ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον ρ/σ XFM 94,3 fm. Πέμπτη, 31/1/2019


Σημεία συνέντευξης  Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον ρ/σ XFM 94,3 fm


                                                       Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019


Θεατρικού χαρακτήρα οι απειλές Καμμένου
Το παιχνίδι είναι σικέ. Όλα είναι τακτοποιημένα μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου. Τον Τσίπρα δεν τον ενδιαφέρει η προσωπική υπόθεση του Κοτζιά με τον Καμμένο. Τον ενδιαφέρει μόνο να είναι στην εξουσία, με οποιοδήποτε τίμημα. Αν παραιτηθεί ο Παπαχριστόπουλος, έχω την εντύπωση ότι θα γίνει υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο και ο Κουίκ. Την έδρα θα την καταλάβει η κ. Σκλαβενίτη και έτσι ο Καμμένος θα συνεχίσει να έχει την κοινοβουλευτική του ομάδα μέχρι τις εκλογές. Μετά νομίζω ότι θα εξαφανιστεί. Ούτε γάτα ούτε ζημιά. Αλίμονο στο λαό. Ο Τσίπρας έχει μια κοινοβουλευτική ομάδα 145 στρατιωτών, που είναι άβουλοι και χωρίς καμία πολιτική υπόληψη. Το χειρότερο όμως είναι, ότι δεν μιλάει κανείς για την σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με την ακροδεξιά. Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, πρέπει να καταγγείλουμε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ, που παριστάνει τον σοσιαλδημοκράτη, ενώ είναι ταυτισμένος πλήρως με τα προγράμματα του νεοφιλελευθερισμού και με την Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή. Το κόμμα που κυβερνά τη χώρα δεν λέγεται “ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ”, αλλά “ΚΑΡΑΣΥΡΙΖΑΝΕΛ”. Επίσης, θεωρώ ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητήσουμε για την περίοδο 2004-2009 και τις ευθύνες για την χρεοκοπία της χώρας. Αυτό όμως θα μπορεί να γίνει μόνο από μια κυβέρνηση που δεν θα έχει καραμανλική συνιστώσα μέσα της. Γι' αυτό και εμείς ζητάμε από τον λαό να μας δώσει τέτοια δύναμη, ώστε να διαλευκάνουμε την κρίσιμη περίοδο 2004-2018.

Αναγκαία η αλλαγή της συνταγής διακυβέρνησης

Γιατί βγήκαμε στις αγορές με πενταετές και όχι δεκαετές ομόλογο; Πρέπει να βγούμε στις αγορές. Καλά κάναμε και βγήκαμε αλλά μην  το θεωρούμε τόσο μεγάλη επιτυχία και κάνουμε χορούς και τραγούδια στην πλατεία. Ήταν μια απαραίτητη κίνηση, την οποία είχαμε κάνει κι εμείς. Η χώρα πρέπει να αλλάξει ρότα, πρέπει να αλλάξει κυβέρνηση αλλά και συνταγή διακυβέρνησης. Δεν θα αντέξει, αν ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ αντικατασταθεί με τον συντηρητισμό μαζί με δόση εθνικισμού μιας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ο ελληνικός λαός πρέπει να καταγγείλει τον λαϊκισμό, από όπου κι αν προέρχεται. Το Κίνημα Αλλαγής προχωράει το Μάρτιο με ένα αναγεννητικό συνέδριο και ένα προοδευτικό πρόγραμμα. Υπάρχουν περιθώρια να γίνουν πολλά και σημαντικά πράγματα στο χώρο μας. Οφείλουμε να έχουμε ένα μεταρρυθμιστικό ρόλο και να εξασφαλίσουμε συγκεκριμένες λύσεις για τις κοινωνικές δυνάμεις, που τα τελευταία χρόνια μας έχουν γυρίσει την πλάτη. Πρέπει να δώσουμε βάρος στο κοινωνικό κράτος, στην πρόνοια, στην υγεία, στην παιδεία. Η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά με έναν άκρατο λαϊκισμό, με επιδόματα και μισθούς πείνας. 

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο ρ/σ Κανάλι Ένα 90,4 FM Πειραιά. Πέμπτη, 31/1/2019


Σημεία συνέντευξης  Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ρ/σ Κανάλι Ένα 90,4 FM Πειραιά


                                                       Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019


Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αλλοίωση των θεσμών του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος
Ο Τσίπρας θυμίζει τον Τζούλιο Αντρεότι, για τον οποίο είχαν πει οι Ιταλοί, ότι είναι ένας τόσο ικανός πολιτικός, που είναι ικανός να κάνει τα πάντα. Εξ ου και είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. Ο άλλοτε κινηματικός ριζοσπάστης της Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας, αντιλαμβάνεται ότι όσα αρχικά υποστήριζε και εξέφραζε ήταν ανιστόρητα και εξωπραγματικά. Γι' αυτό και τώρα αυτοσυστήνεται στην Ευρώπη ως εκπρόσωπος της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Αυτός ο άνθρωπος είναι ένας Ιανός της πολιτικής. Άλλα έλεγε, άλλα πίστευε και άλλα έκανε. Έφερε στην πολιτική σκηνή του τόπου, μαζί με τον Καμμένο, άτομα τα οποία δε μπορούν να κατανοήσουν τις ιστορικές στιγμές στην Ελλάδα και δε μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, όπως ο βουλευτής κ. Φωκάς, που δικαιολογήθηκε ότι δεν ήταν παρών στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τον ΑΣΕΠ, επειδή είχε πιει γκαζόζα και πήγε στην τουαλέτα. Ό,τι διαδραματίστηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής δείχνει ότι στην πολιτική σκηνή του τόπου δεν έχουμε πιάσει ακόμα πάτο. Έτυχε να είμαι κοντά και να ακούσω τη δήλωση που έκανε ο συνάδελφος από τους ΑΝΕΛ και με απογοήτευσε πάρα πολύ. Το ήξεραν ότι το νομοσχέδιο δεν μπορεί να περάσει. Είμαι σίγουρος ότι το γνώριζαν από το Νομοθετικό της Βουλής. Οι υπάλληλοι της Βουλής είναι υψηλού επιπέδου και εφαρμόζουν πάντα τον Κανονισμό της  Βουλής και το Σύνταγμα. Το νομοσχέδιο αυτό είχε ψηφιστεί και είχε απορριφθεί. Άρα, θα έπρεπε να το επαναφέρουν και να περάσει με άλλη διαδικασία, γιατί αυτή που ακολουθήθηκε δεν ήταν σύννομη.  Και χθες, αν δεν υπήρχε ο  Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν θα είχε αναδειχθεί το αδιέξοδο της διαδικασίας. Γι' αυτό θεωρώ ότι ένας τέτοιος πολιτικός, ένα τέτοιο πολιτικό κεφάλαιο πρέπει να υπάρχει και στην επόμενη Βουλή. Μίλησε για την αλλοίωση των θεσμών του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική διπολισμού των ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, με σκοπό τον αποκλεισμό των μικρών κομμάτων. Το βλέπουμε καθημερινά, το απέδειξε και χθες η κ. Χριστοδουλοπούλου, η οποία δεν έδινε τον λόγο σε κανέναν άλλον.

