ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ “ΤΩΡΑ”. Παρασκευή, 31/3/2017


Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ “ΤΩΡΑ”, στη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου

 

                                                                                    Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

 

Δημοσιογράφος: Καλημέρα κύριε Γρηγοράκο. Θα θέλατε, να κάνετε ένα σχόλιο σχετικά με την επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής;
Λ. Γρηγοράκος: Καλημέρα σε όλους. Τι να πω. Ανικανότητα και παρακμή. Όλα αυτά που βλέπουμε, να συμβαίνουν είναι παρακμιακά. Η ανικανότητα αφορά την κυβέρνηση, που δείχνει ανίκανη, να διαχειριστεί τις επιθέσεις, που γίνονται σε όλα τα κόμματα, ανεξάρτητα αν αυτά βρίσκονται εντός ή όχι του συνταγματικού “τόξου”. Επιθέσεις, που γίνονται από μια ομάδα ατόμων, τους οποίους θα μπορούσαμε κάλλιστα, να τους έχουμε μάθει, να τους έχουμε βρει και να έχουμε συζητήσει μαζί τους. Εγώ δεν είμαι υπέρ μόνο της καταστολής. Είμαι υπέρ και της πρόληψης. Θα ήθελα, δηλαδή, να έχουμε κάνει μια συζήτηση με όλους αυτούς και να έχουμε πάρει προληπτικά μέτρα. Γεγονός, το οποίο η κυβέρνηση δεν κάνει. Δεν θέλει. Την ενδιαφέρει μόνο, να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη. Εγώ νομίζω, ότι όλα αυτά είναι αποπροσανατολιστικά και υπονομεύουν την κυβέρνηση.


Δημοσιογράφος: Είναι, δηλαδή, κάτι εφικτό αυτό που προτείνετε αλλά από την άλλη πλευρά είναι επιλογή της κυβέρνησης, να μην το κάνει;
Λ. Γρηγοράκος: Ακριβώς. Μπαίνουμε, λοιπόν τώρα, στον “πυρήνα”, όλων αυτών που θέλετε, να συζητήσουμε. Μπαίνουμε στον “πυρήνα” της μη συναίνεσης. Χωρίς συναίνεση αυτά δεν μπορούν, να γίνουν. Σε αυτή την συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία συναίνεση δεν υπάρχει. Πιστεύω, ότι το 2015 ο κύριος Τσίπρας έχασε τη “χρυσή ευκαιρία”, να έχει  συναίνεση. Και εννοώ συναίνεση με την αντιπολίτευση, με τα κόμματα του δημοκρατικού “τόξου”. Για να λυθούν όλα αυτά τα φαινόμενα πρέπει, να υπάρχει συναίνεση. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση, ένα μόνο πολιτικό κόμμα, να λύσει αυτές τις καταστάσεις.

Δημοσιογράφος: Πώς ακριβώς το εννοείται αυτό; Έχουμε αυτή την στιγμή την συγκυβέρνηση, η οποία διαπραγματεύεται.
Λ. Γρηγοράκος: Τι ακριβώς διαπραγματεύεται; Έχει αποτύχει παταγωδώς. Συνεχώς μιλάνε για την αξιολόγηση. Δυο χρόνια τώρα “τρώμε” συνεχώς αξιολόγηση και ο λαός έχει μπερδευτεί εντελώς. Από  ό, τι φαίνεται οι ίδιοι δεν προχωρούν καθόλου στη διαπραγμάτευση. Η αξιολόγηση δεν πρόκειται, να προχωρήσει. Σας θυμίζω αυτό που είχε πει ο Ντάισενμπλουμ στις 20 Μαρτίου, ότι δεν βλέπει στις 7 Απριλίου, να υπάρχει λύση.

 
Δημοσιογράφος: Γιατί το λέτε αυτό;
Λ. Γρηγοράκος: Θα σας πω. Γιατί, όταν θα τελειώσει η αξιολόγηση, τότε δε θα υπάρχει κυβέρνηση. Να σας εξηγήσω. Εγώ θέλω, να τελειώσει η αξιολόγηση. Αλλά βλέπω, ότι δεν μπορεί, να την τελειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί, να την τελειώσει ο Πρωθυπουργός. Δεν μπορεί η κυβέρνηση. Είμαι σίγουρος, ότι έχουν συμφωνήσει στο 95% αλλά δεν μπορούν, να προχωρήσουν. Και αυτό γιατί υπάρχει μια ανομοιογένεια στον ΣΥΡΙΖΑ και όταν αυτή η αξιολόγηση τελειώσει ο Πρωθυπουργός δε θα μπορεί, να βγει και να βρει μια ομάδα, για να της μιλήσει. Όλες οι ομάδες θα είναι απέναντί του.


Δημοσιογράφος: Άρα λέτε, ότι το ίδιο το κόμμα δε θα στηρίξει την οποιαδήποτε συμφωνία φέρει η κυβέρνηση.
Λ. Γρηγοράκος: Ακριβώς. Και αν το κάνουν θα είναι υποκριτικό. Θα είναι δηλαδή στα πλαίσια του, ότι “πονάω” με τα μέτρα αλλά το κάνω γιατί στην πραγματικότητα μου αρέσει η εξουσία. Είναι συγκινημένοι από τη γοητεία της εξουσίας αλλά και από άλλα πράγματα, τα οποία δε χρειάζεται, να τα συζητήσουμε, γιατί είναι πολύ χαμηλού επιπέδου. Θέλω, λοιπόν, να πω το εξής. Η αξιολόγηση δεν τελειώνει, γιατί απλούστατα, όταν τελειώσει, θα τελειώσει και η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία. Δεν τελειώνουν την αξιολόγηση, γιατί δεν μπορούν, να πάνε στα χωριά τους. Αν δεν ομογενοποιηθεί ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα και την Κ.Ο. του δεν μπορούμε, να πάμε σε αξιολόγηση. Για να πάμε σε αξιολόγηση θα πρέπει, να γίνει αυτή η ομογενοποίηση και να ξέρουν, ότι η κυβέρνηση δε θα “πέσει”. Αυτό δεν είναι εφικτό στην συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, άρα η αξιολόγηση θα πηγαίνει ολοένα και πιο πίσω και η χώρα θα καταδικάζεται κάθε μέρα και πιο πολύ. Ο ελληνικός λαός βλέπει την πραγματική οικονομία, να βυθίζεται. Είναι μια πραγματικά κακή στιγμή για τη χώρα.


Δημοσιογράφος: Ας μιλήσουμε σχετικά με όσα μάθαμε χθες. Κυρίως για το αφορολόγητο, που ξέρουμε, ότι θα “πέσει” στις 6.000.
Λ. Γρηγοράκος: Ο κύριος Τσακαλώτος δε θα παραιτούνταν; Ο κύριος Τσακαλώτος δεν είχε πει, ότι αν “πέσει” το αφορολόγητο κάτω από 9.000 θα φύγει και δε θα είναι αυτός Υπουργός; Ο ένας Υπουργός λέει, ότι “κλείνει” η αξιολόγηση τον επόμενο μήνα, ο Πρωθυπουργός βγαίνει και λέει, ότι όλα είναι καλά και δε θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ επιπλέον σε μέτρα. Τι άλλο, να πω.


Δημοσιογράφος: Τι περιθώρια έχει όμως, για να κινηθεί η κυβέρνηση έναντι της στάσης των εταίρων αλλά κυρίως του ΔΝΤ, μιας και εκεί “ρίχνει” η κυβέρνηση το βάρος του “παίκτη”, που μένει αμετακίνητος στις θέσεις του; Εξάλλου, όπως έχει πει η κυβέρνηση, το ΔΝΤ είναι αυτό που ζητά “εργασιακό Μεσαίωνα” αλλά πιέζει και στο ασφαλιστικό με την ποσοτική διαφορά.
Λ. Γρηγοράκος: Όλα αυτά γιατί δεν τα είχαν συζητήσει πριν από δύο χρόνια; Κάθε φορά που η αξιολόγηση θα αργεί έναν με δύο ή τρεις μήνες, τότε οι απαιτήσεις των δανειστών θα γίνονται περισσότερες.


Δημοσιογράφος: Ποιος αργεί;
Λ. Γρηγοράκος: Η ελληνική κυβέρνηση. Δε διαπραγματεύεται τίποτα. Αυτά που ήταν, να γίνουν το 2014 και το 2015 ήταν πολύ λίγα. Όσο αργεί η κυβέρνηση συσσωρεύεται μια κατάσταση και αυτή η κατάσταση φέρνει ολοένα και περισσότερα μέτρα. Είναι μια διαδικασία αλυσιτελής. Δεν τελειώνει ποτέ από την στιγμή, που δεν έχουν πάρει τις πολιτικές αποφάσεις, που πρέπει. Στην ουσία πρόκειται για μια κυβέρνηση χωρίς πρόγραμμα. Πιστεύουν, ότι θα διαχειριστούν επικοινωνιακά το πρόβλημα. Το πρόβλημα, όμως είναι υπαρκτό. Δε χρειάζεται επικοινωνιακή διαχείριση. Από την στιγμή, που είναι υπαρκτό το πρόβλημα πρέπει οι αποφάσεις, να έχουν παρθεί από πριν.


