ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017

Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην εκπομπή “Πρώτη Γραμμή” (ΣΚΑΪ). Παρασκευή, 30/6/2017


Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην εκπομπή “Πρώτη Γραμμή” (ΣΚΑΪ), στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου”

Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017


Για τις προσδοκίες από το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Θα είμαι πολύ ευχαριστημένος αν πετύχουμε δύο πράγματα. Πρώτον, να συμφιλιώσουμε για πρώτη φορά όλες τις γενιές και δεύτερον, να καθορίσουμε την ημερομηνία εσωκομματικών εκλογών για ανάδειξη αρχηγού από τη βάση. Στο χώρο μας, αυτή την στιγμή, οι προσωπικές στρατηγικές, οι μονομέρειες και οι εγωισμοί δεν έχουν θέση, γιατί πρέπει επιτέλους αυτός ο χώρος να αποκτήσει μια σαφή ταυτότητα. Εμένα δεν μου αρέσει ένα “μικρό και δικό μου” ΠΑΣΟΚ, αλλά ένα μεγάλο κόμμα της κοινωνίας. Και για ένα τέτοιο κόμμα θα αγωνιστώ. Αυτή θα είναι και η τοποθέτησή μου στο συνέδριο. Θέλω ένα κόμμα ανοιχτό σε όλους, που η κοινωνία θα αποφασίσει, γιατί πιστεύω ότι οι αρχηγοί των κομμάτων δεν βγαίνουν από μικρές ομάδες, δεν είναι εκπρόσωποι συμφερόντων αλλά εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Για τη λύση που δόθηκε στο ζήτημα των εργαζομένων ΠΟΕ-ΟΤΑ
Το κόμμα μου είχε φτιάξει τον “Καποδίστρια” και μετά τον “Καλλικράτη”. Ήταν μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές και η συντήρηση που εκφράζουν σήμερα οι κυβερνώντες δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα επιτεύγματα. Έχουμε φτάσει σε μια εποχή που πρέπει να δούμε επιτέλους από διαφορετική οπτική γωνία αυτό που γίνεται στη χώρα. Εγώ ζω σε ένα δήμο τον βορείων προαστίων και στο θέμα της καθαριότητας ο πρώην, όπως και ο νυν δήμαρχος, έχουν δώσει τη μισή πόλη στους ιδιώτες και το υπόλοιπο μισό το δουλεύουν με το προσωπικό του δήμου. Η πόλη μας ήταν καθαρή αυτές τις μέρες. Σας πληροφορώ ότι λειτουργεί πάρα πολύ καλά αυτό το σύστημα. Θα σας αναφέρω και ένα άλλο παράδειγμα. Η Κωνσταντινούπολη, η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου, είναι και η πιο καθαρή. Ο Ερντογάν παραχώρησε αυτή τη διαδικασία σε ιδιωτικές εταιρίες. Εμείς, αυτή την στιγμή πρέπει να πούμε το εξής: ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα ξεπεράστηκε. Ο ιδιωτικός τομέας είναι ο μόνος που παράγει και θα πρέπει να τον εμπιστευτούμε. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι σήμερα υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στην Ελλάδα οι οποίοι δεν έχουν καταλάβει ότι το κράτος στηρίζεται από έναν τομέα ο οποίος παράγει. Αυτός ο τομέας δεν είναι άλλος από τον ιδιωτικό τομέα. Βεβαίως, δεν θεωρώ ότι πρέπει να καταργήσουμε πλήρως το δημόσιο τομέα όμως πρέπει να μειώσουμε το κράτος διότι είναι πολύ ακριβό και δεν παράγει. Πιστεύω λοιπόν ότι ναι μεν υπάρχουν οι μόνιμοι υπάλληλοι στην καθαριότητα στους δήμους όμως, από εδώ και πέρα, οι δήμοι θα πρέπει να φροντίσουν, με δικά τους έσοδα, να εξασφαλίσουν το υπόλοιπο ανθρώπινο εργατικό δυναμικό. Όμως, σε αυτό το νομικό πλαίσιο που θα φτιάξουμε -και ο Καλλικράτης το προβλέπει- θα πούμε ότι στις ιδιωτικές εταιρίες, που θα αναλάβουν αυτές τις υπηρεσίες, οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν ίδια δικαιώματα και προνόμια με εκείνα των δημοσίων υπαλλήλων. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τα εργασιακά δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Θα πρέπει να εφαρμόσουμε έναν νόμο που να προασπίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και του ιδιώτη -ο οποίος θα μπορεί να έχει “το πάνω χέρι” στη διαμόρφωση όλων αυτών των χαρακτηριστικών που θα του επιβάλλουν οι συμβάσεις με το δημόσιο.

Για ένα αποτελεσματικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως συντηρητικό αριστερό κόμμα και με την παντρειά που έχει κάνει με το ακροδεξιό μόρφωμα των ΑΝΕΛ, είναι απροσάρμοστος, είναι ανασυγχρονιστικός. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου μπορεί να έχουμε δημιουργήσει μεγάλη ανεργία αλλά αυτό έγινε διότι έπρεπε κάποιος να πληρώσει τα 36 δις που μας έχει χρεώσει η κυβέρνηση Καραμανλή. Το κράτος έπεσε έξω λόγω υπερκατανάλωσης που έγινε από τον δημόσιο τομέα. Ας θυμηθούμε μόνο τις προσλήψεις του κ. Παυλόπουλου. Θα πρέπει να λέμε αλήθειες. Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι για τη χώρα, θα πρέπει να την απαλλάξουμε από τα βαρίδια του παρελθόντος, όλοι μας. Θα πρέπει να δούμε τι είναι παραγωγικό, τι είναι αντιπαραγωγικό, να δούμε με ποιον τρόπο θα διαμορφώσουμε ένα νέο κράτος. Εμείς, στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θα μιλήσουμε για μια νέα εποχή, διαφορετική από την προηγούμενη και θα δώσουμε ένα καινούργιο αφήγημα στην κοινωνία, που δεν θα έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Το παρελθόν το ζήσαμε, το πληρώσαμε και εμείς και ο ελληνικός λαός. Χρειάζεται κάτι διαφορετικό που θα είναι προσαρμοσμένο σε νέα δεδομένα και στην εποχή μας.  

Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ραδιόφωνο 24/7, 88.6 fm, στην εκπομπή “Αντίμετρα”. Πέμπτη, 29/6/2017


Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ραδιόφωνο 24/7, 88.6 fm, στην εκπομπή “Αντίμετρα” με τους δημοσιογράφους Στέφανο Τζανάκη και Γιώργο Μελιγγώνη


Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017


Για το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Δεν είναι εύκολη προσπάθεια. Κάνουμε μια προσπάθεια και νομίζω ότι είναι καιρός να ξεκινήσει κάτι καινούργιο στο χώρο της Κεντροαριστεράς, στο χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Πρέπει να τα βρούμε μεταξύ μας, γιατί ο χώρος μας είναι ιδιαίτερα κατακερματισμένος και χρειάζεται μια ενιαία έκφραση. Σε αυτή την φάση, που βλέπουμε ότι ο μεν ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει και η δε Νέα Δημοκρατία, αν και πάει μπροστά, δεν μπορεί να εκφράσει ένα μεγάλο κομμάτι της, αυτός ο χώρος είναι αναγκαίος. Νομίζω ότι είμαστε απαραίτητοι στο πολιτικό σκηνικό του τόπου, αρκεί να δώσουμε κάτι διαφορετικό, κάτι καινούργιο, κάτι καινοτόμο και να εμπνεύσουμε πολύ περισσότερο τη νέα γενιά να μας πιστέψει αλλά και να καταφέρουμε να κάνουμε τους ανθρώπους που έφυγαν από κοντά μας να μας ακούσουν. Βέβαια, δεν είναι εύκολο εγχείρημα, γιατί υπάρχουν και εσωτερικά προβλήματα. Υπάρχουν μονομέρειες. Υπάρχουν καταστάσεις, τις οποίες πρέπει να ξεπεράσουμε. “Κάθε χωριό και κόμμα” είναι μια κατάσταση, η οποία πρέπει να ξεπεραστεί. Πρέπει να γίνουμε όλοι ένα και να πάμε σε μια μεγάλη πολιτική κοινωνική διαδικασία, από τη βάση, για την εκλογή ενός αρχηγού που θα εκφράζει την κοινωνία του 2020, 2030, 2050. Αυτό διότι, αυτή την στιγμή, το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν εκφράζει την κοινωνία. Η κοινωνία είναι πιο μπροστά από τα κόμματα.
Από το συνέδριο πρέπει να προκύψει ένας ενιαίος φορέας. Θα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση, η οποία να λέει ότι τα κόμματα διαλύονται και φτιάχνουμε κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό και μετά θα πάμε στην εκλογή του αρχηγού όλων μας, από τη βάση. Θα υπάρξουν διάφορες απόψεις, τις οποίες θα τις συζητήσουμε στο συνέδριο. Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν επαναλαμβάνεται. Αυτό που κάναμε μέχρι στιγμής ήταν μια καλή αρχή αλλά, από εδώ και πέρα, αν αφήσουμε όλοι στην άκρη τους εγωισμούς και τους ηγεμονισμούς μας, νομίζω ότι μπορούμε να πάμε σε έναν τέτοιο φορέα. Όσοι θέλουν ας βάλουν υποψηφιότητα για την αρχηγία ενός μεγάλου, ενιαίου, κεντρώου, σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Ο χώρος χρειάζεται ομογενοποίηση. Βεβαίως, το εγχείρημα που γίνεται αύριο και μεθαύριο είναι πολύ δύσκολο.

