ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018

Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στην εκπομπή «X2» (ACTION 24). Τρίτη, 30/1/2018


Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στην εκπομπή «X2» (ACTION 24)


Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018


Για την στάση του Κινήματος Αλλαγής για την επίλυση του μακεδονικού
Το Κίνημα Αλλαγής νομίζω ότι έχει την πιο σωστή θέση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Το 2008 είχαμε πει ότι θέλουμε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Στην παγίδα, όμως, που πήγε να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, εμείς δεν πρόκειται να πέσουμε. Βέβαια, θεωρώ ότι σε αυτή την παγίδα ο μόνος που έχει πέσει είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ διότι τώρα θα αναγκαστεί να μας πει ποια είναι η θέση της κυβέρνησης συνολικά. Και αφού το κάνει αυτό, θα έχει τρεις επιλογές. Η πρώτη επιλογή είναι να κάνει ο Τσίπρας την «κωλοτούμπα», παίρνοντας πίσω το θέμα. Η δεύτερη επιλογή είναι η συγκυβέρνηση να αποδεχτεί την πρόταση, ψηφίζοντάς την. Και η τρίτη επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Αν η συγκυβέρνηση δεν ψηφίζει σύσσωμη, δεν υπάρχει περίπτωση να βρει έξι βουλευτές που να στηρίξουν την πρόταση του Τσίπρα.

Για την αλαζονεία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
Όταν πηγαίναμε εμείς και υπογράφαμε τα μνημόνια, είχαμε λόγο και επιχειρήματα και αντιστεκόμασταν στις απαιτήσεις των δανειστών και των εταίρων μας. Στην περίπτωση της τωρινής κυβέρνησης δεν υπάρχει τίποτα απ’ όλα αυτά. Υπάρχει μόνο μια λευκή επιταγή, την οποία υπογράφει. Και κανένας δεν φέρνει καμία αντίρρηση, διότι υπάρχει μια ισχυρή συγκολλητική ουσία, η οποία τους ενώνει: η εξουσία. Εγώ είχα ήδη εκφράσει τους προβληματισμούς μου στην κυρία Γεννηματά και πριν τη διαγραφή μου. Έλεγα από τότε ότι δεν μπορούμε να ψηφίζουμε εκείνες τις διατάξεις στις οποίες διαφωνεί ο Καμμένος και να στηρίζουμε μια κυβέρνηση η οποία έχει μια αλαζονική συμπεριφορά. Ας μας πει πρώτα η κυβέρνηση ποια είναι η πρόταση της και αν έχει τη δεδηλωμένη. Αν η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη, τότε θα το συζητήσουμε. Είμαστε ξεκάθαροι: δεν δεχόμαστε να φέρει ο Πρωθυπουργός μια πρόταση και να έχει Υπουργό Εθνικής Άμυνας έναν άνθρωπο που παριστάνει τον εθνοπατριώτη. Είναι τραγωδία αυτό που συμβαίνει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ποια είναι η ηθική της Αριστεράς; Να συγκυβερνήσει με έναν ομοϊδεάτη της Λεπέν και του Φάρατζ; Είναι φοβερό ότι «έριξαν» την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, δημιούργησαν μια ολόκληρη ιστορία με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δημιούργησαν ένα φοβερό κλίμα αμφισβήτησής μας από την κοινωνία και έρχονται σήμερα αυτοί οι «αριστεροί» και κάθονται «αγκαλιά» με ένα κόμμα που έχει τις αναφορές του στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά.

Για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τον ΣΥΡΙΖΑ
Δυστυχώς, πέσαμε όλοι στην παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη προκειμένου να αποφύγει τον ορυμαγδό των αντιδράσεων από την κοινωνία με τις μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και με όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία και οι πολίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, για άλλη μια φορά, κατάφερε και άλλαξε την πολιτική ατζέντα του τόπου. Το θέμα αυτό δεν λύνεται από την στιγμή που δεν υπάρχει εθνική πολιτική συναίνεση. Με την προσέλευση στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ο λαός έδειξε ότι είναι απέναντι σε τέτοιες λύσεις. Προσωπικά πιστεύω ότι τα συλλαλητήρια δεν θα πρέπει να διαμορφώνουν πολιτικές. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν θα πω σε κανέναν να μην πάει στο συλλαλητήριο.