Διχασμός της κοινωνίας για προσωπικό όφελος του κ. Τσίπρα
Θα συνεχίσουμε να είμαστε μάρτυρες ενός παιχνιδιού ανταλλαγής μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου. Θα υπουργοποιηθούν ο Παπαχριστόπουλος και ο Κουίκ ενώ η κ. Σκλαβενίτη θα είναι βουλευτής. Πρόκειται για άθλιες δοσοληψίες. Η απαξίωση των θεσμών συνεπάγεται έλλειψη συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές, που έχουν απογοητευτεί από τους πάντες. Ο Τσίπρας γνωρίζει ότι, αν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στην κάλπη, η Νέα Δημοκρατία αλλά και το Κίνημα Αλλαγής θα πάνε ψηλά ενώ ο ίδιος θα καταποντιστεί. Το Κίνημα Αλλαγής είναι πιο συσπειρωμένο από ποτέ. Χθες το βράδυ ήμουν σε μια συγκέντρωση. Το Κίνημα Αλλαγής έκοψε την πίτα στο Μάτι. Είχε κοσμοπλημμύρα. Με σεβασμό στις δημοσκοπήσεις, νομίζω ότι δεν αποτυπώνεται η δυναμική του συγκεκριμένου κόμματος σε αυτές.  Ο Τσίπρας διχάζει την κοινωνία και υποτιμά τους πολίτες, επειδή πιστεύει ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα έχει προσωπικό όφελος. Δηλαδή, θέλει να πει ότι, όποιος πήγε στα συλλαλητήρια είναι ακροδεξιός; Δεν ντρέπεται; Με τον λαϊκισμό εμπόδισε το ελληνικό λαό να κατανοήσει την οικονομική κρίση. Το παλαιό πολιτικό σύστημα έδωσε την λύση ενώ το νέο πολιτικό σύστημα, που έφτιαξε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Καμμένο, παρέτεινε την κρίση.

Απαραίτητη για τη χώρα η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλάει για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Αν η προοδευτική παράταξη καταγράψει ένα ισχυρό ποσοστό στις επικείμενες εκλογές, τότε θα μπορέσει να επιβάλει το δικό της πρόγραμμα και να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Το Κίνημα Αλλαγής θα παίξει ιστορικό ρόλο, αν η κοινωνία του δώσει την ευκαιρία να συμβάλει σε μια διακυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο. Πιστεύω ότι ο  ελληνικός λαός, μετά από τόσα χρόνια κρίσης και πόλωσης, θα αποφασίσει να δώσει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό στο Κίνημα Αλλαγής, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και να δώσει προοδευτική προοπτική στη χώρα. Το Κίνημα Αλλαγής ήρθε για να μείνει. Δεν είναι ένα εφήμερο σχήμα. Ο πυρήνας του είναι το διαχρονικό ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν όμως και άλλες δυνάμεις, που είναι αναγκαίες. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει αλλά προσωπικά δε θέλω να επιστρέψουμε στην παλαιά ονομασία. Το αίτημα για μια νέα προοδευτική πολιτική δύναμη είναι υπαρκτό στην κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ έκανε τον κύκλο του. Στο καινούργιο εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η Νέα Δημοκρατία. Το Κίνημα Αλλαγής έχει τις προϋποθέσεις να καλύψει επαρκώς τον χώρο της διαμελισμένης κεντροαριστεράς.

Σε δεινή θέση οι Έλληνες αγρότες
Οι αγρότες στην Λακωνία έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές. Δεν μπορώ να δω τους Δικαστές εναντίον τους. Οι αγρότες είναι σε αδιέξοδο, γιατί οι συνθήκες δεν είναι  ευνοϊκές για κανένα προϊόν. Πρέπει να «σκύψουμε» πάνω στα προβλήματά τους, γιατί αποτελούν κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Οι αγρότες στην Ελλάδα, εκτός των άλλων, έχουν να αντιμετωπίσουν και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους. Αυτό τους έχει φέρει σε δεινή θέση. Θα πρέπει να τους στηρίξουμε. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που είναι από την πατρίδα μου και τον εκτιμώ, θα πρέπει να μπει μπροστά στις δικαστικές διώξεις των αγροτών για τη συμμετοχή τους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Τα πράγματα αυτά θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές.


Ερώτηση Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας ΔΗΣΥ προς τον Υπ. Υποδομών και Μεταδορών. Πέμπτη, 31/1/2019



Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Α.Π. 5217  31/01/2019
Αθήνα, 31/1/2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό:
- Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σπίρτζη


Θέμα: «Απαγόρευση της κυκλοφορίας μηχανοκινήτων οχημάτων βάρους άνω των 3,5 τόνων στο τμήμα Α/Κ Τεγέας του Α/Δ Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα μέχρι τα όρια του χωριού Κλαδάς της εθνικής οδού 39 Τρίπολη – Σπάρτη – Γύθειο»

Σύμφωνα με την με αριθμό ΔΝΣγ/οικ.70849/ΦΝ 393/6-1-/2017 απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3769/τ.'Β/26-10-2017 με θέμα “Καθορισμός και σήμανση οδών οι οποίες χρησιμοποιούνται παραπλεύρως και εναλλακτικά των αυτοκινητοδρόμων και των οδών ταχείας κυκλοφορίας και στις οποίες επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας” καθορίστηκαν οι οδοί στις οποίες επιβάλλεται η απαγόρευση κυκλοφορίας μηχανοκινήτων οχημάτων βάρους άνω των 3,5 τόνων.
Στις οδούς αυτούς περιλαμβάνεται και το τμήμα Α/Κ Τεγέας του Α/Δ Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα μέχρι τα όρια του χωριού Κλαδάς της εθνικής οδού 39 Τρίπολη – Σπάρτη – Γύθειο.
Η παραπάνω εξέλιξη βρίσκει αντίθετους τους κλάδους των επαγγελματιών που θίγονται από την προαναφερθείσα απόφαση. Και αυτό επειδή η εν λόγω εθνική οδός, συνολικού μήκους 102 χιλιομέτρων, παραμένει κατά 35% μικρότερη από τον κλάδο Λεύκτρο – Σπάρτη του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και προτιμάται από τους χρήστες λόγω της σχετικά καλής κατάστασής της, του χαμηλότερου οικονομικού κόστους (απουσία διοδίων, μειωμένη δαπάνη καυσίμων) αλλά και του μειωμένου χρόνου για να φτάσουν στον προορισμό τους.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβεί, ώστε να αρθεί η αδικία και να αναστραφεί το αρνητικό οικονομικό κλίμα που δημιουργείται;
  2. Προτίθεται να εφαρμόσει το μεταφορικό ισοδύναμο στον κλάδο Λεύκτρο – Σπάρτη με κατεύθυνση την Τρίπολη, κάτι ανάλογο αυτού που ήδη εφαρμόζεται στα νησιά, τουλάχιστον για τους επαγγελματικούς κλάδους;
  3. Υπάρχει κάποιος μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός αναβάθμισης της εθνικής οδού 39 Τρίπολη – Σπάρτη – Γύθειο σε αυτοκινητόδρομο;


