ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο κανάλι της Βουλής στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση». Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο κανάλι της  Βουλής  στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» με τη δημοσιογράφο Κέλλυ Κοντογιώργη


                                                  Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Για την πολιτική επικαιρότητα
Για κανέναν πολιτικό δεν θα ήταν ευχάριστη η ύπαρξη μιας μεγάλης δικογραφίας, όπως αυτή για την υπόθεση Novartis, που εμπλέκει πρώην Πρωθυπουργούς και Υπουργούς. Παράδοξη είναι και η ύπαρξη της συντομογραφίας «Π.Κ.» μέσα στην δικογραφία και ακόμα περισσότερο να το δέχονται αυτό οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και το Κοινοβούλιο. Ο ίδιος δεν έπρεπε να το δεχτεί αυτό. Έπρεπε να έχει το θάρρος να πάει να διορθώσει τη συντομογραφία, να πει «εγώ είμαι αυτός και λέγομαι  Παναγιώτης Κουρουμπλής». Ο κύριος Κουρουμπλής, κατά τα φαινόμενα και απ’ ό,τι είπε ο δικαστής, εμπλέκεται στην όλη διαδικασία του φαρμάκου από την ημέρα που έγινε Υπουργός Υγείας, μέσω της  καθυστέρησης της έκδοση των τιμών των φαρμάκων. Φαίνεται ότι έτσι υπήρξε ένα μεγάλο κέρδος για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Δικαστής δεν είμαι και δε θέλω να καταδικάσω. Αυτό θα το κρίνει η  Επιτροπή.


Για την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Χτες το βράδυ, στη Βουλή ζήσαμε μια ακόμα συμπεριφορά - δείγμα της πολιτικής των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης  απέναντι στο Μητροπολίτη Σύρου  Δωρόθεο. Όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι απέναντι μας, είναι εχθρός  μας. Όταν τον βρούμε μπροστά μας, τον εξαφανίζουμε. Αυτό δεν είναι πολιτική.  Στην πολιτική δεν διεκδικείς στριμώχνοντας τους αντιπάλους σου μη δίνοντάς τους χρόνο να απαντήσουν ή στέλνοντας τους στα ειδικά δικαστήρια, σε ειδικές προανακριτικές επιτροπές στη Βουλή. Η Κυβέρνηση αυτή από τη μια φέρεται έτσι και από την άλλη ζητάει συναίνεση. Το θέμα της συναίνεσης δεν είναι α λα καρτ. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι οπορτουνιστική. Εφαρμόζει την τακτική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να  διατηρείται στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική παράταξη, η οποία θυσιάζει τα μεγάλα οράματα της αριστεράς και τις τιτάνιες προσπάθειες του ελληνικού λαού για να ανέβει στην εξουσία και να συγκυβερνά με μια  ακροδεξιά παράταξη, τους ΑΝΕΛ. Κι όμως, αυτοί οι άνθρωποι έρχονται όλοι μαζί στη Βουλή και σηκώνουν τα χέρια τους  και αποφασίζουν για την τύχη της Ελλάδας. Χωρίς ντροπή, κατηγορούν εμάς ότι συγκυβερνήσαμε με τη Ν.Δ. ενώ έχουν κάνει τον χειρότερο συνασπισμό. Είναι αποδεδειγμένα η χειρότερη κυβέρνηση. Έρχονται  στη Βουλή και σαν στρατιωτάκια υπογράφουν τα πάντα. Κατηγορούν τρία χρόνια τώρα τους προηγούμενους,  ότι εκείνοι αντιπροσωπεύουν το παλιό. Μέσα σ’ αυτά τα τρία χρόνια, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ό,τι πιο παλιό έχει περάσει από το πολιτικό σκηνικό της χώρας μετά τη Μεταπολίτευση. Έχει χρησιμοποιήσει τις χειρότερες μεθόδους. Δεν έχει κυβερνήσει βάσει του Συντάγματος και του Κανονισμού  της Βουλής.   Άλλα λέει κι άλλα κάνει.


