ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89 fm. Παρασκευή, 28/4/2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89 fm, στην εκπομπή «Με Υπογραφή», στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου


Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

Δημοσιογράφος: Κύριε Γρηγοράκο θα ήθελα να μου εξηγήσετε τη δήλωσή σας, ότι η κυβέρνηση ευνοεί ολιγάρχες. Όντως η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά τον κύριο Σαββίδη;
Λ. Γρηγοράκος: Βέβαια. Το είπε ο κύριος Καμμένος και «βγήκε» ευθέως στην συνέχεια ο Πρωθυπουργός και στήριξε έναν ολιγάρχη. Αυτό είναι πρωτόγνωρο για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας. Το να «βγαίνει» να στηρίζει ο Πρωθυπουργός μια τέτοια επιλογή είναι πράγματι πρωτόγνωρο.

Δημοσιογράφος: Υπερψηφίστηκε αυτή η τροπολογία.
Λ. Γρηγοράκος: Ναι υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Δε θέλω, βέβαια, να κάνω κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ αλλά θα δείτε σε λίγο και ποιοι βουλευτές από άλλους χώρους της αντιπολίτευσης απουσίασαν.

Δημοσιογράφος: Λέτε ότι είχαμε και απουσίες από την αντιπολίτευση; Υπάρχουν κάποιες σχέσεις;
Λ. Γρηγοράκος: Ναι, βέβαια. Όπως καταλαβαίνετε ορισμένοι δε θέλησαν να ψηφίσουν, να στεναχωρήσουν κάποιους. Όλο αυτό όμως δεν είναι καλό για τη χώρα. Θα σας πω κάτι. Σημειώστε την σημερινή μέρα. 28 Απριλίου είναι η μέρα καταστροφής ενός συγκεκριμένου πολιτικού μορφώματος που λέγεται ΑΝΕΛ, μετά από όσα έγιναν σήμερα. Και φυσικά είναι η μέρα καταστροφής όλου του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γιατί ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ βγήκε ευθέως και μίλησε και εξαναγκάστηκε ο Πρωθυπουργός μετά και τον στήριξε.

Δημοσιογράφος: Ας πάμε σε μια άλλη εξέλιξη. Φαίνεται, ότι «κλείνει» η συμφωνία. Πώς το βλέπετε;
Λ. Γρηγοράκος: Η συμφωνία θα «κλείσει», αλλά θα είναι μια επώδυνη και επαίσχυντη συμφωνία για την Ελλάδα. Γιατί νομίζω ότι θα μπορούσε να έχει γίνει μια συμφωνία πριν ένα χρόνο, όταν τα μέτρα, τα οποία θα έπρεπε να πάρει η κυβέρνηση, θα ήταν λιγότερα. Είναι όλα όσα λέγαμε εμείς με το mail Χαρδούβελη και δεν μας άκουγε κανείς αλλά τότε, το 2015, μας «κουνούσαν το δάχτυλο». Κάθε μέρα που περνούσαμε την καθορισμένη ημέρα αξιολόγησης, κόστιζε στη χώρα πάρα πολύ.

Δημοσιογράφος: Και εσείς, όχι προσωπικά, ως αντιπολίτευση συνεχώς φωνάζατε, γιατί δεν «κλείνει» η αξιολόγηση.
Λ. Γρηγοράκος: Φωνάζαμε, γιατί ξέραμε ότι αυτή η συμφωνία, όσο αργεί να «κλείσει», τόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα για την Ελλάδα. Φωνάζαμε να «κλείσει» η συμφωνία, γιατί τότε ακόμη, το 2015, δεν ήταν στο «τραπέζι» το «κόψιμο» μισθών και συντάξεων και το αφορολόγητο. Όλοι το γνωρίζουν αυτό. Τότε δεν ήταν στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων όσα είναι τώρα. Δεν υπήρξε ποτέ, τότε, στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων συζήτηση για μείωση μισθών και συντάξεων. Θα ήταν άδικο αυτό να ειπωθεί για εμάς. Τώρα έχουμε και μείωση του αφορολόγητου κάτω από 9.000 ευρώ. Αν θυμάστε ο κύριος Τσακαλώτος είχε πει ότι θα παραιτηθεί από Υπουργός Οικονομικών, αν έπεφτε το αφορολόγητο κάτω από 9.000.

Δημοσιογράφος: Όχι ότι δεν έχουμε ξαναδεί να «κόβονται» μισθοί και συντάξεις.
Λ. Γρηγοράκος: Ναι, τα έχουμε ξαναδεί. Αλλά προσέξτε. Για αυτό το θέμα εμείς είχαμε «πάει» και σε εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, «βγαίνει» και λέει ότι εμείς δεν είπαμε ψέματα. Βάζουν συνεχώς «κόκκινες» γραμμές και στο τέλος δεν υπάρχει καμία «κόκκινη» γραμμή. Καταπατήθηκαν όλες. Είναι γεγονός ότι έρχεται ένα 4ο επαίσχυντο μνημόνιο, ένα μνημόνιο κατά το οποίο δεν θα πάρουμε καθόλου χρήματα αλλά θα δώσουμε μόνο. Και όλα αυτά είναι επιτυχία της «αριστερής» κυβέρνησης του κυρίου Τσίπρα.

Δημοσιογράφος: Υπό το «φως» αυτών των γεγονότων εσείς βλέπετε πολιτικές εξελίξεις;
Λ. Γρηγοράκος: Ναι βλέπω πολιτικές εξελίξεις. Εγώ πιστεύω κυρία Παπαδάκου ότι θα έχουμε εκλογές, γιατί πλέον δε θα έχει πολιτικό «ακροατήριο» ο κύριος Τσίπρας με τον κύριο Καμμένο, μετά την ψήφιση της συμφωνίας στην Βουλή, που το πιθανότερο είναι να «έρθει» το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Δημοσιογράφος: Μου προαναγγέλλετε, ότι θα καταψηφίσετε τα μέτρα;
Λ. Γρηγοράκος: Εννοείται. Όχι γιατί είμαι εναντίον σε κάποια από αυτά τα μέτρα, αλλά γιατί δε ρωτήθηκα ποτέ. Εμείς θέλαμε κάτι διαφορετικό. Εγώ ξέρετε, είμαι αντίθετος στην τακτική «φύγε εσύ, να έρθω εγώ». Περίμενα, λοιπόν από τον κύριο Τσίπρα, που «κόπτεται» για την συναίνεση, να ενημερώσει τουλάχιστον τον ελληνικό λαό ή κάποιους από εμάς ότι πάει να «πάρει» αυτά τα μέτρα. Χωρίς λοιπόν να έχουμε καν συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία, μας καλεί τώρα να ψηφίσουμε τα μέτρα. Εμείς δεν λάβαμε καθόλου μέρος στις συζητήσεις. Εμείς επιμέναμε και επιμένουμε για μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, την οποία ο κύριος Τσίπρας έχασε την ευκαιρία να δημιουργήσει, έστω τη δεύτερη φορά, που κέρδισε τις εκλογές.