Για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση το Κίνημα Αλλαγής να αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ στην συγκυβέρνηση ούτε να στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο του. Έχουμε ξεκαθαρίσει την στάση μας. Το νέο πολιτικό σκηνικό θα προέρχεται κατόπιν εκλογών. Η λύσει θα δοθεί από τον λαό και όχι από μια στημένη πλειοψηφία στη Βουλή των Ελλήνων. Η κυβέρνηση πρέπει να είναι ενιαία και να φέρνει ενιαία πρόταση, που να δώσει λύση στην ονομασία της ΠΓΔΜ. Διαφορετικά, εμείς είμαστε απέναντι και ό,τι προκύψει, θα προκύψει μετά τις εκλογές. Μετά τις εκλογές, το Κίνημα Αλλαγής θα συνομιλήσει με όλα τα κόμματα που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018

Σημεία συνέντευξης Λ. Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην εκπομπή «Εκλεκτικές Συγγένειες» και το δημοσιογράφο Ανδρέα Σταματόπουλο (www.radio1d.gr). Τρίτη, 30/1/2018

Σημεία συνέντευξης Λ. Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην εκπομπή «Εκλεκτικές Συγγένειες» και το δημοσιογράφο Ανδρέα Σταματόπουλο (www.radio1d.gr)


Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018


Για την στάση του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στο μακεδονικό ζήτημα
Το Κίνημα Αλλαγής έχει μια ξεκάθαρη θέση, η οποία θα μας δικαιώσει. Εμείς δεν πέφτουμε σε παγίδες αγανακτισμένων εθνοπατριωτών. Είμαστε ένα κίνημα ορθολογικό. Αγαπάμε τους γείτονές μας, άρα και τους Σκοπιανούς, τους οποίους θέλουμε, εφόσον απαρνηθούν όλα αυτά τα αλυτρωτικά θέματα που δημιουργούν πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα. Προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει η εθνικοφροσύνη κανενός ούτε θέλω να είμαι παρών σε γιορτές μισαλλοδοξίας. Δηλαδή, δε θα είμαι ένας από αυτούς που θα πουν να διαλυθεί αυτό το κράτος και να το πάρουν οι Αλβανοί και οι Βούλγαροι. Θέλω να υπάρχει αυτό το κράτος, για να έχω σιγουριά από τον βορρά. Αυτό που ζητώ, όμως, από αυτούς τους ανθρώπους είναι να σεβαστούν και τη δική μου ιστορία, ότι οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες και η Μακεδονία είναι ελληνική.
Η θέση μας είναι πατριωτική, είναι υπεύθυνη και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, γιατί δεν είμαστε ούτε Καμμένος, ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης. Εδώ και ο Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των δεξιών του αντανακλαστικών, είχε αυτή τη λαϊκίστικη προσέγγιση, ενώ ο πατέρας του και η Νέα Δημοκρατία είχαν μια άλλη θέση. Για να πετύχουμε κάτι θετικό, που δεν θα μας δημιουργήσει προβλήματα τα επόμενα χρόνια, πρέπει να πάμε χωρίς «κωλοτούμπες», χωρίς να διαπραγματευτούμε τίποτα από τη συμφωνία του 1994 και του 2008.  