Για τον τρόπο άσκησης νομοθετικής εξουσίας από την κυβέρνηση
Κοιτάξτε πώς νομοθετούν. Χθες τελειώσαμε στις δύο η ώρα το πρωί την ψήφιση ενός νομοσχεδίου με 35 άρθρα. Ενός νομοσχεδίου που είχε προαναγγείλει η Κυβέρνηση ως μεγάλη τομή για την παιδεία στην Ελλάδα που προβλέπει την Ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Τελειώσαμε στις δύο το πρωί, επειδή περιμέναμε τον Υπουργό Παιδείας κύριο Γαβρόγλου να μας φέρει στις δωδεκάμισι μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής με 49 σελίδες. Ό,τι κάνουν το κάνουν τόσο επιφανειακά και ερασιτεχνικά, που πραγματικά δεν μπορεί κανείς να τους δικαιολογήσει. Όπως και στην υπόθεση Novartis,  η οποία είναι ένα πραγματικό και διεθνές σκάνδαλο, το οποίο όμως ήρθε γραμμένο στη Βουλή κάτω από πιέσεις της Κυβέρνησης προς τη Δικαιοσύνη, καταστρατηγώντας το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Δεν έχει καμία σχέση η Κυβέρνηση  με τη Δικαιοσύνη και δεν πρέπει να επιβάλει τις δικές της βουλές  εξαναγκάζοντας τους εισαγγελείς  και τους δικαστές να στέλνουν όλες αυτές τις υποθέσεις στο Κοινοβούλιο, τη στιγμή που δεν είναι έτοιμες. 


Για την αποχώρηση του κυρίου Παπαδημητρίου και της κυρίας Αντωνοπούλου από την κυβέρνηση
Το νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Η  κυρία Αντωνοπούλου, σύζυγος του κυρίου Παπαδημητρίου, με τον πλούτο που έχει, προκαλεί ένα λαό που περνάει μεγάλη οικονομική κρίση. Όταν δηλώνεις 450.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο και χρησιμοποιείς ένα νόμο, που κακώς ψηφίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, ο οποίος σου παρέχει 1000 ευρώ το μήνα  για το σπίτι σου, αυτό για μένα είναι απληστία.
Ο πολιτικός  πρέπει να είναι και να φαίνεται. Θα πρέπει πάνω απ’ όλα να προσέχει την υστεροφημία του. Σε μια αγόρευσή του το 1949, ο Παπανδρέου είχε πει ότι ο πολιτικός, όταν δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις πράξεις του, θα πρέπει -επειδή υπάρχει το δίκαιο αλλά υπάρχει και η ατομική ευθύνη- να εγκαταλείπει τον πολιτικό στίβο, να πηγαίνει κάπου να «μονάσει» και να κάνει την αυτοκριτική του.  Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια  δεν υπάρχουν πολιτικοί που κάνουν την αυτοκριτική τους. Υπάρχουν πολιτικοί  που βλέπουν ευκαιριακά το πέρασμα τους από διάφορα πολιτικά πόστα και δε σέβονται το Σύνταγμα  και τον όρκο που έχουν δώσει στη Βουλή. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει κανείς να μην προκαλεί τον ελληνικό λαό με τέτοιες πράξεις, με τέτοιες προσεγγίσεις. Ειδικά όταν έχεις πίσω σου μια τεράστια περιουσία, όταν έχεις έρθει από το πουθενά να προσφέρεις -όπως έχεις πει- στον τόπο σου.  Η πολιτική είναι εθελοντισμός. Κάνω κάτι επειδή το αγαπάω. Κάνω κάτι για τη χώρα μου, για τους φίλους μου, για τους συνανθρώπους μου, για τα παιδιά μου και τελευταία για τον εαυτό μου.  Άρα, λοιπόν, όταν έχεις έρθει από ένα μεγάλο περιβάλλον όπως η Αμερική για να μας «σώσεις», δεν έχεις το δικαίωμα να λειτουργήσεις έτσι.


