ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας ΔΗΣΥ στον Real Fm 97.8, στους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη και Β. Λυριτζή. Τρίτη, 31/10/2017


Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm 97.8, στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Βασίλη Λυριτζή
                                                                                               

Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017


Για το χθεσινό τηλεοπτικό debate των υποψηφίων του νέου φορέα της κεντροαριστεράς

Θεωρώ, ότι η αποτίμηση ήταν θετική. Απλά, είχε μικρή ανάδειξη πολιτικών θέσεων, γιατί είναι πολλοί οι υποψήφιοι. Το θέμα είναι, αν αυτοί οι υποψήφιοι αρχηγοί και “καπεταναίοι” είναι και “πολλαπλασιαστές”, αν έχουν και επαρκές “πλήρωμα”. Αν, δηλαδή, μαζευτούν να ψηφίσουν πάνω από 150.000 άτομα, τότε την επόμενη μέρα θα έχουμε όντως κάτι να πούμε. Κάνοντας μια αποτίμηση της χθεσινής παρουσίας των υποψηφίων, πιστεύω ότι  καλύτεροι ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Προσωπική μου άποψη είναι, ότι αποτέλεσαν τους φορείς των νέων ιδεών και προσεγγίσεων. Βέβαια, ο κύριος Θεοδωράκης και η κυρία Γεννηματά δεν μας είχαν πει αυτό που έχουν συμφωνήσει για τις χωριστές κοινοβουλευτικές ομάδες. Δεν ξέρω, επίσης, αν το είχαν πει και στους υπόλοιπους συνυποψήφιους. Γιατί, αν το είχαν πει, δεν ξέρω κατά πόσο θα συμμετείχαν όλοι στο εγχείρημα διαπιστώνοντας ότι θα κρατηθούν τα “μαγαζάκια”. Πιστεύω, λοιπόν, ότι ο Ανδρουλάκης σε εκείνο το σημείο κέρδισε. Η νέα ηγεσία θα πρέπει να εμπνεύσει και να ενεργοποιήσει. Δε χρειαζόμαστε μία από ίδια. Πιστεύω ότι όλοι οι υποψήφιοι αλλά και εμείς που θέλουμε να κάνουμε κάτι καινούριο θα πρέπει να οριοθετούμε με καθαρότητα και σαφήνεια όλα όσα λέμε ενάντια στη λαϊκίστικη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και στην αμφίθυμη πολιτική της ΝΔ.  Αν δεν ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας σε ορισμένα θέματα, τότε δεν πρόκειται να πάμε μπροστά.

Για την σύγχυση που προκαλεί στον κόσμο η εκλογή αρχηγού πριν την δημιουργία νέου φορέα

Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο θέμα. Προσπαθήσαμε πολλές φορές να μαζευτούμε για να συγκροτήσουμε νέο φορέα, χωρίς επιτυχία. Ας το κάνουμε τώρα από την  αντίθετη κατεύθυνση. Βασικό είναι να διευρύνουμε τα όρια της απήχησής μας, να μεγαλώσουμε την παράταξη. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει, να ακολουθούμε πολιτικές συγκερασμού σε ορισμένα μείζονα ζητήματα χωρίς να φοβόμαστε το πολιτικό κόστος. Για παράδειγμα, ποια ήταν η θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης; Ποια ήταν η θέση της για το θέμα των διεμφυλικών; Αυτές οι αμφιταλαντεύσεις και οι αμφιθυμίες πρέπει να τελειώνουν, αν θέλουμε να πείσουμε τον κόσμο να επιστρέψει. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον κόσμο που έφυγε και πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ. Να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να φέρουμε κοντά μας τον κόσμο που βρίσκεται “εκτός των τειχών”. Όλους αυτούς, δηλαδή, που τον τελευταίο καιρό κάθονται απογοητευμένοι και δεν συμμετέχουν στη διαδικασία. Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά διαμορφώνοντας τέτοιες συνθήκες, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να μας εμπιστευθεί πάλι. Επειδή το προηγούμενο διάστημα «διαρρήξαμε» την σχέση που είχαμε με την κοινωνική μας βάση, θα πρέπει τώρα να φτιάξουμε κάτι καινούριο και διαφορετικό για να προσελκύσουμε τον κόσμο να μας ακούσει. Δεν μπορούμε να είμαστε στάσιμοι. Δεν μπορούμε να “ανακυκλώνουμε” τα αδιέξοδά μας. Θέλουμε κάτι διαφορετικό και, επιτέλους, κάτι που να είναι σοβαρά επιλεγμένο και μελετημένο, ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε ένα νέο “αφήγημα”. Χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους.

Για το στίγμα του νέου αρχηγού

Χρειαζόμαστε κάποιον νέο, με καθαρό στίγμα, που ο κόσμος θα ξέρει ακριβώς τι εκπροσωπεί. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να είμαστε “και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα”. Αυτή η αμφιθυμία μας έκανε κακό. Χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική έκφραση, που πάνω από όλα, θα είναι ειλικρινής. Την ανειλικρίνεια των προηγούμενων χρόνων την “πληρώσαμε”. Είδατε τι έγινε στην Αμερική. Το ψέμα είναι σοβαρό αδίκημα. Όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε, θα πρέπει πάνω από όλα, να είμαστε ειλικρινείς. Να προχωρήσουμε δυναμικά με κάτι καινούριο, με νέο “αφήγημα” και αρχηγό, που θα μας καταστήσει μια δύναμη υπολογίσιμη στο πολιτικό σκηνικό του τόπου. Δεν μπορούμε, να είμαστε στο 6.5% και να λέμε ότι είμαστε επιτυχημένοι. Κάποια στιγμή θα πρέπει να κοιτάξουμε την αλήθεια μας.

Για την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών και την πιθανότητα συνεργασιών

Έχω μια ξεκάθαρη άποψη γι αυτό. Τα κομματικά σχήματα είναι το μέσο για να προχωρήσουμε μπροστά. Θα πρέπει να συνδιαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση. Όποιος πει ότι δε θα είναι παρών στο “μετά” είναι λάθος. Τότε, θα προχωρήσουμε σε εκλογές εκ νέου με απλή αναλογική και θα έχουμε χάσει το “παιχνίδι” για πάντα. Αυτό που εννοώ είναι ότι, αν θέλουμε να αποκαταστήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, να του δώσουμε και μια “θεσούλα” στην κυβέρνηση, τότε θα πάμε στην απλή αναλογική.  Εγώ διαφωνώ σ’ αυτό. Δε θεωρώ πια, ότι η απλή αναλογική ανήκει στην αριστερή ιδεολογία. Το θέμα του εκλογικού νόμου και της απλής αναλογικής είναι ένα “παιχνιδάκι” χειραγώγησης και διαχείρισης της καθημερινότητας. Το θέμα είναι το επόμενο πολιτικό σκηνικό να είναι “καθαρό”. Για να είναι “καθαρό”, θα πρέπει να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδόθηκαν στο ΠΑΣΟΚ. Θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που εν μια νυκτί έχασε από τις τράπεζες 25 δις ευρώ. Οι πολιτικές ευθύνες θα αποδοθούν. Όπως βλέπετε, χωρίς να υπάρχει δυνατή αντιπολίτευση, οι δημοσκοπήσεις είναι πολύ άσχημες για την κυβέρνηση. Υπάρχει τιμωρητική διάθεση από την πλευρά του λαού. Θα πρέπει, λοιπόν και εμείς, να εκπέμψουμε σαφές στίγμα στην κοινωνία για να μπορέσουμε να πείσουμε και να γίνουμε ελκυστικοί στους πολίτες. 

Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λακωνίας, στο ραδιόφωνο Κυθήρων ADELIN 107.3 FM, με τον Πέτρο Τσολάκο. Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017


Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λακωνίας, στο ραδιοφωνικό σταθμό Κυθήρων ADELIN 107.3 FM, με τον Πέτρο Τσολάκο

Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017

Για το θέμα της αποδυνάμωσης του νοσοκομείου Μολάων Λακωνίας και την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας

Είχα δώσει έναν όρκο τιμής, ότι όσο είμαι στα πράγματα, το νοσοκομείο Μολάων δεν θα το πειράξει κανείς. Δυστυχώς, στις παρούσες πολιτικές συνθήκες δεν έχω την ίδια δύναμη παρέμβασης. Έχω να πω, όμως, ότι η τοπική κοινωνία δεν έδωσε τη σημασία που έπρεπε στο νοσοκομείο αυτό. Το διάστημα που ήμουν υπουργός Υγείας, έβαλα στο νοσοκομείο 7 γιατρούς και 20 νοσηλευτές. Μετά από εφτά χρόνια, δεν υπάρχουν αυτοί οι γιατροί ούτε οι νοσηλευτές. Έχουν φύγει γιατροί. Το νοσοκομείο αποδυναμώθηκε και κανείς δε μιλάει. Πριν λίγες μέρες μόνο, είδα ένα δελτίο Τύπου, το οποίο μιλάει για κλείσιμο του Νοσοκομείου Μολάων. Αυτό εγώ το είχα αποτρέψει, με τεράστιο πολιτικό κόστος. Αν θυμάστε, επί τέσσερα χρόνια που ήμασταν κυβέρνηση, υπήρχε ένα μαύρο πανί κρεμασμένο απέξω. Ένα μαύρο πανί κατά του Γρηγοράκου. Άλλαξε η κυβέρνηση, ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ψέματα στον ελληνικό λαό και στους Μολαϊτες και, δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που θα κλείσει το νοσοκομείο Μολάων. Μου κάνει εντύπωση, όμως, που η τοπική κοινωνία δεν αντιδρά.

Για τα πεπραγμένα του ως υπουργός υγείας στην περιοχή της νότιας Λακωνίας

Όσο ήμουν υπουργός, αν θυμάστε, οργανώσαμε κινητή μονάδα στους Μολάους, δώσαμε ασθενοφόρα στα Κέντρα Υγείας Νεάπολης, Ελαφονήσου και Γυθείου. Όπως προανέφερα, στο νοσοκομείο Μολάων πήγαμε 7 γιατρούς και 20 νοσηλευτές. Όλα αυτά σε μια εποχή πολύ ταραγμένη για την Ελλάδα, γιατί κάποιοι είχαν κατασυκοφαντήσει το προηγούμενο πολιτικό σύστημα.  Στην προκήρυξη του 2014 για οδηγούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, καταφέραμε και πήραμε 4 μόνιμους υπαλλήλους για το ΕΚΑΒ Μολάων. Το πετύχαμε αυτό με πολύ μεγάλο κόπο. Δυστυχώς δεν εκτιμήθηκε και δεν αναδείχθηκε και η κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ Μολάων μάλλον μετακινήθηκε στην Τρίπολη ξανά. Δυστυχώς, για κάποιους λόγους, του οποίους ειλικρινά δεν μπορώ να εξηγήσω, η τοπική κοινωνία του Δήμου Μονεμβασιάς και ιδιαίτερα της νοτιοανατολικής Λακωνίας, θεωρούσε ότι όλα αυτά είναι αυτονόητα. Δεν είναι τίποτα αυτονόητο. Δεν γίνεται τίποτα χωρίς να υπάρχει προσωπική  παρέμβαση, χωρίς μια προσωπική θυσία, χωρίς μια προσωπική υπηρεσία, μια προσπάθεια από κάποιους, οι οποίοι θέλουν να κάνουν κάτι στον τόπο τους. Αυτά λοιπόν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια.

Για την πρόσκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Μολάων να συμμετέχει στη συζήτηση για την αποδυνάμωση του νοσοκομείου

Μην ξεχνάτε, ότι το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου εργαζομένων του  νοσοκομείου Μολάων μου έχει κάνει μήνυση για συκοφάντηση του νοσοκομείου. Λοιπόν, σας λέω για πρώτη φορά στον αέρα, ότι υλικά του νοσοκομείου Μολάων βρέθηκαν στα Τίρανα. Κάποιοι γιατροί του νοσοκομείου έπαιρναν τα υλικά και χειρουργούσαν ανθρώπους στα Τίρανα. Αυτό είναι μια καταγγελία, την οποία έχω κάνει και στη Βουλή των Ελλήνων. Γι αυτή την καταγγελία βρέθηκα κατηγορούμενος από το σύλλογο εργαζομένων. Τώρα, λοιπόν, ο σύλλογος αυτός με κάλεσε να συμμετάσχω σε κάποιες διαδικασίες. Καλούν έναν βουλευτή, έναν άνθρωπο ο οποίος έχει δώσει πολλά, κατά την ταπεινή μου γνώμη, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Μα πώς με καλούν; Εγώ είμαι κατηγορούμενος. Με συκοφαντούν, με στέλνουν στα δικαστήρια και μετά με καλούν να κάνω τι; Είναι λίγο αντιφατικό αυτό.

Για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή των Βατίκων Λακωνίας.

Είναι ξεκάθαρη η τοποθέτησή μου στο θέμα αυτό. Ποτέ δεν φοβήθηκα να πάρω την πολιτική ευθύνη. Πιστεύω στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία ταλαιπωρείται τα τελευταία οκτώ – εννέα χρόνια με την κρίση και πρέπει να βρει τρόπους να την ξεπεράσει. Ένας από τους αυτούς τους τρόπους είναι οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος για το ρεύμα. Θέλω να υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη για τους κατοίκους της περιοχής. Θέλω όμως να υπάρχει και σεβασμός στο περιβάλλον. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν με μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτή είναι η πρότασή μου για την περιοχή των Βατίκων και της Μονεμβασιάς. Θέλω σεβασμό στο περιβάλλον και σεβασμό στην γνώμη των κατοίκων.

