήκε χθες ένα Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και έλεγε, μα, δεν έχουμε την εμπειρία πώς να σταθούμε. Τι λες, ρε φίλε; Στου Κασίδα το κεφάλι θα παίζεις με τη χώρα;


Για τους πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ που μετακινήθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ
Πούλησαν την ψυχούλα τους. Μου θυμίζουν εκείνες τις μεταγραφές στο ποδόσφαιρο που γίνονται το χειμώνα, εκείνες των τραυματισμένων ποδοσφαιριστών. Ανάλογες «μεταγραφές» γίνανε από το ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι πήγαν  στο ΣΥΡΙΖΑ; Πήγαν οι μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες; Πείτε μου έναν μεγάλο πολιτικό που πήγε στο ΣΥΡΙΖΑ. Πείτε μου έναν άνθρωπο με πολιτική οντότητα και αξιοπρέπεια που πήγε στο ΣΥΡΙΖΑ.  Σ’ αυτή τη χώρα χάσαμε την έννοια της αξιοπρέπειας.


Για τις συνέπειες που είχε στο ΠΑΣΟΚ η συγκυβέρνηση με την ΝΔ
Καταστραφήκαμε σαν χώρος. Κατηγόρησαν εμάς που προσπαθήσαμε να δώσουμε τη μεγάλη μάχη για τη χώρα και δεν «πετάξαμε την ασπίδα» όπως έκανε ο Καραμανλής το 2009 που είπε: πάρτε την «καυτή πατάτα» και διαχειριστείτε τη.  Και όταν είπαμε του Σαμαρά, έλα να πάμε μαζί, δεν ήρθε. Μετά όμως υιοθέτησε τη δική μας γραμμή. Και  σου λένε, πήγε το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. Όχι, δεν πήγε το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. Η ΝΔ ήρθε με το ΠΑΣΟΚ και εκμεταλλεύτηκε τις καταστάσεις.  Όταν λέγαμε στον κ. Τσίπρα το 2012 να έρθει να πάμε όλοι ενωμένοι για να βγάλουμε τη χώρα από τα αδιέξοδα, ο κ. Τσίπρας ήθελε να μείνει δεύτερο κόμμα και να γίνει μετά Πρωθυπουργός. Έγινε Πρωθυπουργός, ικανοποίησε όλα του τα ένστικτα, αλλά κατέστρεψε τη χώρα. Εμείς βάλαμε πάνω απ΄ όλα τη χώρα και όχι το πολιτικό μας μέλλον. Όλοι μας. Ο Βενιζέλος προέταξε το πολιτικό του συμφέρον όταν ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών στην πιο δύσκολη συγκυρία;  Και έβαλε το «χαράτσι» και τον ΕΝΦΙΑ, που μετά είπε ο Τσίπρας ότι θα τα καταργήσει, και όχι μόνο δεν τα κατάργησε αλλά μειώνει μισθούς και συντάξεις. Πήγε στη Θεσσαλονίκη και τα έλεγε όλα αυτά και τα άκουγε ο λαός, που φαίνεται ότι του αρέσει το ψέμα, τελικά και τον ψήφισε. Τώρα, αν ρωτήσεις, κανείς δεν έχει ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Το παραδέχονται μόνο κάποιοι γραφικοί που βγαίνουν στην τηλεόραση και λένε ότι πάνε καλά τα πράγματα. Δεν ξέρω πού βλέπουν ότι είναι τόσο ωραία τα πράγματα. Λες και ζούμε σε έναν διαφορετικό κόσμο, και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τη χώρα.


Για τις ευθύνες στην επιλογή Βαρουφάκη
Ποιος φταίει για την επιλογή του Βαρουφάκη; Εγώ φταίω που τον έκανε υπουργό Οικονομικών; Δεν ντρέπεται που τα λέει αυτά; Αυτός δεν τον έκανε υπουργό και οδήγησε τη χώρα στον γκρεμό; Ο κόσμος τον ψήφισε, αλλά όταν κάποιος βγαίνει και λέει συνέχεια ψέματα και τάζει πράγματα, ο κόσμος, πάνω στην απελπισία και τον θυμό του -διότι είχε χάσει πολλά κεκτημένα- πίστεψε ότι υπάρχει και μια ηθική σε όλα αυτά που λέει. Εμείς βγήκαμε τότε και λέγαμε την αλήθεια, μια αλήθεια η οποία ήταν πολύ πικρή. Γι' αυτό, όπως μου είπε μια γιαγιά στη Λακωνία σε ένα χωριό: “παιδάκι μου, είσαι καλός άνθρωπος -λόγω του ότι είμαι ιατρός και εξυπηρετώ- αλλά δεν μπορώ να σε ψηφίσω, διότι αυτοί μου λένε ότι θα μου κάνουν εκείνο και το άλλο. Ένα να μου κάνουν θα είναι καλά, ενώ εσύ δεν μου είπες ότι θα μου κάνεις κάτι”. Κάποιοι τώρα πιστεύουν ότι αν κλείσει σύντομα η αξιολόγηση θα ευνοηθεί η κατάσταση. Τι να κλείσει… Βλέπετε, ο Ομπάμα είπε ότι ενδιαφέρεται για το χρέος,  μίλησε για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, αλλά τα πράγματα δεν αλλάζουν. Το 2018 θα γίνει η συζήτηση για το χρέος. Αλλά επί ένα χρόνο πορευόμασταν με αυτόν το φαιδρό τύπο, τον Βαρουφάκη, που τον βγάζουν ακόμα τα κανάλια. Με 100 δισεκατομμύρια χρέωσαν τη χώρα ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης.