Δημοσιογράφος: Είδαμε την συνάντηση Γεννηματά-Σημίτη και την συνέντευξη του κυρίου Σημίτη. Την ίδια στιγμή βλέπουμε από προκαταρκτικές ότι την περίοδο διακυβέρνησής του γινόντουσαν κάποια «πάρτι». Εννοώ την Υγεία και τα Εξοπλιστικά. Τι έχετε να πείτε για όλα αυτά;

Λ. Γρηγοράκος: Ο κύριος Τσίπρας έχει επιλέξει να «πάει» σε εκλογές με ένα σύνθημα στο οποίο οι μεν θα λένε «κάτω οι ψεύτες» και οι δε «κάτω οι κλέφτες». Έτσι, λοιπόν, αυτό το πολιτικό κλίμα, που έχει δημιουργηθεί και δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη χώρα όσο προχωράει ο καιρός, θα οξύνεται. Ο κύριος Τσίπρας δε θα έχει να πει τίποτα στον ελληνικό λαό, οπότε θα «πουλάει» σκάνδαλα, με εξεταστικές επιτροπές. Όπως βλέπετε, το θέμα του Γιάννου Παπαντωνίου δεν είναι καν θέμα της Βουλής να αποφασίσει. Είναι θέμα της δικαιοσύνης. Άρα είναι ένα «παιχνίδι» για να δημιουργούνται εντυπώσεις. Δε θα απολογηθώ εγώ για κάτι τέτοιο. Ξέρω ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Οι πολιτικές ευθύνες πρέπει να αποδοθούν και αποδόθηκαν και το κόμμα μου έχει υποστεί όλη αυτή τη φθορά, γιατί έχει αναλάβει όλες τις ευθύνες. Εμείς είμαστε αυτοί που οδηγήσαμε τον Άκη Τσοχατζόπουλο στην φυλακή και όχι κανείς άλλος. Αλλά τώρα να «πηγαίνουμε» 20 χρόνια πίσω, δε νομίζω ότι ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό. Τον ελληνικό λαό τον ενδιαφέρει τι γίνεται με τη χώρα, τώρα. Ναι, να αποδοθούν όλες οι ποινικές ευθύνες, να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα, από όλους. Αλλά να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Να «καθαρίσει» όλο αυτόν τον «κόπρο του Αυγείου». Το θέμα είναι ότι από τον κύριο Τσίπρα δεν υπάρχει καμία στρατηγική εξόδου της χώρας από την κρίση. Να δημιουργούμε γεγονότα, για να «δηλητηριάζουμε» την πολιτική ζωή του τόπου και τους πολίτες, να δημιουργούμε σκηνικά μίσους και να διχάζουμε την Ελλάδα είναι κακό για τη χώρα. Εμένα με ενδιαφέρει η χώρα. Θέλω να ασχοληθώ με τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Να κάνουμε μια καινούρια αρχή. Το πολιτικό σκηνικό θα πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή με όλη αυτή την «μαυρίλα», που υπάρχει.

Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017

Τοποθέτηση Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΡΤ, στην εκπομπή «ΑΡΤΗΡΙΑ». Πέμπτη, 26/4/2017

Τοποθέτηση Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΡΤ, στην εκπομπή «ΑΡΤΗΡΙΑ», στη δημοσιογράφο Φραντζέσκα Σαββοργινάκη


Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017


Σχετικά με την κατάσταση στο χώρο της Υγείας

Θα σας πω κάτι. Πριν έρθω στην εκπομπή σας, ήμουν στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, στην οποία είχαμε καλέσει τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, για να μας μιλήσει για τα πεπραγμένα του Οργανισμού τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα γεγονότα. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν: “τι καλό ΕΚΑΒ που έχουμε, τι καταπληκτικές υπηρεσίες που διαθέτει η χώρα”. Ότι τα πήραν όλα διαλυμένα και πως τα έφτιαξαν αυτοί. Και όλα αυτά τα είπαν μετά τους νεκρούς στην Χαλκιδική. Μπορείτε να πάρετε τα πρακτικά και να τα δείτε. Ισχυρίζονται, ότι έκαναν προσλήψεις. Ποιες προσλήψεις; 200 προσλήψεις, για διασώστες και οδηγούς στο ΕΚΑΒ, τις οποίες υπέγραψα εγώ, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Δυόμιση χρόνια τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. Ούτε ένα ασθενοφόρο ούτε ένας διασώστης. Έρχονται στην Βουλή, λοιπόν, σήμερα και τα ωραιοποιούν. Όχι άλλο «σανό» πια. Να σας μιλήσω για την κατάσταση στον Ευαγγελισμό. Ο Ευαγγελισμός, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, η «ναυαρχίδα» του Ε.Σ.Υ. αντιμετωπίζει σοβαρότατα θέματα. Δεν μπορεί σε αυτό το νοσοκομείο ο ψηφιακός αγγειογράφος και ο στεφανιογράφος να έχουν βλάβη. Δε γίνεται αφενός, να μην έχει γίνει συντήρηση, αφού υπάρχει βλάβη και αφετέρου, όταν προέκυψε η βλάβη, να μην εργάζονται νυχθημερόν για την αποκατάσταση. Το νοσοκομείο αυτό δέχεται τον μισό πληθυσμό της χώρας, βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, είναι αξιόπιστο νοσοκομείο, το σεβόμαστε, το εκτιμάμε και από την στιγμή που θέλουμε να έχουμε ένα καλό επίπεδο υγείας στην Ελλάδα, πρέπει όλα τα νοσοκομεία, τα οποία έχουν τέτοιες ελλείψεις, άμεσα να τα διορθώνουμε. Βλέπετε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα. Όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς λένε ότι δεν έχουν γίνει καθόλου προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τα τελευταία χρόνια. Η ΠΟΕΔΗΝ λέει ότι έχουμε 6.500 ελλείψεις σε προσωπικό. Τι μας είπε, λοιπόν, προχθές ο κύριος Πολάκης; Ότι από την στιγμή, που βγήκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν γίνει 18.500 προσλήψεις στο Ε.Σ.Υ. Εμείς, λοιπόν του κάναμε μια ερώτηση και του ζητήσαμε, να μας πει ποιοι είναι αυτοί, που, και πότε προσελήφθησαν.

