ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018

Σημεία συνέντευξης Λ. Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Alpha 98,9 fm και τη Γιάννα Παπαδάκου. 30/4/2018



Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Alpha 98,9 fm  και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου


              

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Για την πολιτική ύπαρξη και στάση του Κινήματος Αλλαγής
Η θέση μου είναι ότι πρέπει να είμαστε ένα κίνημα αυθύπαρκτο και αυτόνομο. Άρα, λοιπόν, ούτε με τη Νέα Δημοκρατία ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θέλουμε να είμαστε ένα πολιτικό σχήμα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, που προσπαθεί να ανατάξει την Κεντροαριστερά και δεν έχει καθόλου χαρακτήρα εκλογικής συμπαράταξης διαφόρων πολιτικών δυνάμεων. Πάμε ως ενιαίο κόμμα. Η αυτοτέλειά μας είναι όρος ύπαρξης για μένα αλλά πιστεύω και για το ίδιο το Κίνημα Αλλαγής.

Για την πολιτική αντιπαράθεση για την «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια και το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών
Η ανάταξη του τόπου που επιθυμούμε να κάνουμε, δε γίνεται με λόγια. Δε γίνεται με τα λόγια και τα ψέματα που έλεγε και εξακολουθεί να λέει ο κύριος Τσίπρας. Είχε τις προσωπικές του αυταπάτες ενώ εξαπάτησε και τον ελληνικό λαό. Τώρα ετοιμάζεται να ξαναπεί ψέματα. Γι αυτό θα πάει για εκλογές τον Οκτώβριο. Γιατί έχει υπογράψει άλλο ένα μνημόνιο, που έχει υποχρεώσεις αλλά όχι χρήματα. Θα πρέπει να γίνει μείωση μισθών και συντάξεων. Τώρα έχουν «μαζέψει» τα λεφτά του ελληνικού λαού και έχουν αφήσει την αγορά «στεγνή». Δεν υπάρχει ανάπτυξη. Δεν έχουν πληρώσει κανέναν μέσα από τα δημόσια ταμεία. Χρωστάνε στους πάντες και τα πάντα και κρατάνε τα λεφτά για να πάνε στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης και να πουν ξανά ψέματα, ότι θα κάνουν αύξηση μισθών και συντάξεων, ότι θα δώσουν 13ο μισθό και γενικά άλλο ένα παραμύθι για να πάνε σε εκλογές. Δε θα το «φάει» το παραμύθι αυτή τη φορά ο ελληνικός λαός. Ένας λογικός άνθρωπος μπορεί να τους πιστέψει; Στη Λακωνία που ήμουν χθες ούτε ένας δε μου είπε ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν «στραγγίξει» τον Έλληνα. Στη Λακωνία, επειδή παράγει λάδι και πορτοκάλι, είχαν κάποια εισοδήματα φέτος. Στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν έχουν εισπράξει τίποτα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είπαν ότι θα δώσει 1.500.000 ευρώ. Τι να κάνει αυτό το ποσό για όλη την Ελλάδα; Η ουσία είναι ότι έφεραν τη χώρα σε αδιέξοδο, την κατέστρεψαν γιατί δεν είχαν κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Πήραν την εξουσία επικαλούμενοι ότι θα φέρουν κάτι διαφορετικό. Αυτοί όμως, όχι μόνο επαναλαμβάνουν τις κακές συμπεριφορές του παρελθόντος  αλλά εμφανίζουν ακόμα χειρότερες. Έχουν να παρουσιάσουν το μεγαλύτερο νεποτισμό και οικογενειοκρατία που έχει υπάρξει στον ελληνικό κράτος από το 1974.

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος
Συγκεκριμένα για το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης Υπουργών, είμαι ο πρώτος που θα επικροτούσε να το φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για αναθεώρηση. Δεν πιστεύω όμως ότι θα συμβεί αυτό, γιατί φοβούνται και δεν τους συμφέρει. Για την συνταγματική αναθεώρηση, εν γένει, θέλω να πω ότι δε μπορεί να γίνει όταν υπάρχει πολιτικό κενό. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο πολιτικό κενό. Η συνταγματική αναθεώρηση θέλει συναίνεση, συνεννόηση, χαμηλούς τόνους, εθνική ομοψυχία. Το Σύνταγμα δεν είναι κουρελόχαρτο να το αλλάζουμε από τη μια στιγμή στην άλλη. Πρέπει να υπάρχει ένα άλλο πολιτικό κλίμα.

Για την ηθική πίσω από τις διαδικασίες της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για την Novartis
Θα ήθελα η Προκαταρκτική Επιτροπή για την υπόθεση Novartis να προχωρήσει τις διαδικασίες της. Να μην προχωρήσει η υπόθεση μόνο στη Δικαιοσύνη αλλά και στη Βουλή. Δε μπορώ να βλέπω στην Προανακριτική το Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον κύριο Δουζίνα, που ήρθε από την Αγγλία στην Ελλάδα για να μας «σώσει», να λέει στον Ευάγγελο Βενιζέλο «Δε μας ενδιαφέρει η ιστορία της Novartis, εσείς μας ενδιαφέρετε!» και να ομολογεί ότι ο κύριος Βενιζέλος διώκεται για τις πολιτικές του θέσεις και όχι γιατί προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία κατά την ανακριτική διαδικασία.  Τόσο κυνικοί είναι και αυτή είναι η ηθική τους! Στην υπόθεση Novartis υπάρχει σκάνδαλο αλλά υπάρχει και σκευωρία εναντίον συγκεκριμένων προσώπων.

Σάββατο, 28 Απριλίου 2018

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην εφημερίδα "Free Sunday". Σάββατο, 28/4/2018


Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου στην εφημερίδα "Free Sunday"



Λεωνίδας Γρηγοράκος: «Η αυτοτέλεια του Κινήματος Αλλαγής αποτελεί όρο ύπαρξης και προοπτικής»



