ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο Κανάλι της Βουλής, στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση». Τρίτη, 11/12/2018



Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο Κανάλι της Βουλής, στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση»


Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018


Κοιτίδα του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας το Κίνημα Αλλαγής
Είμαστε ένα κόμμα, το οποίο έχει περάσει από χίλια κύματα. Έχουμε κάνει πολλά για την Ελλάδα αλλά πρέπει να επιμείνουμε να βρούμε τους πολίτες εκείνους, που μας έχουν γυρίσει την πλάτη και πήγαν σε άλλους χώρους. Πρέπει να δουλέψουμε πόρτα – πόρτα, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε εργασιακό χώρο, με έναν καθαρό πολιτικό λόγο. Θεωρώ ότι ο κόσμος θα επιστρέψει πίσω στην κοιτίδα της σοσιαλδημοκρατίας και του μεταρρυθμιστικού κέντρου, που ενσαρκώνει το Κίνημα Αλλαγής. Τον κ. Θεοδωράκη τον θεωρώ ικανό για τα πάντα. Ήρθε στο Κίνημα Αλλαγής, δεν του άρεσε το αποτέλεσμα των εκλογών για την ανάδειξη του αρχηγού, οπότε έφυγε, προσβάλλοντας την εμπιστοσύνη των 212.000 πολιτών, που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη διαδικασία. Στη συνέχεια, πήγε στο Μαξίμου, μετά στον Μητσοτάκη και αύριο, μεθαύριο μπορεί να τον δούμε κάπου αλλού. Δεν έχει πολιτική στρατηγική και πολιτικό στόχο. Το συγκεκριμένο κόμμα δεν έχει συγκεκριμένη ιδεολογική ταυτότητα. Αν και στην αρχή είχε αξιόλογα στελέχη και μεταρρυθμιστικές ιδέες, τώρα νομίζω ότι δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στην κοινωνία.


Υπό κατάρρευση οι δομές υγείας της χώρας
Επειδή είμαι εν ενεργεία γιατρός, θέλω να πω ότι οι δομές υγείας της χώρας είναι υπό κατάρρευση. Εδώ και ένα μήνα έχω κάνει μια επίκαιρη ερώτηση για την οριακή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Την επανακαταθέτω κάθε εβδομάδα, αλλά ο κ. Υπουργός έχει πάντα δουλειές και δεν μπορεί να έρθει να απαντήσει. Μετά λύπης μου, το Κοινοβούλιο έχει υποβαθμιστεί. Οι υπουργοί δεν έρχονται στη Βουλή να απαντήσουν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με πρόφαση τον “φόρτο εργασίας”. Ταυτόχρονα, βγάζουν διάφορες ανακοινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να δικαιολογήσουν κάποιες καταστάσεις. Με την ερώτησή μου, εφιστώ την προσοχή του κ. Ξανθού, γιατί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά και τα νοσοκομεία της χώρας κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Και αυτό γιατί, αν δεν ληφθούν άμεσα κάποιες πρωτοβουλίες από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στις 31 Δεκεμβρίου 2018 θα αποχωρήσουν από το σύστημα περίπου 800 γιατροί από τις δομές ΠΕΔΥ και κάποια νοσοκομεία της χώρας. Οι γιατροί αυτοί είναι έμπειροι, με πολύτιμη προσφορά στην κοινωνία. Το σύστημα τους έχει ανάγκη, γιατί δεν έχει γίνει καμία νέα πρόσληψη τα τελευταία χρόνια. Οι προσλήψεις που έχουν προκηρυχθεί είναι οι θέσεις για τις οποίες είχα πάρει έγκριση ως Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2014, κατά παρέκκλιση των δεσμεύσεων απέναντι στην Τρόικα. Γι' αυτή την περίπτωση, η λύση είναι μία: η παραμονή τους, σε προσωποπαγείς θέσεις, μέχρι την συνταξιοδότησή τους. Μην ξεχνάμε ότι, ταυτόχρονα, στο τέλος του έτους, αποχωρούν από το σύστημα 2.000 επικουρικοί γιατροί. Συνεπώς, μιλάμε για απώλεια 3.000 γιατρών που προστίθενται στις ήδη κενές θέσεις του ΕΣΥ.