Για τις αποκλίνουσες απόψεις και τις προσωπικές στρατηγικές στο χώρο της Κεντροαριστεράς
Αν δείτε ποίες ομάδες ή ποιες κινήσεις στο χώρο μας προσπαθούν για κάτι το καινούργιο, θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι τίποτα άλλο από τα κομμάτια του ΠΑΣΟΚ. Νομίζω ότι το μοναδικό “κομμάτι” που πρέπει να είναι μέσα και δεν είναι ΠΑΣΟΚ, είναι το ΠΟΤΑΜΙ. Και τον Σταύρο Θεοδωράκη τον θεωρώ απαραίτητο συστατικό αυτής της προσπάθειας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου μπορούσε και συνέθετε διάφορες πολιτικές απόψεις διαφόρων ομάδων και πρωτοβουλιών. Μέσα από κομματικές διαδικασίες, βγάζαμε μια κοινή απόφαση, την οποία τη στηρίζαμε όλοι. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ξαναγίνει. Πιστεύω ότι είναι ανάγκη του πολιτικού συστήματος να δημιουργηθεί ένα κόμμα στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Είναι απαραίτητο συστατικό της λειτουργίας της δημοκρατίας. Θεωρώ ότι πρέπει να πάμε όλοι μαζί διότι διαφορετικά είμαστε αδύναμοι και γινόμαστε “τσόντα” του καθενός. Επειδή είμαστε ένα μικρό κόμμα, προχθές δώσαμε το δικαίωμα στον κ. Τσίπρα να μας πει: “ελάτε να τα βρούμε”. Τα μεγάλα κόμματα έχουν πάντα το προνόμιο να καθορίζουν την ατζέντα ενώ τα μικρά κόμματα είναι συμπληρωματικά, δεν μπορούν να επιβάλουν απόψεις. Όταν στη ζωή είσαι αδύναμος, αναγκάζεσαι να υποκύπτεις στην βούληση κάποιων που είναι ισχυρότεροι από εσένα. Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Μην κοιτάτε αυτό που έχει γίνει μεταξύ Καμμένου και Τσίπρα και έχουν καταφέρει οι ΑΝΕΛ να έχουν 9 υπουργούς και να έρχονται στη Βουλή να κάνουν τα αναθέματα. Αυτή είναι μια ανώμαλη συμβίωση με ένα καρκίνωμα της ακροδεξιάς που ακυρώνει το όποιο ηθικό πλεονέκτημα μπορεί να είχε η αριστερά.
Εγώ δεν θέλω ένα ΠΑΣΟΚ των υποχωρήσεων αλλά ένα κόμμα που να μπορεί να περνάει τις θέσεις του και να έχει λόγο για το τι μέλλει γενέσθαι στην ελληνική κοινωνία και στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Θέλω να μου ανοίγει δρόμους για το μέλλον.

Για την αδυναμία συνύπαρξης με τον ΣΥΡΙΖΑ
Σε μια τέτοια πρόταση του κ. Τσίπρα, τον οποίον τον έχω δει να συνυπάρχει με ό,τι πιο ακραίο υπάρχει στην κοινωνία, δεν μπορώ να ανταποκριθώ. Στην πολιτική υπάρχουν και αρχές και αξίες. Μετά από την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα πάμε να συνυπάρχουμε με ένα κόμμα του οποίου τα στελέχη βγαίνουν και καλύπτουν τον Καμμένο; Αν οι σοσιαλιστές της Ευρώπης δεν ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο άλλα λέει μέσα και άλλα λέει έξω, είναι τόσο “λογικά ηλίθιοι” που τους τον χαρίζω. Γι αυτό και το σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας, που ήταν μαζί με τον Τσίπρα, απέτυχε στις τελευταίες εκλογές. Το ίδιο ισχύει και για τον Πιτέλα. Εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν αυτοί οι σοσιαλιστές. Εμένα με ενδιαφέρει ένα άλλο όραμα, με ενδιαφέρει το κοινωνικό κράτος, η αξιοπρέπεια, η αξιοκρατία. Γι' αυτό δεν μπορώ να δεχτώ ότι ένα κόμμα που θέλει να λέει ότι είναι αριστερό μπορεί να προκηρύσσει διαγωνισμό, που να λέει ότι δεν πρέπει να έχει κάποιος απολυτήριο λυκείου για να μπορέσει να καταλάβει τη θέση ενός μεγάλου οργανισμού. Αυτά δεν ήταν στο DNA του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχει κάνει πολλά λάθη αλλά έχει αξίες. Έκανε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Έφερε τα πάνω κάτω σε μια Ελλάδα, η οποία το είχε μεγάλη ανάγκη. Αγκάλιασε τους νέους. Αγκάλιασε κοινωνικές ομάδες, οι οποίες είχαν υποφέρει τα προηγούμενα χρόνια. Σε ένα τέτοιο καινούργιο κόμμα θέλω να πάω. Σε ένα κόμμα, το οποίο θα δει την Ελλάδα με μια διαφορετική οπτική. Δεν μπορώ να βλέπω την Ελλάδα του Καμμένου και του Τσίπρα κάθε μέρα να πεθαίνει.

Για τους λάθος χειρισμούς στο ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος
Το ΠΑΣΟΚ δεν στηρίζει την ιστορία του. Θα σας θυμίσω όμως ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε κάνει ένα ανοσιούργημα τότε με τον Καρατζαφέρη και την ΝΔ. Όντας πρωθυπουργός της χώρας, παρέδωσε την εξουσία σε κάποιον, χωρίς να είμαι σίγουρος ότι αυτή η μεταβίβαση της εξουσίας ήταν συνταγματικά κατοχυρωμένη ή ότι ρωτήθηκε η ελληνική κοινωνία. Ο Γιώργος Παπανδρέου ανετράπη από την αδυναμία του, από τον κακό του εαυτό. Δεν υπολόγισε το κόμμα του, δεν υπολόγισε την κοινωνία. Πήγε στο Καστελόριζο και ανακοίνωσε ότι η χώρα θα μπει στο ΔΝΤ, χωρίς να έχει ρωτήσει ούτε έναν Έλληνα ούτε το πολιτικό του συμβούλιο ούτε το κόμμα του ούτε τους βουλευτές του. Ο ίδιος πήρε τηλέφωνο τον Σαμαρά. Εμείς φτιάξαμε την κυβέρνηση Παπαδήμου; Άρα, από ποιον ανατράπηκε; Από τον ίδιο τον εαυτό του και από κάποιους συνεργάτες του περιβάλλοντός του.
Και βέβαια, άλλο ο Καρατζαφέρης, άλλο ο Καμμένος. Άλλο εκείνη η εποχή, άλλο το σήμερα. Ο Καρατζαφέρης, εφόσον δεν υπάκουε, κάποια στιγμή σηκώθηκε και έφυγε. Τώρα όμως, μιλάμε για ακροδεξιά, μιλάμε για έναν άνθρωπο που εκπροσωπεί έναν μηχανισμό που ξεκινάει από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή και φτάνει μέχρι τον διοικητή της ΕΥΠ, τον οποίο τον έχει αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. Αυτά, αν τα είχαμε κάνει εμείς, θα μας είχαν κρεμάσει. Αυτή η κυβέρνηση εμπεριέχει ότι πιο συντηρητικό υπάρχει και θέλει να λέγεται “αριστερή”. Και μην ξεχνάτε ότι όλοι αυτοί μας κατασυκοφάντησαν για να μπουν στη Βουλή.

Το ΠΑΣΟΚ τώρα πρέπει να βγει και να πει ότι προχωράει μόνο του, αυτοτελές, με συγκεκριμένες προτάσεις για το κοινωνικό κράτος, για την υγεία, για την παιδεία, κ.ο.κ. Πρέπει να δώσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την οικονομία, για την κοινωνία, για την Ελλάδα. Θα πρέπει να τα πει καθαρά στον ελληνικό λαό και να ξεκαθαρίσει μια για πάντα τη θέση του. Στην πολιτική υπάρχει το σωστό και το λάθος, υπάρχει το σκότος και το φως. Εμείς θα πρέπει να διαλέξουμε μια πορεία που να είναι διάφανη και να έχει κάτι το καινοτόμο, που θα μας απαλλάσσει από τα παλαιά βάρη του παρελθόντος και θα δώσει ένα καινούργιο αφήγημα στην κοινωνία. Αυτό πρέπει να είναι το εγχείρημά μας. Αν καθίσουμε κλεισμένοι μέσα στα τείχη μας, τα ίδια τα τείχη θα μας πνίξουν. Πρέπει να ακούσουμε την κοινωνία, για να μπορούμε να την εκφράσουμε στο μέλλον. Πρέπει να βρούμε την σωστή συνταγή, ούτως ώστε η κοινωνία να μας ακούσει ξανά. 

Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην εκπομπή της τηλεόρασης της Βουλής “Πρωινή Ανάγνωση”. Τρίτη, 27/6/2017

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας
της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην εκπομπή της τηλεόρασης της Βουλής “Πρωινή Ανάγνωση”


Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017


Για τα άθλια παιχνίδια διαπλοκής και τον κυνισμό των μελών της κυβέρνησης
Ο Πάνος Καμμένος είναι ένα νεοπλσματικό, ένα καρκινικό κύτταρο στην κυβέρνηση. Η Αριστερά χάνει το ηθικό της πλεονέκτημα, γιατί συνεργάζεται με ένα ακροδεξιό κόμμα. Ο Καμμένος έχει πολύ κυνισμό μέσα του. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά με το σκάνδαλο NOOR1, μπαίνει στο πιλοτήριο για να πιλοτάρει το ελικόπτερο ή πηγαίνει και κάνει καταδύσεις στο ναυάγιο του “Βασίλισσα Όλγα”, μην υπολογίζοντας καθόλου τον λαό και την κρίση που περνάει. Δείχνει μια ασέβεια στο θεσμό και μια πρωτόγνωρη απαξίωση του σοβαρού ρόλου που οφείλει να έχει ως υπουργός Εθνικής Άμυνας. Συγχρόνως, έχουμε και άλλα μέλη της κυβέρνησης που συμπεριφέρονται κατ' αυτόν τον τρόπο και οι οποίοι είναι επικίνδυνοι για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Παραδείγματος χάρη, ο κ. Κοτζιάς ο οποίος, ενώ δείχνει ότι θέλει να λύσει το Κυπριακό και να έχει καλές σχέσεις με τις χώρες των Βαλκανίων, φαίνεται ότι κατηγορείται από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιστρέφει Τούρκους οι οποίοι έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα με διαδικασίες οι οποίες δεν είναι διαφανείς και δεν έχουν καμία σχέση με την ποιότητα του ελληνικού πολιτικού συστήματος, που πάντα προασπίζεται τα δικαιώματα των ανθρώπων. Και βέβαια, ο κ. Σκουρλέτης ο οποίος, ιδεοληπτικά κάθε φορά, σε όποιο υπουργείο και να έχει πάει, δημιουργεί προβλήματα στην κυβέρνηση, διότι καθυστερεί στην λήψη αποφάσεων και δεν αποδέχεται την λύση που προτείνουν οι Ευρωπαίοι ή η κυβέρνηση. Αντιθέτως, αλλάζει υπουργείο κάθε φορά που βρίσκει ένα θέμα μπροστά του, δεν το υπογράφει, δεν το προχωράει, δεν το λύνει, με αποτέλεσμα να καθυστερεί όλη τη διαδικασία και να φαίνεται ότι η κυβέρνηση πελαγοδρομεί στην λήψη αποφάσεων. Να σας θυμίσω ότι ο κ. Σκουρλέτης, όταν είχε πάει στο Υπουργείο Εργασίας σηκώθηκε και έφυγε, μετά πήγε στο Υπουργείο ΠΕΧΟΔΕ, εκεί πάλι βρήκε το θέμα της ΔΕΗ, δεν μπόρεσε να την λύσει και σηκώθηκε και έφυγε. Τώρα πάλι, στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν μπορεί να διευθετήσει το θέμα των συμβασιούχων.

Για τις υποσχέσεις της κυβέρνησης και την ομηρία των εργαζομένων στην καθαριότητα
Και εμείς τα είχαμε αυτά τα προβλήματα, δεν είναι θέματα τα οποία τώρα τα βρίσκει μπροστά της η κυβέρνηση. Αυτό το θέμα των συμβασιούχων είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλους και πρέπει να λυθεί. Οι συμβασιούχοι έχουν δίκιο, έχουν οικογένειες, είναι άνθρωποι που εργάζονται 10-15 χρόνια σε αυτές τις δουλειές κα τώρα δεν έχουν καν πληρωθεί. Θα πρέπει, σε αυτή την εποχή της κρίσης, να είμαστε πολύ πιο σεμνοί και πιο ανθρώπινοι στην αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων. Η τροπολογία που έχει κατατεθεί αναπαράγει τον φαύλο κύκλο. Δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να δουλεύουν με προϋποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Και με την κυβέρνηση Σαμαρά αντιμετωπίσαμε το ίδιο ζήτημα. Πιστεύω ότι σε αυτή την φάση δεν μπορεί να γίνει πρόσληψη όλων αυτών των 15.000 εργαζομένων. Δεν θα μας επιτρέψει κάτι τέτοιο η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα μνημόνια που έχουμε υπογράψει. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι, τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, νομοθετικά, να τους καλύψουμε και να πούμε στη Βουλή ότι απολαμβάνουν όλων των προνομίων του Δημοσίου σε μια εταιρία ιδιωτικού δικαίου που θα συσταθεί από το Δημόσιο και η οποία θα προασπίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, δεν θα αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις τους. Θα πρέπει να λύσουμε αυτό το πρόβλημα μια για πάντα. Αυτή την πρόταση την είχα κάνει από παλαιά αλλά δεν μπόρεσα να την περάσω διότι δεν ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ τότε.

Για την υπόθεση Παπαντωνίου και τα μεγάλα σκάνδαλα των χρυσών εποχών
Ενώ ο χώρος του ΠΑΣΟΚ, της Κεντροαριστεράς έχει κάνει τόσα πολλά θετικά πράγματα για την ελληνική κοινωνία, αυτά τα αρνητικά που έχουν συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαν ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο. Εμείς, ως ΠΑΣΟκ έχουμε πάρει θέση γι' αυτά. Και τον κ. Παπαντωνίου και τον κ. Τσοχαντζόπουλο τους έχουμε αποπέμψει από το κόμμα μας αλλά φαίνεται ότι δεν φτάνει μόνο αυτό. Όμως, δεν μπορεί τα παιδιά μου ή τα παιδιά των συντρόφων μου να απολογούνται για κάποιους με τους οποίους δεν έχουν καμία επαφή και δεν τους ξέρουν καν. Είναι πολύ λυπηρό αυτό που έχει γίνει και δεν είναι καθόλου ευχάριστο για ανθρώπους με τους οποίους έχουμε συνυπάρξει πάρα πολλά χρόνια στο ίδιο χώρο όμως, θεωρώ ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως σε αυτές τις υποθέσεις. Οφείλουμε όλοι μας να συνδράμομε με διαφάνεια, και από τη Βουλή και από την κοινωνία, ούτως ώστε να μην υπάρχει άσχημο πολιτικό ίχνος στην ιστορία των κομμάτων και γενικότερα του ελληνικού πολιτικού συστήματος της χώρας. Δεν μας τιμά καθόλου που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την αυξημένη απαξίωση των πολιτικών και τον κομμάτων στην Ελλάδα. Βέβαια, ζώντας σε μια τέτοια κοινωνία με τόσο μεγάλα προβλήματα, δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι πρόκειται για μια κοινωνία αγγέλων και δεν διεκδίκησα ποτέ ότι ζω σε κοινωνία αγγέλων. Αυτά τα σημάδια διαφθοράς έχουν τραυματίσει πολύ περισσότερο τους Έλληνες που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις στην καθημερινότητά τους.
Όμως, αν το πολιτικό μας σύστημα ήταν πιο συναινετικό και αν είχε βρει τον δρόμο του εδώ και πολλά χρόνια, θα είχε ξεκαθαρίσει το τι ακριβώς είχε συμβεί στο παρελθόν. Ίσως δεν έγινε αυτό διότι τότε το πολιτικό κόστος θα ήταν πολύ μεγάλο για όλους εκείνους που θα έμπαιναν σε μια τέτοια διαδικασία. Τώρα όμως το πολιτικό κόστος αποδεικνύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που μας αναλογεί και γι' αυτό θεωρώ ότι όλες αυτές τις υποθέσεις θα έπρεπε να τις διαλευκάνουμε πολύ γρήγορα, ούτως ώστε να αποδώσουμε μια πιο καθαρή εικόνα στην κοινωνία τόσο της πολιτικής όσο και των πολιτικών. Όσοι έχουν βλάψει το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία θα έπρεπε να τους καταδικάσουμε μέσω των νόμιμων διαδικασιών της Δικαιοσύνης και έτσι θα είχαμε πείσει την κοινωνία ότι είμαστε αντάξιοι της εμπιστοσύνης της και ικανοί να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της.

