ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Ερώτηση βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Λεωνίδα Γρηγοράκου προς τον υπουργό Υγείας σχετικά με την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Δ.Σ. του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Τρίτη, 28/2/2017



Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

28 Φεβρουαρίου 2017


Α.Π. 3768/28-2-2017
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό

ΘΕΜΑ: «Αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου»

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο αποτελεί μια πρωτότυπη καρδιοχειρουργική μονάδα σύμφωνα με τις προδιαγραφές των πιο διακεκριμένων κέντρων του εξωτερικού η οποία, για περισσότερο από 25 χρόνια, παρέχει πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας. Σε μια μονάδα υγείας, η καλύτερη δυνατή φροντίδα του ασθενή είναι αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας αξιόλογου ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού και η εύρυθμη λειτουργία της εξασφαλίζεται από τις συνεχόμενες κατευθυντήριες γραμμές που προσφέρονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου.
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προέβη στις 3-11-2015 στην έκδοση μιας απόφασης με την οποία τροποποιούσε την αριθμ. ΔΥ1δ/Γ.Π.44451/4-6-2014 υπουργική απόφαση, όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα με την υπ’ αριθμ. ΔΥ1δ/Γ.Π. 65369/18−09−2014, με περιεχόμενο τον ορισμό μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Η συγκεκριμένη απόφαση αντικαθιστούσε κάποια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Για τον λόγο αυτό, τα μέλη τα οποία είχαν αντικατασταθεί προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, επιδιώκοντας να ακυρωθεί η εν λόγω κοινή απόφαση καθώς και κάθε άλλη σχετική πράξη ή παράλειψη της Διοικήσεως.
Σύμφωνα με το αιτιολογικό, η κρινόμενη αίτηση γίνεται δεκτή και το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ. Αριθμ. 2695/13-12-2016 απόφασή του, ακυρώνει την υπ' αριθμ. Α2β/Γ.Π.οικ.:84141/3-11-2015 κοινή απόφαση του Υπουργού Υγείας και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας.
Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου δεν έχει συγκαλέσει Διοικητικό Συμβούλιο από τριμήνου για να μη υποχρεωθεί να καλέσει να παραστούν τα μέλη τα οποία είχαν παρανόμως αντικατασταθεί και τα οποία έχουν δικαιωθεί βάσει της προαναφερθείσας Αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας.


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
  1. Προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και αν ναι, με ποιον τρόπο;


Ο Ερωτών Βουλευτής



Λεωνίδας Γρηγοράκος

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας, ειδικού αγορητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΣ. Πέμπτη, 23/2/2017

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας, ειδικού αγορητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΣ: «Συμπληρωματικά Μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις»


Για να παρακολουθήσετε την ομιλία,πατήστε εδώ.