Για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η κυβέρνηση για την επίλυση του μακεδονικού 
Πιστεύω ότι η Αθήνα πρέπει να δώσει πολύ μεγάλο αγώνα να προσεγγίσει σωστά τα Σκόπια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια καλή γειτονία, χωρίς αλυτρωτισμούς. Αυτό είναι η δική μου επιδίωξη. Είμαι ξεκάθαρος. Δεν θέλω να μπω σε κανένα «τριπάκι» ακροδεξιών «υπερπατριωτών». Αυτά τα έχει ζήσει ο ελληνικός λαός με τους «Αγανακτισμένους» στο Σύνταγμα και είδατε που πήγε η χώρα. Μέσα στο κίνημα των Αγανακτισμένων ήταν και ο κύριος Τσίπρας. Τώρα ο κύριος Τσίπρας, με όλους αυτούς που ήταν και είναι μαζί, μας θέλει ως «ουρά» του. Εμείς δεν θα είμαστε η «ουρά» του κυρίου Τσίπρα, ούτε θα πέσουμε στις παγίδες του, όπως επιχείρησε να κάνει με τον κύριο Μητσοτάκη. Στο σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης» που θέλει να παίξει ο Τσίπρας, εγώ δεν θα είμαι μαζί του. Η μοναδική προοπτική που βλέπω για το συγκεκριμένο κράτος είναι να τα βρει με την Ελλάδα, να κάνει τις υποχωρήσεις του. Δέχομαι ότι υπάρχει ο γεωγραφικός προσδιορισμός, αλλά δε δέχομαι ότι οι Σκοπιανοί έχουν σχέση με την Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου. Είναι όμως πολύ υποκριτικά τα παιχνίδια που παίζονται εντός Ελλάδος, ότι όλα είναι δικά μας. Και ξέρετε γιατί; Γιατί εμείς έχουμε ήδη αποδεχθεί την ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Η Ελλάδα κάθε πέρσι και καλύτερα στη διαχείριση θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής. Αν πράγματι θέλει η κυβέρνηση να λύσει το Σκοπιανό, θα πρέπει να βάλει βέτο σε ό,τι μέχρι στιγμής έχει δείξει αδυναμία. Και η αδυναμία της είναι χαρακτηριστική. Νομίζω ότι ένας γεωγραφικός προσδιορισμός, όπως λέει η πρώτη απόφαση των Ελλήνων αρχηγών κομμάτων και βέβαια το βέτο του Καραμανλή στο Βουκουρέστι, τα λύνει όλα. Αν το ζήτημα αυτό δε λυθεί τώρα, τα προβλήματα των Σκοπίων θα είναι μεγάλα. Πιθανόν αυτή η χώρα να διαλυθεί και εμείς απ’ αυτή τη διάλυση δεν θα επωφεληθούμε. Συνεπώς, αν οι Σκοπιανοί βγάλουν τα αλυτρωτικά στοιχεία από το Σύνταγμά τους και αν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν εγγυήσεις αλλά και ειλικρινείς θέσεις καλής γειτονίας και φιλίας, πιστεύω ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να λυθεί μια για πάντα.

Για τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας για το μακεδονικό
Εγώ δεν λέω σε κανέναν, φίλο ή ψηφοφόρο, να μην συμμετάσχει στα συλλαλητήρια. Λέω, όμως, ότι δεν πρέπει αυτά να καταντήσουν συλλαλητήρια μαζικά υπέρ κάποιων, οι οποίοι σκοπό έχουν να τους εκμεταλλευτούν. Δεν θέλω να συμμετέχει η Δημοκρατική Συμπαράταξη σε κάτι που δεν θα βολεύει την Ελλάδα και θα έχει σχέση με εκλογικές και, πιθανόν, προσωπικές πολιτικές ιδιοτελείς σκοπιμότητες. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κρατάει την καλύτερη στάση. Θέλει συνθήκες καλής γειτονίας, θέλει αυτή η χώρα να μπει στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, αρκεί να παλέψουμε να βρούμε την λύση που μας βολεύει. Όχι αλυτρωτικές θέσεις από πλευράς τους αλλά όχι και από εμάς αποκλεισμούς για τη δημιουργία ενός κράτους, που έχει και αυτό την γεωγραφική του τοποθέτηση.