Δημοσιογράφος: Από την πλευρά της η κυβέρνηση λέει κυρίως προς την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και προς τα υπόλοιπα κόμματα, που της ασκούν κριτική για τη διαπραγμάτευση, ότι από την μια μας λέτε “κλείστε” γρήγορα την αξιολόγηση και από την άλλη μας λέτε, ότι οτιδήποτε και να φέρουμε, δε θα το ψηφίσετε. Άρα τι πρέπει να γίνει;
Λ. Γρηγοράκος: Να λοιπόν, που έχω δίκαιο, όταν λέω, ότι το 2015 ο κύριος Τσίπρας έχασε τη “χρυσή ευκαιρία” στα πλαίσια της συναίνεσης. Να λοιπόν, που μπορώ, να το συνδέσω με αυτό που επιχειρεί ο κύριος Μητσοτάκης με τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων τώρα. Από τώρα ο κύριος Μητσοτάκης προσπαθεί, να βρει μια συναίνεση. Εμείς επιμέναμε από το 2014, ότι η επόμενη κυβέρνηση, όποια και να είναι, θα πρέπει να φτιάξει μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, ώστε να πάμε όλοι μαζί, να διαπραγματευτούμε με την Ε.Ε. το πρόγραμμα ξανά και να προχωρήσουμε μπροστά. Τώρα τι λέει ο κύριος Τσίπρας; “Εγώ θα διαπραγματεύομαι και εσείς θα ψηφίζετε στη Βουλή, για να είμαι εγώ κυβέρνηση”. Δεν υπάρχει λογική σε αυτό. Διαπραγματεύεται, κάνει του κόσμου τα λάθη, έχει φέρει τη χώρα σε παρακμή και στην Ευρώπη πια δεν έχουμε καμία υπόληψη. Ειδικά ο Πρωθυπουργός δεν έχει καμία υπόληψη πια, γιατί ό, τι έλεγε τα μάθαιναν. Είμαστε ένας πολύ μικρός κόσμος. Όχι μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρος ο κόσμος είναι μικρός. Με τους δημοσιογράφους, την τεχνολογία και την πληροφόρηση που υπάρχει όλα μαθαίνονται. Είμαστε ένα μικρό “καφενείο”. Θεωρώ καλή την κίνηση, που γίνεται σήμερα από τον κύριο Μητσοτάκη. Ξέρετε και η αντιπολίτευση έχει τα δικά της προβλήματα, τα διάφορα ενδοκομματικά, που υπάρχουν. Πιστεύω, ότι η κίνηση Μητσοτάκη είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Προσπαθεί εκ των προτέρων, πριν πάμε σε εκλογές, όποιο και να είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, να υπάρξει συναίνεση.


Δημοσιογράφος: Συναίνεση στο να μην ψηφίσετε τα μέτρα;
Λ. Γρηγοράκος: Τα μέτρα δεν πρόκειται, να τα ψηφίσει κανείς. Αυτό είναι δεδομένο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, να τα ψηφίσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε, να κυβερνήσει τη χώρα με τον τρόπο, που επέλεξε. Δηλαδή με αυτό το μόρφωμα των ΑΝΕΛ και να νέμεται την εξουσία. Δεν μπορεί, λοιπόν, αυτή την στιγμή η συγκυβέρνηση, να κάνει αυτά τα λάθη, να ζητάει από εμάς να την στηρίξουμε και να ψηφίσουμε τα μέτρα, όπως έκανε το 2015 και μετά να λέει εντάξει εσείς τα ψηφίσατε, εμείς κυβερνάμε. Αυτό ας το ξεχάσουν. Δεν υπάρχει περίπτωση, να γίνει. Αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι επειγόντως εκλογές. Και εδώ είναι, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την υπόλοιπη αντιπολίτευση κάνουν την σωστή κίνηση. Να δημιουργηθεί ένα κλίμα συναίνεσης για μετά. Για παράδειγμα, να σας πω τι υποθέτω, ότι σημαίνει αυτή η κίνηση: “Είτε πάρω αυτοδυναμία είτε όχι θα ήθελα, να είστε μαζί μου. Όποια και να είναι η επόμενη μέρα εγώ θέλω την συναίνεση”. Αυτό τι λέει; Ότι στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, που θα πάμε, να συζητήσουμε θα συμμετέχετε και εσείς, εφόσον το θέλετε. Δε θα πηγαίνει ο Μητσοτάκης μόνος, να διαπραγματεύεται και μετά θα ζητά, να ψηφίσουμε εμείς τα μέτρα, όπως γίνεται σήμερα. Άρα ξεκινάμε, να δημιουργήσουμε ένα νέο κλίμα στην πολιτική ζωή του τόπου, που το έχει πολύ ανάγκη η χώρα μετά από οκτώ χρόνια. Η Ελλάδα έπρεπε, να έχει βγει από την κρίση. Όφειλε, να έχει βγει.


Δημοσιογράφος: Εκλογές ακόμη και αν είναι “ανοιχτή” η αξιολόγηση;
Λ. Γρηγοράκος: Το κέρδος θα είναι περισσότερο, αν γίνουν τώρα οι εκλογές. Η παραμονή αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία κοστίζει πάρα πολύ στον τόπο. Απαξιώθηκαν οι τράπεζες, απαξιώθηκε η ΔΕΗ, δεν υπάρχουν οι εργασιακές σχέσεις. Δεν κάνω κριτική για την κριτική. Βλέπω, τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία, γιατί είμαι άνθρωπος, που τα πρωινά δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα. Βλέπω τι έχει γίνει και πόσο έχουν αλλάξει οι εργασιακές σχέσεις. Έχει διαλυθεί το σύμπαν.

 
Δημοσιογράφος: Σχετικά με την υπόθεση του κυρίου Μπαλαούρα, για το επίδομα που “μπήκε” και δεν ξέρουμε πώς “μπήκε”, γιατί “μπήκε”, αν “μπήκε” μόνο σε αυτόν και γιατί ο ίδιος δεν το είπε και αν πρόκειται για συντροφικά “μαχαιρώματα”;
Λ. Γρηγοράκος: Νομίζω, ότι έγινε κακή διαχείριση από τον ίδιο τον κύριο Μπαλαούρα. Τον θεωρώ έναν έντιμο άνθρωπο και δε νομίζω, ότι υπήρξε δόλος σε τίποτα από όλα αυτά από πλευράς του. “Σηκώθηκε” ένα θέμα πάρα πολύ ψηλά. Νομίζω, ότι “πληρώνει” τις κακές επιλογές της κυβέρνησης καθώς και την κακή πολιτική της. “Πληρώνει” έναν νόμο, ο οποίος έχει αποδιοργανώσει πλήρως τα εργασιακά καθώς και την κίνηση του Πρωθυπουργού, να μιλάει για 13η σύνταξη. Νομίζω, ότι ο κύριος Μπαλαούρας θα “πληρώσει το μάρμαρο” χωρίς λόγο.

Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον ραδιοφωνικό σταθμό Fly 89,7 fm. Τρίτη, 28/3/2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον ραδιοφωνικό σταθμό Fly 89,7 fmστο δημοσιογράφο Χάρη Βασιλάκο


Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017


Δημοσιογράφος: Καλημέρα κύριε Γρηγοράκο!
Λ. Γρηγοράκος: Καλημέρα σε όλους. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στην κυρία Ξανθάκη και σε όλους όσους ασχολήθηκαν με το θέμα του Μυστρά. Πρόκειται για ένα έργο για το οποίο έχουμε προσπαθήσει όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον νομό και το οποίο ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Πιστεύω, λοιπόν, ότι ήρθε η ώρα η Λακωνία και ο Μυστράς να αποκτήσουν αυτό που τους ανήκει, που δεν είναι άλλο από το Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών, το οποίο θα μας «βγάλει έξω από τα όρια» της Λακωνίας. Η Σπάρτη αξίζει να βγει εκτός των γεωγραφικών ορίων της Λακωνίας. Δυστυχώς όμως, δεν είχαμε «βρει το δρόμο μας» στο θέμα θέμα των σπουδών, ενώ έχουμε τη δυνατότητα και ικανότητα να τις εξαγάγουμε, σαν πατρίδα. Επιπλέον, θα ήθελα να πω ότι είμαι υπέρ της ιδιωτικής παιδείας και, όποτε κι αν έρθει, κάποια στιγμή, στην Βουλή μια τέτοια διάταξη, εγώ θα ψηφίσω τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είμαι υπέρ της άποψης ότι το άρθρο 16 του Συντάγματος θα πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορεί η Κύπρος να έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια και όλοι όσοι «κόπτονται» για τη δημόσια παιδεία στην Ελλάδα, να είναι καθηγητές ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Κύπρο, την Ευρώπη και την Αμερική. Το θεωρώ πολύ μεγάλο λάθος και πιστεύω, ότι ήρθε η ώρα να «σηκώσουμε ψηλά την σημαία», ώστε η Ελλάδα να μπει στη μεγάλη «λέσχη» των εκπαιδευτικών προσπαθειών, που γίνονται σε όλη την Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο. Η Ελλάδα έχει πάρα πολλές δυνατότητες, πάρα πολλές «πηγές» πλούτου. Έχει πολύ μεγάλη ιστορία στην φιλοσοφία και στις επιστήμες, την οποία οι υπόλοιποι λαοί μας την αναγνωρίζουν. Καιρός, λοιπόν, να βγούμε από το «καβούκι» μας και η Ελλάδα να έχει τα δικά της ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία θα προσελκύουν ξένους καθηγητές αλλά και τα ίδια μας τα παιδιά, τα οποία δε θα πηγαίνουν στο εξωτερικό. Πολλά συγχαρητήρια, λοιπόν στην κυρία Ξανθάκη και στους ντόπιους, που με τέτοιες ενέργειες προσπαθούν να βγάλουν τον τόπο από την κρίση.

Δημοσιογράφος: Θέλω το σχόλιό σας για όσα ακούγονται για τη νοσηλευτική της Σπάρτης, για την περικοπή των θέσεων και όλα αυτά τα δυσάρεστα.
Λ. Γρηγοράκος: Επειδή συμμετείχα σε αυτή τη δημιουργία και είμαι και καθηγητής Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, δε θέλω να πω πολλά. Ήμουν πρωτοστάτης στη δημιουργία αυτής της σχολής μαζί με την Μαριέττα Γιαννάκου. Επειδή είχα το «know how», μαζί με τους καθηγητές της Νοσηλευτικής, είχαμε φτιάξει την εισηγητική έκθεση, την οποία παρουσιάσαμε στην Υπουργό. Μπορώ, να πω mea culpa. Μέχρι εδώ. Δε θέλω, να πω τίποτα παραπάνω.

