ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 31 Μαΐου 2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο Aixmi Radio, στον δημοσιογράφο Αντώνη Λιάρο. Τρίτη, 31/5/2016

 
Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας
στο Aixmi Radio, στον δημοσιογράφο Αντώνη Λιάρο
Για να ακούσετε το ηχητικό αρχείο, μπορείτε να πατήσετε εδώ.
Τρίτη, 31 Μαΐου 2016
 
Δημοσιογράφος: Αν έχουμε πολιτικές εξελίξεις άμεσα, τότε πιο το μέλλον της κεντροαριστεράς;
Λ. Γρηγοράκος: Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Γνωρίζετε, ότι είμαι «φαν» της επανόδου Σημίτη. Θα επιθυμούσα μια νέα ηγεσία για την κεντροαριστερά. Αναζητείται ηγέτης. Αυτό πιστεύω. Ο Κώστας Σημίτης αυτή την στιγμή είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος, γιατί απλούστατα έχει μεταρρυθμιστική ταυτότητα και δε διστάζει να την εκφράσει. Την εξέφρασε τόσο στην ομιλία του στο Ποτάμι όσο και στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Πιστεύω, ότι ο Κώστας Σημίτης έχει την ικανότητα να αναδείξει την μεταρρυθμιστική επαγγελία που μπορεί και πρέπει να έχει η Ελλάδα. Πρόκειται για ζήτημα ζωτικής ανάγκης για τη χώρα, την οικονομία και μπορεί να την αναδείξει σε κοινή ιδέα. Είναι ο μόνος που μπορεί να το πράξει. Η ανάκλησή του στην ενεργό πολιτική σηματοδοτεί κάτι. Πρέπει να συγκροτηθεί ένα ισχυρό μεταρρυθμιστικό ρεύμα, το οποίο μπορεί να εκφράσει ο ίδιος. Σε αυτό το ρεύμα θα μαζευτούν δυνάμεις με διαφορετικές καταβολές και ο Κώστας Σημίτης γνωρίζει αυτό το χώρο καλύτερα από τον καθένα. Χρειάζεται να ενωθούν, δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι και μπορεί να μπει η «ομπρέλα» του Σημίτη σε αυτές τις κινήσεις.
Δημοσιογράφος: Ο Κώστας Σημίτης όμως στις ομιλίες του λέει ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί κάτι νέο στο χώρο της κεντροαριστεράς. Όχι να μετεξελιχθεί το ΠΑΣΟΚ.
Λ. Γρηγοράκος: Αυτό ακριβώς θέλουμε. Όλοι οι χώροι αυτοί μαζί να δημιουργήσουν κάτι καινούριο. Εμείς τον Κώστα Σημίτη δεν τον θέλουμε ούτε για κομματάρχη ούτε για Πρωθυπουργό. Στο μυαλό μου δεν υπάρχει αυτή η σκέψη. Όπως θυμάστε στην σύγχρονη ιστορία του τόπου υπήρχαν περίοδοι, που οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς ή της κεντροδεξιάς κατέφευγαν σε Νέστορες των παρατάξεων, όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Τώρα πιστεύω, πως έχει έρθει η στιγμή του Κώστα Σημίτη να πράξει το αντίστοιχο. Αυτές οι προσωπικότητες μπορούσαν να κάνουν αλλαγές στην ταυτότητα και τη φυσιογνωμία των κομμάτων τους. Μπορώ να σας πω δύο παραδείγματα για την σημερινή εποχή. Ο ένας είναι ο Σάντερς, που είναι μεν ηλικιακά μεγάλος αλλά αυτή την στιγμή είναι πολύ δημοφιλής στη νεολαία και ο άλλος είναι ο Ναπολιτάνο, ο οποίος ήταν 81 χρόνων και εξοστράκισε τον Μπερλουσκόνι. Δεν είναι, λοιπόν, θέμα ηλικίας. Έχω δει πολλούς νέους οι οποίοι δεν έχουν καθόλου καινοτόμες και μεταρρυθμιστικές ιδέες. Σας είπα και προηγουμένως ότι τον Κώστα Σημίτη δεν τον θέλουμε για κομματάρχη ούτε για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Τον χρειαζόμαστε ως «ομπρέλα» που θα μας μαζέψει όλους και θα γίνει ένα καινούριο κόμμα, μια νέα αρχή, με νέο αρχηγό.
Δημοσιογράφος: Από την στιγμή που ο ίδιος δε φαίνεται να το επιθυμεί, πώς θα γίνει αυτό;
Λ. Γρηγοράκος: Πρέπει να του το ζητήσουν. Και η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Όλοι πρέπει να του το ζητήσουν. Πρέπει να το κάνουν αυτό και να δείξουν γενναιότητα.
Δημοσιογράφος: Αυτό σημαίνει, όμως, ότι αυτόματα ακυρώνουν τη δική τους παρουσία στην ηγεσία των κομμάτων τους.
Λ. Γρηγοράκος: Δεν ισχύει καθόλου αυτό. Μπορούν να υπάρξουν και τα δύο κόμματα. Δε ζητάμε να ακυρώσει την παρουσία του κανένας από τους δύο.
Δημοσιογράφος: Όταν ένας αρχηγός κόμματος καλεί μια προσωπικότητα εκτός πολιτικού συστήματος να ηγηθεί της κεντροαριστεράς ακυρώνει τον εαυτό του.
Λ. Γρηγοράκος: Μπορούν να παραμείνουν ως σχηματισμοί. Όπως είχε μείνει το κόμμα των Φιλελευθέρων με τον Σοφοκλή Βενιζέλο και από εκεί και πέρα ήταν στην Ένωση Κέντρου. Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω. Δεν πρέπει να ανακυκλώνονται οι υπάρχουσες πολιτικές ηγεσίες. Χρειαζόμαστε κάτι καινούριο και φυσικά και αυτοί θα συμμετέχουν στην εκλογή της νέας ηγεσίας.
Δημοσιογράφος: Κάτι καινούριο με τον Κώστα Σημίτη δε γίνεται να δημιουργηθεί. Μόνο ως «ομπρέλα» θα μπορέσει να λειτουργήσει ο κύριος Σημίτης. Πρέπει να αναδειχθεί ο επόμενος ηγέτης.
Λ. Γρηγοράκος: Ακριβώς. Εμείς θέλουμε ο Κώστας Σημίτης να φτιάξει έναν χώρο, να εγγυηθεί των διαδικασιών και να εκλέξουμε νέο αρχηγό από τη βάση. Εγώ πιστεύω, ότι ο χώρος που θα δημιουργηθεί μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό, μεταρρυθμιστικό πόλο, που θα είναι κόντρα τόσο στις δυνάμεις της συντηρητικής δεξιάς όσο και στις δυνάμεις της αναχρονιστικής αριστεράς που αντιπροσωπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή προσωπικότητα και μέσα από τη διαδικασία που περιέγραψα προηγουμένως πιστεύω ότι θα τη βρούμε. Χρειάζεται να εκλέξουμε μια ισχυρή προσωπικότητα, που να έχει την απαιτούμενη ηγετική στόφα, ώστε να μπορέσει να καλύψει το ηγετικό έλλειμμα που υπάρχει αυτή την στιγμή στην κεντροαριστερά. Σε ένα τελευταίο άρθρο μου είχα γράψει «Αναζητείται ηγέτης». Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτό τον ηγέτη μπορεί να μας βοηθήσει ο Κώστας Σημίτης να τον βρούμε.
Δημοσιογράφος: Δεν αποτελεί, όμως και μια έμμεση παραδοχή, ότι η σημερινή γενιά πολιτικών δεν έχει την στόφα να ηγηθεί;
Λ. Γρηγοράκος: Ιστορικά υπήρχε πάντα αυτό το κενό. Γι΄ αυτό άλλωστε καλούσαν από τις εφεδρείες, για παράδειγμα, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Γεώργιο Παπανδρέου στα  80 του χρόνια. Σημαντικούς ανθρώπους, όπως τον Σοφούλη το 1946, ο οποίος ήταν μια μεγάλη φυσιογνωμία του κέντρου και ο οποίος έδωσε την μεγάλη μάχη για την Ελλάδα. Αντίστοιχο παράδειγμα αποτέλεσε και ο Πλαστήρας. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν μεγάλοι σε ηλικία, αλλά επανήλθαν.
Δημοσιογράφος: Πιστεύετε, ότι ένας μεγάλος ηγέτης μπορεί να αντιπαρατεθεί σε έναν 40άρη;
Λ. Γρηγοράκος: Βεβαίως. Όταν ο 40άρης είναι αναχρονιστικός, όπως ο Τσίπρας. Ο Κώστας Σημίτης επισημαίνει, ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να προέρχονται από οργανωμένες δυνάμεις, που τοποθετούνται σε αυτό το χώρο. Εγώ, όμως λέω, ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τις κομματικές περιχαρακώσεις και να εμπνεύσουμε δυνάμεις οι οποίες αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν και έχουν μείνει απέξω, αφού στις εκλογές του 2015 δεν πήγαν καν να ψηφίσουν. Δεν πρέπει, λοιπόν, να απογοητεύσουμε για άλλη μια φορά αυτές τις δυνάμεις και να τις αφήσουμε να κοιτούν τα πολιτικά τεκταινόμενα από μακριά. Δεν πρέπει να αφήσουμε μουδιασμένες αυτές τις δυνάμεις. Πρέπει να τις κινητοποιήσουμε και αυτή την στιγμή μόνο ο Κώστας Σημίτης μπορεί να κάνει αυτή την κινητοποίηση.