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κύριοι Υπουργοί,
Κύριε Πρόεδρε,
Θα ήθελα την προσοχή σας σε ένα θέμα διαδικαστικό. Πιστεύω ότι με το παρόν νομοσχέδιο καταστρατηγείται ο Κανονισμός της Βουλής και τίθεται θέμα τήρησής του από το Προεδρείο της Βουλής και από τη Διάσκεψη των Προέδρων. Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος θα μας παρακολουθεί αυτή τη στιγμή.
Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει αντικείμενο οκτώ Υπουργεία. Το είδαμε και στην Επιτροπή αυτό. Το είπα και στον Υπουργό. Βέβαια, ο Υπουργός έδωσε μια εξήγηση δική του, η οποία δεν με κάλυψε. Θα την πω και αυτή την εξήγηση.
Θέλω να πω το εξής, ότι δεν είναι δυνατόν, κύριε Πρόεδρε, να έρχεται ένα νομοσχέδιο, να είναι οκτώ Υπουργείων και οι Υπουργοί να παίρνουν τον λόγο, όταν εμείς, ως Εισηγητές των κομμάτων, έχουμε δικαίωμα μόνο μία φορά να μιλήσουμε.
Θα αντιμετωπίσουμε, λοιπόν, πάλι σήμερα ένα νομοσχέδιο που πιστεύω ότι καταστρατηγεί τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα. Θα δούμε, δηλαδή, τους Βουλευτές να μιλάνε σήμερα εδώ και θα έχουμε και οκτώ Υπουργούς να αναφέρεται ο καθένας στο Υπουργείο του. Νομίζω ότι αυτή η «καινοτομία», όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης στην Επιτροπή, δεν μας βρίσκει σύμφωνους και θα ήθελα, σας παρακαλώ πολύ, να το μεταφέρετε στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το νομοσχέδιο αυτό είναι μέρος ενός γνωστού και αναμενόμενου πολιτικού παιχνιδιού. Ποιο είναι το παιχνίδι; Τα σαλαμοποιούμε όλα. Το θέμα, όμως, είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν και αγνές προθέσεις πίσω από αυτή τη σαλαμοποίηση.
Το είδαμε τώρα με τόσες τροπολογίες που κατατέθηκαν σ’ αυτό το νομοσχέδιο, λες και δεν θα υπάρχει κανένα άλλο νομοσχέδιο, λες και δεν έχουν τα Υπουργεία άλλα νομοσχέδια να φέρουν με τη σειρά τους, ώστε να μας δώσετε μια ευκαιρία να τα δούμε σε βάθος, να συζητήσουμε και να πάρουμε θέση.
Αυτό, όμως, που φαίνεται μετά από δύο ολόκληρα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ότι το σύστημα αυτό δεν κατάφερε να πείσει την κοινωνία ούτε το πολιτικό σύστημα ότι είναι πραγματικά στις κυβερνητικές προθέσεις η εξυγίανση και η αποκομματικοποίηση του δημόσιου τομέα, όταν έχουμε καθημερινές και απτές προθέσεις και κινήσεις, όπως είναι η σημερινή με όλο αυτό το νομοσχέδιο, και προσπάθειες των Υπουργών να αλώσετε το κράτος. Μα, δεν υπήρχε ούτε ένα άρθρο που να μην έχει μέσα μια κρυφή διάταξη που να μας βάζει σε υποψίες ότι κάτι κρύβεται πίσω.
Το κράτος, βέβαια, θέλετε να το αλώσετε. Προσπαθείτε και σ’ αυτό έχετε άφθονο στοιχείο νεποτισμού, όπως βλέπουμε και παρακολουθούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το σημερινό, εξάλλου, νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών είναι ένα παράδειγμα συγκεκριμένης πολιτικής συμπεριφοράς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Όσοι πιστεύουν και διαλαλούν ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανέτειλε μια νέα εποχή στην Ελλάδα, κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους. Οι διαστάσεις της άτυπης συμφωνίας που επήλθε προχθές επιτρέπουν παρερμηνείες και πολιτική εκμετάλλευση. Όμως, πέρα απ’ αυτές, υπάρχει ένας τομέας ο οποίος παραμένει σαφώς καθυστερημένος και ξεχασμένος και αυτός ο τομέας δεν είναι άλλος από τη δημόσια διοίκηση και από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Κανένας από εσάς, δυστυχώς, δεν θέλει να παραδεχθεί ότι μόνο με τη βελτίωση του δημόσιου τομέα και της δημόσιας διοίκησης μπορούμε να οδηγηθούμε οριστικά και αμετάκλητα στην έξοδο από το τούνελ. Όμως, τι τα λέω τώρα εγώ αυτά; Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι. Έτσι λένε στο χωριό μου.
Φέρατε, λοιπόν, ένα νομοσχέδιο «κουρελού» οχτώ Υπουργείων, ένα συνονθύλευμα, συραμμένα κομμάτια, χωρίς ίχνος προκάλυψης των συντεχνιακών και φωτογραφικών διατάξεων που εξυπηρετούν ημέτερους. Για τις τροπολογίες θα τοποθετηθούμε την Τρίτη. Σήμερα μιλάμε επί της αρχής και επί της αρχής θα είναι η ομιλία μου.
Το θέμα, λοιπόν, μ’ όλα αυτά τα ηρωικά κατά της λιτότητας και της φαιδρής θριαμβολογίας της δήθεν επιτυχίας στο Eurogroup αποτελούν λόγια που έρχονται σε αντίθεση με τις πράξεις σας, γιατί εσείς είστε που επιβάλατε τη λιτότητα με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Εσείς είστε που έχετε μετατρέψει τις ασφαλιστικές εισφορές σε ανελέητους φόρους.
Η δική σας Κυβέρνηση είναι που υπονομεύει τις ιδιωτικοποιήσεις για να μην προχωρήσουν. Δες Ελληνικό. Οι δικές σας κινήσεις και πράξεις δημιουργούν το αρνητικό κλίμα στην προσέλκυση επενδύσεων που θα έδιναν δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους. Εβδομήντα πέντε χιλιάδες θα έπαιρνε –λέει– το Ελληνικό, θα δούλευαν στο Ελληνικό.
Η Συγκυβέρνησή σας είναι αυτή που φροντίζει, ώστε να μην εξορθολογίζεται η δημόσια διοίκηση, ενώ παράλληλα τη φορτώνετε με περισσότερους υπαλλήλους. Πιο κάτω στην ομιλία μου θα είμαι πιο συγκεκριμένος. Την ίδια στιγμή αποδεικνύεστε κι εσείς ανίκανοι να απορροφήσετε τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως γίνεται στο μεταναστευτικό.
Με λίγα λόγια, δηλαδή, η Κυβέρνησή σας, εσείς είστε οι τελευταίοι, οι οποίοι μπορούν να μιλούν και να δικαιούνται να εμφανίζονται ότι είναι κατά της λιτότητας, όταν δεν δίνετε καμιά μάχη κατά της λιτότητας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Εδώ και δύο χρόνια πραγματικά γράφεται μια μεγάλη ιστορία, μόνο που οι σελίδες αυτής της ιστορίας είναι σκοτεινές και το αποτύπωμα επάνω είναι ζοφερό. Οι πράξεις και οι ενέργειές σας αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια στη χώρα, στην κοινωνία και στους πολίτες. Οι πληγές που έχετε προκαλέσει στην οικονομία οδηγούν μεγάλες κοινωνικές ομάδες στη φτωχοποίηση. Κάθε μέρα το βλέπουμε. Τα πλήγματα που έχει υποστεί η μεσαία τάξη εξαιτίας των ανερμάτιστων πολιτικών σας είναι ανεπανόρθωτα. Την έχουν εξουθενώσει. Δεν υπάρχει μεσαία τάξη στην Ελλάδα. Η αγορά έχει ερημοποιηθεί πλήρως. Οι παραγωγικές, οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες έχουν μειωθεί δραστικά. Οι άνεργοι αυξάνονται συνεχώς. Τριάντα χιλιάδες νέοι άνεργοι προστέθηκαν μόνο σ’ ένα μήνα. Αυτά είναι στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ.
Ενσαρκώνετε την ακραία λιτότητα, ξεπερνώντας ακόμη και τους ακραιφνείς νεοφιλελεύθερους, με τους οποίους φαντασιώνεστε ότι πολεμάτε κάθε μέρα. Μετατρέψατε την Ελλάδα σε περίγελο. Πρώην φίλοι σας, πρώην σύμμαχοί σας με πρώτους και καλύτερους τους PODEMOS, κάνουν ό,τι μπορούν για να διαγράψουν από τα μάτια της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης τις προγενέστερες σχέσεις που είχαν μαζί σας.
Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι παίζετε με τις τύχες το ελληνικού λαού, με τις ανάγκες, όπως τα παιδιά παίζουν με τα κουβαδάκια τους. Τρανή απόδειξη τα όσα συνέβησαν τη Δευτέρα στο Eurogroup. Αντιλαμβανόμενοι το «ναυάγιο» που έχετε υποστεί, σπεύσατε να αλλάξετε την πραγματικότητα. Αποδειχθήκατε πρωταθλητές στην εμπέδωση της αποκαλούμενης «μετα-αλήθειας». Έχετε πάρει διδακτορικό στο ψέμα. Έχετε πείσει την ελληνική κοινωνία.
Ο εναγκαλισμός σας με την εξουσία δεν έχει μόνο αμβλύνει τα πολιτικά, κοινωνικά και ταξικά σας αντανακλαστικά, αλλά τα ισοπέδωσε πλήρως. Η μετάλλαξη που έχετε υποστεί σας κατέστησε όλους αγνώριστους.
Εσείς που θα σκίζατε τα μνημόνια, υπογράψατε το επαχθέστερο μνημόνιο.
Εσείς που διακηρύσσατε σε όλους τους τόνους ότι η προνομοθέτηση μέτρων αντιβαίνει στο Σύνταγμα της χώρας, στη Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, την αποδεχθήκατε μετά βαΐων και κλάδων.
Εσείς που διακηρύσσατε το κούρεμα του χρέους, που στη συνέχεια έγινε αναδιάρθρωση του χρέους, τώρα το κάνετε γαργάρα.
Εσείς που ορκιζόσασταν στην προστασία των αδυνάμων, στη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, μιλώντας μάλιστα συγκεκριμένα με νούμερα, για 751 ευρώ τον μήνα, στην καθιέρωση της δέκατης τρίτης σύνταξης, στην κατοχύρωση του ΕΚΑΣ, μέσα σε δύο χρόνια όχι μόνο τα ξεχάσατε, αλλά πράξατε ακριβώς το αντίθετο: διαλύσατε τα πάντα.
Εσείς που κάνατε σημαία σας την περιβόητη πολιτική διαπραγμάτευση, όχι μόνο την ξεχάσατε, αλλά φτάσατε στο σημείο να εκλιπαρείτε για την επιστροφή της τρόικας την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα.
Το πιο αλλόκοτο, όμως, αλλοπρόσαλλο, ανερμάτιστο και επικίνδυνο είναι ότι φέρατε τη χώρα στο χείλος του Ιουνίου του 2015. Την οδηγήσατε με το ένα πόδι έξω από την Ευρωζώνη. Σωθήκατε, γιατί τότε υπήρξαν πρόθυμοι «ναυαγοσώστες», το οποίο βέβαια εμείς είμαστε υπερήφανοι που το κάναμε. Όμως, το πάθημά σας δεν έγινε μάθημα. Μέσα σε δέκα μήνες από τότε, οδηγείτε ξανά τη χώρα στη μεθόριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντί να συνέλθετε και να σοβαρευτείτε, τη βυθίζεστε όλο και πιο βαθιά στην ανεπάρκεια της εξουσίας και στο παραλήρημά της.
Η αντίδρασή σας δεν εξηγείται μόνο με πολιτικούς όρους. Χρειάζεται άλλες επιστήμες να το εξηγήσουν αυτό. Αποκαλυπτικό παράδειγμα είναι ότι μετά το Eurogroup της Δευτέρας πρέπει να μας πείτε τι έγινε. Το περιγράφει, βέβαια, σήμερα χαρακτηριστικά ένας άξιος δημοσιογράφος, ο Μιχάλης Μητσός, στα σημερινά «Νέα».
Σας διαβάζω: «Οι θεσμοί τα βρήκαν. Το κούρεμα χρέους δεν παίζει πλέον. Η αξιολόγηση παραμένει ανοιχτή. Το ΔΝΤ μένει στο πρόγραμμα, η προνομοθέτηση εξαιτίας σας κατέστη το παράδοξο απόκτημα της Ελλάδος. Προνομοθετούμε για το 2019».
Αλήθεια, τι άλλο μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση της Αριστεράς; Τι άλλο προσδοκάτε, δηλαδή; Τι άλλο δεν θα κάνετε; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι έχετε χάσει την ψυχή σας;
Καταλαβαίνω την αδυναμία σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να συμφιλιωθείτε με την πραγματικότητα. Κατανοώ ότι όσα είχατε διακηρύξει, όσα είχατε πει σας φέρνουν σε αδιέξοδο. Στρουθοκαμηλίζετε και συμπεριφέρεστε όπως ο κ. Τσακαλώτος. Τρεις ημέρες μετά το Eurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών δεν έχει εμφανιστεί πουθενά!
Δυστυχώς για τη χώρα, δεν περιορίζεστε μόνο σε αυτά, αλλά υπάρχουν επιπτώσεις και στην κοινωνία. Κάνετε κάτι χειρότερο: Πιστεύετε ότι μόνο με το κράτος, ειδικά σε αυτό το νομοσχέδιο, που μου μυρίζει κρατισμό, θα περισώσετε ό,τι μπορείτε, ακολουθώντας ακραίες πρακτικές κομματικής πελατείας.
Στα πολλά ψέματα που είπατε, κορυφαίο ήταν εκείνο της εξυγίανσης του δημοσίου τομέα. Και τι δεν υποσχεθήκατε! Να σας τα θυμίσω και δείτε τι κάνει το σημερινό νομοσχέδιο: Αναβάθμιση και εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης, αποκομματικοποίηση του κράτους, οριστικό τέλος στις στρατιές των μετακλητών υπαλλήλων, αποσυμφόρηση του δημόσιου τομέα από τις στρατιές των συμβούλων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Τι κάνατε ακριβώς από αυτά τα παραπάνω; Τίποτα! Αντίθετα, συνεχίσατε να υλοποιείτε τις πιο ακραίες πολιτικές χειραγώγησης, ακόμα και απαλλοτρίωσης της δημόσιας διοίκησης.
Με το βλέμμα σας στραμμένο στη διαμόρφωση και συντήρηση της εκλογικής σας πελατείας, κάνατε ακριβώς τα αντίθετα: Την κομματικοποίηση την απογειώσατε. Οι μετακλητοί υπάλληλοι κατακλύζουν τη δημόσια διοίκηση. Οι σύμβουλοι και οι συνεργάτες Υπουργών συγκροτούν ήδη μια αξιόμαχη στρατιά που θέλει να λυμαίνεται το κράτος.
Επειδή θέλω να είμαι συγκεκριμένος, σας λέω τα εξής:
Πρώτο στοιχείο: Το μισθολογικό κόστος της δημόσιας διοίκησης μέσα σε έναν χρόνο το αυξήσατε κατά 16,2%, ενώ το μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα την ίδια χρονική περίοδο, σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς έρευνες, έχει μειωθεί κατά 19%.
Δεύτερο στοιχείο: Διπλασιάσατε τον αριθμό των ειδικών και γενικών γραμματειών. Βρήκατε εβδομήντα γενικούς γραμματείς σε όλη τη δημόσια διοίκηση και μέσα σε δύο χρόνια τους κάνατε εκατόν σαράντα.
Τρίτο στοιχείο: Οι μετακλητοί υπάλληλοι που εσείς έχετε διορίσει, σύμφωνα με τα ακριβή δεδομένα, έχουν ξεπεράσει τις τέσσερις χιλιάδες.
Αν όλα αυτά βρίσκονται σε αρμονία με τις προγενέστερες δεσμεύσεις και δηλώσεις σας, εγώ το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πραγματικά σηκώνω ψηλά τα χέρια.
Επειδή εκφράσατε μια εκδοχή της Αριστεράς την οποία πάντα εγώ σεβόμουν και εκτιμούσα, θέλω να σας πω ότι δεν προκαλέσατε ζημιά μόνο στον τόπο. Έχετε διασύρει και έναν ολόκληρο χώρο που είχε τις δικές του αξίες, τις δικές του ευαισθησίες και τα δικά του προτάγματα.
Δεν θέλω να πιστέψω ότι ισχύει αυτό που είπε ένας πραγματικά μεγάλος ποιητής της ανανεωτικής Αριστεράς, ο Μανώλης Αναγνωστάκης: «Δεν έφταιγε αυτός, τόσος ήταν».
Είμαστε, λοιπόν, αντίθετοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο έχει, βέβαια, μερικά θετικά σημεία σε σχέση με τα ευρωπαϊκά κόμματα και με μερικά άλλα άρθρα που λύνουν προβλήματα της καθημερινότητας. Εμείς αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε. Θα το καταψηφίσουμε επί της αρχής και θα ψηφίσουμε ορισμένα άρθρα την επόμενη Τρίτη που θα γίνει η συζήτηση μαζί με τις τροπολογίες, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει ούτε τέλος ούτε αρχή.

