ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Πρώτο Πρόγραμμα , στον δημοσιογράφο Γιώργο Τσούκαλο. Παρασκευή, 29/6/2018



Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Πρώτο Πρόγραμμα , στον δημοσιογράφο Γιώργο Τσούκαλο


29 Ιουνίου 2018


Για τις εξελίξεις στο προσφυγικό
Είμαι πάρα πολύ προβληματισμένος. Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ζητήσει σύγκλιση σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών γιατί το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδος, ούτε των χωρών της Μεσογείου. Είναι πρόβλημα όλων. Δεν μπορούμε να παίρνουμε ημίμετρα ούτε να λειτουργούμε με αποκλεισμούς με ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεφύγουν από τη δυστυχία που περνάνε. Η διεθνή κοινότητα οφείλει να δώσει ουσιαστικές λύσεις στις συγκρούσεις των λαών. Το πρόβλημα δε λύνεται με τοπικά ή σποραδικά μέτρα. Για την επίλυση του προβλήματος θα πρέπει να δει κανείς την αιτία των συγκρούσεων. Μόνο έτσι οι άνθρωποι θα μπορούν να μείνουν στον τόπο τους και να ζουν ειρηνικά. Δε γίνεται μόνο δύο χώρες, η Ελλάδα και η Ιταλία, να σηκώσουν το βάρος του μεταναστευτικού και προσφυγικού. Πρέπει να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες στις χώρες προέλευσης. Όλα αυτά συμβαίνουν λόγω μεγάλων ανισοτήτων. Για να λυθούν τα θέματα πρέπει να γίνουν άλλα πράγματα πιο συνετά, πιο ορθολογιστικά, πιο εξελιγμένα, πιο μεταρρυθμιστικά. Θα πρέπει να σταματήσουν οι εστίες του πολέμου και οι ανταγωνισμοί, να υπάρχει ανάπτυξη στις χώρες αυτές, ούτως ώστε να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους.

Για τα τεκταινόμενα στην ελληνική πολιτική σκηνή
Είμαστε σε μια σκληρή, έντονη προεκλογική περίοδο. Η προκήρυξη των εκλογών μπορεί να γίνει από αύριο το πρωί μέχρι του χρόνου το Μάιο. Η χώρα άργησε να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να βγει από την κρίση. Ο λαός έχει υπερφορολογηθεί και βρίσκεται σε αναστάτωση. Δεν υπάρχουν καλές συνθήκες Παιδείας, Υγείας και Πρόνοιας. Ό,τι κάναμε μέχρι τώρα δεν πήγε καλά. Πρέπει όλοι μαζί, με μια διαφορετική “συνταγή”, να φροντίσουμε να πάει μπροστά η χώρα. Η λύση δεν μπορεί να δοθεί με τον διχαστικό πολιτικό λόγο που επικρατεί αυτή την στιγμή. Κάποιοι θα πρέπει να καταλάβουν επιτέλους ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει πάρα πολλά σε σχέση με άλλες χώρες. Κάποιοι έχουν ευθύνες για τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα πρώτα χρόνια των μνημονίων. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που έφεραν το τρίτο και το τέταρτο μνημόνιο. Γι' αυτό, όλοι μας πρέπει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, να χαμηλώσουμε τους τόνους και να έχουμε συναινετικό πνεύμα, με μοναδικό σκοπό την έξοδο της χώρας από τα αδιέξοδά της.

Για τη δράση του Ρουβίκωνα
Έχω την αίσθηση ότι ο Ρουβίκωνας θα κατέβει ως πολιτικό σχήμα στις επόμενες εκλογές. Αν θυμάστε, ο Πάνος Καμμένος, όταν ίδρυσε το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, έκανε έκκληση μέσω διαδικτύου για μέλη και για υποψηφίους. Το ίδιο έκανε και ο Ρουβίκωνας πριν 15 μέρες. Πρόκειται για μια ομάδα η οποία θέλει να έχει λόγο στο επόμενο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας.

Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018


Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

28 Ιουνίου 2018
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό

Θέμα: «Υπόνοιες σκανδάλου στη διαδικασία προμήθειας σκευάσματος Suboxone
              από τον ΟΚΑΝΑ»

Η καταχρηστική διακίνηση φαρμάκων δεν είναι επιζήμια μόνο ως προς τις επιπτώσεις της στους ανθρώπους που αγωνίζονται για την απεμπλοκή τους από την καταστροφική χρήση ναρκωτικών ουσιών. Είναι και εξαιρετικά επώδυνη οικονομικά για τα ασφαλιστικά ταμεία και τη δημόσια περιουσία.
Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), ο οποίος άρχισε να λειτουργεί πλήρως το 1995, σήμερα είναι ο κεντρικός πυλώνας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτής της κοινωνικής πληγής. Η προσφορά και το έργο του σε όλες τις εκφάνσεις αντιμετώπισης της ουσιοεξάρτησης είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η εύρυθμη λειτουργία του φαίνεται να δοκιμάζεται από την έντονη σύγκρουση της διοίκησης με τους εργαζομένους.  Αφορμή αποτελεί η ευνοϊκή, σύμφωνα με τους τελευταίους, μεταχείριση της εταιρείας Hospital Line, θυγατρικής της Reckitt Benckiser Pharmaceuticals, η οποία προμηθεύει τον ΟΚΑΝΑ με το σκεύασμα Suboxone, σκεύασμα που βοηθά στην απεξάρτηση.
Δαπάνη περί 2 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για την προμήθεια Suboxone
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, επικαλείται έγγραφο της εταιρείας Reckitt Benckiser Pharmaceuticals, με το οποίο ο ΟΚΑΝΑ ενημερώνεται ότι η πατέντα ευρεσιτεχνίας του Suboxone λήγει τον Σεπτέμβριο του 2016 και καταγγέλλει ότι η τιμή του συγκεκριμένου σκευάσματος δεν μειώθηκε, όπως προβλέπεται στην υπουργική απόφαση 3457/2014. Αποτέλεσμα είναι να δαπανάται το ποσό των περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για την προμήθειά του. Στην συγκεκριμένη κατηγορία, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ απαντά ότι η πατέντα θα λήξει κάποια στιγμή το φετινό καλοκαίρι και αμέσως θα αναπροσαρμοστεί η τιμή του.
Το νόμιμο δεν είναι πάντα ηθικό
Σε προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια βουπρενορφίνης, ο ΟΚΑΝΑ, χωρίς αιτιολόγηση, έβαλε ως όρο το 25% της προμήθειας του φαρμάκου να είναι των 16 mg. Πριν τον διαγωνισμό, η φαρμακευτική εταιρεία εμπλούτισε τα προϊόντα της των 2 και 8 mg με ένα ακόμα δισκίο των 16 mg. Τον διαγωνισμό κέρδισε η εταιρία Hospital Line, καθώς δεν παράγονται αντίστοιχα γενόσημα σκευάσματα. Στη συνέχεια, η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ έδωσε εντολή χορήγησης Suboxone 16 mg αντί για 8 mg για οικιακή χρήση το Σαββατοκύριακο. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, μερικούς μήνες μετά την προμήθεια των δισκίων των 16 mg, διερεύνησε την κατάσταση και διαπίστωσε ότι σε 30 από τις 53 μονάδες στις οποίες χορηγείται η βουπρενορφίνη δεν είχε καταναλωθεί ούτε ένα δισκίο των 16 mg, επειδή η πλειονότητα όσων ασθενών παίρνουν αγωγή για το σπίτι χρειάζεται μικρότερη δόση και το δισκίο των 16 mg δεν τεμαχίζεται γιατί δεν είναι ομογενοποιημένο.
Ταυτόχρονα, υπάρχει καχυποψία από την πλευρά των εργαζομένων καθώς συνδέουν την εύνοια που απολαμβάνει η Hospital Line με τη δωρεά των 25.000 ευρώ που έκανε  στον ΟΚΑΝΑ το 2017, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος διατέθηκε για έρευνα από το Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου, καθώς και με το γεγονός ότι τον Οκτώβριο 2017 τρία μέλη του ΔΣ του Οργανισμού παρακολούθησαν επιστημονικό συνέδριο στο Αμπού Ντάμπι με όλα τα έξοδα καλυμμένα από την εν λόγω εταιρεία. Είναι απορίας άξιο γιατί ο ΟΚΑΝΑ επέλεξε να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην πόλη της Ρεθύμνου, όπου υπεύθυνος της μονάδας του ΟΚΑΝΑ ήταν ο νυν αντιπρόεδρος του Οργανισμού.   