Για τα μυθοπλαστικά σενάρια περί ανεξαρτητοποίησης και το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Ξαφνικά διάφορες ιστοσελίδες άρχισαν να λένε ότι ετοιμάζομαι να φύγω από το ΠΑΣΟΚ. Εγώ έχω μεγαλώσει με το ΠΑΣΟΚ και το ότι βρίσκομαι στο ΠΑΣΟΚ από το 1974 ήταν μια συνειδητή πολιτική πράξη. Για μένα ήταν στάση ζωής, όπως και η επιλογή μου να υπηρετήσω το Εθνικό Σύστημα Υγείας από όλες αυτές τις θέσεις που το υπηρέτησα. ΠΑΣΟΚ είμαι και ποτέ δεν έφυγα από αυτόν τον χώρο. Ούτε διαγράφτηκα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη έφυγα σαν βουλευτής. Αυτά που γράφουν αποτελούν μυθοπλαστικά σενάρια. Μεθαύριο ξεκινά το συνέδριό μας και πιθανόν κάποιοι να πιστεύουν ότι θα εκφράσω μια διαφορετική άποψη. Όμως, η άποψή μου δεν είναι διαφορετική και την στηρίζω εδώ και χρόνια. Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα του χώρου μας, του χώρου της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να πάμε σε εκλογή από τη βάση. Οι αρχηγοί δεν βγαίνουν μέσα από κλειστούς αλλά από ανοιχτούς μηχανισμούς, από την κοινωνία. Κανείς αρχηγός οποιουδήποτε κόμματος που έχει κλειστεί μέσα στα τείχη του δεν βρήκε μια καλύτερη λύση από αυτή που θα ήθελε να βρει. Πιστεύω ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αυτό το καινούργιο κόμμα που πάμε να φτιάξουμε μεθαύριο στο συνέδριό μας πρέπει να πάρει μεγάλες αποφάσεις. Δεν θα κάνουμε ομοσπονδία κομμάτων. Θα πρέπει να διαλυθούν όλα τα κόμματα και να πάμε σε μια ανοιχτή διαδικασία από την κοινωνία, σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με όσους υποψήφιους νομίζουν ότι πρέπει να συμμετάσχουν και χωρίς κανέναν αποκλεισμό και βέβαια να πάμε σε ένα κόμμα πολύ καλά οργανωμένο. Μόνο έτσι πιστεύω ότι μπορούμε να ξανακερδίσουμε την χαμένη εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών που μας γύρισαν την πλάτη και πήγαν σε άλλους χώρους. Πρέπει να γίνουμε ένα μεγάλο κόμμα με σημείο αναφοράς στην κοινωνία.

Για το υποτιθέμενο άνοιγμα του Τσίπρα προς το ΠΑΣΟΚ
Είναι πολύ αργά για δάκρυα, Στέλλα”. Είναι γεγονός ότι με την Ευρωπαϊκή Αριστερά του Παπαγιαννάκη και του Κύρκου είχαμε ιδεολογική συγγένεια. Σήμερα όμως δεν έχουμε παρά μόνο ελάχιστες επαφές με αυτό το κόμμα που κυβερνά τη χώρα. Αφενός, για τις επιλογές που έχει κάνει να κυβερνά τη χώρα με ένα ακροδεξιό μόρφωμα. Αφετέρου, δεν δέχομαι ένα κομμάτι της Αριστεράς να έχει μέσα στην κυβέρνησή του έναν υπουργό ο οποίος ήταν πρώην διοικητής της ΕΥΠ, με ενοχλεί. Δεν δέχομαι να περάσουν προοδευτικά νομοσχέδια με τις ψήφους της κεντροαριστεράς ή της κεντροδεξιάς και ο συνέταιρος του ΣΥΡΙΖΑ να φεύγει και κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να “σφυρίζουν” αδιάφοροι γιατί είναι πολύ γοητευμένοι από την εξουσία. Όλα αυτά, κατά την άποψη μου, δείχνουν προκλητικότητα, υποκρισία και έναν απίστευτο κυνισμό. Προχθές, ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να αποπέμψει τον υπουργό Άμυνας με όποιο κόστος. Δεν νοείται μέλος της κυβέρνησης να συνομιλεί με καταδικασμένους για εμπορία ναρκωτικών και αυτή η κυβέρνηση να μην αντιδρά. Έχει χάσει κάθε ηθικό πλεονέκτημα διότι θέλουν να κυβερνάνε με κάθε κόστος. Ξέρετε, πολλοί βουλευτές και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ διαγράφτηκαν για τα μνημόνια. Και τώρα, αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι ήταν αντιμνημονιακοί, είναι μνημονιακότεροι του Σόιμπλε. Βλέπετε στη Βουλή ανθρώπους να λένε ότι δεν ψηφίζουν ούτε ένα ευρώ μέτρα επιπλέον και να πηγαίνουν την επόμενη μέρα να τα ψηφίσουν όλα, χωρίς καμία ντροπή. Αυτή δεν είναι σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική στάση. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο σανό, δεν αντέχει άλλο ψέμα.






Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017

Σχόλιο του βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδα Γρηγοράκου με αφορμή τα σενάρια περί ανεξαρτητοποίησής του. Δευτέρα, 26/6/2017

Σχόλιο του βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Λεωνίδα Γρηγοράκου με αφορμή τα σενάρια περί ανεξαρτητοποίησής του



26 Ιουνίου 2017


Η μυθοπλασία στην πολιτική βρίθει από σενάρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σπερμολογία ορισμένων, οι οποίοι διαδίδουν ότι ανομολόγητη επιδίωξή μου είναι η ανεξαρτητοποίηση μου από το ΠΑΣΟΚ.

Αντιλαμβάνομαι τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν οι χωρίς αντίκρισμα φήμες.

Ας γνωρίζουν, όμως, τα διάφορα παπαγαλάκια ότι η συμμετοχή μου στο ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του ήταν συνειδητή επιλογή ζωής.

Την επιλογή αυτή υπηρετώ και σήμερα, επιδιώκοντας να συνεισφέρω στην ανάκαμψή του, καθώς και στην αναγέννηση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.





Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017

Τοποθέτηση Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα "Παραπολιτικά". Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017

Τοποθέτηση Λεωνίδα Γρηγοράκου στην εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017


Το κυβερνητικό μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν εδράζεται μόνο στον εθνολαϊκισμό. Είναι εκτεθειμένο και σε μείζονα ζητήματα πολιτικής και ηθικής τάξης. Μετά την κυριαρχία του ακραίου κυνισμού και αμοραλισμού, το αποκαλούμενο «πλεονέκτημα της Αριστεράς» έγινε φύλλο και φτερό.
Η αποκάλυψη ότι ο υπουργός Άμυνας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με έναν φυλακισμένο για διακίνηση ηρωίνης ισοβίτη, αντικειμενικά θέτει ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης του υπάρχοντος κυβερνητικού σχήματος.
Ο πρωθυπουργός οφείλει να αποπέμψει τον υπουργό Άμυνας. Η οποιαδήποτε ανοχή θα συνιστά συνενοχή απέναντι σε μια παντελώς ανάρμοστη πράξη. Ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Τσίπρα Πάνος Καμμένος αποδεικνύεται ένα επικίνδυνο καρκινικό κύτταρο. Η αφαίρεσή του επιβάλλεται εδώ και τώρα.

Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο ραδιόφωνο Κανάλι Ένα Πειραιά. Παρασκευή, 23/6/2017

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας
της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο ραδιόφωνο Κανάλι Ένα Πειραιά, στους δημοσιογράφους Πέτρο Κασιμάτη και Νίκο Μπαρδούνια


Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017


Για το θέμα των συμβασιούχων εργαζόμενων στους δήμους
Οι εργαζόμενοι έχουν τα δικαιώματά τους τα οποία πρέπει να τα διεκδικούν και καλά κάνουν που απεργούν από την στιγμή που δεν λύνονται τα προβλήματά τους. Όμως, θα πρέπει να κοιτάξουμε το συμφέρον της κοινωνίας και της υγείας του ελληνικού λαού. Σε τέτοιες περιστάσεις, θα πρέπει να δείξουμε συγκαταβατικότητα όλοι μας, να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να βρούμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι ο κ. Τσίπρας, ο άνθρωπος που μέσα σε μια νύχτα θα τα καταργούσε όλα, δεν μπορεί να βρει λύση, γιατί έχει πει ψέματα στους Έλληνες πολίτες και μας έχει δεσμεύσει για τα επόμενα 100 χρόνια. Έτσι, από την στιγμή που συνταγματικά δεν μπορεί να γίνει καμία παραχώρηση για πρόσληψη στο δημόσιο τομέα, δεν μπορεί να βρει λύση. Η μοναδική λύση είναι αυτούς τους ανθρώπους να τους απασχολεί το δημόσιο μέσω ενός παράπλευρου δρόμου που θα τους διασφαλίζει δικαιώματα δημοσίων υπαλλήλων και έτσι θα τελειώσει μια για πάντα αυτή η ιστορία. Αυτή είναι η πρόταση ενός σοσιαλδημοκράτη βουλευτή. Δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο. Ακόμα και ορισμένες κατηγορίες αυτών των συμβασιούχων για τους οποίους το ελεγκτικό συνέδριο έχει γνωμοδοτήσει ότι δεν μπορούν να μονιμοποιηθούν, δεν τις πετάς στα σκουπίδια. Βρίσκεις έναν τρόπο να συνεχίζουν και αυτοί τη δουλειά τους, χωρίς να παρακάμπτεις το Σύνταγμα και προχωράς. Λύσεις υπάρχουν απλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τις δέχεται.