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 fm. Πέμπτη, 27/4/2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 fm, στην εκπομπή «Μέγαρο Flash», στο δημοσιογράφο Στέλιο Βραδέλη

Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017


Δημοσιογράφος: Καλημερίζουμε τον κύριο Γρηγοράκο. Τον πρώτο βουλευτή που είχε διαγράψει η κυρία Γεννηματά.
Λ. Γρηγοράκος: Αυτό ήταν μια κακιά στιγμή. Τελείωσε.

Δημοσιογράφος: Τώρα είστε πάλι πίσω στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Υπάρχουν διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ. Τι γίνεται τελικά στο κόμμα; Υπάρχει κάποιο ξεκαθάρισμα;
Λ. Γρηγοράκος: Εγώ θα σας πω κάτι. Πιστεύω, ότι όλα θα πάνε καλύτερα από πριν. Δε γίνεται ξεκαθάρισμα. Αυτό που πιστεύω εγώ είναι, ότι οι ίδιοι στο ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει, να «δαιμονοποιούμε» τα πράγματα. Εμείς οφείλουμε, να αντιμετωπίσουμε με διάθεση γόνιμου διαλόγου και δημιουργικής αντιπαράθεσης σε επίπεδο πραγματικής πολιτικής και όχι μικροπολιτικής, όλα αυτά τα προβλήματα, που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Έτσι πιστεύω, ότι μπορούμε να κάνουμε πράξη την αυτονόητη αρχή της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων, που είχε το παλιό ΠΑΣΟΚ. Τα καλά του παραδείγματα. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος μπορούσε και συνέθετε τις διαφορετικές απόψεις στο ίδιο του το κόμμα. Αν υπάρχει διάλογος και συζήτηση μπορούμε, να βρούμε κοινούς τόπους και κοινές προσεγγίσεις. Οτιδήποτε άλλο με βρίσκει «απέναντι».

Δημοσιογράφος: Πάμε τώρα στο «σήμερα». Γιατί υπήρξε αυτή η σύγκρουση;
Λ. Γρηγοράκος: Δεν είχε γίνει η ανάλογη συζήτηση για όλα αυτά. Δεν είχε προηγηθεί διάλογος. Γιατί, αν είχε υπάρξει διάλογος, τουλάχιστον θα συζητούσαμε για μια «κουλτούρα» ΠΑΣΟΚ. Αυτή η «κουλτούρα» ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει και σε άλλες καίριες στιγμές στο παρελθόν, ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν ένας χώρος, στον οποίο μπορούσαμε να έχουμε ιδέες, να τις συζητάμε μεταξύ μας και με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και προπαντός με συμπόρευση υπό την καθοδήγηση του Ανδρέα Παπανδρέου και σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις, οι αντίθετες αυτές προσεγγίσεις να γίνονται ένα «μπετόν αρμέ» και να «βγαίνουμε» στην κοινωνία ενωτικά. Αυτό δεν συνέβη τις τελευταίες μέρες. Νομίζω, ότι πρόκειται για ένα λάθος όλων αυτών, που πήγαν γρήγορα να κάνουν μια Κεντρική Επιτροπή. Κύριε Βραδέλη είστε έμπειρος πολιτικός συντάκτης. Γνωρίζετε, ότι για να προχωρήσεις σε ένα τέτοιο εγχείρημα, δηλαδή ένα Πολιτικό Συμβούλιο και μια Κεντρική Επιτροπή, όταν η χώρα έχει πολύ μεγάλα προβλήματα θα πρέπει, να έχει γίνει και μια ανάλογη προεργασία, για όλα αυτά. Αυτό δεν είχε γίνει. Τώρα ξεκινάμε αυτή τη διαδικασία, για να μπορέσουμε να αντιπαρατεθούμε σε επίπεδο ιδεών και προσώπων.

Δημοσιογράφος: Ωστόσο αυτοί που φαίνονται, να αντιδρούν και να είναι «απέναντι» τώρα είναι οι νέοι άνθρωποι. Η νέα γενιά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Λ. Γρηγοράκος: Είναι πολύ καλά παιδιά και πολύ καλοί πολιτικοί αλλά νομίζω, ότι βιάζονται λίγο.

Δημοσιογράφος: Μήπως «συγκρούεται» το παλιό με το νέο και υπάρχουν πολλοί «καρεκλοκένταυροι» στο ΠΑΣΟΚ;
Λ. Γρηγοράκος: Πάντα θα υπάρχει μια σύγκρουση μεταξύ του παλιού και του νέου. Το θέμα είναι, να βρούμε τη «χρυσή τομή» με σεβασμό στους δημοκρατικούς κανόνες και με συνέπεια σε αυτά που πιστεύουμε, ώστε να καταλήξουμε σε «κοινό τόπο».

Δημοσιογράφος: Ανανέωση, πάντως, στελεχών στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει γίνει.
Λ. Γρηγοράκος: Κοιτάξτε. Στην Κεντρική Επιτροπή, που έγινε πριν λίγες μέρες υπήρχαν πολλοί νέοι σύντροφοι. Έχει γίνει ανανέωση κατά 70%. Εγώ σε αυτό το σημείο λέω, ότι ήταν ευθύνη όλων μας, που δεν κάναμε μια προεργασία, έναν διάλογο, πριν μπούμε σε μια διαδικασία ψηφοφορίας, για όλα όσα μας απασχολούν. Νομίζω, λοιπόν, ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι μια μεγάλη ευκαιρία, να τεθούν «επί τάπητος» όλα αυτά τα μεγάλα προβλήματα, που μας απασχολούν.

Δημοσιογράφος: Εσείς με την εμπειρία σας τι πιστεύετε, ότι θα «βγει» από όλο αυτό;
Λ. Γρηγοράκος: Εγώ πιστεύω, ότι θα βγει κάτι καλό και καινούριο. Γιατί τώρα προχωράμε γρήγορα με την Δημοκρατική Συμπαράταξη σε ένα συνέδριο καταστάσεων που μας είχαν «πληγώσει» τα προηγούμενα χρόνια. Θα πρέπει, λοιπόν, να «ομογενοποιήσουμε» λίγο την Δημοκρατική Συμπαράταξη και μετά να πάμε σε ένα συνέδριο για το ΠΑΣΟΚ. Να κάνουμε όλες εκείνες τις διαδικασίες που θα μας βοηθήσουν, να καταλάβουμε και να συνειδητοποιήσουμε, γιατί ακόμη δεν έχουμε καταλάβει, τι έγινε και ένα πανίσχυρο και πολυσυλλεκτικό κόμμα του 48%, που κυβέρνησε τη χώρα για τόσα χρόνια βρέθηκε στο ναδίρ της απήχησης και της αποδοχής του από την κοινωνία. Τα προβλήματα, που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση είναι σύνθετα, απαιτούν σοβαρές προσεγγίσεις, νηφάλιες και ψύχραιμες αναζητήσεις και πρέπει, να συνδυάσουμε την προσπάθεια με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Δημοσιογράφος: Ήρθε η ώρα να αλλάξει και όνομα το κόμμα;
Λ. Γρηγοράκος: Αγαπητέ κύριε Βραδέλη, όλα θα τα συζητήσουμε.