Κατόπιν των ανωτέρω:

Επερωτάται ο Υπουργός Υγείας:
1. Γιατί δεν έχει φροντίσει το Υπουργείο Υγείας να προσαρμόσει αναλόγως το δελτίο τιμών το 2016;
2. Αν δεν έχει λήξει η πατέντα του φαρμάκου Suboxone, όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος του Οργανισμού, γιατί ο ΟΚΑΝΑ διενήργησε το 2017 και στις αρχές του 2018 διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό για το συγκεκριμένο σκεύασμα;
3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει ώστε να χυθεί άπλετο φως στο θέμα αυτό και να μην υπάρχουν υπόνοιες σύνδεσης της εύνοιας που απολαμβάνει η Hospital Line με την όποια οικονομική βοήθεια προσφέρει στον Οργανισμό;
                                                                                                          
 Οι Επερωτώντες Βουλευτές
    

Λεωνίδας Γρηγοράκος


Βασίλης Κεγκέρογλου


Δημήτρης Κρεμαστινός


Δημήτρης Κωνσταντόπουλος


Κωνσταντίνος Μπαργιώτας



Εύη Χριστοφιλοπούλου

Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στην εκπομπή “Σήμερα” (ΣΚΑΪ). Παρασκευή, 28/6/2018



Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στην εκπομπή “Σήμερα” (ΣΚΑΪ)


Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018


Για τη δράση του Ρουβίκωνα
Η σημερινή κατάσταση με τον Ρουβίκωνα μου θυμίζει την περίοδο της αμηχανίας της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου μπροστά στα έντονα κρούσματα και τις ρατσιστικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής. Τότε ο Δένδιας προχώρησε στη διαδικασία κι έβγαλε εκτός Βουλής την Χρυσή Αυγή. Αυτή την στιγμή βλέπω να συμβαίνουν τα ίδια με τον Ρουβίκωνα και ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε αμηχανία. Μάντης δεν είμαι, αλλά πιστεύω ότι η ομάδα αυτή θα κατεβεί το προσεχές διάστημα στις εκλογές. Με τις δράσεις τους καλούν την κοινωνία σε επιστράτευση μαζί τους. Πιστεύω ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν έχει εκτιμήσει καλά τον Ρουβίκωνα.


Για την πιθανότητα στήριξης της κυβέρνησης από το ΚΙΝΑΛ
Είμαστε ξεκάθαροι. Θέλουμε εκλογές. Υπάρχουν άνθρωποι από την πλευρά του Θεοδωράκη, που τους εκτιμώ αφάνταστα, οι οποίοι έχουν μια διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων. Μπορούν κάλλιστα να ακολουθήσουν το δρόμο τους. Εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να διαγράψουμε κανέναν. Όλοι μας κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια. Η Φώφη Γεννηματά προσπάθησε να ενώσει αυτόν το χώρο. Θα μπορούσε να έχει κάνει πράγματα που δεν τα έκανε. Αυτό είναι προς τιμήν της. Το ΚΙΝΑΛ μπορεί να έχει εσωτερικά προβλήματα και να μην έχει βρει απόλυτα το δρόμο του. Οφείλουμε όμως όλοι να σεβαστούμε τους 212.000 ψηφοφόρους που έφτιαξαν αυτό το κίνημα.



Για την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Η συνοχή της κυβέρνησης στηρίζεται στη βουλιμία για την εξουσία. Εξ ου και είναι ικανή να υπογράψει τα πάντα. Οι κυβερνώντες λένε ότι έκαναν διαπραγματεύσεις. Στην ουσία δεν διαπραγματεύτηκαν τίποτα. Στην περίπτωση του Σκοπιανού, το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Η κυβέρνηση αυτή έχει ναυαγήσει. Θα πάμε πολύ γρήγορα σε εκλογές, διότι δεν μπορεί να λύσει κανένα θέμα. Είναι προσυμφωνημένα αυτά που γίνονται μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου για να συνεχίζουν να απευθύνονται στα εκλογικά τους ακροατήρια. Θέλουν να κυβερνούν με οποιοδήποτε κόστος.









Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας ΔΗΣΥ, στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 90.4 fm, στην εκπομπή " Δύο ρεπόρτερ", με τον Νίκο Μπαρδούνια και τον Πέτρο Κασιμάτη. Πέμπτη, 21/6/2018



Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας ΔΗΣΥ, στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 90.4 fm, στην εκπομπή " Δύο ρεπόρτερ", με τον Νίκο Μπαρδούνια και τον Πέτρο Κασιμάτη

21 Ιουνίου 2018


Για τη συμφωνία με τους Σκοπιανούς
Έχω πει επανειλημμένως ότι πρέπει να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την γειτονική χώρα. Η χώρα μας θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια, εφόσον είχε μια καλή σχέση γειτονίας με τα Σκόπια. Όμως ο κ. Τσίπρας φρόντισε να κάνει διαπραγματεύσεις μόνος του με τον κ. Κοτζιά, χωρίς να ενημερώσει ούτε την αντιπολίτευση ούτε τον ελληνικό λαό. Και στο τέλος, αντί να εξασφαλίσει το erga omnes και την αλλαγή του Συντάγματος, μας έφερε μια κακή συμφωνία η οποία προβλέπει την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και ιθαγένειας. Υπέγραψε μια συνθήκη την οποία θα τη βρει λίαν συντόμως μπροστά του με μονοψήφια νούμερα στις εκλογές, γιατί ο κόσμος ήθελε συναίνεση για το θέμα αυτό. Δεν μπορείς να περάσεις μια τέτοια συνθήκη στη Βουλή όταν δεν έχεις μαζί σου την αντιπολίτευση. Θα μπορούσαμε όλοι μαζί να έχουμε πείσει τον ελληνικό λαό για τη χρησιμότητα της συμφωνίας. Δυστυχώς, δεν μας έδωσαν το δικαίωμα να μιλήσουμε κι εμείς με το λαό. Μίλησαν μόνοι τους. Ήθελαν μια επιτυχία για να την εξαργυρώσουν εκλογικά αλλά δε τα κατάφεραν.


Για τα ανταλλάγματα της συμφωνίας με τους Σκοπιανούς
Έχω έντονο προβληματισμό για όλα αυτά που είδα την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Το δάκρυ του Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν είδα να το στηρίξει ο ανιψιός του, ο οποίος ήταν πρώην Πρωθυπουργός. Ως Έλληνας πολίτης δε γνωρίζω τι ήταν αυτό που πήρε η Ελλάδα ως αντάλλαγμα γι' αυτά που έδωσε. Πήραμε κάτι το οποίο θα μας κάνει πιο δυνατούς, θα μας κάνει πιο σταθερούς στην περιοχή, θα μας λύσει ορισμένα προβλήματα; Ή με τη λύση που δώσαμε δημιουργήσαμε μεγαλύτερο πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία και στον ελληνικό λαό;
Σας θυμίζω την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή ότι “τα εθνικά θέματα δε συνδέονται με την οικονομία”. Είναι σαφής αυτή η τοποθέτηση. Πιστεύω πως ο κ. Καμμένος χτες προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ξέρει ότι κάθε μέρα βυθίζεται στην άβυσσο και μαζί θα πάρει και τον Αλέξη Τσίπρα. Στην Βόρεια Ελλάδα, αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διψήφιο νούμερο γιατί ο ελληνικός λαός ενδιαφέρεται για τη σταθερότητά του και για την οικονομία, η οποία πάει από το κακό στο χειρότερο. Ενδιαφέρεται να μειωθεί η φορολογία. Ο Τσίπρας μας έχει υπερφορολογήσει όλους και κυρίως τη μεσαία τάξη, την οποία έχει εξαθλιώσει.