Για την στάση της αντιπολίτευσης απέναντι στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Ο κ. Μητσοτάκης φροντίζει να δει τον Τσίπρα να πέφτει σαν ώριμο φρούτο. Στην συζήτηση του τελευταίου μνημονίου οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν συμμετείχαν. Και αυτό γιατί περιμένουν να πέσει ως μάνα εξ ουρανού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αντιπολίτευση κάνει μόνο η Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά είναι πολύ αδύναμη αυτόν τον καιρό. Όμως, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα κάνει τις επόμενες μέρες ένα συνέδριο και θα πρέπει να δώσει μια ημερομηνία για εκλογή αρχηγού από τη βάση. Φτιάχνουμε ένα ενιαίο κόμμα με εκλογή αρχηγού από τη βάση, κάτι που έλεγα εδώ και πολύ καιρό ότι πρέπει να γίνει. Για μας είναι πολύ σημαντικό αυτό, για να μπορούμε να κάνουμε μια καινούργια αρχή. Όποιο πρόσωπο αναδειχθεί αρχηγός από τη βάση, όλοι μας πρέπει να είμαστε μαζί του, να το στηρίξουμε. Χωρίς αγώνα δεν κατακτάται τίποτα. Γι΄ αυτό και ο Μητσοτάκης, αν θέλει να είναι πρωθυπουργός, θα πρέπει να πείσει ότι αυτά που θέλει να κάνει συμπίπτουν με αυτά που θα πει στον ελληνικό λαό. Και πρέπει να είναι αλήθεια. Πιστεύω όμως ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αναγεννηθεί πολύ γρήγορα και τότε θα δούμε ποιος κάνει σωστή αντιπολίτευση.

Για το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και την παρουσία πρώην προέδρων στις εργασίες αυτού
Ο Βενιζέλος θα πάει στο συνέδριο όπως θα πάει και ο πρόεδρος Σημίτης. Γιατί αυτή την στιγμή δεν είναι θέμα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μόνο η παρουσία του Βενιζέλου και του Σημίτης. Το θέμα που μας απασχολεί είναι το θέμα της Ελλάδας. Σαν κόμμα έχουμε πληρώσει το τίμημα και σε αυτό το συνέδριο είμαστε υποχρεωμένοι να συμμετάσχουμε για τη χώρα. Μας ενδιαφέρει η χώρα και πώς θα τη βγάλουμε από τα αδιέξοδά της. Όλα αυτά που λένε τώρα περί μείωσης του χρέους, ο Βενιζέλος τα είχε κάνει από το 2012. Θυμηθείτε μόνο το PSI. Και μας συκοφαντούσαν μόνο και μόνο για να έρθουν στην εξουσία.

Για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Πάνο Καμμένο
Δεν ντρέπεται ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του που έχουν αγκαλιάσει έναν εμμονικό άνθρωπο που καταγγέλλει τους πάντες και τα πάντα; Έχουν συμμέτοχο στην λεγόμενη “αριστερή κυβέρνηση” έναν άνθρωπο ο οποίος προέρχεται από τα σπάργανα της ακροδεξιάς και δέχονται να συνομιλεί ένας υπουργός της κυβέρνησή του με ισοβίτες. Ο κ. Καμμένος είναι μείζον θέμα για τον κ. Τσίπρα, όπως μείζον θέμα είναι και ο Κοτζιάς αλλά ήταν και η κα Κωνσταντοπούλου, η οποία, με τις πράξεις της, συνεχίζεται να αναδεικνύεται σε καρκινογόνο μόρφωμα στο πολιτικό σύστημα της χώρας.






Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

Δελτίο Τύπου Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Δευτέρα, 19/6/2017



Λεωνίδας Γ. Γρηγοράκος

Βουλευτής Λακωνίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 19 Ιουνίου 2017

Για καταστροφικό έργο δίχως τελειωμό κατηγόρησε την Κυβέρνηση ο Λεωνίδας Γρηγοράκος βουλευτής του Νομού Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά τη διάρκεια της ανοιχτής ομιλίας του προς όλους τους Λάκωνες την Παρασκευή, 16 Ιουνίου, στην Σκάλα Λακωνίας.
Ξεκινώντας την παρέμβασή του και αναφερόμενος στα μεγάλα αλλά αναξιοποίητα παραγωγικά, οικονομικά και αναπτυξιακά αποθέματα της Λακωνίας, τόνισε ότι η αυθυπαρξία του τόπου του επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις γενικότερες συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα. Οι συνθήκες αυτές όμως αποτελούν αποτέλεσμα της ιδεοληπτικής και εμπαθούς τακτικής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία, στο όνομα της εξουσίας, υποσχέθηκε επίγειους παραδείσους και τώρα επενδύει στην κρίση και στο χάος, αδιαφορώντας πλήρως για τις τραγικές συνέπειες που έχει στη χώρα, στην κοινωνία και στην οικονομία η ανερμάτιστη κυβερνητική θητεία της.
Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης, ο βουλευτής Λακωνίας υπογράμμισε ότι χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς καμιά στρατηγική, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το μόνο που έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής είναι να διαλύσουν την οικονομία, να φτωχοποίησουν ολόκληρες κοινωνικές ομάδες, να επιχειρήσουν να ποδηγετήσουν τη Δικαιοσύνη, να οικοδομήσουν το κομματικό κράτος, να καλλιεργήσουν τον φθόνο και τη μισαλλοδοξία.
Εκφράζοντας την ανησυχία του για το μέλλον της χώρας, σημείωσε ότι το έλλειμμα κυβερνησιμότητας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθιστά ζωτική ανάγκη την αφύπνιση και την ενεργοποίηση όλων. Ξεκαθάρισε ότι η υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων ούτε επαρκεί ούτε συνιστά μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική. Η δημοσιονομική εξυγίανση, η προσαρμογή στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι αναγκαίες, όμως, δεν ενέχουν από μόνες τους τις αναπτυξιακές δυνατότητες που χρειάζεται ο τόπος, η ελληνική οικονομία και κοινωνία για να αναπνεύσουν. Γι' αυτό, η προσφυγή στις κάλπες καθίσταται μονόδρομος.
Τέλος, κλείνοντας την τοποθέτησή του, τόνισε ότι: “Χρειάζονται καθαρές αποφάσεις, καθαρές πολιτικές και προπαντός είναι ζωτική ανάγκη ένα νέο όραμα που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της χώρας, της οικονομίας, της κοινωνίας”. Απαιτείται μια ευρύτερη συμμαχία όλων των πρόθυμων και αποφασισμένων δυνάμεων να “βάλουν πλάτη” για την ανάκαμψη της Ελλάδας, για την αναζωογόνηση της οικονομίας, για την επίτευξη των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και, πρωτίστως, για τη θεμελίωση και υλοποίηση μιας νέας και εξωστρεφούς εθνικής στρατηγικής. Σε αυτό, ο ενδιάμεσος χώρος οφείλει και μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για να οδηγήσει την χώρα στη έξοδο από την κρίση, με καθαρό τρόπο, με καθαρές θέσεις, με τη δική του μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική πολιτική ατζέντα.

Από το πολιτικό γραφείο

Άρθρο Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην εφημερίδα "Τα Νέα". Δευτέρα, 19/6/2017

Να ρίξουμε τα τείχη

Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

Ο κατακερματισμός της προοδευτικής παράταξης θέτει όλους προ των ευθυνών μας. Τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων είναι αποκαλυπτικά. Οι δυσαρεστημένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ στρέφονται κυρίως προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για μας μάλλον αδιαφορούν. Αυτό πρέπει να εξετασθεί σοβαρά. Δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε. Με αυταρέσκειες και μονομέρειες δεν δίνουμε απαντήσεις στις αναζητήσεις των προοδευτικών πολιτών.

Το ΠΑΣΟΚ, παρά την συρρίκνωση του, οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επαναθεμελίωση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Και βεβαίως να αποδείξει ότι δεν επιθυμεί να υπονομεύσει τις συγγενικές μας δυνάμεις, αλλά να καλλιεργήσει γόνιμες σχέσεις μαζί τους. Η ενότητα και η συμπόρευση είναι εκ των ων ουκ άνευ. Το «μικρό και δικό μας ΠΑΣΟΚ» δεν εξυπηρετεί τη δημοκρατική παράταξη. Αντιθέτως αντιστρατεύεται τη δημιουργία τρίτου πόλου.

Επιδίωξή μας, συνεπώς, δεν μπορεί να είναι άλλη από τη συγκρότηση του νέου, ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς. Κάτι τέτοιο, δεν επιτυγχάνεται αν σηκώνουμε τείχη απέναντι στους εν δυνάμει συνοδοιπόρους μας. Οι δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, οι Μεταρρυθμιστές, οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, η Ώρα Αποφάσεων, οφείλουν να αναζητήσουν τα σημεία σύγκλισης. Χωρίς ηγεμονισμούς, μικρομεγαλισμούς. Δίχως υπερχειλίζουσες φιλοδοξίες και προσωπικές στρατηγικές.