Για την ενεργειακή διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης

Ξέρω ότι οι κάτοικοι ανησυχούν. Δεν πρόκειται να δεχθούμε εμείς στη Λακωνία να υπάρχουν υπέργεια καλώδια. Το καλώδιο, αν γίνει, θα γίνει υπόγειο. Πυλώνες υψηλής τάσης δεν θα υπάρξουν, γιατί τα καλώδια θα είναι υπόγεια. Και στη στεριά και στη θάλασσα. Ήδη υπάρχει η μελέτη για υπόγειο καλώδιο από το Μαλέα μέχρι τα Λυρά. Επιθυμία μου είναι να πάνε όλα υπόγεια. Θέλω να έχουν οφέλη όλοι οι κάτοικοι της νοτιοανατολικής Λακωνίας. Σε διαπραγματεύσεις που είχαμε με τον κύριο Σκουρλέτη, όταν ήταν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, είχα πει ότι δεν μπορεί να μην έχει αντισταθμιστικά οφέλη η Λακωνία γι’ αυτή τη μεγάλη παραχώρηση που στο θέμα της  σύνδεσης του ρεύματος στην Κρήτη. Δεν μπορεί από τη μια μεριά να υπάρχει απολιθωμένο δάσος και από την άλλη μεριά να υπάρχουν πυλώνες και ανεμογεννήτριες.

Για την επίσκεψη του κυρίου Τσίπρα στο Λευκό Οίκο.

Δεν θέλω να είμαι αυτός ο οποίος δεν θα είναι γενναιόδωρος με αυτήν την ενέργεια του πρωθυπουργού. Από εκεί και πέρα, όμως, ο ίδιος ο Τραμπ είπε, πήραμε 2,4 δις δολάρια για να έχουμε θέσεις εργασίας στην Αμερική. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από θέσεις εργασίας. Είμαστε μια μικρή χώρα. Εμείς δυστυχώς δεν πήραμε τίποτα. Ήταν μια επικοινωνιακή καταιγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο συμπεριφοράς των κυβερνήσεων που πέφτουν και χάνουν τη λαϊκή στήριξη. Δυστυχώς, ο κύριος Τσίπρας έκανε το ίδιο λάθος που έκαναν και οι προηγούμενοι. Έτσι λοιπόν, η Αμερική παραμένει μια παγκόσμια δύναμη, εμείς είμαστε μια μικρή περιοχή με μικρή δύναμη, δώσαμε τα 2,4 δις σε αεροπλάνα και τίποτα άλλο. Πήραμε τα ευχαριστώ, πήραμε ωραίες εικόνες κι από εκεί και πέρα τίποτα. Αυτή είναι η αλήθεια, δυστυχώς. 

Παρέμβαση Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο κανάλι ΑΡΤ, στην εκπομπή “Αρτηρία”. Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017


Παρέμβαση Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο κανάλι ΑΡΤ, στην εκπομπή “Αρτηρία”, με τη δημοσιογράφο  Φραντζέσκα Σαββοργινάκη

Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017

Για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Δύο φορές είχε η Ελλάδα την ευκαιρία να πάρει κάτι θετικό από την Αμερική. Η μία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όπου οι σχέσεις με τον Μπους ήταν πάρα πολύ καλές και η άλλη είναι τώρα. Πιστεύω ότι τώρα χάθηκε μια πραγματικά ιστορική ευκαιρία. Λόγω συγκυριών, γεωπολιτικά η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ ευνοϊκή θέση. Ειδικά με αυτά που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, όλη αυτή την αναστάτωση που επικρατεί, με την εμπλοκή της Αμερικής στη Συρία, με τους Κούρδους  στο Ιράκ, στην Τουρκία, ήταν μια καλή ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να διεκδικήσει πράγματα. Σε σχέση με τα F16, η δαπάνη των 2,4 δις για τον εκσυγχρονισμό τους μπορεί να ήταν μια ιστορική και αμυντική αναγκαιότητα. Θα πρέπει, όμως, σε βάθος χρόνου, να δούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση πόσα χρήματα θα πρέπει να δίνουμε για την άμυνά μας, τη στιγμή που αποτελούμε τα σύνορα της Ευρώπης. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τι συμφωνίες έγιναν αναλυτικά, ώστε να γίνει άμεσα μια πλήρης αποτίμηση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Αμερική. Όπως έχει δείξει όμως η ιστορία, ο κ. Τσίπρας είναι ένας άνθρωπος που θα κάνει ό,τι του ζητηθεί προκειμένου να επιτύχει το σκοπό του, ο οποίος είναι να παραμείνει στην εξουσία.

Για την έξοδο της χώρας από την κρίση

Στην Ελλάδα έχει λείψει αυτό που έκαναν η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία. Έχει λείψει η εθνική στρατηγική για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Δεν υπήρξε ομοφωνία και συναίνεση. Δεν είμαι σίγουρος ότι η χώρα το 2018 θα καταφέρει να βγει από την κρίση, γιατί δεν ξέρουμε πώς θα έχει διαμορφωθεί η παγκόσμια οικονομική κοινότητα και ποιες θα είναι οι απαιτήσεις της. Όταν βγούμε από το μνημόνιο οι τόκοι θα είναι μεγάλοι. Αυτή τη στιγμή είναι χαμηλοί. Η εποπτεία θα υπάρχει για εκατό χρόνια.
Μπορεί κανείς να εμπιστευθεί και να πιστέψει τη σημερινή κυβέρνηση; Αυτό που έλεγαν «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», όπως είδατε, έχει αλλάξει άρδην. Είπαν τόσα ψέματα και υφάρπαξαν την ψήφο του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την κοινωνική του αναφορά.

Για τη χολέρα στο μαιευτήριο Έλενα Βενιζέλου

Τυγχάνει να ήμουν πρόεδρος στο «Έλενα Βενιζέλου» πριν χρόνια . Ήταν και είναι ένα νοσοκομείο κόσμημα. Πρώτα απ’ όλα, έχει μια βαριά ιστορία, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Πηγαίνει καλά και ας μην το καταδικάσουμε επειδή είχε αυτό το ατυχές συμβάν. Πρέπει να σκύψουμε πάνω από το νοσοκομείο αυτό που έχει προσφέρει τόσα πολλά στην Ελληνίδα γυναίκα και στο παιδί και φτιάχτηκε κάτω από ειδικές συνθήκες από την Έλενα Βενιζέλου με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Η Έλενα Σκυλίτση, που είχε παντρευτεί τον Ελευθέριο Βενιζέλο, είδε τι γινόταν τότε με τη Μικρασιατική καταστροφή και τη συνθήκη της Λωζάνης, που έρχονταν οι γυναίκες στην Ελλάδα και γεννούσαν στους δρόμους στην Καισαριανή, στη Νίκαια, κλπ. Είναι ένα νοσοκομείο ιστορικό, λοιπόν και πρέπει να ανασκουμπωθούμε ως πολιτεία. Δεν είναι δυνατόν να εμφανίζεται χολέρα στην Ελλάδα μετά από ογδόντα χρόνια και να έχουμε δύο υπουργούς να εξωραϊζουν μια πραγματικότητα που δε μπορεί να εξωραϊστεί άλλο.