Ο ερωτών Βουλευτής



ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019

Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στον ρ/σ Επικοινωνία 94 fm και το δημοσιογράφο Τάκη Σπηλιόπουλο. Δευτέρα, 28/1/2019



Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στον ρ/σ Επικοινωνία 94 fm και το δημοσιογράφο Τάκη Σπηλιόπουλο



Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019



Η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών
Η κυβέρνηση έχει υποστεί μεγάλη φθορά με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα αποτυπωθεί στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να λύσει το Μακεδονικό, σε ένα κλίμα εθνικής συναίνεσης και σύνεσης. Δεν το έκανε, γιατί ήθελε να κεφαλαιοποιήσει την επίλυση του ζητήματος. Ήθελε να εργαλειοποιήσει τη Συνθήκη των Πρεσπών. Ο Πρωθυπουργός μπήκε στη διαδικασία των Πρεσπών, για να μπορέσει να κατοχυρώσει την επικράτησή του σε ένα ποσοστό 20% του ελληνικού λαού. Δίχασε τη χώρα και την κοινωνία, για να μπορεί να περισώσει το κόμμα του. Ο κ. Τσίπρας οδήγησε τον κόσμο να απεχθάνεται την πολιτική και τους πολιτικούς. Αυτή είναι η καταστροφική ανήθικη απάτη του Τσίπρα στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα. Ο ίδιος μας κατηγόρησε ότι είμαστε κλεπταποδόχοι. Είναι πρωτοφανής η συρρίκνωση της απήχησης και της αποδοχής του. Και το γνωρίζει αυτό, γιατί κάνει κυλιόμενες δημοσκοπήσεις με αυτούς που κάποτε είχαμε εμείς στο ΠΑΣΟΚ και έκαναν τις δημοσκοπήσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου.


Σε κινούμενη άμμο η κυβέρνηση Τσίπρα
Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν πατάει σε στερεό έδαφος. Από εδώ και στο εξής, για οποιοδήποτε νομοσχέδιο, θα γίνεται ονομαστική ψηφοφορία, όπου θα έχουμε ένα συνεχές αλισβερίσι, με αποτέλεσμα να απαξιωθεί το πολιτικό σύστημα της χώρας. Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ένα θετικό μέτρο. Ό,τι μέτρα είναι για τον λαό, που έχει περάσει δύσκολα τα τελευταία χρόνια, εμείς θα τα στηρίξουμε. Ο Πρωθυπουργός, όμως, υπόσχεται τώρα οικονομική ενίσχυση σε ορισμένες ομάδες, για να εξαγοράσει κάποιους ψηφοφόρους και να εκμαυλίσει συνειδήσεις, ενώ ταυτόχρονα καταργεί το ΕΚΑΣ και εξουθενώνει τη μεσαία τάξη με τη φορολογία του Τσακαλώτου. Έχω πάθει vertigo με τις μεταμορφώσεις και τις μεταστροφές του κ. Τσίπρα. Ο κίνδυνος της παλινδρόμησης είναι υπαρκτός. Η κοινωνία είναι βουβή αλλά θυμωμένη. Και αυτό, γιατί τα υπερλεονάσματα που μαζεύει από όλους εμάς, για να τα δώσει εκεί που τον εξυπηρετεί, οδήγησαν στη διάλυση της μεσαίας τάξης, που είναι η πιο παραγωγική κοινωνική τάξη της χώρας. Οι δημοσκοπήσεις έχουν τεράστιες αποκλίσεις. Θεωρώ ότι τα ποσοστά διαφέρουν κατά πολύ από αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.


Το προοδευτικό αφήγημα του Κινήματος Αλλαγής

Ποια στελέχη από το μεσαίο χώρο θα χρησιμοποιήσει ο Τσίπρας; Όλους εκείνους που είναι τόσο επιτυχημένοι και δεν έχουν καταφέρει να βγουν βουλευτές; Αυτά είναι τα μεγάλα στελέχη; Μόνο και μόνο που πηγαίνουν μαζί του, δεν θα έπρεπε να τους ανοίξει την πόρτα. Έμενα με ενδιαφέρει τι θα κάνει το Κίνημα Αλλαγής. Πρέπει να αντισταθούμε στον συντηρητισμό της Νέας Δημοκρατίας και στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Και πρέπει να εδραιώσουμε ένα καινούργιο αφήγημα, που να μην έχει καμία σχέση με τον ακραίο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τις αυταπάτες του, τη απαξίωση των θεσμών, του Κοινοβουλίου και του Συντάγματος. Αλλά να αποδείξουμε ότι και η Νέα Δημοκρατία, αντί να γίνει αυτή που είχε υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον απορρόφησε. Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να κάνει μια αρχή δυναμικής πορείας στην κοινωνία. Το συνέδριο του Μαρτίου θα αποτελέσει αφετηρία για να ανταποκριθεί στο αίτημα της κοινωνίας για προοδευτική έκφραση.

Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον τ/σ Open Beyond TV, στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει». Κυριακή, 27/1/2019



Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον τ/σ Open Beyond TV, στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει»


Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2019


Συνεχής η μετάλλαξη του Αλέξη Τσίπρα
Το Κίνημα Αλλαγής κράτησε χαμηλούς τόνους ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η στάση μας ήταν πολύ συνετή, δεν βγήκαμε με εθνικισμούς και ύβρεις. Ο λαός, όμως, δεν κέρδισε τίποτα από αυτή τη συμφωνία. Ενώ είχε κάποια θετικά στοιχεία, σαν ΚΙΝΑΛ αξιολογήσαμε ότι τα αρνητικά ήταν πολύ περισσότερα και γι' αυτό ψηφίσαμε “όχι”. Από εκεί και πέρα, στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έχουμε έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος τα υποσχέθηκε και τα έδωσε όλα, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό του λαού, 60% – 70% να είναι απέναντι στη συμφωνία. Επιπλέον, οδήγησε το λαό στη μοιρολατρία. Κατάφερε να πει στους Έλληνες ότι η Μεταπολίτευση ήταν μια καταστροφική και ανήθικη αυταπάτη. Ο ίδιος όμως, άλλα έλεγε και άλλα έκανε. Μεταλλάχτηκε από τη μια στιγμή στην άλλη. Ο αντιευρωπαϊστής και αντιμερκελιστής μετατράπηκε σε φίλο της Α. Μέρκελ. Ο αντιαμερικάνος έγινε “φιλοαμερικανός”. Αναρωτιέμαι, όμως, τι είδους άνοιγμα κάνει ο κ. Τσίπρας στην Κεντροαριστερά, όταν ο κ. Σκουρλέτης βγαίνει και λέει ότι είναι με τον Μαδούρο. Είναι σοσιαλδημοκράτης; Είναι κεντροαριστερός;