Για τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis
Αυτήν την εβδομάδα η σύσταση των μελών της προανακριτικής επιτροπής. Χθες είχαμε και τη συνάντηση του κυρίου Μητσοτάκη  με τον Αμερικανό  Πρέσβη, ο οποίος σύμφωνα με διαρροές από τη Νέα Δημοκρατία, είπε στον κύριο Μητσοτάκη πως η έρευνα του  FBI δεν αναφέρει ονόματα Ελλήνων πολιτικών, πράγμα που επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο Πρέσβης μέσω tweet. Εγώ δε θέλω να κάνω το ντέντεκτιβ. Πιστεύω πως αυτή η διαδικασία θα τελειώσει πολύ γρήγορα. Όταν η Κυβέρνηση είδε ότι δεν της πηγαίνουν καλά τα πράγματα ούτε με τον Ερντογάν ούτε με τα Σκόπια και το Μακεδονικό, θέλησε να αλλάξει την ατζέντα. Πέρυσι τέτοιον καιρό είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός  αλλά και διάφορα φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ, ότι υπάρχει το θέμα της Novartis. Κάποια στιγμή, λοιπόν, όταν είδε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν τον «πάνε» καθόλου, τράβηξε αυτό το «χαρτί» για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα.


Για την άποψή του σχετικά με τα εκλογικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ
Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στρατηγικό σχεδιασμό να πάμε σε εκλογές συγκρουσιακά. Στοχεύει στην έντονη πόλωση, γιατί πιστεύει πως μέσα από αυτό θα σωθεί. Η άποψη μου είναι πως, ό,τι και να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να ξεπεράσει το μισό του ποσοστού που πήρε την προηγούμενη φορά. Έχει κάνει τόσο μεγάλα λάθη που θα υποστεί μεγάλη καθίζηση. Αν το δικό μας κόμμα είχε οργανωθεί καλύτερα και ενωρίτερα, αν είχαμε υπερβεί τις αδυναμίες μας, θα είχαμε δώσει ένα καθαρό στίγμα και θα είχε αυτό δράσει πολιτικά υπέρ μας.


Για το Κίνημα Αλλαγής
Βρισκόμαστε ενόψει μιας διαδικασίας συνεδρίου και η Πρόεδρός μας η Φώφη Γεννηματά αισθάνεται ασφαλής τώρα, έχοντας πάρει ένα μεγάλο ποσοστό του κινήματος που ηγείται. Αυτά είναι θετικά, όμως δεν έχουμε ξεκαθαρίσει πού θα πάμε και τι θα κάνουμε, με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε. Είναι κάτι που με προβληματίζει και πρέπει να τελειώνει γρήγορα γιατί παρουσιάζονται εγγενείς αδυναμίες στη Βουλή και στο κοινοβουλευτικό έργο και θα πρέπει κάποια στιγμή να το ξεκαθαρίσουμε.


Για τη συνεργασία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το ΠΟΤΑΜΙ
Υπάρχουν κάποιες αδυναμίες. Αυτό φάνηκε για παράδειγμα χθες το βράδυ στη Βουλή, όπου εμείς ψηφίσαμε «όχι» στην τροπολογία με το θέμα της Μητρόπολης Τήνου και το ΠΟΤΑΜΙ ψήφισε «ναι», ενώ πριν 15-20 μέρες ο κύριος Θεοδωράκης και η κυρία Γεννηματά είχαν πει ότι, όταν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνώντων  ομάδων δε συμφωνούν, εμείς δε θα πηγαίνουμε να δίνουμε άφεση αμαρτιών. Αν δεν ψήφιζε το ΠΟΤΑΜΙ χθες το βράδυ την τροπολογία αυτή, δε θα περνούσε. Άρα, βλέπετε, ότι κι εμείς έχουμε τα προβλήματα μας.