«Το Κίνημα Αλλαγής ή θα είναι αυθύπαρκτο και αυτόνομο ή θα απομειωθεί», τονίζει ο βουλευτής Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδας Γρηγοράκος σχολιάζοντας το φλερτ που δέχεται το νέο σχήμα από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Παράλληλα, απορρίπτει κατηγορηματικά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί «καθαρής» εξόδου από τα μνημόνια.
Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μου πείτε σε ποια φάση βρισκόμαστε όσον αφορά την τελική διαμόρφωση του Κινήματος Αλλαγής.
Το Κίνημα Αλλαγής συνιστά ένα νέο πολιτικό σχήμα. Το συγκροτούν δυνάμεις από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Δεν αποτελεί μετεξέλιξη των κομμάτων. Ούτε έχει χαρακτήρα εκλογικής συμπαράταξης. Στην πραγματικότητα, έρχεται να ανασυνθέσει την Κεντροαριστερά. Το εγχείρημά του είναι αναμφίβολα σύνθετο και απαιτητικό. Όπως κάθε νέος οργανισμός, έτσι και το Κίνημα Αλλαγής, ευλόγως, στην πρώτη φάση του αντιμετωπίζει δυσκολίες, προσπαθώντας να προβάλει μια καινούργια εικόνα και να συγκροτήσει νέο πολιτικό λόγο. Έναν πολιτικό λόγο για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, της κοινωνίας, της οικονομίας. Πρωτίστως καλείται να δείξει ότι στηρίζεται σε νέους ανθρώπους. Η γνώση και η εμπειρία των παλαιότερων στελεχών χρειάζεται. Όμως καθίσταται ζωτική ανάγκη η ανανέωση. Πεποίθησή μου είναι ότι στην πρώτη γραμμή πρέπει να βρίσκονται δυνάμεις που διακρίνονται για τη φρεσκάδα και για το ότι είναι φορείς νέων ιδεών και πολιτικών.
Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ένα φλερτ τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ προς το Κίνημα Αλλαγής. Ποια θεωρείτε ότι πρέπει να είναι η στάση του κόμματος;
Το Κίνημα Αλλαγής ή θα είναι αυθύπαρκτο και αυτόνομο ή θα απομειωθεί, εγκλωβισμένο στις συμπληγάδες του νέου δικομματισμού. Η αυτοτέλειά του αποτελεί όρο ύπαρξης και προοπτικής. Ωστόσο, αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να συνδέεται με την πρόταση διακυβέρνησης που το Κίνημα οφείλει να πρεσβεύει και να εκπροσωπεί. Η Ελλάδα, έπειτα από μια δεκαετία βαθιάς κρίσης, μπορεί να βγει από το τούνελ των αδιεξόδων μόνο αν υλοποιήσει ένα πρόγραμμα βαθιών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων σε όλους τους καίριους τομείς. Ο λαϊκισμός και η συντήρηση που ενσαρκώνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν αποτελεί τη λύση. Ο προοδευτικός προσανατολισμός που πρέπει να ακολουθήσουμε ως χώρα και ως κοινωνία προτάσσει την ανάγκη να κυριαρχήσουν οι μεταρρυθμιστικές και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις, που με τις πολιτικές τους έχουν τη δυνατότητα να ανατάξουν τον τόπο αλλά και να αναζωογονήσουν την οικονομία. Οι συγκεκριμένες δυνάμεις δεν εκπροσωπούνται μόνο από το Κίνημα Αλλαγής. Είναι παρούσες στο αποκαλούμενο δημοκρατικό τόξο. Με αυτές οφείλουμε εμείς να συγχρονίσουμε τα βήματά μας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για έναν νέο κυβερνητικό σχηματισμό εξουσίας.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά ανέλαβε πρωτοβουλία για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία προκάλεσε ενόχληση σε στελέχη του κόμματος, όπως ο κ. Βενιζέλος, που ανέφεραν ότι δεν τους συμβουλεύτηκε. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
Κάθε συνταγματική αναθεώρηση δεν γίνεται σε πολιτικό κενό. Ως εκ τούτου, είμαστε αναγκασμένοι να λαμβάνουμε πάντα υπόψη μας τις συνθήκες και το περιβάλλον, αν δεν θέλουμε οι αλλαγές στο κορυφαίο θεσμικό ζήτημα να γίνονται αντικείμενο πολιτικών, κομματικών, ακόμη και προσωπικών σκοπιμοτήτων. Ένα άλλο καίριο θέμα είναι η αξιοπιστία, η φερεγγυότητα των δυνάμεων που καλούνται να συμβάλουν στην αναθεώρηση του συντάγματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εταίροι του, οι ΑΝΕΛ, δεν μπορούν να προσμετρηθούν στις αξιόπιστες και φερέγγυες δυνάμεις. Άλλωστε, είναι ακόμη νωπές στη μνήμη μας οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση, την οποία, όπως φαίνεται, αντιμετωπίζει σαν εργαλείο για τη διαιώνιση της κυριαρχίας του.
Σας είχαμε ρωτήσει και στο παρελθόν, ωστόσο μετά το συνέδριο η ερώτηση αξίζει να επανέλθει: Θεωρείτε ότι τα κόμματα που συμμετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να διαλυθούν ή να διατηρήσουν τον αυτόνομο χαρακτήρα τους μέσα στο σχήμα;
Άλλο ζήτημα είναι η ανασυγκρότηση προοδευτικού πόλου και εντελώς διαφορετικό η συνέχεια των υπαρχόντων κομμάτων. Το τι θα κάνουν τα κόμματα που συνέπραξαν στο Κίνημα Αλλαγής θα το αποφασίσουν τα μέλη τους, μέσα από επίσημες διαδικασίες, όπως τα συνέδριά τους, που αποτελούν και κορυφαία όργανα.
Για να περάσουμε σε άλλα ζητήματα, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν έγκλειστοι σε τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας και ο Ερντογάν δείχνει να θέλει να τους χρησιμοποιήσει ως μέσο πίεσης για την έκδοση στην Τουρκία των οκτώ αξιωματικών. Πώς κρίνετε τη διαχείριση του ζητήματος από την κυβέρνηση και ποια θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι η στάση της Ελλάδας;
Οι κυβερνητικοί χειρισμοί υπήρξαν από την πρώτη στιγμή άστοχοι, αντιφατικοί και απαίδευτοι. Αντίστοιχοι ήταν και εκείνοι του πρωθυπουργού όταν προέκυψε το θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει με συνέπεια και επιμονή τον δρόμο που επιτάσσουν οι διεθνείς συμφωνίες, το διεθνές δίκαιο καθώς και οι κανόνες του κράτους δικαίου. Δεν νοείται οι Τούρκοι αξιωματικοί που ζήτησαν άσυλο να αντιμετωπίζονται με λογικές συμψηφισμού και ανταλλαγής. Κάτι τέτοιο αντιβαίνει στις βασικές αρχές και αξίες του δυτικού νομικού πολιτισμού.
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα θα βγει τον Αύγουστο του 2018 από το πρόγραμμα προσαρμογής. Θεωρείτε ότι είναι εφικτό, και αν ναι, πόσο «καθαρή» πιστεύετε ότι θα είναι η έξοδος;
Την απάντηση τού την έδωσε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνοντας δημοσίως λόγο για μεταμνημονιακή παρακολούθηση. Όταν ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών αμφισβητεί τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, εύκολα αντιλαμβανόμαστε πόσο αναληθείς είναι αυτές. Όση αλήθεια είχε ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα όταν έλεγε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια «με έναν νόμο και σ’ ένα άρθρο», άλλη τόση έχουν και οι διακηρύξεις του περί καθαρής εξόδου. Για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός αποδεικνύεται μέγας θιασώτης του ψεύδους, αντιμετωπίζοντας τους πολίτες ως λωτοφάγους.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι η ΝΔ θα πρέπει να επιδιώξει συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής. Πώς σχολιάζετε την τοποθέτηση αυτή;
Ο πρώην πρωθυπουργός είπε το αυτονόητο. Αποδέκτες δεν είμαστε εμείς, αλλά η τρίτη άτυπη συνιστώσα του Αλ. Τσίπρα, δηλαδή οι νεοκαραμανλικοί. Η σύμπραξή τους με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αναμφισβήτητη και παροιμιώδης. Εξού και τους έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα.
Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να επανέρχονται σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ακόμα και το φθινόπωρο του 2018. Πόσο πιθανά τα θεωρείτε;
Επειδή, όπως διακηρύσσουν, «πήραν την κυβέρνηση, αλλά ακόμη δεν πήραν την εξουσία», θεωρώ πως θα κάνουν τα πάντα για να παρατείνουν την παραμονή τους στους κυβερνητικούς θώκους. Απώτερος σκοπός τους είναι να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα –πελατειακές πολιτικές, συντεχνιακές εξυπηρετήσεις, πλειοδοσία σκανδαλολογίας– για να περισώσουν ό,τι μπορούν.

Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018

Δελτίο Τύπου Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την έξαρση της εγκληματικότητας. Παρασκευή, 27/4/2018




Λεωνίδας Γ. Γρηγοράκος

Βουλευτής Λακωνίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018


Επίκαιρη επερώτηση με θέμα την έξαρση της εγκληματικότητας και την αποκορύφωση της ανασφάλειας των πολιτών κατέθεσαν χθες στη Βουλή τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Λακωνίας, Λεωνίδας Γρηγοράκος. Στη επερώτηση, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καταλογίζουν στην κυβέρνηση ανεπάρκεια και έλλειψη πολιτικής βούλησης στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, τονίζονται πως αυτή καταγράφεται από την αύξηση των περιστατικών διαρρήξεων και ένοπλων ληστειών σε οικίες και καταστήματα ανά τη χώρα, σε αστικές και μη περιοχές.
Καταλογίζουν ακόμη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επίδειξη παροιμιώδους ανοχής στην ασυδοσία οργανωμένων αντιεξουσιαστικών ομάδων, καθώς – όπως υποστηρίζουν – «υμέτεροι ''μπαχαλάκηδες'' έχουν το ελεύθερο να μπαινοβγαίνουν και επιτίθενται σε υπουργεία, στη Βουλή και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες αλλά και σε καταστήματα και επιχειρήσεις, να διαδηλώνουν, να λεηλατούν και να απειλούν με αποτέλεσμα να καταργείται στην πράξη κάθε προστασία εργαζομένων και πολιτών».
Επιπλέον, η κυβέρνηση κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί την Ελληνική Αστυνομία ως κομματικό εργαλείο, αποδεικνύοντας το μέγεθος του καθεστωτισμού της ενώ υπογραμμίζεται ότι για να καταπολεμηθεί το έγκλημα, «χρειάζεται ισχυρή αλλά και δημοκρατική Αστυνομία, με σωστή διαχείριση των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν σε αυτή αλλά και με διασφάλιση των δικαιωμάτων και αποδοχών τους κατά τρόπο που συνάδει με το λειτούργημά τους».


Από το πολιτικό γραφείο

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ρ/σ “Κανάλι Ένα Πειραιά 90,4 Fm”. Πέμπτη, 26/4/2018


Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  στο ρ/σ “Κανάλι Ένα Πειραιά 90,4 Fm

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018

Για τη φημολογούμενη έξοδο της χώρας από το μνημόνιο
Δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε από το μνημόνιο. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι δε μπορούμε να βγούμε. Έχουμε υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Εξαφανίσαμε τη μεσαία τάξη και βγαίνει ο κύριος Τσίπρας της πιο «μνημονιακής» κυβέρνησης και λέει ότι καλά τα έκανε. Δε μπορεί ένας κατεξοχήν «μνημονιακός» Πρωθυπουργός, όπως είναι ο Τσίπρας, που δέχτηκε όλες τις υποδείξεις των δανειστών, ναρκοθέτησε την πορεία της  χώρας και της ελληνικής οικονομίας, δε σεβάστηκε τις θυσίες του ελληνικού λαού, να εξακολουθεί προκλητικά να υποδύεται τον αντιμνημονιακό.

Για την τακτική των κυβερνώντων και την επιρροή της «τρίτης συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ»
Ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Καμένος, με τις δήθεν διαφωνίες τους, είναι ακραίοι τακτικιστές και μηχανορράφοι. Πιστεύω ότι όλη αυτή η συμπεριφορά είναι προσυμφωνημένη. Έβαλαν τον τόπο σε διαρκή έλεγχο και εποπτεία από τους δανειστές. Πρόκειται για το πιο «μακιαβελικό» σχέδιο που μπορεί κανείς να φανταστεί. Εκτός του τακτικισμού, κάνουν και μεγάλα λάθη, τα οποία φυσικά δεν παραδέχονται. Αυτές τις ημέρες στη Βουλή είχαμε το θέμα πώλησης της ΔΕΗ. Θυμάστε τι έλεγαν στο παρελθόν για την «μικρή ΔΕΗ»; Βγήκε χθες ο Γιάννης Μανιάτης με μια καταπληκτική ομιλία και τους αποδόμησε. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που κυβερνάνε τον τόπο σήμερα, προσπαθούν πάση θυσία να αποφύγουν την εκλογική αναμέτρηση και το μεγάλο εκλογικό «ναυάγιο». Γνωρίζουν ότι θα φύγουν από την εξουσία αλλά είναι τόσο κακοί που θέλουν πριν την έξοδό τους να επικρατήσει ακυβερνησία στον τόπο. Αυτό θέλουν να πετύχουν με την απλή αναλογική. Επίσης, ο κύριος Κορκίδης της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), που σχολίασε ότι παρατηρήθηκε μικρή πρόοδος στα «λουκέτα», ανήκει σε μια ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που επιθυμεί να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Είναι η «τρίτη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ», όπως την αποκάλεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που παίζει και αυτή το ρόλο της.

Για τη λήξη των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis στη Βουλή
Άκουσα το πρωί μια ραδιοφωνική παρέμβαση του κυρίου Δρίτσα, που είναι Πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis. Ήταν ανατριχιαστικά αυτά που έλεγε, ήταν αδίστακτος. Γυρίζει πίσω το φάκελο Novartis στη Δικαιοσύνη, γιατί όπως είπε, αν και δε βρήκαν τίποτα μεμπτό, υπάρχουν ευθύνες. Θα σας πω ένα ακραίο παράδειγμα. Όταν ο Στάλιν ρωτούσε τον Μπέρια για έναν ύποπτο «αυτός τι έκανε;», αν εκείνος του απαντούσε «τίποτα», ο Στάλιν αποφαινόταν ότι «αν δεν έκανε τίποτα τα έχει κρύψει όλα, άρα είναι ένοχος». Δεν πρόκειται για τον πιο ακραίο φασισμό που έχει περάσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια; Λένε ότι είναι αναρμόδια η Βουλή και γι αυτό στέλνουν το φάκελο στη Δικαιοσύνη. Τότε γιατί τον έφεραν στη Βουλή; Για να σπιλώσουν πρόσωπα και συνειδήσεις; Θα έπρεπε να προχωρήσουν τη διαδικασία της επιτροπής, να καλέσουν όσους πρέπει να καλέσουν, να δούμε γιατί κατηγορούνται και τι έχει να πει ο κάθε κατηγορούμενος. Δεν έχουν το δικαίωμα να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι; Στη Βουλή συγκροτήθηκε Προανακριτική Επιτροπή, όχι Εξεταστική Επιτροπή. Έχει μεγάλη διαφορά αυτό. Η Βουλή πήρε το ρόλο Εισαγγελέως. Μπορούσε να ερευνήσει τα πάντα και τους πάντες. Ο κάθε Βουλευτής, ως μέλος της επιτροπής αυτής, είχε το ρόλο εισαγγελικού λειτουργού. Η Επιτροπή  αποφαίνεται, ωστόσο, ότι είναι αναρμόδια. Τότε γιατί συστήθηκε; Γιατί πήγαμε στη Βουλή και «βγάλαμε χολή» εναντίον νυν και πρώην Βουλευτών, πρώην Υπουργών και Πρωθυπουργών; Άρα, λοιπόν, μην προχωρώντας τη διαδικασία στη Βουλή «πετάνε το μπαλάκι» αλλού. Με το δηλητήριο της σκανδαλολογίας προσπαθούν να πλήξουν την πολιτική, την  επιχειρηματική και την τραπεζική τάξη της χώρας. Κατασυκοφαντούν τους πάντες και τα πάντα.