Για την κατάσταση στο χώρο της υγείας

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε αυτές τις μέρες, είναι μειωμένος κατά 500 εκατομύρια όσον αφορά στην υγεία. Οι ανάγκες των πολιτών είναι πολύ μεγαλύτερες γιατί η φορομπηχτική πολιτική έχει εξασθενίσει οικονομικά όλους τους Έλληνες, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν στα κρατικά νοσοκομεία και όχι στα ιδιωτικά. Έτσι, λοιπόν, τα μεγάλα κρατικά νοσοκομεία έχουν πολύ μεγαλύτερο φόρτο απ΄ ότι τα προηγούμενα χρόνια. Με το καλό για τον πολίτη μέτρο της δωρεάν περίθαλψης των ανασφάλιστων, που πήραμε εμείς και συνέχισε βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ, φορτώσαμε τα κρατικά νοσοκομεία, τα οποία πρέπει να στηριχθούν με πολύ περισσότερα χρήματα και με προσωπικό. Με τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται, οι προσλήψεις γίνονται με την αναλογία 5 προς 1 (1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις). Κάποιοι με κατηγορούν αλλά οι συνάδελφοί μου καταλαβαίνουν γιατί, ως αναπληρωτής υπουργός υγείας, έδωσα την ευκαιρία στους γιατρούς να συνταξιοδοτηθούν αντί στα 65 στα 67 τους χρόνια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μείνανε 1000 γιατροί στο εθνικό σύστημα υγείας για δύο χρόνια παραπάνω.

Για το τι θα έκανε αν ήταν σήμερα υπουργός υγείας

Καταρχήν να πω ότι οι ΤΟΜΥ (τοπικές μονάδες υγείας) που δημιουργήθηκαν πρόσφατα δεν είχαν καμία προσφορά Δεν πήγαν σ’ αυτές τις μονάδες ούτε γιατροί ούτε νοσηλευτές. Αν ήμουν υπουργός, θα έκανα τρία πράγματα για να σταθεροποιήσω το σύστημα. Θα στήριζα τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία όσο μπορούσα και δε θα έκανα καμία παρέμβαση στο εθνικό σύστημα υγείας, το οποίο είναι ικανό και έχει πολύ μεγάλη εμπειρία. Θα έδινα κάποια παραπάνω χρήματα στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό , θα έβαζα κάποιους παραπάνω νοσηλευτές στα νοσοκομεία , γιατί τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει πολλοί. Θα ενίσχυα δηλαδή λίγο περισσότερο τα νοσοκομεία με προσωπικό. Κατά τ΄ άλλα, δε θα έκανα καμία τομή στο σύστημα γιατί δεν υπάρχει περίπτωση στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα να μπορέσει να υποστηριχθεί ένα άλλο σύστημα.

Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο δημοτικό ραδιόφωνο Πειραιά “Κανάλι 1 90.4fm”. Τρίτη, 17/10/2017


 
Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο δημοτικό ραδιόφωνο Πειραιά “Κανάλι 1 90.4fm”, στην εκπομπή “Δύο Ρεπόρτερ”, με τους δημοσιογράφους Νίκο Μπαρδούνια και Πέτρο Κασιμάτη
                                                                                               

Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017


Για τις προσδοκίες που μπορούμε να έχουμε από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α.
Πρόκειται για μια καλή συγκυρία για την Ελλάδα. Οι Αμερικανοί αυτές τις ενέργειες τις βλέπουν θετικά. Υπάρχει το θέμα της έντασης των σχέσεων των Η.Π.Α. με την Τουρκία και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξέρει να μεταλλάσσετε από αντιαμερικανός σε φιλοαμερικανός, ανάλογα με το πού βρίσκεται. Θα πρέπει, όμως, να είμαστε γενναιόδωροι σε κάτι τέτοιες στιγμές. Εφόσον αυτό το ταξίδι είναι καλά προετοιμασμένο, μπορούμε να προσδοκούμε ότι όλα μπορούν να έχουν μια θετικότερη εξέλιξη από τα προηγούμενα χρόνια. Παρά τις διαφωνίες που μπορεί κάποιος να έχει σχετικά με την πολιτική της Αμερικής, η Αμερική πάντα θα είναι μια ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο. Συνεπώς, η επίσκεψη αυτή θα πρέπει να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα από τον Πρωθυπουργό. Φυσικά, στο τέλος θα πρέπει να υπάρξει μια αξιολόγηση της επίσκεψης. Να δούμε τι γίνεται με τις επενδύσεις. Γιατί το αμερικανικό λόμπι δεν πείθεται. Πώς να πειστούν, όταν στην Ελλάδα δεν προχωρά καμία επένδυση; Βλέπουμε, ότι όταν πάει κάτι να “προχωρήσει” υπάρχουν συγκεκριμένες δυνάμεις που το καθυστερούν. Πρόκειται για μια fake Αριστερά. Υπάρχουν κάποιες δυνάμεις της Ευρώπης και της Αμερικής που θέλουν να μας “τραβήξουν” προς τα μπροστά αλλά την ίδια στιγμή υπάρχει μια συντηρητική οπισθοδρόμηση. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν κάτι, γιατί είναι μέσα στο DNA της παράταξής τους αυτή η οπισθοδρόμηση. Και αυτό είναι το άσχημο. Όσο, λοιπόν, καλές προθέσεις και να έχουν, όσο και αν γίνονται πράγματα, υπάρχουν δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας, οι οποίες δίνουν σήματα ότι τα πράγματα έτσι είναι, δε θα αλλάξουν, γιατί έτσι τα έχουν “πλάσει” στο μυαλό τους. Εάν ο κύριος Τσίπρας δεν καταφέρει να απαλλαγεί από αυτού του είδους τη νοοτροπία, όπως εν μέρει έπραξε το 2015 και κέρδισε τις εκλογές, τότε τα πράγματα δε θα προχωρήσουν. Δε γίνεται, όμως, όταν έχεις παραχωρήσει ολόκληρη τη χώρα και τον εθνικό πλούτο για 100 χρόνια να κατηγορείς τον καπιταλισμό και να δημιουργείς εχθρούς. Ο κύριος Τσίπρας, όμως, αυτή την στιγμή έχει μια προνομιακή σχέση με τους δανειστές. Εκποίησε τη χώρα και τα δίνει όλα. Δεν μπορεί να τους αρνηθεί τίποτα και αυτό το ξέρουν οι δανειστές. Γι αυτό τον θέλουν. Και η Μέρκελ τον προτιμά και η Ευρώπη και ο ίδιος ο Τράμπ τον έχει χαρακτηρίσει “καλό κυβερνήτη”. Τον θέλουν, γιατί δεν αντιστέκεται. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν και διαφωνίες, έδειχναν κάποια αντίσταση. Ωστόσο, ο κύριος Τσίπρας, χρησιμοποιώντας επικοινωνιακά παιχνίδια και την αδυναμία της αντιπολίτευσης, καταφέρνει να είναι κυρίαρχος του πολιτικού “παιχνιδιού”.
 