Για την ανανέωση των πολιτικών
Με ποιους να ανανεωθεί η Βουλή; Με ανθρώπους που δεν έχουν μέσα τους ηθικές αξίες; Η ανανέωση των ιδεών και των προσώπων δεν είναι ένα ζήτημα ηλικιακό στην πολιτική. Στην πολιτική το θέμα είναι μόνο αξιακό. Αν κάποιος μπορεί να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις ή όχι. Αν βάλουμε έναν νέο και δεν ξέρει να διαχειριστεί τα του οίκου του, τι να τον κάνω; Πώς θα διαχειριστεί ειδικά αυτή την στιγμή τα φλέγοντα προβλήματα της χώρας; Έναν τέτοιο πολιτικό δεν τον θέλω. Θέλω όμως πολιτικούς, οι οποίοι να μην έχουν βάλει τα χέρια τους στο μέλι. Θέλω πολιτικούς, οι οποίοι να μου πουν τι θα κάνουν την επόμενη μέρα, να μπορούν να σκεφτούν, να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις. Και, με την εμπειρία που διαθέτουν και την σωστά οργανωμένη προσωπικότητά τους, να μπορούν να δώσουν λύση στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Χρειαζόμαστε τους νέους, το πάθος τους και την εσωτερική ορμή που διαθέτουν, που δεν φοβούνται τίποτα, να δώσουν καινούργιες ιδέες και λύσεις, να έχουν καινοτόμες απόψεις, να έχουν επαναστατικές ιδέες για την κοινωνία και τη διαχείριση του κράτους. Τα χρειαζόμαστε όλα αυτά. Αλλά αυτά εγώ προσωπικά τα θέλω να συνοδεύονται από εμπειρία και σύνεση. Ενώ το πολιτικό σκηνικό έχει ανανεωθεί κατά 80%, είδατε ότι δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την κατάσταση. Ενώ η Κύπρος, η Πορτογαλία δεν άλλαξαν το πολιτικό προσωπικό του τόπου. Αντίθετα, με το έμπειρο προσωπικό που είχαν, διαχειρίστηκαν τα προβλήματα και πήγαν καλά. Ενώ εμείς ξαφνικά βρεθήκαμε με βουλευτές, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν γνώριζαν. Δεν τα ήξεραν και ήθελαν να διαχειριστούν την τύχη ενός λαού ο οποίος είναι στη φτώχεια και στη δυστυχία και διαχειρίζεται τη μιζέρια του κάθε μέρα.