Δημοσιογράφος: Πάμε στο ΚΕΕΜ Σπάρτης. Μια άλλη «πληγή». Θα κλείσει; Πρόσφατα καταθέσατε και μια ερώτηση στην Βουλή.
Λ. Γρηγοράκος: Έκανα την ερώτηση, γιατί από διάφορες συζητήσεις στο νομό και από πληροφορίες που έχω από την Αθήνα, υπάρχει η συζήτηση για να σταματήσει η λειτουργία του ΚΕΕΜ. Να παραμείνει δηλαδή μια μικρή σχολή στο Γύθειο και -όπως καταλαβαίνετε- θα υπάρχουν μεταθέσεις από κάποιο άλλο Κέντρο Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Άρα, λοιπόν, το ΚΕΕΜ οδηγείται σε κλείσιμο. Εμένα αυτό με ανησυχεί. Με ανησυχεί, γιατί ξέρω από μικρό παιδί πόσο προσφέρει στην τοπική οικονομία το συγκεκριμένο στρατόπεδο. Και σήμερα, φυσικά προσφέρει πολλά αλλά τότε, στα δικά μου χρόνια, στη δεκαετία του ‘60 και του ’70 -όπου στην Ελλάδα υπήρχε ακόμη μια μεγάλη «δεξαμενή» στρατιωτών και η θητεία ήταν 2,5 χρόνια- υπήρχαν 2.500 και 3.000 στρατιώτες στο ΚΕΕΜ. Ένα τέτοιο κέντρο ήταν και κέντρο παραγωγής πλούτου. Έδινε πλούτο στο νομό. Νομίζω ότι αυτό θα το χάσει η Σπάρτη και δεν πρέπει. Έχει ήδη χάσει πολλά. Δε χρειάζεται να χάσει και αυτό, γιατί αξίζει μιας καλύτερης τύχης. Με την ερώτησή μου, θα ήθελα να δω τι διαθέσεις έχει το Υπουργείο. Τι προτίθεται, να κάνει; Γιατί αν κλείσει, -δε θέλω να γίνομαι μάντης κακών- τότε, πολύ πιθανόν να κληθούμε να φιλοξενήσουμε άτομα, που ο κόσμος να μη θέλει. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο για έναν νομό, που έχει μια ιδιαίτερη κουλτούρα σε αυτά τα θέματα.

Δημοσιογράφος: Έχετε κάποια πληροφορία ότι θα λειτουργήσει ως κέντρο υποδοχής μεταναστών; Αυτό εννοείτε;
Λ. Γρηγοράκος: Όλα γίνονται στην Ελλάδα. Δεν έχω καμία ρατσιστική διάθεση. Αγαπώ όλο τον κόσμο και όλους τους ανθρώπους οι οποίοι περνάνε δύσκολες στιγμές. Αλλά πιστεύω ότι, σε αυτή την φάση την οποία βιώνει η Ελλάδα, οι οποιοιδήποτε παραπάνω μετανάστες, θα επιβαρύνουν τη χώρα πολύ περισσότερο. Έχουμε ήδη 60.000 ενώ ο προγραμματισμός είναι, να έχουμε 15.000-20.000. Με τις συμπεριφορές του γείτονά μας, του Ερντογάν, φοβάμαι μήπως «ανοίξουν» τα σύνορα και έχουμε μεγάλες εμπλοκές, γεγονός που δε θα το επιθυμούσα ποτέ.

Δημοσιογράφος: Ας πάμε στο χώρο της Υγείας. Εκεί τα πράγματα πως πάνε; Και κυρίως στην Λακωνία.
Λ. Γρηγοράκος: Θα ήθελα να ευχαριστήσω την πρώην διοικήτρια του νοσοκομείου. Θα προσπαθήσω να την συναντήσω πριν φύγει. Θεωρώ ότι είχε μια από τις πιο επιτυχημένες θητείες ως διοικήτρια του νοσοκομείου του νομού. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μένα. Συνεργάστηκα μαζί της και ως Υπουργός Υγείας και το σύστημα «κρατήθηκε ψηλά», παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αναφορικά με τα υπαρξιακά προβλήματα του συστήματος, βρισκόμαστε σε μια πολιτική κατάσταση στην οποία ζητάμε ευθύνες πάντα από τους άλλους. Ας παραδεχτούμε όμως ότι στο νομό κάποιοι «έβαλαν πλάτη» για να «κρατηθούν όρθιες» οι υπηρεσίες υγείας και τα δύο νοσοκομεία, των Μολάων και της Σπάρτης. Να σας θυμίσω ότι, πριν φύγω από το Υπουργείο Υγείας, είχα ενδυναμώσει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του νομού και με προσωπικό και με γιατρούς, τα είχα στηρίξει οικονομικά και υλικά. Το ΕΚΑΒ είχε πάρει μια καλή τροπή με την κινητή μονάδα στους Μολάους. Θυμάμαι όμως με πίκρα την στιγμή που είχα πάει να την παραδώσω. Είχαμε παραδώσει μια πλήρως εξοπλισμένη μονάδα στους Μολάους αλλά ο τοπικός πληθυσμός μας αμφισβήτησε. Σήμερα όμως δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά. Το ασθενοφόρο είναι κλειστό. Παραδώσαμε τότε τα ασθενοφόρα στην Ελαφόνησο και την Νεάπολη και την εξοπλισμένη μονάδα στους Μολάους. Δυστυχώς, δύο χρόνια μετά, δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά. Ας με διαψεύσει όποιος ασχολείται σήμερα με την Υγεία του νομού, αλλά ο χώρος της Υγείας στην Λακωνία πηγαίνει προς το χειρότερο. Το σύστημα κάθε μέρα αποδυναμώνεται. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε εξελίξεις στο χώρο της πολιτικής και θα σταματήσει αυτή η κατάρρευση στην παροχή υπηρεσιών υγείας στο νομό.

Δημοσιογράφος: Για τον νέο διοικητή του νοσοκομείου Λακωνίας γνωρίζουμε κάτι; Πιστεύετε θα συνεχίσει το έργο της κυρίας Παπαγεωργίου;
Λ. Γρηγοράκος: Πιστεύω ότι θα είναι ένα κομματικό στέλεχος και τίποτα άλλο. Θα είμαι αυστηρός μαζί του. Έχω διατελέσει διοικητής στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα», γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα στην Υγεία και δε δέχομαι αμφισβήτηση σε απόψεις μου, ειδικά από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ιδέα για την Υγεία.

Δημοσιογράφος: Ένα σχόλιο θέλω, μετά από τηλεφώνημα ακροατή από τις Αμύκλες, σχετικά με την αύξηση της παραβατικότητας.
Λ. Γρηγοράκος: Δυστυχώς, όταν υπάρχει ερωτηματολόγιο της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που ρωτάει «αν έχετε κλέψει τράπεζες» ή «αν έχετε απαλλοτριώσει σούπερ μάρκετ», τι να πω εγώ;

Δημοσιογράφος: Η αξιολόγηση θα κλείσει; Θα πάμε σε εκλογές;
Λ. Γρηγοράκος: Όταν κλείσει η αξιολόγηση, τότε θα πάμε σε εκλογές. Γιατί εκείνη την στιγμή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΑΜΜΕΝΟΥ -αυτό το ακροδεξιο-σοσιαλο-νεοκομμουνιστικό μόρφωμα- δε θα έχει πια ακροατήριο. Αυτή την στιγμή, αυτό το μόρφωμα αποτελείται από αντισυστημικούς, ευρωσκεπτικιστές, εμμονικούς ανθρώπους, έχει μέσα του ρατσιστές και με όλη αυτή την αμφιθυμία και την αναδιανομή μιζέριας, την επόμενη μέρα δε θα έχει πολιτικό ακροατήριο. Που θα αποταθεί ο Πρωθυπουργός, όταν υποδόρια καλλιεργούν την ιδέα της δραχμής και έχουν μειώσει μισθούς, συντάξεις και το αφορολόγητο; Ποιος Έλληνας θα καθίσει να τους ακούσει την επόμενη μέρα; Έχουν «πήξει» με το ζήτημα της αξιολόγησης. Δεν ξέρει κανένας τους προς τα πού προχωρούν. Με όποια μέτρα και αν κλείσει αυτή η αξιολόγηση, πιστεύω θα προκαλέσει τεράστια βλάβη γιατί, για άλλη μια φορά, θα έχουν πει ψέματα στον ελληνικό λαό. Ποτέ δεν έχει γίνει πραγματική διαπραγμάτευση. Ό, τι περάσει από αυτή την αξιολόγηση θα επηρεάσει αρνητικά τη χώρα και τα μέτρα που θα λάβουν θα πλήξουν την πραγματική οικονομία. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι όλα αυτά δε θα οδηγήσουν σε εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα έχει πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο τότε. Φαίνεσαι και δημοσκοπικά ότι, όποτε και αν γίνουν εκλογές, αυτό το μόρφωμα που κυβερνά, θα φύγει. Το ευχόμαστε όλοι, γιατί κάνει κακό στη χώρα.


Δημοσιογράφος: Οι πολιτικοί συσχετισμοί όπως θα διαμορφωθούν;
Λ. Γρηγοράκος: Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Η κυβέρνηση αυτή πιστεύει στο κράτος. Είναι κρατιστές. Πιστεύουν στην κατανάλωση εθνικού πλούτου. Όμως, αυτοί που θα παρήγαγαν πλούτο είναι ο ιδιωτικός τομέας και οι επιχειρήσεις. Και υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να παραχθεί πλούτος. Άρα, όποιος αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τεράστια πραγματικά προβλήματα. Η κυβέρνηση της επόμενης μέρας, και αυτοδυναμία να έχει πάρει, δε θα μπορέσει να διαχειριστεί εύκολα την κατάσταση. Θα πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση όλων εκείνων των ευρωπαϊκών δυνάμεων, οι οποίες πιστεύουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και το δυτικό κόσμο. Το χειρότερο που υπάρχει αυτή την στιγμή στο παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι είναι η πολιτική των Τράμπ και Πούτιν που, μαζί με τον Ερντογάν, προσπαθούν να κάνουν κακό στην Ε.Ε. Άρα, μόνο μια ισχυρή φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση θα μπορέσει να τα καταφέρει. Την επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να την στηρίξουν όλες εκείνες οι δυνάμεις που πιστεύουν ότι η χώρα μας ανήκει στη Δύση.



Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

Δελτίο Τύπου βουλευτή Λακωνίας, Λεωνίδα Γρηγοράκου σχετικά με την λειτουργία του ΚΕΕΜ Σπάρτης. Πέμπτη, 23/3/2017

Λεωνίδας Γ. Γρηγοράκος
Βουλευτής  Λακωνίας



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2017
 
 
Ο βουλευτής Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, κατέθεσε ερώτηση με αρ. πρωτ.: 4453/23-03-2017 προς τον Υπουργό Άμυνας, κ. Π. Καμμένο, σχετικά με την ενδεχόμενη κατάργηση Κέντρου Εκπαίδευσης Εφοδιασμού και Μεταφορών Σπάρτης.
Στην ερώτησή του, ο κ. Γρηγοράκος επισημαίνει ότι σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο διαδίκτυο και στον Τύπο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας φαίνεται να σχεδιάζει την αντικατάσταση των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων με Σημεία Κατάταξης Νεοσυλλέκτων στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Τονίζει δε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, καθώς το Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού και Μεταφορών Σπάρτης (ΚΕΕΜ Σπάρτης) διαφοροποιείται σε σχέση με τα άλλα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) ανά την Ελλάδα. Και αυτό διότι στις εγκαταστάσεις του λειτουργούν Σχολές Μαγείρων, Αρτοποιών και Οδηγών, οι οποίες μάλιστα χορηγούν στους αποφοίτους στρατιώτες πιστοποιητικό Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ). Συγκεκριμένα, στο ΚΕΚ που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2008 εντός του ΚΕΕΜ Σπάρτης, με κεντρική δομή στο στρατόπεδο Σπάρτης και παράρτημα στο στρατόπεδο Γυθείου, εκπαιδεύεται το 12% των στρατευσίμων του Στρατού Ξηράς στις προαναφερθείσες ειδικότητες.
Τέλος, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν αληθεύουν οι πληροφορίες για την κατάργηση λειτουργίας των ΚΕΝ και αντικατάστασής τους από Σημεία Κατάταξης Νεοσυλλέκτων και εφόσον αληθεύουν, ποια θα είναι η τύχη των σημερινών Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (συμπεριλαμβανομένου του ΚΕΕΜ Σπάρτης) αλλά και ποια θα είναι τα Σημεία Κατάταξης Νεοσυλλέκτων ανά την Ελλάδα.
 
ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

 

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά "Κανάλι Ένα 90.4 fm". Πέμπτη, 23/3/2017


Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά “Κανάλι Ένα 90.4 fm”, στην εκπομπή “2 Ρεπόρτερ”, στους δημοσιογράφους Νίκο Μπαρδούνια και Πέτρο Κασσιμάτη

 

                                                                                    Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

 

Δημοσιογράφος: Καλημέρα κύριε Γρηγοράκο. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες για την αξιολόγηση και στην Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης. Τι μπορούμε, να περιμένουμε; Εσείς ως κόμμα λέτε, ότι δεν ψηφίζετε τα νέα μέτρα. Να περιμένουμε εκλογές;
Λ. Γρηγοράκος: Καλημέρα σε όλους. Εγώ θα ήθελα, να σας κάνω μια πολιτική ανάλυση, την οποία έχω συζητήσει και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Να ξέρετε, ότι η αξιολόγηση δε θα προχωρήσει. Η κατάσταση με την αξιολόγηση θα πάει  “σέρνοντας”, με την οικονομία να βρίσκεται σε αβεβαιότητα, με τους επιχειρηματίες και ολόκληρο τον κόσμο σε ανασφάλεια. Οι φόροι που έχουν επιβληθεί είναι αντιαναπτυξιακοί, υπάρχει μια αναδιανομή της μιζέριας και όλα αυτά γιατί υπάρχει μια κυβέρνηση αμφίθυμη, που είναι γεμάτη αντιφάσεις. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε παραδεχτεί, ότι ήταν αιθεροβάμονες. Αν αύριο το πρωί η κυβέρνηση “κλείσει” την αξιολόγηση δε θα έχει πολιτικό “ακροατήριο”. Γιατί όσοι υποστηρίζουν σήμερα την κυβέρνηση είναι συγκεκριμένοι. Είναι ένα αντισυστημικό “στρατόπεδο”, είναι ένα “στρατόπεδο” που θέλει τη δραχμή, ένα “κομμάτι” αντιευρωπαϊκό. Δεν μπορούν, λοιπόν, να πάνε σε “ρήξη” με όλους αυτούς, γιατί μετά δε θα έχουν κανέναν, να τους ακούει. Άρα, λοιπόν δεν προχωρούν την αξιολόγηση.


Δημοσιογράφος: Αυτό που λένε κύριε Γρηγοράκο, ότι θα περιμένουν τις γερμανικές εκλογές και την πιθανή νίκη Σούλτσς και μετά θα δουν, πως θα προχωρήσουν, πως σας φαίνεται;
Λ. Γρηγοράκος: Ακριβώς αυτό λέω. Δεν πάνε σε αξιολόγηση, ώστε να κερδίσουν χρόνο. Δεν μπορούν, να κάνουν τίποτα τώρα. Αν προχωρήσουν στην αξιολόγηση, μετά θα πάνε σε εκλογές.


Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένα θέμα όμως. Αν πας “σέρνοντας” την αξιολόγηση, πώς θα βγάλεις τα 6.5 δις ,που έχεις να πληρώσεις τον Ιούνιο;
Λ. Γρηγοράκος: Αυτά τα χρήματα τα έχουν. Έχουν “στραγγίξει” τον κόσμο και υπάρχουν αυτά τα λεφτά. Έχουν στείλει τον κόσμο στο “τρελοκομείο” και τα έχουν στην άκρη αυτά τα χρήματα. Αυτή την στιγμή η κυβέρνηση έχει αυτή τη δυνατότητα. Έχει μαζέψει αρκετά χρήματα. Με αυτά τα χρήματα μπορεί, να κάνει δουλειά.

 
Δημοσιογράφος: Μα, αν δεν προχωρήσεις σε συμφωνία και χρησιμοποιήσεις αυτά που έχεις, κάποια στιγμή αυτά θα στερέψουν και μετά είσαι τελειωμένος.

Λ. Γρηγοράκος: Κοιτάξτε. Έχουν μαζέψει περίπου 7,5 δις. Έχουν αρχικά, να δώσουν 1,6 δις, έχουν τον Ιούλιο να δώσουν άλλα 6,2 δις και μέχρι τότε οι τράπεζες “κρατάνε”. Υπάρχει και ένα ομόλογο, το οποίο θα “σπάσουν”, οπότε έχουν χρόνο μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Και να σας πω και κάτι άλλο. Η ύπαρξή τους βολεύει και τους Ευρωπαίους. Μια χαρά τα πάνε. Για αυτό και δεν τους “ζορίζουν” καθόλου. Ας τελειώσουν πρώτα όλες οι ευρωπαϊκές εκλογικές αναμετρήσεις και βλέπουν μετά. Από την στιγμή, που θα υπογράψουν την αξιολόγηση έχει τελειώσει γι' αυτούς η ιστορία. Και δεν ξέρω, αν θα έχουν και καλό τέλος. Μήπως φύγουν και με ελικόπτερο.

 
Δημοσιογράφος: Μια πολιτική αλλαγή στην Γερμανία, που δεν είναι απίθανη, υπάρχει πιθανότητα να κάνει πιο ευέλικτη την στάση των δανειστών;
Λ. Γρηγοράκος: Είναι δυνατόν, να πιστεύει κάποιος, ότι θα αλλάξει η στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα; Η Γερμανία είναι μια μεγάλη χώρα, έχει μια συγκεκριμένη πολιτική, όπως και η Αμερική και αλλάζει δύσκολα και ελάχιστα την εξωτερική της πολιτική. Χθες μου έκανε εντύπωση κάτι που είπε ο Γκάμπριελ, για την Ε.Ε. Σχετικά με αυτό που θέλει, να κάνει ο Τσίπρας και να εκβιάσει με το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος στην Ρώμη, σε αυτό είναι απέναντι ο Γκάμπριελ. Αν εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες προσπαθήσουμε, να κάνουμε κάτι εκτός Ε.Ε. μετά θα “κλαίμε την μοίρα μας”. Πιστεύω, ότι η κυβέρνηση έχει άγνοια κινδύνου με όσα λέει σχετικά με την Ε.Ε.


Δημοσιογράφος: Η κυρία Γεννηματά συναντήθηκε με τον Γκάμπριελ και σε δήλωσή της ζήτησε, να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία από την πλευρά των δανειστών, για να τελειώσει η αξιολόγηση.
Λ. Γρηγοράκος: Εγώ πιστεύω, ότι δε θα υπάρξει αξιολόγηση. Η αξιολόγηση αυτή, με τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατη. Και την έχουν καταστήσει οι ίδιοι αδύνατη, για να παραμείνουν στην εξουσία. Όταν τελειώσει η αξιολόγηση έχουν με την σειρά τους τελειώσει ο κύριος Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Γιατί, απλούστατα, οι άνθρωποι ζουν στον πολιτικό τους μικρόκοσμο. Δεν έχουν επαφή με τη ζώσα πραγματικότητα και δεν καταλαβαίνουν τις συνέπειες που έχει η αναβλητικότητά τους. Έχουν απονεκρώσει τις επενδύσεις. Τις τελευταίες μέρες έχουν “φύγει” από τις τράπεζες 4 δις.

 
Δημοσιογράφος: Από την άλλη πλευρά, όμως πρέπει, να δούμε τι κάνει και σύσσωμη η αντιπολίτευση. Πέρα από δηλώσεις και κάποιες άνευρες ανακοινώσεις δε γίνεται τίποτα. Επίσης από όσο βλέπω εγώ, ο καλύτερος φίλος του κυρίου Σόιμπλε είναι ο κύριος Τσίπρας, γιατί δεν “ανοίγει μύτη”, έχουμε εργασιακή ειρήνη, δεν υπάρχουν διαδηλώσεις και “αναχαιτίσεις” στις προκλητικές κυβερνητικές επιδιώξεις.
Λ. Γρηγοράκος: Καμία αντίρρηση για όλα αυτά που λέτε. Αλλά θα δείτε τι έχει, να γίνει στους δρόμους από την στιγμή που θα παρθούν αυτά τα μέτρα και θα “κλείσει” η αξιολόγηση. Εγώ πιστεύω, ότι ο “κόμπος έχει φτάσει στο χτένι”. Δεν υπάρχει περίπτωση, να δεχτεί ο ελληνικός λαός μείωση μισθών και συντάξεων. Ο κόσμος είναι στα “κάγκελα”. Εγώ ζω τον κόσμο στην επαρχία και άκουγα προηγουμένως και τις δικές σας εμπειρίες από τα ΑΤΜ των τραπεζών. Το ζω και ως βουλευτής, γιατί κάθε μέρα μιλάω με τον κόσμο και μου λέει, ότι περνάει δύσκολα. Αυτή την φορά, πιστεύω, ότι θα υπάρξει “έκρηξη”. Δεν υπάρχει καμία στρατηγική για το μέλλον. Η κυβέρνηση “βαδίζει στα τυφλά”. Η αντιπολίτευση δεν έχει έναν συγκεκριμένο πολιτικό λόγο. Σχετικά με το χώρο μου πρέπει, να πάμε σε ένα συνέδριο, στο οποίο θα είμαστε οργανωμένοι, ώστε να πούμε κάτι καινούριο και διαφορετικό σε σχέση με όσα είπαμε τα προηγούμενα χρόνια στον ελληνικό λαό, για να μπορέσει να μας “ξανακούσει”, να του “κινήσουμε” την περιέργεια. Αν πάμε, να κάνουμε κάτι από τα ίδια και θελήσουμε ο καθένας να κρατήσει τις ομάδες του και να έχουμε ένα μικρό κόμμα του 6% και 7% καλύτερα, να μην προχωρήσουμε.