Για τη στάση που θα κρατήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη στη λύση που θα προτείνει η κυβέρνηση για το Σκοπιανό  
Ο Τσίπρας δεν θα έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τη δική μας ψήφο, όπως το έκανε σε τόσα άλλα θέματα, για να παίξουν οι δήθεν πατριώτες ΑΝΕΛ τα «παιχνιδάκια» τους. Το είπε χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Εάν η κυβέρνηση δεν έχει ενιαία θέση, τότε να πάμε σε εκλογές. Τέρμα οι εθνοπατέρες. Δεν αναγνωρίζω σε κανέναν ότι είναι πιο πατριώτης από εμένα. Η όλη ιστορία της ακροδεξιάς θέσης του ΣΥΡΙΖΑ με τον Καμμένο πρέπει να αποκαλυφθεί πολιτικά και πρέπει την επόμενη φορά ο ελληνικός λαός να πάρει θέση γι’ αυτό το μόρφωμα που κυβερνάει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Την εθνικοφροσύνη την έχουν μέσα στο DNA τους. Πλανώνται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αν νομίζουν ότι θα έρθουν ξανά στη Βουλή βασιζόμενοι στη δική μας πολιτική ευαισθησία, της κεντρώας παράταξης, για να λύσουμε τον γόρδιο δεσμό της συγκυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δηλαδή, κατηγορούν εμένα, που ήμουν υπουργός της  συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου αυτοί που είναι με τον Φάρατζ και τη Λεπέν; Προσωπικά, δεν με εκπροσωπούν οι αδιάλλακτες θέσεις ούτε στο θέμα του Σκοπιανού ούτε σ’ εκείνο του Κυπριακού. Θέλω να συζητηθούν οι πιθανές λύσεις και να βρούμε την κοινή γραμμή, έτσι ώστε να συνυπάρξουμε ειρηνικά με ένα κράτους που μας έχει ανάγκη και το έχουμε ανάγκη. Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τα Σκόπια. Τι να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι των 2,5 εκατομμυρίων; Αφού οι άνθρωποι είμαι πάμφτωχοι. Εάν δείτε το βιοτικό επίπεδο των Σκοπιανών, είναι πολύ χαμηλό. Βέβαια, ούτε κι εγώ θέλω να ακούω τα «αλυτρωτικά» τους. Όμως, η ελληνική κυβέρνηση πίστευε ότι με το σκοπιανό θα εγκλωβίσει την αντιπολίτευση σ’ ένα παιχνίδι εξουσίας και πιθανών εκλογών. Δεν τα κατάφερε ο κύριος Τσίπρας και τώρα ζητάει σανίδα σωτηρίας από εμάς. Είναι τραγικό, επίσης, ότι αυτοί που δεν έχουν καμία σχέση με την Εκκλησία αναγάγουν σε πολιτειακό θεσμό την Εκκλησία.  Επειδή έχει χάσει ο κύριος Τσίπρας όλους τους συμμάχους του και όλες τις πολιτικές δυνάμεις αυτού του τόπου, ξεκίνησε να συναντιέται με τον Αρχιεπίσκοπο. Δηλαδή «και με τον Αστυφύλακα και με τον Χωροφύλακα», ανάλογα το τι μας βολεύει. Πήγε στον Αρχιεπίσκοπο να πει για το θέμα των Σκοπίων ενώ δεν έχει καν ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου για το θέμα. Όσον αφορά στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η πρόεδρός μας η κυρία Γεννηματά, η οποία δεν αμφισβητείται από κανέναν στο κόμμα της και είναι πολύ ψύχραιμη, ζητά έναν έντιμο συμβιβασμό και μια έντιμη λύση στο θέμα του Σκοπιανού.

