ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019

Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στην εκπομπή “Ρουά Ματ” (ΣΚΑΪ). Τετάρτη, 27/2/2019



Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στην εκπομπή “Ρουά Ματ” (ΣΚΑΪ)


Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019



Καταρρέουσες οι γέφυρες επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με την κεντροαριστερά
Αυτό που επιχειρεί να κάνει ο κ. Τσίπρας είναι τυχοδιωκτικό, αμοραλιστικό και ανήθικο. Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος καθύβρισε την συμπολίτευση όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, ήρθε στην εξουσία με τρία βασικά επιχειρήματα: “θα καταργήσουμε τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο”, “θα τελειώσουμε με το παλαιό” και “θα επαναφέρουμε την ηθική στην πολιτική”. Αντί να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις του, συνεργάστηκε με ένα κομμάτι της καραμανλικής δεξιάς και με τους ΑΝΕΛ. Για να καταλάβουμε επιτέλους ποιο είναι το προοδευτικό -που προσπαθεί να προβάλει ο κ. Τσίπρας- και ποιο είναι το συντηρητικό, θα πρέπει να δούμε ποιοι συμμετέχουν σήμερα στη διακυβέρνηση της χώρας. Ποια είναι αυτή η περιβόητη “Γέφυρα”; Γνωρίζω μόνο το γεφύρι της Πλάκας στην Ήπειρο, που έπεσε. Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια και ακόμα δεν το έχει φτιάξει. Με τη διακυβέρνησή του, ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι πούλησε φρούδες ελπίδες στον λαό. Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ ήταν το πρώτο κόμμα που απέδειξε ότι είναι υπεύθυνο, αξιοπρεπές και αξιόπιστο. Η Νέα Δημοκρατία στη συνέχεια άλλαξε στάση και ήρθε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, που έκανε πάρα πολύ καλά τη δουλειά της. Ο κ. Μπίστης προχώρησε μαζί με το ΠΑΣΟΚ, μετά την επιλογή του να συμπορευθεί με τον κ. Μπανιά. Στη συνέχεια συμμετείχε στην κυβέρνηση Σημίτη. Ήταν μαζί με τον Γ. Παπανδρέου, με τον Ευ. Βενιζέλο, με τη Φ. Γεννηματά. Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής δεν μπορούμε να είμαστε μαζί με “Πολάκηδες”, με στελέχη όπως η κ. Παπακώστα, ο κ. Τόλκας, ο κ. Μωραϊτης, με τη νεοκαραμανλική συνιστώσα και τον “Ρασπούτιν” -που πάει και δημιουργεί προβλήματα με την Novartis- με μοναδικό στόχο την σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων. Δυστυχώς, όλο αυτό έχει έντονη οσμή παλαιού. Γι' αυτό και εμείς δεν έχουμε διαύλους επικοινωνίας με αυτούς. Τα νομοθετήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ό,τι πιο συντηρητικό έχει βιώσει κανείς στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα είναι η πλήρης διάλυση στην Υγεία, στην Παιδεία, στα εργασιακά, στο κοινωνικό κράτος. Άρα για ποια Αριστερά μιλάμε; Για μια φαντασιακή; Τι κέρδισε η Ελλάδα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, που τόσο πολύ διατυμπανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ; Όταν στη γειτονική χώρα ελέγχεις το τραπεζικό σύστημα, τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια, γιατί τέτοια βιασύνη να λύσεις τα υπόλοιπα;

Ανεπιτυχής η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ΠΑΣΟΚ
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να γίνει ΠΑΣΟΚ αλλά δεν θα τα καταφέρει. Ο προοδευτικός πόλος, που θέλει να εκφράσει ο κ. Τσίπρας, είναι μόνο ένα εφεύρημα. Εμείς είμαστε σοσιαλδημοκράτες, ενταγμένοι στο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό μπλοκ και θα στηρίξουμε την υποψηφιότητα του κ. Timmermans για την Ευρωβουλή. Νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας θα ήθελε να είναι μαζί μας αλλά δεν μπορεί. Στην προσπάθεια του να καταλάβει τον χώρο του ΠΑΣΟΚ βρήκε ισχυρή αντίδραση. Ο Γιώργος Παπανδρέου έβγαλε μια σκληρή ανακοίνωση, ο Κώστας Λαλιώτης το ίδιο. Το Κίνημα Αλλαγής έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του. Είναι ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Δεν έχουμε καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα συντηρητικό κόμμα που δεν ανήκει ούτε στην Αριστερά ούτε στην Κεντροαριστερά. Το αποδεικνύει η πολιτική που έχει εφαρμόσει στα τέσσερα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησής του, διαλύοντας τη μεσαία τάξη και το κοινωνικό κράτος και εφαρμόζοντας μια επιδοματική πολιτική. Εμείς θέλουμε μια χώρα με ανεπτυγμένη οικονομία, που θα βοηθήσει τους αδύναμους αλλά και τους επιχειρηματίες. Θα πρέπει να πάμε σε μια διαφορετική εποχή. Η Ελλάδα, αυτή την στιγμή είναι από τα πιο υστερημένα κράτη της Ευρώπης. Αν κοιτάξει κανείς τον χώρο της Παιδείας, θα δει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ΤΕΙοποιήσει τα πανεπιστήμια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Η συντηρητικότητα του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται και με την εμμονή του να μην αναθεωρήσει το άρθρο 16 του Συντάγματος και το βέτο του στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις και στην οικονομία της χώρας.

Καταλυτικός ο ρόλος του Κινήματος Αλλαγής στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου
Ο κόσμος έχει πάρει τις αποφάσεις του και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία τύχη. Όσο μένει στην εξουσία, κάνει κακό στη χώρα. Το Κίνημα Αλλαγής θα καταγράψει ένα καλό ποσοστό στις εκλογές. Είμαστε μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Τη χώρα δεν θα την αφήσουμε ακυβέρνητη. Το αποδείξαμε κατ' επανάληψη και το πληρώσαμε ακριβά. Αν ο κόσμος μας δώσει διψήφιο ποσοστό στις επικείμενες εκλογές, θα μπορέσουμε να παίξουμε ρόλο καταλύτη στις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις. Η δύναμη του λαού αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Δυστυχώς, σαν χώρα, δεν έχουμε ακολουθήσει το παράδειγμα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, που είχαν προσφύγει στη βοήθεια από το ΔΝΤ. Αντί να είμαστε ενωμένες όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, εμείς αναλωθήκαμε σε λαϊκίστικες συγκρούσεις, που προκλήθηκαν από τις ακραίες δυνάμεις.