Για την επικοινωνιακή εκμετάλλευση της υπόθεσης Novartis από την Κυβέρνηση
Σκάνδαλο Novartis υπάρχει και μάλιστα μεγάλο. Τα πράγματα όμως έπρεπε να γίνουν σωστά. Δε βάζω το χέρι μου στη φωτιά για κανέναν αλλά θέλω, εφόσον υπάρχουν κατηγορίες εναντίον κάποιων ανθρώπων, να αποδεικνύονται τα στοιχεία βάσει των οποίων παραπέμφθηκαν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Διαφορετικά, μιλάμε για συκοφαντία. Είναι άτιμο και ανέντιμο να έχουν κατασυκοφαντηθεί νυν και πρώην Βουλευτές, πρώην Υπουργοί και Πρωθυπουργοί και να παραπέμπεται το θέμα στις «καλένδες». Η Δημοκρατία στην Ελλάδα μάλλον έχει μεγάλα προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Κάποτε ήταν οι εθνικόφρονες από τη μια και τα «μιάσματα» από την άλλη. Σήμερα είναι στοχοποιημένοι αυτοί που αρνούνται να υποταχθούν στο καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί θεωρούνται εχθροί. Η σημερινή Κυβέρνηση προσπαθεί να πολώσει το κλίμα πηγαίνοντας στις εκλογές, ελπίζοντας έτσι να διασωθεί. Αυτά είναι «κόλπα». Δεν είναι έντιμες και καθαρές επιλογές του πολιτικού συστήματος.

Για την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα  
Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης είναι να πάει με την απλή αναλογική και το 2%, ώστε να μπει και το κόμμα του κυρίου Καμμένου στη Βουλή για να έχει «πλάτες» στήριξης. Διάβαζα χθες ένα άρθρο του Παρασκευά Αυγερινού που έλεγε ότι η απλή αναλογική είναι το καταστροφικότερο εκλογικό σύστημα που πέρασε από την Ελλάδα. Δεκατέσσερα κόμματα μπήκαν με αυτό το σύστημα στη Βουλή το 1950, επί Πλαστήρα. Χωρίς εθνική στρατηγική, συλλεκτική Κυβέρνηση, συναίνεση και λαό που έχει ομονοήσει, δεν πάμε πουθενά.

Για το ρόλο του Κινήματος Αλλαγής στη συσπείρωση των προοδευτικών πολιτών
Εμείς ως παράταξη σήμερα, αναγνωρίζουμε τα λάθη μας αλλά λέμε ότι κάναμε και πολύ καλά πράγματα για την Ελλάδα. Οφείλουμε να ξαναβρούμε τους ανθρώπους που ήμασταν μαζί κι έφυγαν από κοντά μας. Να τους πούμε ότι κάναμε λάθη αλλά και κι εκείνοι έκαναν λάθος επιλογή στηρίζοντας τον Τσίπρα. Να αγωνιστούμε ξανά μαζί για να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο και διαφορετικό για την Ελλάδα.


Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας ΔΗ.ΣΥ., στο κανάλι epsilontv, στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» με τη Φαίη Μαυραγάνη. Κυριακή, 15/4/2018



Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας ΔΗ.ΣΥ. στο κανάλι epsilontv, στην τηλεοπτική εκπομπή  «Τώρα ό,τι συμβαίνει»  με τη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη
    
                                                                        Κυριακή, 15 Απριλίου 2018


Για την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και το ρόλο της διπλωματίας
Θέλω από την Κυβέρνηση καθαρές και έντιμες λύσεις και καθαρό πολιτικό λόγο. Θέλω σύνεση και πάνω απ’ όλα διπλωματία. Δεν επιτρέπεται να αποκαλεί η Κυβέρνηση «Σουλτάνο» τον Ερντογάν ούτε ένας  πατριδοκάπηλος Υπουργός Άμυνας να λέει πράγματα που έχουν κόστος για την Ελλάδα. Οι στρατιωτικοί δεν έχουν λύσει ποτέ τα προβλήματα του κόσμου. Μόνο οι διπλωμάτες και οι πολιτικοί έχουν δώσει λύσεις. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του Ερντογάν και της Τουρκίας. Δεν έχουμε εξαντλήσει όλα τα βέλη της διπλωματικής μας φαρέτρας. Έπρεπε να έχει ενημερωθεί όλη η υφήλιος για τις ενέργειες και το παιχνίδι που παίζει η Τουρκία. Η Τουρκία είναι μια γνωστή δύναμη, η οποία έχει συγκεκριμένη εξωτερική πολιτική και είναι «ταραξίας» ενός συγκεκριμένου χώρου. Το γνωρίζουν και οι Αμερικάνοι και οι Ρώσοι. Θέλουμε να έχουμε μαζί μας όλο τον υπόλοιπο κόσμο και την Τουρκία απέναντι, όπως την εποχή που δημιουργήσαμε τη μεγάλη Ελλάδα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Η Τουρκία θέλει να μας εξωθήσει να κάνουμε το λάθος και να βρεθούμε στη θέση του απολογούμενου. Είδατε τι έχει γίνει από τη μία με τους δύο στρατιωτικούς μας στον Έβρο και από την άλλη με τους οχτώ Τούρκους, τι ασάφεια υπάρχει στο θέμα αυτό. Ο Πρωθυπουργός της χώρας οφείλει να μας ενημερώνει για τις ενέργειες και τις υποσχέσεις του. Ήταν λάθος του Πρωθυπουργού ότι κάλεσε τον Ερντογάν στην Ελλάδα, χωρίς να έχει κάνει τον κατάλληλο προγραμματισμό. Έβγαλε έτσι την Τουρκία από την απομόνωσή της και έδωσε βήμα στον Τούρκο Πρόεδρο να του πει ότι αθέτησε την υπόσχεσή του για την παράδοση των οχτώ Τούρκων. Προσωπικά, επιθυμώ ξεκάθαρες λύσεις σε αυτά. Πάνω απ’ όλα, επιθυμώ να εξαντλούνται όλα τα μέσα για την ειρηνική συνύπαρξη των δυο λαών στο Αιγαίο.

Για τις ένοπλες δυνάμεις και τον ήρωα Σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο
Υποκλίνομαι στη μνήμη του ανθρώπου που έχασε τη ζωή του για την Ελλάδα, του Γιώργου Μπαλταδώρου. Θα πρέπει να φροντίσουμε καλύτερα τα παιδιά μας που υπηρετούν κάτω από δύσκολες συνθήκες και κάτω από συνθήκες έντασης. Η πίεση είναι τεράστια. Θα πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τις ένοπλες δυνάμεις και για τη βελτίωση των οικονομικών αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται σε εργασιακή ετοιμότητα όλη την ημέρα. Δεν μπορούμε να έχουμε φτιάξει το τελευταίο χρονικό διάστημα εβδομήντα γενικές γραμματείες, να έχουμε κάνει χιλιάδες προσλήψεις και να μη δίνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους ένα επίδομα. Πρέπει να αυξήσουμε οπωσδήποτε τους μισθούς τους, οι οποίοι μειώθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια,  στο πλαίσιο όλης αυτής της θυσίας που έγινε από τον ελληνικό λαό για να βγούμε από την κρίση.