Για την εικόνα του Ελληνικού Κοινοβουλίου το τελευταίο χρονικό διάστημα
Ο ένας θέλει να βγάλει τα μάτια του άλλου στέλνοντας τον σε ειδικά δικαστήρια. Η Βουλή την προηγούμενη βδομάδα δεν τιμούσε τον ελληνικό λαό, ήταν μια Βουλή κατώτερη των περιστάσεων, μια Βουλή που έβγαζε πολύ μίσος, το μοναδικό πράγμα που δεν θα ήθελε ο ελληνικός λαός αυτό τον καιρό. Σε  αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία με την επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο, σε συνδυασμό με το Μακεδονικό, το μόνο που μας έλειπε ως χώρα είναι αυτό που παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η Ελλάδα θέλει συναίνεση. Μόνο αν ο λαός είναι ενωμένος μπορεί να νικήσει. Ένας λαός διχασμένος, όπως τον έχει διχάσει ο  ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί  πάει μπροστά.


Για τα προβλήματα στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική της κυβέρνησης
Βλέπουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες από την πλευρά της Κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική. Δεν της βγαίνει το «χαρτί» με το Μακεδονικό. Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός μάλιστα απέκλεισε το ενδεχόμενο να τροποποιήσει το Σύνταγμα της χώρας του, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Με τον Ερντογάν και την Τουρκία επίσης δεν τα πάει καλά. Έχουμε καθημερινές παραβιάσεις στο Αιγαίο, ενώ στην Κύπρο παρεμποδίζονται τα ιταλικά γεωτρύπανα. Εξίσου άσχημα είναι τα πράγματα και στην εσωτερική πολιτική. Μπορεί να λέει η κυβέρνηση ότι θα βγούμε από το μνημόνιο αλλά ο κύριος  Στουρνάρας μιλάει για σήμα κινδύνου στην πολιτική γραμμή, όπως και ο Ντράγκι. Δε βγαίνουμε από το μνημόνιο. Το μνημόνιο μπορεί να τελειώνει τον Αύγουστο αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τις μνημονιακές υποχρεώσεις μέχρι το 2022 και αυτά που έχουμε υπογράψει μέχρι το 2060. Αυτά δημιουργούν μια τεράστια ανησυχία στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, βλέποντας τη δημοσκοπική του κατρακύλα, βγάζει όλο τον κακό του εαυτό. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα πάμε σε εκλογές, πολύ πιο γρήγορα από το 2019.

Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Alpha 989 και το δημοσιογράφο Πέτρο Κουσουλό. Παρασκευή, 23/2/2018


Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Alpha 989 και το δημοσιογράφο Πέτρο Κουσουλό



Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018



Για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis για ένα μήνα
Με τον τρόπο που έγινε, αποδεικνύεται ότι η σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis είχε ως μοναδικό σκοπό την σπίλωση κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι μάλλον δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Αυτή η επιτροπή έπρεπε να συγκροτηθεί, γιατί το διεθνές σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό. Στην Ελλάδα, βέβαια, το σκάνδαλο των φαρμάκων είναι σύνθετο και δεν αφορά μόνο τη Novartis αλλά και την περίοδο 2004 – 2009, όταν εκτινάχτηκε η φαρμακευτική δαπάνη. Όμως, αντί να δεχτούμε ότι πρέπει να εξετάσουμε σε βάθος πού πήγαν τα χρήματα του ελληνικού λαού, πηγαίνουμε σε μια «fast track» διαδικασία, για να σπιλώσουμε κάποια πρόσωπα.
Γιατί έπρεπε να βάλουμε τον χρονικό περιορισμό του ενός μήνα στη συγκεκριμένη επιτροπή. Τι μας βιάζει; Ας πάμε σε μια διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης σε βάθος, για να αποδείξουμε στον ελληνικό λαό ότι σεβόμαστε και το χρήμα του και τις θυσίες που έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα. Αν πράγματι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη σύσταση του ελληνικού κράτους -όπως είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος- τότε γιατί πάμε να το «κουκουλώσουμε»; Πρέπει να ελέγξουμε πού πήγε αυτό το χρήμα, πού χάθηκαν τα λεφτά του ελληνικού λαού. Αν γίνει κάτι διαφορετικό, τότε είναι εύλογο να σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για μια σκευωρία εναντίον πολιτικών αντιπάλων.