Σας ευχαριστώ πολύ. 

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, Ειδικού Αγορητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ. στη συζήτηση στις επιτροπές του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών. Τρίτη, 21/2/2017

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας, ειδικού αγορητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Συμπληρωματικά Μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις» (4η συνεδρίαση – β΄ ανάγνωση)


Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017


Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δε θα μπορούσα και εγώ να αποφύγω τον πειρασμό να σχολιάσω την επικαιρότητα και να πω χίλια μπράβο για τη μεγάλη διαπραγματευτική ικανότητα της Κυβέρνησης, για την ταχύτητα με την οποία κλείνει την αξιολόγηση μετά από ένα χρόνο και, βέβαια, για την ποιότητα της συμφωνίας, εντός εισαγωγικών. Μετακυλήσατε οποιοδήποτε μέτρο υπάρχει για μετά το 2019, γιατί ο κύριος Ζουράρις σας είχε δώσει το σήμα ότι «ποιος ζει και ποιος πεθαίνει» μετά από το 2019. Έχετε στραγγαλίσει, όμως, κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα τα 2 χρόνια που κυβερνάτε με όλα αυτά τα επικίνδυνα παιχνίδια που κάνετε. Το μόνο που θα κάνετε, όταν φύγετε κάποια στιγμή – γιατί θα φύγετε σίγουρα από ό,τι λένε οι δημοσκοπήσεις – είναι να έχετε αφήσει πίσω σας «καμένη γη». Εμείς αφήσαμε όρθια την χώρα. Πήρατε τη χώρα όρθια και έτοιμη, να βγει από τα μνημόνια και την έχετε φέρει στο «χείλος του γκρεμού». Κάθε φορά, λοιπόν, που βλέπουμε τις «κόκκινες γραμμές», λέμε ότι κάτι θα συμβεί τώρα, ειδικά σε αυτήν τη «φοβερή» Κυβέρνηση με τις τεράστιες ιδεολογικές συγγένειες. Μέχρι και ο κύριος Φίλης σας τα είπε προχθές, αλλά και ο κύριος Σάκης Παπαδόπουλος τα λέει αυτά. Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα.
Πιστεύω ότι η χθεσινοβραδινή συμφωνία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια μεσοβέζικη λύση, μια προσπάθεια «να τελειώνουμε, είμαστε πολύ κουρασμένοι, δεν μας θέλει ο κόσμος και ας κάνουμε κάτι τώρα στο πνεύμα των ημερών». Εξάλλου, έχουμε Αποκριές. Στην πραγματικότητα, αυτό που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες δεν είναι συμφωνία και αυτό δεν το λέει η «κακιά» Αντιπολίτευση, εμείς όλοι οι «κακοί», που δεν ξέρουμε τι λέμε τόσον καιρό και τόσα χρόνια, γιατί ποτέ δεν λέγαμε τίποτα σωστό. Μόνο εσείς τα λέγατε όλα σωστά, αλλά, από τη μια μέρα στην άλλη έχετε αλλάξει γνώμη. Εσείς ήρθατε στη δική μας πλευρά. Δεν ήρθαμε εμείς τη δική σας πλευρά.
Το λένε οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι. Το είπε ο Μοσκοβισί και ο Ντάιζενμπλουμ. Ας μην ξεχνάμε τώρα ότι αυτές οι δύο χώρες είναι ενόψει εκλογών και κήρυξαν το τέλος της λιτότητας. Μεγάλος θρίαμβος, λοιπόν, στις μεταρρυθμίσεις. Εγώ βλέπω ότι ο ίδιος ο Ντάιζενμπλουμ, παρά τα όσα θεωρητικά περιέγραψε ως τέλος της λιτότητας, είπε ότι θα χρειαστεί η Κυβέρνηση, να νομοθετήσει σχετικά με το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό και τα εργασιακά, ούτως ώστε να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ.
Αν θυμάμαι καλά, δεν άλλαξε τίποτα ως προς τα 3,6 δις ευρώ. Για να θυμηθώ δηλαδή στην ουσία, ότι άλλο ένα ανέκδοτο κάθεστε και λέτε στην ελληνική κοινωνία και θριαμβολογείτε. Βέβαια, την απάντηση δεν χρειάζεται να σας τη δώσει ούτε ο κ. Βορίδης ούτε εμείς οι υπόλοιποι, σας την έδωσε ο κ. Βαρουφάκης. Το μεγάλο πουλέν της οικονομίας, που το είχατε εκεί και γύριζε και κατασυκοφαντούσε την Ελλάδα για έξι μήνες, ώσπου να το πάρετε είδηση και εσείς. Ο άνθρωπος είπε το εξής: «Οι δανειστές επέβαλαν ξανά στην Αθήνα την ανειλικρινή αποδοχή αδύνατων στόχων. Συγχαρητήρια». Τα συγχαρητήρια λοιπόν του κ. Βαρουφάκη σας τα δίνουμε κι εμείς, γιατί η συμφωνία περιλαμβάνει νέες σοκαριστικές μειώσεις των συντάξεων ως 35% για μία χώρα 4.000.000 συνταξιούχων. Η περικοπή θα γίνει σταδιακά από το 2020 – 2025, «ποιος ζει και ποιος πεθαίνει».
Από τα στοιχεία φαίνεται λοιπόν ότι στο 70% των ήδη συνταξιούχων, περιλαμβάνονται και 620.000 αγρότες. Οι συνταξιούχοι που δεν κινδυνεύουν, εκτιμώνται μόλις στις 500.000. Όλοι οι υπόλοιποι θα έχουν μείωση αποδοχών και ενώ ο κόσμος χάνεται, υπάρχουν υπουργοί που σηκώνουν το λάβαρο της επανάστασης και λένε ότι «οι θεσμοί έκαναν πίσω, μας φοβήθηκαν, διότι κάποιοι ήθελαν να ρίξουν την Κυβέρνηση, να μας φέρουν σε οικονομική ασφυξία, γιατί δε θέλουν την αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα, αλλά υποτακτικούς».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να τελειώνει αυτό το παραμύθι των υποτακτικών. Κανείς από εμάς δεν υπήρξε υποτακτικός και αυτό ήταν το μεγάλο σας λάθος. Μας καθυβρίσατε, μας συκοφαντήσετε για να έρθετε στην εξουσία. Σταματήστε το θέμα του υποτακτικού και το ποιος είναι υποτακτικός. Υποτακτικός είναι αυτός που υπογράφει και στέλνει επιστολές, όπως κάποτε αν θυμάμαι καλά, στα φοιτητικά μου χρόνια που μου έλεγαν, «μην υπογράφεις ποτέ τίποτα, διότι κάποιοι άλλοι ζητούσαν δηλώσεις μετάνοιας». Τις δηλώσεις μετάνοιας εσείς τις υπογράψατε, κανένας δημοκρατικός και αριστερός πολίτης δεν έχει υπογράψει δηλώσεις μετάνοιας. Ο κ. Τσακαλώτος, ο αρχηγός των 53 και ο αριστερός κατά τα άλλα ιδεολόγος και μαρξιστής.
Εμείς κύριε Πρόεδρε, δεν αλλάζουμε την τοποθέτησή μας από την προηγούμενη τοποθέτηση που είχαμε κάνει. Θέλω να πω το εξής, ότι έχουμε επιφυλαχθεί σε πολλά άρθρα. Βέβαια, για τα άρθρα της ίδρυσης του ευρωπαϊκού κόμματος, δεν το συζητάμε, αλλά κατά τα άλλα, υπάρχουν διάφορα άρθρα, τα οποία ο κ. Υπουργός στη δευτερολογία του την προηγούμενη φορά δεν φρόντισε να διορθώσει, εκτός από τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που πήρε το άρθρο 35 πίσω.
Κατά τα άλλα, έχουμε τις επιφυλάξεις μας, έχουμε ψηφίσει αρκετά άρθρα που πιστεύουμε ότι είναι λογικά. Βέβαια, θα καταθέσουμε και κάποιες τροπολογίες, για παράδειγμα, το όριο ηλικίας για τους δημοτικούς αστυνομικούς, που πιστεύω ότι πρέπει να πάει στα 55 χρόνια και όχι στα 40, αφορά μόνο 26, αν δεν απατώμαι ανθρώπους. Πιστεύω ότι και αυτοί δεν έφταιξαν σε τίποτα το ότι μπήκαν στη Δημοτική Αστυνομία. Εμείς θα καταθέσουμε μια ειδική τροπολογία, δηλαδή, να μην είναι το όριο στα 40, αλλά να είναι στα 55.
Θα καταθέσουμε μια τροπολογία για τους Αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος. Κύριε Υπουργέ, δεν με πείσατε σε αυτά που μου είπατε προχθές. Εμείς θα καταθέσουμε τροπολογία, θα το δούμε και στην Ολομέλεια αυτό και θα μας εξηγήσετε πολύ περισσότερο για τους Αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος.
Εμείς πιστεύουμε λοιπόν, ότι οι Αξιωματικοί με καταλυτικούς βαθμούς του Αντιπλοιάρχου ή Ανθυποπλοιάρχου ή Σημαιοφόρου μετά από αίτησή τους, επιτρέπεται να εξαιρούνται των διατάξεων της παρ. 1 και να παραμένουν στην ενέργεια για χρονικό διάστημα μέχρι και 5 ετών από την υποβολή της αίτησής τους. Εμείς θα καταθέσουμε την τροπολογία, θα το δείτε εσείς εάν θα την κάνετε αποδεκτή ή όχι.
Έχουμε μια τρίτη τροπολογία που αφορά του Υπουργείου Εσωτερικών και έχει σχέση με την καταληκτική ημερομηνία των κοινωνικών δομών.
Πιστεύουμε ότι δεν προλαβαίνετε, κύριε Υπουργέ, γιατί αυτά τελειώνουν την 1η Μαρτίου, θα πρέπει να δοθεί μια παράταση σε αυτό το θέμα. Είναι πάρα πολλοί οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν πρέπει να απολυθούν ή να σταματήσουν τη σχέση εργασίας, που έχουν με τις δομές αυτές. Πιστεύουμε ότι θα το δείτε αυτό με κατανόηση και θα το κάνετε αποδεκτό.
Πιστεύω ότι αυτό το νομοσχέδιο ήταν ένα νομοσχέδιο το οποίο είχε μερικά θετικά σημεία, τα οποία εμείς θα τα ψηφίσουμε στην Ολομέλεια, κατά τα άλλα, όμως, δεν μπορούσαμε να το ψηφίσουμε επί της αρχής, διότι ήταν ένα νομοσχέδιο το οποίο είχε πάρα πολλές μεγάλες κομματικές και προσωπικές διευκολύνσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Ερώτηση βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Λεωνίδα Γρηγοράκου προς τον υπουργό Υγείας σχετικά με τη λειτουργία Περιφερειακού Ιατρείου Ελαφονήσου Λακωνίας. Τρίτη, 21/2/2017


                          
Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ  

 21 Φεβρουαρίου 2017

 
Α.Π. : 3638/21/2/2017                                                          
 
 ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό

 

ΘΕΜΑ: «Λειτουργία Περιφερειακού Ιατρείου Ελαφονήσου Λακωνίας»

 

Στο δυναμικό του Περιφερειακού Ιατρείου Ελαφονήσου, το οποίο διοικητικά ανήκει στο Κέντρο Υγείας Νεάπολης Λακωνίας, συμπεριλαμβάνεται μόνο η διευθύντρια ιατρός του. Τέσσερις διαδοχικές  προκηρύξεις για κάλυψη της θέσης αγροτικού ιατρού, απέβησαν άκαρπες. Η τελευταία ήταν πριν δύο μήνες, όπου παρουσιάστηκε αρχικά αγροτικός ιατρός για να αποχωρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η μοναδική ιατρός του περιφερειακού ιατρείου αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των 750 μόνιμων κατοίκων του νησιού, το οποίο το χειμώνα, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αποκόπτεται από τη στεριά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια των κατοίκων. Ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, το καλοκαίρι η Ελαφόνησος αυξάνει τον πληθυσμό της σε 7.500 με 8.000 κατοίκους. Χωρίς αγροτικό ιατρό, το καλοκαίρι η παροχή ιατρικών υπηρεσιών στο νησί θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από ανεπαρκής έως σχεδόν ανύπαρκτη.