Για την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας
Πάνω απ’ όλα η χώρα έχει ανάγκη από εθνική ομοψυχία. Η πρώτη συμφωνία που έκανε η τωρινή Κυβέρνηση με τους Αμερικάνους ήταν η προμήθεια πέντε αεροσκαφών ηλικίας 35 ετών, ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως «σαπάκια». Είμαστε η χώρα που δίνει τα περισσότερα λεφτά για εξοπλισμούς. Είμαστε σε μια μεγάλη οικογένεια που λέγεται ΝΑΤΟ και Ε.Ε. αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να κάνουμε κι άλλα πράγματα που δεν τα έχουμε κάνει. Χρειάζεται εθνική ομοψυχία, την οποία η Κυβέρνηση δεν καλλιέργησε ποτέ. Αντίθετα, ασκεί διχαστική πολιτική. Όταν όμως ένας λαός είναι διχασμένος, είναι ηττημένος. Ο χώρος που ανήκω πιστεύω ότι είναι ρυθμιστικός. Είμαστε ένας χώρος όπου τα 20 τελευταία χρόνια είχαμε καταφέρει μαζί με τη Ν.Δ. και με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το γηραιότερο, να έχουμε «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο. Υπήρχαν κάποιες πολιτικές αλλά κυριαρχούσε το «μη πόλεμος» που είχε πει ο Αντρέας Παπανδρέου. Υπήρχε μια ειδική Επιτροπή που συζητούσε όλα αυτά τα πράγματα, παρενέβαινε και διαχειριζόταν οποιαδήποτε ένταση μεταξύ Ελλάδας- Τουρκία. Έτσι επιτυγχανόταν η εκτόνωση των εντάσεων. Αυτό δεν υπάρχει τώρα γιατί δεν υπάρχει εθνική ομοψυχία. Πρέπει να βρεθεί αλλά πρέπει να πληρούνται και κάποιοι όροι γι αυτό. Στη  Δημοκρατία έχει λόγο και η Αντιπολίτευση. Ρόλος της εξάλλου είναι να αντιπολιτεύεται και να ασκεί  κριτική στον Πρωθυπουργό και στην Κυβέρνηση. Ο ρόλος της Κυβέρνησης είναι να κυβερνάει, να ακούει, να παίρνει τα μηνύματα και να τα μεταφράζει. Σε αυτό το σημείο υπάρχει θέμα με την παρούσα Κυβέρνηση.

Ο ρόλος του Κινήματος Αλλαγής
Εμείς σαν πολιτικός χώρος αποφασίσαμε να έχουμε ρυθμιστικό ρόλο. Έχουμε την αυτονομία μας, τις δικές μας προτάσεις. Δεν υπάρχει προσωποποίηση. Είμαστε εντελώς ξεκάθαροι σε αυτά που υποστηρίζουμε. Πρεσβεύουμε κάτι διαφορετικό, κάτι καινούριο, κάτι καινοτόμο, που θα μπορεί να εκπροσωπεί την ελληνική κοινωνία, να ικανοποιεί τις ανάγκες της, όχι μόνο στα κοινωνικά θέματα αλλά και στα εθνικά, στα οικονομικά, στα επιστημονικά, στην παιδεία,  στην εργασία. Είμαστε ένας αυτόνομος χώρος, ζητάμε να έχουμε έναν ισχυρό πολιτικό λόγο, να είμαστε η τρίτη δύναμη που θα πάρει κι αυτή μια εντολή και μέσα απ’ αυτήν θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας.  Ήδη έχουμε μπει σε μια μεγάλη προεκλογική περίοδο. Οι εκλογές δε θα αργήσουν να έρθουν, θέλει δε θέλει η Μέρκελ, ο Μακρόν και η Ε.Ε., διότι με την έλευση των μέτρων της επόμενης χρονιάς, με τη μείωση μισθών και συντάξεων, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την Κυβέρνηση.


Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Fly Radio 89,7 fm και το δημοσιογράφο Χάρη Βασιλάκο. Πέμπτη, 12/4/2018


Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Fly Radio 89,7 fm και το δημοσιογράφο Χάρη Βασιλάκο


Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018


Για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα και τον ρόλο του Κινήματος Αλλαγής
Όπως έλεγε ο Αντόνιο Γκράμσι, "ο παλαιός κόσμος πεθαίνει και ο νέος πασχίζει να γεννηθεί". Το πολιτικό σύστημα οφείλει να αλλάξει για να είναι ικανοποιημένοι όλοι οι πολίτες της χώρας. Είμαι της άποψης ότι πρέπει να υπάρχει εναλλαγή στην εξουσία και στις κυβερνήσεις αλλά όχι κατασυκοφαντώντας τους πολιτικούς αντιπάλους.
Επειδή είναι ιστορική αναγκαιότητα, το Κίνημα Αλλαγής προσπαθεί να ξαναδημιουργήσει τον χώρο της κεντροαριστεράς, που πάει να τον αντικαταστήσει μια παράταξη η οποία δεν έχει καμία σχέση με εμάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια “σέχτα” της αριστεράς της οποίας της δόθηκε η ευκαιρία, μετά από λάθη του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, να πάρει την εξουσία. Και σε αυτά τα λάθη συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου, γιατί δεν μπόρεσα να εφαρμόσω τις προτάσεις μου όσο θα ήθελα. Πιστεύω όμως ότι αυτοί που κυβερνούν σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική πραγματικότητα και πάνω απ’ όλα δεν αγαπάνε την πατρίδα. Ό,τι πιο παλιό υπάρχει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή εκφράζεται μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα από ένα πολύ βαθύ, διεφθαρμένο ΠΑΣΟΚ. Αυτό το ΠΑΣΟΚ που εμείς δεν το θέλουμε, είναι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Για την επιθυμία για διάλογο με το Κίνημα Αλλαγής από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ
Τώρα το θυμήθηκαν; Δεν είμαστε οι κλέφτες; Δεν είμαστε οι απατεώνες; Δεν είμαστε -όπως μας είχε αποκαλέσει ο Σκουρλέτης- “οι βρωμεροί”, “οι σηπτικοί”; Τώρα που έχασαν τα πάντα θέλουν διάλογο; Τώρα που δημιούργησαν στην Ελλάδα μια φτωχοποιημένη κοινωνία; Αυτό που ήθελαν να κάνουν στη Ρωσία του 1917, το κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017. Ας θυμηθεί ο κ. Τζανακόπουλος τι έλεγαν το 2012 και το 2015 ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παππάς. Μας έχουν περάσει από χίλια κύματα, μας έχουν βρίσει, μας έχουν πετάξει λεμόνια και τώρα θυμήθηκαν ότι πρέπει να έρθουν σε διάλογο μαζί μας; Όταν μιλούσαμε εμείς για προοδευτικές δυνάμεις με το Βενιζέλο το 2012 και λέγαμε “ελάτε μαζί να κυβερνήσουμε τη χώρα με τα αδιέξοδα της, όπως έγινε στην Κύπρο, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία”, που ήταν; Οι χώρες αυτές πήγαν μπροστά και διπλασίασαν το ΑΕΠ διότι υπήρχε μια πατριωτική πολιτική, υπήρχε μια δύναμη συνοχής και ενότητας, η οποία πέρασε σε όλα τα στρώματα των κοινωνιών τους. Στην Ελλάδα όμως έγινε Πρωθυπουργός ο Τσίπρας με την παρέα του, που τοποθέτησε στη θέση της Πρόεδρου της Βουλής μια κυρία η οποία είχε καταργήσει το Σύνταγμα, τους νόμους, τους θεσμούς και χρέωσαν τη χώρα 200 δις.