Άρθρο Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗΣΥ και Καθηγητή Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ στην ιστοσελίδα huffingtonpost.gr. Πέμπτη, 28/2/2019






Ρεαλιστικές προτάσεις για την Υγεία στη μεταμνημονιακή εποχή


Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019

Η Υγεία αποδεικνύει τη βαθιά υστέρηση της χώρας μας. Άλλωστε, όπως όλοι ομολογούν, είναι ο μεγάλος ασθενής της Ελλάδας. Η ανερμάτιστη πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ επέτεινε την αποδιάρθρωση των δομών της. Συνεπώς, για να μπορέσουμε να την ανατάξουμε, οφείλουμε να αναθεωρήσουμε καίριες επιλογές μας.
Μιλώντας, ωστόσο, για ένα σύγχρονο σύστημα Υγείας, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις ριζικές αλλαγές που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως. Χαρακτηριστική είναι η πρωτοβουλία του Barack Obama για την Ιατρική της Ακριβείας (Precision Medicine). Ένα φιλόδοξο εγχείρημα για τη μελέτη του γονιδιώματος των ανθρώπων. Εξετάζοντας την κληρονομικότητα, το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής του ατόμου, στοχεύει στην αποτελεσματικότερη θεραπεία και στη μείωση του κόστους περίθαλψης. Παράλληλα, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τον σημαντικό ρόλο των κλινικών δοκιμών και της κλινικής έρευνας για την εξεύρεση λύσεων και καινοτόμων φαρμάκων για τη την καταπολέμηση οξέων – χρόνιων και νεοπλασματικών παθήσεων (ερευνητικά και φαρμακευτικά πρωτόκολλα που θα επιφέρουν έσοδα πάνω από 2 δις ευρώ). Συγχρόνως, θα πρέπει να υπολογίσουμε τη θετική συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης και της συνεργασίας των ρομπότ με τους ανθρώπους, τόσο στην επιτάχυνση των ιατρικών πράξεων, όσο και στη μείωση των επιπλοκών στη διάρκεια νοσηλείας των ασθενών.
Τα νέα αυτά δεδομένα οφείλουμε να τα αντιληφθούμε, προκειμένου οι πολιτικές που θα προωθήσουμε να είναι αποτελεσματικές. Να εναρμονίζονται με την υπέρβαση της υστέρησης. Και πρωτίστως με την υιοθέτηση εκείνων των επιλογών, που θα συμβάλουν στη συγκρότηση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους. Όταν δεν λαμβάνουμε υπόψη της οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και οι κούφιες, ανώφελες διακηρύξεις.
Σήμερα για να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες Υγείας, οφείλουμε να θεμελιώσουμε μια στρατηγική, που θα βασίζεται στον ρεαλισμό. Αν δεν προβούμε στην απαραίτητη και αυτονόητη αυτή ενέργεια, δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πολιτών.
Το σημερινό Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι αυτό που σχεδιάστηκε το 1983. Είναι κάτι διαφορετικό. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται, είτε στρουθοκαμηλίζει είτε εξυπηρετεί ανομολόγητους στόχους. Η απονέκρωσή του είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Ως εκ τούτου, απαιτείται να εγκαταλείψουμε τις υπεκφυγές, ακόμη και τις φαντασιώσεις. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται σχεδιασμό από το μηδέν. Δεν επιδέχεται επιδιορθώσεις ούτε “μερεμέτια”. Ο νόμος Αβραμόπουλου του 2007 ήταν η ταφόπλακά του. Οι επόμενες κυβερνήσεις μόνο αναποτελεσματική μικροδιαχείριση των μεγάλων του προβλημάτων έκαναν. Συνεπώς, ή θα προβούμε σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις και ουσιαστικές τομές ή θα γίνουμε μάρτυρες ενός τραγικού ναυαγίου στον ευαίσθητο και κρίσιμο χώρο της Υγείας. Οι ιδεοληψίες και οι αγκυλώσεις βάλτωσαν, εκφύλισαν και εμπόδισαν τη σημαντικότερη αλλαγή που πραγματοποιήθηκε, έχοντας αφετηρία τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές της δεκαετίας του '80, που υλοποίησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Οι παθογένειες της Δημόσιας Υγείας και ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επιβάλλουν δέσμη παρεμβάσεων, που δεν πρέπει να είναι αποσπασματικές. Ούτε να υπαγορεύονται από κοντόφθαλμες συντεχνιακές αντιλήψεις. Προφανώς, σήμερα είναι μονόδρομος η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του καθενός, εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές του ΕΣΥ, την οργάνωσή του και αλλάζοντας τον κτηριολογικά και τεχνολογικά γερασμένο νοσοκομειακό χάρτη της χώρας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί η αναβάθμισή του και ταυτόχρονα να εξοικονομηθούν σημαντικά χρηματικά ποσά, που σήμερα κατασπαταλιούνται για την συντήρηση κτηρίων και υποδομών.
Στη βάση της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, και ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να αντιμετωπίσει ισότιμα όλες τις δομές Υγείας, κάνοντας πράξη το ενιαίο τιμολόγιο.
Η παροχή εκπαίδευσης και η απόκτηση ιατρικής ειδικότητας και από τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, εφόσον βεβαίως πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, είναι απαραίτητη. Αντίστοιχα, θα πρέπει και οι ιδιώτες γιατροί να μπορούν να εφημερεύουν στα δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα της επαρχίας, εφόσον καταργηθεί η αποκλειστική απασχόληση. Με την κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στο ΕΣΥ θα αντιμετωπιστεί και το μεγάλο πρόβλημα της φυγής επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό (brain drain). Σημειώνεται δε, ότι ο κάθε γιατρός, που με την ολοκλήρωση των σπουδών διάρκειας 6 ετών φεύγει στο εξωτερικό, κοστίζει στο κράτος 96.000 ευρώ. Ενώ λοιπόν το κράτος επενδύει στη δημιουργία επιστημονικού κεφαλαίου στη χώρα, δεν φαίνεται να εισπράττει ποτέ τα οφέλη της επένδυσής του, τα οποία τελικά καρπώνονται οι χώρες στις οποίες μεταναστεύουν οι Έλληνες επιστήμονες και ασκούν το ιατρικό επάγγελμα.
Ένα άλλο εξίσου σημαντικό βήμα θα ήταν η προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας από τον ιδιωτικό τομέα (π.χ. ΜΕΘ, αρθροπλαστικές – χειρουργικές και καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, κλπ). Καίριο ζήτημα καθίσταται και η λειτουργία Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (ΜΧΑ) σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, με τη διασφάλιση των όρων του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου.
Απαραίτητη για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών είναι και η ίδρυση μη ΝΠΔΔ, μη κερδοσκοπικών Σχολών Επιστημών Υγείας (Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Νοσηλευτικής, Ιατροτεχνολογικών και Παραϊατρικών Σχολών, Σχολών Προνοσοκομειακής Φροντίδας – ΕΚΑΒ). Τα δυνητικά τους έσοδα από την έρευνα, την εκπαίδευση και τη μετεκπαίδευση πιθανόν να ξεπερνούν τα 5 δις ευρώ ετησίως (σήμερα η Κύπρος έχει έσοδα από την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ύψους 1 δις ευρώ). Οι παραπάνω δομές που προτείνουμε θα αξιολογούνται αυστηρά και θα πιστοποιούνται με τις ίδιες δημόσιες διαδικασίες.
Επιπλέον, η δημιουργία δύο αμιγώς Πανεπιστημιακών νοσοκομείων στην Αθήνα και άλλων δύο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις άλλες έδρες των Πανεπιστημίων της Ελλάδας είναι καθόλα επιστημονικά και πολιτικά επιβεβλημένη, για να ξεκαθαριστούν οι σχέσεις των ιατρών του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών, που ταλαιπωρούν το σύστημα εδώ και 40 χρόνια, δημιουργώντας πολλαπλές ανισότητες και συγκρούσεις.
Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, θα πρέπει να θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ η γενίκευση της χρήσης σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων σε όλες τις λειτουργίες των δημόσιων δομών υγείας (ψηφιακός ιατρικός φάκελος, κάρτα υγείας). Αυτό θα επέφερε σημαντική εξοικονόμηση πόρων, αυξάνοντας και την αποτελεσματικότητα. Η τηλεϊατρική χρειάζεται να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια και να είναι υπό την εποπτεία του ΕΚΕΠΥ σε εικοσιτετράωρη εφημερία μέσω σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών (π.χ. Skype). Έτσι, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες ασθενείς θα μπορούσαν να επιλυθούν αποτελεσματικότερα με την ενοποίηση φορέων έκτακτων αναγκών, επείγουσας ιατρικής και προληπτικής ιατρικής (ΕΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ – ΚΕΕΛΠΝΟ - ΟΚΑΝΑ – ΚΕΘΕΑ – Κέντρο Δηλητηριάσεων).
Ακόμα, η ίδρυση δύο εθνικών κεντρικών εργαστηρίων υψηλού επιστημονικού επιπέδου, που θα εξυπηρετούν τη Νότια και τη Βόρεια Ελλάδα, θα επιφέρουν σημαντική αναβάθμιση στην ποιότητα των εξετάσεων και αξιοσημείωτη αύξηση των ερευνητικών δυνατοτήτων μέσω πειραματικών εργαστηρίων. Τα τελευταία θα συμβάλουν στην ανάπτυξη ερευνητικών ιατρικών και φαρμακευτικών πρωτοκόλλων, που θα εκπονηθούν από υψηλού επιπέδου ιατρικό επιστημονικό προσωπικό (τα έσοδα από τα εν λόγω πρωτόκολλα μπορούν να ξεπεράσουν τα 2 δις ευρώ).
Τέλος, για την κάλυψη των κενών ιατρικών θέσεων στα νοσοκομεία, σημαντικό κίνητρο θα αποτελούσε η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ στην περιφέρεια και η εξομοίωση τους με τους πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς γιατρούς. Ταυτόχρονα, η άμεση μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών μετά από προσωπική κρίση και κατάργηση της δεκαετίας από τη λήψη της ειδικότητας κρίνεται απαραίτητη επειδή θα δώσει λύση στην ασφυκτική έλλειψη ιατρικό προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας. Εύλογη και δίκαιη θεωρώ και την καθιέρωση πρόσθετων αμοιβών για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το παραϊατρικό προσωπικό και τους διοικητικούς υπαλλήλους του συστήματος υγείας.
Επιπλέον, επιβεβλημένη είναι η χωρίς αναστολές και φοβίες θέσπιση της αξιολόγησης όλων των θέσεων εργασίας στις δημόσιες δομές υγείας, καθιστώντας τη καθοριστικό παράγοντα για τις αμοιβές των κατόχων τους.
Η ανάταξη της Υγείας σήμερα προϋποθέτει την υιοθέτηση νέων ιδεών, την υλοποίηση σύγχρονων πολιτικών και βεβαίως μια νέας διακυβέρνησης, που θα θέλει να τις εφαρμόσει. Μόνο με μια στρατηγική ρεαλισμού θα μπορέσει ο χώρος της Υγείας να ελπίζει ότι θα ιαθεί και θα σταθεί στα πόδια του.



Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της επίκαιρης ερώτησης του Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας ΔΗΣΥ προς τον Υπουργό Υγείας για την οριακή κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δευτέρα, 25/2/2019



Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας ΔΗΣΥ προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα: «Οριακή η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» στην Ολομέλεια της Βουλής



Για να παρακολουθήσετε το βίντεο, πατήστε εδώ.



Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019



ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Ανακοινώσατε προηγουμένως την αναβολή της ερώτησής μου για το ΕΚΑΒ, οπότε έχουμε την ευκαιρία –νομίζω- να τα συζητήσουμε μαζί, κύριε Υπουργέ, σήμερα όλα αυτά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Άμα προλάβουμε.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Το λέω επειδή έχει αναβληθεί πάρα πολλές φορές από τον κ. Πολάκη η απάντηση στην ερώτησή μου. Εδώ και πέντε μήνες δεν έρχεται να απαντήσει στην ερώτηση. Δεν πειράζει. Πάντως εγώ σας ευχαριστώ πολύ που είσαστε σήμερα εδώ να συζητήσουμε το θέμα της Υγείας, το οποίο είναι πολύ επίκαιρο και πραγματικά έχει ανησυχήσει ο κόσμος και με τη γρίπη που υπάρχει αυτές τις μέρες.
Το σύστημα είναι ανοιχτό σε πληγές. Υπάρχει πλήρης αποδιοργάνωση, κύριε Υπουργέ, στην επείγουσα ιατρική. Υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Κάθε μέρα περίπου υπάρχουν πενήντα κρεβάτια στο ΕΚΑΒ για αναμονή. Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι ανά βάρδια πενήντα με εξήντα, όταν κάποτε, τις προηγούμενες εποχές, ήταν ογδόντα, ενενήντα και εκατό. Η αργοπορία του ΕΚΑΒ να φτάσει στον τόπο του ατυχήματος είναι πάρα πολύ μεγάλη.
Βέβαια, υπάρχουν και όλα αυτά που βλέπει κανείς κάθε μέρα στον ημερήσιο Τύπο. Πριν από λίγο είδαμε ότι πέθανε μια δεκαπεντάχρονη σε μια Προνοιακή Μονάδα της Βούλας λόγω έλλειψης γιατρών. Βλέπουμε ότι στα δημόσια νοσοκομεία οι ελλείψεις αγγίζουν τις εξίμισι χιλιάδες. Οι κενές θέσεις στο σύνολο του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι είκοσι χιλιάδες. Ο άσχημος χειμώνας που έπληξε φέτος την Ελλάδα μας έφερε την έξαρση της γρίπης. Διαβάζουμε ότι μέχρι χθες είχαμε εβδομήντα τέσσερις συνανθρώπους μας νεκρούς. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι πιο αδύναμη από ποτέ. Υπάρχουν χίλιοι διακόσιοι συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί για έντεκα εκατομμύρια πολίτες. Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση στη μαύρη λίστα της Ευρώπης όσον αφορά τις λοιμώξεις. Από τις λειτουργούσες κλίνες στις ΜΕΘ εκατόν είκοσι περίπου έχουν νοικιαστεί από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ παραμένουν εκατόν πενήντα κλίνες κλειστές. Η επείγουσα ιατρική περνάει δύσκολες στιγμές, διότι δεν υπάρχουν γιατροί στα νοσοκομεία τα βράδια ή την ημέρα να μεταφέρουν τους ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Έτσι, λοιπόν, βλέπουμε ότι ένα σύστημα πραγματικά είναι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Καταλαβαίνω τα οικονομικά της χώρας, αλλά η Υγεία είναι ένα αγαθό το οποίο οφείλουμε πάρα πολύ να το προστατεύουμε όλοι μας.
Τέλος, στα δημόσια νοσοκομεία βλέπει κανείς ότι υπάρχουν αξιοσημείωτα ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ βλέπουμε ότι υπάρχει μια υπερφορολόγηση των Ελλήνων πολιτών και υπάρχει υπερπλεόνασμα.
Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που πλήττουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους πολίτες της χώρας; Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε εσείς για την επείγουσα κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό, προκειμένου να λειτουργούν αξιοπρεπώς και με ασφάλεια οι υγειονομικές δομές; Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε για την άμεση αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στη διακομιδή από το ΕΚΑΒ των βαρέως πασχόντων στις διαθέσιμες κλίνες των ΜΕΘ λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, αλλά και στα επείγοντα των νοσοκομείων; Γιατί πριν μια εβδομάδα έτυχε ένας συνάνθρωπός μας να με πάρει τηλέφωνο, φίλος, γιατί είχε πέσει στον δρόμο η πεθερά του. Πήρα μάλιστα στο ΕΚΑΒ εγώ ο ίδιος τηλέφωνο. Το ασθενοφόρο έκανε να πάει τρεις ώρες, γιατί είχε –λέει- πάρα πολλή κίνηση και είχε έλλειψη ασθενοφόρων.
Όπως καταλαβαίνετε, είναι μια ζοφερή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Θέλω κάποιες απαντήσεις. Πιστεύω ότι δεν μπορέσατε να τα λύσετε εσείς τα προβλήματα, ούτε κανείς μπορεί να λύσει το πρόβλημα της Ελλάδος. Υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια βέβαια πολλές ελλείψεις, αλλά τώρα, που λέτε ότι βγήκαμε από το μνημόνιο και ότι είσαστε πιο ελεύθεροι να κάνετε προσλήψεις, αλλά και να δώσετε περισσότερες επιχορηγήσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα ήθελα να μου πείτε ή να με ενημερώσετε για όλα αυτά που σας ρώτησα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κύριο Γρηγοράκο.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Αγαπητέ συνάδελφε, όπως καταλαβαίνετε, τώρα στην ουσία αυτό είναι αντικείμενο μιας επίκαιρης επερώτησης, δηλαδή η συνολική συζήτηση για τα προβλήματα Υγείας στη χώρα, για τις ανεπάρκειες του συστήματος και για τη δυσκολία που υπάρχει όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό. Θέλει πολύ εκτεταμένη συζήτηση, όχι μόνο να συζητήσουμε τα προβλήματα -γιατί προφανώς προβλήματα υπάρχουν-, αλλά και για να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο σταδιακής –προφανώς- κάλυψης αυτών των αναγκών και αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Αυτό που ισχυρίζομαι, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι ότι ήδη μέσα στην κρίση, ήδη μέσα στο μνημόνιο νομίζω ότι έχουμε δώσει ένα πολύ σαφές στίγμα και ένα δείγμα γραφής για το πώς προσεγγίζουμε τα θέματα της Υγείας.