Αναγκαίος ο κεντρώος μεταρρυθμιστικός χώρος
Ο διπολισμός και ο διχασμός βολεύουν και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, για να συνθλίψουν όλες τις κεντρώες δυνάμεις. Αυτό δεν πρέπει να περάσει στην ελληνική κοινωνία. Ο λαός, προκειμένου να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διακυβέρνηση της χώρας, θα ψηφίσει Νέα Δημοκρατία. Η καταστροφή των τεσσάρων χρόνων είναι η απομυθοποίηση της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Το Κίνημα Αλλαγής πάει στο τέλος Μαρτίου σε έκτακτο συνέδριο, γιατί πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με την κοινωνία. Είμαστε ο χώρος της αμιγούς κεντροαριστεράς. Διαφέρουμε τόσο από την συντηρητική δεξιά, όσο και από τον άκρατο λαϊκισμό της αριστεράς. Πρέπει να πάμε σε ένα ανανεωτικό κόμμα του μεταρρυθμιστικού κέντρου, με στίγμα. Εμείς θα πούμε στους ανθρώπους που έχουν απογοητευτεί, ότι εμείς είμαστε ο υγιής χώρος της κεντροαριστεράς, την οποία, με τις συναλλαγές που κάνει, θέλει να καπηλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο χώρος αυτός πρέπει να είναι υπαρκτός και ισχυρός για να μπορέσει να περάσει τις δικές του πολιτικές. Διαφορετικά δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης.





Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας ΔΗΣΥ στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παρασκευή, 25/1/2019



Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας ΔΗΣΥ στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών




Για να παρακολουθήσετε το βίντεο, πατήστε εδώ.


Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,


Μια υπενθύμιση μόνο: όταν ο Βρασίδας πήγε στην Αμφίπολη, μιλούσε την ελληνική γλώσσα και η Μακεδονία ήταν ελληνική.
Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία το 1991. Παγιδευτήκαμε σε άγονες φαντασιώσεις – για να μην πω και επικίνδυνες – με αποτέλεσμα η γνωστή σε όλους μας πρόταση Πινέιρο να ναυαγήσει. Κάθε πέρσι και καλύτερα.
Τα προβλήματα που προκαλεί η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που προσπαθεί να επιλύσει. Η σύνθετη ονομασία σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί την αποδοχή της ιθαγένειας και της γλώσσας.
Στην πραγματικότητα, ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας. Οι ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί είναι εύλογες και υπαρκτές. Δεν εδράζονται σε εθνικιστικές εξάρσεις και πολύ περισσότερο δεν υπαγορεύονται από φοβικά σύνδρομα.
Στην ουσία, η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη γειτονική χώρα.
Δέχτηκε χωρίς καμία συζήτηση τα επιχειρήματά της.
Η επίκληση της αλβανικής κοινότητας προκειμένου να μην επιμείνουμε στη «βορειομακεδονική γλώσσα» και στον «βορειομακεδονικό λαό», δε δικαιολογεί την άνευ όρων υποχώρηση του κ. Τσίπρα.
Το πρόβλημα της εθνοτικής ταυτότητας δεν είναι αμελητέο. Αντιθέτως, είναι ένα μείζον ζήτημα, το οποίο μπορεί να συντηρεί και να τρέφει αλυτρωτικές διαθέσεις και προθέσεις αλλά και ανιστόρητους εθνικισμούς.
Τα καίρια θέματα της εξωτερικής πολιτικής ενέχουν σοβαρούς κινδύνους αν δεν αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα και οξεία πολιτική κρίση, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιστορικές μνήμες.
Εξ ου και θα έπρεπε, από την πρώτη στιγμή που υπήρξε η επανεκκίνηση του Μακεδονικού, ο Πρωθυπουργός να ενημερώσει τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων. Δεν το έκανε. Ήθελε να διαλύσει τα μικρά κόμματα και να δημιουργήσει ένα μεγάλο θέμα στην αντιπολίτευση.
Όφειλε να ζητήσει τις θέσεις και τις προτάσεις τους, προωθώντας μια σταθερή εθνική στρατηγική.
Αν πράγματι νοιαζόταν για την επίτευξη μιας επωφελούς συμφωνίας, θα έπρεπε, χωρίς τυμπανοκρουσίες και δημοσιότητες, να διαβουλευτεί με όλες τις κομματικές ηγεσίες του δημοκρατικού τόξου, επιδιώκοντας να πετύχει ένα μίνιμουμ πλαίσιο συνεννόησης, συναίνεσης και σύνεσης. Δυστυχώς, δεν το έπραξε για καθαρά κομματικούς λόγους.
Μοναδικό του μέλημα ήταν να προκαλέσει εσωτερικά προβλήματα στα ελληνικά κόμματα, εκμεταλλευόμενος τις διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις που αναμφισβήτητα υπάρχουν.
Ο Πρωθυπουργός, χωρίς να αντιλαμβάνεται την αίσθηση ευθύνης, που οφείλει με τις πράξεις και τις ενέργειές του να αποδεικνύει, προέταξε την αναδιάταξη της πολιτικής σκηνής του τόπου.
Άλλωστε, το ομολόγησε δημοσίως χωρίς καμία αναστολή στην προχθεσινή του συνέντευξη στην «Αυγή».
Μάλιστα, αδιαφόρησε πλήρως για τις παρενέργειες των επιλογών του.
Δεν τον ενοχλεί ούτε να τον προβληματίζει καθόλου το ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «βάζει νερό στο μύλο» των ακραίων εθνικιστικών κύκλων, εξάπτοντας ακόμη και γραφικές αντιδράσεις.
Οι διακηρύξεις του περί προοδευτικού μετώπου δεν έχουν κανένα αντίκρισμα.
Στην πράξη επιδιώκει το ακριβώς αντίθετο: θέλει να ενισχυθεί περαιτέρω ένα ακροδεξιό ρεύμα, εκτιμώντας ότι απέναντι σε αυτό μπορεί να αντιτάξει τον εαυτό του.
Κεντρική επιδίωξή του είναι στη θέση του αντιμνημονιακού Τσίπρα, που τον είδαμε όλα τα πορηγούμενα χρόνια, να προβάλει τον δήθεν προοδευτικό και αντιεθνικιστή.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Φαίνεται πλέον καθαρά ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας, για άλλη μια φορά, επενδύει σε αυταπάτες.
Αυταπάτη ήταν, όπως ο ίδιος ομολόγησε, οι αντιμνημονιακές κορώνες και φληναφήματα.
Αυταπάτη είναι και η δήθεν μεταστροφή του στην κεντροαριστερή οικογένεια, με εργαλείο βέβαια αυτή τη φορά το Μακεδονικό.
Ωστόσο, το φλέγον πρόβλημα είναι ότι οι απαίδευτες επιλογές είναι επιζήμιες για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.
Η πολυδιαφημιζόμενη Συμφωνία των Πρεσπών το αποδεικνύει γι' αυτό και δεν πρέπει να περάσει.
Σας ευχαριστώ!