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016

Παρέμβαση Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή». Δευτέρα, 30/5/2016

Παρέμβαση Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας
στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή»,
στους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου
Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016


Δημοσιογράφος: Κύριε Γρηγοράκο, τι έχετε να σχολιάσετε για την κινητικότητα στην κεντροαριστερά, γύρω από το όνομα του Κώστα Σημίτη, ως συνδετικού κρίκου της όλης προσπάθειας ενοποίησης του χώρου; Σκοπός είναι να ηγηθεί του σχήματος ή απλά να ενώσει το χώρο ο κύριος Σημίτης;
Λ. Γρηγοράκος: Να ενώσει το χώρο. Εμείς δε θέλουμε ο Κώστας Σημίτης να γίνει κομματάρχης, ούτε μελλοντικός Πρωθυπουργός. Θέλουμε, απλά να διαδραματίσει τον ιστορικό του ρόλο, όπως τον έχουν διαδραματίσει και παλιότερα διάφορες πολιτικές προσωπικότητες. Δεν μιλάμε για ανακύκλωση προσώπων. Εξάλλου μην ξεχνάτε, ότι και ο Σάντερς στην Αμερική είναι 74 χρόνων, αλλά διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών.
Ο Κώστας Σημίτης είναι η προσωπικότητα που και στις συζητήσεις με το Ποτάμι έγινε αποδεκτός, στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν αποδεκτός και οι ιδέες του είναι πολύ πιο καινοτόμες από πολλών νεότερών του ηλικιακά. Ο ίδιος είναι ένας σώφρων άνθρωπος και γνωρίζει, ότι στην ηλικία στην οποία βρίσκεται τα πράγματα είναι δύσκολα. Από όσο ξέρω αρνείται τις προτάσεις που του γίνονται. Αλλά πιστεύω, ότι σε αυτή τη φάση θα πρέπει να «παίξει» τον ιστορικό του ρόλο. Για παράδειγμα, όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο γέρος της Δημοκρατίας, στα 80 του επέστρεψε και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ή αργότερα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ή ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν επέστρεψαν το έκαναν, γιατί έπρεπε να «παίξουν» τον ιστορικό τους ρόλο σε εκείνη την συγκεκριμένη φάση. Απλά αυτή την στιγμή ο ρόλος του Κώστα Σημίτη είναι διαφορετικός. Ο κύριος Σημίτης καλείται να επαναφέρει μια ιστορική παράταξη στο πολιτικό σκηνικό. Να κάνει αυτή τη δύσκολη επιλογή, για να βοηθήσει την παράταξη.
Δημοσιογράφος: Σχετικά με την πολιτική επικαιρότητα και τις κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.;
Λ. Γρηγοράκος: Η κυβέρνηση της αριστεράς για άλλη μια φορά ξαφνιάζει με τις αποφάσεις που παίρνει. Θυμόμαστε, ότι ο κύριος Τσίπρας ήταν αυτός που είχε σηκώσει τη σημαία της κάθαρσης και της διαφάνειας. Τώρα, όμως είναι αυτός και η κυβέρνησή του, που με σειρά νομοθετημάτων καταργούν κάθε έννοια, διαφάνειας, αξιοκρατίας, ισοπολιτείας. Η κυβέρνησή του έχει αλλάξει πορεία 180 μοιρών σε σχέση με όσα υποσχόταν. Θέλω, όμως να συνδέσω όσα λέμε τώρα με το «νόμιμο και ηθικό», το οποίο μας θυμίζει την παλαιοκαραμανλική περίοδο. Αυτή την στιγμή οι τέσσερις συνιστώσες της κυβέρνησης είναι ο κύριος Τσίπρας, ο κύριος Καμμένος, μία τρίτη γνωστή, που δε θέλω καν να αναφέρω και μία τέταρτη συνιστώσα, η οποία είναι ο ΣΕΒ. Την προηγούμενη εβδομάδα ο κύριος Φέσσας του ΣΕΒ είπε, ότι είναι υπέρ του λαού τα μέτρα που περνούν μέσα από το μνημόνιο.
Κάτι άλλο που θέλω να σχολιάσω είναι το φαινόμενο των τελευταίων ημερών με τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης. Ο κύριος Κυρίτσης για παράδειγμα, αντί να κρατήσει χαμηλούς τόνους δηλητηριάζει με διάφορες δηλώσεις την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Προχώρησε σε διχαστικές δηλώσεις, στις οποίες μάλιστα επιμένει αν και του δόθηκε η δυνατότητα να τις διορθώσει με οποιονδήποτε τρόπο, σε κάποιο μέσο ενημέρωσης. Εξακολουθεί να διαχωρίζει τους Έλληνες, να δηλητηριάζει τον τόπο και να δημιουργεί διχαστικό κλίμα. Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα και αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί δε βοηθά καθόλου. Απαιτείται μια σύνδεση, μια συνεννόηση. Οι δηλώσεις Κυρίτση, όπως και οι δηλώσεις Βαγενά, ότι «τι είναι τα 100 χρόνια μνημόνιο μπροστά στα 400 χρόνια σκλαβιάς» δείχνουν ότι αυτή η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα δικό της, διαφορετικό πολιτικό κλίμα, που μας οδηγεί πολλά χρόνια πίσω.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, θα πρέπει να πάρει θέση απέναντι σε αυτές τις δηλώσεις και να πει ξεκάθαρα αν την εκπροσωπούν. Γιατί αν αυτές οι δηλώσεις την εκπροσωπούν, τότε βλέπω ένα νεοσταλινικό καθεστώς να εγκαθιδρύεται στη χώρα. Δεν μπορούν βουλευτές να δηλητηριάζουν με δηλώσεις τους το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να είναι όλων των Ελλήνων και όχι μόνο όσων ψήφισαν «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα του περσινού καλοκαιριού. Η μοναδική στρατηγική που έχει αυτή την εποχή ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση της χώρας είναι η στρατηγική των διαπραγματεύσεων. Με τέτοιες στρατηγικές, όμως δε βγαίνει η χώρα από τα αδιέξοδά της. Χρειάζεται κάτι διαφορετικό και αυτό το διαφορετικό δεν μας το δίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Πρόκειται για ένα καθεστώς μνημονιακής μονοκαλλιέργειας. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο, παρά μόνο η διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει κανένα στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης, για έξοδο της χώρας από την κρίση. Δεν μιλάμε για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, ούτε για την ανεργία ούτε για την παιδεία ούτε για την υγεία, παρά έχουμε επικεντρωθεί στην διαπραγμάτευση, η οποία μάλιστα είναι κάθε φορά χειρότερη από την προηγούμενη. Στην συγκεκριμένη διαπραγμάτευση και πάλι δεν πήραμε τίποτα. Και τα λεφτά που είναι να εκταμιευτούν, σε δόσεις θα τα πάρουμε. Μας έχουν μείνει οι «ουρές» της διαπραγμάτευσης που ακόμη συζητάμε, ενώ έχουμε και πάλι αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο και μετά ξανά τον Νοέμβριο. Όπως καταλαβαίνετε η χώρα βρίσκεται σε ένα οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Η χώρα πια «σέρνεται» και από την κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένας στόχος. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Για να μιλήσω και ως γιατρός, η Ελλάδα είναι στην εντατική και υπό μηχανική υποστήριξη και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να σωθεί.
Δημοσιογράφος: Όλοι συμφωνείτε, ότι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν είναι σε συμφωνία με τους εταίρους και όρος για την συμφωνία με τους εταίρους είναι η συμφωνία σε όλα αυτά τα μέτρα, για να «κλείσει» η αξιολόγηση. Από όσο ξέρω, όλοι θέλουμε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, για να προχωρήσει η χώρα. Πώς θα γίνει αυτό αν διαφωνείτε;
Λ. Γρηγοράκος: Αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών είναι πρωτόγνωρη. Λέμε ότι έχουμε πολιτική σταθερότητα με 153 βουλευτές. Μα αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία άποψη, δεν εκφράζουν καμία γνώμη. Έρχονται μόνο και ψηφίζουν. Κλαίνε, ωρύονται, θρηνούν, κρύβονται και στο τέλος ψηφίζουν. Για να μη χαρακτηρίσω, όσους προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, για το τι αθλιότητες λένε και τι κάνουν για να μείνουν στη θέση τους. Δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους και ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Δηλαδή, εμείς, τα προηγούμενα χρόνια είχαμε άλλη, καλύτερη λύση αλλά δεν τη θέλαμε και προτιμήσαμε τη χειρότερη;
Ο κύριος Τσίπρας και η κυβέρνησή του είναι οι μοναδικοί που εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό. Είπαν τόσα πολλά ψέματα αλλά έρχονται γρήγορα οι μέρες που η άθλια αυτή ιστορία θα τελειώσει. Το όποιο πλεονέκτημα της αριστεράς εξαργυρώθηκε με το τρίτο μνημόνιο. Δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφθούν την επαρχία και να μην έχουν τα επίχειρα που οι ίδιοι τα προηγούμενα χρόνια προσπαθούσαν να επιβάλλουν σε εμάς. Δε θέλω να μιλάω διχαστικά αλλά αυτή τη φορά θα απολαμβάνουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Με το να κοροϊδεύουν τον λαό λέγοντας, ότι δε θα κοπούν οι συντάξεις και μισθοί και με το να κλείνουν τα καφενεδάκια των χωριών των 2000 κατοίκων, όλα όσα, δηλαδή, εμείς τα προηγούμενα χρόνια προσπαθούσαμε με «νύχια και με δόντια» να κρατήσουμε «όρθια» δεν στηρίζουν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως επαίρονται. Δυστυχώς, δεν υπάρχει προηγούμενο σε όσα βιώνει ο ελληνικός λαός.





Τρίτη, 24 Μαΐου 2016

Παρέμβαση Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» της ΕΡΤ. Τρίτη, 24/5/2016

Παρέμβαση Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας 
στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» της ΕΡΤ