Δημοσιογράφος: Οι συμμαχίες με τις διάφορες κινήσεις στην κεντροαριστερά πρέπει, να οριστικοποιηθούν;
Λ. Γρηγοράκος: Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Είμαστε υποχρεωμένοι στο ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη, να επανεξετάσουμε το σύνολο της στρατηγικής μας, αν θέλουμε να συντονιστούμε με την κοινωνία και τις απαιτήσεις της εποχής. Αν θέλουμε, να παραμείνουμε ίδιοι θα κάνουμε ό, τι κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια. «Ομφαλοσκοπήσεις» και πάλι «ομφαλοσκοπήσεις».

Δημοσιογράφος: Οι μισοί πρώην Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει δικά τους κόμματα. Η Διαμαντοπούλου, ο Φλωρίδης, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Ραγκούση.
Λ. Γρηγοράκος: Τους εκτιμώ αφάνταστα όλους. Πιστεύω, όμως, ότι πρέπει, να αφήσουν τις αυταρέσκειές τους και τους εγωισμούς στην άκρη και να πάμε όλοι μαζί, γιατί οφείλουμε με το λόγο και τις πράξεις μας όλοι μας, να «αποφορτίσουμε» το κλίμα της έντασης, που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της κεντροαριστεράς και του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Οφείλουμε όλοι μαζί, να αναζητήσουμε μια νέα σύνθεση, αφήνοντας στην άκρη τις μονομέρειες του καθενός μας. Αυτό που θέλω εγώ είναι, να υπερβούμε τον παλιό, κακό εαυτό μας.

Δημοσιογράφος: Αυτή η νέα σύνθεση θα έχει μέσα και Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο;
Λ. Γρηγοράκος: Όλους μας «χωράει». Όταν υπάρχει καλή διάθεση όλους μας «παίρνει». Μπορούμε όλα αυτά να τα συγκεράσουμε. Χρειαζόμαστε έναν καλό «διευθυντή ορχήστρας». Έναν καλό «μαέστρο».

Δημοσιογράφος: Είναι καλή «μαέστρος» η κυρία Γεννηματά;
Λ. Γρηγοράκος: Τον καθένα από εμάς θα τον κρίνουν τα γεγονότα. Πέρα από ηθικοπλαστικές διακηρύξεις, που στερούνται περιεχομένου, ζωτική ανάγκη για όλους μας είναι, να ξεπεράσουμε τα πραγματικά προβλήματα, που αντιμετωπίσαμε και είχαν ως αποτέλεσμα, να φτάσουμε στο 4,6%. Οφείλουμε όλοι αυτή την εσωτερική αντιπαράθεση, που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες μέρες, να την ξεπεράσουμε. Η αλήθεια είναι, ότι αυτή την αντιπαράθεση την περίμενα και λίγο, γιατί τα όργανα του κόμματος είχαν αρκετό καιρό να συνέλθουν και, όπως καταλαβαίνετε, η προσαρμογή σε μια νέα πραγματικότητα θέλει χρόνο. Γίνονται προσπάθειες σε αυτό το χώρο. Και η κυρία Γεννηματά προσπαθεί. Δεν μπορεί κανείς, να πει, ότι δεν προσπαθεί. Δεν ξέρω κατά πόσο θα επιτύχει το εγχείρημα αλλά αναμφίβολα προσπαθεί.

Δημοσιογράφος: Πάντως δημοσκοπικά ως αντιπολίτευση δε φαίνεται, να κερδίζετε κάτι.
Λ. Γρηγοράκος: Δεν κερδίζουμε, γιατί πρέπει, να εξειδικεύσουμε τις προτάσεις που έχουμε. Υπάρχει το πρόγραμμα «Ελλάδα», τώρα που φτιάχνουμε και πιστεύω μέσα σε δύο μήνες θα το έχουμε τελειώσει. Είναι ένα πρόγραμμα που θα το παρουσιάζουμε σε όλη την ελληνική κοινωνία, σε όλη την Ελλάδα και μέσα από αυτό το πρόγραμμα πιστεύω αντιμετωπίζονται οι σύγχρονες ανάγκες των Ελλήνων πολιτών. Πρόκειται για μια πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Αυτό το πρόγραμμα το φτιάχνουμε τώρα στο ΠΑΣΟΚ και μετά εμπλουτισμένο με την Δημοκρατική Συμπαράταξη θα είναι έτοιμο, να παρουσιαστεί στην ελληνική κοινωνία. Πιστεύω, ότι μπορούμε κάτω από την ίδια κομματική «στέγη», να συνθέσουμε διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις. Εξάλλου είναι μέσα στο DNA μας η «πανσπερμία» απόψεων. Επί Ανδρέα Παπανδρέου μπορούσαμε και συνθέταμε όλες τις απόψεις. Πιστεύω, ότι μπορούμε να το καταφέρουμε και τώρα και αν «βάλουμε όλοι πλάτη», είμαστε καλόπιστοι και προσπαθήσουμε, να έχουμε μια ενιαία σκέψη, τότε θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί. Πρέπει βέβαια, να πάμε γρήγορα σε ένα συνέδριο ΠΑΣΟΚ, για να δούμε τι θα κάνουμε αλλά και τι θα κάνουν οι υπόλοιπες κινήσεις. Γιατί είναι δύσκολο αυτό που γίνεται. Δηλαδή ζητάμε από το χώρο μας ορισμένα πράγματα εμείς αλλά πρέπει, να λάβουμε υπόψη τι γίνεται και με τους μικρότερους χώρους, που έχουμε αποφασίσει, να συνεργαστούμε. Πρέπει, λοιπόν, να σεβαστούμε και αυτούς τους χώρους. Για μένα είναι πολύ σημαντικό αυτό.