Θεωρώ ότι με τις παρεμβάσεις που κάναμε καταφέραμε, πρώτον, να διασφαλίσουμε την καθολική πρόσβαση των πολιτών χωρίς διακρίσεις στο σύστημα υγείας, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δεύτερον, να κινητοποιήσουμε τους διαθέσιμους πόρους, ανθρώπινους και υλικούς, αυτήν την περίοδο. Και οφείλω να σας πω ότι δεν ήταν λίγοι. Αθροιστικά οι προκηρύξεις μόνιμων εργαζομένων, γιατρών και υπόλοιπου προσωπικού, που έχουν δρομολογηθεί αυτήν την περίοδο είναι περίπου 8.500 με 9.000. Είναι μια σημαντική ενίσχυση αυτή και μία αιμοδότηση του συστήματος πολύ κρίσιμη σε μία περίοδο περιορισμών. Βεβαίως αποχώρησαν και άνθρωποι αυτά τα χρόνια, αλλά από το 2016 και μετά το ισοζύγιο είναι σαφέστατα θετικό.
Επίσης, όσον αφορά τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, αν δείτε την ενίσχυση των λειτουργικών δαπανών στο πρώτο Μεσοπρόθεσμο που διαχειριστήκαμε το 2015 - 2018 και στο δεύτερο Μεσοπρόθεσμο, δηλαδή 2019-2022, αθροιστικά η προσαύξηση στους κλειστούς προϋπολογισμούς είναι περίπου 1,1 δισ. Είναι πολύ σημαντική ενίσχυση σε περίοδο λιτότητας.
Όσον αφορά τώρα τα πολύ έτσι χοντρά και κραυγαλέα θέματα τα οποία θέσατε, τα οποία βεβαίως θέλουν πολύ πιο αναλυτικές απαντήσεις, θα αναφερθώ συγκεκριμένα στο θέμα της επείγουσας ιατρικής. Νομίζω πως το γνωρίζετε ότι σε αυτόν τον τομέα έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση αυτήν την περίοδο. Έχουμε προκηρύξει πάνω από 500 θέσεις μονίμων ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ στοχευμένα για τα ΤΕΠ όλης της χώρας. Είναι σε διαδικασία αξιολόγησης. Ήδη ορισμένες Υγειονομικές Περιφέρειες έχουν ολοκληρώσει τις κρίσεις και έρχονται στο Υπουργείο σιγά-σιγά προς υπογραφή οι διορισμοί των συναδέλφων. Νομίζω ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε ενισχύσει πολύ αποτελεσματικά την πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος και δεν θα είναι υπόθεση μόνο των ειδικευόμενων ή της επικουρικής συμβολής των ειδικευμένων γιατρών των κλινικών η διαχείριση του μεγάλου όγκου περιστατικών που προσέρχονται στα ΤΕΠ ειδικά στις μέρες εφημερίας εδώ στο Λεκανοπέδιο.
Όσον αφορά τις κλειστές κλίνες Εντατικής, αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Τα νούμερα τα οποία έχετε στην ερώτηση δεν είναι ακριβή, πρέπει να δείτε λίγο καλύτερα τις πηγές σας. Δεν είναι 420 τα ενεργά κρεβάτια Εντατικής στη χώρα, είναι 552. Είναι πολύ λιγότερα τα κλειστά κρεβάτια από κάθε φορά, είναι μόνο 63 αυτήν τη στιγμή. Βεβαίως και με τη συνδρομή κλινών και από ιδιωτικές κλινικές, αν χρειαστεί, -τώρα συζητάμε αυτήν την περίοδο να αξιοποιήσουμε και τις κλίνες Εντατικής των Στρατιωτικών Νοσοκομείων- προσπαθούμε να έχουμε την πληρέστερη δυνατή κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων.
Επίσης, πρέπει να ξέρετε ότι έχουμε προκηρύξει 212, όλες τις κενές οργανικές θέσεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και σε Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Από αυτούς οι 154 έχουν ήδη διοριστεί. Και γι’ αυτό η διαχείριση των αναγκών που έχουν προκύψει και λόγω της γρίπης που είναι σε επιδημική έξαρση αυτήν την περίοδο και στη χώρα μας, όπως και σε όλη την Ευρώπη, νομίζω ότι σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιητική και οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν ανάγκη εντατικής νοσηλείας σε γενικές γραμμές γρήγορα και αποτελεσματικά αντιμετωπίζονται.
Βεβαίως, υπάρχει το μεγάλο θέμα των δημόσιων δαπανών υγείας. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ χαμηλές, το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Το στοίχημα της νέας περιόδου, που σωστά είπατε ότι δίνει περισσότερες δυνατότητες, αλλά βεβαίως υπάρχουν και περιορισμοί, είναι πρώτον, να αμβλύνουμε ανισότητες που υπάρχουν ακόμα και βεβαίως να έχουμε και μια σταδιακή υποχώρηση της λιτότητας. Ή μάλλον να το πω αλλιώς: πρέπει να πάμε σταδιακά σε μία προσπάθεια σύγκλισης με τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους, από τους οποίους απέχουμε πάρα πολύ.
Φέτος καταφέραμε να ενισχύσουμε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας κατά 162 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2018. Δηλαδή, συγκεκριμένα, από 8,956 δισεκατομμύρια ευρώ αυξήθηκαν σε 9,118 δισεκατομμύρια ευρώ οι συνολικές δημόσιες δαπάνες υγείας του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Δεν είναι επαρκείς για να καλύψουμε με πληρότητα τις ανάγκες της χώρας μας. Νομίζω ότι χρειάζεται μία σοβαρή προσπάθεια κι ένας σοβαρός σχεδιασμός, ειδικά όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. Θα είμαστε σε θέση τις επόμενες μέρες να παρουσιάσουμε ένα πλάνο, σε βάθος τετραετίας, για την προκήρυξη μόνιμων θέσεων και γιατρών και υπόλοιπου προσωπικού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Κύριε Γρηγοράκο, έχετε τον λόγο.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα καλοπροαίρετα. Ξέρω ότι δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα, αλλά για άλλη μια φορά μπήκατε κι εσείς στον πειρασμό να μας πείτε πάλι για προκηρύξεις. Μας είπατε για οκτώμισι χιλιάδες προσλήψεις. Εάν θυμάμαι από τα προηγούμενα χρόνια, έχετε προκηρύξει περίπου είκοσι χιλιάδες. Δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη, κύριε Υπουργέ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Καμία πρόσληψη;