Υπάρχουν μέτρα για την αντιμετώπιση αδιεξόδων στην Υγεία
Το 2014, ως Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, είχα κάνει μια πρόταση να μετατρέψουμε τις θέσεις των ειδικευόμενων γιατρών σε θέσεις επιμελητών Γ'. Τότε δεν είχαμε το δικαίωμα να το κάνουμε, λόγω περιορισμών από την Τρόικα. Τώρα, όμως, μπορούμε. Οι θέσεις αυτές μπορούν να καλυφθούν από τους επικουρικούς γιατρούς, κατόπιν κρίσης. Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού και οι ΤΟΜΥ έχουν αποτύχει, γιατί δεν έχουν σχεδιαστεί ορθά. Η εσφαλμένη στρατηγική για την υγεία οδήγησε τους πολίτες να ξοδεύουν περισσότερα για την υγεία τους και να κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα. Μετά το 2005 το ΕΣΥ έχασε την αίγλη του, με αποκορύφωμα την μετατροπή των γιατρών σε δημοσίους υπαλλήλους με τον νόμο Αβραμόπουλου. Αυτό είχε άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κάνει μια τεράστια δουλειά. Ωστόσο, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι ελλείψεις είναι τόσο μεγάλες, που το σύστημα σύντομα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του.


Φρούδες οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
Το Κίνημα Αλλαγής έχει μια σαφέστατη θέση: κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Υπάρχουν τρία επίπεδα των μειώσεων στις συντάξεις και αφορούν τους μεγαλο-συνταξιούχους, τους συνταξιούχους που επηρεάζονται από τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου και τις συντάξεις χηρείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κοροϊδέψει για άλλη μια φορά τον λαό, γιατί η μη περικοπή αφορά μόνο στην πρώτη κατηγορία συνταξιούχων. Επειδή η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά, ο Πρωθυπουργός κάνει περιοδείες στην περιφέρεια και δίνει φρούδες υποσχέσεις. Ταυτόχρονα, διάφορα θέματα βγαίνουν στην επικαιρότητα, που δημιουργούν καίρια ερωτήματα για το ήθος των κυβερνώντων. Αναφέρομαι στον σύμβουλο – συνεργάτη του κ. Παππά, του οποίου το ετήσιο εισόδημα εκτοξεύτηκε από 5.000 ευρώ το 2013 σε πάνω από 300.000 τη χρονιά 2016 – 2017. Αναφέρομαι, επίσης, στο γεγονός ότι είναι ανεπίτρεπτη η εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης για πολιτικά θέματα. Ο ελληνικός λαός, όμως, έχει πάρει τις αποφάσεις του. Οι παλαιοί πολιτικοί γνωρίζουν καλά, ότι όταν ο λαός έχει αποφασίσει, όσο και να προσπαθήσει ένας πρωθυπουργός, δεν μπορεί να τον μεταπείσει. Όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, το συνονθύλευμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που κυβερνάει τη χώρα, θα καταβαραθρωθεί.


Αδυναμία στη διαμόρφωση συναινετικού κλίματος στην πολιτική ζωή του τόπου
Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης, με διχαστικό λόγο, προσπαθούν να συνθλίψουν τον μεσαίο χώρο. Το Κίνημα Αλλαγής όμως, θα δώσει μεγάλη μάχη, διεκδικώντας ένα διψήφιο ποσοστό στις επικείμενες εκλογές. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουμε να επιβάλουμε το δικό μας πρόγραμμα, που θα συμβάλει στην επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Ο κ. Τσίπρας κυβερνάει τη χώρα τέσσερα χρόνια -μαζί με ένα ακροδεξιό μόρφωμα- και τολμά να μιλάει για μας και να μας καθυβρίζει συνεχώς. Ο ίδιος πήγε πίσω από κλειστές πόρτες και διαπραγματεύτηκε το Σκοπιανό και μετά περιμένει συναίνεση; Αν θυμάμαι καλά, για να δημιουργηθεί πνεύμα συναίνεσης, χρειάζονται σοβαροί δίαυλοι επικοινωνίας. Στο παρελθόν, παρά τις αντιθέσεις, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, για το καλό της χώρας, πέτυχαν κάτι τέτοιο. Ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπάθησε να κάνει την υπέρβασή του και να επιβάλει την απαραίτητη συναίνεση συγκαλώντας κάποιο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για το κρίσιμο θέμα του Μακεδονικού. Η συναίνεση, το κλίμα ομοψυχίας και εθνικής ενότητας και συσπείρωσης είναι θέμα Πρωθυπουργού. Ο κ. Τσίπρας ούτε θέλει ούτε μπορεί.