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο ραδιόφωνο “Κανάλι Ένα Πειραιά”. Τετάρτη, 26/4/2017

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας
της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο ραδιόφωνο “Κανάλι Ένα Πειραιά”, στους δημοσιογράφους Πέτρο Κασιμάτη και Νίκο Μπαρδούνια

Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

Για την έλλειψη μεταμέλειας του Πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός είναι καλός στην επικοινωνία και είναι και καλός πολιτικός αλλά, δυστυχώς για εκείνον, η αλήθεια πάει μπροστά. Λέει πάρα πολλά ψέματα και νομίζει ότι ζει στην εποχή του 2010 – 2012. Εκείνη η περίοδος χαρακτηριζόταν από πολύ μεγάλο θυμό και σε αυτό συνέβαλε και ο κ. Τσίπρας. Διότι κατηγορούσε τους αντιπάλους με μίσος. Κατασυκοφάντησε τους πάντες για να έρθει στην εξουσία. Και, όπως αποδεικνύεται, ενώ τους κατηγόρησε δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά που υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό. Και δεν έχει ζητήσει ούτε συγγνώμη για όλα αυτά. Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Ο ελληνικός λαός περνάει δύσκολες στιγμές. Και επί των εποχών μας περνούσε δύσκολα, όμως τώρα πια η ελληνική οικονομία έχει “στεγνώσει”. Τώρα είμαστε μια χώρα η οποία έχει ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, την συναίνεση. Προσωπικά, δεν με ενδιαφέρουν τόσο πολύ οι αντιθέσεις των κομμάτων που επισκιάζουν την καθημερινότητα. Ο κόσμος έχει απογοητευτεί από τα μεγάλα ψέματα. Υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες αντιστρατεύονται την κυβέρνηση αλλά, πάνω από όλα, υπάρχει και η κοινή γνώμη. Το 86% του ελληνικού λαού λέει ότι αυτή η κυβέρνηση απέτυχε. Γι' αυτό, τα κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλουν να επιδείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε αυτό που κάνουν.

Για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ
Η αλήθεια είναι ότι αυτό που συνέβη μας “τραυμάτισε”. Θα το ξεπεράσουμε όμως. Δεν μπορούμε όλοι σε ένα κόμμα να έχουμε ενιαία σκέψη. Και το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι είναι ένα κόμμα ικανό να συνθέσει ιδέες και αντιλήψεις. Ο Ανδρέας Παπανδρέου συνέθετε τις απόψεις των άλλων και έβγαζε μια ενιαία σκέψη προς τα έξω. Προσωπικά, είμαι υπέρ των τάσεων, των ιδιαιτεροτήτων. Όμως τώρα, όλοι μας, με τις πράξεις μας, οφείλουμε να αποφορτίσουμε το κλίμα που υπήρχε το Σαββατοκύριακο. Επειδή θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο, οφείλουμε να το αναζητήσουμε αυτό το καινούργιο και να αφήσουμε στην άκρη τις δυσαρέσκειες και τις μονομέρειες μας και να υπερβούμε τον κακό μας εαυτό και να κάνουμε πράξη μια πολιτική κουλτούρα την οποία την έχουμε κληρονομήσει από τον Ανδρέα Παπανδρέου και από το παλαιό ΠΑΣΟΚ. Και πρέπει να πάμε σε μια κοινή συμπόρευση και να υπάρχουμε ως ενιαίο πολιτικό κόμμα μέσα στην κοινωνία. Αν είναι να φτιάξουμε ένα κόμμα σαν τα προηγούμενα, δεν το θέλω. Θέλω να υπηρετήσω ένα καινούργιο κόμμα, προσαρμοσμένο στη δεκαετία του 2020 – 2040. Η ενότητα δεν είναι ούτε αυτοσκοπός, ούτε μια ηθικοπλαστική διακήρυξη. Αποτελεί ζωτική ανάγκη για να ξεπεράσουμε τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε και να αντιμετωπίσουμε την πρωτοφανή συρρίκνωση του κόμματος μας με ένα άλλο μάτι. Πρέπει να κάνουμε μια καινούργια αρχή διότι το διακύβευμα είναι η χώρα και τα προβλήματά της. Τα κόμματα είναι απλά τα μέσα που μπορούν να ενσαρκώσουν πολιτικές για να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα.

Για μια εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας
Θεωρώ ότι για να δώσουμε ελπίδα στον ελληνικό λαό, πρέπει να φέρουμε κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό αλλά, ταυτόχρονα, πραγματικό και εφαρμόσιμο. Το αφήγημα μας πρέπει να είναι αληθινό. Μέσα από την αλήθεια προκύπτει πάντα και η λύση. Πρέπει να δώσουμε ελπίδα, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα δίκαιο κοινωνικό κράτος, να δώσουμε στα παιδιά μας το μέλλον που τους στερήσαμε. Για να γίνει αυτό, πρέπει να φτιάξουμε ένα στρατηγικό σχέδιο που θα έχει μέσα του ανάπτυξη η οποία θα προέρχεται από την ίδια τη χώρα. Η ίδια η χώρα έχει πλουτοπαραγωγικές πηγές και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούν να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτό που έχουμε. Η ώρα την επανάκαμψης είναι μπροστά μας. Αν σταματήσουμε να έχουμε ανορθολογικές επιλογές, αν πιστεύομε σε κάτι καινοτόμο και αφήσουμε πίσω μας όλες εκείνες τις καταστάσεις που δημιουργούν δυστοκίες, μπορούμε να επεξεργαστούμε εκείνα σχέδια τα οποία θα δώσουν μια διέξοδο στη χώρα. Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, διεκδικούμε να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι συνθήκες ούτως ώστε να έχουμε ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης μαζί μας, που θα μας επιβάλλει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Για μένα, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να λύσουν τα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.





Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στο ραδιοφωνικό σταθμό “Η φωνή της Ελλάδας”. Τετάρτη, 26/4/2017

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στο ραδιοφωνικό σταθμό “Η φωνή της Ελλάδας”


Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017


Για τις διαφορές των πολιτικών κομμάτων στην άσκηση πολιτικής
Εμείς έχουμε μια διαφορετική ηθική. Δεν καίμε, δεν απειλούμε, δεν πετάμε πορτοκάλια. Όταν συκοφαντείς και είσαι συνέχεια σε αντιπαλότητα, αυτό έχει ως επακόλουθο τη δημιουργία εχθρότητας. Εμείς όμως δεν καλλιεργήσαμε το μίσος σε κανέναν, ούτε κατεβάσαμε αγανακτισμένους στην πλατεία Συντάγματος. Είπαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, πήραμε τα επίχειρα καθώς φτάσαμε στο 4%, βάλαμε όμως πλάτη για τη χώρα. Και η χώρα σίγουρα τώρα είναι καλύτερα από τότε διότι κάποιοι θυσίασαν τις ιδέες τους.