Για τα τεκταινόμενα στην Υγεία
Στα θέματα της υγείας τα πήγαν καταπληκτικά. Που είναι αυτός ο κ. Πολάκης; Γιατί τον εξαφάνισαν τον κ. Πολάκη, αυτόν τον μεγάλο αναμορφωτή της υγείας της Ελλάδος; Προσωπικά δεν τον ξέρω, δεν τον έχω δει ποτέ σε ιατρικά συνέδρια, ούτε έχω ακούσει για τις μεγάλες του ανακαλύψεις, ούτε τον έχω δει να διαχειρίζεται με επιτυχία τα μεγάλα θέματα της υγείας. Κάποια εγχείρηση πήγε και έκανε στη Σαντορίνη. Κοιτάξτε, υπήρχε μια οργανωμένη δομή, το κέντρο υγείας Σαντορίνης. Το πήρε και το έβαλε στο νοσοκομείο για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου. Θα μου πείτε: “Αυτό το νοσοκομείο δεν έπρεπε να λειτουργήσει;” Βεβαίως και έπρεπε. Όμως, το νοσοκομείο αυτό, όπως καταλαβαίνετε, με 17.000 μόνιμο πληθυσμό, δεν μπορεί να λειτουργήσει με τόσο μεγάλο λειτουργικό κόστος. Οπότε έπρεπε να το λειτουργήσουμε, όχι όμως εις βάρος της κοινωνίας, όχι εις βάρος της Ελλάδος. Και επειδή ήταν ήδη σε μια ανώνυμη εταιρεία, άνηκε στην εταιρεία του Ολυμπιακού Χωριού, είπαμε να λειτουργήσουμε το νοσοκομείο με διαχείριση ιδιωτών προς το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας. Ήρθαν όμως τώρα οι κρατιστές, τους οποίους δεν τους ενδιαφέρει τίποτα. Γι αυτό έχουν διορίσει και τόσο πολύ κόσμο και δεν αντιλαμβάνονται ότι το κράτος είναι αντιπαραγωγικό. Καταναλώνει πόρους σε μια χώρα, η οποία δεν παράγει. Δεν έχει γίνει καμία σοβαρή επένδυση τα τελευταία χρόνια και απλά προχωράμε σε πολιτικές μνημονίου, εφαρμόζοντας ένα πολύ σκληρό μνημόνιο.


Για τη δωρεάν παροχή νομικής βοήθειας από το κράτος
Επί ΠΑΣΟΚ υπήρχε ένα κοινωνικό κράτος. Και εγώ είμαι υπέρμαχος του κοινωνικού κράτους. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους πολίτες έρμαια μιας πολιτικής, η οποία είναι σε λάθος δρόμο. Το μνημόνιο μπορεί να είχε κάποια θετικά σημεία, ούτως ώστε να βάλει τη χώρα σε μια μεταρρυθμιστική πορεία αλλά είχε και λάθη -και αυτά τα λάθη οφείλουν να τα αναγνωρίσουν και το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν λάθος η συνταγή. Και μια από τις λάθος πλευρές του μνημονίου ήταν ακριβώς το ότι ήθελε να μειώσει το κοινωνικό κράτος. Στην Ελλάδα πρέπει όσο ποτέ άλλοτε να ενδιαφερθούμε για την στήριξη των κοινωνικών δομών, για την κοινωνική πολιτική, για την καλύτερη περίθαλψη των ανθρώπων που έχουν τεράστιες ανάγκες. Διότι μπορεί κανείς να έχει ένα σπίτι, αλλά να μην έχει καθόλου εισόδημα. Και πώς θα το στηρίξει το σπίτι αυτό; Μπορεί να το πουλήσει; Εμένα με ενδιαφέρει ο πολίτης, με ενδιαφέρει η χώρα. Αν το πολιτικό προσωπικό, που διαχειρίζεται τη χώρα αυτή την στιγμή, παραμείνει στην εξουσία, τότε η χώρα κινδυνεύει. Γι' αυτό οι ίδιοι οι πολίτες -διότι κανένας άλλος δεν μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του τόπου- να αλλάξουν συνταγή και να προσανατολιστούν προς εκείνες τις δυνάμεις, οι οποίες μπορούν να του εγγυηθούν την έξοδο από την κρίση.


Για το πολιτικό του μέλλον
Είμαι στο χώρο της κεντροαριστεράς, είμαι ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί να μου αφαιρέσει κανείς αυτό τον τίτλο. Από τα φοιτητικά μου χρόνια στη Θεσσαλονίκη είμαι ΠΑΣΟΚ. Η σεναριολογία που με εμφανίζει να μετακινούμαι στην Νέα Δημοκρατία δεν έχει ίχνος αλήθειας. Ο χώρος μου είναι εκείνος της κεντροαριστεράς. Το να με θέσει εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας η κα Γεννηματά πιστεύω ότι ήταν λάθος, διότι δεν μπορεί να απαλλοτριώσει κανείς τη βιωματική σχέση ενός βουλευτή με τη άποψή του. Οι απόψεις δεν πρέπει να κρίνονται, οι πράξεις κρίνονται. Εγώ δεν έκανα καμία πράξη. Εξέφρασα μια άποψη, η οποία τελικά φάνηκε και σωστή, καθώς ο κ. Μητσοτάκης είναι πρώτος στις δημοσκοπήσεις. Είχα πει ότι η αρχηγία του κ. Μητσοτάκη είναι μια θετική εξέλιξη. Από εκεί και πέρα, αν ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να εκσυγχρονίσει το χώρο του, αυτό θα μας το δείξει το μέλλον. Μέχρι στιγμής δεν μας έχει πείσει για κάτι τέτοιο, γιατί είναι πολλές οι συντηρητικές δυνάμεις μέσα στο κόμμα.