Για την προσπάθεια του ΚΙΝΑΛ
Είμαι από αυτούς που ήθελαν και θέλουν να πετύχει το εγχείρημα “Κίνημα Αλλαγής”. Ενώ ήμουν απέναντι στη Φώφη Γεννηματά στο πλαίσιο των ενδοκομματικών εκλογών, είμαι μαζί της στην προσπάθεια που κάνει “να μαζέψει τα ασυμμάζευτα”. Αν κάποιος δε θέλει, δεν μπορούμε να τον κρατήσουμε, έχει το δικαίωμα να φύγει. Όμως, κάποιοι λένε αντιφατικά πράγματα, χωρίς ίσως να το κατανοούν. Δεν μπορεί από τη μια να λέει κανείς ότι θέλει να φύγει η Κυβέρνηση και να την κατηγορεί ότι είναι η πιο άχρηστη Κυβέρνηση της μεταπολίτευσης και από την άλλη να μην θέλει εκλογές. Η Φώφη Γεννηματά θα μπορούσε να επιβάλει ένα 15μελές Πολιτικό Συμβούλιο και έτσι να ελέγξει την πλειοψηφία. Δεν το έπραξε και αυτό είναι προς τιμήν της. Δυστυχώς, κάποιοι δεν έχουν εκτιμήσει αυτή την πράξη της . Μάλλον ο κ. Θεοδωράκης δεν έχει αντιληφθεί πλήρως τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει το εγχείρημα ΚΙΝΑΛ. Όλοι μας οφείλουμε να σεβαστούμε τους 212.000 συμπολίτες μας, που ήρθαν να ψηφίσουν για την επιλογή αρχηγού της κεντροαριστεράς.
Το ΚΙΝΑΛ δεν πρέπει να είναι μονοτασικό, οι διαφορετικές απόψεις είναι επιθυμητές, για να γίνει μια σύνθεσή τους. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε αντίθεση με άλλους, το σεβάστηκε αυτό. Όσες φορές διαφοροποιήθηκε, ήταν σε καθαρά ιδεολογικά θέματα. Όμως, όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας, ποτέ δεν διαφοροποιήθηκε από την απόφαση της πλειοψηφίας. Εκτιμώ βαθύτατα τη ΔΗΜΑΡ, διότι ήταν η πρώτη παράταξη που συντάχθηκε μαζί μας.


Για τις αποδοκιμασίες του κόσμου κατά των στελεχών των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ
Είμαι εναντίον της όποιας μορφής βίας. Η βία δεν έχει χρώματα, δεν έχει θέση στη δημοκρατία και πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Αυτοί που εφεύραν τη βία ως μέσον για να μπορέσουν να περάσουν την ανήκουστη για τα πολιτικά χρονικά της χώρας συκοφαντία πολιτικών προσωπικοτήτων και κομμάτων, σήμερα “επιχαίρουν” τις πράξεις του παρελθόντος. Αυτά που είδαμε στο παρελθόν δεν πρέπει να τα βιώσουμε ξανά. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όλα αυτά που συμβαίνουν εκπέμπουν ένα σήμα κινδύνου για τη δημοκρατία. Βέβαια, όσο προχωράμε προς τις εκλογές, τέτοια φαινόμενα θα πυκνώσουν. Γι' αυτό, εμείς οι πολιτικοί πρέπει να είμαστε σοβαροί, για να μην πυροδοτηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην κοινωνία. Στη δημοκρατία τα προβλήματα λύνονται με τις εκλογές. Έτσι θα γίνει και στο άμεσο μέλλον, όπου ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι οι “μπαμπούλες” δεν πρέπει να έχουν χώρο στην καινούργια Ελλάδα. Προσωπικά, θέλω μια Ελλάδα που θα βγει από τα μνημόνια και θα κάνει μια καινούργια αρχή. Πρέπει να υπάρχει μια καθαρή και αποτελεσματική στρατηγική που θα μπορεί να κρατήσει τη χώρα μας σταθερή για τα επόμενα 50 χρόνια.



Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον ρ/σ Alpha και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου. Τετάρτη, 20/6/2018


Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον ρ/σ Alpha και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου


Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018


Για τις πολιτικές αναταράξεις που προκάλεσε η συμφωνία για το Σκοπιανό
Προσωπικά «βγάζω το καπέλο» στη Φώφη Γεννηματά για την προσπάθεια της στο εγχείρημα που λέγεται «Κίνημα Αλλαγής». Παρά τις αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές κάποιων, απεδείχθη μεγαλόψυχη στην όλη ιστορία της σύγκλισης πολιτικού συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ. Σε αυτή την προσπάθεια θεωρούσα απαραίτητους τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Γιώργο Καμίνη και όλους τους υπόλοιπους. Τη ΔΗΜΑΡ και τον κ. Θεοχαρόπουλο δεν τους έχω συμπεριλάβει, γιατί ήταν εκείνοι που ήρθαν μαζί μας όταν ήμασταν μόνοι. Θα πρέπει λοιπόν να λέμε τις αλήθειες. Πιστεύω ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν και είναι απαραίτητος αλλά η συμπεριφορά του απέναντι στη Φώφη Γεννηματά και γενικά στη Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει αλλάξει για κάποιους λόγους τον τελευταίο χρονικό διάστημα. Ας είμαστε σοβαροί. Πιστεύω στη διαφορετικότητα και στη διαφορετική αντίληψη συγκεκριμένων πολιτικών, οικονομικών, φιλοσοφικών θεμάτων. Όταν όμως σου έχουν δώσει εντολή 212.000 πολίτες, δεν μπορείς να μην τους σέβεσαι. Κι ο κ. Θεοδωράκης μετά λύπης μου, δεν τους σεβάστηκε. Εάν ο ίδιος θέλει να φύγει, είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα, μπορεί να φύγει. Για την στάση που θα κρατούσε το ΚΙΝΑΛ στο ζήτημα του Σκοπιανού αποφάσισαν τα συντεταγμένα όργανα. Στη δημοκρατία αποφασίζει η πλειοψηφία. Με τον Νίκο Ανδρουλάκη διαφωνώ κάθετα στο θέμα αυτό κι ας είμαι άνθρωπος που τον στήριξε με πάθος. Όφειλε να σεβαστεί την πλειοψηφία, η οποία είχε βάλει κάποιες κόκκινες γραμμές στο Σκοπιανό. Κι εγώ χαίρομαι που προχωρήσαμε σε μια συμφωνία αλλά διαφωνώ σε ό,τι αφορά τα επιμέρους σημεία της συμφωνίας. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχει μακεδονικό έθνος, μακεδονική γλώσσα και υπηκοότητα. Το όνομα δεν με ενδιαφέρει, δέχομαι να υπάρχει ένας γεωγραφικός προσδιορισμός. Η ήττα στο Σκοπιανό θα αποτελέσει την ταφόπλακα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι καιρός να αξιολογήσουμε τη σχέση μας με διάφορους οργανισμούς, που στην ουσία είναι ανύπαρκτοι. Πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε με σκληρή γλώσσα με όλους αυτούς. Το ΝΑΤΟ ή ο ΟΗΕ σε τι έχουν βοηθήσει την Ελλάδα; Ξεχνάμε ότι εδώ και τέσσερις μήνες έχουμε τους Έλληνες στρατιωτικούς στην Αδριανούπολη; Τι θέση πήραν γι' αυτό;


Για την ανέντιμη στάση των κυβερνώντων
Ας μην μας κουνάνε το χέρι. Τι να πει κανείς για τον κ. Κοτζιά, που συνεργάστηκε με το καθεστώς Χόνεκερ; Ο τύπος αυτός ήταν Πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ. Γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Ο κ. Τσίπρας είναι ο πιο αναξιοπρεπής πρωθυπουργός που είχε η Ελλάδα. Δεν ξέρουμε τι συμφωνίες κάνει πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού. Βγήκε προχθές στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt» λέγοντας ότι με τη γνώση που έχει τώρα θα μπορούσε να είχε αξιολογήσει διαφορετικά τα πράγματα στο δημοψήφισμα του 2015. Δηλαδή μας έφερε στο χείλος του γκρεμού και ζητάει να τον συχωρέσουμε; Αυτός ο άνθρωπος είναι άθλιος. Προκειμένου να διατηρήσει τον πρωθυπουργικό θώκο, κάνει συνέχεια κυβισθήσεις, όπως συνέβη με την περίπτωση του κ. Γεωργίου, πρώην Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ που είχε κατηγορηθεί από ορισμένα μέλη του πρώην συλλογικού οργάνου της ότι, μετά από υπόδειξη της Eurostat, περιέλαβε, μεταξύ άλλων, το έλλειμμα των ΔΕΚΟ στο έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού 2009 ώστε αυτό να εμφανίζεται τεχνικά αυξημένο. Ο πρωθυπουργός διατυμπανίζει αποκαλύψεις σκανδάλων, πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα και κατασυκοφαντεί υπολήψεις πολιτικών αντιπάλων. Δυστυχώς για τη χώρα αποδεικνύεται ότι η κακότητα και το ψέμα είναι «στη φύση» του κ. Τσίπρα.




Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Fly Radio 89,7 fm και το δημοσιογράφο Χάρη Βασιλάκο. Τετάρτη, 20/6/2018



Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Fly Radio 89,7 fm και το δημοσιογράφο Χάρη Βασιλάκο
Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018
Για τη συμφωνία με τους Σκοπιανούς
Ίσως οι κυβερνώντες πίστευαν ότι κάνοντας υποχωρήσεις στο θέμα του Σκοπιανού, θα πετύχουν μια ευνοϊκή συμφωνία στο Eurogroup. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Η τραγωδία είναι ότι αυτοί, οι οποίοι έλεγαν ότι θα τα διαπραγματευτούν όλα, τα έδωσαν όλα για να μείνουν στην εξουσία. Δεν διαφωνεί κανείς με το να δοθεί μια λύση στο θέμα αλλά όχι με αυτούς τους όρους. Δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε πράγματα και να χάσουμε τη δική μας ταυτότητα. Το να ονομαστεί η γλώσσα «μακεδονική» ήταν απέναντι στις δικές μας προθέσεις και γι' αυτό δεν ψηφίσαμε τη συμφωνία. Πιστεύω πως αν η προχωρήσει, θα είναι μια κακή συμφωνία για τη χώρα μας. Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι αποτέλεσμα ελλιπούς προετοιμασίας από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία χειρίστηκε ένα εθνικό θέμα με όρους κομματικής σκοπιμότητας. Αντί να επιδιώξει μια ελάχιστη συναίνεση με την αντιπολίτευση, για να μπορέσει να έχει το βέλτιστο αποτέλεσμα, θέλησε να εκμεταλλευτεί τα πάντα, θεωρώντας ότι μπορεί να τα λύνει όλα. Στην πραγματικότητα, καλλιέργησε τον διχασμό του ελληνικού λαού, με όποιες συνέπειες συνεπάγονται. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που ήταν τόσα χρόνια απέναντί μας υποδαυλίζοντας την οργή των πολιτών, σήμερα «λούζονται» τις συνέπειες της τακτικής τους. Θα ήθελα να γνωρίσουμε τι διαπραγματεύτηκε τελικά η ελληνική κυβέρνηση. Φαίνεται ότι τα έδωσαν όλα. Το έκαναν επειδή υπάρχουν κάποια ανταλλάγματα; Σκεφτείτε ότι πριν τριάντα χρόνια περίπου, που ο Μητσοτάκης είχε πει «πάμε να το λύσουμε γιατί θα πάρουμε το πακέτο Πινέιρο», το ελληνικό πολιτικό σύστημα το απέρριψε. Και σήμερα αυτοί οι κύριοι, που πήγαν και διαπραγματεύτηκαν και υπέγραψαν, κέρδισαν τίποτα; Κέρδισαν οι την εύνοια της Μέρκελ και του ΝΑΤΟ. Ας θυμηθούμε όμως ότι στο παρελθόν, με την εύνοια του ΝΑΤΟ, η λύση του Κυπριακού δεν ήταν η πλέον συμφέρουσα για την ελληνική πλευρά. Για τους στρατιωτικούς που είναι τέσσερις μήνες αιχμάλωτοι στην Τουρκία, είδατε να γίνεται τίποτα; Έγινε καμία συμφωνία; Ειπώθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι εμείς κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις αλλά έχουμε κι εμείς τις απαιτήσεις μας; Δεν πρέπει κάποιοι να μας απαντήσουν;