Για την λαϊκή δυσαρέσκεια και τις ευθύνες των κυβερνώντων
Υπάρχει λαϊκή δυσαρέσκεια. Δημοσιογράφοι είστε. Δεν έχετε καταλάβει ότι υπάρχει δυσαρέσκεια; Μπορεί να μην καταγράφεται στους δρόμους αλλά καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Δεν χρειάζεται να καταγράφεται στους δρόμους. Αυτή είναι η διαφορά μας με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν θέλουμε να καταστρέφουμε τις περιουσίες των ανθρώπων, δεν θέλουμε να πηγαίνουμε στους δρόμους την ελληνική κοινωνία, να δημιουργούμε συνέχεια αντιθέσεις και να τη διχάζουμε. Αυτό έχει κάνει αυτή την στιγμή ο κ. Τσίπρας. Η Ελλάδα, καλώς ή κακώς, είναι υπό καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Εμείς το είχαμε καταλάβει. Κάποιοι άλλοι δεν το είχαν καταλάβει και προέτρεπαν το λαό να μην πληρώνει. Έτσι τώρα η ΔΕΗ κινδυνεύει να πέσει έξω. Εμείς φταίμε και για τη ΔΕΗ; Εμείς φταίμε που απαξιώθηκαν οι τράπεζες; Ποιος φταίει; Δεν υπάρχουν ευθύνες γι' αυτά; Εμείς δεν είπαμε ότι τα κάναμε όλα καλά, δεν είπαμε ότι δεν έγιναν λάθη τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, κάναμε την αυτοκριτική μας. Ενώ οι κυβερνώντες είναι τώρα σε ένα ιδεοληπτικό παραλήρημα και προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο. Και μας ζητούν συναίνεση. Η δική τους συναίνεση που ήταν; Και σε ποιο θέμα ακριβώς μας ζητούν συναίνεση; Πάμε σε μια εξεταστική επιτροπή και αρνούνται να συμπεριληφθούν τα χρόνια της διακυβέρνησης τους. Τόσο εγωιστές είναι; Θεωρούν ότι είναι αναμάρτητοι; Δεν είναι συνεπείς και ειλικρινείς απέναντι στον ελληνικό λαό. Είπαν στον ελληνικό λαό ότι θα του δώσουν 751 ευρώ, ότι θα του μειώσουν το ΕΝΦΙΑ, ότι θα του μειώσουν τους φόρους, ότι θα έχει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Αντ' αυτού, έχουν στοχοποιήσει την ελληνική κοινωνία και θέλουν να έχουν ένα φτωχοποιημένο ακροατήριο.


Για τις εξελίξεις στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ
Τον Ιούνιο θα έχουμε το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Πιστεύω ότι θα μαζευτούν αρκετοί σε αυτό το συνέδριο για να κάνουν τις προτάσεις τους και θεωρώ ότι όσοι θέλουμε να συμμετέχουμε σε αυτή την καινούργια αρχή, θα πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητα του ΠΑΣΟΚ σαν κόρη οφθαλμού. Για μένα οι διαφορετικές απόψεις εντός των “κομματικών τειχών” δεν με ανησυχούν και δεν με φοβίζουν. Αντίθετα, τις θεωρώ απαραίτητες, είναι πηγή οξυγόνου στη λειτουργία των κομμάτων. Πιστεύω όμως ότι δεν έγιναν την κατάλληλη στιγμή και με τον κατάλληλο χειρισμό. Αυτή η αντιπαράθεση, σε ένα μεγάλο βαθμό, ήταν αναμενόμενη για μένα. Διότι η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας φέρνει μαζί της και δυσκολίες, τριβές, αμφιβολίες, εντάσεις. Για μένα, το κυριότερο είναι ότι θέτει ερωτηματικά ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι νέες αναγκαίες και απαιτήσεις της κοινωνίας. Η συρρίκνωση ενός κραταιού κινήματος του 45% στο 6% είναι φυσικό να προκαλεί αποσταθεροποιήσεις και να καθιστά κάποιους από εμάς επιρρεπείς στην εσωστρέφεια και στην ομφαλοσκόπηση. Συνεπώς, χάνοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα που είχε το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, τώρα πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάποιες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες αποστασιοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, να μπουν κάτω από την ίδια στέγη, να μην έχουμε πια διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις σε ορισμένα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ είχε πανσπερμία ιδεών, ήταν ένα κόμμα πολιτικής και όχι ιδεολογικής ενότητας, μέσα του συνυπήρχαν πολλές τάξεις. Τα τελευταία χρόνια, η αναζήτηση δυνατοτήτων για να υπάρξουν κοινοί τόποι ήταν δύσκολη, διότι μας επηρέασε πάρα πολύ η κρίση. Και έτσι χάσαμε το στίγμα μας, την επαφή μας με την κοινωνία. Όμως, όλοι εμείς θα πρέπει να αποφορτίσουμε το κλίμα λόγω των συμβάντων του Σαββάτου και πρέπει να αναζητήσουμε μια νέα σύνθεση. Χρειαζόμαστε έναν νέο φορέα, που να εκφράσει κάτι το διαφορετικό. Το προοδευτικό κέντρο -ένας χώρος μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ- είναι αναγκαίο για τον τόπο. Γι' αυτό πρέπει να υπερβούμε τον παλαιό κακό μας εαυτό και να κάνουμε πράξη μια πολιτική κουλτούρα, την οποία την είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και την χάσαμε. Μόνο έτσι μπορούμε να υπηρετήσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την ανάγκη ενότητας και συνοχής του χώρου μας.


Για την μελλοντική ηγεσία του νέου φορέα του προοδευτικού κέντρου
Έτσι όπως έχουν πάει τα πράγματα, θα πάμε πρώτα σε ένα συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και αμέσως μετά σε ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Υπήρχαν δεσμεύσεις και δεν μπορούσαμε εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, να πάρουμε αποφάσεις και για τους άλλους. Δεν μπορούν τα υπόλοιπα κόμματα να αναστείλουν τις διαδικασίες τους. Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει όμως να γίνει πολύ γρήγορα, εντός του Ιουλίου, γιατί δεν μπορούμε να αργοπορήσουμε. Εκεί η Πρόεδρος είπε ότι θα πάμε από τη βάση και κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι πιστεύουν ότι μπορούν να προσφέρουν ή να εκφράσουν κάτι διαφορετικό μέσα από το ΠΑΣΟΚ, θα έχουν τη δυνατότητα να το προβάλουν και να συμβάλουν ουσιαστικά στην προσπάθεια αυτή. Πρέπει να γίνει ένα συνέδριο με διαφορετικούς όρους από τα προηγούμενα χρόνια. Δεν μπορούμε να πάμε στα ίδια και τα ίδια. Η εκλογή των συνέδρων πρέπει να γίνει διαφορετικά. Τώρα, στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι σύνεδροι είναι εκλεγμένοι ήδη από την κοινωνία. Δεν είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Γι' αυτό, στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πάμε γρήγορα με συνέδρους από την τοπική κοινωνία, από τη βάση. Και θα εκλέγουν και τα όργανα και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε στην αρχή ακόμη αλλά έχουμε ελπίδες. Εξάλλου, το διακύβευμα είναι η χώρα και όχι τα προβλήματα των κομμάτων.