Τα προηγούμενα χρόνια, μέσω του χαρακτηρισμού της ως «άγονης περιοχής», η Ελαφόνησος και οι ανάλογου τύπου απομακρυσμένες περιοχές, είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν την κάλυψη της θέσης αγροτικού ιατρού. Σ’ αυτό συνέβαλε η παροχή κινήτρων μοριοδότησης προς τους υποψήφιους αγροτικούς ιατρούς, καθώς και η καθιέρωση της θητείας του αγροτικού ιατρού ως υποχρεωτικής πριν την απόκτηση ειδικότητας.  

 
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Σε τι ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει προκειμένου να αποκατασταθεί η εν λόγω δυσλειτουργία του Περιφερειακού Κέντρου Ελαφονήσου Λακωνίας;

  

Ο Ερωτών Βουλευτής

 


Λεωνίδας Γρηγοράκος

 

 

 

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην εκπομπή του ΣΚΑΙ, “Πρώτη Γραμμή”. Δευτέρα, 20/2/2017

Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην εκπομπή του ΣΚΑΙ, 
“Πρώτη Γραμμή”, στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου”


Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Δημοσιογράφος: Κύριε Γρηγοράκο, πώς γίνεται η αντιπολίτευση, που έχει “βάλει πλάτη” για τη χώρα, υπογράφοντας δύο μνημόνια, την ίδια στιγμή που και αυτή η κυβέρνηση έχει υπογράψει το τρίτο μνημόνιο και παλεύει να “κλείσει” την αξιολόγηση, να της ζητά επίμονα, να εγκαταλείψει την εξουσία; Γιατί δε βάζετε και τώρα τον εαυτό σας σε θέση ευθύνης, να πείτε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και παρά τα τόσα στραβά αυτής της κυβέρνηση η χώρα δεν αντέχει κι άλλες περιπέτειες; Ο κόσμος δεν αντέχει άλλα μέτρα και το λέτε και εσείς αυτό. Όχι μόνο η κυβέρνηση.
Λ. Γρηγοράκος: Όλα αυτά τα ξέρουμε. Όπως ξέρουμε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2015 θα είχαμε βγει από το μνημόνιο, παρά το ότι το αμφισβητούν κάποιοι. Ακριβώς αυτό είναι που αμφισβητήθηκε. Ο ελληνικός λαός έκανε μια πολιτική επιλογή, φέρνοντας στην εξουσία τον κύριο Τσίπρα και όλους όσους βρισκόντουσαν στο αντιμνημονιακό μπλοκ. Το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έγιναν πάρα πολλά λάθη. Έγιναν κάποιες διορθωτικές κινήσεις με τις εκλογές και τον ανασχηματισμό, αλλά πιστεύω πως οι ιδεοληπτικές αντιλήψεις και θέσεις, που έχουν ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ακριβώς αυτές που δημιούργησαν την τρομερή υστέρηση σε όλα τα υποσχεθέντα και στο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να έχουμε πάει πάρα πολύ πίσω. Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει βγει στις αγορές από το 2015 αλλά και πρόσφατα θα μπορούσε να έχει βγει, αν είχε ακολουθηθεί το πρόγραμμα με σοβαρότητα και επιμονή. Δυστυχώς, για παράδειγμα, δεν έχει προχωρήσει καμία ιδιωτικοποίηση.

Δημοσιογράφος: Τώρα τι βλέπετε, να γίνεται;
Λ. Γρηγοράκος: Το θέμα έχει κλείσει πια, νομίζω. Θα γίνουν όλες οι υποχωρήσεις, που τόσο καιρό αρνείται η κυβέρνηση και θα έρθουν και μέτρα. Δε “βγαίνει” διαφορετικά. Πιστεύω, ότι το αφορολόγητο θα πέσει πολύ χαμηλά και αν δεν προσέξει η κυβέρνηση, φοβάμαι ότι θα έχουμε πρόβλημα και με τις συντάξεις στο θέμα της προσωπικής διαφοράς.

Δημοσιογράφος: Μιλάτε για άμεσα μέτρα ή για το εάν δεν “πιάσουμε” τους στόχους;
Λ. Γρηγοράκος: Μιλάω για άμεσα μέτρα, γιατί, όπως βλέπετε, η αγορά έχει “πεθάνει”. Δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα. Επειδή δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα, θέλω να σας πω ότι η Υγεία στον ιδιωτικό τομέα περνάει πάρα πολύ δύσκολα. Δυστυχώς, και στο χώρο της Υγείας, φοβάμαι ότι θα έχουμε σοβαρά προβλήματα. Οι επιχειρηματίες Υγείας στον ιδιωτικό τομέα περνάνε πολύ δύσκολα. Αφενός ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει και αφετέρου η καθυστέρηση στην απόδοση χρεών του κράτους προς τους ιδιώτες έχει δημιουργήσει τρομερή οικονομική “ασφυξία”, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, το οποίο πιστεύω θα το δούμε στο άμεσο μέλλον.