Τρίτη, 24 Μαΐου 2016


Δημοσιογράφος: Κύριε Γρηγοράκο, μια πρώτη τοποθέτηση;
Λ. Γρηγοράκος: Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για την Ελλάδα. Το υπερμνημόνιο θα έχει δυσμενείς συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Θα έχει επιπτώσεις σε όλους τους πολίτες, στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους και θα παράξει υφεσιακά φαινόμενα στην οικονομία της χώρας. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Όλοι οι οικονομολόγοι μιλούν για αυτό. Εμένα, όμως, με ενδιαφέρει η χώρα και μόνο. Ο ελληνικός λαός περνάει δύσκολες στιγμές και θα πρέπει να αλλάξει το κλίμα που επικρατούσε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, μιας και πέρασαν όλα αυτά τα σκληρά μέτρα του τέταρτου μνημονίου, το οποίο είναι ένα καταστροφικό μνημόνιο για τη χώρα αλλά και την «ανεξαρτησία» της, αφού τεράστια περιουσιακά στοιχεία της χώρας μπαίνουν σε αυτό το ταμείο.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι το ελληνικό πολιτικό σκηνικό θα πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση σε σχέση με την προηγούμενη που ακολουθούσε. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να «ρίξουμε νερό στο κρασί μας», για να δούμε τι θα κάνουμε για τον Έλληνα πολίτη, που σίγουρα θα υποστεί όλες αυτές τις δυσμενείς επιπτώσεις από το μνημόνιο. Όλα αυτά τα λέω, γιατί βλέπω, ότι το προσεχές χρονικό διάστημα, τον Σεπτέμβριο, δηλαδή, που θα έχουμε την μεγάλη φοροεπιδρομή, η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων πολιτών θα είναι μικρή και δε θα μπορούν οι πολίτες να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες φορολογικές αξιώσεις που θα έχει το κράτος. Νομίζω, ότι αν δεν είναι πολύ προσεκτική η ελληνική κυβέρνηση αλλά και ολόκληρο το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αν δεν προχωρήσουμε σωστά και δεν ολοκληρώσουμε όλα όσα έχουμε υποσχεθεί στους δανειστές, με μαθηματική ακρίβεια η χώρα θα οδηγηθεί στη δραχμή.
Δημοσιογράφος: Κύριε Γρηγοράκο, είπατε, ότι πρέπει, να «ρίξουμε όλοι νερό στο κρασί μας», να προσπαθήσουμε σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, όλοι. Πώς γίνεται, όμως αυτό, ο δικομματισμός, όπως έχει διαμορφωθεί, σήμερα, συνέχεια κατηγορεί ό ένας τον άλλο;
Λ. Γρηγοράκος: Όλη αυτή η προσπάθεια θέλει πολύ δουλειά. Γιατί υπάρχουν τα προηγούμενα γεγονότα που μας «χωρίζουν» και μας κάνουν συγκρουσιακούς, διότι, όταν μετατρέπεις το ψέμα σε αλήθεια παραπλανάς πολλούς για λίγο, δεν μπορείς να παραπλανάς πολλούς για πολύ, όμως. Οπότε θα πρέπει να αλλάξει εντελώς κατεύθυνση ο Πρωθυπουργός, και πιστεύω μπορεί, γιατί έχει δείξει μεγάλη προσαρμοστικότητα. Θα πρέπει, λοιπόν, να βρει τρόπους συναίνεσης με την αντιπολίτευση και την ελληνική κοινωνία, γιατί, αυτή την στιγμή, έχει διαρρήξει οποιουσδήποτε δεσμούς με την ελληνική κοινωνία. Ο Πρωθυπουργός έχει σίγουρα τον πρώτο λόγο σε όλη αυτή τη διαδικασία. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες συγκρούσεις. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο για όλους και η εφαρμογή των μέτρων θα εντείνει την μεγάλη δυσφορία του ελληνικού λαού απέναντι στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, όπως είπα και προηγουμένως θα περάσει δύσκολα τον Σεπτέμβριο, άρα θα πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι και το πολιτικό σύστημα περισσότερο έτοιμο από οποιαδήποτε άλλη φορά, να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις σε σχέση με την κοινωνία.
Δημοσιογράφος: Επειδή είπατε, ότι όλοι μαζί πρέπει να προχωρήσουμε, αναρωτιέμαι αν, σε αυτή την συγκυρία πιστεύετε, ότι ήρθε ο καιρός να σταματήσει η περίοδος ανεξαρτησίας σας και αν ναι προς ποια κατεύθυνση;
Λ. Γρηγοράκος: Όχι, δε νομίζω, ότι εξέλειπαν οι λόγοι της ανεξαρτητοποίησής μου. Για μένα είναι θέμα αξιοπρέπειας, να μάθω, κάποτε, γιατί διαγράφηκα. Αυτό που με ενόχλησε περισσότερο και πιστεύω ενόχλησε όλο το πολιτικό σύστημα είναι ότι διαγράφεις κάποιον για τις πράξεις του, όχι για τις απόψεις του. «Η μοναδική αλήθεια είναι οι πράξεις» είπε ο Μάο.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι η περίπτωση της διαγραφής μου απετέλεσε ένα μαύρο παράδειγμα, της σκοτεινής πλευράς του πολιτικού συστήματος. Δε γίνεται όταν ένας βουλευτής εκφράζει την άποψή του, γεγονός που οφείλει να κάνει κάθε βουλευτής, να διαγράφεται. Γι’ αυτό διαγράφηκα. Γιατί εξέφρασα την άποψή μου. Ακόμη και οι Financial Times ασχολήθηκαν με το γεγονός, μιλώντας για “Grigorakos case”. Γίνεται να διαγραφεί ένας βουλευτής για την άποψή του; Αυτό είναι πρωτόγνωρο.

Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου Υπουργείου Οικονομικών για τη Δημοσιονομική Προσαρμογή. Σάββατο, 21/5/2016


Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας,
στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου
του Υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις»

Μπορείτε να δείτε το video της ομιλίας πατώντας εδώ

Σάββατο, 21 Μαΐου 2016

 
Κυρία Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Παρακολούθησα με προσοχή τις παρεμβάσεις όλων των συναδέλφων σήμερα. Λίγη σεμνότητα από όλους μας δεν βλάπτει. Την αυτοκριτική μας την έχουμε κάνει. Εξάλλου ο ελληνικός λαός στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις μας είπε, ότι «κάτι» δεν κάναμε σωστά. Εμείς, κύριε Τσακαλώτο προσπαθήσαμε και είναι γεγονός ότι πολλά δεν τα καταφέραμε. Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Και το ΠΑΣΟΚ, από το 46% έφτασε στο 4,6%.

            Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, λίγο σεμνά λοιπόν.

Έχουμε μυαλό και σκεπτόμαστε και μάτια και βλέπουμε και κρίση και μνήμη και θυμόμαστε. «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Μέχρι τον Σεπτέμβριο έχετε περιθώριο. Τον Σεπτέμβριο, που θα έρθει το «μπουγιουρντί» από την φορολογία στον ελληνικό λαό, τότε θα δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος.

Αγαπητοί συνάδελφοι, με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπά σας,

Είστε νέοι βουλευτές. Δε θέλω να περάσετε αυτό που περάσαμε εμείς. Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει σελίδα. Να πάει στην επόμενη. Ό, τι έγινε-έγινε, αλλά αυτό πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί. «Όταν ήρθε η δύσκολη ώρα όμως… και είδαμε «ότι τα πράγματά δεν βαίνουν κατευχήν στην αποικία – Ελλάδα» φέραμε πολιτικό αναμορφωτή (Καβάφης – Αποικία). Γιατί μέχρι εκείνη την στιγμή δε δεχόσασταν κανέναν. Αλλά οι πολιτικοί αναμορφωτές, κύριε Υπουργέ δεν είχαν τίποτα να κάνουν, παρά μόνο «περιττά». Και «έκοβαν» μόνο τα περιττά.

Ποια είναι αυτά τα περιττά; Το «περιττό» ΕΚΑΣ που το έπαιρναν οι «φοροφυγάδες», όπως είπε η βουλευτής σας από τον Πειραιά, τον «περιττό» καφέ, το «περιττό» τσιγάρο, που είπε η βουλευτής σας από την Κεφαλονιά, την «περιττή» Βουλή που είπε ο κοινοβουλευτικός σας εκπρόσωπος. Σε τι χρειάζεται, άλλωστε η Βουλή; Αφού τα είπαμε όλα στις τηλεοράσεις. Το «περιττό» ΑΣΕΠ, που είπε ο Υπουργός σας, τις «περιττές» ΜΕΘ και τα κρεβάτια τους. Αυτό κάνετε εσείς ως οι αναμορφωτές της πολιτικής ζωής του τόπου. Δεν ξέρετε, όμως, ότι όλοι εμείς εδώ είμαστε πολύ προσωρινοί και θα έρθει πολύ γρήγορα η ώρα της κρίσης για όλους μας;

Γι’ αυτό ας κρατάμε λίγο χαμηλούς τόνους, γιατί σήμερα υπάρχουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, υπάρχει η τεχνολογία, που δίνει τη δυνατότητα σε όλους να σε μαγνητοσκοπούν, όταν μιλάς στο τάδε χωριό, στην τάδε πόλη και να ξέρουν όλοι τι έλεγε ο Γρηγοράκος το προηγούμενο πρωί. Λίγο σεβασμό, λοιπόν. Γιατί κάθε πολιτεία με τα λάθη της, με τις ατέλειές της είναι σαφώς καλύτερη πολιτεία από τους αναμορφωτές που θέλουμε να φέρουμε για την Ελλάδα.

Και ήρθαν οι αναμορφωτές. Υπογράψατε 100 χρόνια για την Ελλάδα. Για τα παιδιά μας, για τα εγγόνια μας και μάλλον και για τα δισέγγονά μας. Εγώ έχω την εμπειρία από το μπλε πετρέλαιο, το μπλε οινόπνευμα και τα σπίρτα που ήταν μονοπώλιο από το 1898. Τα κατήργησε το 1978 ο Μητσοτάκης. Ακόμη, λοιπόν, και μια πολιτεία που είναι καταδικασμένη να χαθεί, θα πρέπει να παλέψουμε να μη χαθεί, γιατί είναι προτιμότερο αυτή η πολιτεία να διαχειριστεί τα του οίκου της, παρά να βάζει άλλους μέσα και μάλιστα με αυτό τον τρόπο, τον δήθεν υπερήφανο. Αγωνιστήκατε λέτε και χαίρεστε. Γιατί ακριβώς χαίρεστε; Χαίρεστε, ότι τα κάνατε καλύτερα από την προηγούμενη κυβέρνηση; Καθίστε λίγο να τα δούμε. Ας περιμένουμε να φτάσουν τα νέα φορολογικά μέτρα στους πολίτες. Μην επαίρεστε τόσο. Γιατί, λοιπόν, χαίρεστε; Λειτουργεί καλύτερα η παιδεία; Λειτουργεί καλύτερα η οικονομία, η υγεία, το μεταναστευτικό;

Πρόσφατα διάβασα το κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εκφράσει πολιτικά τον κόσμο της αριστεράς, τον κόσμο της εργασίας και την ανάγκη να αναδειχθεί αυτός ο κόσμος σε ηγετική δύναμη της κοινωνίας». Ρωτάω, λοιπόν, τώρα όλους τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ. Μας είχατε προειδοποιήσει, ότι ιδιωτικοποιείται όλη η χώρα; Μας είχατε προειδοποιήσει, ότι πωλείται όλη η χώρα; Μας το είχατε πει; Σας κάνω μία άλλη ερώτηση. Πωλείται ο Μυστράς; Το Γύθειο; Και η Μονεμβασιά; Απαντήστε μου τι γράφει το νομοσχέδιο. Στα 77.000 κτίρια που έχει το νομοσχέδιο είναι το κτίριο της Βουλής; Είναι το Μαξίμου; Απαντήστε μου, αφού διαβάσατε τόσο καλά το νομοσχέδιο.