 
Δημοσιογράφος: Θέλω την άποψή σας για τα ζητήματα της τρομοκρατίας. Για αυτό που έγινε στο Λονδίνο και κατά πόσο πρέπει, να ανησυχούμε.
Λ. Γρηγοράκος: Εγώ ανησυχώ πολύ, γιατί υπάρχει μια μεγάλη ένταση μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας και πίσω από αυτό “κρύβεται” μια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ του δυτικού κόσμου και της Ανατολής. Μια σύγκρουση η οποία υπήρχε και θα υπάρχει στο διηνεκές. Αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν, να λυθούν. Υπήρχε από την εποχή του Ξέρξη και των Ελλήνων μέχρι και σήμερα μια αντιπαλότητα μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές, οι οποίες δεν μπορούν, να λυθούν. Βέβαια γίνονται προσπάθειες από τον πολιτισμένο κόσμο της Ευρώπης, να είναι πιο ήπια και ανθρώπινα τα πράγματα. Δυστυχώς, όμως η ίδια η θρησκεία, που “κυβερνά” τον ανατολικό κόσμο έχει ένα διαφορετικό φιλοσοφικό και ιδεολογικό μοντέλο σκέψης και αντίληψης για τη ζωή, που δεν μας επιτρέπει, να κάνουμε πολλά πράγματα. Η Ευρώπη αντιλήφθηκε τα τελευταία χρόνια, ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ αυτών των θρησκειών και ότι το χάσμα είναι αγεφύρωτο. Η Ευρώπη έκανε τεράστιες προσπάθειες και εγώ είμαι υπέρ αυτών των προσπαθειών, αλλά δυστυχώς κάποιοι αυτή την υστέρηση του Ισλάμ απέναντι στη Δύση την εκμεταλλεύονται προς ίδιον όφελος. Δηλαδή ο Ερντογάν. Ο Ερντογάν αυτή την στιγμή εκμεταλλεύεται την κατάσταση, για να περάσει τη δική του αλλαγή στο Σύνταγμα, να γίνει ο απόλυτος άρχων του Ισλάμ και του ανατολικού κόσμου. Οι Ευρωπαίοι, να ξέρετε, δε θα ανεχτούν άλλο τον Ερντογάν.

 
Δημοσιογράφος: Θέλω την ερμηνεία σας για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Πανάγιο Τάφο. Πως ένας άνθρωπος που υποστηρίζει, ότι είναι άθεος και ενώ δεν πάνε εκεί άλλοι ηγέτες επισκέπτεται αυτό τον ιερό τόπο;
Λ. Γρηγοράκος: Το λέω εδώ και καιρό. Και με το “διάβολο” θα συνεργαστούν, αρκεί να διατηρηθούν στην εξουσία. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο. Τους ενδιαφέρει μόνο η προσωπική τους προβολή και να διατηρήσουν την εξουσία, που έχουν. Είναι πολύ “ερωτευμένοι” με την “καρέκλα” τους. Γιατί υπάρχουν και πολιτικοί, που έχουν παραιτηθεί από την “καρέκλα” τους, έχουν αφήσει το θώκο του Πρωθυπουργού, υπάρχουν βουλευτές που τα “βρόντηξαν” όλα, όταν διαφώνησαν. Εδώ πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων, που ξεκινά από την ακροδεξιά και φτάνει ως την Αριστερά. Αυτή την Αριστερά, που κάποτε μας είχε όλους εμπνεύσει και τώρα μας απογοήτευσε όλους.

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στο ραδιόφωνο Alpha 98.9. Τρίτη, 21/3/2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στο ραδιόφωνο Alpha 98.9, στην εκπομπή «Γιάφκα», με το δημοσιογράφο Σπύρο Χαριτάτο


Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017


Δημοσιογράφος: Καλημέρα κύριε Γρηγοράκο. Προηγουμένως φιλοξενήσαμε στην εκπομπή τον κύριο Σπίρτζη. Τι έχετε να πείτε για όλα όσα ακούσατε;
Λ. Γρηγοράκος: Καλημέρα σε όλους. Τι να πω. Νομίζουν ότι ο κόσμος «τρώει σανό». Ρώτησα, λοιπόν, τον κύριο Σπίρτζη αν ήρθε το τέλος της λιτότητας. Αλλά απάντηση δεν πήρα. Γιατί, αν θυμάστε καλά, στις 20 Φεβρουαρίου έλεγαν ότι έρχεται η ανάπτυξη. Αυτό είχε ειπωθεί στα Ιωάννινα. Κάθε λίγο και λιγάκι λένε και από μια «μπούρδα», για να περνάει η ώρα.

Δημοσιογράφος: Είχατε έναν διάλογο, τώρα με τον Υπουργό. Σχετικά με το δρόμο της Σπάρτης. Σας είπε ότι πηγαίνετε γρηγορότερα τώρα στο σπίτι σας.
Λ. Γρηγοράκος: Θα σας πω κύριε Χαριτάτο, σχετικά με αυτό, γιατί θυμάμαι τις ημερομηνίες και ξέρω καλά ότι ήταν όνειρο ζωής για την Λακωνία να κατασκευαστεί ο νέος δρόμος Λεύκτρο-Σπάρτη. Δηλαδή Αθήνα-Τρίπολη-Λεύκτρο-Σπάρτη. Τον ξεκινήσαμε στις 9 Δεκεμβρίου του 2003, σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Τότε Πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Σημίτης, ο Χριστοδουλάκης ήταν Υπουργός Οικονομίας και εγώ είχα πάει ως βουλευτής Λακωνίας, μαζί με τους φορείς της περιφέρειας. Βγάλαμε, λοιπόν τότε, 600 εκατομμύρια, για να φτιάξουμε το δρόμο Λεύκτρο- Σπάρτη. Όμως, στην συνέχεια, επί ΝΔ ακολούθησε εκείνο το μεγάλο δυστύχημα στον Μαλλιακό και σωστά ο κύριος Σουφλιάς πήρε εκείνα τα λεφτά, που προοριζόταν για το Λεύκτρο-Σπάρτη και τα «έριξε» σε εκείνο το έργο. Και ήταν λογικό. Ολοκληρώθηκε το συγκεκριμένο έργο το 2009 και ξεκίνησε επιτέλους το έργο Λεύκτρο-Σπάρτη. Κανονικά, έπρεπε να τελειώσει το 2011 αλλά δεν μπορούσαμε να βρούμε τα αναγκαία χρήματα. Έτσι, πήραμε ένα δάνειο. Τότε ήταν ο Χρυσοχοΐδης στη θέση του κυρίου Σπίρτζη. Πήραμε λοιπόν το δάνειο που σας είπα, περάσαμε την σύμβαση από τη Βουλή το 2013 και το 2015 ολοκληρώθηκε ο δρόμος. Δεν μπορούν να μας πουν ότι και το Λεύκτρο-Σπάρτη το έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά, δεν το δέχομαι. Αυτά είναι ψέματα. Ξέρετε, για να γίνει ένα έργο, απαιτούνται πάρα πολλά χρόνια και η χώρα μας περνάει μια πολύ δύσκολη φάση, τα έργα έχουν «πάει» πολύ πίσω με την κρίση, που περάσαμε. Όσο μπορούσαμε, όλα τα μεγάλα έργα τα προχωρούσαμε. Και το Κόρινθος-Πάτρα και την Ιόνια Οδό. Όλα αυτά τα έργα ξεκίνησαν επί Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Λίγο φιλότιμο, λοιπόν δε βλάπτει. Δεν καλούν καν αυτούς που «έβαλαν πλάτη», για να γίνουν αυτά τα έργα. Πηγαίνουν και τα εγκαινιάζουν μόνοι τους. Όλα αυτά τα έργα δε γίνονται σε έναν χρόνο. Θέλουν τρία με τέσσερα χρόνια. Δεν μπορεί, λοιπόν ο κύριος Σπίρτζης να μας λέει ότι έφτιαξε το δρόμο για την Σπάρτη.