Σάββατο, 22 Απριλίου 2017

Άρθρο βουλευτή Λακωνίας, Λεωνίδα Γρηγοράκου στο "Καρφί του Σαββατοκύριακου". Σάββατο, 22/4/2017

Εκλογή ηγεσίας από τη βάση


Η έξοδος από την κρίση συνιστά εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια μιας εθνολαϊκιστικής Αριστεράς ή στη συντηρητική Δεξιά. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και οκτώ χρόνια υπάρχει σύγχυση για τις αιτίες που μας οδήγησαν στο χείλος της αβύσσου. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, για διαφορετικούς λόγους, συσκότισαν την πραγματικότητα. Ο μεν πρώτος πρόβαλε τη θεωρία ότι η κρίση οφείλεται στα μνημόνια. Η δε δεύτερη, επιδιώκοντας να κρύψει τον φυσικό και ηθικό αυτουργό του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, τη νεοκαραμανλική κυβέρνηση, κατέφυγε εσκεμμένα σε μυθεύματα.

Το αποτέλεσμα ήταν η πλειονότητα της κοινής γνώμης να θεωρεί το ΠΑΣΟΚ υπαίτιο για τα πρωτοφανή αδιέξοδα της χώρας και της οικονομίας. Μάλιστα, χρεώθηκε ευθύνες που δεν του αναλογούσαν, λόγω του ότι βρέθηκε στο πηδάλιο της διακυβέρνησης την κρίσιμη χρονική περίοδο. Βέβαια κανείς δεν αρνείται ότι επέδειξε ολιγωρία και ότι δυσκολεύτηκε να κατανοήσει τα προβλήματα που κλήθηκε να διαχειριστεί. Έτσι ερμηνεύεται και η καταβαράθρωσή του.

Η περιπέτειά του έχει αναμφίβολα θεατές και αθέατες πλευρές, τις οποίες πρέπει να αποκρυπτογραφήσουμε, τώρα, που η ανάκαμψή του είναι εμφανής. Αν είμαστε τολμηροί και ειλικρινείς, θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να προσελκύσουμε ξανά τους πολίτες που μας εγκατέλειψαν. Απαραίτητες καθίστανται οι πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση της κατακερματισμένης δημοκρατικής παράταξης. Ως εκ τούτου, αποτελεί ζωτική ανάγκη η αναζήτηση των προϋποθέσεων για τη συμπαράταξη των δυνάμεών της. Μόνο στον βαθμό που θα ανταποκριθούμε σ’ αυτήν την αυτονόητη ενέργεια, μπορούμε να δράσουμε αποτελεσματικά για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που υπάρχουν. Πρωτίστως γνωρίζω ότι η κατάρρευση του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ ενεργοποίησε φυγόκεντρες δυνάμεις, τόσο στο επίπεδο των στελεχών όσο και στην κοινωνική του βάση. Όμως όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι να ξεπεράσουμε τις μικροκομματικές, μικροπολιτικές, ακόμη και προσωπικές επιδιώξεις. Αν δεν παραμερίσουμε τις μικροψυχίες, τους εγωισμούς και τις φιλοδοξίες δεν πρόκειται να αντεπεξέλθουμε στη θεμελίωση ενός ενιαίου φορέα. Χρειάζεται γενναιοδωρία και θάρρος αν θέλουμε να αποδεσμευτούμε από τον παλιό κακό εαυτό μας.

Διαφορετικά θα αυτοπεριοριστούμε στην «κατανάλωση» του εναπομείναντος πολιτικού κεφαλαίου μας. Με μικροδιευθετήσεις και προσωπικές τακτοποιήσεις ούτε το κεφάλαιό μας θα προστατεύσουμε ούτε θα κατορθώσουμε να το διευρύνουμε. Πόσο μάλλον, να αποτελέσουμε έναν τρίτο ισχυρό πόλο που θα μπει σφήνα στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και στον συντηρητισμό της ΝΔ.

Όσοι πράγματι επιζητούν την αναγέννηση μιας ισχυρής, σύγχρονης και ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς δεν μπορούν και δεν πρέπει να περιχαρακώνονται στα αποκαλούμενα κεκτημένα τους. Ούτε να θέτουν προαπαιτούμενα και αστερίσκους. Αντιθέτως, επιβάλλεται να αναζητήσουν κοινές προσεγγίσεις, προκειμένου η συμπόρευση των διάσπαρτων δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου -οργανωμένων και ανένταχτων- να αποκτήσουν ενιαία πολιτική υπόσταση. Αν όλοι μας μείνουμε στον μικρόκοσμό μας, εγκλωβισμένοι στα τείχη μας, όχι μόνο απομειώνουμε τη δυναμική της επανεκκίνησης, αλλά συρρικνώνουμε και τις προοπτικές ανασύνθεσης της προοδευτικής παράταξης.

Το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από το σημερινό του εκλογικό του μέγεθος δεν παύει να είναι ένα ιστορικό κόμμα και να παραμένει ο καίριος πυλώνας της Κεντροαριστεράς. Η ανάκαμψή του δεν θα επέλθει αν μείνουμε παγιδευμένοι σε αυταρέσκειες και σε μονομέρειες. Τώρα που κατέρρευσαν οι μύθοι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, έχει την ευκαιρία να αποκαταστήσει τη σχέση του με την ιστορία, καθώς και με την προσφορά του στον τόπο. Χρειάζεται να καταστεί πρωταγωνιστής  στο εγχείρημα της συγκρότησης ενός νέου και ενιαίου φορέα των προοδευτικών δυνάμεων.

Η ανασύσταση της Κεντροαριστεράς ή θα γίνει με τη συμμετοχή όλων ή δεν θα υπάρξει ποτέ. Δεν  υποτιμώ τα ρήγματα και τα τραύματα που προκλήθηκαν στον χώρο μας. Ούτε προσπερνώ τις προσωπικές φιλοδοξίες. Ωστόσο, προτάσσω τη μεγάλη εικόνα έναντι τις μικρής, υιοθετώντας από τις πράξεις των μαθηματικών την πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό και όχι την αφαίρεση και τη διαίρεση.

Το επικείμενο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συνιστά μια μεγάλη ευκαιρία, μια μεγάλη πρόκληση. Έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει τομή στη συνέχεια της προοδευτικής παράταξης. Η εκλογή ηγεσίας από την κοινωνική μας βάση θεωρείται εκ των ων ου άνευ. Στο ζήτημα αυτό οφείλουμε να πάρουμε θέση όλοι, χωρίς υπεκφυγές και υστερόγραφα. Η πρόταση που κατέθεσε πέρυσι η Φώφη Γεννηματά για εκλογή ηγεσίας από τη βάση καθίσταται περισσότερο από επίκαιρη σήμερα. Την πρόταση αυτή μπορούμε και πρέπει να υλοποιήσουμε, καλώντας τις δυνάμεις της διάσπαρτης Κεντροαριστεράς να συμμετάσχουν στην ιδρυτική πράξη ενός ενιαίου φορέα.