 Τα πάντα, λοιπόν, πωλούνται και όλοι μας βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση. Γιατί όλο το πολιτικό σύστημα έχει τις ευθύνες του. Γιατί και εσείς που βρίσκεστε τώρα εκεί, εκτός από το 4%, που δεν συμμετείχε, το 32% πρέπει να συμμετείχε, σε αυτό που μας κατηγορείτε. Εάν δεν κάνω λάθος, πολλοί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα μας λένε σήμερα «εγώ δεν ήμουνα εκεί» και δεν έκανα κάτι τέτοιο, αφού δεν λένε οι ίδιοι, θα σας πω εγώ που ήταν. Στο ΠΑΣΟΚ ήταν ως γενικοί γραμματείς, βουλευτές, Υπουργοί, πρόεδροι νοσοκομείων, εδώ, εκεί, παραπέρα στην δημόσια διοίκηση. Εντάξει, το 4% δεν ήταν. Αν όλοι σας είστε σε αυτό το 4% «με ‘γεια σας με χαρά σας». Παίρνω τα λόγια μου πίσω. Αλλά δεν ήσασταν. Και βγήκαν κάποιοι και έκλαιγαν. Κάποιος, μάλιστα, έκλαιγε και υπέγραφε την ίδια στιγμή την παραχώρηση των αεροδρομίων (Σπίρτζης). Άλλος είπε δεν με εκφράζουν τα μέτρα αλλά θα τα ψηφίσω (Δημαράς). Ένας άλλος είπε χθες, σε ένα κανάλι που ήμουνα μαζί του, ότι δε θα τα ψήφιζε αλλά προκειμένου να έρθουν οι άλλοι θα τα ψηφίσει (Συρμαλένιος).

Ξέρετε τι τραβούσαμε τα προηγούμενα χρόνια στις κοινοβουλευτικές μας ομάδες; Δεν ξέραμε όταν μπαίναμε στην Βουλή αν όταν βγαίναμε από εκεί θα είμαστε κυβέρνηση ακόμη, γιατί υπήρχαν άνθρωποι «σκεπτόμενοι» και διαφωνούσαν με τις συλλογικές αποφάσεις. Δε δέχομαι, όμως, ότι εσείς δεν είστε σκεπτόμενοι. Όπως δε δέχομαι αυτό που είπε βουλευτής σας, ότι δεν ψήφισα το πρώτο μνημόνιο, δεν ψήφισα το δεύτερο, έριξα το ΠΑΣΟΚ, πήγα στην ΔΗΜΑΡ, πήγα στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τώρα δεν έχω άλλη λύση (Παραστατίδης). Αυτό είναι απάντηση; Να τον χαίρεστε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τέρμα οι αυταπάτες. Γνωριζόμαστε όλοι. Σας γοήτευσε η εξουσία. Όλους τους γοητεύει η εξουσία, αλλά μέχρι εδώ. Από χθες τα έδρανα εκείνα είναι συνέχεια άδεια (ΑΝΕΛ), λείπουν όλοι. Δεν «πατάει» κανείς στην Βουλή. Δεν ξέρουμε τις θέσεις τους και κυβερνάτε μαζί τους. Όταν κυβερνούσαμε εμείς, με αυτές τις κυβερνήσεις που κάναμε, που μας φέρανε στο 4%, που βύθισαν τη ΔΗΜΑΡ υπήρχαν πάντα προβληματισμοί στο εσωτερικό τους. Δεν απουσιάζαμε από αυτά τα έδρανα. Έλεγε ο καθένας τη γνώμη του και είχε, βέβαια, τις συνέπειες των πράξεών του.

Θέλω να σας πω, λοιπόν, ότι τα αριστερά σας ένσημα, νομίζω πια, ότι τα εξαργυρώσατε. Τελείωσαν σήμερα. Από Σεπτέμβριο θα δούμε πόσο αξίζουν. Συμπορεύεστε με τους ΑΝΕΛ, αν και τους έχετε απορροφήσει, απλά και μόνο επειδή η συνεκτική ουσία είναι ο λαϊκισμός, ο εθνικισμός και ο κρατισμός. Με τις πολιτικές σας μεταμορφώσεις επιδιώκετε να κερδίσετε χρόνο για να μείνετε στο πηδάλιο της χώρας. Υποτιμάτε, όμως, ότι παρά τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συγκυρίες ο κόσμος δεν ξεχνάει. Όπως δεν ξεχνάει και εμάς που κάνουμε διάφορα παιχνίδια, και γνωρίζει ότι αυτή η Βουλή δεν μπορεί να δώσει άλλη κυβέρνηση. Άρα, λοιπόν, εκλογές.

Σας ευχαριστώ.

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016

Ερώτηση Λεωνίδα Γρηγοράκου προς τον Υπουργό Υγείας για την διαδικασία τοποθέτησης προϊσταμένων στον ΕΟΦ



ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
 ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  ΛΑΚΩΝΙΑΣ
                                       

 19 Μαϊου 2016
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
κ. Ανδρέα Ξανθό

ΘΕΜΑ: «Εφαρμογή παράνομων πρακτικών κατά τη διαδικασία τοποθέτησης προϊσταμένων στον ΕΟΦ »
Η «αξιοκρατική» τοποθέτηση ημετέρων  από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον Δημόσιο Τομέα και ειδικότερα στο χώρο της υγείας συνεχίζεται. Μετά το πρόσφατο περιστατικό της παρέμβασης της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στην επιλογή  των επιτυχόντων της προκήρυξης για την πρόσληψη ιατρών στις ΜΕΘ, ΜΑΦ και λοιπών Ειδικών Μονάδων Νοσοκομείων, ένα άλλο κρούσμα έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των ενεργειών μεροληψίας και αναξιοκρατίας της κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα,  στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) – όπως άλλωστε και σε άλλους οργανισμούς- έχει ζητηθεί η παραίτηση των υφισταμένων προϊσταμένων προκειμένου να τοποθετηθούν νέοι, με τη διαδικασία της ανάθεσης, έως ότου προχωρήσει η διαδικασία των κρίσεων. Σε αυτή τη φάση, όπως μαθαίνουμε από  καταγγελίες, υποχρεώνουν κατόπιν άσκησης ψυχολογικών πιέσεων και εκβιασμών, τους εργαζόμενους που διαθέτουν επαρκή τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για τοποθέτηση σε θέσεις ευθύνης, αλλά δεν ανήκουν στους «ημετέρους», να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις  ότι δεν ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν σε θέσεις προϊσταμένων. Εάν οι καταγγελίες αυτές είναι αληθείς, πρόκειται για μια εξωφρενική, ολοκληρωτική και κυρίως παράνομη πρακτική χωρίς προηγούμενο!

Κύριε Υπουργέ:
Αληθεύουν οι εν λόγω καταγγελίες για απόσπαση υπεύθυνων δηλώσεων από εργαζόμενους στον ΕΟΦ, κατόπιν ψυχολογικού εκβιασμού, με τις οποίες αποποιούνται του νόμιμου δικαιώματός τους για τοποθέτηση σε θέσεις προϊσταμένων; Αν ναι, σκοπεύετε να προχωρήσετε στην έρευνα της υπόθεσης και στην απόδοση ευθυνών, όπου υπάρχουν; 

Ο Ερωτών Βουλευτής


Λεωνίδας Γρηγοράκος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Λεωνίδας Γ. Γρηγοράκος
Βουλευτής  Λακωνίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 19 Μαΐου 2016

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Λακωνίας, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ερώτηση με αρ. πρωτ. 5492 από 19-05-2016 προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με την εφαρμογή παράνομων πρακτικών κατά τη διαδικασία τοποθέτησης προϊσταμένων στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Το ερώτημα που θέτει στον Υπουργό, μετά από σχετικές καταγγελίες, αφορά στην άσκηση ψυχολογικών πιέσεων και εκβιασμών στους εργαζόμενους του ΕΟΦ που διαθέτουν επαρκή τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για τοποθέτηση σε θέσεις ευθύνης, αλλά δεν ανήκουν στους «ημετέρους», να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις με τις οποίες αποποιούνται του νόμιμου δικαιώματός τους για τοποθέτηση σε θέσεις προϊσταμένων.  
Για το λόγο αυτό, με την ερώτηση του, ο κ. Γρηγοράκος ζητά να πληροφορηθεί εάν ο Υπουργός Υγείας σκοπεύει να προχωρήσει στην έρευνα της υπόθεσης και στην απόδοση ευθυνών, όπου υπάρχουν.


ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ερώτησης εδώ.