Για τη στάση των προηγούμενων κυβερνήσεων απέναντι στους δανειστές
Σίγουρα το μεγάλο “ΟΧΙ” που είπαν ήταν στο Υπερταμείο. Ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς είπαν όχι. Εμείς δε βάλαμε “ενέχυρο” τη χώρα για 100 χρόνια. Όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με το ΤΑΙΠΕΔ είναι απίστευτα. Και δεν έχει μιλήσει κανείς. Δεν ξεχνάμε, όμως, ότι η ΝΔ για δύο χρόνια έκανε “Ζάππεια” και μετά ήρθε ο κύριος Σαμαράς και είπε: “ουδείς αλάνθαστος”. Αλλά αυτά τα δύο χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν τόση ζημιά, που κάποια στιγμή οι οικονομολόγοι και οι ιστορικοί θα το αναλύσουν. Στην πραγματικότητα,  η οργή, ο θυμός και αυτή η καλλιέργεια βίας έφεραν τον κύριο Τσίπρα στην εξουσία. Εάν από την αρχή η ΝΔ και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις ακολουθούσαν για την Ελλάδα το δρόμο της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, τώρα δε θα είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν κυβερνήσεις κεντροαριστερές, οι οποίες έχασαν την κοινωνική τους στήριξη, όταν έκαναν τραγικά λάθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συνονθύλευμα δυνάμεων. Δεν μπορείς να τον τοποθετήσεις κάπου. Στη σοσιαλδημοκρατία δεν ανήκει. Ξαναγύρισαν στο “Die Linke”. Είναι σοσιαλδημοκρατικό το “Die Linke” της Γερμανίας; Βέβαια, ο κύριος Τσίπρας θα μπορούσε, να κάνει την οποιαδήποτε κυβίσθηση. Όπως είδατε, η λέξη “κωλοτούμπα” έχει γίνει διεθνής πια. Ο  κύριος Τσίπρας θα κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία. Περνάνε τα νομοσχέδια με τις ψήφους της αντιπολίτευσης και την επόμενη μέρα δεν συμβαίνει τίποτα. Δεν μιλάει κανένας. Όλος ο ΣΥΡΙΖΑ παρήλασε από λαϊκιστές δημοσιογράφους και «δημιούργησε κλίμα», καθυβρίζοντας το παλαιό πολιτικό σύστημα. Οδήγησαν στην εξουσία ανερμάτιστους πολιτικά ανθρώπους, όπως ο Βαρουφάκης, με αποκορύφωμα να έρχονται τώρα σκηνοθέτες μεγάλου βεληνεκούς και να θέλουν να κάνουν ταινία το πρώτο εξάμηνο της θητείας Βαρουφάκη. Κάτι δεν πάει καλά σε όλη αυτή την ιστορία.


Για το τι πρέπει να γίνει ώστε να υπάρξει μια γόνιμη συζήτηση στην πολιτική σκηνή
Εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια φωνάζω για μια εθνική στρατηγική, ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ένα σχέδιο για το οποίο θα συζητήσουμε όλοι μαζί, είτε διαφωνούμε είτε όχι. Να δούμε τι είναι καλό για τη χώρα και να προχωρήσουμε μπροστά, όπως έκαναν οι Κύπριοι. Η “βόμβα” της Κύπρου “έσκασε” στα χέρια του ΑΚΕΛ. Είδατε, όμως, τι συμπεριφορά είχε αυτό το κόμμα την επόμενη μέρα για τους Κυπρίους. Εδώ δεν είχαμε τέτοιες συμπεριφορές. Άρα, το πολιτικό μας σύστημα ήταν ανώριμο. Και αυτό οδήγησε τη χώρα σε βαθιά κρίση 8 χρόνια τώρα. Η παρούσα κυβέρνηση δεν επιθυμεί την μετριοπάθεια, την σύνεση. Θέλει να δημιουργεί αντιπαλότητα. Όποιος δεν είναι μαζί τους, είναι απέναντί τους. Στο κοινοβούλιο υπάρχουν δυνάμεις και άνθρωποι, που ισχυρίζονται, ότι ο Αρχιεπίσκοπος τους είπε να μην παραιτηθούν. Βλέποντας αυτά τα φαινόμενα, οφείλουμε όσο ποτέ άλλοτε να ξεπεράσουμε τις κομματικές περιχαρακώσεις, ώστε αυτός ο χώρος που λέγεται Κέντρο, να σηκώσει το ανάστημά του, να ξεπεράσει την εσωστρέφεια και το θυμό και να προχωρήσει μπροστά. Θέλουμε να φτιάξουμε κάτι καινούριο και διαφορετικό. Νέα πρόσωπα, νέα ηγεσία στην Ελλάδα, όχι μόνο στον κεντρώο χώρο. Θέλουμε καινούριο πολιτικό προσωπικό, γιατί το υπάρχον δε φαίνεται να είναι αντάξιο των δύσκολων συνθηκών που περνά η χώρα.

Για την υποψηφιότητα ενός νέου ανθρώπου, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, για το νέο φορέα της κεντροαριστεράς
Εγώ έχω ταχθεί στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη, γιατί πιστεύω σ’ αυτόν. Έχω ξεχωρίσει τον Νίκο εδώ και πολλά χρόνια, γιατί ο Νίκος ήταν παρών και στήριξε το ΠΑΣΟΚ στις πολύ δύσκολες στιγμές του. Πιστεύω πως έχει μια συνετή παρουσία και στο debate που έγινε ήταν καλός και πειστικός. Πιστεύω πως έχει ήθος, αρχές, προοδευτικό πρόσημο και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Θεωρώ ότι μπορεί να επαναφέρει την πολιτική στο επίκεντρο. Δε θέλω να φτιάξουμε ένα κόμμα, το οποίο θα είναι ένα άθροισμα δυνάμεων, παραγόντων και φυλάρχων. Θέλω ένα κόμμα διαφορετικό, το οποίο θα πιστεύει στη δύναμη του λαού, θα είναι προοδευτικό, θα είναι προσαρμοσμένο στους καιρούς, θα αγαπάει τους νέους, θα είναι αναγεννητικό και θα σέβεται τους πολίτες. Πάνω από όλα, να δίνει σημασία στην κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αν το κόμμα που θα φτιάξουμε δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν πιστεύει βαθιά στη δημοκρατία και τον άνθρωπο, καλύτερα να μην το φτιάξουμε. Πρέπει, οπωσδήποτε, να δούμε τι γίνεται με όλους αυτούς τους ανθρώπους που είναι εκτός των “τειχών”, που τα τελευταία χρόνια “γύρισαν την πλάτη” τους στο πολιτικό σύστημα και μπήκαν στο περιθώριο. Σε αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε να ξαναδώσουμε δύναμη. Να τους ενεργοποιήσουμε, ώστε να συμμετάσχουν στη δημιουργία του νέου φορέα. Θέλουμε να δώσουμε ένα διαφορετικό νόημα στη δημοκρατία. Αυτό πρέπει να πετύχουμε, αν θέλουμε να πάμε μπροστά. Βλέπουμε ότι βγαίνουν και μιλούν, αρθρογραφούν, μάλιστα, υπέρ κάποιου υποψηφίου της κεντροαριστεράς, ορισμένοι “καρεκλοκένταυροι”, εκπρόσωποι του πολύ παλιού πολιτικού συστήματος. Υποτιμούν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Αυτό που διεκδικώ για το χώρο που θέλω, είναι να με εκφράζει τουλάχιστον με την αξιοπρέπειά του. Δε χρειάζομαι κανέναν να μου πει ποιον να διαλέξω για την παράταξή μου. Όσοι μιλούν, να διάλεγαν τον υποψήφιο που επιθυμούσαν, στις εκλογές της παράταξής τους, όταν βρισκόντουσαν σε αυτή.