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Fly Radio 89,7 fm και το δημοσιογράφο Χάρη Βασιλάκο. Πέμπτη, 24/1/2019


Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Fly Radio 89,7 fm και το δημοσιογράφο Χάρη Βασιλάκο


Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019

Το έλλειμμα δημοκρατίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Αυτά που συμβαίνουν είναι πρωτόγνωρα πράγματα. Νομίζω ότι η πολιτική έχει χάσει την αίγλη της. Δεν γοητεύει τους νέους να ασχοληθούν με αυτήν και αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος. Δυστυχώς, με τις αποφάσεις και τις ενέργειές μας, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, απαξιώσαμε την πολιτική στα μάτια του κόσμου. Πολιτικοί ελαχίστων δυνατοτήτων βρέθηκαν σε συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα και έτσι δημιουργήθηκε μια κατάσταση που δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδά της. Η λεγόμενη “αριστερή” κυβέρνηση έριξε ληγμένα χημικά για να διαλύσει την μεγάλη συγκέντρωση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ, αν το ήθελαν, θα μπορούσαν να απομονώσουν τους λίγους προβοκάτορες. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αυτή άλλα έλεγε πριν έρθει στην εξουσία και άλλα κάνει τώρα. Η διακυβέρνηση χαρακτηρίζεται από έλλειμμα δημοκρατίας. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι αναντικατάστατοι, ότι η εξουσία που απέκτησαν είναι μόνιμη και αποτελεί τρόπαιο. Γι΄ αυτό και έχουν πάθει πανικό με την σκέψη της πιθανής αποχώρησης. Πιστεύουν ότι όλα τους ανήκουν δικαιωματικά. Συνεπώς, στοχοποιούν και ενοχοποιούν τους πάντες και τα πάντα. Πονικοποιούν χωρίς καμία αναστολή την πολιτική ζωή του τόπου. Επί της ευκαιρίας, αναφέρω ότι και εμένα μου έχουν κάνει μηνύσεις και αγωγές, γιατί προσπαθούν να μου κλείσουν το στόμα.


Προδιαγεγραμμένη η πορεία υπερψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών
Η Νέα Δημοκρατία θα “έβαζε βούτυρο στο ψωμί” του ΣΥΡΙΖΑ αν κατέθετε πρόταση δυσπιστίας. Η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει. Έχει τελειώσει το θέμα αυτό. Η συγκέντρωση των 151 ψήφων έχει μόνο ψυχολογικού χαρακτήρα χρηστικότητα για τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Τη συνθήκη αυτή δεν μπορεί να την πάρει κανείς πίσω, από την στιγμή που υπεγράφη από τους Τσίπρα και Ζάεφ. Το Μακεδονικό ήταν μια μεγάλη ιστορική εκκρεμότητα, την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός εργαλειοποίησε. Ενώ ήταν μια ευνοϊκή ιστορική συγκυρία, ο κ. Τσίπρας, αντί να συνεργαστεί με όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου και να λυθεί το ζήτημα αυτό υπέρ της Ελλάδας, έκανε παραχωρήσεις χωρίς καμία διαπραγμάτευση. Να υπενθυμίσω ότι είχε δεχτεί αρχικά την ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν” και αν δεν υπήρχε τότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενδεχομένως να είχαμε μεγάλα τραβήγματα. Θα μπορούσαμε να είχαμε μια καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια και να είχε λυθεί το Μακεδονικό με συναινετικό τρόπο. Δυστυχώς ο Πρωθυπουργός την εργαλειοποίησε, νομίζοντας ότι θα προκαλέσει σοβαρό ρήγμα στην Νέα Δημοκρατία και ότι θα διαλύσει τα μικρά κόμματα. Με αυτά που έκανε, πλήγωσε τους θεσμούς, τη δημοκρατία και το ίδιο το Κοινοβούλιο. Στη Βουλή επικρατούν συνθήκες πολιτικού εμπορίου και σε όλα αυτά ο Πρωθυπουργός είναι πρωταγωνιστής. Στην ουσία, ο ίδιος δε διαθέτει τη δεδηλωμένη. Σε κάθε νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία και οι βουλευτές που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την ψήφο εμπιστοσύνης. Προχωράμε σήμερα στην ψήφιση μιας μεγάλης ιστορικής συνθήκης από την οποία απουσιάζουν βασικές παράμετροι σταθερότητας, οι οποίες αποτελούσαν προαπαιτούμενα για την συγκεκριμένη συνθήκη.


Η πορεία προς την συσπείρωση του ΚΙΝΑΛ
Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Προσωπικά πιστεύω στα ενιαία κόμματα και όχι στις πολλές τάσεις. Γι' αυτό θα προχωρήσουμε στο συνέδριο για να ομογενοποιηθούμε. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ένα διψήφιο ποσοστό στις επικείμενες εκλογές, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε πολιτικό λόγο στα τεκταινόμενα της επόμενης μέρας. Διαφορετικά, θα υπογράψουμε την τελική πολιτική μας καταδίκη. Οι σημερινές δυνάμεις που συνθέτουν το ΚΙΝΑΛ προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, θεωρώ ότι ό,τι ήταν να δώσει στην ελληνική κοινωνία το ΠΑΣΟΚ το έδωσε και σαν μαγιά, μπορεί να φτιάξει κάτι καινούργιο. Τα εσωτερικά προβλήματα της χώρα αντικατοπτρίζονται και στα κόμματα, που αποτελούν καθρέφτη ομάδων πολιτών. Η Φώφη Γεννηματά, με αίσθηση ευθύνης, απέδειξε ότι τα ηνία του ΚΙΝΑΛ πρέπει να τα αναλάβει ένας αρχηγός, γιατί “όπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει”. Στις εκλογές θα έχει συσπειρωθεί η παράταξή μας, η οποία είναι απαραίτητη στην πολιτική ζωή του τόπου. Θα είναι λάθος της κοινωνίας αν καταδικάσει σε εξαφάνιση τον κεντρώο χώρο, που είναι ο κατεξοχήν χώρος της αναγέννησης, της μεταρρύθμισης και των προοδευτικών ιδεών.


Επιτακτική η οικονομική ενίσχυση των αγροτών στη Λακωνία
Θέλω να κάνω μια έκκληση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που είναι από την περιοχή μας και να προχωρήσει στην εξασφάλιση ενός επαρκούς πακέτου βοήθειας για τους αγρότες της Λακωνίας, που έχουν πάθει μεγάλες ζημιές στα εσπεριδοειδή, στις ελιές και στα οπωροκηπευτικά. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει μια γενναιόδωρη αύξηση του ποσού της αποζημίωσης για τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019

Παρέμβαση Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ., στο ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 fm, στην εκπομπή «Ακραίως». Τετάρτη, 23/1/2019



Παρέμβαση Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ.,στο ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 fm, στην εκπομπή «Ακραίως»


Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019



Διακυβέρνηση - Καθεστώς: Η μεγάλη και ουσιαστική διαφορά
Η διάκριση μεταξύ μιας δημοκρατικής διακυβέρνησης και ενός καθεστώτος είναι ουσιώδης και μεγάλη. Η οποιαδήποτε διακυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη τη συρρίκνωση της απήχησής της στο λαό, όπως η σημερινή κυβέρνηση, έστω και σιγά-σιγά συμφιλιώνεται με την επερχόμενη ήττα της. Καταλαβαίνει ότι οι κανόνες της δημοκρατίας καθιστούν αναπόφευκτη την απώλεια της εξουσίας. Η δημοκρατία έχει την ικανότητα να αποκαταστήσει τις αδικίες, που έγιναν εναντίον της. Οι σημερινοί κυβερνώντες, που λειτουργούν με καθεστωτικούς όρους, διαπιστώνοντας την υποχώρηση της επιρροής τους και την αναμενόμενη ήττα τους ούτε συμφιλιώνονται, ούτε αποδέχονται τη βέβαιη αποτυχία τους και είναι και επιθετικότατοι. Θεωρούν ότι η εξουσία τους ανήκει αποκλειστικά. Τη θεωρούν μόνιμο απόκτημα, παντοτινή κατάκτησή τους και απόλυτο τρόπαιο. Αυτή είναι η μεγάλη φιλοσοφία των ημερών. Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά τη Μεταπολίτευση – του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Κώστα Σημίτη, του Κώστα Καραμανλή – κάποια στιγμή, βλέποντας την επερχόμενη ήττα τους, συμφιλιώθηκαν με αυτή. Οι τωρινοί κυβερνώντες όμως, δεν θέλουν να σκέφτονται την απώλειά της. Πιστεύουν ότι τους ανήκει δικαιωματικά. Την κρατάνε με νύχια και με δόντια, παραβιάζοντας τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα. Προκειμένου να τη διατηρήσουν, καταφεύγουν σε οποιοδήποτε λαϊκισμό υπάρχει, στην κομματοκρατία, σε πελατειακές σχέσεις, σε διάλυση συστημάτων. Αυτά τα καθεστώτα, πρώτα πρώτα απαξιώνουν τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Ενοχοποιούν και στοχοποιούν τους αντιπάλους τους με ασύστολα ψέματα. Ποινικοποιούν χωρίς καμιά αναστολή την πολιτική ζωή του τόπου, την οποία έχουν κάνει ένα απέραντο δικαστήριο. Το τελευταίο χρονικό διάστημα μου έχουν κάνει μηνύσεις και αγωγές γι' αυτά που λέω. Αυτά πρέπει να αποκατασταθούν. Ό,τι επέρχεται δεν θα είναι αντεκδίκηση αλλά προστασία της δημοκρατίας.

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον ρ/σ XFM 94,3 fm. Τρίτη, 22/1/2019



Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον ρ/σ XFM 94,3 fm


Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019


Λάθος ο χειρισμός της κυβέρνησης στο εθνικό ζήτημα του Μακεδονικού
To Μακεδονικό έπρεπε να έχει λυθεί. Η Συμφωνία είναι κάτι που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε. Αν ο κ. Τσίπρας είχε χειριστεί το θέμα διαφορετικά, μας είχε ενημερώσει και μας είχε καλέσει όλους μαζί – όπως θα έκανε ένας σοβαρός πρωθυπουργός και όχι ένας πρωθυπουργός που θέλει να διεμβολίσει τη δεξιά, τον κύριο αντίπαλό του αλλά και να διαλύσει τα μεσαία κόμματα – πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα είχε διαμορφωθεί καλύτερα και θα περνούσε στη Βουλή με μια πλειοψηφία 250 βουλευτών. Δεν το ήθελε, όμως, γιατί πολιτεύεται γνωρίζοντας ότι δε μπορεί να αποφύγει την ήττα. Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε κάτι σημαντικό με το οποίο συμφωνώ απόλυτα. Ο διαχωρισμός των Ελλήνων σε πατριώτες και μειοδότες δε μπορεί να γίνει, γιατί βλάπτει επικίνδυνα τη χώρα. Είμαστε υποχρεωμένοι να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον. Η συγκυρία για τον κ. Τσίπρα, όσον αφορά στο Μακεδονικό, ήταν εξαιρετικά καλή. Ο Γκρούεφσκι είχε φύγει από την εξουσία και το παγκόσμιο πολιτικό σύστημα επιθυμούσε τη λύση στο Σκοπιανό. Στο εσωτερικό της χώρας, η Συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να περάσει χωρίς καθόλου σύγκρουση και αίμα”, αν ο πρωθυπουργός ήταν πιο ήπιος, συναινετικός, λογικός και σε μια εθνική κατεύθυνση. Έτσι, θα είχαμε επιτύχει μια πολύ καλύτερη Συμφωνία, όσον αφορά στο “erga omnes”. Αυτή η Συμφωνία έχει τεράστια κενά. Πιστεύω ότι μπορούσαμε και είχαμε μια ιστορική ευκαιρία, εφόσον ήθελε ο κ. Τσίπρας, να επιλύσουμε το Μακεδονικό με τον καλύτερο τρόπο και να έχουμε μια πολύ καλή σχέση με τη γείτονα χώρα, χωρίς προβλήματα στο μέλλον. Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη Συμφωνία θα δημιουργήσει προβλήματα τα επόμενα χρόνια. Τα ζητήματα της ταυτότητας και της γλώσσας δεν είναι καθόλου ασήμαντα.


Αναγκαία η ολοκλήρωση του ενιαίου φορέα ΚΙΝΑΛ
Δε μπορούσαμε να βγάλουμε μια ομόφωνη απόφαση. Ήμουν από την αρχή πολύ επιφυλακτικός όσον αφορά στο εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ, γιατί άρχισε από πάνω προς τα κάτω, ενώ έπρεπε να αρχίσει από κάτω προς τα πάνω. Απόδειξη ήταν η φυγή του Θεοδωράκη, η οποία πραγματικά μας πλήγωσε. Θεωρώ ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε πολλά να δώσει. Είχε μεταρρυθμιστικό λόγο και είχε, χωρίς υπερβολή, καταπληκτικά στελέχη. Ήταν στελέχη στο Ποτάμι, όπως ο Γιώργος Μαυρωτάς, που εκπροσωπούσαν το καινούριο, το διαφορετικό και δεν είχαν εμπλακεί σε καταστάσεις του παρελθόντος. Είχαν μια ιδεολογική και πολιτική καθαρότητα. Αυτούς εμείς τους είχαμε ανάγκη. Βέβαια, ήταν μια παραχώρηση της Προέδρου στο Σταύρο Θεοδωράκη να εξακολουθήσει το Ποτάμι, μετά τις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, να έχει τη δική του κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν ήταν εύκολο να λειτουργήσει αυτό. Ήταν αναμενόμενο να έχουμε αυτή την εξέλιξη με το Θεοδωράκη. Έγιναν οι εκλογές για αρχηγό, βγήκε τέταρτος, δεν του άρεσε το αποτέλεσμα και έφυγε. Έκανε μια εκτίμηση, μπήκε σε αυτό το εγχείρημα, όφειλε κι αυτός να κάνει τις υποχωρήσεις του. Πήγαμε στη Βουλή, ήμασταν δύο κόμματα, δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Άλλα έλεγε ο ένας, άλλα έλεγε ο άλλος. Μια κατάσταση, που μας μελαγχολούσε. Ήταν μια δυσαρμονία. Έχω να πω ότι η αρχική συμφωνία, όταν δημιουργήθηκε το ΚΙΝΑΛ, ήταν ότι ξεκινάμε έτσι αλλά σε ένα χρόνο θα πάμε σε συνέδριο και εκεί θα διαλύσουμε τα κόμματά μας και θα γίνουμε ενιαίο κόμμα. Να επισημάνω εδώ, ότι ο Θανάσης ο Θεοχαρόπουλος διαγράφηκε ως βουλευτής από την κοινοβουλευτική ομάδα, δε διαγράφηκε η ΔΗΜΑΡ.