Δημοσιογράφος: Σχετικά με ύποπτες διαδικασίες απαλλοτριώσεων σε δημόσια έργα;
Λ. Γρηγοράκος: Κοιτάξτε. Δεν είμαστε ούτε μια χώρα, ούτε μια κοινωνία «αγγέλων». Είναι γεγονός, ότι γινόντουσαν αυτά τα πράγματα. Αλλά, όταν η κυβέρνηση βρίσκει τα δύσκολα, «τραβάει από το μανίκι τον άσσο» των σκανδάλων, των καταγγελιών, της Λίστας Λαγκάρντ, της Novartis, των εξοπλιστικών. Προχθές ζήτησαν εξεταστική επιτροπή στην Βουλή για τον Γιάννο Παπαντωνίου. Ας πάμε επιτέλους τη χώρα μπροστά. Φυσικά, αν είναι σκάρτα κάποια πράγματα, να τα βγάλουμε αλλά να είναι πραγματικά σκάνδαλα. Να μην τα λέμε για λαϊκή κατανάλωση και αποπροσανατολισμό. Λένε, για παράδειγμα, ότι έφτιαξαν το νοσοκομείο Σαντορίνης. Μα δε λειτουργεί τίποτα στην Σαντορίνη σήμερα. Πήγε ο Πρωθυπουργός και το εγκαινίασε, έκανε ο Πολάκης και μία εγχείριση και τώρα δεν υπάρχει τίποτα στην Σαντορίνη. Αν τους παρατηρήσει κάποιος, βλέπει ότι κάνουν πράγματα τα οποία αφενός, δεν τα θέλουν και αφετέρου, όλα αυτά που κάνουν έχουν έναν μεγάλο ερασιτεχνισμό μέσα τους. Δεν μπορούσα, ως Υπουργός Υγείας, να φτιάξω εγώ το νοσοκομείο της Σαντορίνης; Σας πληροφορώ, ότι μπορούσα αλλά εγώ σέβομαι τους πολίτες. Εμείς είχαμε εκεί μια δομή, που ήταν το Κέντρο Υγείας Σαντορίνης. Η πραγματικότητα έκλεισαν μία δομή, για να ανοίξουν μια άλλη, η οποία υπολειτουργεί. Άρα, πιθανόν, να τίθενται σε κίνδυνο οι πολίτες της Σαντορίνης και οι πολίτες που επιθυμούν να νοσηλευτούν στην περιοχή, γιατί το νοσοκομείο αυτό δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες υγείας.

Δημοσιογράφος: Έχουμε καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, ότι υπάρχει και θάνατος ασθενούς στο Σισμανόγλειο, γιατί δεν μπορούσαν να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις. Δεν υπήρχε αξονικός.
Λ. Γρηγοράκος: Θα σας πω κάτι. Επειδή τότε ήμουν αρμόδιος Υπουργός, για το νοσοκομείο της Σαντορίνης και είχαν έρθει όλοι οι θεσμικοί παράγοντες της περιοχής, για να φτιάξουμε το νοσοκομείο. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι ένα ακριβό νοσοκομείο. Είχε φτιαχτεί από μια δωρεά και με 15 εκατομμύρια του ελληνικού κράτους, που δόθηκαν επί Αβραμόπουλου. Όχι πολύ μεγάλο νοσοκομείο. Μια όμορφη κατασκευή και υπεραρκετή για την περιοχή. Η Σαντορίνη έχει 17.000 άτομα πληθυσμό. Για να λειτουργήσει αυτό το νοσοκομείο χρειάζεται 15 εκατομμύρια το χρόνο. Όπως καταλαβαίνετε, το κόστος του νοσοκομείου είναι δυσανάλογο. Το να «κόψουμε την κορδέλα» των εγκαινίων, θα μπορούσαμε να το κάνουμε και εμείς αλλά δε θέλαμε να κοροϊδέψουμε τον ελληνικό λαό. Τότε, είχαμε έρθει σε επαφή με το Ίδρυμα Νιάρχος και είχαμε μπει σε μια διαδικασία, μέσω της ΑΕΜΥ, να λειτουργήσει το νοσοκομείο το ίδρυμα, το οποίο θα είχε την υποχρέωση, να περιθάλπει όλους τους πολίτες της περιοχής και οποιονδήποτε πολίτη το χρειαζόταν. Θα φτιάχναμε μια σύμβαση και θα λειτουργούσε με αυτό τον τρόπο το νοσοκομείο. Αυτή ήταν η δική μας πρόταση. Όμως, επειδή αυτοί που κυβερνούν σήμερα είναι κρατιστές, δε θέλησαν ούτε να το συζητήσουν αυτό. Κάποια στιγμή λοιπόν, πρέπει να τελειώνουμε με όλα αυτά. Τα έχω πει και στο κόμμα μου αυτά. Εμείς έχουμε πει για σύμπραξη δημόσιου με ιδιωτικό τομέα. Μιλάμε για την ανάγκη να πάρουμε τα καλά στοιχεία του κάθε τομέα και να τα εφαρμόσουμε. Σχετικά με το θάνατο στο Σισμανόγλειο. Δεν μπορεί, να απουσιάσει ο ιδιωτικός τομέας από τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων του δημόσιου τομέα, τα οποία είναι πολύ ακριβά και έχουν ξεπεράσει το χρόνο λειτουργίας τους. Θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια, για να ανανεώσουμε τα μηχανήματα του Ε.Σ.Υ.. Η πρότασή μας είναι ότι τα νοσοκομεία πρέπει να αλλάξουν μορφή. Να ξεφύγουν από το δημόσιο λογιστικό και να είναι πιο ευέλικτα. Χρειαζόμαστε και διαφάνεια αλλά και ένα καινούριο μοντέλο. Νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα έχουν διαφορετική αντίληψη για τη δημόσια διοίκηση, την τεχνολογία και την πληροφόρηση. Εάν δεν τα κάνουμε αυτά, τόσο ως χώρος όσο και ως χώρα νομίζω ότι δε θα πάμε μπροστά.

Δημοσιογράφος: Σχετικά με την αξιολόγηση και την μη επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup;
Λ. Γρηγοράκος: Στην κυβέρνηση έχει πάθει Αλτσχάιμερ. Άλλα λένε την μία μέρα, άλλα την άλλη. Αν θυμάμαι καλά, ο Πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο είχε πει ότι σε λίγες μέρες θα έκλεινε η αξιολόγηση. Δε θα πω για τον κύριο Σταθάκη, που κάθε μέρα βγαίνει και λέει κάτι διαφορετικό. Ένας Υπουργός πρέπει να είναι υπεύθυνος. Δεν μπορεί να λέει «λόγια του αέρα». Το δικό μου αισθητήριο λέει ότι κάθε χθες και καλύτερα. Κάθε πέρσι, ακόμη καλύτερα. Όσο περνάει ο χρόνος τόσο θα σφίγγει ο βρόγχος στην Ελλάδα και μάλλον θα ξαναέρθουμε σε καταστάσεις του 2015. Τότε «έβαλε πλάτη» η αντιπολίτευση. Τώρα δε βλέπω να το κάνει. Όσο μένει η παρούσα κυβέρνηση, κάνει κακό στη χώρα. Εγώ βλέπω εκλογές μέχρι τον Ιούνιο. Ο κύριος Τσίπρας είναι γοητευμένος από την εξουσία. Έχει μάθει όμως να σκέφτεται παλαιοκομμουνιστικά. Μέσα στο κόμμα του υπάρχουν αντικρουόμενες φωνές. Υπάρχουν βουλευτές που, με τα νέα μέτρα, θα παραιτηθούν. Αυτό δεν σημαίνει, ότι θα «ρίξουν» την κυβέρνηση αλλά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει υποστεί ένα τεράστιο «τραύμα». Υπάρχουν άνθρωποι που θα προτιμήσουν να παραιτηθούν και να έρθουν οι επόμενοι. Αλλά και αυτοί που θα ακολουθήσουν δε θα θέλουν, να είναι τα εξιλαστήρια θύματα, για να μπορέσει ο Τσίπρας να παραμείνει στην κυβέρνηση. Ο Τσίπρας δεν έχει αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Υπάρχουν δύο τάσεις στο κόμμα του. Αυτή του Φίλη, που λέει πάμε σε εκλογές, για να κρατήσουμε κάτι από την αξιοπρέπειά μας. Υπάρχει και μια άλλη τάση στον ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ότι δεν πρέπει να πάνε σε εκλογές και ότι μπορούν να «γυρίσουν το παιχνίδι». Το ποτάμι, όμως δεν γυρίζει πίσω. Δε γυρίζει πίσω, γιατί οι άνθρωποι αυτοί είναι ερασιτέχνες, δεν πιστεύουν ό, τι κάνουν και είναι και ιδεοληπτικοί. Η Ελλάδα θα περάσει δύσκολες στιγμές. Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι για τον τόπο. Ο Καμμένος δε θα είναι στην Βουλή την επόμενη φορά και θα υποστεί όσα προσπάθησε να κάνει στους άλλους. Βάζει σε κίνδυνο τη χώρα. Μετά την επιστροφή μου στην Κ.Ο. ανέλαβα ως εισηγητής δύο νομοσχέδια. Το ένα ήταν του ΥΠΕΣ, το οποίο είχε 60 άρθρα. Από τα 60, τα 12 ήταν του ΥΠΕΣ. Τι να πω; Για τον σεβασμό του Συντάγματος; Για τον σεβασμό του Κανονισμού της Βουλής; Ήρθε ένα νομοσχέδιο 8 Υπουργών. Αυτό δεν γίνεται. Ο Κανονισμός είναι σαφής. Πως θα ακουστούν οι βουλευτές; Στο δεύτερο νομοσχέδιο, εκείνο του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγεία, από τα 100 άρθρα, μόνο τα 18 ήταν για την Ψυχική Υγεία. Τα υπόλοιπα άρθρα ήταν ρουσφέτια προς εξυπηρέτηση του κομματικού τους κράτους. Το καταγγείλαμε. Εγκλωβίζουμε τα «πελατάκια» μας, γιατί πάμε σε εκλογές και πρέπει να σωθούμε. Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει 3.500 εργαζομένους στην ΕΡΤ. Επίσης, παρεμβαίνουν στη γνώμη του λαού και τη λειτουργία του Συντάγματος, στη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη. Όπως έγινε με το δημοψήφισμα, που ήταν χωρίς αντίκρισμα και νόημα. Που ήταν τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που είναι τοποτηρητής του Συντάγματος; Έτσι αλλάζουμε την απόφαση του ελληνικού λαού; Έτσι έγινε στην Αγγλία; Το ΟΧΙ εκεί ήταν ΟΧΙ. Όπως έγινε και με τους Προέδρους των νοσοκομείων τους οποίους ξήλωσαν σε μια νύχτα και ύστερα δικαιώθηκαν. Ξήλωσαν και τους διευθυντές των δευτεροβάθμιων. Όλους. Πήγε ο Πολάκης στο ΚΕΕΛΠΝΟ και «καθάρισε» τον Γιαννόπουλο. Πήγε στο Ωνάσειο και καθάρισε τη διοίκηση. Και έρχεται και απαντά σε μένα, τον βουλευτή που έκανα καταγγελία στη Βουλή ο Πρόεδρος του Ωνασείου, αντί να μου απαντήσει ο Υπουργός. Λέει μάλιστα ότι το νοσοκομείο λειτουργεί καλύτερα τώρα, που είναι χωρίς Δ.Σ. Τι να πω! Αυτές οι νοοτροπίες είναι για άλλα καθεστώτα.