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου , Βουλευτή Λακωνίας στον ρ/σ Flash 96, στο δημσιογράφο Ανδρέα Κουμιάν Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα κύριε Γρηγοράκο. Πού σας βρίσκουμε; Είστε στην εκλογική σας περιφέρεια ή στην Αθήνα;
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Όχι, στην Αθήνα βρίσκομαι. Περιμένουμε, εξάλλου, τα μέτρα για τους έμμεσους φόρους να μπουν στην αρμόδια επιτροπή στην Βουλή αύριο, χθες είχαμε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και μια συζήτηση με την κυρία Διαμαντοπούλου για την Υγεία, στην οποία συμμετείχα. Συμμετέχω σε όλες αυτές τις πολιτικές συζητήσεις ως ανεξάρτητος βουλευτής , βοηθώντας το νομό αλλά και παίρνοντας θέση για το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες; Ποια είναι η δική σας πολιτική εκτίμηση;
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει τα μέτρα. Θα υπάρξουν και άλλες δυνάμεις, οι οποίες θα στηρίξουν κάποια από τα πολλά άρθρα του μνημονίου. Δεν σας κρύβω, ότι εγώ το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων θα το ψηφίσω, γιατί πιστεύω θα ήταν αντιφατικό για μένα, αφού είχα ψηφίσει τα προηγούμενα. Δεν έχω, λοιπόν, κανένα λόγο να μην τα ψηφίσω αυτά, όπως καταλαβαίνετε. Κρατάω μια επιφύλαξη για το τι θα κάνω με τα «κόκκινα δάνεια». Πρέπει να δω το νομοσχέδιο. Είναι ένα τεράστιο νομοσχέδιο, 251 σελίδες, μαζί με διάφορες υπουργικές τροπολογίες, που θα κατατεθούν θα ξεπεράσει τις 2000 με 3000 σελίδες. Καταλαβαίνετε τον όγκο. Ερχόμενος στην πολιτική επικαιρότητα θα έκανα την ερώτηση: «Τι έχει αυτός ο κόσμος και χαμογελά πατέρα;», για τον κύριο Τσίπρα. Πιστεύω, ότι χαίρεται για μια κακή διαπραγμάτευση, η οποία κόστισε στον ελληνικό λαό γύρω στα 10 δισεκατομμύρια. Πρόκειται για έναν «ψευτράκο» της σοσιαλδημοκρατίας. Γενικά είναι «ψευτράκος». Προσπαθεί να πετύχει τον στόχο του εμφανίζοντας το «μαύρο-άσπρο», μετατρέπει το ψέμα σε αλήθεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρεστε με αυτό το χαρακτηρισμό στον Πρωθυπουργό της χώρας;
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Δυστυχώς ναι. Στον Πρωθυπουργό. Είναι βυθισμένος στις αυταπάτες του, έπαιξε και παίζει με τους «μύθους» της διαπραγμάτευσης για καθαρά εσωτερική κατανάλωση. Υποκατέστησε την πολιτική με την επικοινωνία. Είναι εντυπωσιακά όσα έχουν γίνει. Και μην ξεχνάμε την παροιμιώδη φοροκαταιγίδα την οποία έχει επιβάλλει στον ελληνικό λαό. Μην ξεχνάμε, ότι η Ευρώπη ζήτησε μείωση δημοσίων δαπανών και η κυβέρνηση είπε όχι, θα βάλουμε φόρους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε θα συμφωνήσω προσωπικά με τους χαρακτηρισμούς αλλά από την άλλη πλευρά μπορώ να πω γιατί να μην το κάνει. Είναι σε ένα γήπεδο και «παίζει μπάλα» μόνος του. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης «δουλεύουν» για τον Αλέξη Τσίπρα…
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Αυτό είναι αλήθεια. Συμφωνώ. Τώρα πια ο κύριος Τσίπρας θέλει να καταλάβει και το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, εξαιτίας της αδυναμίας των ηγεσιών της λεγόμενης κεντροαριστεράς, των ηγετίσκων του χώρου της κεντροαριστεράς. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει απομονωθεί σε ένα μικρό κομματάκι. Όπως καταλαβαίνεται πρόκειται για μια αδυναμία της αρχηγού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού να διαχειριστούν την κατάσταση και όλα αυτά δίνουν το περιθώριο να αναπτυχθεί στο χώρο ο Τσίπρας με τα ψέματά του. Βλέπουμε αυτόν, ο οποίος έφερε το επαχθέστερο μνημόνιο, να έχει αυταπάτες, να υποδύεται τον σοσιαλδημοκράτη και να είναι συνομιλητής των αρχηγών των σοσιαλδημοκρατών της Ευρώπης. Αυτή η μετάλλαξή του, η μετάλλαξη της ριζοσπαστικής αριστεράς, της αντικαπιταλιστικής, μάλιστα, αριστεράς γίνεται γιατί θέλει να εδραιώσει και να συντηρήσει την κυριαρχία του στο χώρο που άλλοτε δέσποζε το ΠΑΣΟΚ. Εγώ πιστεύω, ότι είναι «σώγαμπρος» στο χώρο. Στην Ελλάδα τον έχουμε για βρισιά, ξέρετε, αυτόν το χαρακτηρισμό. Μοναδικό του μέλημα είναι να βρει υποστηρικτές στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο και να λεηλατήσει την ήδη κατακερματισμένη κεντροαριστερά, στην Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βρισιά δεν είναι κύριε Γρηγοράκο, αλλά στην Ελλάδα η ιστορία κάνει κύκλους, πολλές φορές. Και το ΠΑΣΟΚ κάπως έτσι ξεκίνησε.
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Τα θαύματα για δεύτερη φορά δεν είναι θαύματα. Είναι παρωδίες. Όταν βγήκε χθες και έλεγε όλα αυτά τα ψέματα για τον αγωγό ήταν απαράδεκτος, τα οποία έργα του αγωγού είχαν ξεκινήσει επί ΠΑΣΟΚ, με τον Μανιάτη και στην συνέχεια προχώρησαν με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις. Η στάση του γενικά είναι γεμάτη ψέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε προηγουμένως για ηγετίσκους. Αναφέρεστε στην κυρία Γεννηματά, με αυτό το χαρακτηρισμό;
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Αναφέρομαι σε όλους αυτούς που θέλουν να ηγηθούν της κεντροαριστεράς και δε διαθέτουν τα προσόντα. Ο καθένας θέλει να έχει το δικό του μαγαζάκι. Πρόκειται για όλους όσους αυτοί την στιγμή ηγεμονεύουν στην κεντροαριστερά με κόμματα, τάσεις, κινήσεις πολιτών. Όλοι αυτοί είναι ηγεμονίσκοι κομματιών της κεντροαριστεράς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε το Ποτάμι κόμμα της κεντροαριστεράς;
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Θέλει να είναι κομμάτι της συζήτησης για την κεντροαριστερά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις προάλλες τους είδα, όμως, αγκαλιά με τον κύριο Μητσοτάκη. Και τον χειροκροτούσαν όλοι, όταν έλεγε με νόημα ο κύριος Μητσοτάκης, ότι θα ηγηθεί της ενότητας αυτής της προσπάθειας και θα είναι ο εκφραστής της, την επόμενη μέρα των εκλογών.
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Επειδή εγώ παραμένω στο χώρο, είμαι ΠΑΣΟΚ ακόμη, αυτοί δεν είναι ΠΑΣΟΚ πια, είμαι από τα πρώτα μέλη του ΠΑΣΟΚ και παραμένω στο χώρο αυτό, βέβαια με τις δικές μου ανησυχίες, βλέπω την αλήθεια, μπορώ να την κριτικάρω και παρατηρώ, ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αναζωογόνησης είναι ατελέσφορη. Ο καθένας θέλει να φτιάξει ένα μικρό μαγαζάκι για να το «παίζει» αρχηγός. Πιστεύω, ότι η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της κεντροαριστεράς υπολείπεται των αναγκών και των απαιτήσεων της κοινωνίας.
Δεν μπορεί να γίνει κάτι καινούριο με συγκόλληση παλιών υλικών. Όλο αυτό το εγχείρημα το θεωρώ πολύ δύσκολο, γι’ αυτό βλέπω τον κύριο Θεοδωράκη να πηγαίνει με την ΔΡΑΣΗ και την ίδια στιγμή να έχει και μια παρέα, η οποία συζητά με την κεντροαριστερά.
Η μοναδική ευκαιρία για την κεντροαριστερά είναι η ανάδειξη νέων δυνάμεων, που αυτές οι δυνάμεις νέων προσώπων θα είναι ταυτόχρονα κα φορείς νέων ιδεών, νέων προτάσεων για να μπορέσει, τελικά, να γίνει κάτι στην κεντροαριστερά. Πιστεύω, ότι το παλιό ΠΑΣΟΚ έχει απορροφηθεί και ενταχθεί πλήρως στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η αδυναμία της υπάρχουσας ηγεσίας και σε αυτή τους τοποθετώ όλους και την Γεννηματά και τον Θεοδωράκη και όσους είναι σε αυτό το χώρο, να έχουν μια νέα και δυναμική παρουσία, για να μπορέσουν να φτιάξουν κάτι διαφορετικό από αυτό που υπάρχει σήμερα εδράζεται στο γεγονός, ότι είναι «σκελετοί» και αποπνέουν παρελθόν. Δεν έχουν να πουν τίποτα καινούριο.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι χρειάζεται ένα άλλο πρόσωπο, που θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, ένα τρίτο πρόσωπο, που θα μπορούσε να ενσαρκώσει μια νέα πολιτική, να ενοποιήσει το χώρο, να έχει μια διαφορετική αντίληψη από την απλή συγχώνευση ήδη υπαρχουσών δυνάμεων. Υπάρχουν δυνάμεις έξω από αυτό το χώρο που κάθονται και παρακολουθούν. Το έχει αποδείξει η τελευταία εκλογική αναμέτρηση, άλλωστε, ότι ένα μέρος του ελληνικού λαού δεν πήγε καν να ψηφίσει. Τέτοιες δυνάμεις θέλουμε στο χώρο της κεντροαριστεράς. Χρειάζεται μια ενεργοποίηση, μια κινητοποίηση. Γι’ αυτό, θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόσωπο, που θα συνδέσει αυτές τις δυνάμεις. Πιστεύω, ότι όλες αυτές οι δυστοκίες που παρουσιάζονται σε αυτό το χώρο αποδεικνύουν, ότι το μέλημα αυτών που ηγούνται του χώρου είναι η εξυπηρέτηση αμιγώς προσωπικών συμφερόντων. Το κλίμα είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σε αυτό το χώρο. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η εμμονή των προσωπικών φιλοδοξιών επιτείνει την υπαρξιακή κρίση που αντιμετωπίζει η ελληνική κεντροαριστερά. Με αυτό τον τρόπο δίνεται, βέβαια, και η ευκαιρία στον Τσίπρα να παίξει τα δικά του παιχνίδια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν αύριο γινόταν εκλογές τι θα κάνατε κύριε Γρηγοράκο;
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Θα πήγαινα με αυτόν που θα ήταν απέναντι σε αυτό το μόρφωμα της αριστεράς, που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακόμη και αν αυτός ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Δεν έχω αποκλείσει τίποτα, δεν έχω συζητήσει τίποτα. Θα συνεργαζόμουνα με κάποιον, που θα μπορούσε να κερδίσει αυτό το μόρφωμα, που είπε πάρα πολλά ψέματα στον ελληνικό λαό. Πιστεύω, ότι η αυταρχική απόφαση της Προέδρου να με διαγράψει μου δίνει την ευκαιρία να έχω δυνατότητες επιλογής και να συζητάω και με άλλους πολιτικούς χώρους. Αυτό που με ενδιαφέρει αυτή την στιγμή είναι να ανταποκριθώ στα καθήκοντα, που μου έχουν αναθέσει οι Λάκωνες και φυσικά να παραμένω ενεργός πολίτης και ενεργός πολιτικός. Το μεσημέρι έχω μια συζήτηση για τη νέα επιχειρηματικότητα. Με ενδιαφέρουν οι διεργασίες του χώρου μου, γιατί σε αυτό το χώρο ανήκω και αν κάνω κάτι δε θα ενταχθώ σε κανένα πολιτικό κόμμα αλλά θα πάω ως συνεργαζόμενος, όπως έχει γίνει και παλιότερα με πολλούς πολιτικούς όπως ο Μανώλης Γλέζος, ο Μάνος, ο Ανδριανόπουλος, ο Κοντογιαννόπουλος. Επειδή, όμως, «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία» προσδοκώ να υπάρξουν μεγάλες και αναγεννητικές πρωτοβουλίες στο χώρο της κεντροαριστεράς, που θα ενσωματώσουν όλες τις μεταρρυθμιστικές και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις και θα τις καταστήσουν, κάποια στιγμή, κυρίαρχες για το καλό του τόπου. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι μόνο η χώρα.