Ο ηγέτης ενός νέου, ενιαίου φορέα ούτε επιβάλλεται ούτε κατασκευάζεται. Δεν υπαγορεύεται από κομματικούς μηχανισμούς, πόσω μάλλον από εξωπολιτικά κέντρα. Αντιθέτως, αναδεικνύεται με δημοκρατικές διαδικασίες και την ελεύθερη βούληση της ευρύτερης κοινωνικής βάσης, η οποία προσδοκά την ανασύνθεση μιας νέας Κεντροαριστεράς.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, εκ των πραγμάτων, είναι αναγκασμένη να επανεξετάσει τις αποφάσεις της, για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη σύμπραξη των οργανωμένων, αλλά και ανένταχτων δυνάμεων. Το εγχείρημα της συμπαράταξης δεν νοείται να θέτει προαπαιτούμενα και αστερίσκους. Οφείλει να ανοιχτεί σε όλους εκείνους που νοιάζονται για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αντιλαμβανόμενη τον καίριο ρόλο της, επιβάλλεται να επιδείξει διορατικότητα και ευελιξία, αποδεικνύοντας τις ειλικρινείς προθέσεις της. Διαφορετικά, θα εγκλωβιστεί σε μια αχρείαστη και απαίδευτη προσπάθεια, που θα επιβεβαιώνει την ήδη συρρικνωμένη απήχησή της. Άλλωστε όλοι μας κρινόμαστε από τις πράξεις μας.

Όποιος επιδιώξει να υποτάξει τον προοδευτικό χώρο σε προσωπικούς υπολογισμούς και επιδιώξεις θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Το κυριότερο, θα έρθει αντιμέτωπος με εκείνους που προτάσσουν το «εμείς» έναντι του «εγώ». Όλοι μας, σ’ αυτήν την κρίσιμη καμπή, καλούμαστε να συμφωνήσουμε ότι η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης θα γίνει εκ του μηδενός. Αν δεν αποδεχτούμε αυτή την αυτονόητη παραδοχή, δεν θα κατορθώσουμε συναντηθούμε με τους εκλογείς που αποστρέφονται τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τον συντηρητισμό της Νέας Δημοκρατίας.









Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

Δελτίο Τύπου Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Δευτέρα, 12/6/2017



Λεωνίδας Γ. Γρηγοράκος
Βουλευτής Λακωνίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα, 12 Ιουνίου 2017


Την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απαρτιζόμενο από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας βουλευτή Λακωνίας ΠΑ.ΣΟ.Κ Λεωνίδα Γρηγοράκο, τον Γραμματέα της Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κιλκίς, Σταμάτη Παπουλίδη, τον πρώην Βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ και μέλος της Κ.Π.Ε., Γιώργο Φραγγίδη και τον Γραμματέα της ΔΗΜ.ΑΡ., Γρηγόρη Κυριακού επισκέφθηκε τις δομές υγείας του Ν. Κιλκίς (Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, Κέντρο Υγείας Πολύκαστρου, Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Γουμένισσας). Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε προσυνεδριακή εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Δημαρχείο Αξιούπολης, με ομιλητές τον Λεωνίδα Γρηγοράκο (ΠΑ.ΣΟ.Κ), Γιάννη Τούντα (ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ) και Γρηγόρη Κυριακού (ΔΗΜ.ΑΡ.).
Το κλιμάκιο, με επικεφαλής τον Λεωνίδα Γρηγοράκο, επισκέφθηκε το πρωί τα νοσηλευτικά ιδρύματα του νομού, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση και τα σωματεία εργαζομένων. Συζητήθηκαν φλέγοντα θεσμικά και λειτουργικά θέματά τους, όπως η περικοπή του οικονομικού προϋπολογισμού, η έλλειψη προσωπικού, η ανάγκη προμήθειας ιατρικού αλλά και νοσοκομειακού εξοπλισμού, η αντιμετώπιση της ανάγκης νοσηλείας μεγάλου αριθμού προσφύγων-μεταναστών.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, πραγματοποιήθηκε προσυνεδριακή Εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Δημαρχείο Αξιούπολης. Τη συζήτηση άνοιξε ο συντονιστής του Νομαρχιακού Συντονιστικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Σταμάτης Παπουλίδης όπου αναφέρθηκε στα βήματα του εγχειρήματος του νέου ενιαίου φορέα.
Από την πλευρά του, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος τόνισε ότι δεν θέλουμε ένα «μικρό και ιδιωτικό» ΠΑΣΟΚ. Ούτε συμφιλιωνόμαστε με τον κατακερματισμό του. Πρόταγμά μας δεν μπορεί να είναι άλλο από τη δημιουργία μιας νέας σύνθεσης, ενός νέου και ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς. Όλες οι δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, οφείλουν να αναζητήσουν τα σημεία σύγκλισης. Είμαστε ανοιχτοί σε όλες εκείνες τις δυνάμεις, που μπορούν να αποτελέσουν τους συνοδοιπόρους για τη σύσταση του νέου ενιαίου προοδευτικού φορέα.
Ο Γιάννης Τούντας (ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ), στην τοποθέτηση του, επικεντρώθηκε στις επιμέρους προσπάθειες που γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα ώστε το νέο εγχείρημα να αφορά την κοινωνία και όχι απαραίτητα το σκληρό πυρήνα κομμάτων. Επανέλαβε ότι στο νέο ενιαίο φορέα χωρούν όλοι. Το κάλεσμα αφορά όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο της κεντροαριστεράς.
Ο Γρηγόρης Κυριακού (ΔΗΜ.ΑΡ.) σημείωσε χαρακτηριστικά ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διέψευσαν τις ελπίδες που έταξαν στον Ελληνικό λαό, προκαλώντας πολλαπλή επιβάρυνση. Στην προσπάθειά τους να διατηρηθούν στην εξουσία ψηφίζουν τα πάντα στο διάβα τους, χωρίς να υπολογίζουν το κόστος της καταστροφής. Τόνισε ότι μόνο με μια νέα εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης από πλευράς του χώρου της κεντροαριστεράς μπορεί η Χώρα να επανακάμψει.


Από το πολιτικό γραφείο

Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017

Σημεία παρέμβασης Λ. Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην εκπομπή «Μαζί το Σαββατοκύριακο» (ΕΡΤ). Κυριακή, 11/6/2017

Σημεία παρέμβασης Λ. Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην εκπομπή «Μαζί το Σαββατοκύριακο» (ΕΡΤ)
 
Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017
 
 
Για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ στην μη πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων στο παρελθόν
Τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν διότι υπήρχε ένας διχαστικός βίαιος πολιτικός λόγος. Όταν ο Πάγκαλος είδε ότι πρέπει να καταργήσουμε μερικούς οργανισμούς, βγήκαν κάποιοι στους δρόμους, στις πλατείες, στα κανάλια και καθύβρισαν το πολιτικό σύστημα, εξαγρίωσαν τον λαό. Και αυτό διότι έτσι διατηρούσαν τον καθοριστικό λόγο της υπαρξιακής τους πολιτικής. Επειδή ήθελαν να κατακτήσουν την εξουσία, εμπόδισαν τις τότε ελληνικές κυβερνήσεις να κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, κατασυκοφαντώντας τες. Με αυτόν τον τρόπο εμποδίστηκε ο ελληνικός λαός να βρει τον εαυτό του και να προχωρήσει μαζί με τις κυβερνήσεις του, για να βγει από τα αδιέξοδά του. Γιατί στις άλλες χώρες βγήκαν από τα μνημόνια; Διότι υπήρχε μια εθνική συνεννόηση και ο λαός δεν ήταν διχασμένος. Έτσι και στην Πορτογαλία, και στη Κύπρο και στην Ιρλανδία βγήκαν από τα αδιέξοδά τους. Εδώ υπήρχε ένα άλλο πολιτικό σύστημα το οποίο είχε έλλειψη εθνικής στρατηγικής, δεν υπήρχε εθνική συνεννόηση και γι’ αυτό, οκτώ χρόνια μετά, δεν έχουμε βγει ακόμα από τα μνημόνια. Με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να υπάρχει τώρα πνεύμα εθνικής συνεννόησης; Καταδικάζοντας την δεξιά βία αλλά μην σχολιάζοντας την αριστερή βία, παίρνοντας τηλέφωνο τον κ. Λουκά Παπαδήμο τέσσερις μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση που δέχτηκε; Μας καθύβριζαν το πατριωτικό μας αίσθημα και τώρα μας λένε να τα βρούμε; Γιατί δεν το έλεγαν το προηγούμενο διάστημα; Γιατί δεν το έλεγαν το 2015;
 
Για τις ανεπάρκειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
Η περίοδος της μεταπολίτευσης τελείωσε το 2004 με μια Ελλάδα πολύ περήφανη, παρά τα λάθη που έγιναν. Έγιναν όμως τεράστια θετικά βήματα για τη δημοκρατία, για τη χώρα. Ας κοιτάξουμε τι έγινε από το 2004 κα μετά. Γιατί δεν μιλάει κανείς; Να σας θυμίσω τι είχε πει ο Κύρκος; Είχε πει ότι ευτυχώς δεν επικράτησαν στην Επανάσταση και στον Εμφύλιο. Δεν ξέρω τι νόμιζαν ότι θα καταφέρουν όταν θα έρθουν στην εξουσία λέγοντας ψέματα στον λαό. Τι να πιστέψουμε; Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το παράλληλο πρόγραμμα, τα μέτρα, που μέσα σε 20 μέρες ήρθαν στη Βουλή και έφεραν ένα άλλο μνημόνιο; Η έλλειψη της εθνικής στρατηγικής και εθνικής συνεννόησης είναι αυτή που ταλανίζει τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Η πολιτική συνεννόηση είναι εκ των ων ουκ άνευ για την έξοδο της χώρας από τα αδιέξοδά της. Δεν με ενδιαφέρει ούτε το κομματικό ούτε το προσωπικό συμφέρον κανενός. Δεν τα βάζω πάνω από την χώρα και προσωπικά το έχω αποδείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια της πολιτικής μου πορείας και στα χρόνια της κρίσης. Αυτό το δικαίωμα και αυτόν τον αγώνα που έδωσα δεν θα τον δώσω σε κανέναν λεία να μου το κατηγορεί. Οι κυβερνόντες μπορούν να μας ξεκαθαρίζουν κάποια πράγματα; Θέλουν να είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ναι ή όχι; Τι θέλουν για το χρέος; Μας φτάνει η διαπραγμάτευση που έκαναν το 2012 ο Βενιζέλος με τον Παπαδήμο; Θέλουμε τους Αμερικάνους ή την Ευρωπαϊκή Ένωση να παίζει πρωταρχικό ρόλο στην Ευρώπη; Μήπως η κυβέρνηση προχωράει χωρίς πρόγραμμα, χωρίς στρατηγική και απλά ζητάει τον οίκτο των Ευρωπαίων τους οποίους τους είχε κατασυκοφαντήσει;
 

Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα Parapolitika 90.1 fm. Παρασκευή, 9/6/2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα Parapolitika 90.1 fm

Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Δημοσιογράφος: Καλημέρα κ. Γρηγοράκο.
Λ. Γρηγοράκος: Καλημέρα. Με βρίσκετε για κομματική δουλειά στο Κιλκίς. Πρέπει να συζητήσουμε για τα τεκταινόμενα και για την προσπάθειά μας να φτιάξουμε ένα συνέδριο για την ενοποίηση του χώρου της δημοκρατικής παράταξης.

Δημοσιογράφος: Πως βλέπετε την προσπάθεια αυτή; Νομίζετε ότι οι ζυμώσεις αυτές θα φέρουν αποτελέσματα;
Λ. Γρηγοράκος: Τα αποτελέσματα δεν φαίνονται από τη μια μέρα στην άλλη και όταν βιάζεται κανείς μπορεί και να καεί. Πρέπει να κάνουμε κάτι που να διαρκέσει και να είναι και αποτελεσματικό. Πρέπει να μιλήσουμε με όλους εκείνους τους ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο της κεντροαριστεράς. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, στο χώρο που είχε δημιουργήσει, ενσωμάτωνε πάρα πολλές τάσεις από τις οποίες στο τέλος έβγαινε πάντα μια κοινή γραμμή. Μέσα στο τότε ΠΑΣΟΚ υπήρχαν κεντρώοι, υπήρχαν κεντροαριστεροί, κλπ.
Δημοσιογράφος: Υπήρχε όμως μια προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου που τους ένωνε. Και η Νέα Δημοκρατία έτσι ήταν. Ήταν άλλα χρόνια όμως τότε.
Λ. Γρηγοράκος: Γι΄ αυτό τώρα θα πρέπει να δούμε σε ποια εποχή είμαστε και σε ποια εποχή θέλουμε να πάμε. Επίσης, να δούμε ποιες θα είναι οι ανάγκες της επόμενης εποχής. Παραδείγματος χάρη, εγώ αισθάνομαι ότι είμαι πολλά χρόνια βουλευτής Λακωνίας, έχω κάνει τον κύκλο μου και θέλω την εμπειρία που έχω αποκτήσει να την μεταδώσω σε ανθρώπους πιο νέους από εμένα, για να μπορέσουν να πάρουν την σκυτάλη για το μέλλον, χωρίς να απαρνηθώ το παρελθόν μου.

Δημοσιογράφος: Αυτό δεν αποτελεί κάποια ανακοίνωση ότι δεν θα είστε εκ νέου υποψήφιος.
Λ. Γρηγοράκος: Όχι, θα είμαι υποψήφιος. Θεωρώ ότι αυτή την στιγμή, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναγεννηθεί, να ανανεωθεί σε ιδέες, να αποκτήσει καινοτόμες, εκσυγχρονιστικές, μοντέρνες προτάσεις ούτως ώστε να μπορέσει να σταθεί στη νέα εποχή. Δε είμαστε πια στην εποχή του 1970, 1980, 1990, 2000 ή 2010. Πρέπει να φτιάξουμε ένα κόμμα που να καλύπτει τις ανάγκες της νεολαίας του 2020, 2030.
Δημοσιογράφος: Ξέρετε όμως κ. Γρηγοράκο, και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου, το σημαντικότερο κομμάτι της κεντροαριστερής βάσης που παλαιά συγκροτούσε το κραταιό ΠΑΣΟΚ έχει μεταφερθεί στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα, όσο περνάει ο καιρός, βαδίζει προς την κατεύθυνση ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Φλερτάρει ανοιχτά και φλερτάρει και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία με το ΣΥΡΙΖΑ.
Λ. Γρηγοράκος: Αν το πείτε αυτό στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θα νομίζουν ότι τους βρίζετε.
Δημοσιογράφος: Υπάρχουν και κάποιοι που το θέλουν.
Λ. Γρηγοράκος: Οι παλαιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θέλουν ένα κόμμα που να τους εκφράζει σε μια νέα εποχή. Γι' αυτό, όλοι εμείς, στο χώρο της κεντροαριστεράς, πρέπει να αφήσουμε στην άκρη της μονομέρειες και τις αυταρέσκειες μας και να βάλουμε πλάτη για να φτιάξουμε αυτό το μεσαίο χώρο που να έχει ένα πρωτοπόρο αφήγημα. Γιατί κανείς δεν έχει ένα τέτοιο αφήγημα. Μην μου πείτε ότι το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσει τόσο σκληρά τα μνημόνια είναι ένα σοβαρό αφήγημα. Αυτά που έχει περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την στιγμή στην κοινωνία είναι ό,τι πιο σκληρό θα μπορούσε να γίνει. Ό, τι πιο αντιμνημονιακό είχαμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ, το ζούμε σήμερα από την άλλη πλευρά.

Δημοσιογράφος: Δεν με αφήσατε να σας πω. Το ένα σκέλος είναι αυτό, ότι ένα μεγάλο κομμάτι της παραδοσιακής δύναμης του ΠΑΣΟΚ, τόσο σε στελεχιακό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των ψηφοφόρων, έχει πάει προς το ΣΥΡΙΖΑ.
Λ. Γρηγοράκος: Αυτοί είναι οι οπορτουνιστές και δεν τους θέλω.
Δημοσιογράφος: Το άλλο κομμάτι λέει όμως ότι οι επικεφαλής της κεντροαριστεράς, δηλαδή η κα. Γεννηματά, ο κ. Θεοδωράκης, ο κ. Θεοχαρόπουλος, δεν μπορούν να βρουν μια κοινή συνισταμένη ώστε να βαδίσουν σε ένα συνέδριο.
Λ. Γρηγοράκος: Ακριβώς αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στο τέλος του μήνα, να ομοιογενοποιηθούμε και να πάμε από τη βάση για να εκλέξουμε τον αρχηγό μας.

Δημοσιογράφος: Προφανώς αυτό που θα σκέφτονται όλοι είναι το κόστος που θα έχει για να πάει κάποιος στη βάση και να μην εκλεγεί.
Λ. Γρηγοράκος: Τι να κάνουμε, πρέπει να γίνει αυτό, πρέπει το υποστούμε και το μαρτύριο αυτό. Όπως είπα και πριν, πρέπει να αφήσουμε τις προσωπικές μας φιλοδοξίες και να πάμε όλοι μαζί να εκλέξουμε έναν αρχηγό με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, ένα συγκεκριμένο αφήγημα που θα μας βάλει σε μια διαφορετική εποχή από τα προηγούμενα που το ΠΑΣΟΚ έχει βιώσει και τα οποία νομίζψ ότι έχουν ξεπεραστεί. Εγώ δεν απαρνιέμαι την ιστορία μου, τη θέλω γιατί ξέρω ότι αυτό το μεγάλο κόμμα που λέγεται ΠΑΣΟΚ και το μετατρέπουμε σε Δημοκρατική Συμπαράταξη και δεν ξέρω τι άλλο όνομα μπορεί να έχει μετά, όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, έχει προσφέρει πολλά στη χώρα, έκανε την αυτοκριτική του και έβαλε και πλάτη για τη χώρα. Αυτό πάντα θα το στηρίζω. Όμως, το κόμμα έχει κάνει το κύκλο του και πρέπει να πάμε σε μια καινούργια διαδικασία που θα μπορούμε να πείσουμε τους νέους να κάτσουν στη χώρα τους, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ούτως ώστε να μπορέσουν να ζήσουν στην Ελλάδα, να κοιτάξουμε με ποιο τρόπο ο κρατικός τομέας θα γίνει παραγωγικός, να δούμε τι θα κάνουμε με τις επενδύσεις, να δούμε ποιος μπορεί να παράξει πλούτος στην Ελλάδα για να μπορέσουμε να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος.
Δημοσιογράφος: Να σας κάνω και μια τελευταία ερώτηση, όχι ως βουλευτή, αλλά ως πολιτικό συνομιλητή του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Λ. Γρηγοράκος: Παραμένει φίλους μου και τον θεωρώ εθνικό κεφάλαιο.