Δημοσιογράφος: Σχετικά με την αξιοποίηση της ΑΕΜΥ από αυτή την κυβέρνηση;
Λ. Γρηγοράκος: Η ΑΕΜΥ είναι μια εταιρεία που μπορεί να διαχειριστεί πολλά πράγματα στον ιδιωτικό τομέα και διαχειρίστηκε το ιατρείο και την κλινική του Ολυμπιακού χωριού. Υπήρξε σφοδρότατη αντίδραση απέναντί της. Εμείς τη χρησιμοποιήσαμε ως εργαλείο, για να μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας. Τότε μας κατήγγειλαν. Τώρα χρησιμοποιούν την ΑΕΜΥ για να λειτουργήσουν ολόκληρη την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, δίνοντας την μέσω της ΑΕΜΥ στις ΜΚΟ. Η ΑΕΜΥ χειρίζεται και το νοσοκομείο της Σαντορίνης. Είχαμε φτιάξει την ΕΣΑΝ για να μπορούμε, να ελέγχουμε το κόστος των υπηρεσιών υγείας και των φαρμάκων στα νοσοκομεία. Τότε πάλι μας κατήγγειλαν. Τώρα, ως κυβέρνηση, ακόμη και τα λογιστήρια των νοσοκομείων τα δίνουν σε ιδιώτες. Δεν μπορείς την μια μέρα να είσαι στα «κάγκελα» και την άλλη μέρα να χρησιμοποιείς αυτά που καταψήφιζες, γιατί καταλαβαίνεις ότι δεν μπορείς να κυβερνήσεις αλλιώς. Στην Υγεία θα πρέπει να αλλάξουμε φιλοσοφία, να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών, γιατί η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση έφερε πολλά δεινά. Εγώ θέλω να είναι πλήρης η απασχόληση αλλά όχι αποκλειστική. Για να υπάρχει η δυνατότητα να έχω γιατρούς και σε απομακρυσμένες περιοχές και σε νησιά. Ελαστικότητα στις εργασιακές σχέσεις. Άλλο ένα πρόσφατο ρουσφέτι: Μετακινούν γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας στα κεντρικά νοσοκομεία με τον ίδιο βαθμό. Πώς γίνεται ο Διευθυντής Καρδιολογίας του Κέντρου Υγείας Μήλου, να μπορεί να αναλάβει την ίδια θέση στον Ευαγγελισμό; Θα πρέπει, να υπάρχουν ποιοτικά κριτήρια. Όσο και να σέβομαι τους συναδέλφους, που υπηρέτησαν πέντε χρόνια σε αυτά τα νησιά, δεν έχουν δει περιστατικά όπως σε νοσοκομεία της Αθήνας. Δεν έχουν την ίδια εμπειρία. Η ιατρική είναι, τέχνη, είναι εμπειρία, είναι γνώση. Η δική μας πρόταση είναι να έρχονται σε έναν κατώτερο βαθμό και να μπαίνουν στην ιεραρχία. Δεν το δέχτηκαν, γιατί θέλουν να βολέψουν κάποιους δικούς τους. Το 2012 υπήρχε μια απόφαση της Τρόικας, ότι πρέπει να αλλάξουμε τις συνθήκες λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών και των κλινικών του ΕΣΥ. Εμείς οι τροικανοί, οι μνημονιακοί -που μας είπαν μέχρι και «Τσολάκογλου»- είπαμε ότι πρέπει να εναρμονιστούμε με τις νέες αυτές συνθήκες. Εμείς, επί Λοβέρδου, το περάσαμε. Ήρθαν προχθές και έφεραν ξανά σε ισχύ το νόμο του 2002, γιατί κάποιες παλιές κλινικές δεν κατάφεραν να εναρμονιστούν. Αυτό δεν είναι ρουσφέτι; Πάνε τη χώρα 15 χρόνια πίσω. Να μιλήσουμε για την Novartis. Η Novartis είναι μεγαλύτερο σκάνδαλο από την Siemens. Το όνομά μου δεν υπάρχει πουθενά και είχα την τύχη η κυρία Παπαδάκου από το ραδιόφωνό σας, να το πει η ίδια. Βρέθηκαν 4.500 γιατροί. Όταν όμως στην Ελλάδα την εκπαίδευση των ιατρών την έχουν δια νόμου οι φαρμακευτικές, οι συνάδελφοί μου που πήγαν στα συνέδρια είναι νόμιμοι. Με δικό μας νόμο του 2012, ο γιατρός που θέλει να πάει να παρακολουθήσει συνέδριο, πρέπει να πάρει άδεια από τον ΕΟΦ. Πρόκειται για ένα πακέτο χρημάτων, που δίνουν οι φαρμακευτικές στον ΕΟΦ, για την εκπαίδευση των γιατρών. Τι συζητάμε δηλαδή εδώ; Να μιλήσουμε για σκάνδαλο ανακοστολόγησης τιμών των φαρμάκων της εν λόγω εταιρείας, αν υπάρχει. Αλλά όχι για τους γιατρούς. Το θεωρώ πολύ λαϊκίστικο.

Δημοσιογράφος: Πάμε στον Καλλικράτη.
Λ. Γρηγοράκος: Είναι γεγονός ότι ένας νόμος, όπως ο Καλλικράτης και παλαιότερα ο Καποδίστριας -που είναι τεράστιες μεταρρυθμίσεις- θα έχουν και αδικίες. Και εγώ, ως βουλευτής Λακωνίας είχα εντοπίσει κάποια προβλήματα, με το χωροταξικό. Θα πρέπει, να περάσουν κάποια χρόνια και να αξιολογήσουμε την μεταρρύθμιση. Δεν μπορεί κάθε κυβέρνηση να αλλάζει τον νόμο. Αυτό που θέλουν να κάνουν είναι εντελώς ερασιτεχνικό. Υποσχέθηκαν διάφορα πράγματα. Τώρα όμως δεν είναι αντιπολίτευση. Είναι κυβέρνηση. Όσο ποτέ άλλοτε, πρέπει να βρούμε κάποια σημεία συνεννόησης. Αυτό το σημείο θα μπορούσαμε να το βρούμε τον Σεπτέμβρη του 2015. Όταν και εμείς κάναμε την υποχώρηση και στηρίξαμε το τρίτο μνημόνιο. Ο Τσίπρας έχασε την ιστορική ευκαιρία που είχε. Δυστυχώς, αντί να χρησιμοποιήσει την ισχύ του προς το συμφέρον της χώρας, το χρησιμοποίησε προς όφελος του κόμματος και συνεργάστηκε με ένα δεξιό μόρφωμα. Ένα ακροδεξιό κόμμα σε κυβέρνηση της Αριστεράς. Καμία χημεία η κυβέρνηση αυτή. Όμως θέλω να σας πω ότι αυτό που επιζητώ είναι να τελειώσει η αξιολόγηση. Ας μείνουν και να τελειώσουν την αξιολόγηση. Και ας κάνω λάθος εγώ, όταν λέω ότι θα γίνουν εκλογές. Ο Πρωθυπουργός, από ό, τι, φαίνεται δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τον ενδιαφέρει το παρόν και όχι το μέλλον του λαού. Πιστεύω ότι δεν έχει καταλάβει πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος και ότι αυτός ο κίνδυνος δεν αφορά εμάς, το πολιτικό σύστημα, αλλά αφορά τη χώρα. Η χώρα θα κινδυνεύσει και θα υπάρξουν τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό το πολιτικό προσωπικό. Όπως είδατε, οι χώρες που εμπιστεύτηκαν το παλιό πολιτικό προσωπικό, βγήκαν από το μνημόνιο. Ο ελληνικός λαός, με την καθοδήγηση των «αγανακτισμένων» -που τώρα είναι μέσα στη Βουλή- έκανε μια συγκεκριμένη επιλογή. Όπως είδατε, στην Κύπρο κράτησαν το παλιό πολιτικό προσωπικό. Δείτε τι έκανε η Ιρλανδία, δείτε τι έκανε η Πορτογαλία, τι έκανε η Ισπανία. Διαχειρίστηκαν την κρίση με το ίδιο πολιτικό προσωπικό, το οποίο και ευθύνες είχε αλλά και εμπειρία για να «βγάλει» τις χώρες από την κρίση. Τότε φώναζε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να γίνει μια Εθνική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Ξέρω ότι ο Βενιζέλος πήγε και βρήκε τον Τσίπρα και του είπε -αφού μπλέξαμε με τον Κουβέλη, που δημιούργησε όλη την κατάσταση εκείνη- κάτσε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να πάμε στην ποσοτική χαλάρωση, να βγούμε από το μνημόνιο και έλα μετά να κυβερνήσεις. Φυσικά αρνήθηκε. Χθες, ο Σκουρλέτης είπε ότι πρέπει να πάμε στην ψήφιση των νέων μέτρων με 180 βουλευτές. Του λέω: «Ζούσες στην Ελλάδα πριν 3 χρόνια»; Όταν παλιότερα το είχαμε προτείνει εμείς, αυτοί είχαν «βγει στα κάγκελα». Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα; Επειδή βγήκαν αυτοί κυβέρνηση, πρέπει εμείς να είμαστε υποτακτικοί; Δεν πρόκειται, να βρει άλλα κορόιδα, γιατί, αυτή την στιγμή, όποιος «ακουμπήσει» αυτή την κυβέρνηση, «καίγεται». Όπως είδατε, ακόμα και ο κύριος Λεβέντης, που ήταν φίλα προσκείμενος, δεν προτίθεται τώρα να κάνει κάτι. Είναι ψιλοεξαφανισμένος από τα πολιτικά.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η εικόνα του ΠΑΣΟΚ σήμερα; Θέλετε συνέδριο; Δημοσκοπικά είστε ικανοποιημένος, να υποθέσω. Τι είναι αυτό που επιθυμείτε εσείς, ως Γρηγοράκος, για την εικόνα του ΠΑΣΟΚ;
Λ. Γρηγοράκος: Θέλω ένα κόμμα που να έχει λόγο στη διακυβέρνηση της χώρας και να μην είναι «τσόντα» κανενός. Γιατί η «ισχύς εν τη ενώσει». Πρέπει όμως να πάμε από τη βάση, να ανανεωθούμε, να καλέσουμε και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις. Να έρθει και ο Θεοδωράκης και η Διαμαντοπούλου και οι Κινήσεις Πολιτών του Κέντρου και να πάμε σε ένα συνέδριο «ανοιχτό», με εκλογή αρχηγού από τη βάση. Γιατί ο αρχηγός που θα βγει από αυτό το συνέδριο πρέπει να είναι αναγεννημένος και να έχει μια καινούρια εντολή, ώστε να διαχειριστεί τα όσα απαιτούνται.