Για την ανάγκη συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μετεκλογικά
Λυπάμαι πολύ. Το πολιτικό σύστημα οφείλει να τα βρει μετά από τις εκλογές. Τώρα, σε αυτή τη φάση, δεν μπορεί να τα βρει. Δε γίνεται να μιλά ο κ. Τζανακόπουλος για προοδευτικές δυνάμεις, την ίδια στιγμή που έχει κατασυκοφαντήσει όλους του πολιτικούς χώρους που είναι απέναντι του. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στο γνήσιο χώρο της Αριστεράς. Θεωρώ ότι αριστερός είναι αυτός που αγαπάει την πατρίδα, αυτός που βάζει την πλάτη για το καλύτερο του ελληνικού λαού, για τα παιδιά του, για την κοινωνία, για το πολιτικό σύστημα, για το Σύνταγμα, που στηρίζει τη δικαιοσύνη και τους υπόλοιπους θεσμούς. Δεν είναι Αριστερός πολίτης αυτός που παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη, στον ΑΣΕΠ και στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Δεν είναι Αριστερός πολίτης αυτός που σκέφτεται ότι δεν έχει καταλάβει ακόμα την εξουσία, όπως η κα Μπαζιάνα και ο κ. Πολάκης. Δεν είναι Αριστερός αυτός που διώκει τους αντιπάλους επειδή έχουν διαφορετικό λόγο και άποψη. Αυτός είναι ένας αυταρχικός πολίτης. Είναι πραγματικά οδυνηρό και φασιστικό να πουν στον Ευάγγελο Βενιζέλο, όταν πήγε στη Βουλή να καταθέσει για τη Novartis, ότι δε τους ενδιαφέρει τι έχει κάνει, τους ενδιαφέρει ότι τον έχουν απέναντι τους και τον στέλνουν στο ειδικό δικαστήριο.

Για τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε ένα μνημόνιο το οποίο έχει τελειώσει κι εκείνοι υπέγραψαν ένα τρίτο μνημόνιο, που είναι καθαρά δικό τους και λέγεται “Τσίπρα – Βαρουφάκη – ΣΥΡΙΖΑ”. Τότε, ευτυχώς, εμείς το στηρίξαμε, για να μην πάει η Ελλάδα στα βράχια. Ο κ. Τσίπρας έχει υπογράψει κι ένα άλλο μνημόνιο μέχρι το 2022, χωρίς χρήματα. Στην προσπάθεια του να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό για άλλη μια φορά, θα πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο, για να μην φανεί το μνημόνιο που έχει υπογράψει και το οποίο προϋποθέτει μείωση μισθών και συντάξεων. Θα μας “πουλήσει” το γνωστό παραμύθι αλλά ο ελληνικός λαός δεν πιστεύω να είναι λωτοφάγος πια.

Για τη συμβολή του Κινήματος Αλλαγής στην ανασύνθεση της χώρας
Το Κίνημα Αλλαγής επενδύει στο καινούριο και το διαφορετικό, που θα ικανοποιεί τις προσωπικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες του κάθε Έλληνα. Πρέπει να θεμελιώσουμε έναν νέο φορέα, που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές ανάγκες και απαιτήσεις του τόπου. Πρέπει να δώσουμε όμως διακριτά μηνύματα, να πούμε την αλήθεια, αναζητώντας νέους δρόμους, χωρίς μονομέρειες και αυταρέσκειες, συνυπάρχοντας όμως και με το παλαιό. Γιατί και το παλαιό έχει να διδάξει από την εμπειρία του. Ως τομεάρχης Παιδείας από την πλευρά της κοινοβουλευτικής ομάδας, θα συνεχίσω να παλεύω για την Παιδεία, την οποία ο κ. Γιαβρόγλου τη διέλυσε ιδεοληπτικά. Δεν υπάρχει αριστεία, υπάρχει μόνο ισοπέδωση. Τα κάνουν όλα για χάρη ψηφοθηρίας. Ο λόγος που πρέπει να εκφράσει το Κίνημα Αλλαγής θα εδράζεται στα σημερινά προβλήματα της χώρας. Πρέπει να μιλήσει με την κοινωνία, πρέπει να αναδείξει διαφορετικές προσεγγίσεις, να ακούει τους πολιτικούς της αντιπάλους και να κάνει εποικοδομητική αντιπολίτευση. Πρέπει να συμφωνήσουμε για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και για την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ποινικής ευθύνης υπουργών και υφυπουργών. Πρέπει να τοποθετηθούμε με σαφήνεια απέναντι στον εθνολαϊκισμο και τον ακραίο συντηρητισμό και να αφήσουμε πίσω μας όλα εκείνα τα στοιχεία που έφερναν εμπόδια στη μεταρρύθμιση της χώρας. Χρειαζόμαστε μια σύγχρονη μεταρρυθμιστική πρόταση για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και την οικονομίας. Εμείς έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, θα ξεπεράσουμε τη θλιβερότητα του δικομματισμού. Θα είμαστε μια κυρίαρχη πολιτική δύναμη που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επόμενες εκλογές.

Για το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών το φθινόπωρο του 2018
Θα τα κάνουν όλα στον βωμό παραμονής στην εξουσία. Αν και δεν τους θέλει κανείς πια. Στη Λακωνία δεν ακούω κανέναν να τους υποστηρίζει. Οι ίδιοι ξαναγυρίζουν τον κόσμο στην σκανδαλολογία,στην προσπάθεια να σταματήσουν την βύθισή τους. Πέταξαν λάσπη σε δέκα πολιτικά πρόσωπα από αντίπαλα κόμματα και τώρα κλείνουν την εξεταστική επιτροπή διότι δεν βρήκαν τίποτα. Βέβαια, με τον τρόπο αυτό μένει η ρετσινιά που θα θυμίζει στο εκλογικό ακροατήριο την περίπτωση Τσοχατζόπουλου, που τότε το ΠΑΣΟΚ ήταν πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις και μέσα σε μια εβδομάδα βρέθηκε τρίτο στη Βουλή. Γι' αυτό, το πολιτικό σύστημα της χώρας πρέπει να προσέξει γιατί όταν μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια κατεξοχήν συστημική πολιτική δύναμη.

Για το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας
Η κυβέρνηση έκανε λάθη. Είναι άπειρη. Δεν μπορεί να λέει “Σουλτάνο” τον Ερντογάν, ούτε να προκαλεί ο Καμμένος από διάφορα νησιά του Αιγαίου χωρίς αρνητικές επιπτώσεις. Η διαχείριση των εντάσεων με την Τουρκία πρέπει να γίνει μέσω της διπλωματικής οδού. Αλίμονο μας αν αναλαμβάνουν να διαχειριστούν την πολιτική κατάσταση και να λύσουν τα θέματα της χώρας οι στρατιωτικοί ή κάποιοι άνθρωποι σαν τον Καμμένο, που δεν έχει καθόλου μυαλό. Σε αυτό το θέμα, η ευθύνη του πρωθυπουργού είναι τεράστια που πράττει πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο εκλογικό του ακροατήριο. Η ατυχία της χώρας μας είναι ότι κυβερνάται από δύο λαϊκίστικα κόμματα. Προσωπικά, δεν αναζητώ τη δικαίωση των προηγούμενων πράξεων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της συγκυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ. Με ενδιαφέρει στον τόπο μας να μπουν μπροστά οι μεγάλες πολιτικές αξίες και τα μεγάλα πολιτικά κεφάλαια, τα οποία βρίσκονται εκτός των τειχών.

Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018

Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στην εκπομπή “Σήμερα” (ΣΚΑΪ). Τετάρτη, 11/4/2018



Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στην εκπομπή “Σήμερα” (ΣΚΑΪ)



Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018


Για το επεισόδιο με το τουρκικό ελικόπτερο στη Ρω

Το δίλημμα που προκύπτει είναι αν αφήνουμε τη διπλωματία να πάρει θέση και να προσπαθήσει να λύσει το θέμα ή μπαίνουμε σε κάποιες άλλες καταστάσεις. Η σωστή αντιμετώπιση του συμβάντος θα πρέπει να γίνει μέσω της διπλωματικής οδού, με χαμηλούς τόνους και με εθνική συναίνεση, την οποία, εφόσον στέλνει τους πολιτικούς αντιπάλους σε ειδικά δικαστήρια, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ότι δεν τη θέλει. Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, χρειάζεται εθνική συνεννόηση, διότι μόνο ενωμένος ο λαός μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις. Θεωρώ ότι μόνο η διπλωματία πρέπει να έχει λόγο σε αυτά που γίνονται στο Αιγαίο με την Τουρκία. Επίσης, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι σύμμαχες χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας πάρουμε μαθήματα από την ιστορία. Τι κάναμε επί Ελευθερίου Βενιζέλου; Είχαμε πάρα πολύ καλές διπλωματικές σχέσεις σε όλο τον κόσμο. Αντιθέτως, σήμερα η Ελλάδα είναι απομονωμένη, δεν την υπολογίζει κανείς. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί εδώ και 42 ημέρες και εμείς δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει κάνει η κυβέρνηση για την απελευθέρωσή τους. Πώς να τους εμπιστευτούμε λοιπόν;


Για τη διαφορετική γραμμή που ακολουθεί ο Πάνος Καμμένος πάνω στα ζητήματα των Εθνικών θεμάτων

Οι κινήσεις του Πάνου Καμμένου αναδεικνύουν την ακυβερνησία του τόπου και την ανεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρεί στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας τον κ. Καμμένο. Με τον συγκεκριμένο υπουργό δεν μπορεί να υπάρχει λύση. Δεν μπορείς να έχεις έναν φιλοπόλεμο υπουργό Εθνικής Άμυνας -τον οποίον το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να συσπειρώσει την εκλογική του βάση για να μπει στην επόμενη Βουλή- και να περιμένεις ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Είναι δυνατόν να ντύνεται στρατιωτικά και να πηγαίνει να προκαλεί στο Αιγαίο και ο πρωθυπουργός να το επιτρέπει αυτό; Είναι δυνατόν να έχουμε βουλευτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας -που δίνει πόντους στην Τουρκία λέγοντας να ανταλλάξουμε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς με τους οκτώ Τούρκους- και ο Πρωθυπουργός να το ανέχεται αυτό; Αυτή είναι η πραγματική ατυχία μας με την συγκεκριμένη κυβέρνηση.


Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον ρ/σ Alpha 989 και το δημοσιογράφο Πέτρο Κουσουλό. Τρίτη, 10/4/2018


Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον ρ/σ Alpha 989 και το δημοσιογράφο Πέτρο Κουσουλό


Τρίτη, 10 Απριλίου 2018



Για την πιθανή μετεκλογική συνεργασία του Κινήματος Αλλαγής με τη Νέα Δημοκρατία
Η προτροπή του Αντώνη Σαμαρά για μετεκλογική συνεργασία μεταξύ Ν.Δ. και Κινήματος Αλλαγής είναι μια φυσιολογική κίνηση. Είμαστε “η πολύφερνη νύφη”, η οποία θα διαπραγματευτεί με όποιον έχει την πλειοψηφία. Θα κάνουμε μια σκληρή διαπραγμάτευση, όχι όπως την προηγούμενη φορά με τον κ. Σαμαρά, τον οποίο τον εκτιμώ, γιατί υπήρξα και μέλος της κυβέρνησης του. Θεωρώ ότι κάναμε πάρα πολύ μεγάλη δουλειά από το 2012 έως το 2014, φέραμε τη χώρα εκεί που έπρεπε να τη φέρουμε, έξω από το μνημόνιο δηλαδή, ενώ σήμερα δεν υπάρχει έξοδος από το μνημόνιο. Η Φώφη Γεννηματά λέει απλά πράγματα. Μιλάει για εθνική συνεννόηση και δεν κλείνουμε την πόρτα σε κανέναν.


Για την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια
Τα περί καθαρής εξόδου της χώρας από τα μνημόνια είναι “φανφάρες” του κ. Τσίπρα. Διατυμπανίζει τα περί μεταμνημονιακής εποχής τη στιγμή που όλοι μας γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται κάτω από συνεχή εποπτεία των πιστωτών για πάρα πολλά χρόνια. Ενώ έχει υπογράψει μνημόνιο μέχρι το 2022, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί για άλλη μια φορά να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό. Η κυβερνητική θητεία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι συνώνυμο της απάτης και της εξαπάτησης.



Για τον ρόλο που θα διαδραματίσει το Κίνημα Αλλαγής στην πολιτική σκηνή του τόπου
Το Κίνημα Αλλαγής θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο αν δεν κρατήσει ίσες αποστάσεις, γιατί η πολιτική δεν είναι μαθηματικά. Στην πολιτική, η δουλειά της αντιπολίτευσης είναι να κάνει αντιπολίτευση και αυτό κάνει το Κίνημα Αλλαγής. Μετά τις εκλογές, που θα πάρουμε την τρίτη εντολή, θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε το πολιτικό μας πρόγραμμα για να βγει η χώρα από την κρίση.


Για την ενδεχόμενη τοποθέτηση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στη θέση διοικητή του ΕΦΚΑ
Πρώην υπουργός, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, άνθρωπος εμπιστοσύνης του Ανδρέα Παπανδρέου, του Χρήστου Παπουτσή, Ευρωβουλευτής και τώρα Πρόεδρος του ΕΦΚΑ η κα Ξενογιαννακοπούλου; Τόσο εθισμένη στην εξουσία; Στην πολιτική υπάρχουν υπουργοί και υπουργίσκοι. Οι τελευταίοι είναι εκείνοι που δεν είχαν τίποτα άλλο να κάνουν, που δεν είχαν μάθει να κάνουν άλλη δουλειά. Τι δουλειά κάνει η κα Ξενογιαννακοπούλου; Είναι επαγγελματίας της πολιτικής και της αμάκας.


Για την λανθασμένη διαχείριση της τουρκικής προκλητικότητας από την ελληνική κυβέρνηση
Ο Πρωθυπουργός οφείλει να “μαζέψει” τον Καμμένο, έναν άνθρωπο που δεν έχει μυαλό και παίζει ένα προσωπικό παιχνίδι με τα Σκόπια και με το Αιγαίο, για να μπορέσει να συσπειρώσει το εκλογικό σώμα και να μπει στην επόμενη Βουλή. Εμείς δεν κάναμε ποτέ κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, πάντα κοιτούσαμε το συμφέρον της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται σύνεση, συναίνεση, χαμηλούς τόνους και ισχυρές συμμαχίες. Η Τουρκία είναι επιθετική γενικότερα, τα βάζει με τη Γαλλία, με τον Τραμπ, με όλο τον κόσμο. Εμείς λοιπόν δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα αυτή. Η διπλωματία μας πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Θα πρέπει να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα και να κάνουμε συμμαχίες, όπως έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο παρελθόν. Δεν πρέπει να μπούμε σε διαδικασίες συγκρούσεων. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει κάνει λάθος χειρισμούς. Έχει υπουργό Εθνικής Άμυνας έναν “τουρκοφάγο”, ο οποίος ντύνεται στρατιωτικά και προκαλεί την Τουρκία. Και ο πρωθυπουργός τον ανέχεται για να παραμείνει στην εξουσία.