Δημοσιογράφος: Οπότε εκλογές δε βλέπετε;
Λ. Γρηγοράκος: Εκλογές δε βλέπω, εκτός αν κάποιοι από τους ίδιους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όταν έρθουν τα μέτρα προς ψήφιση, δεν αντέξουν την πίεση. Γιατί όπως και εμείς παλαιότερα, οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ δέχονται μεγάλη πίεση και μην ξεχνάμε ότι μπήκαν στην πολιτική με άλλες υποσχέσεις προς τους ψηφοφόρους. Η κατάσταση και η θέση τους είναι πραγματικά δύσκολη.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένα είδος πρόσκλησης από μια μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά, γιατί είναι λένε πιο φυσική μια σύμπραξη της αριστεράς με την κεντροαριστερά, παρά με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Το είπε πιο ξεκάθαρα ο κύριος Φίλης. Εσείς πώς το βλέπετε αυτό; Γιατί όχι; Και για να οικοδομηθεί ίσως ένα διαφορετικό προοδευτικό πολιτικό περιβάλλον.
Λ. Γρηγοράκος: Σε αυτή την φάση αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί όσα μας χωρίζουν είναι πολύ περισσότερα από όσα μας ενώνουν. Και όλο αυτό έχει δημιουργηθεί από τις ανθρώπινες σχέσεις. Βέβαια, θα μου πείτε ότι όλα αυτά στην πολιτική ξεχνιούνται. Υπάρχουν όμως και κάποιοι άνθρωποι, που “πυροδοτούν” καταστάσεις, γεγονός που δε βοηθά την συναίνεση. Εγώ είμαι υπέρ της συναίνεσης. Στις αρχές του 2015, όταν έγινε η αλλαγή της κυβέρνησης υπήρχε ένα κλίμα μεγαλύτερης συναίνεσης και από την πλευρά της ΝΔ και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Όμως, μετά, όλες εκείνες οι κινήσεις του Βαρουφάκη και όλες οι ακρότητες που συνέβησαν στα πλαίσια ανάληψης της εξουσίας από τον κύριο Τσίπρα δημιούργησαν ένα κλίμα δυσπιστίας ιδιαίτερα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα, αυτή την στιγμή, να μην υπάρχει σημείο επαφής. Όπως και να έχει, μιλάμε για μετά τις εκλογές. Για αλλαγή του μετεκλογικού τοπίου. Τώρα δε γίνεται τίποτα. Το να μιλάει ο Φίλης για “βρωμερό” ΠΑΣΟΚ και να δίνει τη δυνατότητα σε μια λαϊκίστικη δεξιά να βρίζει το ΠΑΣΟΚ και τον Σημίτη είναι πρόβλημα. Με αυτό τον τρόπο “πυροδοτείς” ξανά καταστάσεις. Πρέπει να προσέχουμε τί λέμε. Το να χρειαστεί κάποια στιγμή, να πάρεις πίσω τα λεγόμενά σου, είναι κάτι που μειώνει την αξιοπιστία των πολιτικών. Αν κάθε φορά βάζεις ένα πλαίσιο και κάθε φορά αυτό το πλαίσιο γίνεται “σουρωτήρι”, τότε χάνεις την αξιοπιστία σου. Το θέμα είναι ότι έχουμε μια χώρα που δεν αντέχει άλλη αντιπαράθεση. Αν θυμάστε καλά, το ΠΑΣΟΚ ζητούσε την συναίνεση από το 2012, ιδιαίτερα όταν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σαφή και ξεκάθαρα. Και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Γιώργος Παπανδρέου ζητούσε συναίνεση, αλλά ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα. Θα μου πείτε ότι ήταν άλλοι καιροί τότε, ο κόσμος ήταν αναστατωμένος και αιφνιδιασμένος. Το θέμα σχετικά με εκείνη την εποχή είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ένας άνθρωπος που θεωρούσε ότι μπορεί να “κινεί τα νήματα” μόνος του και δε ρώτησε όχι μόνο την ελληνική κοινωνία – ως όφειλε – αλλά δε ρώτησε και κανέναν από εμάς. Δε ρώτησε ούτε καν το κόμμα του, ούτε το Υπουργικό του Συμβούλιο. Δε ρώτησε κανέναν. Αυτό ήταν το τραγικό λάθος. Το ΠΑΣΟΚ όμως, είναι ένα κόμμα που έχει συνηθίσει τις δημοκρατικές διαδικασίες. Είχε μια Κεντρική Επιτροπή, ένα Εκτελεστικό Γραφείο, ένα Υπουργικό Συμβούλιο και μια Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτά τα όργανα λειτουργούσαν τότε και δε ρωτήθηκαν. Απλά μας ανακοίνωσε την απόφαση από το Καστελόριζο. Αυτό ήταν τραγικό λάθος.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά είστε μαζί τώρα.
Λ. Γρηγοράκος: Το έχω ξαναπεί. Ο χρόνος είναι πανδαμάτωρ, όλα τα δαμάζει.

Δημοσιογράφος: Σχετικά με τις δηλώσεις του Δημήτρη Καμμένου, ότι “αν δε μας θέλουν στην κυβέρνηση φεύγουμε”, που έκανε με αφορμή τις δηλώσεις Φίλη, τι έχετε να πείτε;
Λ. Γρηγοράκος: Κοιτάξτε. Οι ΑΝΕΛ βλέπουν ότι δεν μπαίνουν στην Βουλή στις επόμενες εκλογές. Όλα αυτά έχουν σχέση με την επιβίωσή τους.

Δημοσιογράφος: Και αν τα “σπάσουν”, εσείς το καλύπτετε το κενό;
Λ. Γρηγοράκος: Όχι βέβαια. Δε νομίζω, ότι τίθεται καν τέτοιο θέμα.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά δεν έχετε σαφή θέση για τις εκλογές. Να γίνουν εκλογές ή να μη γίνουν.
Λ. Γρηγοράκος: Προσωπική μου άποψη είναι ότι από την παρούσα Βουλή δεν μπορεί να υπάρξει κάποια εθνική συνεννόηση, κάποια άλλη κυβερνητική λύση. Θεωρώ ότι τα πνεύματα είναι τόσο οξυμένα στην παρούσα Βουλή, ώστε δεν υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει κάτι τέτοιο. Στην παρούσα συγκυρία, πιστεύω πως πρέπει να αλλάξει τα πολιτικό σκηνικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ό, τι ήταν να δώσει το έδωσε. Δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο. Νομίζω ότι και ο Πρωθυπουργός αλλά και γενικά και στον ΣΥΡΙΖΑ θα το δουν ότι πολύ γρήγορα θα πάμε σε εκλογές. Αν τελειώσει και αυτή η αξιολόγηση, πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε εκλογές. Όσο προχωρά ο χρόνος και έρθουν στη Βουλή και τα μέτρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την τύχη που είχε το ΠΑΣΟΚ το 2012 και μπορεί και χειρότερα. Γιατί το ΠΑΣΟΚ τότε είχε προσέξει, είχε αναδιπλωθεί, δεν έδινε τόσο μεγάλες υποσχέσεις στην κοινωνία και ας είχε αποκοπεί. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει την μήνιν του κόσμου, γιατί έχει υποσχεθεί τόσα πράγματα, τα οποία δεν έχει πραγματοποιήσει και δεν μπορεί να τα κάνει, εξάλλου.

Δημοσιογράφος: Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν, να πληρώσουν. Υπάρχει ένα τρίμηνο με εξάμηνο μη πληρωμής, στο οποίο εντάσσεται το 40% των επιχειρήσεων.
Λ. Γρηγοράκος: Αυτό είναι αλήθεια. Σας το είπα και προηγουμένως. Στον ιδιωτικό τομέα, στην κλινική που δουλεύω, αυτό συμβαίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί τεράστια δημοσκοπική και εκλογική καθίζηση από τα μπλοκάκια. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τί έχει γίνει στην ελληνική κοινωνία με τα μπλοκάκια. Στον ιδιωτικό τομέα κανείς δεν πληρώνει κανέναν. Και επειδή είναι αλυσίδα, και ο ένας δεν πληρώνει τον άλλο, στο τέλος, όλα γυρίζουν σε αυτόν με το μπλοκάκι, ο οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Με αυτό τον τρόπο, ενισχύεται η “μαύρη” εργασία. Χθες, που είχαμε επισκεφθεί κάποιο εστιατόριο με φίλους, ζητήσαμε απόδειξη και μας έφεραν ένα χαρτί, που έλεγε ότι δεν είναι προς φορολογική χρήση. Αν δεν επιμέναμε να μας δώσουν απόδειξη, δε θα μας έδιναν. Ήταν ένα απλό χαρτί που είχε βγει από ένα μηχάνημα και δεν είχε καμία αξία.

Δημοσιογράφος: Ως χώρα όμως, μετά από τόσα χρόνια, δεν φτιάξαμε έναν φορολογικό μηχανισμό ελέγχου, κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες. Αντίθετα, διευρύναμε με τις πολιτικές, που ακολουθήθηκαν, αυτές τις συμπεριφορές.
Λ. Γρηγοράκος: Μετά το συμβάν, συζητούσαμε ως παρέα όλη την κατάσταση που σας περιέγραψα. Σκεφτόμασταν τί μπορεί να γίνει, για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Το μόνο που μπορεί να γίνει αφορά πρώτα το αφορολόγητο και δεύτερον τα οριζόντια μέτρα. Εφόσον θέλεις να έχεις μια τέτοια επιχείρηση, θα μου πληρώνεις και τόσα, τα ανάλογα δηλαδή, λεφτά. Δίκαιο μπορεί να μην είναι αλλά βλέπετε ότι καταλήγουμε να “πέφτει ο πέλεκυς επί δικαίων και αδίκων”, επειδή δεν υπάρχει φορολογική συνείδηση στον Έλληνα πολίτη. Δυστυχώς, τον έχουμε οδηγήσει να μην έχει φορολογική συνείδηση. Μετά από 15 χρόνια, που έχουμε μπει στην ΟΝΕ, δεν έχουμε ακόμη και σήμερα φορολογική συνείδηση. Με τη δραχμή υπήρχε και ένα “μαύρο χρήμα” που διακινούταν. Αλλά με το ευρώ; Το ευρώ είναι ένα σκληρό νόμισμα. Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι.