Αναφορά βουλευτή Λακωνίας, Λεωνίδα Γρηγοράκου σχετικά με την αξιολόγηση υπαλλήλων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τρίτη, 17/10/2017

Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ  

 

                                                                                          Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017

                                                                  ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς:  α) τον Υπουργό Υγείας, κ. Ξανθό Ανδρέα

            β) την Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Γεροβασίλη Όλγα

           

 

ΘΕΜΑ: «Αξιολόγηση υπαλλήλων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»

 

Με το υπ’ αριθμ. 102/4-10-2017 έγγραφό της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Ο.Ε. – Π.Φ.Υ) ζητά να εξαιρεθούν οι υπάλληλοι της Π.Φ.Υ. από την αξιολόγηση, την οποία χαρακτηρίζουν ως παράνομη και καταχρηστική. Οι λόγοι που παρατίθενται είναι: 1) η έλλειψη οργανογράμματος και η απουσία στόχων για τις υπηρεσίες των Μονάδων Υγείας, 2) η απουσία ή ανεπαρκής χρονικά παρουσία Επιστημονικά Υπευθύνων στις Μονάδες Υγείας το 2016, οι οποίοι ούτως ή άλλως δε θα μπορούσαν να κάνουν αξιολόγηση λόγω του ότι δεν κατέχουν θέση Διευθυντή Προϊσταμένου και 3) ως αξιολογητής Α΄ τυπικά θα μπορούσε να οριστεί ο προϊστάμενος της Δ/νσης Προσωπικού της Υ.ΠΕ. και ως  αξιολογητής Β΄ ο Διοικητής ή Αν. Διοικητής της Υ.ΠΕ, οι οποίοι όμως ουδεμία επαφή έχουν με τους υπαλλήλους των Μονάδων Υγείας, καθιστώντας μια ενδεχόμενη αξιολόγηση από πλευράς τους αναξιοκρατική και παράνομη.
Παρακαλείσθε να μας γνωστοποιήσετε την τοποθέτησή σας επί του θέματος.

 

Ο Βουλευτής

 
Λεωνίδας  Γρηγοράκος                                    

Αναφορά βουλευτή Λακωνίας, Λεωνίδα Γρηγοράκου για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Παλαιοπαναγιάς, Δήμου Σπάρτης Λακωνίας με την παραβατικότητα των Ρομά. Δευτέρα, 16/10/2017

 

Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ

    ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ  

 
 

16 Οκτωβρίου 2017

ΑΝΑΦΟΡΑ

 
Προς
τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη/Υπουργείο Εσωτερικών, κ. Ν. Τόσκα

ΘΕΜΑ: «Διαμαρτυρία Πολιτών Δημοτικού Διαμερίσματος Παλαιοπαναγιάς, Δήμου Σπάρτης Λακωνίας»

 

Κύριε Υπουργέ,

Σας προωθώ την επιστολή των πολιτών του Δημοτικού Διαμερίσματος Παλαιοπαναγιάς, Δήμου Σπάρτης Λακωνίας, με την οποία διαμαρτύρονται για την τραγική κατάσταση την οποία βιώνουν εδώ και χρόνια, λόγω έντονης παραβατικότητας και επιθετικής συμπεριφοράς από Ρομά της περιοχής. Οι πολίτες νιώθουν παραμελημένοι από την πλευρά της Πολιτείας και ζητούν να δοθεί άμεση λύση ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Παρακαλώ να μας ενημερώσετε για τη θέση σας και τις ενέργειές σας σχετικά με το θέμα.

 

 

Ο Βουλευτής

 

 

Λεωνίδας Γρηγοράκος

Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017

Συνάντηση Προέδρου Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Καζακστάν με Υφυπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν. Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2017



Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2017

Συνάντηση Προέδρου Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Καζακστάν με Υφυπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν

O Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Καζακστάν κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος είχε εθιμοτυπική συνάντηση στη Βουλή με τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν κ. Roman Vassilenko.
Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση σε Ελλάδα και Καζακστάν και διερεύνησαν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα του εμπορίου.
Η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα και οι δύο πλευρές επεσήμαναν την ανάγκη πύκνωσης των επαφών μεταξύ των Κοινοβουλίων των δύο χωρών, ειδικά σε επίπεδο Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας, ώστε οι Βουλευτές να διαμορφώσουν πιο ολοκληρωμένη άποψη για την κατάσταση που επικρατεί στις δύο χώρες.

Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λακωνίας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89fm. Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017


Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λακωνίας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89fm, στην εκπομπή “Άριστα 10”, με τη δημοσιογράφο Λώρα Ιωάννου
                                                                                               
 
Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017

Για τις επιφυλάξεις του στο θέμα της αλλαγής φύλου στην ηλικία των 15, που προβλέπει το νομοσχέδιο
Αρχικά θέλω, να τονίσω, ότι θεωρώ σημαντικό για τη χώρα μας, να αναγνωρίσει επιτέλους τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι τόσα χρόνια ήταν εγκλωβισμένοι, «φυλακισμένοι» και βρίσκονταν στο κοινωνικό περιθώριο. Θεωρώ, ότι έχουν δικαιώματα και πρέπει η ελληνική πολιτεία, να τους τα αναγνωρίσει. Το θέμα, όμως, δεν συζητήθηκε εξαρχής σωστά. Η κυβέρνηση δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσει το θέμα προβάλλοντας, δήθεν, ότι κάποιοι είναι πιο αριστεροί, πιο προοδευτικοί και κάποιοι άλλοι είναι σκοταδιστές. Θα έπρεπε να χειριστεί διαφορετικά το όλο θέμα. Είναι ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα, το οποίο απασχολεί μεγάλο μέρος των πολιτών. Υπάρχουν πολλές οικογένειες που περνούν δύσκολα, ζουν έναν «Γολγοθά» και οφείλουμε να δώσουμε μια λύση. Ωστόσο, η κυβέρνηση «ανέβασε» πολύ ψηλά το θέμα στην πολιτική ατζέντα γιατί ποτέ δε θέλει να είναι όλα τα κόμματα της Βουλής ενωμένα. Επιδιώκει το διχασμό των κομμάτων. Σε κάτι τέτοιο πρέπει να είμαστε όλοι σύμμαχοι, μαζί και η Εκκλησία. Να βρούμε μια λύση για αυτούς τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι είναι αδικημένοι και, επιτέλους, να σταματήσουν να είναι κοινωνικά «αλυσοδεμένοι».