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Θα μου απαντήσετε.
Και οι οκτώμισι χιλιάδες προκηρύξεις θα γίνουν το προσεχές χρονικό διάστημα όντας σε προεκλογική περίοδο. Ξέρετε ότι αυτές οι προκηρύξεις δεν πρόκειται να τελειώσουν, τουλάχιστον με τις διαδικασίες που υπάρχουν μέσω των διαφόρων επιτροπών, χρειάζονται έξι-οκτώ μήνες.
Εγώ θέλω να σας πω το εξής. Σας είχα κάνει μία ερώτηση, την οποία βέβαια είχα κάνει πριν καιρό. Είχαμε τριακόσιους πενήντα-τετρακόσιους γιατρούς οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν τον Δεκέμβρη του 2018. Είχαμε αυτούς τους γιατρούς του ΠΕΔΥ οι οποίοι έπρεπε να αποφασίσουν στο τέλος τι θα κάνουν με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, περίπου οκτακόσιοι, οι οποίοι και αυτοί έφυγαν, γιατί και αυτοί στήριζαν τις δομές υγείας, ειδικά στην Αθήνα και στα μεγάλα νοσοκομεία, αλλά και στην επαρχία.
Ξέρετε καλά, γιατί είστε γιατρός. Πηγαίνετε στα νοσοκομεία, πηγαίνετε στον «Ευαγγελισμό», να δείτε τι γίνεται σε μία κλινική. Θα δείτε έναν Συντονιστή Διευθυντή, αν υπάρχει, θα υπάρχουν πέντε-έξι Διευθυντές και κάνα δυο-τρεις Επιμελητές Α΄. Υπάρχουν μόνο «στρατηγοί», κύριε Υπουργέ, και υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς θέλουμε Επιμελητές Α΄ και Επιμελητές Β΄ για να μπορέσει το σύστημα να ξαναβρεί τον ρυθμό του. Με αυτά που κάνετε δεν μπορεί να βρει τον ρυθμό του. Φεύγουν, μεγάλωσαν οι γιατροί.
Και ξέρετε τι έχει γίνει τώρα; Αυτό το επιστημονικό κενό θα το δούμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι όλοι οι γιατροί εξήντα-εξήντα πέντε χρόνων, είναι κουρασμένοι. Είναι γερασμένο το Σύστημα και από γιατρούς και από νοσηλευτικό προσωπικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν έχουμε και ειδικευόμενους. Δεν μπορούν κι αυτοί να κάνουν την εκπαίδευσή τους, και θα υπάρξει ένα μεγάλο επιστημονικό κενό.
Σας λέω μόνο ότι είχα δουλέψει σε ένα ειδικό τμήμα του νοσοκομείου «Σωτηρία» για δεκαεπτά χρόνια, στο Κέντρο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας και Ανάνηψης. Η συγκεκριμένη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ήταν η πρώτη και η μόνη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στην Ελλάδα, από την εποχή της αείμνηστης κυρίας Μακριώτη, από το 1953, όταν αντιμετωπίσαμε την πολιομυελίτιδα τότε και μετά τους τέτανους κι όλα τα νοσήματα εκείνης της εποχής. Από αυτό το Κέντρο βγήκαν όλοι οι διευθυντές εντατικής θεραπείας του ΕΣΥ. Ήταν το Κέντρο αναφοράς της εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα. Σήμερα αυτό το Κέντρο στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», το οποίο είναι πρότυπο ανά τον κόσμο, κινδυνεύει να κλείσει λόγω του ότι δεν υπάρχουν γιατροί. Δεν υπάρχουν γιατροί εντατικολόγοι, δεν υπάρχουν γιατροί να στηρίξουν αυτή τη δομή, τη σπουδαία και ιστορική δομή της Ελλάδος.
Θέλω να σας πω λοιπόν ότι, έτσι όπως γίνεται, η πρόσληψη των επικουρικών γιατρών είναι είναι το πιο κακοραμμένο «μπάλωμα» στο ΕΣΥ. Αυτόν τον καιρό προσπαθείτε να κάνετε κάτι. Εγώ, λοιπόν, να σας πω μία πρόταση. Δεν είμαι εγώ βέβαια όλη η Αντιπολίτευση, αλλά μπορούμε να συνεννοηθούμε σε αυτό. Όσοι γιατροί επικουρικοί υπάρχουν στο Σύστημα και το υπηρετούν την τελευταία τριετία, να αναλάβουν μόνιμες θέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μετά από κρίση, για να μπορέσει το Σύστημα να προχωρήσει. Ας τους εντάξουμε απευθείας, λοιπόν, αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι είναι στο Σύστημα, θέλουν να είναι στο Σύστημα, να τους αξιολογήσουμε -με κρίση είπα, δεν θα πάρουν τις θέσεις έτσι-, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις μεγάλες ανεπάρκειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Και να μη φοβόμαστε τον ιδιωτικό τομέα, κύριε Υπουργέ. Είδα ότι προτίθεστε να αυξήσετε τα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας μέσω του ιδιωτικού τομέα. Κάντε το. Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεπικουρεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως και το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να δίνει τα καλά που έχει στον ιδιωτικό τομέα. Θέλουμε συνεργασία Εθνικού Συστήματος Υγείας και ιδιωτικού τομέα. Αυτό δεν είναι κακό, όταν ασχολούμαστε με την υγεία του Έλληνα πολίτη.
Και νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε και σε αυτό, για να μπορέσουμε να δούμε να μειώνονται τα ράντσα στο «Αττικό», στον «Ευαγγελισμό», στο «Σωτηρία». Να μην βλέπουμε κρεβάτια στους διαδρόμους με διασωληνωμένους ασθενείς. Να μην υπάρχουν δέκα, δεκαπέντε, πενήντα ασθενείς την ημέρα διασωληνωμένοι σε δωμάτια νοσοκομείων και να μην μπορούμε να δώσουμε λύση. Δεν είναι σωστό για κανέναν μας. Είναι ντροπή για το εθνικό σύστημα υγείας. Είναι ντροπή για την Ελλάδα.
Πρέπει να βρούμε μαζί τις λύσεις. Εμείς σας δίνουμε το καλό χέρι της βοήθειας. Προχωρήστε και θα μας βρείτε συμπαραστάτες.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κ. Γρηγοράκο.
Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Εκτιμώ ότι πραγματικά υπάρχει πρόθεση θετικής -ας πούμε- συμβολής και δημιουργικής κριτικής.
Εγώ ποτέ αυτή την περίοδο δεν προσπάθησα να ωραιοποιήσω τα πράγματα. Εξακολουθούν να είναι δύσκολα. Αυτό, όμως, το αφήγημα ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο δεν ισχύει και το ξέρετε πάρα πολύ καλά.