Δημοσιογράφος: Σχετικά με τις περικοπές στην ειδική αγωγή;
Λ. Γρηγοράκος: Είναι τεράστιο θέμα. Πρόβλημα μεγάλο. Όχι μόνο για την ειδική αγωγή αλλά και για την αποκατάσταση. Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι με τραυματισμούς από τροχαία και με εγκεφαλικά στην Ελλάδα και το κόστος αποκατάστασης είναι τεράστιο. Ειδικά όμως τώρα, πρέπει στον ΕΟΠΥΥ και στο Υπουργείο Υγείας να το δουν διαφορετικά. Να έχουν μια διαφορετική και πιο προσεκτική προσέγγιση, να μπει ένα μέτρο σίγουρα, αλλά δεν προχωράμε με κινήσεις του τύπου “πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι”.


Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο ραδιόφωνο Κανάλι Ένα Πειραιά. Πέμπτη, 16/2/2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας
της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο ραδιόφωνο Κανάλι Ένα Πειραιά, 
στους δημοσιογράφους Πέτρο Κασιμάτη και Νίκο Μπαρδούνια

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

Δημοσιογράφος: Κύριε Γρηγοράκο, κάτι δηλώσεις που έχει κάνει τις προάλλες ο κύριος Σκουρλέτης και καλούσε τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα να συναινέσουν για να μονιμοποιηθούν κάποιοι αορίστου χρόνου, πώς σας φαίνονται;
Λ. Γρηγοράκος: Τι να σας πω; Εγώ αυτές τις μέρες, που είμαι εισηγητής σε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, ειλικρινά, έχω μείνει έκπληκτος από όλη αυτή την κοινοβουλευτική συμπεριφορά. Έχει φέρει ένα νομοσχέδιο με 48 άρθρα από τα οποία τα 40 είναι άρθρα για ρουσφέτια. Είμαι πολύ απογοητευμένος από την συμπεριφορά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του υπουργού. Πίστευα ότι ακόμη υπάρχουν κάποιες ελπίδες ο ΣΥΡΙΖΑ να φέρει ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο, το οποίο να είναι καλά τεκμηριωμένο, καλά οριοθετημένο αλλά και οικονομικά ελεγμένο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Δυστυχώς όμως, βλέπουμε μόνο προχειροδουλειές. Αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν ένα κόμμα να είναι δύο χρόνια στην εξουσία και να μην έχει καταφέρει να φέρει ένα άρτιο νομοσχέδιο στη Βουλή.

Δημοσιογράφος: Τώρα έχουμε μπροστά μας το θέμα της αξιολόγησης, η οποία φαίνεται ότι κλείνει. Το ζητούμενο είναι ποιο θα είναι το “μάρμαρο” που θα πληρώσουμε.
Λ. Γρηγοράκος: Δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι θα κλείσει. Πιστεύω ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Είδα προχθές έναν Τσακαλώτο να μην ξέρει τι να κάνει, είδα τον Τζανακόπουλο να τον αδειάζει, είδα ότι οι κόκκινες γραμμές περιορίζονται μόνο στο χρόνο της εργασίας. Ο Τσακαλώτος, που έχει μια αριστερή ιδεολογία – αλλά και άλλοι από το ΣΥΡΙΖΑ – μας κατασυκοφάντησαν όλους για να έρθουν στην εξουσία. Και τώρα, βλέπει κανείς ότι η τύχη της χώρας είναι σε αυτά τα χέρια. Έλεγε ο Τσίπρας “ούτε ένα ευρώ μέτρα”, ο Κατσίκης άκουσα ότι δεν ψηφίζει, δεν ξέρω και από τους ΑΝΕΛ αν θα ψηφίσουν – κρύβονται τώρα. Μου μυρίζει εκλογές αυτή η κατάσταση. 

Δημοσιογράφος: Και ο κύριος Μανιός έλεγε προηγουμένως ότι δεν μπορεί να ψηφίζει αυτά τα μέτρα.
Λ. Γρηγοράκος: Βλέπω έναν ερασιτεχνισμό, μια μικροπολιτική. Τι να πει κανείς; Και ο Φίλης με τις κινήσεις του αυτές τις μέρες...

Δημοσιογράφος: Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συρθεί πίσω από μια ηρωική έξοδο;
Λ. Γρηγοράκος: Έχω την εντύπωση ότι θα γίνει αυτό, αυτή είναι η εκτίμησή μου. Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου τους βλέπεις σήμερα στη Βουλή ότι δεν έχουν “μέση να στηριχτούν”, που λέμε και στη Λακωνία. Δεν υπάρχει πλέον το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Θα μου πείτε ότι τους ψήφισε ο ελληνικός λαός. Ναι, τους ψήφισε αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι τα ξεγράφουμε όλα. Βλέπουμε ανθρώπους οι οποίοι διαχειρίζονται την τύχη της χώρας. Ήρθε ο Moscovici χθες και είπε ότι ο μόνος τρόπος να κλείσει η συζήτηση για το Grexit είναι να κλείσει η αξιολόγηση. Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, όλα είναι πιθανά. Είπε επίσης ότι όλα είναι στα χέρια του Πρωθυπουργού. Και οι δημοσκοπήσεις είναι αυτές που φοβίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό, απ' όσο έχω καταλάβει, σκέφτονται πολύ έντονα να πάνε σε εκλογές, για να διατηρήσουν ένα ποσοστό που θα τους επιτρέψει να παίξουν κάποιο πολιτικό ρόλο μετεκλογικά.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει και η άλλη ρητορική, να κρατήσουν όσο γίνεται την εξουσία.
Λ. Γρηγοράκος: Πιστεύω ότι δεν θέλουν. Το πρωί είδα έναν συνάδελφο βουλευτή σε ένα τηλεοπτικό κανάλι. Θυμάμαι ότι ο συγκεκριμένος μας είχε λοιδορήσει στο παρελθόν. Και τον πίεζαν οι δημοσιογράφοι να τους πει αν θα ψηφίσει τα μέτρα και δεν έπαιρνε θέση για τίποτα. Το θέμα δεν είναι αυτό μόνο. Υπάρχει μια διάλυση των θεσμών στη χώρα, βλέπω μια άνοδο των λαϊκιστών, μια αναδίπλωση των εθνικιστών, έναν Καμμένο εξαφανισμένο. Κάτι δεν μου πάει καλά. Οφείλουμε όλοι μαζί να βάλουμε τα δυνατά μας και να βρούμε κάτι διαφορετικό, κάτι καινούργιο, στο οποίο να στηριχθούμε και να πάμε μπροστά. Η Ελλάδα δεν βγαίνει από την κρίση με αυτές τις συμπεριφορές. Προχθές άκουσα μια κουβέντα που είπε ο Φίλης περί “βρωμερού ΠΑΣΟΚ. Όμως, τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώην ΠΑΣΟΚ. Δεν κατάλαβα τι ήθελε να πει ο ποιητής. Ποιος νομίζει ότι θα ήθελε να συνεργαστεί μαζί τους; Είναι δυνατόν να συνεργαστούμε με τέτοιους ανθρώπους; Βλέπω μόνο ολιγωρίες, μόνο παλινωδίες.