Οι πραγματικές προθέσεις, η αξιοπιστία και η φερεγγυότητά μας θα κριθούν από την ανταπόκριση που θα επιδείξουμε στο παραπάνω εύλογο αίτημα. Η οποιαδήποτε αντιπρόταση, καθώς και οι αέναες συζητήσεις είναι εκ του περισσού. Το κυριότερο, συνιστούν τροχοπέδη για τη δημιουργία ισχυρού τρίτου πόλου που αποδεικνύεται αναγκαίος αν επιθυμούμε να προσδώσουμε στις προοδευτικές δυνάμεις την ανάσα που χρειάζονται. Ταυτόχρονα επιτρέπουν στον Αλέξη Τσίπρα να αυτοεμφανίζεται ως εκφραστής μιας νέας Κεντροαριστεράς.



Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017

Ερώτηση Λεωνίδα Γρηγοράκου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την εγγραφή του συνωνύμου Καλαμάτα, της ποικιλίας ελιάς Καλαμών στον κατάλογο του συστήματος FOREMATIS. Πέμπτη, 20/4/2017


Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ


Α.Π. 5055/20.4.2017
Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017
ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευ. Αποστόλου


ΘΕΜΑ«Εγγραφή του συνωνύμου Καλαμάτα, της ποικιλίας ελιάς Καλαμών, στον κατάλογο του συστήματος FOREMATIS (Forest Reproductive Material Information System) της ΕΕ».

Σύμφωνα με την απόφαση του Υφυπουργού κ. Βασιλείου Κόκκαλη (ΦΕΚ 3603/Β΄) της 6 Δεκεμβρίου 2016 στο Παράρτημα Ι του «Μητρώου ποικιλιών οπωροφόρων φυτών και των οπωροφόρων φυτών που προορίζονται για την παραγωγή καρπών των ειδών» εισαγόταν ως συνώνυμο της ποικιλίας Καλαμών και το λήμμα Καλαμάτα με προφανή σκοπό, να επιτρέψει την χρήση του ως συνώνυμου πλέον της ποικιλίας Καλαμών στους μη περιλαμβανόμενους στην οριοθετημένη περιοχή της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» επεξεργαστές του καρπού και ανεξαρτήτως της προέλευσης του. Η συγκεκριμένη χρήση θα εξουδετέρωνε την προστασία της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας», που της παρέχει η καταχώρηση της στο Κοινοτικό Μητρώο Προστατευόμενων Ενδείξεων (ΠΕ). Kαι αυτό σε αντίθεση με το άρθρο 2 του καν. 637/2009 περί «θέσπισης κανόνων εφαρμογής σχετικά με την ακαταλληλότητα των ονομασιών των ποικιλιών…» και με το άρθρο 42 του καν. 1151/12 που ρυθμίζει τις ΠΕ.

Στο πλαίσιο αυτό και με την υπ’ Αριθμ. 3401/144590 (ΦΕΚ 4460) απόφασή σας, της 22.12.2016, ορθά καταργήσατε, με ισχύ από την 1.01.2016, την προηγούμενη απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Κόκκαλη ο οποίος είχε σπεύσει, να καταχωρήσει το ως άνω συνώνυμο στον κατάλογο FOREMATIS. Όμως, τρεις μήνες μετά, στον κατάλογο FOREMATIS υπάρχει ακόμη καταχωρημένο το συνώνυμο Καλαμάτα με τον κίνδυνο άλλες ευρωπαϊκές ή τρίτες χώρες να αναπτύξουν, με την χρήση του, αθέμιτο ανταγωνισμό στο προϊόν ΠΟΠ και σε όλο το επεξεργασμένο συμβατικό προϊόν της ποικιλίας Καλαμών στις διεθνείς και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Επίσης, στο FOREMATIS προκύπτει, ότι άλλες δύο χώρες έχουν καταθέσει τον όρο Καλαμάτα ως συνώνυμο της ποικιλίας Καλαμών στην θέση του συνωνύμου Καλαματιανή, διαστρεβλώνοντας έτσι τον ισχύοντα από το 1991 Ελληνικό Κατάλογο ποικιλιών και σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα από τους κανονισμούς ΕΕ 637/2009 και 1151/12. Συγκεκριμένα πρόκειται για την Κύπρο και την Ιταλία.
Η τελευταία δε σε μια παρεμφερή υπόθεση παράτυπης καταγραφής συνωνύμου Ιταλικής ΠΕ στον Κατάλογο ποικιλιών χώρας μέλους της ΕΕ επενέβη, όπως προκύπτει από τον τύπο, και απαίτησε, με θετικό αποτέλεσμα, την διαγραφή του ανάλογου συνωνύμου.

Η ΠΟΠ «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» αποτελεί το πιο φημισμένο ελληνικό “brand name” με αξιοποίηση μικρότερη των δυνατότητων της. Η Μεσσηνία και οι όμοροι νομοί, οι οποίοι έχουν ιστορικούς δεσμούς με την διαμόρφωση του “brand nameαυτού, ζητούν εδώ και χρόνια την τροποποίηση των προδιαγραφών της ΠΟΠ μεταξύ των οποίων και τη διεύρυνση της ζώνης παραγωγής και έχουν κατατεθεί σχετικές αιτήσεις στο ΥΠΑΑΤ, οι οποίες δεν προωθούνται.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Για ποιο λόγο δεν προωθήθηκε στην ΕΕ η απόφαση ανάκλησης της καταχώρησης του συνωνύμου Καλαμάτα στο FOREMATIS και τι μέτρα προτίθεστε, να πάρετε;
  2. Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει, να αναλάβει το υπουργείο για να επιτύχει τον σεβασμό των κανονισμών από τις χώρες μέλη της ΕΕ, που έχουν καταχωρήσει το συνώνυμο Καλαμάτα στον κατάλογο ποικιλιών τους, για την αποφυγή κάθε μορφής αθέμιτου ανταγωνισμού;
  3. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται, να αναπτύξει το ΥΠΑΑΤ για την προώθηση της τροποποίησης των προδιαγραφών της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας», για μια ευρύτερη αξιοποίηση του “brand name”, περιλαμβάνοντας και τους όμορους νομούς στη ζώνη παραγωγής καθώς και την ενίσχυση της προστασίας της;


Ο Ερωτών Βουλευτής
Λεωνίδας Γρηγοράκος