Τα νοσοκομεία, αυτή την περίοδο με περισσότερες δυσκολίες, και τα Κέντρα Υγείας και συνολικά η δημόσια περίθαλψη έχουν στηριχθεί και μάλιστα εν μέσω κρίσης. Και παρακαλώ μην αμφισβητείτε τα νούμερα. Έχουμε προκηρύξει 2.760 θέσεις μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, Επιμελητών Β΄ -σωστά λέτε ότι χρειάζεται αιμοδότηση το σύστημα με νέους γιατρούς- και ενεργοποιήσαμε και 660 θέσεις από παλιές προκηρύξεις από τα τέλη της δεκαετίας του 2000, που είχαν «παγώσει» στα πρώτα μνημονιακά χρόνια. Το άθροισμα είναι 3.400. Απ’ αυτές, δυστυχώς, μόνο οι μισές έχουν ολοκληρωθεί και έχουν αναλάβει υπηρεσία. Έχουν αναλάβει υπηρεσία χίλιοι επτακόσιοι μόνιμοι γιατροί ΕΣΥ αυτά τα χρόνια.
Και υπηρετούν βεβαίως αυτή την περίοδο πάνω από δυόμισι χιλιάδες επικουρικοί γιατροί, οι οποίοι κατ’ αρχήν προσφέρουν εξαιρετική εργασία, καλύπτουν τεράστιες ανάγκες σίγουρα και σίγουρα είναι μία εμβαλωματική λύση.
Επιτρέψτε μου, όμως, να πω ότι μετά από μία περίοδο πολύ μεγάλης εγκατάλειψης και περικοπής και αποδιοργάνωσης του συστήματος υγείας, και τα «μπαλώματα» έχουν μεγάλη αξία, όταν είχε προηγηθεί ένα συστηματικό ξήλωμα του συστήματος υγείας για πολλά χρόνια, με μηδενικές προσλήψεις και με δραματική περικοπή των πόρων. Από το 2015 και μετά σταμάτησαν οι περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες και έχουμε μία οριακή ενίσχυση κάθε χρόνο, όπως σας είπα προηγουμένως.
Το θέμα των επικουρικών γιατρών ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι δεν μπορεί να λυθεί με αυτόματη μονιμοποίησή τους.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Με κρίση.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Προσέξτε. Δεν μπορεί να υπάρχει ατομική κρίση. Η πρόσληψη των γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας, κύριε Γρηγοράκο -το ξέρετε πάρα πολύ καλά, έχετε χρηματίσει Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας- ξέρετε ότι γίνεται με ανοιχτή προκήρυξη, που μπορεί να βάλει χαρτιά ο καθένας. Αυτό θα κάνουμε. Και είναι ανάγκη σήμερα, καθώς οι θέσεις μακροχρονίως καλύπτονται -άρα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες- από επικουρικούς γιατρούς. Ένα μεγάλο κομμάτι από τις προσλήψεις στα αμέσως επόμενα χρόνια -όχι μαζικά, γιατί δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα, γιατί έχουμε όριο στο πόσες προσλήψεις θα γίνουν με βάση το 1 προς 1, στη δημόσια διοίκηση συνολικά, αλλά το 1 προς 1 μάς βοηθάει, γιατί φέτος θα έχουμε ένα περιθώριο περίπου 9.000 προσλήψεων στο Δημόσιο- θα πάει και στον χώρο της Υγείας. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνουμε τις συνεννοήσεις με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Η αγωνία μας, λοιπόν, είναι να διασφαλίσουμε ότι οι θέσεις που καλύπτουν αυτοί οι συνάδελφοί μας, θα μπορούν να προκηρυχθούν στα επόμενα χρόνια και να τις διεκδικήσουν με βάση την προϋπηρεσία τους και με βάση τα προσόντα τους, όπως το κάναμε και για το υπόλοιπο επικουρικό προσωπικό, το οποίο ήταν σε επανειλημμένες παρατάσεις. Και αυτές τις μέρες βγαίνει μία προκήρυξη χιλίων εκατόν δεκαέξι μονίμων εργαζομένων που αντιστοιχούν στις θέσεις που καλύπτουν οι εργαζόμενοι αυτοί, που είναι σε συνεχή παράταση, στο λοιπό επικουρικό προσωπικό. Και αυτή, όμως, είναι μία ανοιχτή προκήρυξη. Και πιστεύουμε ότι επειδή ακριβώς οι άνθρωποι αυτοί έχουν πολλαπλά χρόνια εμπειρίας και προϋπηρεσίας στο σύστημα, θα μπορέσουν να καταλάβουν αυτές τις θέσεις.
Εξακολουθώ να λέω το εξής: Το σύστημα υγείας, παρά τα προβλήματά του και παρά τις ανοιχτές πληγές του λόγω της κρίσης, προσφέρει αξιόπιστες υπηρεσίες. Και νομίζω ότι δεν περιποιεί τιμή κυρίως στο προσωπικό του συστήματος υγείας να υπάρχει μία τάση -ας πούμε- κινδυνολογίας και καταστροφολογίας. Δεν λέω ότι κάνετε εσείς αυτό το πράγμα σήμερα.
Αλλά πραγματικά νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται είναι να εμπιστευτεί ο κόσμος τη δημόσια περίθαλψη και να ξέρει -και νομίζω ότι το ξέρουν πολύ καλά αυτοί που έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας- ότι μπορεί να ταλαιπωρηθεί, μπορεί να υπάρχουν αναμονές και ιδιαίτερα στα ΤΕΠ των μεγάλων νοσοκομείων στην ώρα της εφημερίας, αλλά ότι η φροντίδα που θα του παρασχεθεί είναι υψηλής ποιότητας. Έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στο σύστημα υγείας.
Προσπαθούμε τώρα να καλύψουμε κενά και διαρθρωτικά του ελλείμματα, όπως είναι στην πρωτοβάθμια φροντίδα και όπως είναι στη φροντίδα μετά το νοσοκομείο. Εννοώ την αποκατάσταση-αποθεραπεία, όπου αυτήν την περίοδο στοχεύουμε να ενισχύσουμε τα υπάρχοντα ΚΕΦΙΑΠ και να αυξήσουμε κατά εκατόν πενήντα τις δημόσιες κλίνες αποκατάστασης, οι οποίες πραγματικά είναι πάρα πολύ ανεπαρκείς σήμερα.
Στην πρωτοβάθμια φροντίδα έχουμε έναν νέο θεσμό ο οποίος είναι σε εξέλιξη. Δεν είχαμε θεσμό οικογενειακού ιατρού, κύριε Γρηγοράκο. Είχαμε ένα μοντέλο χρεοκοπημένο το οποίο έκλεισε τον κύκλο του από τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ και είχαμε και ένα μοντέλο συμβάσεων το οποίο επίσης δεν εξυπηρετούσε τον κόσμο, το μοντέλο των διακοσίων επισκέψεων που τέλειωναν τις πρώτες ημέρες του μήνα και ο κόσμος πλήρωνε από την τσέπη του.
Έχουμε, λοιπόν, ένα νέο μοντέλο τώρα, μια νέα φιλοσοφία, μια πιο ολιστική φροντίδα των αναγκών του ανθρώπου με έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, στη φροντίδα σε επίπεδο οικογένειας και κοινότητας. Είναι μια νέα κουλτούρα αυτή. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα από το οποίο, επιτρέψτε μου να πω, κρίνεται και η μακροοικονομική βιωσιμότητα του συστήματος, αλλά και η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει.