Για τον ρόλο των θεσμών στη διαλεύκανση του σκανδάλου Novartis
Ας αφήσουμε τη Βουλή με την προανακριτική επιτροπή και τη Δικαιοσύνη να κάνουν τη δουλειά τους. Όταν τελειώσει την ενδελεχή έρευνά της, ας αποφασίσει η Βουλή αν ο φάκελος θα πρέπει να επιστρέψει στην ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία θα πρέπει να την εμπιστευτούμε επιτέλους να κάνει τη δουλειά της. Και ας αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει.
Το κράτος, με τους συνταγματικά κατοχυρωμένους θεσμούς του, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ελέγχει εις βάθος την υπόθεση, χωρίς χρονικές δεσμεύσεις. Εφόσον δεχόμαστε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο, θα πρέπει να δεχτούμε επίσης, ότι χρειαζόμαστε επαρκή χρόνο για την πλήρη διαλεύκανση και την απόδοση ευθυνών εκεί που πρέπει. Ας αποφασίσει η ελληνική Δικαιοσύνη. Προσωπικά, δεν θέλω ούτε να καταδικάσω ούτε να αθωώσω κανέναν. Τα όργανα της Πολιτείας μας, που είναι κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα, πρέπει να αποφασίσουν τι έχει γίνει μ’ αυτήν την υπόθεση.
Δεν δέχομαι να πληρώσει για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός τα λάθη του πολιτικού συστήματος. Αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει γρήγορα τη χώρα σε εκλογές. Διότι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει διχασμένη, με τον λαό να λέει ότι οι μισοί είναι κλέφτες και οι άλλοι μισοί ψεύτες. Όταν η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει τόσους εξωτερικούς κινδύνους, ο λαός θα πρέπει είναι ενωμένος και θα πρέπει να υπάρχει πολιτική συναίνεση. Αυτή την στιγμή, η κυβέρνηση Τσίπρα επέλεξε το δρόμο του διχασμού. Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία, στη διακυβέρνηση της χώρας και στις σχέσεις της Ελλάδας με τους άλλους λαούς.


Για τις λανθασμένες κινήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με την υπόθεση Novartis
Θα ήθελα αυτό το σκάνδαλο να ήταν πλήρως αιτιολογημένο, να μην «έμπαζε» από πουθενά. Θα ήθελα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να είχε στείλει τη δικογραφία στη Βουλή καλά τεκμηριωμένη και ύστερα ας αποφάσιζαν τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.  Σαν Έλληνας πολίτης και πολιτικός, δε δέχομαι, σε μια τέτοια διαδικασία, να βλέπω γραμμένο «Π.Κ» σε ένα φάκελο που έχει αποσταλεί από την Εισαγγελία στη Βουλή. Δεν με ενδιαφέρει ποιο είναι το πρόσωπο αλλά με ενδιαφέρει ο τρόπος που λειτούργησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Με ενδιαφέρει επίσης ότι ο κ. Τζανακόπουλος, ως υπουργός της κυβέρνησης, δεν είχε καμία αρμοδιότητα να πάει εκεί που πήγε. Με ενδιαφέρουν όλα όσα έγιναν εκτός συνταγματικής νομιμότητας.
Δεν νοείται να λειτουργεί η Δικαιοσύνη τόσο επιπόλαια και ερασιτεχνικά. Κάποια στιγμή, οι Έλληνες δικαστές, τους οποίους εμπιστεύομαι, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.