Για την αναγκαιότητα της συνταγματικής αναθεώρησης
Το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης πρέπει να προχωρήσει, δεν πρέπει η Ελλάδα να μείνει πίσω. Πρέπει να έχουμε και ιδιωτικά Πανεπιστήμια, τα οποία θα είναι ελεγχόμενα. Δεν μπορεί να χάνουμε άλλο ούτε οικονομικό ούτε ανθρώπινο κεφάλαιο -με τους πολλούς επιστήμονες που φεύγουν στο εξωτερικό- επειδή είμαστε εμμονικοί στο άρθρο 16, που κάποτε ο Γιώργος Παπανδρέου ήθελε να το αλλάξει και δεν το άλλαξε. Είδατε το ΑΕΠ της Κύπρου πώς αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια με την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων; Επίσης, πρέπει να τελειώνουμε με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών το οποίο το είχε κάνει σημαία ο κ. Τσίπρας και τώρα δεν τον πειράζει καθόλου γιατί φοβάται.




Για τον απαραίτητο επαναπατρισμό χρημάτων που έχουν σε τράπεζες του εξωτερικού τα πολιτικά πρόσωπα
Όλοι οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να έχουν τα λεφτά τους στη χώρα. Αλλιώς δεν πρέπει να ασχολούμαστε με την πολιτική. Οφείλουμε να δώσουμε το καλό παράδειγμα. Το θέμα αυτό το έχω θέσει ήδη από το 2011 και το ξανάφερα πέρσι τον Νοέμβριο, στέλνοντας μια επιστολή στον κ. Βούτση στην οποία επισημαίνω ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν πρέπει να έχουν σε τράπεζες στο εξωτερικό λεφτά τα οποία κερδήθηκαν στην Ελλάδα.



Τετάρτη, 4 Απριλίου 2018

Πασχαλινές Ευχές Λεωνίδα Γρηγοράκου


Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στην εκπομπή «Χ2» (ACTION24). Τρίτη, 3/4/2018


Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στην εκπομπή «Χ2» (ACTION24)


Τρίτη, 3 Απριλίου 2018


Για την επιλογή της ακυβερνησίας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Από την αρχή είχα τοποθετηθεί για τρείς υπουργούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ: τον Κοτζία, τον Καμμένο και τον Τόσκα. Και οι τρεις είναι «βόμβες». Ο Κοτζιάς μεν πηγαίνει στα Σκόπια, χωρίς να έχει την εντολή της κυβέρνησης αλλά του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δε, αδυνατώ να καταλάβω πώς δέχονται έναν τέτοιο υπουργό Άμυνας, ο οποίος τα κάνει όλα «μπάχαλο», τους εκθέτει καθημερινά, προκαλεί το σύμπαν, καθυβρίζει την Τουρκία και νομίζει ότι με αυτή την λαϊκίστικη στάση προφυλάσσει την Ελλάδα. Αντιθέτως, ο κ. Καμμένος προσφέρει κακές υπηρεσίες στη χώρα μας. Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει ξανακάνει αυτό. Εγκλώβισε το χώρο της κεντροαριστεράς στη Βουλή να ψηφίσει για ζητήματα με τα οποία το κόμμα με το οποίο συγκυβερνά είναι αντίθετο. Έχω την άποψη όμως ότι οι «πρόθυμοι βλάκες» τελείωσαν.


Για την πολωνοποίηση της Ελλάδας
Είναι ξεκάθαρο ότι οι κυβερνώντες θέλουν την πολωνοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου, επηρεάζοντας τις βασικές εξουσίες, ειδικά τη Δικαιοσύνη. Το καίριο ζήτημα που τίθεται είναι η συνταγματική εκτροπή της Ελλάδας. Αντί να αφήσει τη Βουλή να αποφασίσει, γιατί υπάρχει μια διαδικασία στη Βουλή των Ελλήνων για την υπόθεση Novartis, η Δικαιοσύνη, μέσω της κυρίας Τουλουπάκη, παρεμβαίνει ξανά, ζητώντας το άνοιγμα λογαριασμών και την έρευνα όλων των περιουσιακών στοιχείων των δέκα εμπλεκομένων από τους προστατευόμενους μάρτυρες στην συγκεκριμένη υπόθεση. Δεν μπορούμε να πετάμε λάσπη στου πολιτικούς μας αντιπάλους και ταυτόχρονα να τους ζητάμε συναίνεση. Θολώνουν συνεχώς τα νερά για να μπορέσουν κάποια στιγμή, σε κάποιο δεύτερο χρόνο, να έχουν πάλι δικαίωμα στη νομή της εξουσίας. Ο χώρος μας αυτό δεν θα το επιτρέψει.


Για τη διάθεση συναίνεσης από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης
Εμείς είμαστε πρόθυμοι για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Κάναμε την πρόταση, αν και ήταν ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχτεί τίποτα. Η κυβέρνηση είχε φτιάξει μια μεγάλη επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος και μας είχε καθυβρίσει προεκλογικά για το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Πιο πριν μάλιστα είχε ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία και με τον κ. Χρυσόγονο και τον κ. Κατρούγκαλο. Τώρα, μετά από τρία χρόνια παραμονής στην εξουσία και απραξίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, τους υπενθυμίζουμε να πάμε να μιλήσουμε για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Δεν το θέλει όμως γιατί σε αυτό το νόμο βασίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτός θα τον καλύψει από τα επόμενα. Αυτό είναι το παιχνίδι υποκρισίας που παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ το στρατήγημά τους είναι «ή εμείς ή αυτοί», μετά δήθεν ζητούν συναίνεση.


Για την ανικανότητα της κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής
Η χώρα, όσο ποτέ άλλοτε, χρειάζεται σύνεση, συναίνεση, χαμηλούς τόνους. Η Ελλάδα κέρδιζε μόνο όταν βασιζόταν στη διπλωματία, όταν είχε καλούς φίλους και δεσμούς αλλά και υπεύθυνη εξωτερική πολιτική. Μπορεί να κατηγορηθώ για την άποψή μου, αλλά πιστεύω ότι η στάση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Κυπριακό και την απόφαση για απόσυρση από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1974 ήταν μια από τις πιο σοφές κινήσεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Αυτή την στιγμή, ενώ έχουμε όπλο τους συμμάχους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν φαίνεται να το αξιοποιούμε όπως θα έπρεπε.


Για την επόμενη μέρα των εκλογών
«Όποιος καεί με το χυλό, φυσά και το γιαούρτι». Το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής αποφάσισε να πορευτούμε αυτόνομοι και όσο γίνεται αυτοδύναμοι το επόμενο χρονικό διάστημα. Εμάς μας ενδιαφέρει η Ελλάδα. Σηκώσαμε δυσανάλογα το βάρος της συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία και τη ΔΗΜΑΡ και πληρώσαμε ακριβά το τίμημα. Τότε ήταν άλλες εποχές. Το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών ελπίζουμε να μας δώσει τη δυνατότητα να μπορούμε να έχουμε και εμείς την εντολή και να συζητήσουμε τι πρέπει να κάνουμε για τη χώρα. Εκπροσωπούμε το χώρο της κεντροαριστεράς. Εκφράζουμε το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και όταν θα πάμε να κάνουμε συζητήσεις μετά τις εκλογές δεν θα επαναλάβουμε το λάθος του παρελθόντος, να κάνουμε κυβέρνηση σε 15 ημέρες. Τότε θα δούμε προς τα που θα πάει η ζυγαριά. Χωρίς βιασύνη αυτή τη φορά και με το βλέμμα στραμμένο αποκλειστικά στο συμφέρον την χώρας.