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019

Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον τ/σ Open Beyond TV, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 5:30». Παρασκευή, 22/2/2019



Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον τ/σ Open Beyond TV, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 5:30»


Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019


Το χαμένο ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε στην εξουσία για τρία πράγματα. Πρώτον, γιατί είπε ότι θα καταργήσει το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο. Δεύτερον, λόγω του ηθικού πλεονεκτήματος. Τρίτον, λόγω του συνθήματος “τελειώνουμε με το παλαιό”. Αυτό ήταν το τρίπτυχό του. Σήμερα, τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει. Στην Εφημερίδα των Συντακτών, σε σχέση με το ηθικό ζήτημα, ο νέος διευθυντής σύνταξης, κ. Σωτήρης Μανιάτης αναφέρει: “Δεν προβληματίζει κανέναν το γεγονός ότι εκταμιεύεται από έναν πολιτικό -και μάλιστα υπουργό- ένα ποσό τέτοιου ύψους ως καταναλωτικό δάνειο, δηλαδή μετρητά στο χέρι, σε μια προεκλογική χρονιά;” Αυτό είναι το θέμα κατά την άποψή μου.

Η χώρα χρειάζεται νέα πολιτική πνοή
Στο Κίνημα Αλλαγής ένας φεύγει και εκατό έρχονται. Είμαι άνθρωπος της κοινωνίας και μπορώ να αντιληφθώ τον παλμό της. Στις συγκεντρώσεις μας βλέπω τρομερή διαφορά ως προς την προσέλευση του κόσμου. Το ίδιο και στην καθημερινή μου συναναστροφή με τους πολίτες. Είναι γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ένα μεγάλο προβάδισμα. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στα πολύ κάτω του και γι΄ αυτό προσπαθεί αυτόν τον καιρό, με τις ανερμάτιστες πρακτικές του, να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα. Το Κίνημα Αλλαγής έχει έναν αυτόνομο πολιτικό λόγο. Έχουμε χαράξει μια άλλη πορεία. Όταν η χώρα ήταν στα πρόθυρα της καταστροφής κάναμε συμβιβασμούς για το καλό του τόπου και δεχτήκαμε να συνεργαστούμε με τη Νέα Δημοκρατία. Η συγκεκριμένη ιστορική περίοδος έχει πια τελειώσει. Στην πολιτική δεν υπάρχουν συμψηφισμοί. Μια κυβέρνηση δημοκρατικά εκλεγμένη δεν πρέπει να αποκτά την ψυχολογία μιας καθεστωτικής κυβέρνησης. Στον δυτικό κόσμο τα κόμματα εναλλάσσονται στην εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τέσσερα χρόνια με την ακροδεξιά και ακολούθησε μια σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική. Είναι μια Βαβέλ πολιτικής και πολιτικών, που πρέπει πια να αποδεχτεί ότι θα φύγει.

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον ρ/σ Flash 99,4 fm. Πέμπτη, 21/2/2019


Σημεία συνέντευξης  Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον ρ/σ Flash 99,4 fm


                                                       Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019


Το δημοκρατικό πολίτευμά μας πρέπει να προστατευθεί
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ανερμάτιστη πολιτική παράταξη, που δεν μπορεί να προβλέψει κανείς πώς θα λειτουργήσει. Διολισθαίνει συνέχεια σε θεσμικά ατοπήματα. Είναι μια κυβέρνηση που κουρελιάζει τη δημοκρατία. Εμείς πρέπει να αναδείξουμε τον βαρουφακισμό, τον πολακισμό και όλο αυτό το ανερμάτιστο δεξιό, συντηρητικό κομμάτι, που ο Τσίπρας προσπαθεί να το μετατρέψει σε κάτι διαφορετικό. Ο Πολάκης δεν αποτελεί μια εξαίρεση.  Πρόκειται για έναν ιδιότυπο ακροδεξιό φασισμό με μανδύα της αριστεράς. Όταν πας σε μια ανεξάρτητη αρχή, όπως είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και προσπαθείς να επιβάλεις το δικό σου δίκαιο, τι επιδεικνύεις; Φασιστική συμπεριφορά. Το πολίτευμά μας είναι η δημοκρατία του δυτικού τύπου και εμείς οφείλουμε να την προστατέψουμε.


Επιτακτική η επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα

Η αξία και η διαδρομή του καθενός πρέπει να είναι ξεκάθαρη και να μην έχει ίχνος βουλιμίας. Ο Τσίπρας κυβερνάει με μεθόδους εκτροπής και έναν έντονο αυταρχισμό. Το να πουλήσεις την ψυχή σου για μια θέση είναι μια αξιοθρήνητη συναλλαγή. 145 βουλευτές πηγαίνουν και ψηφίζουν σαν στρατιώτες. Αναρωτιέμαι για πόσο καιρό ακόμα μπορεί να ανεχτεί το δυτικό κατεστημένο έναν πολιτικό που, παρά τις μεγάλες υποχωρήσεις που έκανε,  καταχρέωσε τη χώρα του χωρίς κανένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Δεν αντιλαμβάνεται κανείς ότι αποτελεί έναν διαρκή κίνδυνο; Δεν ενδιαφέρεται κανείς ότι εκμαυλίζει συνειδήσεις και υποτιμά τον λαό; Δεν απασχολεί κανέναν ότι με καθεστωτικές πρακτικές προσπαθεί να πλήξει τους πολιτικούς του αντιπάλους, όπως έκανε με τον Σημίτη, τον Βενιζέλο και τον Στουρνάρα; Έχω την πεποίθηση ότι όταν αποκατασταθεί η δημοκρατία, όλα αυτά που συμβαίνουν τώρα θα περαστούν από κόσκινο και η χώρα θα επανέλθει στην κανονικότητα. 