Για την ύπαρξη πολιτικής ευθύνης στη διαχείριση της υπόθεσης Novartis
Βεβαίως υπάρχει πολιτική ευθύνη και θα πρέπει να βρεθεί. Είναι εγκληματικά τα λάθη που έχουν γίνει εναντίον της Δημοκρατίας. Μ’ ενδιαφέρει η δημοκρατία μας για την οποία όλοι πρέπει να δίνουμε μάχη κάθε μέρα για να την κρατήσουμε ψηλά. Αυτό το πολίτευμα αξίζει τον κόπο να το στηρίξει κανείς μέχρι τέλους. Δυστυχώς, φαίνεται ότι η δημοκρατία μας δεν λειτουργεί σωστά. Δεν επιτρέπεται μια εφημερίδα να προαναγγέλλει την Παρασκευή την κατάθεση του μάρτυρα η οποία γίνεται την Κυριακή. Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να εξαγγέλλει σε ομιλία του πριν ένα χρόνο τις διώξεις των πολιτικών του αντιπάλων, που θα προκύψουν μέσα από ένα μεγάλο σκάνδαλο στην ελληνική κοινωνία. Αυτά δεν γίνονται σε ευνομούμενες πολιτείες.
Προσωπικά, δεν θα αναπαράξω τα περί συνομωσιών και όλα αυτά που άκουσα προχθές στη Βουλή και με λύπησαν πάρα πολύ, γιατί δεν τιμούν το ελληνικό Κοινοβούλιο, τη Δημοκρατία και τον ελληνικό λαό. Δεν μπορεί και δεν πρέπει ο ελληνικός λαός -ο οποίος έχει περάσει δύσκολα τα τελευταία χρόνια- να πληρώνει τα λάθη των πολιτικών.



Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ,ΔΗΣΥ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ" ΣΤΗΝ ΕΡΤ1. 21/02/2018

Παρουσία κ.Λεωνίδα Γρηγοράκου Βουλευτή Λακωνίας ,ΔΗΣΥ  στην τηλεοπτική εκπομπή "ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ" στην ΕΡΤ1  με θέμα την υπόθεση NOVARTIS και την φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα.

Μπορείτε να δείτε το σχετικό video στο παρακάτω σύνδεσμο (από το 2:51:00 λεπτό):
http://webtv.ert.gr/promo/21fev2018-proti-idisi/

Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Πειραιάς Κανάλι Ένα 90,4 fm, στην εκπομπή «Δύο Ρεπόρτερ». Πέμπτη, 15/2/2018


Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Πειραιάς Κανάλι Ένα 90,4 fm, στην εκπομπή «Δύο Ρεπόρτερ»


Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018


Για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής
Πού είναι οι «μεγάλοι» Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών για να λύσουν όλα τα προβλήματα της χώρας; Εδώ ταιριάζει η φράση του Δάντη «ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις».
Πριν μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση για το μακεδονικό, θα έπρεπε να εξασφαλίσουμε άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα την επίλυση προβλημάτων που είναι πιο επικίνδυνα για μας. Και το πιο βασικό είναι η σχέση μας με την Τουρκία. Δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να «πετάξει το μπαλάκι» στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι δεν τον αφήνει να κινηθεί άνετα απέναντι στους Αμερικανούς και απέναντι στο θέμα των Σκοπίων. Εμείς θέλουμε απλά να ξέρουμε τι θέλει να κάνει. Ανέθεσε ποτέ κάτι σε ένα θεσμοθετημένο όργανο της ελληνικής πολιτείας και του είπαμε όχι; Μας είπε τελικά ποιο είναι το σχέδιο του; Αυτό που έχω καταλάβει μέχρι στιγμής είναι ότι κάθε μέρα «παλεύει» και χάνει. Στην πραγματικότητα το προβλήματα της οικονομίας και του τόπου είναι υπαρκτά και ακυρώνουν όλα αυτά που μας λέει. Στις δεσμεύσεις απέναντι στους πιστωτές μας όλα αυτά τα χρόνια, προστίθενται τώρα και τα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική. Θεωρώ ότι όλα αυτά γίνονται εσκεμμένα από την κυβέρνηση, γιατί το μοναδικό τους μέλημα είναι να έχουν διαπροσωπικές σχέσεις για να παραμένουν στην εξουσία, χωρίς ποτέ να λύνουν τα προβλήματα της χώρας.


