ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας, ΔΗΣΥ, στο ρ/σ Αθήνα 9,84 fm και το δημοσιογράφο Ηλία Κανέλλη. Τρίτη, 2/10/2018



Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας, ΔΗΣΥ, στο ρ/σ Αθήνα 9,84 fm και το δημοσιογράφο Ηλία Κανέλλη


Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018


Αποτίμηση του δημοψηφίσματος στα Σκόπια
Κατά τα λεγόμενα του Ευάγγελου Βενιζέλου, που γνωρίζει και το Σύνταγμα και όλες τις συνέπειες της υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών, θεωρητικά το θέμα των Σκοπίων δεν κλείνει. Το ζήτημα των Σκοπίων πρέπει να επιλυθεί, γιατί θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει να κερδίσει από αυτή τη διαδικασία. Έγιναν όμως πολλά λάθη και από την ελληνική και από την σκοπιανή πλευρά. Κατά την άποψή μου, για όλα φταίνε οι δύο πρωθυπουργοί, οι οποίοι δεν είχαν τη στοιχειώδη σεμνότητα και νοημοσύνη για να δημιουργήσουν ένα μπλοκ δυνάμεων που θα εξασφάλιζε πολιτική και κοινωνική συναίνεση στο μεγάλο αυτό ζήτημα. Αυτό δεν έγινε γιατί φαίνεται ότι και οι δύο, σκεπτόμενοι πονηρά, προτίμησαν μια “κρυφή” εξωτερική πολιτική, σκοπεύοντας να μεταθέσουν τις ευθύνες στην αντιπολίτευση. Βέβαια, όπως έγινε και στην περίπτωση του δημοψηφίσματος του 2015, επειδή όλοι προπαγάνδιζαν υπέρ του “ναι”, ο λαός στράφηκε προς το “όχι”. Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση των Σκοπίων, όπου ο ξένος παράγοντας έχει προσπαθήσει να καθοδηγήσει τον λαό προς την αποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών. Γι΄ αυτό, ο κόσμος αντέδρασε σε όλη αυτή την διαδικασία και δεν πήγε να επικυρώσει το δημοψήφισμα. Κάποια στιγμή οι λαοί δεν υπακούν στα καλέσματα των μεγάλων δυνάμεων, ιδιαίτερα όταν οι ίδιες δεν αποσαφηνίσει τι ακριβώς θέλουν από ένα συγκεκριμένο κράτος. Οι Σκοπιανοί φαίνεται να γύρισαν την πλάτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει όλοι μας να προβληματιστούμε. Μήπως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάψει να είναι ελκυστική; Δυστυχώς, η Ευρώπη δεν είναι πια η Ευρώπη που θέλαμε όλοι, η Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και του κοινωνικού κράτους.


Η διγλωσσία της κυβέρνησης και ο προκλητικός Πάνος Καμμένος
Ο Πάνος Καμμένος, όποτε θέλει συμφωνεί, όποτε θέλει διαφωνεί. Ερμηνεύει αυθαίρετα, αποφασίζει αυθαίρετα. Είναι βέβαια προκλητικός αλλά αυτό το δικαίωμα του το έχει δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, αυτοί που σήμερα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ντρέπονται να έχουν συνέταιρό τους έναν τέτοιον άνθρωπο. Σε όλη αυτή τη διαδικασία κερδίζουν χρόνο οι δύο πολιτικοί συνέταιροι αλλά χάνει ο λαός. Από αυτή την κυβέρνηση μπορούμε να περιμένουμε τα πάντα. Μπορεί ξαφνικά να πάει πάλι σε δημοψήφισμα. Βρίθει από διγλωσσία, χρησιμοποιεί ταυτόχρονα συστημική και αντισυστημική γλώσσα. Η δήλωση του κ. Τσίπρα για την επιβίωση της κυβέρνησής του, με ή χωρίς την στήριξη του κ. Καμμένου, με έχει βάλει σε σκέψεις. Τι ακριβώς εννοεί; Ότι θα εξαγοράσει βουλευτές; Αν θυμάμαι καλά, για κάτι τέτοιο κατηγορούσαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτά είναι “σκοτεινά” πράγματα.


Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις
Βλέπω μια παράδοξη “συριζοποίηση” της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου και του κυρίου Ραγκούση. Αυτό θα μπορούσε κανείς να το συνδέσει έμμεσα ή ευθέως με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ την περίοδο που και οι δύο είχαν την πολιτική και διαχειριστική τους ευθύνη. Δεν υιοθετώ τέτοιες εικασίες, αλλά κάποιες ερμηνείες που διατυπώνονται με προβληματίζουν. Σας υπενθυμίζω ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλου είχε κάνει έναν εξαντλητικό έλεγχο με έξι μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια, το κοινό τους πόρισμα δόθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα. Ταυτόχρονα, τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, όπως όλοι ξέρουμε, ο ΣΥΡΙΖΑ τα επικαλείται διαρκώς προκειμένου να πλήξει τους αντιπάλους του ενόψει εκλογών. Πώς γίνεται λοιπόν το κυβερνών κόμμα να αγκαλιάζει ξαφνικά τους πρώην γραμματείς του ΠΑΣΟΚ ενώ την ίδια ώρα εγκαλεί το ΠΑΣΟΚ για τη κακοδιαχείριση των οικονομικών του; Μήπως οφείλουν αυτά τα δύο πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ να απαντήσουν και να μην μας αφήνουν να σκεφτόμαστε ότι υπάρχουν διάφορες άλλες ανομολόγητες επιδιώξεις; Μήπως, “η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια”; Αν η κ. Ξενογιαννακοπούλου και ο κ. Ραγκούσης δεν έχουν να κρύψουν τίποτα, νομίζω ότι οφείλουν να τοποθετηθούν δημοσίως, χωρίς καμία υπεκφυγή. Διαφορετικά, αφήνουν υπόνοιες ότι κάτι γίνεται εδώ, ότι ενδέχεται να πιέζονται.


Οι δυσκολίες του ΚΙΝΑΛ και η ανεξάρτητη πορεία του
Το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Η αλήθεια είναι ότι είχαμε μεγαλύτερες προσδοκίες για την απήχησή μας σε σχέση με εκείνη που αποτυπώνεται σήμερα στις δημοσκοπήσεις. Θα πρέπει να προβληματιστούμε για τις δυστοκίες που αντιμετωπίζουμε. Πρέπει να δούμε γιατί εμφανίζουμε στασιμότητα. Γιατί οι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς δεν ανταποκρίνονται στα μηνύματα που εκπέμπουμε και στις θέσεις που πρεσβεύουμε. Δεν πρέπει να αγνοήσουμε τα υπαρκτά προβλήματα του τόπου ούτε να στρουθοκαμηλίζουμε, την στιγμή που όλοι μας διαπιστώνουμε ότι οι εν δυνάμει ψηφοφόροι μας δεν μας παρέχουν ακόμα τη υποστήριξη που επιζητούμε. Κατά τη γνώμη μου, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και χωρίς να καταφεύγουμε σε αυτομαστιγώματα, οφείλουμε όλοι μας να επιδείξουμε ισχυρά αντανακλαστικά, έτσι ώστε να προβούμε στην απαραίτητη επανεξέταση της στρατηγικής μας κάνοντας τολμηρές αναθεωρήσεις, όπου αυτές χρειάζονται. Πιστεύω ότι αυτή την στιγμή δεν πρέπει να ασχολούμαστε πολύ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινωνία έχει διαμορφώσει μια συγκεκριμένη άποψη για το κόμμα αυτό. Εμείς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πολλοί από αυτούς είναι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, πρέπει να είμαστε σκληροί απέναντι στον συντηρητισμό της Νέας Δημοκρατίας, που τον ζήσαμε και όταν ήμασταν συγκυβέρνηση. Είμαστε απέναντι σε όλες τις ανερμάτιστες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, όπως και στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Όλες οι γενικές “κορώνες” και διακηρύξεις χωρίς πρακτικό αντίκρισμα δεν πείθουν τους ψηφοφόρους. Εμείς θέλουμε να δείξουμε ότι διαθέτουμε συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο για το παρόν και το μέλλον της χώρας μας. Παραδείγματος χάρη, ναι, θέλουμε την παραγωγή πλούτου αλλά ένα μέρος του θα πρέπει να αναδιανεμηθεί στις ασθενείς κοινωνικές ομάδες στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο πολιτικός μας λόγος πρέπει να είναι συγκεκριμένος και οι θέσεις μας πρέπει να πάψουν να είναι ένα διάγραμμα ιδεών. Οφείλουμε να έχουμε ένα ισχυρό και καθαρό μεταρρυθμιστικό και εκσυγχρονιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Ελλάδας.