Για τις καταγγελίες για ανομία στα ελληνικά πανεπιστήμια
Ως Υπουργοί Παιδείας, η Άννα Διαμαντοπούλου και η Μαριέττα Γιαννάκου–Κουτσίκου άφησαν τη σφραγίδα τους. Η τωρινή κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ιδεοληψίας που έχει ο Υπουργός, προσπαθεί να τα διαλύσει όλα. Δεν υπάρχει καμία στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ σε κανέναν τομέα. Άρα, ούτε στην Παιδεία, ούτε στην Υγεία ή την Κοινωνική Ασφάλιση. Εμείς είχαμε μια πολύ καλή πολιτική στην Παιδεία. Η Νέα Δημοκρατία που ήρθε μετά, με τον κύριο Αρβανιτόπουλο, που αφαίρεσε πολύ σημαντικά θέματα από το νομοσχέδιο της Άννας Διαμαντοπούλου -το οποίο είχαν ψηφίσει 252 βουλευτές- έχει τεράστιες ευθύνες. Τα θέματα της Παιδείας, της Υγείας, της Ανάπτυξης και της Οικονομίας της χώρας είναι αυτά που θα έπρεπε να συζητάνε αυτή τη στιγμή. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση προσπαθεί να «σκεπάσει» όλα τα μεγάλα θέματα. Ο Υπουργός Παιδείας ευθύνεται γι αυτό που συμβαίνει μέσα στα Πανεπιστήμια. Προσωπικά, στηρίζω την άποψη ότι στα Πανεπιστήμια θα πρέπει να γίνεται διακίνηση ιδεών και όχι διακίνηση ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με το Πανεπιστήμιο.

Για τους πλειστηριασμούς
Με το θέμα των πλειστηριασμών ο κύριος Τσίπρας θα δώσει την ευκαιρία στο κόμμα που θα φτιαχτεί από την Κωνσταντοπούλου και τον Λαφαζάνη να πάρει ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Και το λέω αυτό, γιατί το Σεπτέμβριο του 2015 δεν υπήρχαν οι πλειστηριασμοί. Ο νόμος Κατσέλη προστάτευε. Με το μνημόνιο που υπογράφηκε, δεν υπάρχει καμία προστασία. Έτσι, λοιπόν, δημιουργείται ένα κίνημα κατά των πλειστηριασμών, που θα κοστίσει πάρα πολύ ακριβά στο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι απίστευτα μεγάλη η αντίδραση για το θέμα των πλειστηριασμών. Εμείς, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, τώρα πια ως Κίνημα Αλλαγής, είχαμε φέρει στη Βουλή έναν συγκεκριμένο νόμο για να προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Δυστυχώς, όμως, δεν τον ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη κατοικία πρέπει να προστατεύεται. Έχουμε, πλέον, όλα τα μέσα να δούμε ποιος δεν πληρώνει ενώ έχει τη δυνατότητα και ποιος έχει πρώτη κατοικία στην Ελλάδα και 15 κατοικίες στην Ελβετία. Όλα μπορούμε να τα βρούμε. Αλλά «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», λένε στο χωριό μου. Αφήνουν να υπάρχει μια «χύμα» κατάσταση, να πηγαίνει η Κωνσταντοπούλου με τον Λαφαζάνη στον Πειραιά…Εν τω μεταξύ ο τύπος αυτός είναι ένας πάμπλουτος με κατοικίες στο εξωτερικό. Θα πρέπει να τελειώνουμε με αυτά. Θα πρέπει να έρθει στη Βουλή και να ψηφιστεί μια διάταξη νόμου, που να προβλέπει ότι καμία πρώτη κατοικία δεν πρέπει να πλειστηριαστεί. Ήρθε η ώρα της αλήθειας και της πραγματικότητας. Για τα ψέματα που είπαν, είμαστε όλοι οι Έλληνες υποχρεωμένοι να στείλουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ στο σπίτι τους. Η πρώτη κατοικία πρέπει να προστατεύεται, γιατί ο Έλληνας έχει στην κουλτούρα του το «κεραμίδι». Οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι βόρειοι λαοί δεν έχουν δικό τους σπίτι. Εμείς, επειδή έχουμε αυτή την απίθανα ωραία χώρα, θέλουμε να έχουμε το σπίτι μας. Έχουμε μια τέτοια φιλοσοφία, μια τέτοια κουλτούρα, από τότε που υπάρχουμε ως λαός. Σε όλη την τεράστια ιστορία μας, από την εποχή του Ομήρου, είμαστε παρόντες με το σπίτι μας, με τις εκκλησίες μας, με τα καλά μας και με τα άσχημά μας. Αυτά δεν πρέπει να τα χαρίσουμε σε κανέναν. Μπορούμε όλα αυτά να τα βρούμε κάτω από συνθήκες ηρεμίας και όχι άρνησης, να δώσουμε στον κόσμο το μήνυμα ότι επιτέλους οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου συμφώνησαν σε κάτι, για να μπορέσει ο κόσμος αυτός να σταθεί κάτω από το κεραμίδι του και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη της χώρας. Πρέπει να ξαναδώσουμε ελπίδα στη μεσαία τάξη και στα παιδιά μας.