Για την στάση της Γεννηματά απέναντι στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές
Θέλω να χειροκροτήσω τη στάση της Φώφης Γεννηματά στη Ευρώπη. Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επισήμαινε στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να μην μας κάνουν υποδείξεις και ότι δεν συμμεριζόμαστε την εκτίμησή τους για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας. Η Ευρώπη, ό,τι όνομα και να δίναμε, θα συμφωνούσε, γιατί αυτή τη στιγμή την ενδιαφέρει να μπουν τα Σκόπια στον άξονα των δυτικών Βαλκανίων. Τα Βαλκάνια είναι μια περίεργη περιοχή, με την οποία πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί.


Για τη θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο Σκοπιανό
Θεωρώ ότι η θέση των άλλων κομμάτων στο μακεδονικό δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη. Δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, για να προσελκύσει κάποια ακροδεξιά στοιχεία, δημιούργησε μια «ομίχλη» πάνω στη ρητορική της. Την επιλογή αυτή πιθανόν αργότερα να την ακυρώσει. Οι ΑΝΕΛ, ως λάτρεις τις εξουσίας, αν και δεν πρόκειται να ανατρέψουν την Κυβέρνηση, πιστεύω ότι δεν έχουν καμία τύχη στην ελληνική κοινωνία. Ό,τι και να κάνουν, θα διαλυθούν. Το κόμμα των ΑΝΕΛ δεν υπάρχει πουθενά, όπως δημοσκοπικά δεν υπάρχει και το ΠΟΤΑΜΙ. Το ότι κανείς από εμάς δεν τον χειροκρότησε κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής στην Ολομέλεια της Βουλής κάτι δείχνει.


Για τις αναταράξεις στο χώρο του Κινήματος Αλλαγής
Εμείς δεν έχουμε τίποτα με κανέναν. Όποιος θέλει, μπορεί να φύγει. Με τον κ. Θεοδωράκη δεν έχω τίποτα. Εμείς δε θέλουμε διαγραφές. Υπενθυμίζω όμως ότι η Φώφη Γεννηματά είναι εκλεγμένη, όπως εκλεγμένοι είμαστε και εμείς, τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο κ. Θεοδωράκης μάζεψε κάποιους φίλους του και είπε ότι 1η Ιουλίου θα αποφασίσει. Πιστεύω η Φώφη Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ αδικήθηκαν. Η ίδια δεν έβαλε στελέχη από το ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό συμβούλιο αλλά φρόντισε να υπάρξει ισότιμη εκπροσώπηση. Ενώ θα μπορούσε να έχει φτιάξει ένα δεκαπενταμελές συμβούλιο, το οποίο να ελέγχει, λειτούργησε με δίκαιους κανόνες. Πρέπει όλοι στο ΚΙΝΑΛ να αντιληφθούμε ότι ο φορέας αυτός, αυτή τη στιγμή, μπορεί να διεμβολίσει το ΣΥΡΙΖΑ, να κάνει κάτι το διαφορετικό στο μεσαίο χώρο. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις σχέσεις μας και να είμαστε καθαροί σε αυτά που λέμε και κάνουμε.


Για την μεταμνημονιακή εποπτεία και την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup
Η κυβέρνηση δεν διαθέτει πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Τα είχε πει ο Ευάγγελος Βενιζέλος πολύ καιρό πριν. Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος. Ήδη υπογράφτηκε το τέταρτο μνημόνιο με νέα μέτρα 5,1 δις. Τα πλεονάσματα, που προέκυψαν από την υπερφορολόγηση του κόσμου, αντί να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας, θα τα χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να τα μοιράσει σε κάποιες ομάδες, που πιστεύει πως στις επόμενες εκλογές θα τον στηρίξουν. Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο, όσο κι αν δεν το πιστεύει κανείς. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μπορούν να παραμείνουν μέχρι το Γενάρη στην εξουσία με μείωση μισθών και συντάξεων. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα αλλά πιστεύω πως, όποτε και να γίνουν εκλογές, η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα κι εμείς θα διεκδικήσουμε τη δεύτερη θέση.