Δημοσιογράφος: Είναι εφικτό αυτό; Ο κύριος Παπανδρέου γύρισε, γιατί έχει βλέψεις ηγεσίας.


Λ. Γρηγοράκος: Ας το κάνει, αν είναι έτσι. Εγώ δεν το φοβάμαι αυτό. Όποιος θέλει ας έρθει, ας καταθέσει τις προτάσεις του, να βάλει υποψηφιότητα από τη βάση και όταν βγάλουμε αρχηγό, όποιος και αν βγει, να τον στηρίξουμε όλοι, για να μπορέσουμε να δώσουμε μια νέα εκσυγχρονιστική, μεταρρυθμιστική πολιτική πρόταση, πολύ διαφορετική και ανατρεπτική από τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να δημιουργήσουμε και ένα αφήγημα. Να έχουμε έναν στόχο. Όχι λίθοι, πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα. Πρέπει, να δώσουμε ένα στίγμα στον ελληνικό λαό, ώστε να του πούμε ότι είμαστε ξανά εδώ, αναγεννημένοι, έχοντας κάνει την αυτοκριτική μας. Εμείς πίσω θέλουμε, να πάρουμε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, όχι τα στελέχη που έφυγαν από εμάς. Αυτούς δεν τους θέλουμε. Το «βρώμικο ΠΑΣΟΚ» που είπε ο Φίλης το έχουν στην «αγκαλιά» τους. Εμείς δεν το θέλουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε λαϊκιστές. Να είμαστε μεν λαϊκοί και μαζί με τον κόσμο, αλλά όχι λαϊκιστές. Πρέπει, να «ακούμε» τον λαό αλλά δεν μπορούμε, να λέμε τα ψέματα της δεκαετίας του ’80 και του ‘90. Τις τελευταίες μέρες, έχουν στοχοποιήσει τον Σημίτη αλλά στρουθοκαμηλίζουν και υποκρίνονται στο θέμα Καραμανλή. Δεν το «ακουμπάνε» καθόλου. Μόνο το φάρμακο του 2004-2009 είναι ένα μνημόνιο. Για αυτά τα μεγάλα λάθη, δεν πρέπει να δούμε αν υπάρχουν ευθύνες; Εμείς λέμε να συσταθεί εξεταστική επιτροπή από την στιγμή που μπήκε η Ελλάδα στην ΟΝΕ. Να δούμε ποιος φταίει για τη χρεοκοπία της χώρας. Αν αρχίσουν και κρύβουν κάποια «κομμάτια», για να μπορούν να κυβερνούν, τότε, η Αριστερά έχει χάσει κάθε έννοια ηθικής. Αυτή είναι μια «γιαλαντζί» Αριστερά.

Άρθρο βουλευτή Λακωνίας, Λεωνίδα Γρηγοράκου στο Reporter.gr. Τρίτη, 21/3/2017

Μοιραίοι και άβουλοι


Η μακρόσυρτη διαδικασία για την ολοκλήρωση της Αξιολόγησης θέτει καίρια ερωτήματα ως προς την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα μείζονα προβλήματα της Ελλάδας και της οικονομίας. Η πολύμηνη δυστοκία να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους εταίρους και τους δανειστές, σε συνδυασμό και με τις αλλεπάλληλες πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις που διαρκώς διαψεύδονται, επιτείνει τα αδιέξοδα.
Η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα λειτουργεί εις βάρος μας. Κι αυτό γιατί αναζωπυρώνεται η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και ο φόβος. Αλλά και διότι η παραπομπή της αξιολόγησης σε βάθος χρόνου δυσχεραίνει τη διαπραγματευτική μας θέση. Εξ αυτού και οι πιστωτές προσθέτουν συνεχώς νέα θέματα. Η εκροή περίπου 4 δις ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες το τελευταίο τρίμηνο επιβεβαιώνει ότι οι πολίτες ανησυχούν εντόνως. Ο κίνδυνος να βρεθούμε ξανά στη δίνη μιας καταιγίδας, με το φάντασμα του Grexit να πλανάται εκ νέου πάνω από τον τόπο, είναι υπαρκτός.
Οι κυβερνώντες φαίνεται να έχουν άγνοια κινδύνου. Δεν αντιλαμβάνονται τις τεράστιες επιπτώσεις που προκαλεί η αναβλητικότητα και οι ατέρμονες συζητήσεις με τους πιστωτές. Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος των αμφιταλαντεύσεων αποδεικνύεται εξαιρετικά μεγάλο. Το πάθημα του Ιουλίου του 2015 φαίνεται να μην έγινε μάθημα για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τότε οι πειραματισμοί και οι αμφιθυμίες όχι μόνο μας στοίχησαν κοντά στα 86 δις ευρώ, αλλά κληθήκαμε να υπογράψουμε τρίτο μνημόνιο. Σήμερα βλέπουμε το έργο να επαναλαμβάνεται. Διαπιστώνουμε ότι η κυβερνητική αυταρέσκεια, η αμεριμνησία, αλλά και η ανευθυνότητα περισσεύουν.
Ο πρωθυπουργός φέρει ιστορική ευθύνη. Η αδυναμία του να ανταποκριθεί στις ανάγκες και απαιτήσεις της διακυβέρνησης είναι παροιμιώδης. Η διβουλία του είναι πασιφανής. Το ίδιο και η διγλωσσία του. Πριν από τρεις μήνες ζητούσε την απομάκρυνση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, ενώ πρόσφατα στις Βρυξέλλες εκλιπαρούσε την Κριστίν Λαγκάρντ να παραμείνει το Ταμείο. Πριν από δέκα μέρες υποστήριζε δημόσια «ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα», και τώρα μαθαίνουμε ότι η κυβέρνησή του συζητά μέτρα 3,6 δις ευρώ.
Οι παλινωδίες αυτές αποκαλύπτουν ότι όχι μόνο στερείται σχεδίου για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, αλλά στην πραγματικότητα διακατέχεται από σύγχυση. Μοιάζει εντελώς πελαγωμένος. Βαδίζει στα τυφλά. Το χειρότερο απ’ όλα, δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει για τη χώρα και την οικονομία η αέναη διαπραγμάτευση. Ούτε καταλαβαίνει τον κίνδυνο που ελλοχεύει, να χάσουμε το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης. Βέβαια δεν αποκλείεται να πιστεύει και ο ίδιος ότι η ποσοτική χαλάρωση είναι δευτερεύουσας σημασίας, όπως προκλητικά δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας κύριος Βερναρδάκης, ζώντας μέσα σε παιδαριώδεις φαντασιώσεις.
Το ναυάγιο που υπέστη η Ελλάδα στο χθεσινό Eurogroup δυσχεραίνει περαιτέρω τις προσπάθειες απεγκλωβισμού της από το τέλμα που έχει περιέλθει. Η πρωτοφανής, αλλά και παράδοξη κίνηση να συνδεθεί η τελματωμένη διαπραγμάτευση με την επετειακή σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρώμη δείχνει ότι η κυβέρνηση παίζει με τα κουβαδάκια της. Δεν γνωρίζει τους στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας της Ένωσης. Ούτε κατανοεί τους κινδύνους που περικλείουν τέτοιου είδους λεονταρισμοί. Μάλιστα, η απειλή ότι δεν θα συμφωνήσει στο κείμενο της διακήρυξης δείχνει έλλειψη σοβαρότητας.
Ως εκ τούτου, τίθεται το ερώτημα: Υπάρχει πραγματική διάθεση να κλείσει η αξιολόγηση ή εσκεμμένα επιλέγεται η αδιέξοδη κατάληξή της; Οι κυβερνητικές ταρζανιές κάθε άλλο παρά δείχνουν πρόθεση να επιτευχθεί συμφωνία. Οι πρόσφατες δηλώσεις υπουργών, με τις οποίες γίνεται λόγος για ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενισχύουν το σενάριο της ελεγχόμενης κρίσης με τους πιστωτές. Έτσι η περίπτωση να οδηγηθούμε σε εκλογές με πατριωτικά εμβατήρια και φουστανέλες εναντίον των κακών Ευρωπαίων φαίνεται να δουλεύεται σε κάποιους κυβερνητικούς «εγκεφάλους».
Ό,τι και αν συμβαίνει, το βέβαιο είναι ότι οι ολιγωρίες της κυβέρνησης οδηγούν τη χώρα σε κινούμενη άμμο. Με τη μετάθεση ευθυνών σε εταίρους και δανειστές η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Ούτε διαγράφονται οι άστοχες, αδιέξοδες, επιπόλαιες και απαίδευτες κυβερνητικές επιλογές. Το γεγονός ότι εκπληρώσαμε περίπου το 1/3 των προαπαιτούμενων δεν οφείλεται στους κακούς πιστωτές. Αντίθετα, αποκαλύπτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του βρίσκονται σε κατάσταση διβουλίας. Χαρακτηριστική απόδειξη είναι ότι μια σημαντική μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, μολονότι οι ίδιοι ψήφισαν την επένδυση πριν από λίγο καιρό.
Η Ελλάδα στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της έχει την ατυχία να βρίσκεται στα χέρια μιας ανερμάτιστης κυβερνητικής ομάδας και ενός πρωθυπουργού που ζει με τις αυταπάτες ότι μπορεί να διαιωνίζει την παρουσία του στην πολιτική σκηνή με ψέματα. Αν δεν θέλουν όπως λένε «να λερώσουν τα χέρια τους», τότε ένας δρόμος τους απομένει: της αξιοπρεπούς παραίτησης. Το στίγμα των μοιραίων και άβουλων θα τους ακολουθεί για πάντα.