Τρίτη, 17 Μαΐου 2016

Παρέμβαση Λεωνίδα Γρηγοράκου στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» (ΣΚΑΪ)

Παρέμβαση Λεωνίδα Γρηγοράκου στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» (ΣΚΑΪ) 
 

Αθήνα, 17 Μαΐου 2016

Για την ψήφιση του δεύτερου πακέτου μέτρων
 
Ως προς την ψήφιση του δεύτερου πακέτου μέτρων, προσωπικά θα ψηφίσω ό,τι είναι υπέρ της χώρας. Συνεπώς, θα ψηφίσω το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια. Τα μέτρα όμως όχι. Αλλιώς θα ήμουν αντιφατικός με εκείνα που έπραξα  τα προηγούμενα χρόνια..

Εμείς είχαμε κάνει μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή. Προσπαθήσαμε σε έναν σπάταλο δημόσιο τομέα –που συνεχίζει βεβαίως να είναι σπάταλος- να κόψουμε τις δαπάνες που μπορούσαμε. Ταυτόχρονα είχαμε προσέξει πάρα πολύ ούτως ώστε να μην επιβαρύνουμε με φόρους.

Ενώ τώρα, η φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα είναι η εξής: καθόλου μείωση δαπανών, μόνο φορομπηχτική πολιτική. Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει μόνο φόρους


Για την υποτιθέμενη πολιτική μετάλλαξη του Τσίπρα

Έπειτα από τη μνημονιακή μετάλλαξη ο κ. Τσίπρας επιχειρεί την πολιτική του μετάλλαξη αυτοεμφανιζόμενος ως Ευρωπαίος σοσιαλδημοκράτης. Πάει τώρα ο κ. Τσίρπας να καπηλευθεί τη σοσιαλδημοκρατία; Είναι σοσιαλδημοκράτης ο κ. Τσίπρας;
Αν θυμάμαι καλά, προχθές ήταν εκφραστής της ριζοσπαστικής Αριστεράς, της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής Αριστεράς. Ο Τσάβεζ και ο Μαδούρο δεν ήταν τα πρότυπά του; 
Ο κ. Τσίπρας υποδύεται τον κεντροαριστερό πολιτικό στην προσπάθειά του να εδραιώσει και να συντηρήσει την κυριαρχία του στο χώρο που άλλοτε το ΠΑΣΟΚ εξέφραζε.

Για τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις 

 
Το 2012 συμμετείχαν στην οικουμενική κυβέρνηση όλα τα κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Δεν ήταν στην κυβέρνηση το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Όμως εγώ τη θεωρώ αποτυχημένη κυβέρνηση. Άρα οι τεχνοκράτες δεν είναι πάντα λύση, αλλά και οι πολιτικοί δεν είναι πανάκεια. Η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας–ΠΑΣΟΚ ήταν αναμφισβήτητα η καλύτερη κυβέρνηση που είχαμε τα τελευταία χρόνια και αυτό το βλέπουμε και δημοσκοπικά.

Επειδή ήμουν για έξι μήνες υπουργός Υγείας σας πληροφορώ ότι ακόμα χρειάζεται να γίνουν πολλά. Δεν πραγματοποιήθηκαν οι ανάλογες προσαρμογές, δεν υπάρχει πολυγραφικό σύστημα ακόμα. Πάμε στα ταμεία, στο ΤΣΑΥ, παραδείγματος χάρη, και ακόμα γίνεται η καταγραφή με το χέρι. Αν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2016 όλες οι δαπάνες να καταγράφονται χειρόγραφα!

Για την παρουσία του στην πολιτική σκηνή του τόπου ανεξάρτητα από το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη

Εγώ στο ΠΑΣΟΚ ήμουν από την αρχή. Από τη σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω κανέναν, μόνο ο Σκανδαλίδης και εγώ ήμασταν από την αρχή.

Προσωπικά, ως ανεξάρτητος βουλευτής ενδιαφέρομαι για τη χώρα και τον νομό μου, προσπαθώντας να ανταποκριθώ με αποτελεσματικότητα στις προσδοκίες των συμπολιτών μου, τιμώντας τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια.

Βεβαίως και παρακολουθώ τις εξελίξεις,  αρθρογραφώ, καταθέτοντας σκέψεις και προτάσεις μου, παραμένω ενεργός πολίτης στον ευρύτερο χώρο της προοδευτικής παράταξης και νοιάζομαι για τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Η έννοια της Κεντροαριστεράς είναι ευρύτερη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Αλήθεια, όμως υπάρχει η Δημοκρατική Συμπαράταξη; Ποια ήταν τα συμπεράσματα του συνεδρίου; Υπήρξε πολιτικός λόγος; Κάποια κοινωνική παρέμβαση; Μια παρέα που απέπνεε παρελθόν είδα εγώ και την αδυναμία της ηγεσίας να θεμελιώσει μια νέα και δυναμική παρουσία στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Άλλωστε, η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς δεν θα επιτευχθεί με τη συγχώνευση συρρικνωμένων δυνάμεων που έχουν απομείνει στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ.

Η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υπολείπεται των αναγκών και των απαιτήσεων για μια πραγματική ανασυγκρότηση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Το μόνο που πετυχαίνει είναι να διαχειρίζεται ιδιοτελώς έναν αποστεωμένο κομματικό μηχανισμό..

Πεποίθησή μου είναι πως σε έναν κεντροαριστερό χώρο που θα φτιαχτεί από την αρχή και εκ του μηδενός, ο οποίος θα έχει αξίες, θα αναδείξει νέες δυνάμεις, φορείς νέων ιδεών και νέων προτάσεων, και με το νέο του αφήγημα θα μπορέσει να πείσει, θα είμαστε παρόντες, πολλοί.  Όλοι όσοι είμαστε σήμερα έξω από τα τείχη.

Παράλληλα, όπως το  έχω δηλώσει είμαι αντιφασίστας και αντί-ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό το μόρφωμα που συμπεριλαμβάνει και το παλαιό και απαξιωμένο ΠΑΣΟΚ είμαι απέναντι.

Δεν μπορώ να είμαι μαζί με ανθρώπους που έβριζαν τον Α. Παπανδρέου, που τον έστειλαν στο Ειδικό Δικαστήριο και αύριο πάνε να τον τιμήσουν.

Η οικειοποίηση του Α. Παπανδρέου, ενός μεγάλου πολιτικού ηγέτη που άλλαξε την εικόνα της χώρας, δεν είναι μόνο άτεχνη, άγαρμπη και ανερμάτιστη.  Είναι και ανιστόρητη.

Πάντως αν όσοι από το ΠΑΣΟΚ θέλουν να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ –και πολλοί από έχουν κάνει ήδη- είναι μια πολιτική επιλογή. Εγώ δεν θα πάω. Αν δω ότι η Νέα Δημοκρατία εκπροσωπεί αυτά που πιστεύω θα πάω στη Νέα Δημοκρατία Δεν έχω αποφασίσει. 


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΕΩΝΙΔΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ Alpha 9.89, ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΕΩΝΙΔΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ Alpha 9.89, ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ.