Για την αντιμετώπιση της κυβέρνησης του επεισοδίου στα Ίμια
Για μένα η λύση στο θέμα των Ιμίων μπορεί να προκύψει μόνο με την ενεργοποίηση του διεθνή παράγοντα. Ο αμερικάνικος παράγοντας έχει βέβαια τα δικά του προβλήματα με τη Συρία. Ωστόσο, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα πήγε στην Άγκυρα για να έχει διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Οι ευρωπαίοι από την άλλη, ας αποφασίσουν επιτέλους αν η Ελλάδα τους βολεύει ή όχι. Αφού θέλει λοιπόν η Τουρκία να συζητήσουμε το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης, ας πάνε οι «μεγάλοι διαπραγματευτές» να το συζητήσουν. Τελικά φτάνουμε στο σημείο να  λέμε ότι οι διεθνείς οργανισμοί δε μας εξασφαλίζουν τίποτα. Τι θα μας εξασφαλίσουν στα Σκόπια; Θα επαναληφθεί η περίπτωση της Κύπρου, που λέμε ότι πρέπει να είναι ενιαία, αλλά εδώ και 50 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα;
Ο δρόμος για την επίλυση ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής δεν είναι καθόλου εύκολος, υπάρχουν εμπόδια και, για να μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε, πρέπει να υπάρχει πάνω απ’ όλα εθνική ομόνοια, να υπάρχει συναίνεση, να υπάρχει ένας λαός που θα είναι ενωμένος. Δυστυχώς, με τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα με το μακεδονικό, με τη Novartis, με εξεταστικές επιτροπές και ειδικά δικαστήρια, το μοναδικό πράγμα που θα καταφέρει, είναι να  παραμείνουμε καθηλωμένοι σε αδιέξοδα.


Για την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενημερωθεί από τον Πάνο Καμμένο για τις εξελίξεις στα Ίμια
Είναι λογικό να μην θέλει κανείς να συζητήσει με τον υβριστή του. Πιστεύετε ότι ο κ. Καμμένος γνωρίζει τι συμβαίνει πραγματικά με την Τουρκία; Δυστυχώς, την Εθνική Άμυνα της χώρας τη διαχειρίζεται ο Καμμένος και την ελληνική εξωτερική πολιτική τη διαχειρίζεται ο Κοτζιάς. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αφερέγγυοι.
Η χώρα πάει από το κακό στο χειρότερο γιατί υπάρχει αυτή η κυβέρνηση. Αυτή η κυβέρνηση, η οποία επιμένει στην ίδια «συνταγή», επιμένει να έχει τους ίδιους ανθρώπους, τους υβριστές, τους συκοφάντες που καταχρέωσαν τη χώρα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτήν την κυβέρνηση.


Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ρυθμιστικό παράγοντα στην πολιτική ζωή του τόπου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή του τόπου. Ο ρόλος αυτός κάποτε είχε μια αξιοπιστία και το αναλάμβαναν σοβαροί άνθρωποι. Ο τωρινός πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ θα μπορούσε να προκαλέσει εκλογές, έχει δείξει πως δεν έχει αυτή τη δυνατότητα.