Δημοσιογράφος: Διάβασα σε ένα blog ότι κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχουν δει την Ακρόπολη ούτε σε καρτ ποστάλ, έχουν άποψη για τον αρχαιολογικό χώρο του Ελληνικού. Τι ουσία έχει όλο αυτό;
Λ. Γρηγοράκος: Πιστεύω ότι προσπαθούν να μας οδηγήσουν σε ένα εσκεμμένο αδιέξοδο, πάμε σε μια οξεία κρίση με τους πιστωτές μας, που μπορεί να φτάσει και σε δημοψήφισμα ή σε εκλογές. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που είπε ένας από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Βερναρδάκης αν θυμάμαι καλά αλλά και ο κύριος Πολάκης. Άφησαν κάποιες αιχμές ότι μπορεί να πάμε σε εκλογές δημοψηφισματικού χαρακτήρα. Αυτό θα είναι ό,τι χειρότερο για την Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Μήπως πρέπει να δούμε καλύτερα και να εξετάσουμε τη δήλωση του Μάκη Μπαλαούρα, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που είπε: “αν ήμασταν αντιπολίτευση θα διαδηλώναμε κατά της σύμβασης για το Ελληνικό”;
Λ. Γρηγοράκος: Δεν θέλω να αποποιηθώ ούτε τις πολιτικές μου ευθύνες, ούτε την πολιτική μου διαδρομή όμως εγώ, δύο χρόνια που ήμουν υπουργός, κάθε μέρα είχα διαδηλώσεις μπροστά στο υπουργείο. Ο κόσμος δικαίως είχε βγει στους δρόμους, του είχαμε πάρει πολλά πράγματα από αυτά που είχε, του κάναμε μια απότομη ανατροπή στη ζωή του. Πραγματικά του ανατρέψαμε τη ζωή και τα όνειρα τους. Όμως, βλέπω τώρα τους ανθρώπους που ήταν όλη την ημέρα στους δρόμους να είναι στη Βουλή και να μην μιλάει κανείς. Δεν τοποθετείται κανείς. Σηκώνουν τα χέρια τους και ψηφίζουν. Δεν είναι αυτοί που θα βάραγαν τα νταούλια και θα χόρευαν οι αγορές; Τι είναι αυτό τώρα πια που τους έχει κάνει να μην μιλάει κανείς; Και αρχίζουμε τώρα να αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που μας έχει βρει;

Δημοσιογράφος: Μήπως θα πρέπει να εξετάσουμε το “DNA” αυτών των δηλώσεων, όπως αυτή του κυρίου Μπαλαούρα;
Λ. Γρηγοράκος: Αυτό συμβαίνει γιατί ποτέ δεν ήταν υπεύθυνοι. Ήταν τεμπέληδες, δεν είχαν δουλέψει ποτέ τους. Είναι βαριά αυτά που λέω αλλά, δυστυχώς, έτσι είναι. Βλέπουν ότι το μαγαζί καταρρέει και βγαίνουν και λένε πάλι ψέματα. Βλέπουν την αδιέξοδο την οποία οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει, βλέπουν ότι η σημερινή Βουλή δεν μπορεί να δώσει άλλη κυβερνητική λύση, τα άλλα κόμματα βλέπουν ότι με τους Συριζαίους δεν μπορεί να υπάρχει καμία συμπόρευση. Και άρχισε ο Φίλης να μιλάει για το “βρωμερό ΠΑΣΟΚ. Είναι δυνατόν, μετά από αυτό, να υπάρχει οποιαδήποτε συναίνεση;

Δημοσιογράφος: Με τη Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να υπάρχει συνεργασία του ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά;
Λ. Γρηγοράκος: Τώρα δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα. Αυτό που μπορεί να πει κανείς είναι ότι διανύουμε επτά χρόνια βαριάς κρίσης και πρέπει να γίνει κάτι για τη χώρα. Και δεν πρέπει να πούμε πάλι: “φύγε εσύ, για να έρθω εγώ”.

Δημοσιογράφος: Μήπως μια πρωτοβουλία από ονόματα με σοβαρό εκτόπισμα όπως του Ευάγγελου Βενιζέλου ή από άλλα κόμματα ή ανεξάρτητες προσωπικότητες;
Λ. Γρηγοράκος: Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει κάνει πρωτοβουλίες για την ενοποίηση του χώρου της Κεντροαριστεράς. Πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό ούτως ώστε να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Εμείς έχουμε δείξει καλές προθέσεις και το έχουμε πληρώσει αυτό. Μέχρι την εξαφάνιση φτάσαμε.

Δημοσιογράφος: Είναι ενδιαφέροντα αυτά αλλά αλλά μήπως και τα νέα πρόσωπα που μπήκαν τώρα στο ΠΑΣΟΚ, εννοώ τον Γιώργο Παπανδρέου και άλλους, είναι λίγο φθαρμένα;
Λ. Γρηγοράκος: Να βρούμε μια νέα φόρμουλα, να πάμε σε ένα ιδρυτικό συνέδριο ενός νέου φορέα και να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό, κάτι καινούργιο που μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής. Εγώ θέλω να βρω κάτι που να μου δίνει ένα νέο αφήγημα, να βρω ένα στοιχείο που να με εμπνέει, που να εμπνεύσει τους νέους, τη νέα γενιά, τους νέους πολιτικούς της Ελλάδος. Απεδείχθη ότι η ανανέωση του πολιτικού σκηνικού, που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ήταν καταστροφική. Σε καμία άλλη χώρα δεν έχει γίνει μια τόσο μεγάλη ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. Είναι 30 με 40 οι παλαιοί βουλευτές, οι υπόλοιποι είναι νέοι βουλευτές. Όμως, οι βουλευτές οι οποίοι μπήκαν κάτω από τις συνθήκες των μνημονίων και του αντιμνημονιακού αγώνα δεν μπόρεσαν να δώσουν λύσεις. Εν αντιθέσει, άλλες χώρες οι οποίες δεν ανανέωσαν το πολιτικό σκηνικό, βρήκαν τις λύσεις τους. Την μετάβαση την έκαναν οι ίδιες δυνάμεις. Ενώ στην Ελλάδα, ήρθε το νέο στην Βουλή που ήταν οι ΑΝΕΛ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων. Αυτοί αποτέλεσαν το νέο στην πολιτική σκηνή της Ελλάδα, που δεν έδωσε όμως καμία λύση.

Δημοσιογράφος: Ας καταγράψουμε όμως και τον χρόνο.
Λ. Γρηγοράκος: Αυτός είναι πανδαμάτωρ, όλα τα δαμάζει.

Δημοσιογράφος: Να δούμε και πώς ζει και βιώνει στην περιφέρεια ο κόσμος και μήπως εδώ πρέπει να γυρίσουμε την καρποφορία της απόλυτης ευτυχίας που συμβαίνει μόνο σε ευλογημένους τόπους, όπως τον δικό σας νομό – που θα μπορούσε να αναταθεί το τοπίο εκεί με προσπάθεια και πρωτοβουλίες και να υπάρχει και ένα εισόδημα επιπλέον στην τσέπη των ανθρώπων.
Λ. Γρηγοράκος: Φέτος, η Λακωνία έπαθε μεγάλη ζημία από τον δάκο και από έναν άλλο μύκητα, ο οποίος έριξε όλες τις ελιές κάτω, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη παραγωγή λαδιού. Στη βόρεια Λακωνία – όπου παρήγαγαν, ας πούμε, 1000 τόνους λάδι – φέτος έβγαλαν 100. Μιλάμε για πλήρη κατάρρευση. Έκανα μια ερώτηση στη Βουλή, δεν πήρα ουσιαστική απάντηση. Το θέμα είναι ότι πράγματι έχουμε έναν τόπο "χρυσάφι" που παράγει τα πορτοκάλια του, το λάδι του, τις ελιές του, το μέλι του, τα κτηνοτροφικά του προϊόντα – τα οποία είναι καλά. Αλλά, πρέπει να δούμε πως θα τα στηρίξουμε όλα αυτά, να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα για να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Δεν θέλω να επιστρέψουμε απλά στην δεκαετία του 1940 ή του 1950, με την παραγωγική αλυσίδα που μας μεγάλωσε και μπήκαμε στην ανάπτυξη. Πρέπει όμως να δώσουμε βάση σε αυτά και να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα.

Δημοσιογράφος: Για να αναχαιτίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας, πρέπει να δούμε πως μπορούν οι μικροί τόποι να δώσουν ευκαιρίες.
Λ. Γρηγοράκος: Ναι, με καινοτόμες προτάσεις, πρέπει να βοηθήσουμε τους νέους να βρουν δουλειά και να βγει η Ελλάδα από τα αδιέξοδά της.