Για τη στάση που θα κρατήσει τελικά η Δημοκρατική Συμπαράταξη στο θέμα
Εμείς, ως κόμμα, έχουμε μια συνεδρίαση για το θέμα, η οποία δεν έχει τελειώσει ακόμη. Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη για το επίμαχο άρθρο. Εγώ μπορώ, να σας πω τη δική μου άποψη, την οποία έχω καταθέσει και εγγράφως στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός μου. Η γνώμη μου είναι, ότι η έναρξη των διαδικασιών μπορεί να γίνεται στα 15 χρόνια του ενδιαφερόμενου. Θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρά επιστημονικά όργανα, επιτροπές, κοινωνική συμμετοχή και, από τα 15 μέχρι τα 18, να δίνεται η δυνατότητα στον άνθρωπο αυτό, που έχει κάνει την αίτηση, να επανεξετάζει την απόφασή του και να αξιολογείται από ειδικές επιτροπές, που θα είναι σε επαφή με την οικογένεια. Η οικογένεια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε τέτοιες ηλικίες, που το παιδί δεν έχει ακόμη ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Μετά, αναλόγως, να ολοκληρώνεται η  διαδικασία στα 18 του χρόνια. Πιστεύω, ότι μπορούν να περιμένουν μια τριετία, αφού έχουν κάνει αυτή την αίτηση για αλλαγή φύλλου και στα 18, αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και δεν υπάρχουν επιστημονικές, ιατρικές, ψυχολογικές, κοινωνικές αντιρρήσεις, τότε να γίνεται αυτή η αλλαγή. Γιατί μην ξεχνάμε, ότι ένα παιδί μεταξύ 16 και 17 μπορεί να αλλάξει γνώμη. Να υπάρχει το περιθώριο της τριετίας. Δεν μπορεί να προχωράμε σε επιφανειακές διαδικασίες. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να απουσιάζουν από τη διαδικασία φορείς όπως η ψυχιατρική εταιρεία, η παιδοψυχιατρική ή οποιεσδήποτε άλλες έχουν σαφή και ουσιαστική άποψη για το θέμα. Θα ήθελα να είναι πολύ υψηλά τα κριτήρια. Να προχωρά η διαδικασία μέσα από ένα πολύ υψηλό επιστημονικό επίπεδο. Και θα πρέπει σε αυτό να συμμετέχει και η Εκκλησία. Δεν μπορεί να απουσιάζει από κάτι τέτοιο. Να σας πω, βέβαια, ότι υπάρχουν και «φωτισμένοι» ιεράρχες, που αναγνωρίζουν το πρόβλημα. Το θέμα πρέπει, να το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί.

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λακωνίας στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91.5 fm. Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017



Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91.5 fm, στο δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιατάκο

Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017

Για τη χθεσινή τροπολογία του Υπουργού Δικαιοσύνης σχετικά με την αναγνώριση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης

Πρόκειται για μια απόφαση, που παραπέμπει ξανά στο δικαστήριο για επανεξέταση του θέματος. Δεν υπάρχει τίποτα που να είναι επιλήψιμο και δεν έχουν να πουν τίποτα οι βουλευτές για το θέμα. Το δικαστήριο έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Άρα, λοιπόν, στην ουσία δεν υπάρχει τίποτα και δεν μας δεσμεύει για τίποτα. Είναι όμως υποχρεωτικό, το ελληνικό κοινοβούλιο να πάρει θέση, να επαναπεμφθεί αυτή η υπόθεση στο δικαστήριο. Νομίζω ότι «ανέβηκε» πολύ ψηλά αυτό το θέμα, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη πολιτική βαρύτητα. Υπάρχουν πολλά ευρωπαϊκά ζητήματα. Υπάρχει άλλη άποψη για την Καταλονία, γιατί μπορεί αύριο-μεθαύριο η Μάνη να πει ότι θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί. Αν θυμάμαι καλά, πριν από περίπου 15 χρόνια, όταν ήμουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Στεφανόπουλο στη Μάνη, στον πανηγυρικό της ημέρας ένας ομιλητής ζήτησε την ανεξαρτησία της Μάνης. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει αυτά να τα βλέπουν οι κυβερνήσεις, οι πολιτικοί αλλά και οι πολίτες κάθε κράτους και να συνυπολογίζουν τις επιπτώσεις. Και στην Αγγλία στο Brexit, όπως είδατε, αυτοί οι οποίοι ήταν υπέρμαχοι της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα έχουν εξαφανιστεί και είναι κάπου αλλού. Έκαναν το κακό στην πατρίδα τους και με το λαϊκισμό τους οδήγησαν τον αγγλικό λαό σε μια μεγάλη περιπέτεια. Άρα, λοιπόν και οι λαοί εδώ πρέπει, να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι, να αποφασίζουν με ήρεμες συνθήκες και όχι με ταχύτατες συνθήκες να τρέχουν σε ένα δημοψήφισμα, όπως έγινε στην Ελλάδα. Αυτό το δημοψήφισμα στην Ελλάδα μέσα σε 5 μέρες δεν έχει γίνει σε καμία χώρα της υποσαχάριας Αφρικής. Αυτό που έγινε στην Ελλάδα, με το δημοψήφισμα που έκανε ο Τσίπρας και η παρέα του, είναι τραγικό.

Για την στήριξή του στην υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη και το μέλλον της κεντροαριστεράς

Εκτιμώ όλους τους συναδέλφους μου, αλλά εκτιμώ και την δική μου άποψη, να μπορώ να αξιολογώ την κάθε παρουσία. Με τον Ανδρουλάκη έχουμε κοινούς αγώνες. Τον στηρίζω επειδή νομίζω ότι είναι ο μοναδικός άνθρωπος, ο οποίος μπορεί να βγάλει αυτό το χώρο από τα αδιέξοδά του. Εμείς, όπως έγραψα σε ένα πρόσφατο άρθρο μου, πρέπει να πάμε στα «πίσω θρανία». Με την εμπειρία μας, με την σοφία μας, με αυτά που έχουμε αποκομίσει, θα βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα της Ελλάδος. Ήδη τα παιδιά μας είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς.  Πρέπει να μπούνε σε άλλους δρόμους για να μπορέσουν να κατακτήσουν τη ζωή τους,  που την έχουμε υποθηκεύσει. Χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους, να δημιουργήσουν ένα κράτος αλληλεγγύης, πρόνοιας και κυρίως αξιοκρατίας. Πιστεύω, ότι  η κεντροαριστερά έχει τις ευθύνες της για ό, τι έχει συμβεί στη χώρα και για μένα είναι πολύ μεγάλη γενναιοδωρία, ότι έχει κάνει την αυτοκριτική της. Αντίθετα, άλλοι χώροι δεν έχουν κάνει την δική τους. Θα ήθελα, λοιπόν, να πω στους φίλους της Νέας Δημοκρατίας και στους ψηφοφόρους ότι δεν βλάπτει η αυτοκριτική. Εν αντιθέσει με τους Πασόκους που έκαναν αυτοκριτική και έφεραν το κόμμα στο 4,6% και «πλήρωσαν πολύ ακριβά το μάρμαρο». 

Για την αρνητική στάση του κυρίου Λεβέντη

Πρόκειται για ένα κόμμα κι έναν άνθρωπο, ο οποίος δεν έχει να πει τίποτα. Είναι ένας πολιτικός της δεκαετίας ’70 - ’80. Προσπάθησε να μπει στη Βουλή και τα κατάφερε, σαν αποτέλεσμα μιας αντίδρασης από τους Έλληνες πολίτες. Δε νομίζω ότι προσφέρει τίποτα. Έχει κάνει ένα οικογενειακό κόμμα και θέλει να γίνει υπουργός και να συμμετάσχει στην Κυβέρνηση. Έβαλε το γιό του αντιπρόεδρο. Άλλα λέει, άλλα κάνει. Δεν μπορεί να έχει κανείς εμπιστοσύνη σε έναν τέτοιο πολιτικό, ο οποίος δεν έχει τίποτα να πει, παρά μόνο μια πολιτική «καφενείου».