Για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής 
Έχει κατατεθεί στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που, με 50.000 φοιτητές, λένε ότι θα είναι το τρίτο Πανεπιστήμιο της χώρας. Διάβασα σήμερα, λοιπόν, την ανακοίνωση της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που καταγγέλλει τον Υπουργό Παιδείας για το θέμα τον ανορθολογικών πρακτικών στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Δεν υπάρχει καμία μελέτη εκπόνησης, είναι όλα «στο πόδι». Πρέπει να γίνουν πράγματα στο πλαίσιο αναγνώρισης των Πανεπιστημίων και να τελειώνουμε με τα ΤΕΙ της Ελλάδος. Πρέπει όμως να γίνουν όλα με μια λογική, με μελέτες, να δούμε τις απαιτήσεις ενός νέου σύγχρονου Πανεπιστημίου. Δεν επιτρέπεται αυτά τα ζητήματα να γίνονται με προχειρότητα. 

Για το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής
Είναι γεγονός ότι οι εκτιμήσεις βάσει δημοσκοπήσεων είναι πιο θετικές για μας, σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Έχουμε μπροστά μας ένα συνέδριο, που θα ξεκαθαρίσει την ταυτότητά μας και τον χαρακτήρα μας. Το συνέδριο θα γίνει 17-19 Μαρτίου και πιστεύω ότι εκεί θα δώσουμε το καθοριστικό μας στίγμα και το αφήγημά μας στην κοινωνία. Πρέπει να ξεπεράσουμε όλες τις παλιές μας αγκυλώσεις, να ξεπεράσουμε τον παλιό  μας εαυτό, να δημιουργήσουμε νέες προϋποθέσεις για την νεολαία και τους νέους ανθρώπους. Οφείλουμε να δώσουμε χώρο στην καινοτομία, στην Παιδεία, σε όλους εκείνους τους Έλληνες που τα προηγούμενα χρόνια μας γύρισαν την πλάτη, διότι κι εμείς δεν ήμασταν καλοί μαζί τους. Εγώ κάνω την αυτοκριτική μου. Σαν κόμμα, δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στην λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού και της δεξιάς απόκλισης, που απαιτούσαν τα μνημόνια. Θα πρέπει λοιπόν να ξαναβρούμε τον εαυτό μας. Είμαστε μαζί με την αγγλική κεντροαριστερά, την γαλλική κεντροαριστερά, την κεντροαριστερά της Ισπανίας, της Ιταλίας. Μ’ αυτούς είμαστε. Έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχουμε κοινωνική ευαισθησία. Πιστεύουμε στη μεσαία τάξη, η οποία αποτελεί μηχανή της ανάπτυξης μιας χώρας. Τους ανθρώπους που μας γύρισαν την πλάτη για τα λάθη που κάναμε, θέλουμε να τους ξανασυναντήσουμε, να μιλήσουμε μαζί τους και να δημιουργήσουμε ένα νέο αφήγημα για την Ελλάδα.