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον ρ/σ Αθήνα 98,4 FM και το δημοσιογράφο Ηλία Κανέλλη. Τρίτη, 22/1/2019


Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον ρ/σ Αθήνα 98,4 FM και το δημοσιογράφο Ηλία Κανέλλη

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019


Επιτακτική η ομογενοποίηση του μεσαίου χώρου
Το κόμμα μας, ευτυχώς, περνάει μικρότερη “τρικυμία” σε σχέση με τον υπόλοιπο μεσαίο χώρο και τα μικρά κόμματα. Νομίζω ότι το μοναδικό κόμμα που θα αντέξει σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι το δικό μας. Και αυτό βέβαια θα αντέξει, εφόσον υπάρχει μια συνοχή. Το εγχείρημα ήταν δύσκολο εξ αρχής και η συνταγή δεν ήταν καλή. Εδώ και καιρό ζητούσα συνέδριο για να ομογενοποιηθούμε. Πιστεύω ότι ορισμένα θέματα θα λυθούν με το συνέδριο του Μαρτίου. Ήταν δύσκολη η “συγκατοίκηση”. Είχαμε όλοι τις μωροφιλοδοξίες μας και πρώτα βάζω τον εαυτό μου σε αυτό. Όλοι ήθελαν να γίνουν αρχηγοί. Υπήρχε ένας λαϊκισμός που ήταν περιττός, γιατί τον έχει υιοθετήσει ο κ. Τσίπρας. Έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο, γιατί ήμασταν αμφίσημοι, ήμασταν θολοί. Η κοινωνία πρέπει να πειστεί ότι δεν είμαστε λαϊκιστές, ότι είμαστε μεταρρυθμιστές και προοδευτικοί, ότι έχουμε ξεπεράσει τον παλαιό μας εαυτό, ότι έχουμε καθαρό πολιτικό λόγο. Ο μεσαίος χώρος ιστορικά είχε προβλήματα. Είχε πολλούς αρχηγούς, αρχηγίσκους και διάφορες τάσεις. Η “μαγκιά” ήταν πάντα να βρεθεί κάποιος, που να μπορεί να συνθέσει αυτόν τον χώρο. Η Φώφη Γεννηματά δεν έκανε παζάρια. Στενοχωρήθηκα με τον Θ. Θεοχαρόπουλο, τον οποίον συμπαθώ, όταν είπε ότι του πρότειναν τη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας για να μην ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν έγινε ποτέ αυτό, όσο μπορώ εγώ να σας διαβεβαιώσω.


Λανθασμένη η διατήρηση δύο κοινοβουλευτικών ομάδων στη Βουλή μετά την εκλογή προέδρου του ΚΙΝΑΛ
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θεωρώ ότι από την πλευρά της Προέδρου έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια. Δεν ξέρω στο διάστημα που είναι στα ηνία του ΚΙΝΑΛ πόσα εμπόδια μπορεί να έχει βρει μπροστά της. Ο καθένας έλεγε το μακρύ του και το κοντό του”. Ήρθε η ώρα, με νηφαλιότητα, να κλείσουν αυτές οι εκκρεμότητες, για να μην είμαστε ένα διχασμένο κόμμα. Στη διαδικασία εκλογής αρχηγού του ΚΙΝΑΛ ψήφισα τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η κοινωνία όμως ψήφισε τη κ. Γεννηματά. Από την στιγμή που η βάση έδωσε τη εντολή, στηρίζω την κ. Γεννηματά, γιατί στηρίζω το χώρο. Είμαι φίλος του Ανδρουλάκη, είμαι φίλος του Βενιζέλου αλλά εντάσσομαι σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα για να πάμε μπροστά. Αλλιώς, ας πάμε ο κάθε ένας στο σπίτι του. Το καλοκαίρι, είχα κάνει μια μικρή συγκέντρωση 100 ατόμων στην Λακωνία. Οι μισοί έλεγαν πως, αν πάμε με τη Νέα Δημοκρατία, θα πάνε στο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι μισοί έλεγαν πως, αν πάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα φύγουν στη Νέα Δημοκρατία. Γι' αυτό χρειαζόταν να ξεκαθαρίσουμε από τη βάση μας ποιοι είμαστε. Ήταν λάθος τελικά, στο πλαίσιο της διατήρησης ισορροπιών, να δεχτούμε να υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικές ομάδες στη Βουλή. Από τη στιγμή που η Φώφη Γεννηματά αναδείχτηκε αρχηγός του ΚΙΝΑΛ, έπρεπε να διαλυθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες. Πηγαίναμε στη Βουλή, ήμασταν ίδιο κόμμα αλλά ο ένας ήταν στην Ανατολή και ο άλλος στη Δύση.


Η συμβολή του Ευάγγελου Βενιζέλου στον χώρο της Κεντροαριστεράς
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι απαραίτητο συστατικό του χώρου μας. Είναι το πιο πολιτικό ον που υπάρχει σε αυτόν τον χώρο και θα είναι μεγάλη ατυχία αν αυτός ο άνθρωπος θα κάνει μια διαφορετική επιλογή. Όσο υπάρχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε αυτόν τον χώρο, ο χώρος θα είναι υπαρκτός. Αν ο ίδιος αποχωρήσει, τότε ο χώρος θα περάσει από πολύ μεγάλη δοκιμασία.


Η αγωνία του Τσίπρα για πολιτική επιβίωση
Η κοινωνία έχει πάρει την απόφαση της. Υπάρχει ένα “τυφλό” ποσοστό, μιας συγκεκριμένης ηλικίας και μιας συγκεκριμένης άποψης, που δεν φεύγει με τίποτα από τον μεσαίο χώρο. Γι΄ αυτό αντιλαμβάνομαι την αγωνία του Τσίπρα να επιβιώσει πολιτικά. Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα είναι όμως το “σωσίβιο” του. Με το να πηγαίνει στο σπίτι του Λιβάνη, δεν θα καταφέρει να καταλάβει τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Αυτά είναι για λαϊκή κατανάλωση. Εμείς δεν αποδεχόμαστε την πρόθεση για όσμωση. Νομίζω ότι σε αυτή την περίπτωση παίχτηκε μια προβοκάτσια. Ο κ. Λιβάνης – ο μεγάλος, ο σεβαστός του τότε ΠΑΣΟΚ – είναι φίλος. Ο γιος του έκανε μια άλλη επιλογή. Σεβαστή και αυτή. Δεν συνεπάγεται όμως ότι θα πάω και στο σπίτι του. Τον πήρα τηλέφωνο, του είπα “χρόνια πολλά” και μέχρι εκεί. Από εκεί και πέρα όμως, είναι λάθος να εργαλειοποιηθεί το σπίτι του Λιβάνη, όπως εργαλειοποιήθηκαν το Σκοπιανό και χιλιάδες άλλα πράγματα από τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Ο ίδιος ο Τσίπρας αρνείται να απαντήσει στην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή απαξιώνοντας έναν ιστορικό χώρο, που τον έχει ανάγκη ο τόπος. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει αποδειχτεί ότι είναι καίριας σημασίας για να προχωρήσει μπροστά η χώρα, καθώς παράγει προοδευτικές ιδέες και κρατάει ισορροπίες. Σε αυτή την συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, ο μεσαίος χώρος είναι απαραίτητος. Δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας, όπως και η Νέα Δημοκρατία, να επιδιώξουν την εξαφάνισή του. Ο Τσίπρας θέλει να ενσαρκώσει την “νεκρανάσταση” του παλαιού. Αυτό είναι ό,τι πιο άθλιο υπάρχει. Είναι ο αρχηγός εκείνων που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα ούτε στο πολιτικό σύστημα ούτε στην κοινωνία.

Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019

Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Alpha 989 και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου. Δευτέρα, 21/1/2019


Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Alpha 989 και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου


Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019



Άμεση η ολοκλήρωση του ενιαίου φορέα ΚΙΝΑΛ
Είχαμε κάνει μεγάλη χάρη στον κ. Θεοχαρόπουλο. Του τα είχαμε δώσει όλα. Αν ο κ. Θεοχαρόπουλος είναι εκείνος που έχει τα ηθικά πλεονεκτήματα, όπως λέει, θα πρέπει να παραδώσει και την έδρα. Η αρχηγός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον επέλεξε στην πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Την έδρα δεν την έχει πάρει με ψήφο, όπως συμβαίνει με τους βουλευτές που κατεβαίνουν σε εκλογικές περιφέρειες. Για την έδρα του έχουμε “βάλει πλάτη” όλοι. Γι' αυτό θα παρακαλούσα τον κ. Θεοχαρόπουλο, αν θέλει να κρατήσει την ηθική της Αριστεράς και ψηλά τη σημαία, να παραιτηθεί. Ο κ. Λυκούδης ήταν σωστός. Διαλύθηκε η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού, παραιτήθηκε από Αντιπρόεδρος της Βουλής. Αυτή είναι στάση ζωής. Ο κ. Θεοχαρόπουλος διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΣΥ, όχι από το κόμμα. Ούτε διεγράφη η ΔΗΜΑΡ από την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Όπως και εγώ, όταν διαγράφτηκα από την κοινοβουλευτική ομάδα, δεν διαγράφτηκα και από το ΠΑΣΟΚ. Τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, εφόσον θέλουν, συμμετέχουν στο έκτακτο συνέδριο και στο όλο εγχείρημα ολοκλήρωσης του ενιαίου φορέα. Το ΚΙΝΑΛ θα πάει τώρα σε εκλογή οργάνων από τη βάση και έτσι θα ξεκαθαριστεί το τοπίο μια για πάντα. Ενιαίο κόμμα από τη βάση.


Για το συλλαλητήριο της Κυριακής
Δεν πήγα στο συλλαλητήριο γιατί αυτά τα θέματα λύνονται με πολιτικούς όρους. Η κοινωνία έχει δώσει ήδη το μήνυμα της. Ξέρουμε ότι το 70% του λαού δεν θέλει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το χθεσινό συλλαλητήριο ήταν μια απλή επιβεβαίωση. Παρακολούθησα τα γεγονότα. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν ήθελε, μπορούσε να προστατέψει τη συγκέντρωση από την μικρή ομάδα των προβοκατόρων. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει πάρει σωστή θέση. Ήταν επικίνδυνο και εγκληματικό να χρησιμοποιηθούν ληγμένα χημικά. Ο Πρόεδρος της Βουλής, δυστυχώς, έχει χάσει εδώ και καιρό το απαιτούμενο κύρος. Λειτουργεί ως κομματάρχης.


Το μέλλον της Κεντροαριστεράς
Ο χώρος της Κεντροαριστεράς είναι ένας υπαρκτός χώρος. Και πριν ένα μήνα είχα ζητήσει έκτακτο συνέδριο. Ο κ. Τσίπρας – ο “Χουντίνι” της Αριστεράς και πιο αντιευρωπαϊστής άνθρωπος – έγινε ο πιο μνημονιακός Πρωθυπουργός. Τώρα θέλει να καταλάβει και τον χώρο της Κεντροαριστεράς και να γίνει σοσιαλδημοκράτης. Αυτά τα “καραγκιοζιλίκια” δεν θα τα επιτρέψουμε, θα τα αποκαλύψουμε. Εμείς είμαστε οι γνήσιοι εκφραστές του χώρου και αυτά τα τερτίπια του κ. Τσίπρα, όπως η παρουσία του στη γιορτή του κ. Λιβάνη, είναι ανεπίτρεπτα. Η πολιτική είναι διαχείριση συμβόλων και της καθημερινότητας. Πιστεύω ότι η Φώφη Γεννηματά αιφνιδιάστηκε. Πιστεύω ότι αν το ήξερε, δεν θα πήγαινε. Ήταν ένας κακός χειρισμός. Ο κ. Τσίπρας έχει δείξει επανειλημμένα στη Βουλή την απέχθεια του σε όσα λέει το ΠΑΣΟΚ. Σηκώνεται και φεύγει των ώρα που μιλάει η Πρόεδρος της ΔΗΣΥ. Τώρα ζητάει να κυριαρχεί στην Κεντροαριστερά; Ας πάρει όλα τα “ρετάλια” που δεν βγήκαν βουλευτές και να τους κάνει υπουργούς. Του το συνιστώ με πολλή αγάπη.


Χυλός” η πολιτική του τόπου
Ένας βουλευτής διαγράφεται για τις πράξεις και όχι για τις ιδέες του. Εκλέγεται για να εκφράζει απόψεις που αντικατοπτρίζουν την κοινωνία. Οι σημερινοί βουλευτές έκαναν πράξεις. Οι πολιτικοί “τσαρλατάνοι” πηδάνε από εδώ και από εκεί. Και γι΄ αυτό η πολιτική έχει γίνει “χυλός”. Δεν μπορεί η κ. Χρυσοβελώνη, που είναι γνωστή ακροδεξιά και η οποία διεγράφη από τους ΑΝΕΛ, να συνεργάζεται σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ, που δήθεν εκπροσωπεί την Κεντροαριστερά. Κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Έχουμε μπλέξει πολύ τον κόσμο με αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας, με τον τρόπο που εργαλειοποιεί τους πολιτικούς, τους βουλευτές, για να έρθει στη συνέχεια να μας πει ότι έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Ένας βουλευτής, που φεύγει από το κόμμα του, οφείλει να αιτιολογήσει τους λόγους για τους οποίους το κάνει. Ο κ. Τσίπρας κυβερνάει τη χώρα με μειοψηφία και με αποστάτες. Είναι ο πιο διεφθαρμένος Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Διέλυσε τα κόμματα και τους θεσμούς. Αυτά είναι πρωτόγνωρα φαινόμενα για το πολιτικό σκηνικό του τόπου και δεν πρέπει να τα επιτρέψουμε στο πλαίσιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η δημοκρατία θα λειτουργήσει και θα είναι πολύ αυστηρή με όλους μας.