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Γρηγοράκο δεν σας είδα στην Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης…
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Ναι δεν με είδατε. Δεν πήγα. Δεν με κάλεσαν άλλωστε. Τόσα χρόνια ΠΑΣΟΚ και δεν με κάλεσαν αλλά όλο αυτό το σύστημα για μένα έχει τελειώσει. Είδατε πολλά γνωστά στελέχη δεν πήγαν. Αποστασιοποιήθηκαν. Φαίνεται, ότι όλη αυτή η προσπάθεια της κεντροαριστεράς, έτσι όπως γίνεται από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτυγχάνει. Έχει μικρύνει πολύ το φάσμα της παρέμβασης του σημερινού ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία. Δεν είναι πραγματική. Δεν μπορεί να παρέμβει. Δεν έχει να πει τίποτα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φυγόκεντρες τάσεις. Εγώ φώναζα, ότι για να γίνει μια σύγκλιση της κεντροαριστεράς δε θα πρέπει να πάμε σε τεχνικές συγχωνεύσεις  συρρικνωμένων δυνάμεων , που έχουν απομείνει από διάφορους  χώρους  της κεντροαριστεράς. Εγώ πιστεύω, ότι τα μέλη των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού έχουν περιχαρακώσει το χώρο για εξυπηρέτηση αμιγώς προσωπικών στρατηγικών. Αυτό είναι το τραγικό της κεντροαριστεράς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε βλέπετε ελπίδα συνεργασίας δηλαδή;
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Όχι, δε βλέπω. Δεν υπάρχει τίποτα. Είναι προσωπικές επιδιώξεις του καθενός και όλες αυτές οι επιδιώξεις επιτείνουν την υπαρξιακή κρίση που αντιμετωπίζει η ελληνική κεντροαριστερά. Έτσι δίνουν την ευκαιρία στον Τσίπρα να εδραιώνεται πολύ περισσότερο στο χώρο. Αυτή είναι η δική μου άποψη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Γρηγοράκο, σας άφησα ένα χρονικό διάστημα, γιατί ξέρω, ότι εσείς ωριμάζετε μέσα σας τις σκέψεις, τις προτάσεις και όσα θέλετε κατά καιρούς να πείτε μετά από όλα όσα έγιναν με τη διαγραφή σας, είδα και ότι δεν ήσασταν και χθες …
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Δε θέλω να επανέλθω στο θέμα της διαγραφής μου. Έχει τελειώσει για μένα. Απλούστατα δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν διαφορετικά την πράξη αυτή. Τοποθετήθηκα για έναν νέο πολιτικό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως είχα τοποθετηθεί παλαιότερα και για τον Αλέξη Τσίπρα. Η διαγραφή μου, όμως ήταν βαθύτερη. Από το καλοκαίρι του 2015 έβαλα το θέμα της σύμπραξης του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα τοποθετήθηκα και την Κεντρική Επιτροπή και στα άλλα όργανα του κόμματος , λέγοντας ότι είμαι αντιφασίστας και αντισύριζα. Αυτό ενοχλούσε κάποιος που ήθελαν να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τη διαγραφή μου, λοιπόν, μπορούν να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ.  Εκεί πάει το ΠΑΣΟΚ. Με τις δικές μου προτάσεις, τις δικές μου σκέψεις παραμένω ενεργός στο χώρο της κεντροαριστεράς. Προσπαθώ αυτό τον καιρό, σαν ανεξάρτητος βουλευτής να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των συμπολιτών μου, γιατί έχω μια σχέση εμπιστοσύνης και προσφοράς στον τόπο μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως βλέπετε το προσωπικό, πολιτικό σας αύριο;  Λέτε δε θέλετε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.  Παραμένετε στο κέντρο όμως…
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Με οποιαδήποτε από τις δυνάμεις του κέντρου θα είμαι ανοιχτός σε συνεργασία. Αυτή την στιγμή αυτό προσπαθούμε. Αν υπάρξει ο,τιδήποτε στο κέντρο θα είμαι παρών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακόμη και με την Νέα Δημοκρατία, κύριε Γρηγοράκο;
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Εγώ πιστεύω, ότι πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεραστεί η αγκύλωση «δεξιός-αριστερός». Τελειώσαμε με αυτό το θέμα. Θα πρέπει να μιλάμε για λαϊκιστές και μεταρρυθμιστές. Θα πρέπει να μιλάμε για ανθρώπους που θέλουν το καλό της χώρας και ανθρώπους που θέλουν να φέρουν τη χώρα στο 1950. Αυτή είναι η δική μου άποψη. Δεν έχω πάρει τις αποφάσεις μου. Την περίοδο αυτή που διανύουμε, το πραγματικό δίλημμα, που αντιμετωπίζουμε είναι όπως σας είπα πριν «λαϊκισμός» ή «εκσυγχρονισμός». «Υστέρηση» ή «μεταρρυθμίσεις». Το δίλημμα αυτό νομίζω, ότι ξεπερνά το σύνολο των μικροκομματικών δυνάμεων. Έχω την εντύπωση, ότι προοδευτικές και συντηρητικές δυνάμεις υπάρχουν σε όλους τους χώρους. Πολύ περισσότερο, βέβαια, συντηρητικές δυνάμεις υπάρχουν, τώρα πια, στον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρξει μια συμπαράταξη όλων των ευρωπαϊκών, προοδευτικών και εκσυγχρονιστικών δυνάμεων, οι οποίες θα βάλουν πάνω από ο,τιδήποτε το συμφέρον της; χώρας. Ο,τιδήποτε άλλο μπει μπροστά αυτή την στιγμή δε θα εκπροσωπεί την κοινωνία. Οι ηγεσίες δε θα πρέπει να εγκλωβίζουν τον κόσμο στις φιλοδοξίες και τις αυταπάτες τους . Όποιος εξαγγείλει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την κοινωνία αυτός θα κερδίσει.

Σάββατο, 14 Μαΐου 2016

Αναζητείται ηγέτης - Άρθρο Λ. Γρηγοράκου στη "Μεταρρύθμιση", Σάββατο - 14/05/2016



http://metarithmisi.gr/post/%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7%CE%B3%CE%AD%CF%84%CE%B7%CF%82/

Η πολυσυζητημένη ανασυγκρότηση του ενδιάμεσου χώρου φαίνεται πλέον καθαρά να προσκρούει αφενός στις κομματικές σκοπιμότητες και μονομέρειες και αφετέρου στην πλειάδα των ηγετίσκων που για άλλη μια φορά πέφτουν θύματα της υπερχειλίζουσας φιλοδοξίας και των ανομολόγητων επιδιώξεών τους.
Ο χώρος αυτός ή θα θεμελιωθεί εκ του μηδενός ή δεν θα υπάρξει ποτέ. Η συγχώνευση των υπαρχόντων σχημάτων σε καμία περίπτωση δεν συνιστά πολιτική, ιδεολογική και προγραμματική ανασύνθεση της κεντροαριστεράς, της προοδευτικής παράταξης, του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Απλώς θα είναι μια συμπόρευση απαξιωμένων δυνάμεων με μειωμένη πολιτική εμβέλεια.
Το κενό που έχει προκληθεί έπειτα από την καταβαράθρωση του ΠΑΣΟΚ θέτει καίρια ερωτήματα ως προς τη δυνατότητα να υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ισχυρού και ανθεκτικού εναλλακτικού πόλου. Το σκηνικό που έχει αναδυθεί δείχνει ότι οι δυνάμεις του νέου δικομματισμού εμφανίζουν ανθεκτικότητα και ισχυρές τάσεις συσπείρωσης. Η αισθητή μείωση της απήχησης του ΣΥΡΙΖΑ λόγω των ανερμάτιστων κυβερνητικών πολιτικών του δεν σημαίνει πλήρη υποχώρηση. Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ έχει ισχυροποιήσει τον κεντροδεξιό χώρο.
Ως εκ τούτου, τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο, δυσχεραίνοντας περαιτέρω τις όποιες πρωτοβουλίες μπορούν να αναπτυχθούν στην κατακερματισμένη και αφυδατωμένη κεντροαριστερά. Η προσπάθεια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αυτοπεριορίζεται στην επιμονή της κ. Γεννηματά να ηγηθεί ενός εγχειρήματος το οποίο την υπερβαίνει.
Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι η προγραμματισμένη για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο προγραμματική συνδιάσκεψη δεν βρήκε στοιχειώδη ανταπόκριση. Στην πραγματικότητα, θα είναι μια συνάθροιση απονεκρωμένων κομματικών μηχανισμών. Δεν ενέχει τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις προκειμένου να συγχρονίσουν τα βήματά τους οι διάσπαρτες προοδευτικές δυνάμεις. Ούτε μπορεί να αποτελέσει το πρόπλασμα για τη διαμόρφωση νέων σχέσεων στον κεντροαριστερό χώρο.
Η κοινή επιτροπή που έχει συσταθεί από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών και Ποτάμι είναι μειωμένης πολιτικής αξίας εξαιτίας των αντιτιθέμενων επιδιώξεων των δύο κομματικών ηγεσιών. Οι συζητήσεις είναι χρήσιμες και απαραίτητες, αρκεί να μην είναι ατέρμονες θεωρητικές αναζητήσεις και να μην καταλήγουν σε σχέδια επί χάρτου. Οι ηγετικές φιλοδοξίες και η επιμονή στις γνωστές μονομέρειες στέκονται τροχοπέδη στην ανασύνθεση της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης. Η έλλειψη μιας ηγετικής προσωπικότητας δυσχεραίνει περαιτέρω το έργο. Έτσι, μια ρεαλιστική λύση θα ήταν να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες που δεν θα προκύπτουν από κομματικές υποδείξεις και θα αποσκοπούν στη συγκρότηση μιας νέας πολιτικής έκφρασης. Προϋπόθεση βέβαια για κάτι τέτοιο είναι να βγουν στο προσκήνιο νέες δυνάμεις, οι οποίες θα είναι φορείς νέων ιδεών.
Αναζητούνται, λοιπόν, ηγετική προσωπικότητα, νέες δυνάμεις, νέες ιδέες.

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΕΩΝΙΔΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ Action 104.6, ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΕΩΝΙΔΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ Action 104.6, ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016

Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Καλημέρα κυρία Σπανού. Καλημέρα σε όλους τους ακροατές σας. Καλή επιτυχία να έχετε. Πιστεύω, ότι θα τα πάτε καλά, γιατί είστε αντικειμενική στην πληροφόρηση και  έμπειρη δημοσιογράφος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε. Κύριε Γρηγοράκο θα ήθελα το πολιτικό σας συμπέρασμα. Ισχύει, ότι η κυβέρνηση κέρδισε χρόνο;

Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Νομίζω ναι. Ανεξάρτητα αν βυθίζεται, συνεχώς, ο τόπος στην κρίση, γιατί διευρύνονται τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα. Πιστεύω ότι κέρδισε χρόνο και οι ευρωπαίοι έδωσαν περίοδο χάριτος, πιστεύοντας ότι είναι η μοναδική κυβέρνηση που μπορεί να περάσει αυτά τα μέτρα. Μέτρα τα οποία είναι υπέρ των δανειστών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα ισχύει, ότι η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση βρίσκεται σε μια στρατηγική αμηχανία;

Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Νομίζω, ότι θα πρέπει να αναμορφώσει την στάση της απέναντι  στον κύριο Τσίπρα και τον κύριο Καμμένο, γιατί εσκεμμένα μιλάνε για αυταπάτες και καλλιεργούν μύθους που δεν έχουν κανένα πραγματικό αντίκρισμα. Αν υπάρχει αυτή η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση θα πρέπει, λοιπόν, να αναμορφώσει την στάση της, γιατί κάθε μέρα και περισσότερο παρατηρούμε, ότι γίνεται το «μαύρο-άσπρο». Βλέπουμε φοβερά ψέματα. Βλέπουμε μια προσαρμογή της πραγματικότητας που βιώνει ο ελληνικός λαός στις προσωπικές και πολιτικές τους επιδιώξεις. Βλέπουμε την αντιμετώπιση στο προχθεσινό Eurogroup, παραδείγματος χάρη. Ήταν ένα καλοστημένο σκηνικό. Μου άρεσε πολύ το επικοινωνιακό παιχνίδι που παίχτηκε. Οι σύμβουλοι που έχουν φαίνεται πως είναι πραγματικά καλοί. Γι’ αυτό και εγώ πιστεύω, ότι μέχρι το 2018 δε θα συμβεί τίποτα. Με το που θα μιλήσουμε, πραγματικά, για απομείωση χρέους, τότε θα πάμε σε εκλογές.
Δε θα πάμε νωρίτερα σε εκλογές, γιατί δεν συντρέχει κανένας λόγος. Τότε θα ενεργοποιηθεί και αυτός ο περίφημος αυτόματος «κόφτης», οπότε και θα παραδώσει την εξουσία ο κύριος Τσίπρας, όπως έκανε το 2009 ο Κώστας Καραμανλής που παρέδωσε στον Γιώργο Παπανδρέου. Και όλα θα είναι μια χαρά και μάλιστα θα τα παρουσιάσει όλα σαν δική του μεγάλη επιτυχία. Πάντως, μας αντιμετωπίζει όλους ως λωτοφάγους. Τόσο τους πολιτικούς όσο και τους πολίτες. Και αυτό για μένα είναι μια πολύ κακή εμπειρία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κόμμα από το οποίο προέρχεστε, το ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται μέσα σε όλα αυτά;

Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ είναι μέσα στα αδιέξοδά του. Πάει σε μια συνδιάσκεψη το Σαββατοκύριακο, στην οποία θα μιλήσουν πάλι οι ίδιοι. Ο ίδιος αγκυλωμένος κομματικός μηχανισμός, δηλαδή η Πρόεδρός του, ο κύριος Θεοχαρόπουλος και ο κύριος Τούντας. Νομίζω, ότι η πολιτική, γενικά, είναι σε αδιέξοδο. Αν και στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, τώρα πια χρειάζονται νέα σχήματα. Χρειάζεται η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας να αντισταθεί στην λαίλαπα που λέγεται «Τσίπρας-Καμμένος» και εδώ είναι το ζητούμενο. Γιατί κάποιοι νομίζουν, ότι οι ίδιοι και τα κόμματά τους είναι ισχυροί και ότι κάποια στιγμή που θα έρθουν στην εξουσία θα ξανακυβερνήσουν. Δυστυχώς, δεν μπορούν να κυβερνήσουν και η εμπειρία των έξι τελευταίων χρόνων έχει δείξει, ότι κυβερνήσεις χωρίς ισχυρή πλειοψηφία δεν τα πήγαν καθόλου καλά στην Ελλάδα. Όποια κυβέρνηση και να έρθει, ακόμη και του κυρίου Μητσοτάκη, δε θα μπορέσει να κυβερνήσει, γιατί τα προβλήματα είναι ανυπέρβλητα. Πιστεύω, ότι όλες οι προτάσεις τόσο από την κεντροαριστερά όσο και από την κεντροδεξιά, από όπου και αν προέρχονται, στην παρούσα συγκυρία, δεν συνιστούν σοβαρή πολιτική πρόταση, για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Τρίτη, 10 Μαΐου 2016

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου στο ραδιοφωνικό σταθμό Fly Radio 89,7

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου στο ραδιοφωνικό σταθμό Fly Radio 89,7


Τρίτη, 10 Μαΐου 2016


Για το ασφαλιστικό και την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση στηρίζεται στην επικοινωνία. Οι άνθρωποι είναι επαγγελματίες ψεύτες. Ενάμιση χρόνο τώρα δεν έχουν πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Πήραν την ψήφο του, τον εξαπάτησαν και τώρα λένε συνέχεια ψέμματα.
Έπρεπε να κόψουμε 2 δισεκατομμύρια από το ασφαλιστικό, τα κόψαμε και ξαφνικά λένε ότι δεν κόψαμε τίποτα. Είναι πρωτόγνωρα αυτά που ακούμε.

Για τη συμφωνία με τους δανειστές

Πρέπει να γίνει συμφωνία. Θα προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι. Έχουν βρει έναν πολύ καλό συνεταίρο στην Ελλάδα, ο οποίος τους κάνει όλα τα χατίρια. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν ένα καλό υπηρετικό προσωπικό στην υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δανειστών, κάνουν όλα τα χατίρια τους και η Ελλάδα προχωράει, οι Έλληνες φτωχαίνουν. Καταπληκτικοί. Έστησαν ένα πάρα πολύ ωραίο σκηνικό με την απεργία των ΜΜΕ και επίσης έκαναν εκτάκτως Διάσκεψη Προέδρων για να πάμε να ψηφίσουμε τα μέτρα το Σαββατοκύριακο. Για να μην ξέρει κανείς τίποτα. Δεν ενημερώθηκε κανείς. Δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Είναι μια απίθανη δικτατορική ιστορία οι άνθρωποι. Ξέρουν πολύ καλά το παιχνίδι της επικοινωνίας, έχουν πολύ καλούς επικοινωνιολόγους, Αμερικάνους έχω μάθει. Μια χαρά τα πάνε.

Για τη στάση των κομμάτων απέναντι στον κ. Τσίπρα που «αλωνίζει»
Ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή στον κύριο Τσίπρα να αλωνίζει. Δεν την έδωσα εγώ, ούτε τα κόμματα. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε τέσσερις φορές να βάλει πρώτο κόμμα στην Ελλάδα το ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας από τις εκλογές του Μαΐου 2014.

Για τις επόμενες εκλογές και τις προβλέψεις του για τον ΣΥΡΙΖΑ
Νομίζω ότι θα υποστεί όλα αυτά που κάνει. Πιστεύω ότι θα έχει την τύχη του Γιώργου Παπανδρέου που πήγε από το 44% στο 12%. Πιστεύω ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ακριβώς την ίδια τύχη. Τα ψέμματα που λέει και τα αδιέξοδα που έχει να αντιμετωπίζει η κοινωνία με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωτόγνωρα.

Για τις επιπτώσεις της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία
Αυτή η δεκαπεντάμηνη κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε δυσμενείς εξελίξεις σε όλους τους τομείς της χώρας: την οικονομία, τη σχέση με τους Ευρωπαίους, τη δυστοκία που εμφανίζει για την αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου, μια τεράστια φοροεπιδρομή, μια ψευδεπίγραφη παρέμβαση του ασφαλιστικού το οποίο στην ουσία είναι ένα μνημείο πολικαντισμού, λαϊκισμού, πελατειακών σχέσεων.


Για τις πρακτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση
Οι άνθρωποι είναι κρατιστές. Οι επιδόσεις σε καίριους τομείς που έχουν σχέση με την κοινωνία και το κοινωνικό κράτος, δηλαδή στην υγεία, στην παιδεία αποπνέουν μια βαθιά συντηρητική καμαρίλα.
Μονιμοποίηση καθηγητών στα πανεπιστήμια οι οποίοι δεν θα κριθούν καθόλου και θα πάνε να γίνουν επίκουροι για να ρίξουν πάλι το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων το οποίο είχε διατηρηθεί σε ένα καλό επίπεδο τα προηγούμενα χρόνια.
Διορισμός 2000 ατόμων από το ΑΣΕΠ του 1997. Όλα αυτά είναι μέτρα ενός λαϊκίστικου κόμματος που θέλει να διατηρηθεί στην εξουσία με μηχανισμούς κρατισμού, θέλουν να ελέγχουν τη δημόσια διοίκηση, να ελέγχουν τους υπαλλήλους – οι οποίοι βέβαια ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ διότι πίστευαν ότι ούτε μειώσεις μισθών ούτε συντάξεων θα υπάρχουν. Και αυτή την στιγμή η Ελλάδα πηγαίνει με μαθηματική ακρίβεια προς τη δραχμή. Αυτό είναι το σχέδιό τους. Αυτό είναι το μεγαλείο των ανερμάτιστων πολιτικών τους.
Μετά από 40 χρόνια το ΝΑΤΟ αλωνίζει στο Αιγαίο και δεν ντρέπονται αυτοί οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια καυτηρίαζαν τον οποιονδήποτε. Δεν μιλάει κανείς.
Ή μήπως βλέπετε πια τις άθλιες εικόνες στον Πειραιά; Τις κρύβουν. Όλη η ιστορία είναι επικοινωνία.
Αυτό είναι το ήθος της Αριστεράς; Γιατί να ζητείται η ασυλία και να μην αρθεί απευθείας όταν τίθεται θέμα πόθεν έσχες των πολιτικών; Αυτή είναι η αθλιότητα του πολιτικού συστήματος.
Προχθές είχαν κλείσει τα ΜΜΕ, κάτι που δεν είχε γίνει ούτε επί Χούντας.

Για το ήθος της κυβέρνησης
Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ ότι ένας αριστερός έχει αυτό το ύφος και το ήθος της εξουσίας. Αυτή είναι Θα  ήταν η Αριστερά της ευαισθησίας, της υψηλής κουλτούρας, των αξιών, υπήρχε η ελπίδα ότι θα ήταν ο φορέας αλλαγής και ανατροπών στη χώρα. Γι' αυτό τους ψήφισε και ο κόσμος. Διότι αυτοί οι ίδιοι που κυβερνάνε σήμερα είναι φορείς της κρίσης, είναι φορείς αστάθειας.

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις δηλώσεις του περί νομίσματος
Αυτά είναι μεγάλα λάθη γιατί δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για τις στρατηγικές επιλογές της χώρας. Αυτά αποτελούν βούτυρο στο ψωμί όλων εκείνων εγχώριων και ξένων παραγόντων που επιβουλεύονται την αδιαπραγμάτευτη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λάθος σε αυτό.

Για το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λακωνίας
Το έχω πει εδώ και καιρό. Αν σταματήσουν οι ροές δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί. Αν όμως υπάρξει συνέχεια των ροών, τότε σίγουρα και η Λακωνία θα έχει και μια τέτοια εμπειρία.

Για τις αποφάσεις του όσον αφορά στο πολιτικό του μέλλον
Είμαι ανοιχτός με όλα τα κόμματα, μιλάω με όλα τα κόμματα, αλλά δεν έχω πάρει καμιά απόφαση, όπως καταλαβαίνετε είναι και πολύ νωρίς βέβαια. Από εκεί και πέρα έχω φτιάξει έναν όμιλο, περιμένω την έγκριση ενός ομίλου αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς. Θέλω να μείνω σε αυτόν το χώρο, τον οποίο ξέρω καλά και θέλω να βοηθήσω όχι μόνο την κοινωνία της Λακωνίας αλλά την κοινωνία της Ελλάδος. Σε αυτό το πλαίσιο κινούμαι. Δεν έχω μπει σε μια διαδικασία εξεύρεσης πολιτικής στέγης. Είναι μια περίοδος αναπροσαρμογής για μένα.

Για την φήμη ότι μπορεί να πολιτευτεί εκτός Λακωνίας στις επόμενες εκλογές
Το έχουμε συζητήσει ξανά. Ή στη Λακωνία ή πουθενά. Έχω μια καλή δουλειά, την ξέρετε, θα κριθώ και για να γίνω τακτικός καθηγητής στο πανεπιστήμιο. Δεν μπορώ να πω τίποτα, είναι πολύ νωρίς, δεν έχω πάρει τις αποφάσεις μου.