Για την υπόθεση Novartis
Η υπόθεση Novartis «βγάζει μάτι». Είναι ένα υποσκάνδαλο στο τεράστιο  σκάνδαλο που αφορά τη φαρμακευτική πολιτική της Ελλάδας, κυρίως μετά το 2004. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος, όντας έξυπνος άνθρωπος αποχωρούσε από τον θώκο του λέγοντας την αξέχαστη πλέον ατάκα: «Φεύγω πριν με φάνε τα πιράνχας της Υγείας». Προφανώς, εννοούσε τα φάρμακα και τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες πραγματικά είχαν κατακρεουργήσει το χώρο της υγείας. Οι σημερινοί κυβερνώντες «σκαρφίστηκαν» ένα άθλιο σχέδιο για να μπορέσουν να κατασυκοφαντήσουν ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την συγκεκριμένη υπόθεση. Πιστεύω ότι αυτοί που φαίνεται να εμπλέκονται δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το σκάνδαλο. Και οι σκοποί για τους οποίους έγινε όλο αυτό είναι ευτελείς.
Το σκάνδαλο είναι υπαρκτό, τα γεγονότα είναι «ξεροκέφαλα» δεν τα αλλάζει κανείς, ό,τι και να ισχυριστούν κάποιοι. Το θέμα είναι αν αυτό τα πρόσωπα σήμερα, που έχουν βγει στη φόρα και κατηγορούνται, έχουν κάποια ανάμειξη. Βεβαίως κι έχουν ευθύνες οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι Υπουργοί. Αλλά αυτοί που έχουν την ευθύνη, τους βλέπω να είναι εκτός. Για την περίοδο 2004 - 2009 δεν βλέπει κανείς ότι «έγινε πάρτι» στο χώρο του φαρμάκου; Γι΄ αυτό θα ήθελα να δει η εξεταστική επιτροπή τι έχει συμβεί με τη φαρμακευτική δαπάνη από το 2000 έως το 2015. Δεν πρέπει να δούμε και ιατρούς συναδέλφους οι οποίοι έστελναν τις επιταγές στο εξωτερικό; Δεν πρέπει να δούμε το ζήτημα της κατευθυνόμενης συνταγογραφίας; Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα να είμαι την Προανακριτική Επιτροπή. Δεν έχω απαρνηθεί κανένα ρόλο που μου ανέθεσε το κόμμα μου. Δεν το έκανα ούτε τότε που ήμουν στα «αζήτητα» και με έβαλαν στη επιτροπή διερεύνησης της υπόθεσης Siemens.


Για την πορεία της Κεντροαριστεράς
Στο συνέδριο που θα γίνει τον Μάρτιο θα δούμε τι θα γίνει. Το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο. Δεν θα πρέπει να αποτύχουμε.
Περίμενα μια πιο γρήγορη, πιο μεγάλη και πιο σταθερή δημοσκοπική ανέλιξη. Αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν δυνάμεις  που δεν επιτρέπουν να αναπτυχθεί αυτό το έργο. Έχω πει ότι κάποια στιγμή εμείς οι παλαιοί πρέπει να πάμε στα πίσω θρανία. Χρειάζεται να αποκτήσουμε μια σύμπνοια μεταξύ μας στο χώρο της κεντροαριστεράς. Χρειάζεται κάτι διαφορετικό. Τον Νίκο Ανδρουλάκη μάλλον τον απαξίωσε το σύστημα, δεν του έδωσε σημασία. Πιθανώς να έχει διαμορφώσει και ο ίδιος αυτή τη στρατηγική. Πάντως, εγώ διαφωνώ με αυτή τη στρατηγική. Πιστεύω ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μπορούσε να διαμορφώσει έναν δεύτερο πόλο στο χώρο μας. Δυστυχώς, αυτόν τον ρόλο προσπαθούν να τον διεκδικήσουν κάποιοι άλλοι, οι οποίοι  δεν είχαν καλές επιδόσεις στις εκλογές που έγιναν. Πήγαν στις εκλογές, δε βρήκαν την ψήφο τους, και θέλουν να μας το «παίξουν» παράγοντες. Εγώ είμαι από εκείνους που δε βάζουν το χέρι τους στη φωτιά για κανέναν και λέω τα πράγματα με το όνομα τους. Ο αγώνας θέλει μεγάλες θυσίες και πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί, ενωμένοι. Μια υπεύθυνη αντιπολίτευση θα πρέπει να μπορέσει να πείσει την κοινωνία ότι είναι εναντίον της διαφθοράς, ότι είναι υπέρ της δικαιοσύνης, ότι μπορεί να φέρει καινοτόμες ιδέες στην Παιδεία και στην Υγεία, ότι θέλει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την έξοδο της χώρας από τη μεγάλη κρίση. Γι’ αυτό όμως, χρειάζεται να επιστρατεύσουμε ό,τι καλύτερο υπάρχει στην κοινωνία.