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ρ/σ Κανάλι Ένα 90,4 FM Πειραιά. Πέμπτη, 21/2/2019


Σημεία συνέντευξης  Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ρ/σ Κανάλι Ένα 90,4 FM Πειραιά


                                                       Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019


Σε κρίση θεσμών η χώρα
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια μεγάλη κρίση θεσμών. Όλοι ευθυνόμαστε που δεν παίρνουμε αυστηρή θέση για πράξεις που κατά το παρελθόν θα είχαν συγκλονίσει. Η κυβέρνηση καταφέρνει και μας θρέφει με “πολακισμούς” και τραμπουκισμούς, που δεν εκφράζουν και δεν αφορούν την πλειονότητα του ελληνικού πληθυσμού. Και όμως ο κ. Τσίπρας, αντί να ζητήσει συγγνώμη και να αποπέμψει τον υπουργό του, τον κάλυψε πλήρως. Η χώρα κινδυνεύει να χάσει τα κέρδη από τα ομόλογα, το θέμα των κόκκινων δανείων εκκρεμεί και ο Πρωθυπουργός "αγρόν αγοράζει". Κατά τα άλλα, προσπαθεί να εμφανιστεί ως δεύτερος Ανδρέας Παπανδρέου. Πώς μπορεί να συγκριθεί ο πρόεδρος του μαθητικού 15μελούς με μια προσωπικότητα διεθνούς επιστημονικού και πολιτικού βεληνεκούς; Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίζει να είναι παρακμιακή. Δεν υπάρχουν πια ιδεώδη στην πολιτική σκηνή του τόπου; Ο κ. Τσίπρας υποτιμά τους βουλευτές του. Έβαλε υπουργό την κυρία που του κρατούσε την ομπρέλα. Η επιχειρούμενη απαξίωση της πολιτικής “βγάζει μάτι”. Μοιράζοντας υπουργικούς θώκους σε στελέχη άλλων κομμάτων, μπορεί να περισώσει την καταρρέουσα κυβέρνηση του μόνο για κάποιους μήνες. Ωστόσο, δεν έχει καμία απήχηση στους πολίτες ούτε μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδά της.


Επιτακτική η διεξαγωγή εκλογών

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένας πρώην Πρωθυπουργός, Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Δεν μπορεί να εκμεταλλεύονται κάποιοι τα λεγόμενά του, για να “θολώσουν τα νερά”. Ο χώρος που μας ανέδειξε όλους δεν μπορεί να τραυματιστεί άλλο. Δεν μπορεί κάποιοι -όπως είναι τα πρωτοπαλίκαρα του Άκη Τσοχατζόπουλου- να οικειοποιηθούν την μεγάλη προσφορά του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου στον τόπο. Ο κ. Τσίπρας μετατρέπει τη Δικαιοσύνη σε “ιμάντα” συγκεκριμένων αποφάσεων, που ευνοούν και εξυπηρετούν τα σχέδιά του, προκειμένου να φιμώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μια χώρα. Στη χώρα μας, αυτόν τον καιρό, υπάρχει παρακρατικός μηχανισμός με συγκεκριμένους καθοδηγητές, που βρίσκονται στο Μαξίμου. Η σφοδρή επίθεση στον Πολάκη από την πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Διώτη είναι αποκαλυπτική. Τον κάνει φύλλο και φτερό. Η χώρα δεν χρειάζεται να έχει κυρίαρχα πολιτικά συστατικά τις μεθόδους τύπου Καμόρα. Γι' αυτό, η διεξαγωγή εκλογών είναι επιτακτική. 

Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Θέμα radio 104,6 fm στην εκπομπή “Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη”. Πέμπτη, 21/2/2019

Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ.  στο ρ/σ Θέμα radio 104,6 fm στην εκπομπή “Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη”


Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019


Παράταξη με γερές ρίζες το Κίνημα Αλλαγής

Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές είναι απαξιωμένοι. Τόσο οι Γάλλοι σοσιαλιστές όσο και η γερμανική σοσιαλδημοκρατία ψάχνουν ψήφους. Λυπάμαι για λογαριασμό τους. Δεν μπορείς να ηγείσαι μιας εκδήλωσης ενός κόμματος, του οποίου οι βουλευτές ψήφισαν πριν λίγο καιρό υπέρ του Μαδούρο. Η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι αυτή τη στιγμή η πιο συγκροτημένη κοινοβουλευτική ομάδα της Βουλής των Ελλήνων. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις νόμου, που πηγάζουν από το Πρόγραμμα Ελλάδα. Έχουμε δικό μας πολιτικό στίγμα και πολιτικές θέσεις. Την τεράστια ιστορία που έχουμε, δεν την αποποιούμαστε. Αντιθέτως, είμαστε μια παράταξη με γερές ρίζες στο παρελθόν, που θα προχωρήσει βαθιά στο μέλλον. Ο κ. Τσίπρας, με τις πολιτικές που εφαρμόζει αυτό το διάστημα, απογοητεύει τον κόσμο του κέντρου και οδηγεί ένα μέρος του εκλογικού σώματος στην ακροδεξιά. 

Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στον τ/σ Open Beyond TV και τη δημοσιογράφο Έλλη Στάη. Τετάρτη, 20/2/2019


Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ.  στον τηλεοπτικό σταθμό Open Beyond TV και τη δημοσιογράφο Έλλη Στάη


Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019


Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου ο μικρόκοσμος της πολιτικής
Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής δεν έχουμε με καμία διάθεση να ασχοληθούμε άλλο με βουλιμικούς και αχόρταγους πολιτικούς, αλλά με τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία είναι πολλά. Ζω την ελληνική κοινωνία και στον νομό μου αλλά και κάθε μέρα στη δουλειά μου. Ο μικρόκοσμος που έχει κυριαρχήσει αυτές τις μέρες δεν τιμά το πολιτικό σύστημα της χώρας. Οι συγκρούσεις Πολάκη, Καμμένου – Κοτζιά και η στάση του Πρωθυπουργού δεν συγκινούν τους πολίτες. Το Κίνημα Αλλαγής έχει επιδείξει έναν υψηλό πολιτισμό. Δεν ασχολείται καθόλου με τις ίντριγκες και τις υπόγειες διαδρομές του Μαξίμου, προκειμένου να βρει ο Πρωθυπουργός την ταυτότητά του. Η ταυτότητά μας είναι δεδομένη. Είμαστε το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου, ενός μεγάλου ηγέτη που έκανε μεγάλες τομές στην ελληνική κοινωνία και που κάποιοι προσπαθούν να τον αντιγράψουν. Τα θαύματα γίνονται μια φορά. Το Κίνημα Αλλαγής είναι προσηλωμένο στο Πρόγραμμα Ελλάδα. Μας ενδιαφέρουν οι Έλληνες πολίτες. Μας ενδιαφέρουν οι πολίτες εκείνοι που μας έχουν γυρίσει την πλάτη τα προηγούμενα χρόνια.

Η επιχειρούμενη πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ
Η σοσιαλδημοκρατία απέτυχε στην Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να καταβάλει έναν χώρο που ψάχνει να βρει τα βήματά του. Επιχειρεί την πασοκοποίησή του. Όταν ένα κόμμα έχει αρχές και ιδέες και έχει δημιουργήσει ελπίδα στον κόσμο, πρέπει να τις συντηρεί και να τις διαιωνίσει  στο μέλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει συμπράξει με την ακροδεξιά, με νεοκαραμανλικούς και με αριστερές ομάδες, αποτελεί ένα συνονθύλευμα ιδεών. Ποια είναι η ταυτότητά του; Ποια είναι η πρότασή τους για την υγεία, για την παιδεία, για την ανάπτυξη; Τέσσερα χρόνια τώρα δεν έχω δει τίποτα από αυτά. Μόνο λόγια. Αυτό είναι το σοσιαλιστικό, προοδευτικό κίνημα που θέλει να κάνει ο κ. Τσίπρας, μαζί με τα απολειφάδια κάποιων άλλων κομμάτων;