Δημοσιογράφος: Πως κρίνετε την στάση του να αποστασιοποιηθεί τελείως από τα όσα συμβαίνουν στην κεντροαριστερά;
Λ. Γρηγοράκος: Παραμένει στο χώρο, λειτουργεί στα πλαίσια ενός κύκλου ιδεών που έχει, θα κάνει ένα συνέδριο το οποίο θα το παρακολουθήσουμε όλοι. Θέλω να πω κάτι: δεν πρέπει κανένας να φοβάται κανέναν. Γι΄ αυτό, ο αρχηγός που θα προκύψει και το κόμμα μας θα πρέπει να δώσει χώρο σε όλους: στον Θεοδωράκη, στη Διαμαντοπούλου, στον Παπαδόπουλο, στον Ραγκούση, στον Φλωρίδη, κ.ό.κ. Πρέπει όμως, τις ιδέες που έχει ο κάθε ένας από εμάς να τις συνδυάσει και να βγάλει κάτι διαφορετικό που να ελκύει την κοινωνία και τους ανθρώπους που θέλουν να συμπαραταχτούν μαζί μας.
Δημοσιογράφος: Εσείς είστε σύμφωνος με την τακτική ίσων αποστάσεων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να διατηρεί η κα. Γεννηματά.
Λ. Γρηγοράκος: Πιστεύω ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές διότι, όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση πάνω, κάνει κακό στον τόπο.


Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, “Πρώτη Γραμμή”. Παρασκευή, 2/6/2017

Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, “Πρώτη Γραμμή”, στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου”



Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017


Για την τραγωδία στη Φολέγανδρο
Ήταν μια κακή στιγμή του Εθνικού Συστήματος Υγείας και δεν δικαιούται σε καμία χώρα του κόσμου, να πεθαίνει από αιμορραγία μια γυναίκα τόσο νέα (57 χρονών). Αυτό που έγινε είναι τραγικό. Θα πρέπει να σταματήσουμε να επενδύουμε πάνω στους λαϊκισμούς του ΕΣΥ. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είχε προβλήματα από την πρώτη στιγμή που φτιάχτηκε, προσπαθήσαμε όλα τα χρόνια, με μεγάλη χρηματοδότηση, να κάνουμε κάτι. Δυστυχώς, ποτέ δεν έφτασε στο απόγειό του, δεν έφτασε εκεί όπου το είχαμε προγραμματίσει διότι και οι πολιτικές αλλά και οι οικονομικές συγκυρίες στην Ελλάδα σταμάτησαν την χρηματοδότησή του, με αποτέλεσμα να είναι πάντα τραυματισμένο και να μην είναι ποτέ ολοκληρωμένο.
Χθες, στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) νομίζω ότι εφημέρευαν γύρω στους 80 με 100 ιατρούς. Θα μπορούσε ένας ιατρός να πεταχτεί μέχρι την Φολέγανδρο, όπως κάναμε παλαιά στις δύσκολες στιγμές, και αυτή η γυναίκα να ζει σήμερα. Τα λέω αυτά για να αποφύγουμε τα επόμενα λάθη που θα γίνουν σε αυτό το σύστημα. Και ενόψει της τουριστικής περιόδου, οφείλουμε να έχουμε τα μάτια ανοιχτά και να ακούμε την αγωνία του κόσμου και αυτών των ανθρώπων που ζουν στο Αιγαίο και σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Για τους ανερμάτιστους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα του χρέους
Επανειλημμένως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει πει ότι το χρέος είναι μια περίεργη φούσκα την οποία ποτέ δεν μπόρεσε να την καταλάβει κανείς. Γι' αυτό κιόλας αυτός ο μεγαλοπενδυτής, Πολ Kαζαριάν, λέει αυτά που λέει, όπως και διάφοροι επιστήμονες στον κόσμο – συμμετείχα τις προάλλες σε ένα workshop που είχε διοργανώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με οικονομολόγους παγκόσμιας φήμης- οι οποίοι λένε ότι το χρέος της Ελλάδας είναι μια περίεργη πολιτική και οικονομική ιστορία παγκόσμιου ενδιαφέροντος, που αποτελεί μια μελέτη περίπτωσης από την οποία θα βγουν συμπεράσματα χρήσιμα για την παγκόσμια πολιτική και οικονομική πορεία που θα ακολουθήσουν τα κράτη τα επόμενα χρόνια. Θα ήθελα να πω στον συνάδελφο από το ΣΥΡΙΖΑ ότι εμείς παραλάβαμε ύφεση -15,6% και δώσαμε 0%. Πήραμε βέβαια σκληρά μέτρα και είχαμε και την απάντηση του ελληνικού λαού. Αυτή την στιγμή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πανηγυρίζει για τίποτα διότι προσπαθεί να φέρει την ελληνική οικονομία στα επίπεδα του 2014-2015, όταν την παραδώσαμε εμείς στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Έχω την εντύπωση ότι αυτή η κυβέρνηση βαδίζει στα τυφλά, δεν έχει κανένα πρόγραμμα, δεν υπάρχει στρατηγική. Απόδειξη είναι αυτό που είπε χθες ο κ. Τσακαλώτος ότι πηγαίνει σε ένα γήπεδο και δεν γνωρίζει που είναι το τέρμα. Αυτό σημαίνει ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα αυτή η διαπραγμάτευση που έκανε ο πρωθυπουργός και έλεγε και εκείνος και άλλοι διάφοροι “γραφικοί” βουλευτές ότι κλείνει άμεσα η αξιολόγηση, δεν είχε καμία βάση. Καλή είναι η επικοινωνία αλλά η πραγματικότητα λέει άλλα. Αυτό που λέει η πραγματικότητα είναι ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν “χρήσιμοι ηλίθιοι” οι οποίοι θα μπουν πάλι σε μια διαδικασία παροχής σωσιβίου στην κυβέρνηση. Θα σας θυμίσω το “εγώ ή αυτοί”, “θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν”. Δηλαδή, όταν δημιουργείς ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα, ανάλογα με την περίσταση και με το τι θέλεις να σκεπάσεις, όταν όλα τα έχεις αναγάγει σε επικοινωνία και αλλάζεις την πολιτική ατζέντα κάθε μέρα, όταν δημιουργείς γεγονότα για να αποκρύψεις τα σημαντικά προβλήματα, κάποια στιγμή, νομοτελειακά, η αλήθεια θα βγει στην επιφάνεια. Και η αλήθεια, δυστυχώς για το ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι δεν μπόρεσε να διαπραγματευτεί τίποτα, δεν κατάλαβε ότι ο κ. Σόϊμπλε είναι αυτό που ήταν πάντα, ένας υπουργός μιας μεγάλης οικονομικής δύναμης που υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο. Αυτός είναι και εμείς το ξέραμε.

Για την έλλειψη συναίνεσης και την αναγκαιότητα προσφυγής στις κάλπες
Εμένα με ενδιαφέρει η χώρα. Και ειλικρινά, έχω εντυπωσιαστεί από την ανικανότητα των ανθρώπων που είναι στην κυβέρνηση και του ίδιου του πρωθυπουργού. Δεν φταίω εγώ που ήταν υπουργός Οικονομικών αυτής της κυβέρνησης ο κ. Βαρουφάκης, δεν φταίω εγώ που είχε ένα συνονθύλευμα δυνάμεων στην Βουλή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεδριάσει η Βουλή για να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις και να υπάρχει ένα κλίμα συναίνεσης. Εμείς για το κλίμα συναίνεσης και την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης είχαμε μιλήσει από το 2012. Δεν θέλω βέβαια να ξαναμπώ στη διαδικασία αυτή, τελειώσαμε. Ας δούμε τι πρέπει να γίνει τώρα. Πρέπει οπωσδήποτε στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου να έχουμε τις λιγότερες απώλειες. Απώλειες βέβαια θα έχουμε. Αλλά να θυμίσω τον μακαρίτη τον Αβέρωφ που έλεγε ότι κάθε φορά που τον καλούσαν να πάει για τον κυπριακό και δεν συμφωνούσε, την επόμενη μέρα έβρισκε πέντε εμπόδια παραπάνω. Ας θυμηθούμε λοιπόν την ιστορία και ας μάθουμε κάτι από αυτήν. Συνεπώς χρειάζεται να γίνει διαπραγμάτευση επί της ουσίας και όχι επικοινωνιακά παιχνίδια. Όμως, αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματευτεί τίποτα, δεν έχει πια το know-how, έχει χάσει την λαϊκή υποστήριξη, το 86% των πολιτών δεν την θέλουν. Άρα λοιπόν, εγώ επιμένω ότι η μοναδική λύση είναι οι εκλογές και ένα άλλο μείγμα πολιτικής που θα προκύψει μετά από την επιλογή που θα κάνει ο λαός. Η χώρα χρειάζεται μια ομάδα προθύμων πολιτικών οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη διακυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές. Και θέλω οι πολιτικοί αυτοί να έχουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που θα βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο, θα βγάλει τη χώρα στις αγορές, θα καταπολεμήσει την ανεργία, θα μειώσει τη φορολογία. Χρειάζεται ένα άλλο πλάνο για να βγει η χώρα από την κρίση. Χρειάζεται ένα μείγμα πολιτικής που να είναι σε θέση να διατηρήσει ένα υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης αλλά και το κοινωνικό κράτος.