Για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα γίνει τις επόμενες ημέρες και την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ

Η Αμερική θα υποστηρίξει τα δικά της συμφέροντα. Το Αμερικάνικο Σύνταγμα λέει το εξής: πρώτα ο αμερικανικός λαός. Εμείς, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να σταθμίσουμε αυτά τα γεγονότα. Μην περιμένουμε μεγάλες αλλαγές σε πρώτη φάση. Το μοναδικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε εμείς τώρα, είναι να εξετάσουμε τα λάθη της Τουρκίας. Δεν πιστεύουμε ότι οι Αμερικανοί θα κάνουν κάτι διαφορετικό για εμάς. Τα λάθη της Τουρκίας θα φέρουν την Ελλάδα σε ευνοϊκή θέση. Δεν κρύβω τα συναισθήματά μου για τον Αμερικανικό λαό και το Αμερικανικό Σύνταγμα. Είμαι Δημοκράτης, είμαι θαυμαστής του Κλίντον, του Ομπάμα και πολλών άλλων Προέδρων, που έφεραν την Αμερική πάρα πολύ ψηλά σε διεθνές επίπεδο και, φυσικά, σε οικονομικό επίπεδο. Βέβαια, υπάρχουν κάποιες διαφωνίες με τους Ρεπουμπλικάνους, γιατί σε κάποιες θέσεις τους είναι ακραίοι. Ακραίες θέσεις παίρνει μερικές φορές και ο Τραμπ και γίνεται λίγο επικίνδυνος για τον κόσμο. Η Αμερική δεν είναι μια χώρα, η οποία μπορεί να κάνει λάθη και να περάσουν απαρατήρητα. Μια τόσο μεγάλη χώρα, η οποία είναι η παγκόσμια κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού, όπως καταλαβαίνετε, αν «βήξει», «αρρωσταίνουμε» όλοι. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να σταθμίσουμε όλα αυτά και να ευχηθούμε ο Πρωθυπουργός σε αυτήν την επίσκεψη στις Η.Π.Α. να κερδίσει τα καλύτερα. Σ’ αυτά τα θέματα πρέπει να έχουμε επιτυχία.

Για το μεγάλο θέμα που υπάρχει με το αγκυροβόλι μεταξύ Κυθήρων και Λακωνικού κόλπου

Πρέπει να ξαναδούμε το θέμα των Κυθήρων και της Νεάπολης, του όρμου Βατίκων. Γίνεται μεγάλη καταστροφή και η ομάδα των ψαράδων εκεί, όπου πρόεδρος είναι ο φίλος μου ο Ψαράκης, έχει δώσει μεγάλες μάχες, γι’ αυτό το θέμα. Βέβαια, τα συμφέροντα είναι τεράστια. Όμως, το Λιμενικό της περιοχής κάνει καλά τη δουλειά του. Ας ελπίζουμε μόνο να μην γίνει κανένα ατύχημα. Προσωπικά, με το Λιμενικό Σώμα της Νεάπολης, του Γυθείου και της Μονεμβασιάς είμαι κατενθουσιασμένος, για τη συμπεριφορά τους και για τους ελέγχους που κάνουν. Πρέπει να τα λέμε αυτά τα καλά. Στην περιοχή αυτή έχουμε και το θέμα με το Παυλοπέτρι. Έγινε μια ωραία εκδήλωση το καλοκαίρι. Στην περιοχή της Νεάπολης βρίσκεται το Παυλοπέτρι, η πιο διάσημη πόλη εναλίων αρχαιοτήτων στον κόσμο. Όταν χωρίστηκε η Ελαφόνησος από την στερεά, την Πελοπόννησο, βυθίστηκε μια ολόκληρη πόλη και είναι εκεί. Υπάρχουν τόσο ωραίες έρευνες και τόσες μεγάλες μελέτες που πραγματικά μας συγκινούν και πρέπει εμείς οι ίδιοι να δώσουμε την ευκαιρία σ’ αυτούς τους ανθρώπους, να γίνει πιο γνωστό το θέμα αυτό. Έχουμε λόγους να προστατέψουμε αυτή την περιοχή, πόσο μάλλον από μια πιθανή ρύπανση που θα καταστρέψει όλη την Πελοπόννησο.





Παρέμβαση Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89fm. Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου 2017


Παρέμβαση Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λακωνίας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89fm, στο δημοσιογράφο Πέτρο Κουσουλό
                                                                                     

Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου 2017


 Σχετικά με τις εκλογές στην κεντροαριστερά
Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά. Νομίζω, ότι από την στιγμή που οι δύο εταιρείες που ανέλαβαν το εγχείρημα είπαν, ότι θα το φέρουν εις πέρας, τότε προχωράμε κανονικά. Εγώ θα ήθελα να υπάρχει λίγο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για να μπορέσουν να μιλήσουν οι υποψήφιοι με την κοινωνία, αλλά, όπως και να έχει, στο τέλος θα πάνε όλα καλά. Το ζητούμενο ήταν η ηλεκτρονική ψηφοφορία, η οποία δυστυχώς δεν κατέστη δυνατή. Αφού, όμως, καμία εταιρεία δεν μπορούσε να μας διαβεβαιώσει για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, θα προχωρήσουμε κανονικά και χωρίς την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Αυτή την στιγμή είμαι στο Μαρκόπουλο, στην εκδήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη. “Τόπο στα νιάτα”. Στηρίζω τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο γνωρίζω από παλιά, γιατί πιστεύω μπορεί να εκπροσωπήσει κάτι καινούριο και διαφορετικό στην ελληνική κοινωνία. Είναι ένα παιδί με μια άλλη οπτική για το μέλλον. Εμείς οι παλιοί θα πρέπει να δώσουμε λίγο χώρο στους νέους και να βοηθήσουμε με την εμπειρία μας στο καινούριο εγχείρημα. Αυτή την στιγμή η ελληνική πολιτική σκηνή χρειάζεται κυρίως ανανέωση πολιτικού προσωπικού από όλα τα κόμματα. Έτσι έγινε στην Ευρώπη και έτσι πρέπει να γίνει και εδώ. Ο χώρος μας έκανε μεγάλες τομές και καινοτομίες αλλά ήρθε η ώρα να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες. Τα νέα παιδιά μπορούν να καταλάβουν καλύτερα τη νέα πραγματικότητα, την τεχνολογία, τη διεθνή συγκυρία και τον κυβερνοχώρο. Οφείλουμε να δεχτούμε, ότι το πάθος και η δύναμη των νέων  ανθρώπων είναι μεγαλύτερα από κάποιων άλλων μεγαλύτερων. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε ελπίδα στους νέους, για να επιστρέψουν κι εκείνοι που έφυγαν στο εξωτερικό και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι, για ένα κράτος αλληλεγγύης, πρόνοιας. Ένα κράτος που δε θα είναι φέουδο, ένα κράτος αξιοπιστίας και αξιοκρατίας.